kad god neko iz dijaspore kaze nesto a ovom drugom se ne svidja od mah se poteze stara dobro poznata recenice recenica, tj recenica:
zar je moguce da Srbi koji eto imaju iskustva u svetu kome i drzava nasa tezi nemaju prava da kazu bilo sta pa i da upute koju rec dobro namerne kritike jer nije sve dobro sto nazalost nasa zemlja radi.
Ja ne bih tu bio patetican pa rekao kako dijaspora salje novce posto svako zna zasto i kome salje novce. Nisam jos cuo da je neki dijaserac ostavio novcanik na Tasmajdan, Oplenac ili Frusku Goru da se nadje zemlji Srbiji. Ili opet pomaze stare i iznemgole roditelje koji su ga podigli ili mozda salje koju kintu nesposobnom bratu koji zivi u q. od zemlje da se ne bi drogirao i utonuo u kriminal kakvih je mnogo.
Ili ima kazu: sta ti pricas nama o Kosovu, o crkvi, ti si tamo znas pobegao, i bolje cuti. A on sam u Srbiji ne ide u crkvu nista ne veruje, cuva brozovu sliku pored WC solje, a prigovara ovome u tudjini sto cuva tradiciju ?! Ima li ijedan narod da je zaboravio svoje poreklo ? Predsednik Kennedy kad je bio u Irskoj otisao je bas na dok odakle mu se kurajber otisnuo za US. Kako li je samo pronasao !
[ stil @ 26.10.2010. 20:59 ] @
Poenta je ovde napraviti nekakav model u kojem nećeš morati da ideš napolje da bi normalno živeo. Osnova takvog sistema je poštovanje različitosti, izražavanje različitog mišljenja bez nasilja, borba protiv korupcije itd. Ti živiš u takvom sistemu a ne shvataš da je to preduslov za sve ostalo. Investicije, uspešne kompanije - dobru platu...
[ Miroslav Jeftić @ 26.10.2010. 21:06 ] @
Sve zavisi od teme rekao bih. Kad neko na primer iz Australije ili Kanade počne da priča kako treba ovde ratovati za ne znam koje ciljeve i/ili teritorije, odupirati se novom svetskom poretku, odnosno glumiti Severnu Koreju, šta reći, a ne nasmejati se
Takođe sam povremeno viđao po različitim forumima žestoke protivnike ulaska Srbije u EU, protivnike koji inače žive dugi niz godina u nekoj od EU zemalja i kojima ne pada na pamet da se vrate, ali izgleda u tome ne vide nikakav problem, da budu zagovornici saradnje sa Rusijom, Kubom, blabla... a da žive u Skandinaviji, Beneluksu itd.
[ DrJekyll @ 26.10.2010. 21:10 ] @
@izvoljski, ti brate kao da zivis u australiji a ne 500km od srbije, tolika te nostalgija udara
[ Pirossi @ 26.10.2010. 21:17 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Sve zavisi od teme rekao bih. :) Kad neko na primer iz Australije ili Kanade počne da priča kako treba ovde ratovati za ne znam koje ciljeve i/ili teritorije, odupirati se novom svetskom poretku, odnosno glumiti Severnu Koreju, šta reći, a ne nasmejati se :)
Takođe sam povremeno viđao po različitim forumima žestoke protivnike ulaska Srbije u EU, protivnike koji inače žive dugi niz godina u nekoj od EU zemalja i kojima ne pada na pamet da se vrate, ali izgleda u tome ne vide nikakav problem, da budu zagovornici saradnje sa Rusijom, Kubom, blabla... a da žive u Skandinaviji, Beneluksu itd. :)
[ VlaK @ 26.10.2010. 21:35 ] @
Nekada ljudi koji žive u inostranstvu malo izgube perspektivu o tome kako se ovde živi. Tako sam ja doživeo da mi sestra koja je u Londonu kaže: 25.000 evra? Pa šta je to... (misleći da to nije ništa). A to je meni svemir. I većini ovde. Malo je teško podizati svest ljudi kada mu je glavna tema kako da preživi do prvog, do proleća ili do nove godine. Ovde ispada da je luksuz što se negde drugde smatra kao normalno. I onda kada neko ko živi relativno normalno za tamo odakle je, a za svoj zavičaj živi kao bubreg u loju, i kaže nešto dobronamerno obavezno biva dočekan na nož. (Ma šta ti meni pričaš o problemima a ovamo voziš mercedesa/golfa 5 ili bilo šta drugo). Hoću da kažem da smo kao društvo mnogo propali, pa nam normalne stvari izgledaju kao nenormalne i odmah smo zavisni.
[ stil @ 26.10.2010. 22:03 ] @
Nismo zavisni. Jednostavno ne možeš da živiš kao divljak i da imaš evropske plate. Nek proba da se on tamo ponaša kako nas savetuje pa će da vidi dokle će da dogura.
[ ljuba.micic @ 26.10.2010. 22:15 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Sve zavisi od teme rekao bih. Kad neko na primer iz Australije ili Kanade počne da priča kako treba ovde ratovati za ne znam koje ciljeve i/ili teritorije, odupirati se novom svetskom poretku, odnosno glumiti Severnu Koreju, šta reći, a ne nasmejati se
Takođe sam povremeno viđao po različitim forumima žestoke protivnike ulaska Srbije u EU, protivnike koji inače žive dugi niz godina u nekoj od EU zemalja i kojima ne pada na pamet da se vrate, ali izgleda u tome ne vide nikakav problem, da budu zagovornici saradnje sa Rusijom, Kubom, blabla... a da žive u Skandinaviji, Beneluksu itd.
Pa oni ( koji žive i rade u EU ) poznaju dotičnu EU iznutra pa nas blagovremeno savetuju. Da ne bude posle... nismo znali...
[ Count Zero @ 26.10.2010. 22:27 ] @
"Ostajte ondje..."
[ Pirossi @ 26.10.2010. 22:29 ] @
Citat:
ljuba.micic: Pa oni ( koji žive i rade u EU ) poznaju dotičnu EU iznutra pa nas blagovremeno savetuju. Da ne bude posle... nismo znali...
Izvoljski: zar je moguce da Srbi koji eto imaju iskustva u svetu kome i drzava nasa tezi nemaju prava da kazu bilo sta pa i da upute koju rec dobro namerne kritike
Hajde Srbine ispravi ovu i ostale greške u pisanju (mislim da još uvek možeš da ispraviš, tek si pre par sati napisao komentar) da te bolje razumemo mi ovde u Srbiji.
[ DaliborP @ 26.10.2010. 23:27 ] @
Ja mislim da pored bucnih dijasporaca i vecina zemljaka u Srbijii ne bi trebali da imaju "pravo glasa". Budala nam ne nedostaje, sto u matici sto u dijaspori. Srbovanjem se svi bave podjednako uspesno, od Kanade do Australije.
[ Marko_L @ 26.10.2010. 23:30 ] @
Citat:
zar je moguce da Srbi koji eto imaju iskustva u svetu kome i drzava nasa tezi nemaju prava da kazu bilo sta pa i da upute koju rec dobro namerne kritike jer nije sve dobro sto nazalost nasa zemlja radi.
A ko to tebi tačno brani da kažeš bilo šta ?
[ Bubnjar2 @ 26.10.2010. 23:47 ] @
Citat:
Marko_L: A ko to tebi tačno brani da kažeš bilo šta ?
Niko mu ne brani. Nego, eto, naviklo to tako...
[ pri3rak @ 27.10.2010. 00:14 ] @
Pravo glasa imas (i kakvog takvog uticaja) tamo gde placas porez i cije drzavljanstvo imas.Sve ostalo mozes da kazes, ali ako te niko ne slusa nema ljutis :)
[ deki77 @ 27.10.2010. 00:17 ] @
To je dobro poznat model ..
Kada dodju u Srbiju kukaju na zapad,
Kada se vrate kukaju na Srbiju.
postoje oni ljudi kojima nista nevalja..jer ustvari da bude jasnije...nevajaju oni sami!!!
[ igor-ch @ 27.10.2010. 07:08 ] @
@Izvoljski
Citajuci ove komentare, najbolje je da "dijasporci" cute i da puste svoje zemljake u Srbiji da zive u svome "savrsenom svetu".
@Bubnjar2
Nije lepo podsmevati se nekome ko ne zivi u Srbiji zbog poneke greske u pravopisu. Malo tolerancije ne bi skodilo, zar ne?!
[ ljuba.micic @ 27.10.2010. 07:34 ] @
Citat:
DaliborP: Ja mislim da pored bucnih dijasporaca i vecina zemljaka u Srbijii ne bi trebali da imaju "pravo glasa". Budala nam ne nedostaje, sto u matici sto u dijaspori. Srbovanjem se svi bave podjednako uspesno, od Kanade do Australije.
Naročito Srbi u Kanberi. Toliko su srbovali da na kraju balade zatvoriše svoj klib na Mawsonu! Beše tu nekad dobra klopa......
[ Miroslav Jeftić @ 27.10.2010. 07:38 ] @
Citat:
igor-ch: @Izvoljski
Citajuci ove komentare, najbolje je da "dijasporci" cute i da puste svoje zemljake u Srbiji da zive u svome "savrsenom svetu".
Uf, voleo bih videti nekog ko živi ovde i misli da je to "savršen svet" Jednostavno što bi rekli Englezi, "put your money where your mouth is".
[ DaliborP @ 27.10.2010. 07:41 ] @
Citat:
ljuba.micic: Naročito Srbi u Kanberi. Toliko su srbovali da na kraju balade zatvoriše svoj klib na Mawsonu! Beše tu nekad dobra klopa......
Srbi u Kanberi.... o cemu ti pricas?
[ ljuba.micic @ 27.10.2010. 07:47 ] @
Izvini slovna greška, nisu ( Srbi ) zatvorili klib nego klub! Mračno jutro.... Da li je još nešto ostalo nejasno u mom predhodnom postu?
[ DaliborP @ 27.10.2010. 07:52 ] @
Ti si decko budala.
[ ljuba.micic @ 27.10.2010. 07:55 ] @
Ispadoh budala što se kačim sa krelcima kakav si, izgleda ti!
[ jnk @ 27.10.2010. 08:01 ] @
Glavni argument zašto dijaspora treba da ima pravo glasa jesu doznake koje vrše i koje iznose preko milijardu evra godišnje. Pa strane investicije sledeće godine u Srbiji će biti 4 milijarde(reko dinkić) pa stranci nemaju pravo glasa ovde(zvanično) i ne vidim da se bune.
[ dejande @ 27.10.2010. 08:24 ] @
lako je punog novcanika i punog stomaka SRBOVATI deliti savete, posebno me izuju saveti tih ljudi kako treba vise da radimo pa ce biti vise novca jer boze moj ako treba raditi i dva posla ( u ovoj zelji je misaona imenica imati i jedan posao ) .
ljudi koji ne zive u srbiji su totlalno nerealni i pogubljeni u vremenu i prostoru , smatram da niko ko ne zivi u ovoj zemlji i ne deli ovu muku sa nama koji ovde zivimo nema moralno pravo da nama deli savete i uredjuje nase zivote .
a svi oni koji imaju potrebu da meni ili nekome ko zivi u srbistanu pricaju kako mi ne znamo kako treba mogu reci samo ajde da se zamenimo zivi ti ovde a ja cu tamo i nece me biti briga kako ces ti raditi i uredjivati svoj zivot i sistem u kome zivis.
[ stil @ 27.10.2010. 08:55 ] @
Vi u dijaspori ste stranci u tim zemljama tamo. I sad kako bi ste se osećali kad bi u tim zemljama neko potegao kamenicu na vas samo zbog toga što vas je recimo čuo da govorite drugim jezikom ili što drugačije izgledate. Protiv toga sam uvek bio i biću. O moralnoj podšci koja se tiče Kosova više neću ni da govorim. Ako vam je toliko stalo do njega idite dole i rešavajte to. Izvoljski je potegao ovu temu zbog toga što sam ga pitao kako se proveo na gej paradi koja se održala u Italiji ove godine. Mislim jel se skupio sa ortacima iz kraja napunio kontejner kamenicama pa ih kamenovao ili ih je jednostavno ignorisao (tolerisao) jer očigledno nije sposoban poštuje različitost, kao što i njega tolerišu jer se u toj zemlji razlikuje od većine. Sad, nadam se da ste shvatili analogiju zasnovanu na zdravom razumu. Ako niste vaša stvar.
[ igor-ch @ 27.10.2010. 09:26 ] @
Citat:
dejande: ...ljudi koji ne zive u srbiji su totlalno nerealni i pogubljeni u vremenu i prostoru , smatram da niko ko ne zivi u ovoj zemlji i ne deli ovu muku sa nama koji ovde zivimo nema moralno pravo da nama deli savete i uredjuje nase zivote ...
Ljudi koji zive u Srbiji svojim ponasanjem itekako indirektno uticu na nas "dijasporce", pogotovu kada npr. zapale neku ambasadu, prebiju gejeve, tuku se sa policijom, prekinu fudbalski mec... Da ne govorim o bruci u vezi Mladica, Kosova i sl. tereti proslosti...
A zasto to utice na nas? Zato sto koliko god se mi trudili da pokazemo da Srbi nisu tako losi kao sto vecina misli, neki nasi snarodnici nas u tome demantuju. Evo npr. ovde u CH se jedva smirila nekako situacija u vezi bruke u Djenovi, kad pre neki dan uhvatise granicari naseh Srbina sa laznim pasosem. Priveli ga u stanicu, a on ladno - pobegao: http://www.20min.ch/news/ostsc...eht-aus-Polizeiposten-19309437
Naravno, novinar je jedva docekao da u tekstu 5 puta navede da je rec o Srbinu...
