[ Izvoljski @ 23.10.2010. 02:44 ] @
da li neko moze da mi locira ovu pesmu za neki predeo jugoslavije ? Odakle je ova pesma poreklom ? |
[ Izvoljski @ 23.10.2010. 02:44 ] @
[ sasa022 @ 23.10.2010. 03:22 ] @
Tu pesmu je komponovao Milutin Popovic Zahar
[ abitbp6 @ 23.10.2010. 03:41 ] @
[ Kovacevic Vladimir @ 23.10.2010. 13:21 ] @
Kako se misli na "locirana"?
Geogfraski...onda bi se poistovećivao sadržaj sa pesmama o Tari, ili Zlatiboru...Dunavu, Dravi, Tiszi, Jadranu...malo opisa, malo emocija, pastolarne lirike... Ova pesma je locirana u mozak novokomponovanog ljubitelja muzike i pokreće onu zadnju emociju naroda, kada se nazire opsanost od raspada Jugoslavije. Nastaje u pravo vreme i bolešču druga Tita, ona postaje himna spasa (pevala je Lepa Brena). Muzičari su u to vreme zarađivali "ludo" na toj pesmi...radničke plate iz plave koverte su se ispraznile za jedno veče i ljudi su odlazili kućama - bez i jednog belog dinara...emocije su bile jake, a sama pesma jednostavna, pitka, pamtljiva, efektna i stilski (muzika&tekst) urađena perfektno za ciljanu publiku. Da je samo malo muzički pomerena, sa nekom ambicijom da postane himna, bio bi potpuni promašaj ![]() Ovako koncipirana, od nje su stvorili himnu, jer nije ostavila nikoga ravnodušnim. Možda, ni sam autor nije znao kakav će domet imati ta pesma, razvojem kasnijih (brzih) događanja. Pozdrav [ Izvoljski @ 23.10.2010. 13:31 ] @
nisam mislio o politickom delu. Zanima me iz kog kraja je ova melodija. Ne bih rekao da je slavonski becarac ili slovenska polka. Isto tako nije ni sevdalinka niti neka tipicna srbijanska ili dalmatinska muzika.
Nikad nisam cuo bas takvu melodiju. [ Kovacevic Vladimir @ 23.10.2010. 15:06 ] @
Citat: Izvoljski: Nikad nisam cuo bas takvu melodiju. Baš takvu ne, ali slične - jesi, i to mnogo. Jednostavna forma 2x8 taktova, sa repeticijom 4 takta iz druge fraze (strofe), bez izrazitog refrena (šlagerskog tipa). To je karakteristika melodija, koje nastaju komponovanjem muzike na tekst. Znači, tekst određuje formu, dužinu...i ostale karakteristike, a ova je tipično novokomponavana pesma, koja se oslanja na: popularan balkanski (7/8 - ski) ritam, lako pevljivu i odmah zapamtljivu, logički lepo povezanu muzičku misao. Šlager nije, pesma jeste. Nema karakteristike nekog poznatog folklora. Tako nastaju pesme posvećene nekoj ličnosti iz istorije, nekom idolu, heroju, vođi, ili događaju. Može se reći, moderna balada, pa se sada priseti kome su se sve ispevale pesme, od Davy Crockett-a, pa na dalje ![]() Pozdrav [ Ixtis @ 23.10.2010. 15:09 ] @
Ala si mu objasnio, svaka ti čast. ;-)
[ etjen @ 23.10.2010. 15:20 ] @
tebe Izvoljski baš ubi nostalgija :D
[ Izvoljski @ 23.10.2010. 15:38 ] @
da, bas sam hteo reci kako su nam bugari pozajmili pesmu ili mozda cak i siptari...
[ Nikola M @ 27.10.2010. 22:42 ] @
A ja bih mogao da se kladim da je to neka varijanta neke stare makedonske pesme, tako mi miriše...
[ Vole Domu @ 28.10.2010. 01:21 ] @
^+1
[ Nedeljko @ 28.10.2010. 01:28 ] @
Uz istu muziku možeš umesto teksta
"I ratara i pastira, uz frulicu kad zasvira, Jugoslavijo, Jugoslavijo" da otpevaš "I da vodiš s deset nula, pesma ti se ne bi čula, Jugoslavijo, Jugoslavijo" ili "Idi, idi, ko te *ebe, možemo mi (moći ćemo) i bez tebe, Jugoslavijo, Jugoslavijo" Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|