[ Branko Santo @ 27.10.2010. 09:42 ] @
^
Posle Djenove, ja na conference call sa kolegama iz UK. Prvo pitanje "Branko ti si iz Srbije jel tako?", bilo me je sramota jer imamo tako lep PR na svakom koraku.
Ljudi koji zive u Srbiji svojim ponasanjem itekako indirektno uticu na nas "dijasporce", pogotovu kada npr. zapale neku ambasadu, prebiju gejeve, tuku se sa policijom, prekinu fudbalski mec... Da ne govorim o bruci u vezi Mladica, Kosova i sl. tereti proslosti...
A zasto to utice na nas? Zato sto koliko god se mi trudili da pokazemo da Srbi nisu tako losi kao sto vecina misli, neki nasi snarodnici nas u tome demantuju. Evo npr. ovde u CH se jedva smirila nekako situacija u vezi bruke u Djenovi, kad pre neki dan uhvatise granicari naseh Srbina sa laznim pasosem. Priveli ga u stanicu, a on ladno - pobegao:
Pa sad na forumu nabijas na nos nama koji se isto zgrazavamo na to kao i ti a mi smo krivi jelte jer zivimo ovde .
A srpsko podzemlje koje zivi po EU sto reketiraju , pljackaju banke , diluju drogu su ponos i dika ? .
Oni ne pune novinske clanke i njih se ne stidis i verovatno smo mi iz Srbije krivi sto to rade ?
Licemerje .
[ igor-ch @ 27.10.2010. 09:50 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Švajcarci su poznati po svojoj toleranciji :p
Taj plakat se odnosi iskljucivo na one strance koji se bave kriminalom!
Valjda je normalno da se kriminalni stranci proteraju u zemlje odakle su dosli i da tamo sluze zatvorsku kaznu.
[ Isak666 @ 27.10.2010. 09:57 ] @
Ja kontam kad normalnom coveku odgovoris na takva pitanja u vezi sa huliganima/ratnim poduhvatima pojedinih/kriminala i slicno i objasnis da je to neka budala, to je vec dosta.
A onaj ko ne konta da to sto delim poreklo sa nekim ne znaci i da delim i vaspitanje ili bila sta drugo sa tim - onda tom ne vredi ni da objasnjavam.
Sta ja imam sa tim likovima sto vise sa ograde?
Ili sta ja imam i sa Nikolom Teslom ili nekim drugim pozitivnim likom?
Ne verujem da ce mi neko reci da sam bolji ili da ce promeniti misljenje o meni.
[ Miroslav Jeftić @ 27.10.2010. 10:07 ] @
Citat:
igor-ch: Taj plakat se odnosi iskljucivo na one strance koji se bave kriminalom!
Valjda je normalno da se kriminalni stranci proteraju u zemlje odakle su dosli i da tamo sluze zatvorsku kaznu.
Tačnije, proterivanje celokupne porodice ukoliko se i samo jedan njen član bavi nekim kriminalom. Onda verovatno da nije teško iz toga povući i paralelu stranci=kriminalci.
[ igor-ch @ 27.10.2010. 10:15 ] @
@Miroslav Jeftić
A zasto kriminalac nije ranije razmisljao da ima porodicu, pre nego sto je izvrsio zlocin? I sta treba drzava Svajcarska da radi nakon sto se on protera? Da finansira ostatak porodice, koji su najcesce socijalni slucajevi?! Ako su u stanju sami da rade i da se izdrzavaju - onda ok, ali ako ne mogu (tj. nece) - onda napolje!
[ Miroslav Jeftić @ 27.10.2010. 10:19 ] @
Pa lepo. Onda se nemoj čuditi što je novinar jedva dočekao da "5 puta navede da je reč o Srbinu". Bilo bi zanimljivo čuti kako bi EU reagovala da Srbija vodi sličnu politiku i štampa slične plakate. U CH je to očigledno cool.
[ Bubnjar2 @ 27.10.2010. 10:23 ] @
Citat:
igor-ch: A zasto kriminalac nije ranije razmisljao da ima porodicu, pre nego sto je izvrsio zlocin? I sta treba drzava Svajcarska da radi nakon sto se on protera? Da finansira ostatak porodice, koji su najcesce socijalni slucajevi?! Ako su u stanju sami da rade i da se izdrzavaju - onda ok, ali ako ne mogu (tj. nece) - onda napolje!
Ma da... Zbog jedne budale svi treba da ispastaju, kako da ne...
[ HeYoo @ 27.10.2010. 10:33 ] @
Pa da, to je jos gore.. na stranu to sto je ovcica crna pa moze da simbolizuje mnoge druge stvari. Nesto ne verujem da su slucajno odabrali takve graficke motive.
Problem je sto su vesti sa balkana, bliskog istoka, latinske amerike, itd.. zanimljive globalnim medijima iskljucivo ako se radi o nekom negativnom kontekstu. Nije to nikakva zavera vec nacin izvestavanja o nevaznim zemljama i regionima koje ne doticu njihov sistem.
Sto se tice dijaspore... ima raznih ljudi i ne treba ih stavljati u isti kos. Neki zaista izgube svaki pojam o realnosti u Srbiji pa su skloni da daju raznorazne "prakticne" savete koji su blago receno nebuloze Istina je da se nekad mogu cuti i pametne stvari od vas. Isto tako dosta vas ima krizu identiteta pa zavisno od situacije i potrebe ide prica: MI ovde i VI tamo, a nekad smo svi MI
[ ljuba.micic @ 27.10.2010. 10:42 ] @
@Izvoljski:....kad god neko iz dijaspore kaze nesto a ovom drugom se ne svidja od mah se poteze stara dobro poznata recenice recenica, tj recenica.....
Može i obrnuto, tj. kontra. Ja jutros spomenuh nešto oko zatvaranja našeg ( srpskog ) kluba u Kanberi, kad' javi se DaliborP ( *.afma.gov.au, ribar valjda? ) i počasti me rečenicom: "Ti si dečko budala"! Između nas domorodaca i dijasporaca, izgleda, ima uzajamne "simpatije".....
[ stil @ 27.10.2010. 11:02 ] @
Podela među ljudima treba da postoji ali samo na siledžije i kriminalce na jednoj i sve ostale na drugoj strani. I ta podela ne treba da poznaje niti nacije niti granice. Sve ostalo je zamagljivanje suštine.
[ Pirossi @ 27.10.2010. 11:48 ] @
[ tdjokic @ 27.10.2010. 11:59 ] @
Off topic: sto se gresaka u pisanju tice (i koriscenju nasih slova, onih sa kukicama) to je neka epidemija koja nema veze sa tim da li se radi o dijaspori ili ovdasnjim Srbima i ostalim Srbija-ncima (stanovnicima Srbije nesrpske nacionalnosti). Ja se sve vise i vise gubim, iako sam nekad sebe racunao u pristojno pismene. Gubim se zato sto se znanje o pravopisu stice i obnavlja i citanjem a ako mnogi oko tebe pisu pogresno i ti pocnes da pises pogresno. Dosta ce vremena proci dok to pocne da se popravlja, ako uopste to dozivimo, mozda cemo pre bioloski nestati uz ovolike nedace i belu kugu.
Da se vratim na temu. Sticajem okolnosti ja sam i onaj tamo i ovaj ovde. Jeste da sam ziveo "samo" u Sloveniji, sto tada (1971 - 1993) nije stalno bilo inostranstvo, ali je Slovenija bila mnogo razlicita od ovoga ovde, pa je skoro isto kao da sam ziveo u pravom inostranstvu.
Znaci, ziveo sam u Beogradu skoro ceo zivot do 1971 (osim nekoliko godina od rodjenja 1942 pa do kraja II. sv.rata), zatim otisao u Sloveniju i vratio se ovamo zbog teske bolesti, jer tamo nisam imao familiju. Zbog svega toga poznat mi je osecaj i "njih tamo" i "nas ovde". Ljudi smo, gresimo, a tacno je da tudja ruka svrab ne cese. Recimo kaze mi brat negde tamo 80-tih "U Beogradu nema mleka!" a ja se cudim "Kako nema mleka? Zar je to moguce?" Jednostavno ako zivis u nekom sredjenom okruzenju odredjene stvari ti postanu neshvatljive. A prisutne su, i prosecan covek je bespomocan, nista ne moze da promeni i popravi, a "mi otuda", dok smo tamo, to tesko shvatamo. Sad, kad zivim ponovo ovde, uopste se ne cudim kad nema mleka ili nekoj slicnoj pojavi.
[ Vole Domu @ 27.10.2010. 12:01 ] @
a propo imidza naseg naroda - a sto su francuzi prevrtali policijske automobile i palili ih, to su svi zaboravili i na sledecem conference callu niko nece Pierra pitati "a vi ste iz francuske?"
[ igor-ch @ 27.10.2010. 12:06 ] @
@Pirossi
Sta si hteo da kazes tom slikom???
[ p3j4 @ 27.10.2010. 12:13 ] @
dajte ljudi čemu ovo vređanje i besmisleno prepucavanje?
[ Kovacevic Vladimir @ 27.10.2010. 12:35 ] @
U principu:
pitanje je mere, koliko prava ima čovek, kada je negde stranac, odnosno koliko tamo, gde više ne živi. Odmerenost i kvalitet određuje i pravo "da kažu nešto", naravno, ako imaju šta - pametnog.
U tom slučaju on je individua sa Imenom i Prezimenom i nema teret opšte generalizacije za sve loše učinjeno od strane ekstrema iz svoje "bazične" zajednice.
U praksi:
sve što je "vani" viđeno kao dobar sistem, ovde se dočekuje "na nož" iz više razloga, a jedan sa proverenom greškom je stalno traženje "originalnog rešenja" i večito objašnjenje (koje služi i kao izgovor) "ovo je Balkan"
Off
Citat:
tdjokic: Recimo kaze mi brat negde tamo 80-tih "U Beogradu nema mleka!" a ja se cudim "Kako nema mleka? Zar je to moguce?"
I tamo u Slo (boravio sam tada tamo zimi - radno) ne bi bilo mleka, kafe, praška za veš...da oni nemaju ugrađenu disciplinu, po kojoj se kupuju samo najpotrebnije količine, pa onda ima za svakoga.
On
Znači, povratkom u Bgd. si se adaptirao na sistem i nema više čuđenja, a to je dokaz da sve ono što bi se od "vani" moglo primeniti, sve ono što "vanjski" ljudi, iz dobre namere, žele nama ovde reći...mi pretvorimo u karikaturu, glupost..."ti nama da popuješ, bre!"
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2010. 13:17 ] @
Mojih 2 eurocenta: Tamo gde neko placa porez, treba da ima pravo glasa. To je najpravednije resenje - jer upravo tamo gde covek doprinosi treba i nesto da se pita. Savrseno smisleno jer tamo gde covek zivi i radi, tamo ga najvise i interesuje da ima pravo da se pita o pitanjima vezanim za njegovu okolinu.
Ja recimo licno smatram da nije OK da glasam u Srbiji i da ja odredjujem (malim delom, naravno) ljudima U Srbiji kako treba da zive, kada finansijski nista ne doprinosim toj zemlji i ne zivim tamo.
U EU je bilo predloga da bar sto se EU izbora tice (EU parlament i sl...), ljudi sa stalnim boravakom dobiju pravo glasa - sto ce na kraju najverovatnije i biti prihvaceno jer logicno ima i smisla.
"No taxation without representation", kao sto su stari Ameri nekada davno rekli ;-)
[ dejande @ 27.10.2010. 14:15 ] @
@igor-ch
govorim o tome da ste ako vec umete da nama drzite pridike i lupate packe zbog razbijanja grada , hapsenja mladica, gay parada .... kosova , sta ste vi uradili da stanje bude drugacije , Vi jedino sto ste uradili je da ste napustili probleme i resavanje tih problema i otisli u neki bolji zivot .
niko od vas nije dosao ovde pa makar privremeno i volonterski se prijavio da pomogne policiji da obuzda navijace , niko od vas nije dosao da stane ispred izloga koji je polupan , niko od vas nije uradio nista na edukaciji stanovnistva, niko od vas nije dosao da se ukljuci u potragu za Mladicem i tako doprinese poboljsanju situacije u srbiji .
sada cu morati da spomenem i vas koji ste na privremenom radu u belom svetu , jedan od vas je i miladin kovacevic koji je pokazao svoju bahatost i napravio mnogo stete, i milion dolara i packe svima nama , jedan od vas je srozao nashu diplomatiju i poslao je 20 godina unazad.
u kompletu ste svi vi plaseci se za svoje novce i svoje interese plasiralo pricu da na zapadu ili ti u inostranstvu je odvratno i tesko i da se lose zivi uz opasku vama je ovde super tamo mora da se radi mnogo ( a ja ovde idem na posao da se igram lego kockicama mozda) , vi ste plasirali ljudima u srbiji pricu da je na zapadu uzasno lose i da to nista ne valja ... a zasto? znate vi dobro plasite se vi da neko od nas ne krene vasim putem i bude srecan i zadovoljan plasite se da ce neko zaraditi vise novca od vas i da ce u selu imati vecu kucu od vase kao da ce umesto 2 lava na kapiji imati 4 lava , plasite se vi da ce rodbina prestati da vas gleda kao bogove i prestati da veruje u vase lazi jer ste svake godine iznajmljivali automobile od avisa a ovde ste se hvalili da ste kupili novi, plasili ste se da ce neko od vas ako kazete da je preko dobro traziti uslugu i pomoc da i on krene vasim putem. plasite se da ce prestati slihtanje koje vam godi jer necete moci takvo ponasanje da kupite za 10 eura .
Ljudi preko je super od plate se moze platiti stan jesti kupiti garderoba otici na putovanje .... moze se sve sto se u srbiji ne moze.
i jedan veliki savet kada odete negde prestanite da pricate srpski i nikada se nemojte druziti sa zemljacima. postanite deo njihovog drustva govorite njihovim jezikom kako se sami nebi stavili u isti kos sa onima koje sam potkacio malo iznad .
gastarbajteri nemate prava da drzite pridike i delite lekcije niti da uredjujete sistem cije posledice ne osecate , lako je iz toplog doma punog stomaka i novcanika siljiti k***c na sirotinju gladnu i prozeblu, i fucka se nama ovde za vase kosovo ako vam se ne dopada kako je tamo i kakav status ima tih nekoliko srba tamo naselite se na kosovo pa zajedno sa nekolicinom njih radite na poboljsanju stanja i situacije. nemojte vise iz udobnih zivota da se igrate sa ljudima praveci od njih glinene golubove koje postavljate na vase umisljene bedeme srpstva , sami izigravajte glinene golubove i sami koracajte minskim poljem umesto sto nekoga ohrabrujete da istim ide .
ja suvise godina imam da bi zbog ideala jos jednom izdao sebe , dosta je bilo .... tito je odavno umro.
[ Branko Santo @ 27.10.2010. 14:41 ] @
@Vole Domu
Ne brini komentarise se i situacija kada Francuzi naprave haos po svom gradu. Huligani su huligani ali ima zemalja gde se to ne desava i gde se takvi hapse i sakom i kapom a ne da im se sudi 5 godina pa ih oslobode, pa kad izadju iz upravnog odbora kluba za koji iznose prljav ves, ih opet uhapse i poniste oslobadjajucu presudu.
@Dejande
Ja koliko sam pratio sve ove teme za emigraciju i slicno, jako puno ljudi prica kako su uspeli da se snadju i kako se moze normalno ziveti od plate i iznajmiti stan i cak ustedeti neka kinta. Nemoj da poredis ES gastose koji se upljuvase da pomognu drugima da pobegnu iz kosmara zvanog Srbija sa onim sto prave kuce sa 2 ili 4 lava na kapiji. Idi na pod-forum emigracija pa citaj koliko neki ljudi pisu o tome kako otici i kako dobiti sve papire.
nisam ljut , nego mi je dosta da mi neko ko nece osetiti ni trunku svojih dela i ideala ( jer zivi daleko od ove zemlje) pametuje kako treba urediti sistem u kome ja zivim a on ne .
svako ko ima potrebu da pametuje i uredjuje mora se prvo vratiti ovde , pokloniti sve sto je ustekao tamo daleko i poceti da zivi od plate u srbiji .... tek tada moze sebi dati za pravo da ucestvuje u uredjenju sistema.
[ deerbeer @ 27.10.2010. 15:48 ] @
Citat:
nisam ljut , nego mi je dosta da mi neko ko nece osetiti ni trunku svojih dela i ideala ( jer zivi daleko od ove zemlje) pametuje kako treba urediti sistem u kome ja zivim a on ne .
svako ko ima potrebu da pametuje i uredjuje mora se prvo vratiti ovde , pokloniti sve sto je ustekao tamo daleko i poceti da zivi od plate u srbiji .... tek tada moze sebi dati za pravo da ucestvuje u uredjenju sistema.
Ne mora se nuzno vratiti u Srbiju . Lobiranja svakakve vrste mogu doci u obzir .
Ali nasi gastarbajteri su uglavnom svetlosnu godinu daleko od toga .
Inace , svaka cast za prethodni post !!!
[ Count Zero @ 27.10.2010. 15:56 ] @
Citat:
nemojte vise iz udobnih zivota da se igrate sa ljudima praveci od njih glinene golubove koje postavljate na vase umisljene bedeme srpstva
Stvarno lepa stilska figura :)
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 17:14 ] @
malo ti je kontradiktoran post dejande.
Sa jedne strane gastosi zive super naspram izgladnele, umorne, izmucene Srbije u kojoj se zivi strahovito tesko (toliko tesko da nigde nisam video tako punih kafica, doteranih devojaka, raznih najnovijih modela kola, stambenih blokova koji nicu na sve strane), a sa druge strane dijaspora se folira sa iznajmljenim kolima da ne vide svi kako tesko zivi preko. Znaci po tebi gastosi zive i super i bedno :-o
I to nije sve. Ti kudis dijasporu sto ne bi pomogla nekom da ode preko, a kudis je i sto je otisla. Pa sta sad: jel da idemo il' da ostajemo ? Pa ipak da bi imala pravo glas mora da (sto je najludje !) citiram:
pokloniti sve sto je ustekao tamo daleko i poceti da zivi od plate u srbiji
po kom osnovu iko igde ikada na svetu je morao da pokloni nekome ili necemu sve sto je stekao ?!
Nije srpski cutati, ali nije srpski ni svasta govoriti !
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2010. 17:27 ] @
Mislim da je besmisleno generalizovati stvari, ne postoji prosecan 'Srbin iz Srbije' niti prosecan 'Srbin iz dijaspore'.
Prema tome, pokusavati stavljati ljude u neke virtuelne fascikle nema puno smisla. Svako je razlicit, i svakakvih ljudi ima kako u Srbiji a tako i van nje.
U proslom postu sam napisao sta ja licno mislim o mojem pravu na glas u Srbiji i zasto mislim da za mene nema smisla da glasam u Srbiji jer nicemu ne doprinosim srpskoj ekonomiji niti zivim tamo, pa neko moje glasanje ispada kao mesanje u tudja posla.
ALI, postoje expati iz Srbije koji finansijski doprinose Srbiji i/ili koji su vezani za Srbiju, i mislim da oni svakako treba da imaju pravo glasa bas kao i ljudi koji zive u Srbiji.
Na kraju krajeva, stvari bi trebalo da se svode na vrlo prosto pitanje - da li je neko ekonomski vezan za neku oblast ili ne, pa tamo gde placas porez - tamo treba i da glasas jer upravo tu gde zivis tebe treba da zanima da se pitas o stvarima koje na tebe uticu. Onaj ko ti uzima porez ti pruza i drzavne servise, pa bi imalo smisla pitati se o tome.
Na zalost, politicari obicno ne vole da stvari budu proste... Ostaje jedino da se nadamo da ce mozda jednog dana u buducnosti ovaj svet biti daleko logicniji i racionalniji nego sto je danas.
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 17:31 ] @
pravo glasa je fakat, a ne pitanje emocija. Sasvim prosto je reseno u Ustavu Srbije da svi njeni gradjani imaju pravo da biraju i budu birani.
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2010. 17:32 ] @
Naravno da je pravo glasa fakat - ovde se radi o diskusiji, gde ljudi daju svoja misljenja o tome sta oni misle o tome kako bi pravo glasa trebalo da izgleda.
Inace ne bi imalo o cemu da se diskutuje, osim proste recenice - "pogledati ustav zemlje cije drzavljanstvo imas" / "ustav zemlje na cijoj teritoriji boravis".
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 17:36 ] @
pa upravo je vecinom i odluceno i potvrdjeno sta je najpravednije i ok. Ja sam se rodio i umrecu kao Srbin i ima da ima pravo da glasam. Moja je stvar sto ga ne koristim posto u Srbiji ne postoji politicka partija koju podrzavam. Ali to je moja stvar.
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2010. 17:38 ] @
Sta je 'najpravednije' je potpuno relativan pojam. Pravo i pravda nisu isti pojmovi, pravo je prilicno objektivan i apsolutan pojam, dok je pravda potpuno subjektivna stvar.
A ti svoje pravo glasa, naravno, imas - bas kao i svako ko ima srpsko drzavljanstvo, i to ti pravo niko ne moze uzeti.
[ dejande @ 27.10.2010. 17:39 ] @
@Izvoljski
meni je stvarno zao sto si se sam pronasao u mom postu ;)
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 17:42 ] @
dejande, pa svi su se pronasli u tvom postu posto je u dijaspori izuzetno tesko i izuzetno lako. Tj vreme ce biti oblacno i suncano, a kisa ce da pada, ako ne stane.
[ Kovacevic Vladimir @ 27.10.2010. 17:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Naravno da je pravo glasa fakat - ovde se radi o diskusiji, gde ljudi daju svoja misljenja o tome sta oni misle o tome kako bi pravo glasa trebalo da izgleda.
Po nekoj moralnoj osnovi, ukinuo bih pravo glasa penzionerima, preciznije, svima iznad 60 godina starosti.
Taj isluženi i potrošeni kadar ne bi trebalo da odlučuje svojim glasom o budućnosti mladih...neka to pravo ostavi njima.
Jer, kao što se određuje početno pravo glasa sa punoletstvom, tako i oduzeti pravo, kada već čovek ne razmišlja racionalno i može glasanjem samo naneti štetu.
Pozdrav
[ pri3rak @ 27.10.2010. 17:58 ] @
Citat:
Izvoljski: Ja sam se rodio i umrecu kao Srbin i ima da ima pravo da glasam. Moja je stvar sto ga ne koristim posto u Srbiji ne postoji politicka partija koju podrzavam. Ali to je moja stvar.
Ima da imas pravo na glas dokle god budes imao drzavljanstvo.Ukoliko ga se odreknes zarad nekog drugog srbovanje ce ti izgubiti barem jednu dimenziju.
Citat:
Kovacevic Vladimir: Po nekoj moralnoj osnovi, ukinuo bih pravo glasa penzionerima, preciznije, svima iznad 60 godina starosti. 8)
Taj isluženi i potrošeni kadar ne bi trebalo da odlučuje svojim glasom o budućnosti mladih...neka to pravo ostavi njima.
Jer, kao što se određuje početno pravo glasa sa punoletstvom, tako i oduzeti pravo, kada već čovek ne razmišlja racionalno i može glasanjem samo naneti štetu.
Pozdrav
Ovo namece neka pitanjca :)
Da li to znaci da se u dobrovoljno odrices prava glasa i da li si se stvarno pomirio sa "senilnoscu i generealnom intelektualnom neupotrebljivoscu"?
Da li je ta generalizacija opravdana za sve pripadnike te starosne grupe, i ako nije kako vrsiti selekciju?
Sta cemo sa sitnicom da je tim mladima neko morao da placa troskove zivota dok nisu stasali za pravo glasa, i ko je (kako tako) izgradio zemlju u kojoj ti mladi zive?
Da li bi ovakva generalizacija mozda bila nekakav stepenik ka eliminaciji starih kao drustveno neupotrebljivih?
[ yolja624 @ 27.10.2010. 18:05 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: Po nekoj moralnoj osnovi, ukinuo bih pravo glasa penzionerima, preciznije, svima iznad 60 godina starosti. 8)
Pozdrav
Nadam se da si ovo rekao u sali :)
Po toj logici mozemo da izvedemo da je demokratija, u stvari, utopija i totalni promasaj. Ko je taj sto zna sta je najbolje za njega - unaprijed, a ako vec ne zna, onda je takav fakticki nesposoban da odlucuje nekim glasanjem.
I kad izadjemo na izbore, i ti i ja glasamo povedeni ili zavedeni necijom idejom ili "pricom" koju je mozda "taj" samo prodao da bi dosao na vlast i radio cak i suprotno onom sto je prije izbora obecavao. Znaci nema veze sa godinama vec sa mozgom glasaca. A posto znamo sta je "glas naroda" i koliko je pamet zastupljena... jos dobro i glasamo.
Kolicina pameti na Zemlji je konstanta, samo se broj stanovnika rapidno povecava...
[ dejande @ 27.10.2010. 18:06 ] @
Citat:
Izvoljski: dejande, pa svi su se pronasli u tvom postu posto je u dijaspori izuzetno tesko i izuzetno lako. Tj vreme ce biti oblacno i suncano, a kisa ce da pada, ako ne stane.
vozis ti kola bolja od vecine u ovoj srbiji ali ne dovoljno dobra da bi mogao da nahranis sujetu prilikom pokazivanja i zadovoljenja svog ega.
a sto se tice kise znamo da ti noge nece biti mokre jel imas kintu da kupis nove cipele koje ne propustaju .... dok mnogi ovde nose cipele stare i po deceniju.
verujem da ce ovaj post o starim cipelama nahraniti tvoju sujetu i d ces se osecati zadovoljnije .... ali isto tako moras znati da ste tek mrvica ( statisticka greska) u glasovima kojima se odredjuje buducnost ove zemlje.
moram da ti napisem i to u vezi onih blokova novih zgrada sto si spomenuo u nekom od postova te stanove u glavnom kupuju gastarbajteri i pri tome pomazu kriminalu da prljav novac uvedu u legalne tokove.
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 18:10 ] @
vozim klio 2000-te godiste !
zalosna sovo, ako je tako lose sto prodajete telekom strancima onda. Da bi ste bili bogatiji ili da bi se pokazali kako kazes ?
[ gajo2 @ 27.10.2010. 18:19 ] @
Meni se najvise svidja ono "no taxation without representation" iliti, ako vec ne mogu da glasam kao imigrant, onda necu ni da placam porez. A u Srbiji ne placam porez jer ne zivim tamo. :)
[ Bubnjar2 @ 27.10.2010. 18:21 ] @
Citat:
Pozdrav
A ja mislio nešto pametno imaš da kažeš... Pa ne žive u jednoj državi samo mladi već i stari koji su napravili te mlade.
zalosna sovo, ako je tako lose sto prodajete telekom strancima onda. Da bi ste bili bogatiji ili da bi se pokazali kako kazes ?
prodajemo strancima zato sto niko u srbiji nema toliko novca da ga kupi .
prodajemo ga da bi nahranili penzionere i nezaposlene, otpustene....
prodajemo ga i zato da bi vi manje slali vasima u srbiji da bi se prehranili.
a ja cu vama gastarbajterima da predlozimo da kao prave patriote koje imaju pravo glasa u matici skupite novac izmedju sebe kupite telekom i isti taj poklonite Srbiji kao pravi humanisti koji se brinu za svoju zemlju i narod!
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 18:27 ] @
dejande, ako ti mislis da ce ti neko nesto pokloniti da bi ti imao srecan osmeh onda odmah idi na prozor mozda ugledas Santaklausa, nesto je poranila zima ove godine pa su mozda poceli vec da lete.
Elem, tesko je normalnom coveku prihvatiti vest da se u Srbiji prodaje telekom, a da ce ga kupiti Nemci. Dok sam to citao, okrenuo sam i italijansku stampu gde javljaju kako Telecom namerava da ulaze u Juznoj Americi jer je to veoma profitabilno trziste.
Pomislih, pa to je to. Mi smo postali J. Amerika. Ustvari bice dobro ako i taj nivo dostignemo i to je sad vec postala za nas misaona imenica.
[ pri3rak @ 27.10.2010. 18:34 ] @
Citat:
dejande: prodajemo strancima zato sto niko u srbiji nema toliko novca da ga kupi .
prodajemo ga da bi nahranili penzionere i nezaposlene, otpustene....
prodajemo ga i zato da bi vi manje slali vasima u srbiji da bi se prehranili.
Prvo ne bih se slozio da ga prodajemo mi, vec da ga prodaju oni.Oni su vec toliko iznad realnosti u kojoj im zive "podanici" da ne vredi mesati babe i zabe.
A realno prodaju ga ne zbog humanitarnih razloga, vec zbog nedostatka novca za finansiranje partokratske utopije u predimenzionisanim drzvnim sluzbama.I ta glupost ce trajati neko ograniceno vreme, pa ce biti prodat eps, vojna imovina ..., a dotle ce oni valjda biti vec dovoljno daleko a ostale ko j....
[ Shadowed @ 27.10.2010. 18:40 ] @
Citat:
dejande: prodajemo ga da bi nahranili penzionere i nezaposlene, otpustene....
Pa, ako je tako, odoh ja da dam otkaz. Sto ja da radim ako ce me hraniti nezaposlenog.
Citat:
dejande:a ja cu vama gastarbajterima da predlozimo da kao prave patriote koje imaju pravo glasa u matici skupite novac izmedju sebe kupite telekom i isti taj poklonite Srbiji kao pravi humanisti koji se brinu za svoju zemlju i narod!
Ma niiije valjda? Pa da se onda opet proda, a? :)
I to po mogucnosti opet gastarbajterima koji ce ti opet vratiti.
Ili da se cela stvar pojednostavi, neka oni lepo cute i salju pare ovamo, a?
Leeepo si ti to smislio.
[ Kovacevic Vladimir @ 27.10.2010. 18:43 ] @
Nisam se šalio, samo smestio Ustavom zagarantovano pravo u fasciklu moralnog prava.
Svako novo glasanje ima Plan i program razvoja u budućem mandatnom periodu, a ne u prošlom.
Penzioneri su to pravo imali i potrošili, dok su bili aktivni. Prestankom aktivnosti, oni bi mogli da prestanu i da odlučuju o budućnosti, jer praktično, oni uživaju u onome što su sami stvarali sebi i mlađoj generaciji i time ispunili osnovni smisao života&rada. Treba da teret i odgovornost prenesu na trenutne nosioce života.
@Bubnjar2
Nisam pročitao tvoj post, pa stoga ne mogu da ga komentarišem.
Pozdrav
P.S.
Znaci nema veze sa godinama vec sa mozgom glasaca. A posto znamo sta je "glas naroda" i koliko je pamet zastupljena... jos dobro i glasamo.
Dobar zaključak.
[ dejande @ 27.10.2010. 18:47 ] @
a sto mislis da bi se prodalo ponovo u ugovoru o poklonu se stavi da se poklon ne moze prodati ili pokloniti dalje bez saglasnosti poklonodavca....
ja sada stajem ovde jer je i ovo previse od mene ko je razumeo dva lava na kapiji razumeo je ko nije sta da mu radim
[ dejande @ 27.10.2010. 18:50 ] @
a sto se glasanja tice evo moja baba onomad gleda nesto i kaze ja cu na sledecim izborima da glasam za milosevica on jedini nije krao .... baba milosevic je umro kako ces da glasas za njega ..... a ha neces ti mene prevariti znam da nije umro i glasacu za njega .
i kako njoj ne oduzeti pravo glasa ?
[ yolja624 @ 27.10.2010. 19:00 ] @
Citat:
dejande: a sto se glasanja tice evo moja baba onomad gleda nesto i kaze ja cu na sledecim izborima da glasam za milosevica on jedini nije krao .... baba milosevic je umro kako ces da glasas za njega ..... a ha neces ti mene prevariti znam da nije umro i glasacu za njega .
i kako njoj ne oduzeti pravo glasa ?
Na izborima u BiH, ljudi su na spisak kandidata pisali supermen, miki maus, paja patak, Jelena Karleusa - pa ti listici postanu nevazeci i samim tim nebitni. Moze baba da se ceslja, a selo izgore.... :D
[ stil @ 27.10.2010. 19:08 ] @
Sećam se jednog tipičnog razgovora stari - mladi devedesetih.
Starija osoba : - Nedamo ......
Mlađa osoba : - Ok evo ti puška pa idi pa sprovedi svoje reči u delo.
Starija osoba : - A, pa nee ja sam stara osoba.
Mlađa osoba : - :( #1?#7#
I tako .
[ pri3rak @ 27.10.2010. 19:11 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: Nisam se šalio, samo smestio Ustavom zagarantovano pravo u fasciklu moralnog prava.
Svako novo glasanje ima Plan i program razvoja u budućem mandatnom periodu, a ne u prošlom.
Penzioneri su to pravo imali i potrošili, dok su bili aktivni. Prestankom aktivnosti, oni bi mogli da prestanu i da odlučuju o budućnosti, jer praktično, oni uživaju u onome što su sami stvarali sebi i mlađoj generaciji i time ispunili osnovni smisao života&rada. Treba da teret i odgovornost prenesu na trenutne nosioce života.
Hajde prvo o jednoj anomaliji.Starosna granica za odlazak u penziju je 65 godina ako se ne varam.Kako si to sposoban da radis do 65 a nisi da glasas preko 60te?
Pred covekom koji ima 60 godina je u proseku najmanje ~15 godina zivota, a to jeste nekakva buducnost i on mora da ima pravo da na nju utice.
Covek koji je ceo zivot radio jeste sebi obezbedio penziju, tj njegov novac je u penzionom fondu.Tim njegovim novcem neko raspolaze, novcem koji on dobije svakog meseca on placa porez pri svakoj kupovini, placa porez na imovinu i niz drugih troskova i ima sva bogom dana prava da glasa i odlucuje.
Po kom osnovu prosecna zivotinja koja divlja po gradu, mlati se sa pandurima bez obzira na povod i razlog, ima deblji dosije nego palma stomak, ima vise prava da glasa nego neko ko ima 60 godina cist dosije, porodicu uredno placane racune itd...
A kako joj ne pruziti potrebnu negu brinuti o njoj, ili smestiti u dom za stara i nesposbna lica?
Da se ne lazemo ako se malo spustimo na zemlju broj starijih lica koja odgovaraju ovome sto si opisao i koja evidentno nisu u stanju da trezveno i razumno razmisljaju sigurno nije veci od broja mladih lica, sociopata i psihopata raznih profila koja na elementarnom nivou nisu u stanju da pojme razliku izmedju dobra i zla, niti imaju ikakvu ideju sta ce sami sa sobom.Ti ljudi su podjednako nesposbni za bilo sta sem boravak u nekakvoj ustanovi ili zatvorskoj jedinici sa prinudim radom.
[ Kovacevic Vladimir @ 27.10.2010. 20:00 ] @
Citat:
pri3rak: Hajde prvo o jednoj anomaliji.Starosna granica za odlazak u penziju je 65 godina ako se ne varam.Kako si to sposoban da radis do 65 a nisi da glasas preko 60te?
Pred covekom koji ima 60 godina je u proseku najmanje ~15 godina zivota, a to jeste nekakva buducnost i on mora da ima pravo da na nju utice.
'Ajde...neka bude 65 godina limit.
Onih ~15 godina nekog života u budućnosti se regulišu raznim benefitima za tu populaciju...besplatan prevoz itd.
Aktivnim članstvom u Udruženjima penzionera, boravkom u Domovima i sl. "igranke", Club-ovi za usamljene...šah klubovi, pa neka tamo glasa za Predsednika i Izvršni odbor rukovodstva istih.
To je njegov svet i tamo je bitan njegov glasački kapacitet, kao što na istim tim (penzionerskim) mestima nije bitan glas nekog mladog čoveka.
Moje mišljenje.
Jedno su prava, a drugo su potrebe, isto kao što reče @Ivan Dimković :"... pravda i pravo nisu isti pojmovi..."
U istu ravan stavljam i ovo oko glasanja.
Pozdrav
[ pri3rak @ 27.10.2010. 20:05 ] @
Lepo je to, ali ni ti kojima ostavljas iskljucivo pravo upravljanja&odlucivanja danas ne odaju bilo kakav utisak da su sposobni za isto Neka sretnija drustva imaju lep balans izmedju iskustva i potencijala.Ni jedno od ta dva nije tek tako za baciti
[ Nocni @ 27.10.2010. 20:22 ] @
Kovacevicu, ti hoces nekom da odredjujes koliko ce i kako ce da zivi... ne moraju penzioneri da idu u sah klubove... ako su bogati onda mogu da putuju po svijetu recimo...
Pa nekome je kvalitetniji zivot od 50 do 70 nego nekome od 20 do 40
Objasni nam zasto je potrebno da glasa neka narkomancina od 20 godina kome je zivot inace unisten a da ne glasa recimo neki industrijalac od 60 koji ima nekoliko hiljada radnika?
Sto se tice teme i dijaspore... njima treba zabraniti pravo glasa zato sto treba da ga ostvare tamo gdje zive.
Iz nepoznatog razloga ljudi iz dijaspore se pretvaraju u savjetodavce kao da su svu pamet svijeta popili ako su otisli u inostranstvo da zive...
[ Branko Santo @ 27.10.2010. 20:49 ] @
Pa sto se mene tice ja bih zabranoi i glasanje mladjima od 25 i obavezno 3 godine rada pre upisivanja fakulteta.
Ako cemo bas da kazemo kako bismo uredjivali drzavu :)
[ Miroslav Jeftić @ 27.10.2010. 20:58 ] @
Ma... da sam u inostranstvu ne bi mi palo na pamet da se bavim Srbijom, jedva bih dočekao da se rešim svega toga.
[ Kovacevic Vladimir @ 27.10.2010. 21:04 ] @
Citat:
Nocni: Kovacevicu, ti hoces nekom da odredjujes koliko ce i kako ce da zivi...
Taman posla!
To bi bilo preambiciozno, ali napisati svoje mišljenje, valjda mogu u formi koju dozvoljava forumski Pravilnik , posebno za MZ.
A čisto sumnjam da onaj "...neki industrijalac od 60 koji ima nekoliko hiljada radnika..." baš žuri da glasa, kada sve svoje namere, planove, poslove...može da reši snagom svog kapitala i moći, bez obzira ko je na vlasti.
Realno.
Zdraviji je glas onog mladog, pa makar bio i narkoman.
Šansa da zdravo razmišlja je 50:50.
Pozdrav
[ dule_ns @ 27.10.2010. 21:25 ] @
Imaju pravo glasa, mogu da kažu šta god hoće, ali ako žele da ih neko ozbiljno shvati bilo bi dobro da se drže sledeće dve stvari:
1) Ne radi drugima ono što ne želiš da oni rade tebi
2) Ne zahtevaj od drugih ono što nisi sam spreman da ispuniš
A sad, da li si u dijaspori ili ne nema veze, jer svako iskreno mišljenje je dobrodošlo.
[ ljuba.micic @ 27.10.2010. 21:29 ] @
@Kovacevic Vladimir: ....Po nekoj moralnoj osnovi, ukinuo bih pravo glasa penzionerima, preciznije, svima iznad 60 godina starosti......
Ko ne može da glasa, nema pravo ni da bude biran ( na izborima ). Odlična prilika da izbacimo starkelje iz institucija ( vlada, skupština, stranke i sl. )?
P.S. od sukoba dijasporci-domaći, pređosmo na sukob stari-mladi!
[ pri3rak @ 27.10.2010. 22:21 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: Zdraviji je glas onog mladog, pa makar bio i narkoman.
Šansa da zdravo razmišlja je 50:50.
Da li sam te ja dobro razumeo? Tvrdis da narkoman ima 50/50 sanse da zdravo razmislja?Ako je tako po kakvom to racunu znanom ljudskom rodu?
[ stil @ 27.10.2010. 22:44 ] @
Niko nema prava da ukida pravo glasa penzionerima. Jednostavno u svakoj grupi imaš i onih i ovih. Znam i one koji imaju sebična shvatanja koji bi da malo puštaju tuđu krv za kojekakve više ciljeve a i one koji su sposobni da sagledaju situaciju i iz nekog drugog ugla. Svaka generalizacija je pogrešna, uvek bila i biće.
[ HeYoo @ 27.10.2010. 22:50 ] @
Mislim da je glas jednog sedamdesetogodisnjaka vredan koliko i glas jednog desetogodisnjaka kada bi imao pravo glasa. Realno
[ Kovacevic Vladimir @ 27.10.2010. 22:51 ] @
Citat:
ljuba.micic:
P.S. od sukoba dijasporci-domaći, pređosmo na sukob stari-mladi!
Nije to nikakav sukob.
To su biološke činjenice.
Moć rasuđivanja više nije objektivan u starosti, a da ne govorimo o statičnom, prosto "zabetoniranom" uverenju starog čoveka, koji se više ne da menjati...i million drugih propratnih životnih problema, gde su prioriteti sasvim drugačije poređani.
Glasanje na izborima kod starog čoveka ide po inerciji, a tek iznimno po drugim kriterijumima (briga o budućnosti dece, unučadi, mladih...
Citat:
pri3rak: Da li sam te ja dobro razumeo? Tvrdis da narkoman ima 50/50 sanse da zdravo razmislja?Ako je tako po kakvom to racunu znanom ljudskom rodu?
Po "računu" Ustavotvorca, Zakonotvorca, koji nije propisao da narkoman gubi pravo glasa ustanovljenom dijagnozom.
Pozdrav
[ Shadowed @ 27.10.2010. 22:57 ] @
Citat:
pri3rak: Da li sam te ja dobro razumeo? Tvrdis da narkoman ima 50/50 sanse da zdravo razmislja?Ako je tako po kakvom to racunu znanom ljudskom rodu?
Kako kakvom? Pa, ili razmislja zdravo ili ne, dakle jedna od dve mogucnosti iliti 1:2 :)
I sansa da dobijes na lotou je 1:2 - ili dobijes ili ne dobijes :)
@Kovacevic Vladimir, godine starosti nisu jedini i dovoljan uslov za "zatupljenost" pa nisu bas ni validne za odredjivanje prava glasanja. Bolje da postoji neki psiho/intelektualno/iq-test. Medjutim, trenutno glasacko telo ne bi izglasalo takav sistem :)
Mada.. ako se uvede javno glasanje.. Hoce li javno priznati da se plase da ce ispasti nesposobni ;)
Naravno, ima tu i drugih problema, kao merodavnost onih koji odrzavaju test.
[ pri3rak @ 27.10.2010. 23:01 ] @
A gde je tacno zakonotvorac predvideo gubljenje prava glasa ljudi koji su stariji od neke odredjene granice?
No kako je ovo tvoje razmisljanje generalno bogato raznim motivima evo ti jos jednog pitanja.Imas stariju osobu u posedu kontrolnog paketa akcija neke veoma mocne firme.Realno takav covek ima daleko vecu moc nego i solidan broj ljudi na funkcijama a kamoli NN glasac.Sustina tvog predloga je oduzimanje prava odredjivanja sudbine drustva starijim osobama, pa sta onda predlazes? Da se takvim osobama nacionalizuje ili na bilo koji drugi nacin oduzme imovina.Da li pored ustavom zagarantovanog prava na izbor sada treba relativizovati i pravo na licnu imovinu?I gde je tacno kraj? Mozda u vizuelno privlacnim konc logorima za penzionere ili "dostojanstven" ispracaj http://www.youtube.com/watch?v=edQNjJZFdLU?
Nekakav moj utisak je da je negde u dubini tvog predloga fazmozni motiv srpskog roditelja izrazen recenicom "da mi se dete ne muci" ali i "da obezbedim dete". Trenutno nemam dete, ali kada ga budem imao ne pada mi na pamet da mu tako nesto ikada pozelim ) Ono sto cu mu/joj pozeleti je da bude sposoban (ili sposobna) da se mukom izbori, pa kakva god ona bila ...
@Shadowed taj racun je narocito ispravan kada pored tebe ucestvuje jos par miliona ljudi sa istom sansom :) Obaska sto je narkoman sa racionalnim rezonovanjem bas cesta pojava :)
[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 28.10.2010. u 00:18 GMT+1]
[ Izvoljski @ 27.10.2010. 23:33 ] @
inteligencija prosecnog biraca je najbolji argument protiv demokratije rekao je verovali ili ne Cercil. Ali malo smo odlutali od teme. Hteo bih da kazem da nesto sto je dobro za pojedinca ne mora biti i za drzavu.
Da li bi ste voleli vise da ste profesor u Amsterdamu ili ucitelj na Kavkazu ? To je lako pitanje.
A zamislite sada nekog Rusa koji zivi na Zapadu, sta bi on mogao da preporuci zemljacima, u kom pravcu da ide Rusija ?
Ukoliko prati samo zapadne medije jasno je da je Putin negativac i da je recimo Jeljcin za njega bio prava demokratska gromada. Medjutim isto tako jasno je i da je Putinova Rusija puno bolja zemlja od Jeljcinove sto pokazuju ankete medju samim Rusima. Ipak, ukoliko on preporuci Rusima Putina on rizikuje da bude proglasen za licemera jer zivi superkomforno u demokratiji, a podrzava Putina koji je autokrata i uveliko razvija kult licnosti. Gusi medije i sto je meni cak bilo i neverovatno postavlja sam gradonacelnike najvecih gradova sto je velika poruga demokratiji za zapadna shvatanja.
Mada, zemlja je iznad svega najpreca, pa ako je Rusija dobro onda sta ce joj demokratija ?
Slicno. Srbin koji zivi u EU mogao bi da se izjasne i proitiv ulaska Srbije u istu. Tada bi na njega skocili kao opareni zagrizeni evrofili, ali bi skocili i evromrzitelji irekli - eto vidite da i tamo vise ne veRuju...
[ HeYoo @ 27.10.2010. 23:38 ] @
E ti crni narkomani.. uvek postanu argument :) Prosecan narkoman gori od zelje da ubaci listic u kutiju.
Realno od svih starih ljudi koje znam malo njih racionalno razmisljaju. Nije fora u ukidanju prava i ugnjetavanju starih vec postovanje bioloskog ciklusa. Licno kad ostarim rado bi se odrekao tog "prava" glasa u korist mladjih.
@izvoljski
Odakle ti ideja da Srbija moze da se poredi u bilo kom pogledu sa Rusijom :) Na stranu sto je demokratija iluzija u banana drzavama kao sto je nasa.
[ Kovacevic Vladimir @ 28.10.2010. 00:10 ] @
Citat:
pri3rak: A gde je tacno zakonotvorac predvideo gubljenje prava glasa ljudi koji su stariji od neke odredjene granice?
Ogradio sam se i sveo pisanje na moralnu osnovu, a ne u formi predloga/prednacrta Zakona.
Nema nikakvog "podteksta".
Jedino mi je prisutna asocijacija na nedeljno glasačko jutro, gde već u 06h penzioneri čekaju u redu "...da budu prvi", potom oni sa pijace, pa oni posle liturgije...revnosno ispunjavajući obavezu, koja zapravo i nije deo njihovog zivotnog trenutka.
Predveče, velika grozničava frka sa TV ekrana, gde se poziva mladi svet "...jer je izlaznost kritična".
Nekako se "namakne" preko 50% i onda se proglase Izbori - uspelim, a sudbinu rešili oni revnosni, a ne oni koji bi trebali biti životno zainteresovani.
Pozdrav
[ Pirossi @ 28.10.2010. 00:15 ] @
Citat:
Izvoljski:
Mada, zemlja je iznad svega najpreca, pa ako je Rusija dobro onda sta ce joj demokratija ?
to kod patrijota.
kod prosečnog, da ne kažem pametnog, on je sam sebi najbitniji tj. njegova prava i slobode.
nikakav harizmatičan vođa koji kad sutra lipše, lipše i država s njim.
nego teško je to iz dijaspore skapirati.
[ pri3rak @ 28.10.2010. 06:32 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: Ogradio sam se i sveo pisanje na moralnu osnovu, a ne u formi predloga/prednacrta Zakona.
Nema nikakvog "podteksta".
Jedino mi je prisutna asocijacija na nedeljno glasačko jutro, gde već u 06h penzioneri čekaju u redu "...da budu prvi", potom oni sa pijace, pa oni posle liturgije...revnosno ispunjavajući obavezu, koja zapravo i nije deo njihovog zivotnog trenutka.
Predveče, velika grozničava frka sa TV ekrana, gde se poziva mladi svet "...jer je izlaznost kritična".
Nekako se "namakne" preko 50% i onda se proglase Izbori - uspelim, a sudbinu rešili oni revnosni, a ne oni koji bi trebali biti životno zainteresovani.
Pozdrav
Cak i po moralnoj osnovi, a imajuci u vidu minuli rad i prava proistekla makar po toj osnovi, cela prica ti je na klimavim nogama.
Ono sto je cak i od kukumakanja za glasovima mladih gore jestu npr. neke sitnice koje su se desavale na referendumu u vezi sa donosenjem Ustava.Sitnice poput live tv ukljucenja izvesnih ministara koji prete gradjanima, nocno/rano jutarnje "glasanje" i sl. Realno stari ljudi su najmanji, ako ne i nikakav problem u celoj prici sa glasanjem.Daleko veci problem je izborni sistem, kao i ustaljena tradicija izneverivanja glasaca, tj. gaznje (skoro) svih obecanja iz predizborne kampanje.To je cak najbolje oslikano u sada davnoj izjavi velikog sVpskog patViote "a sto ste mi verovali"
Citat:
HeYoo:Nije fora u ukidanju prava i ugnjetavanju starih vec postovanje bioloskog ciklusa. Licno kad ostarim rado bi se odrekao tog "prava" glasa u korist mladjih.
Niko ti to ni sada ne brani, ako neces da glasas, tj. smatras da tako sta ima neku moralno ili kakvu god drugu osnovu, jednostavno ne moras.
[ llux @ 28.10.2010. 07:25 ] @
Ne treba 50 posto. To je ukinuto posle dvehiljadite
[ Miroslav Jeftić @ 28.10.2010. 08:50 ] @
Citat:
Izvoljski: Ukoliko prati samo zapadne medije jasno je da je Putin negativac i da je recimo Jeljcin za njega bio prava demokratska gromada. Medjutim isto tako jasno je i da je Putinova Rusija puno bolja zemlja od Jeljcinove sto pokazuju ankete medju samim Rusima. Ipak, ukoliko on preporuci Rusima Putina on rizikuje da bude proglasen za licemera jer zivi superkomforno u demokratiji, a podrzava Putina koji je autokrata i uveliko razvija kult licnosti. Gusi medije i sto je meni cak bilo i neverovatno postavlja sam gradonacelnike najvecih gradova sto je velika poruga demokratiji za zapadna shvatanja.
Slicno. Srbin koji zivi u EU mogao bi da se izjasne i proitiv ulaska Srbije u istu. Tada bi na njega skocili kao opareni zagrizeni evrofili, ali bi skocili i evromrzitelji irekli - eto vidite da i tamo vise ne veRuju...
Onda se neizbežno postavlja pitanje šta taj Srbin radi u EU ako je protiv nje i zašto npr. ne živi u Belorusiji ili makar u Srbiji? Kad je već protiv i kad misli da je EU nešto mnogo loše.
Inače što se tiče pitanja o Rusiji, pa valjda ima još ljudi/mogućnosti u toj zemlji osim Putina i onih koji su slični Jeljcinu (pošto je on već umro)?
[ Bubnjar2 @ 28.10.2010. 11:08 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Onda se neizbežno postavlja pitanje šta taj Srbin radi u EU ako je protiv nje i zašto npr. ne živi u Belorusiji ili makar u Srbiji? Kad je već protiv i kad misli da je EU nešto mnogo loše. :)
Pa naviklo to tako da priča, gazda u EU traži da se radi pa nostalgija ubija ko promaja...
[ HeYoo @ 28.10.2010. 11:31 ] @
Citat:
Niko ti to ni sada ne brani, ako neces da glasas, tj. smatras da tako sta ima neku moralno ili kakvu god drugu osnovu, jednostavno ne moras.
A sta ako pobenavim od staracke demencije.. Samo mi prodj kroz glavu slika penzionera koji su prepodne provodili cekajuci u redu lebac od 3 dinara, a poslepodne idu na slobinu manifestaciju drzeci njegovu sliku na celu ko ikonu.
[ stil @ 28.10.2010. 11:38 ] @
♪♫Sliku tvoju ljubim :)))
Citat:
Prosečnom građaninu Milošević duguje 57.000 evra
BEOGRAD, - Domaći ekonomisti su izračunali da prosečnom zaposlenom građaninu Srbije bivši predsednik Slobodan Milošević "duguje" 57.331 evra, a prosečnom penzioneru 35.191 evro, piše dnevni list Preš u nedeljnom broju.
Preš navodi da je ta cifra izračunata na osnovu razlike između potencijalnih plata i penzija koje bi bile ostvarene da je Srbija pre dve decenije krenula u reforme, a ne, kako piše, u rat.
Privreda Srbije bi, prema rečima urednika sajta Ekonomija.org Miroslava Zdravkovića, bez Miloševića, bila dva puta veća.
Prema njegovim rečima, Srbija je od 1990. do 2008. izgubila 15 godisnjih BDP-a iz 1989. godine.
Slažući se sa tim procenama, saradnik Instituta za evropske studije Goran Nikolić je rekao za Preš da je prosečan gradanin Srbije uskraćen za dvosoban stan.
Uz to, "da je u Srbiji zavladala demokratska vlast početkom 1990-ih, Srbija bi u EU najverovatnije ušla zajedno sa Českom i drugim istočnoevropskim zemljama" smatra Nilolić.
On je ocenio da Jugoslavija ne bi mogla da opstane zbog loših odnosa Srbije sa BiH i Hrvatskom, i zbog "političkog opterećenja" na Kosovu.
Uz miran raspad Jugoslavije, po tom scenariju, "Srbija bi izgubila istočno trziste gde je odlazilo oko 35 odsto srpskog izvoza, ali s druge strane, Beograd bi verovatno bio ekonomski centar ovog dela Evrope umesto Budimpešte", rekao je Nikolić za Preš.
[Ovu poruku je menjao stil dana 28.10.2010. u 12:56 GMT+1]
[ ljuba.micic @ 28.10.2010. 11:59 ] @
Ima istine. Na primer odbijanja ( od plate ) za stanogradnju. Mnogima se odbijalo a nisu dobili stanove....
[ pri3rak @ 28.10.2010. 12:00 ] @
Citat:
HeYoo: A sta ako pobenavim od staracke demencije.. Samo mi prodj kroz glavu slika penzionera koji su prepodne provodili cekajuci u redu lebac od 3 dinara, a poslepodne idu na slobinu manifestaciju drzeci njegovu sliku na celu ko ikonu.
A sta ako skocis za Brankovog mosta?I to se isto tako desavalo nekim penzosima tog doba ...
Na kraj krajeva pre desetak godina se srpska progresvina mladez izborila za promene.Danas evidentno uziva u naprednom i modernom drustvu pred kojim je svetla buducnost?Samo nemoj da kazes da su zlobu skinuli penzosi, ni da penozsi glasaju za borata
[ Kovacevic Vladimir @ 28.10.2010. 12:01 ] @
Treba velika koncetracija da bi se pratila osnovna misao iz pitanja u naslovu Teme.
Ali, 'ajde da samo izvedemo zaključak.
Citat:
pri3rak: Realno stari ljudi su najmanji, ako ne i nikakav problem u celoj prici sa glasanjem.
To je stav, koji bazira na pravu da se glasanjem odlučuje o svim najvažnijim pitanjima DRŽAVE, uključujući i stare ljude, kao najmanji problem.
Postoji drugi stav "na klimavim nogama" , koji nešto spominje moralne osnove, kao element svakog čina, pa i glasačkog.
I da bi proverili ispravnost stavova, pogledamo rezultate, koji su u svim kategorijama - porazni, katastrofalni, u odnosu na rezultate, koji se prate i mogu meriti sa ostalim državama u neposrednoj blizini i šire: ekonomija, valuta, poljoprivreda, brzina vozova... itd.(izuzev tenisera).
Pitanje: koja populacija stanovništva daje legitimitet za takve "rezultate"?
Onih 500.000 stručnjaka od '90.-ih godina, ili mladež, koja prvu kafu pije u 16h, ili večiti glasački apstinenti? NE. Sigurno.
Da li je to "nikakav problem"?
Pozdrav
[ igor-ch @ 28.10.2010. 12:10 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Onda se neizbežno postavlja pitanje šta taj Srbin radi u EU ako je protiv nje i zašto npr. ne živi u Belorusiji ili makar u Srbiji? Kad je već protiv i kad misli da je EU nešto mnogo loše. :) ...
Mozda su ti ljudi otisli na zapad pre nego sto je EU i nastala, pa znaju iz licnog iskustva sta znaci za jednu zemlju ulazak u uniju.
Citat:
Bubnjar2: Pa naviklo to tako da priča, gazda u EU traži da se radi pa nostalgija ubija ko promaja...
Ocigledno je da mnogima nikada ne bi odgovaralo da Srbija udje u EU jer bi onda i oni morali da pocnu da rade i da menjaju svoje navike iz korena...
Lepo rece Balasevic: "... za ovo ovde, lenjo do srzi, ciji je moto: trpi i rzi..."
[ pri3rak @ 28.10.2010. 12:13 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir:
Pitanje: koja populacija stanovništva daje legitimitet za takve "rezultate"?
Onih 500.000 stručnjaka od '90.-ih godina, ili mladež, koja prvu kafu pije u 16h, ili večiti glasački apstinenti? NE. Sigurno.
Pa cekaj, sada kazes da su za katastrofalne rezultate krivi penzosi jer tome daju legitimitet, dok su gastosi, blejaci i apstinenti moralni uzor Pa hajde mi obajsni kako su to penzosi krivi za aktuelnu "evropsku" srbiju i danasnje aktuene probleme ...
[ stil @ 28.10.2010. 12:13 ] @
@ igor-ch Pa dobro šta sad čekaju što se sad ne odsele. Ih koji argumenti. Ja se samo pitam šta će Rusija ili bilo koja druga država koja svoju ekonomiju zasniva na prodaji prirodnih i drugih bogatstava da radi kad iscrpi prirodne resurse.
[ Count Zero @ 28.10.2010. 12:17 ] @
^Ono što drugi jaki rade - zauzeti tuđe.
[ stil @ 28.10.2010. 12:25 ] @
Hoćeš da kažeš da su sve uspešne ekonomije zasnovane na otimanju tuđeg. Ne bih rekao.
[ ljuba.micic @ 28.10.2010. 12:28 ] @
@pri3rak: ....Samo nemoj da kazes da su zlobu skinuli penzosi, ni da penozsi glasaju za borata.....
- Srušiti režim Slobodana Miloševića. Kad sam stigao u Budimpeštu, a to je bilo u lipnju 2000., imao sam milijun zadataka. Primjerice, morao sam pronaći poslovni prostor za svoj novi ured, zaposlenike. Željeli smo biti potpuno odvojeni od američkog veleposlanstva u Budimpešti, pretpostavljali smo da ćemo ondje biti barem tri godine. Sve se promijenilo kad je Milošević odlučio raspisati prijevremene izbore. U tom trenutku shvatili smo da je to prilika koja se ne smije propustiti i da moramo na sve načine pomoći demokratskoj opoziciji u Srbiji da porazi Miloševića.......
Uložili siću od oko 100 miliona $....
[ stil @ 28.10.2010. 12:41 ] @
Neprijatelj mog neprijatelja je moj ........ .
[ Miroslav Jeftić @ 28.10.2010. 12:43 ] @
Citat:
igor-ch: Mozda su ti ljudi otisli na zapad pre nego sto je EU i nastala, pa znaju iz licnog iskustva sta znaci za jednu zemlju ulazak u uniju.
pri3rak: Pa cekaj, sada kazes da su za katastrofalne rezultate krivi penzosi jer tome daju legitimitet, dok su gastosi, blejaci i apstinenti moralni uzor :) Pa hajde mi obajsni kako su to penzosi krivi za aktuelnu "evropsku" srbiju i danasnje aktuene probleme ...
Nisam napisao da su moralni uzor.
Odgovor na drugi deo, glede penzionerske glasačke revnosti i "objektivnog rasuđivanja", dali su već i drugi učesnici, prethodnim postovima.
Odgovor na drugi deo, glede penzionerske glasačke revnosti i "objektivnog rasuđivanja", dali su već i drugi učesnici, prethodnim postovima.
Fade Out.
Pozdrav
Nisi, ali si ih svrstao u problem manjeg reda od revnosnih neobjektivnih gradjana.
No "dobra" stvar je sto je sva ova prica samo ubijanje vremena, sta god ovde trubili nista se promeniti nece
[ Count Zero @ 28.10.2010. 14:45 ] @
Citat:
Hoćeš da kažeš da su sve uspešne ekonomije zasnovane na otimanju tuđeg.
Ne sve.
Ali mnoge jesu.
A nekima još traju resursi.
[ stil @ 28.10.2010. 15:10 ] @
E pa eto dok se mi talabasamo sa Kosovom oni razmišljaju o Marsu.
[ pri3rak @ 28.10.2010. 15:21 ] @
Dzaba im.Kasne barem 16 godina za nama
[ Izvoljski @ 28.10.2010. 16:01 ] @
Citat:
Sto se tice teme i dijaspore... njima treba zabraniti pravo glasa zato sto treba da ga ostvare tamo gdje zive.
Iz nepoznatog razloga ljudi iz dijaspore se pretvaraju u savjetodavce kao da su svu pamet svijeta popili ako su otisli u inostranstvo da zive...
da, najbolje da ces mi ti iz niksica odredjivati sta ja mogu da kazem o Srbiji i da li smem da glasam.
uhahaha...
[ dejande @ 28.10.2010. 16:05 ] @
u svakom slucaju treba da umuknu .
[ Izvoljski @ 28.10.2010. 16:08 ] @
a lovu, kako da posalju ?
[ pri3rak @ 28.10.2010. 16:19 ] @
Slobodno nikako. Ako treba cela zemlja da padne na kolena sto si babi kupio sporet i bojler, onda bolje vodi babu kod sebe.
Bolje je da ne saljete. Osim starima i iznemoglima.
Kad ovaj narod tresne jednom od dno , onda ce mozda da se osvesti a do tada nece ni biti nekog boljitka .
Ovako samo produzavate agoniju i jednim delom doprinosite odrzavanju svinjca u kojem se ova zemlja nalazi .
[ stil @ 28.10.2010. 16:52 ] @
@ Izvoljski Prvo. Nemoj poistovećivati tebe i tvoje stavove povodom EU i Rusije sa svim ljudima koji žive i rade daleko od rodnog kraja. To bi bila generalizacija koja opet i ovog puta niti je tačna niti ikome koristi. Dalje to što ti šalješ novac svojima je ok ali te ne pere od toga da si licemer sa stavovima koje na forumu pokazuješ. Dakle, novac šalješ zahvaljujući tome što radiš upravo u toj EU na koju pljuješ. Da radiš u Ruskoj federaciji razumeo bih te i možda bi ti i nešto poverovao, a ovako ono što se od tebe čuje je čisto licemerstvo.
[ Bubnjar2 @ 28.10.2010. 17:30 ] @
Citat:
pri3rak: Slobodno nikako. Ako treba cela zemlja da padne na kolena sto si babi kupio sporet i bojler, onda bolje vodi babu kod sebe.
Ja nesto ne verujem da je svojoj babi kupio i toliko (posto da je tako verovatno bi napisao da je poklonio Srbiji najmanje spejs satl).
[ Izvoljski @ 28.10.2010. 18:50 ] @
procitajte moj uvodni post da bi ste videli sta ja mislim o slanju para.
[ ljuba.micic @ 28.10.2010. 19:16 ] @
Citat:
pri3rak: Dzaba im.Kasne barem 16 godina za nama :D
...Predsednik je u daljem izlaganju istakao da će Mars biti „prestonica Mlečnoga puta“, i da je za vreme njegove vladavine Mars napravio „milenijumske korake“....
Izvoljski: da, najbolje da ces mi ti iz niksica odredjivati sta ja mogu da kazem o Srbiji i da li smem da glasam.
uhahaha...
Mnogo si smijesan i ovo se smijes sam sebi... Kakva je razlika izmadju mene iz Niksica i tebe iz Italije... imam i ja nekretninu u BG i mogu sjutra uzeti Srpsku licnu kartu pa ne trazim da glasam u Srbiji jer tamo ne zivim.
Ti ne shvatas da tebi niko nije ni trazio savjet, niti sebe trebas da stavljas u poziciju da nekome dajes bilo kakav savjet samo zato sto zivis u Italiji... pa pogledahj samo kakav ti je naslov teme... uzas
Kada pises Niksic pisi velikim slovom... ovako, moze neko pomisliti da si namjerno napisao malim a vjerujem da ipak nisi...
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 06:45 ] @
Citat:
imam i ja nekretninu u BG i mogu sjutra uzeti Srpsku licnu kartu pa ne trazim da glasam u Srbiji jer tamo ne zivim.
ču' licnu, jado, malo je to. Najmanje pres'ednik na mjesnu zajednicu a pos'lije mozda i na drzavu !
[ igor-ch @ 29.10.2010. 07:04 ] @
Citat:
Nocni: imam i ja nekretninu u BG i mogu sjutra uzeti Srpsku licnu kartu pa ne trazim da glasam u Srbiji jer tamo ne zivimi...
A sta ako neko od dijasporaca osim tih nekretnina ima u Srbiji i familiju? Ako je mozda rodjen u Srbiji i tamo odrastao? Ako je mozda 90-tih bio u Srbiji i tamo negde morao da ratuje za Srbiju (zbog ludaka i njihovih ideala)? A sta ako danas lobira za Srbiju u svetu, pokusavajuci da osvetli nas duboko zaprljani obraz?
A sta je tebi najvaznije? Da se Niksic pise velikim pocetnim slovom, uvoz-izvoz automobila, a kao slag na tortu bi bila neka rukovodeca funkcija u Srbiji! Pa takvima ne bih bre dozvolio ni da udju vise u Srbiju, a kamoli da dobiju srpska dokumenta i pravo glasa... Inace, o ovoj negativnoj pojavi Marko Lopusina je napisao klnjigu "Crnogorski klan" koju vredi procitati, tako da necu vise gubiti vreme na Crnogorce u Srbiji...
[ HeYoo @ 29.10.2010. 09:39 ] @
Eto dokaza da nema te etikete (dijaspora, Srbin, "intelektualac"..) iza koje se moze sakriti budala, a da se ne oda pre ili kasnije.
Treba lock!
[ Flo33 @ 29.10.2010. 09:57 ] @
Ja vec godinama nisam u Srbiji. Vratio bih se, ali da dobijem duplo vecu platu nego preko. Ne glasam nigde. Ne zanima me, sam krojim svoju sudbinu, ne politicari. I zabole me i za misljenja iz Srb, i van nje. Gledam svoja posla, i da meni bude Ok.
[ DaliborP @ 29.10.2010. 10:53 ] @
Citat:
igor-ch:A sta ako danas lobira za Srbiju u svetu, pokusavajuci da osvetli nas duboko zaprljani obraz?
A kako se to tacno lobira za Srbiju u dijaspori? Ja jos nisam video kako to dijaspora lobira "za" Srbiju. I opet pored tog zasto bi to nekom dalo "pravo glasa" u drzavi u kojoj ne zivi niti placa porez?
[ pri3rak @ 29.10.2010. 11:18 ] @
Citat:
DaliborP: A kako se to tacno lobira za Srbiju u dijaspori?
Odvedes lokalnog serifa na kilo prasetine
[ igor-ch @ 29.10.2010. 11:32 ] @
Citat:
DaliborP: A kako se to tacno lobira za Srbiju u dijaspori? Ja jos nisam video kako to dijaspora lobira "za" Srbiju. I opet pored tog zasto bi to nekom dalo "pravo glasa" u drzavi u kojoj ne zivi niti placa porez?
Pa sigurno ne tako ko kad su divljaci prvi put izasli iz Srbije i poceli da se u Djenovi izivljavaju nad svemu i svacemu...
Ima mnogo nacina za lobiranje, indirektnih i direktnih. Mada s'obzirom koliko smo ocrnjeni, vise nam nikakvo lobiranje i ne moze pomoci.
[ DaliborP @ 29.10.2010. 11:40 ] @
Ja sam mislio da ti znas kako i da si eventualno i sam ukljucen u nekakvo lobiranje. Tako si bar napisao gore.
Opet, i da neko lobira, kakva prava stice sa tim kad i dalje zivi i placa porez negde drugo?
[ igor-ch @ 29.10.2010. 11:51 ] @
Ja sam samo napisao koja je (moguca) razlika izmedju ljudi iz dijaspore i Crnogoraca koji imaju nekretninu u Srbiji.
Inace, ako je lobiranje objasnjavanje kolegama na poslu (u drzavnoj firmi) da Srbi nisu toliko losi momci, kao sto inace vecina misli, anda lobiram i ja
[ DaliborP @ 29.10.2010. 11:55 ] @
Pa to nije lobiranje, to je laganje :-)
[ Isak666 @ 29.10.2010. 12:00 ] @
Sorabi bi mogli za pocetak da lobiraju za sebe u dijaspori, pa tek onda za maticu ;)
Malo malo pa procitam "dve struje/sukob u srpskom udruzenju/parlamentu/organizaciji u tom i tom gradu" i sl.
A po vrh svega, sve neki folklorasi.
Kao da smo Indijanci, pa da samo znamo okretne igre da igramo i da niko nista drugo nije stvarao zadnjih sto godina.
Malo insistirati na obrazovanju iseljenika, vecem drustvenom i politickom angazmanu.
Ne mogu da sastave krovnu organizaciju Srba u DE koja bi trebala da bude glavni lobista u nemackom Parlamentu, a kamo li nesto da izlobiraju za maticu.
Pa ovde se moli Srbija da im placa srpske skole :D
[ Nocni @ 29.10.2010. 12:02 ] @
Citat:
Izvoljski: ču' licnu, jado, malo je to. Najmanje pres'ednik na mjesnu zajednicu a pos'lije mozda i na drzavu !
Nisi procitao sta sam napisao. Sad vidim da si ime mog grada namjerno napiso malim slovima... i dalje nastavljas sa vrijedjanjem... Sad ocekujes da ti napisem da si magarac, ali necu to uraditi jer si sam sebe srozao i pokazao da si jedan od onih polupismenih radnika iz dijaspore koji misle da su uhvatili boga za muda samo zato sto rade u inostranstvu...
Iz teme u temu samo glumis velikog Srbina i solis pamet svojim glupim komentarima, redom svima govoris sta treba da rade... Sto se ne preselis u Pristinu pa onda govoris sta treba i kako treba na Kosovu da se radi?
Citat:
igor-ch:
A sta je tebi najvaznije? Da se Niksic pise velikim pocetnim slovom, uvoz-izvoz automobila, a kao slag na tortu bi bila neka rukovodeca funkcija u Srbiji! Pa takvima ne bih bre dozvolio ni da udju vise u Srbiju, a kamoli da dobiju srpska dokumenta i pravo glasa... Inace, o ovoj negativnoj pojavi Marko Lopusina je napisao klnjigu "Crnogorski klan" koju vredi procitati, tako da necu vise gubiti vreme na Crnogorce u Srbiji...
Da to mi je vazno i tu ne vidim nikakav problem... nezgodno bi bilo i da ja napisem Srbija malim slovom. Ti se ne pitas oko toga ko moze u srbiju a ko ne moze tako da se ne opterecuj sa tim... vi koji zivite u Svajcarskoj treba da glasate u Svajcarskoj da vam zivot bude bolji tu gdje zivite jer u Srbiju samo dolazite nekoliko puta godisnje... radite kao crnci tamo i za svoja prava sad treba da se borite a ne da se opterecujete sa Srbijom i da vi nekoga savjetujete kao da ste kompetentni za to...
Sto se tice literature koju pominjes... moguce da ti je to jedna od nekoliko knjiga koje si procitao u zivotu...
Vama je stalno neko drugi kriv... tako je bilo i kad ste ratovali od Slovenije do Kosova... evo npr ovaj Saric oko koga je najveca afera u zadnjih dvadesetak godina je stanovnik Srbije a ne Crne Gore... Mislim da nije vazno njegovo porijeklo jer takvo porijeklo ima svaki drugi-treci gradjanin Srbije... evo npr. predsjednik Tadic je porijeklom iz Crne Gore... mozda bi trebao ti da mu zabranis ulazak u Srbiju?
[Ovu poruku je menjao Nocni dana 29.10.2010. u 13:41 GMT+1]
[ Marko83 @ 29.10.2010. 12:10 ] @
Citat:
Nocni: Da to mi je vazno i tu ne vidim nikakav problem... nezgodno bi bilo i da ja napisem Srbija malim slovom. Ti se ne pitas oko toga ko moze u srbiju a ko ne moze tako....
:D
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 15:10 ] @
jesi ti nocni Srbin i CG pa si se ukljucio u temu ili onako soliras sa strane i zameces kavgu bez potrebe. Lepo smo diskutovali dok se ti nisi umesao.
Sta je tvoj problem covece ? Popi jedno niksicko.
[ Nocni @ 29.10.2010. 15:40 ] @
Ne treba mi dozvola da bi se ukljucio u neku temu... registrovao sam se na ovaj forum 8 ili 9 godina prije tebe... usput, tada smo bili jedna drzava... ali to je nebitno.
Dakle, "pravo glasa" imate jednako kao i svi drugi da kazete nesto, to vam niko nije oduzeo ni zabranio ali nemate neko vece pravo jer zivite u inostranstvu... pa Beograd je metropola za 95% gradova u italiji a to pravo stalno potencirate i potencirate da ste nesto mnogo vazni samo zato sto zivite vani...
Citat:
igor-ch: Ja sam samo napisao koja je (moguca) razlika izmedju ljudi iz dijaspore i Crnogoraca koji imaju nekretninu u Srbiji.
Razlika je ogromna... i ti i ja zivimo van Srbije, ali problem je u tome sto ti mislis da si u nekoj prednosti jer zivis u Svajcarskoj i
zbog toga si mi smijesan, trebalo bi da se ugledamo na posrane Svajcarce mozda, koji se vjencavaju izmedju sebe samo da se nebi odlivao novac iz porodice... Boravio sam par puta u Cirihu, pa takvih jevreja i mizernih ljudi nema nigdje na planeti... Momak i djevojka kad izadju na pice svako placa ono svoje i mi bi trebalo od njih nesto da ucimo... Mi smo bre gospoda za njih jer je to sustinski retardirana nacija... ti to znas, ali mozda neces to ovdje da priznas...
[ Isak666 @ 29.10.2010. 15:44 ] @
Nema sta, sve vrsni poznavaoci Svajcaraca i Crnogoraca.
Jedan bio par puta u Cirihu, drugi citao knjigu od Lopusine
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 16:04 ] @
turilo se kuce u caksire pa se metnulo u oro.
[ igor-ch @ 29.10.2010. 16:19 ] @
Citat:
Isak666: Nema sta, sve vrsni poznavaoci Svajcaraca i Crnogoraca.
Jedan bio par puta u Cirihu, drugi citao knjigu od Lopusine
Poosto cenim ono sto si napisao u predhodnom odgovoru, necu da ti odgovorim na provokativni komentar...
Citat:
Nocni:
Razlika je ogromna... i ti i ja zivimo van Srbije, ali problem je u tome sto ti mislis da si u nekoj prednosti jer zivis u Svajcarskoj i
zbog toga si mi smijesan, trebalo bi da se ugledamo na posrane Svajcarce mozda, koji se vjencavaju izmedju sebe samo da se nebi odlivao novac iz porodice... Boravio sam par puta u Cirihu, pa takvih jevreja i mizernih ljudi nema nigdje na planeti... Momak i djevojka kad izadju na pice svako placa ono svoje i mi bi trebalo od njih nesto da ucimo... Mi smo bre gospoda za njih jer je to sustinski retardirana nacija... ti to znas, ali mozda neces to ovdje da priznas...
Ma da, svi su retardirani, samo smo mi najbolji. Dok se god ne budemo oslododili tog ubedjenja (nebeski narod i sl. gluposti) i dok god ne rascistimo sa prosloscu i priznamo da smo pogresili, necemo ni mrdnuti iz mesta.
[Ovu poruku je menjao igor-ch dana 29.10.2010. u 17:31 GMT+1]
[ Isak666 @ 29.10.2010. 16:32 ] @
Moja poenta je trebala biti da ima raznih ljudi svuda, pa i medju ovima.
Mada, ajde ta prica sa njihovim klanovima jos i drzi vodu, mada to je samo jedan deo price.
Gde je RambO Amadeus u toj prici? :D
Nema ga, jasno.
Ali ovaj deo o placanju pica u Cirihu je priceless.
Mislim, necemo valjda da se ugledamo na ljude koji ne obrcu ture.
[ vilil1 @ 29.10.2010. 16:33 ] @
Citat:
Jedan bio par puta u Cirihu, drugi citao knjigu od Lopusine :D
Haha, da, zaboravio si i treceg...vrsnog poznavaoca Nemaca i Nemacke...
Onog sto se pre godinu, dve, udao za nemacke papire, otisao tamo, okacio na nemacke drzavne jasle...bleji kuci po ceo dan i visi na ESu non stop...
[ Isak666 @ 29.10.2010. 16:37 ] @
Ja Srbine radim, pazim na dvoje dece od 17 meseci i idem u skolu, bez i jednog centa od drzave.
Ako smatras da nesto pisem pogresno, uvek mozes demantovati cinjenicama.
Nisam znao da su te tako pogodili moji postovi :D :D
[ Nocni @ 29.10.2010. 16:41 ] @
Citat:
Isak666: Sorabi bi mogli za pocetak da lobiraju za sebe u dijaspori, pa tek onda za maticu ;)
Malo malo pa procitam "dve struje/sukob u srpskom udruzenju/parlamentu/organizaciji u tom i tom gradu" i sl.
A po vrh svega, sve neki folklorasi.
Kao da smo Indijanci, pa da samo znamo okretne igre da igramo i da niko nista drugo nije stvarao zadnjih sto godina.
Malo insistirati na obrazovanju iseljenika, vecem drustvenom i politickom angazmanu.
Ne mogu da sastave krovnu organizaciju Srba u DE koja bi trebala da bude glavni lobista u nemackom Parlamentu, a kamo li nesto da izlobiraju za maticu.
Pa ovde se moli Srbija da im placa srpske skole :D
Za ovo svaka cast
Citat:
Jedan bio par puta u Cirihu, drugi citao knjigu od Lopusine :D
Ne vidim u cemu je problem? Koliko si ti puta bio u CH?
Citat:
igor-ch: Ma da, svi su retardirani, samo smo mi najbolji. Dok se god ne budemo oslododili tog ubedjenja (nebeski narod i sl. gluposti) i dok god ne rascistimo sa prosloscu i priznamo da smo pogresili, necemo ni mrdnuti iz mesta.
Vidi, Italijanima, pa i Svabama svaka cast ali nemoj Svajcarce da branis pls.
[ Isak666 @ 29.10.2010. 16:44 ] @
Problem je da je nemoguce da sravnis celu naciju nakon tri puta provedenih tamo.
Ni jednu.
Postoji valjda nesto vaznije sta bi mogao da saznas o njima, nego kako placaju cugu?
Mislim, to radi skoro cela Evropa.
Tako ljudi trose kes.
Pre bi me interesovao njihov kalvinizam i kako su uspeli da naloze ljude da tako razviju ekonomiju.
[ morihei ueshiba @ 29.10.2010. 16:57 ] @
Iz licnog ugla:
odavno sam prestao da pokusavam da objasnim nekom nesto,ako taj neko nije stvarno zainteresovan za moje misljenje. Posto u Srbiji niko nije zainteresovan ni za cije misljenje i u razgovorima obicno „pobedjuje” najglasniji i najbahatiji - cemu trositi reci uzalud kad je rezultat uvek isti....vec par stotina godina.
Imam utisak da se odnos izmedju tzv. dijaspore i zemljaka sveo na mrznju,nerazumevanje i zavist jednih prema drugima.
Mucno je sve to
[ ArsenLupen @ 29.10.2010. 17:02 ] @
Pored ovakve dijaspore, neprijatelji nam ni ne trebaju
[ igor-ch @ 29.10.2010. 17:14 ] @
Citat:
ArsenLupen: Pored ovakve dijaspore, neprijatelji nam ni ne trebaju
Ma kako da ne, dijaspora je kriva za sve!
Samo me jos cudi zbog cega se toliko vas javlja u podforumu za emigraciju, ako je na zapadu toliko lose?
I sto je najinteresantnije, vecina koji traze pomoc su novo-registrovani clanovi ES-a
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 17:20 ] @
od dijaspore drzava ne moze imati apsolutno nikakvu stetu.
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 17:26 ] @
Kakav je narod ovde, takav je i u rasejanju, ni bolji ni gori!
Nesloga vlada svuda ( Isak666 to napomenu za DE ). Nije bolje ni u AUS.
Takvi smo mi Srbi!
[ Srđan Pavlović @ 29.10.2010. 17:28 ] @
Citat:
Takvi smo mi Srbi!
Netacna generalizacija. Ti mozes da pricas da si "ovakav" ili "onakav" iskljucivo u
svoje ime, poistovecivati sve pripadnike jedne nacije je glupost, ljudi se razlikuju i
u okviru jedne porodice ili stambene zgrade, a kamoli cele nacije.
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 17:31 ] @
tu si se malo zezno. Al ajd...
[ ArsenLupen @ 29.10.2010. 17:34 ] @
Citat:
Samo me jos cudi zbog cega se toliko vas javlja u podforumu za emigraciju, ako je na zapadu toliko lose?
I sto je najinteresantnije, vecina koji traze pomoc su novo-registrovani clanovi ES-a
Ovo je Madzone. A ljudi se javljaju na Emigracija forum jer zele da odu odavde, nije na zapadu lepo, ali je (mozda) lepse nego ovde. A to da li su novoregistrovani, paa sigurno su ga izguglali kao i svaki drugi, valjda su ovde informacije kvalitetne, jbem li ga sto su.
Citat:
Kakav je narod ovde, takav je i u rasejanju, ni bolji ni gori!
A ono bar zapadne manire da su pokupili pa da im se nista ne kaze, nego se caste kao u kafani.
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 17:36 ] @
Generalno srpska emigracija je prilično razjedinjena ( dugo vremena posle II sv. rata i posvađana )
Eto vidis, ni mi ovde na MZ koji diskutujemo nemamo ista misljenja po gomili pitanja, a neko bi da nivelise celu naciju :)
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 17:38 ] @
igore molio bih te da mi poslajes:
- tri karte od koncerta Mileta Kitica
- poster Ratka Mladica i
- rusku zastavu 4x3 m
[ Srđan Pavlović @ 29.10.2010. 17:39 ] @
^ Evo recimo, razlikujemo se po kolicini trolovanja i flejmovanja po forumima, za pocetak ;)
[ vilil1 @ 29.10.2010. 17:47 ] @
Citat:
ljuba.micic: Kakav je narod ovde, takav je i u rasejanju, ni bolji ni gori!
Nesloga vlada svuda ( Isak666 to napomenu za DE ). Nije bolje ni u AUS.
Takvi smo mi Srbi!
Sta nesloga? Kakva nesloga? U cemu bi trebalo da se slazemo? Da svi Srbi meni daju 10eura mesecno? Ajmo, slozimo se makar u toj maloj, sitnoj, cifri...koju bi ja trebalo da dobijem... :D
Bitno je kakav je ko covek, a ne koje je nacije. Zahebace te, ili pomoci, isto Srbin, Hrvat, Nemac, bilo ko, samo ako ima priliku. Ljudi su isti. Svuda.
Licno, oduvek su mi bili nakaradni oni "klubovi" iseljenika po svetu. Ta udruzenja, klubovi, u dijaspori koji u vecini sluze za greb. Pocev od donacija drzave, do onih subotnjih posela sa pevaljkama odavde.
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 17:54 ] @
potpuno je jasno da je masa u Srbiji frustrirana pogotovo ova pro-EU posto su nade o brzom ulasku u EU izjalovljene, uz sve to ekonomija je potpuno krahirala.
Nije mi jasno sta je tu kriva dijaspora ?
[ vilil1 @ 29.10.2010. 18:05 ] @
Citat:
Izvoljski: Nije mi jasno sta je tu kriva dijaspora ?
Mislim da niko pri zdravoj pameti ne krivi dijasporu za neuspeh nase drp vlasti.
Ali ima stvarno likova iz inostranstva koji malo, malo, pa dele savete kako bi trebalo da se zivi u Srbiji. To jednostavno nervira, i zbog takvih bi trebalo oduzeti pravo glasa Srbima u dijaspori.
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 18:13 ] @
Citat:
vilil1: Sta nesloga? Kakva nesloga? U cemu bi trebalo da se slazemo? Da svi Srbi meni daju 10eura mesecno? Ajmo, slozimo se makar u toj maloj, sitnoj, cifri...koju bi ja trebalo da dobijem... :D
Bitno je kakav je ko covek, a ne koje je nacije. Zahebace te, ili pomoci, isto Srbin, Hrvat, Nemac, bilo ko, samo ako ima priliku. Ljudi su isti. Svuda.
Licno, oduvek su mi bili nakaradni oni "klubovi" iseljenika po svetu. Ta udruzenja, klubovi, u dijaspori koji u vecini sluze za greb. Pocev od donacija drzave, do onih subotnjih posela sa pevaljkama odavde.
Pa nemaju samo Srbi takve klubove po svetu. Gotovo svi narodi ih imaju. Pevaci odavde dolaze uglavnom zbog tezge ali nasim ljudima je i to neka kopca sa maticom. Narocito ako zive u zemljama poput Australije, Kanade, Amerike. Lako je ovdasnjoj emigraciji iz Evrope, mogu i mesecno da dolaze ovde, ako hoce......
[ Bubnjar2 @ 29.10.2010. 18:21 ] @
Citat:
vilil1:
Ali ima stvarno likova iz inostranstva koji malo, malo, pa dele savete kako bi trebalo da se zivi u Srbiji. To jednostavno nervira, i zbog takvih bi trebalo oduzeti pravo glasa Srbima u dijaspori.
E sad, svuda ima takvih (manje ili vise), ne treba oduzimati pravo glasa bilo kome zbog takvih. Sad zbog nekog Izvoljskog ili sl. oduzimati pravo glasa Srbima u dijaspori, pa to nikako ne ide. Onda bi trebalo oduzeti pravo glasa i Srbima u Srbiji, i ovde kod nas ima svakakvih pojedinaca.
[ Tyler Durden @ 29.10.2010. 18:36 ] @
Citat:
vilil1: Sta nesloga? Kakva nesloga? U cemu bi trebalo da se slazemo? Da svi Srbi meni daju 10eura mesecno? Ajmo, slozimo se makar u toj maloj, sitnoj, cifri...koju bi ja trebalo da dobijem... :D
- tri karte od koncerta Mileta Kitica
- poster Ratka Mladica i
- rusku zastavu 4x3 m
Veruj mi, ja sam poslednja osoba ovde od koje mozes to da trazis
[ morihei ueshiba @ 29.10.2010. 18:47 ] @
Citat:
Sad zbog nekog Izvoljskog ili sl. oduzimati pravo glasa Srbima u dijaspori
a sto ga tako ozbiljno shvatate,covek vas pali iz zezanja,dosadno mu Sad gricka pistace i cirka pivo i cereka se dok cita prepucavanja.Uzivancija
[ DaliborP @ 29.10.2010. 18:48 ] @
A jel ima kod vas da se uzmu cvarci i kavurma
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 18:55 ] @
Citat:
Izvoljski: potpuno je jasno da je masa u Srbiji frustrirana pogotovo ova pro-EU posto su nade o brzom ulasku u EU izjalovljene, uz sve to ekonomija je potpuno krahirala.
Nije mi jasno sta je tu kriva dijaspora ?
A ona druga masa u Srbiji seiri sto je ova ( pro-EU masa ) frustrirana!
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 19:33 ] @
Sri for mali troll: Evo i ja da se upisem u emigrante ( za sada samo preko provajdera - *.uvt.nl. ). Da vidim kako je tamo pa cu da se vratim kod telekom.rs!
Upsss! sad' ispade drugi provajder!
[Ovu poruku je menjao ljuba.micic dana 29.10.2010. u 20:46 GMT+1]
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 21:04 ] @
Kada smo kod podela, svađa, nesloge, naleteh na ovo pa rekoh da podelim sa vama:
“Dušan Kovačević napisao da se Srbi dele na nebeske i ovozemaljske, proistočne i prozapadne, čuvare Kosova i secesioniste, patriote i izdajnike, racionalne i iracionalne, monarhiste i republikance,vernike i ateiste, četnike i partizane, oslobodioce i oslobođene, Srbe i Jugoslovene, na podunavske, pomoravske, posavske, podrinske, pa na srpske Srbe, kosovske, crnogorske, hrvatske i ostale Srbe. Slede srpski Srbi i Srbi iz dijaspore: nemački, francuski, američki, novozelandski, južnoafrički Srbi. Potom u Srbiji imamo bogate i siromašne, one na ić i na ov, ac, ski, go, ač. Zatim na podele za i protiv Rusija - SAD ;Mladić heroj - Mladić ratni zločinac; Partizani - Četnici ;socijalizam - komunizam ;Ćirilica - Latinica ;Crvena zvezda - Partizan ;narodna muzika - zabavna muzika; autošovinisti-autopatriote;Srbi iz turskog dela Srbije i valjda oni koji nisu."
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 21:39 ] @
igor-ch rekao samo to onako posto mi je Svajcarska simbol onako pravih gastarbajtera.
Zbog mene ne morate oduzimati glas dijaspori, ja ionako ne koristim biracko pravo. Ja cu uvek postovati izbornu volju Srbije, za mene je demokratija zakon.
Ja volim Srbiju mada ja znam da je ona isto tako medju najgorim zemljama u EU, ali sta da se radi, bice valda bolje. Realno zasluzujemo.
[ deerbeer @ 29.10.2010. 21:44 ] @
Kakva si onda osecanja imao prema Srbiji kada si odlazio van ?
[ morihei ueshiba @ 29.10.2010. 21:47 ] @
Pa kad izlazis iz bajboka nema osecanja prema njemu,samo gledas da zbrises sto dalje i da se ne vratis.Posle prorade emocije...
[ Nocni @ 29.10.2010. 21:48 ] @
Citat:
ljuba.micic: Kada smo kod podela, svađa, nesloge, naleteh na ovo pa rekoh da podelim sa vama:
“Dušan Kovačević napisao da se Srbi dele na nebeske i ovozemaljske, proistočne i prozapadne, čuvare Kosova i secesioniste, patriote i izdajnike, racionalne i iracionalne, monarhiste i republikance,vernike i ateiste, četnike i partizane, oslobodioce i oslobođene, Srbe i Jugoslovene, na podunavske, pomoravske, posavske, podrinske, pa na srpske Srbe, kosovske, crnogorske, hrvatske i ostale Srbe. Slede srpski Srbi i Srbi iz dijaspore: nemački, francuski, američki, novozelandski, južnoafrički Srbi. Potom u Srbiji imamo bogate i siromašne, one na ić i na ov, ac, ski, go, ač. Zatim na podele za i protiv Rusija - SAD ;Mladić heroj - Mladić ratni zločinac; Partizani - Četnici ;socijalizam - komunizam ;Ćirilica - Latinica ;Crvena zvezda - Partizan ;narodna muzika - zabavna muzika; autošovinisti-autopatriote;Srbi iz turskog dela Srbije i valjda oni koji nisu."
Znas koliko ima viceva o Bosancima? Nema nijedan. Sve je istina.
E i ovo je sve tacno 100%
Kad je vec pomenuto Mladic heroj - Mladic zlocinac kako gledate na ovu anketu?
[ igor-ch @ 29.10.2010. 21:55 ] @
Citat:
deerbeer: Kakva si onda osecanja imao prema Srbiji kada si odlazio van ?
Dok sam bio u avionu, po glavi mi se vrtela pesma od Riblje Corbe "Zbogom Srbijo"...
Citat:
Nocni:
Kad je vec pomenuto Mladic heroj - Mladic zlocinac kako gledate na ovu anketu?[/img]
Tako je bilo dok je nagrada bila samo 1.000.000 €.
Sada kada je nagrada za Mladica 10.000.000 € trebalo bi da nas je vise od 14,29%
[ deerbeer @ 29.10.2010. 21:56 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Pa kad izlazis iz bajboka nema osecanja prema njemu,samo gledas da zbrises sto dalje i da se ne vratis.Posle prorade emocije...:)
Cudno je to, sto si dalje od bajboka to ga vise volis :)
Citat:
Dok sam bio u avionu, po glavi mi se vrtela pesma od Riblje Corbe "Zbogom Srbijo"...
Aha , za razliku od @Izvoljskog tebi je sad stalo samo da te kolege sa posla ne zaebavaju :)
[ Izvoljski @ 29.10.2010. 21:56 ] @
Citat:
Kakva si onda osecanja imao prema Srbiji kada si odlazio van ?
pa nisam se optericivao previse teskim temama, bio sam veoma mlad. Glavna preokupacija mi je bila kako da se snadjem u tudjem svetu. To su bile 90-te, veoma tesko vreme za Srbiju i Srbe u celini. Sad kad vratim film vidim da je to bilo vreme tesko u celini i mislim da se Eu dosta ogresila o nas, ali sta je tu je sad.
Sankcije su ono sto je nas unistilo ustvari.
[ pri3rak @ 29.10.2010. 21:58 ] @
Citat:
Izvoljski:
Ja volim Srbiju mada ja znam da je ona isto tako medju najgorim zemljama u EU, ali sta da se radi, bice valda bolje. Realno zasluzujemo.
Od kada je to Srbija u EU?
Citat:
Nocni: Znas koliko ima viceva o Bosancima? Nema nijedan. Sve je istina.
E i ovo je sve tacno 100%
Kad je vec pomenuto Mladic heroj - Mladic zlocinac kako gledate na ovu anketu?
Ako je radjeno na uzorku pijanih bosanaca onda je ok.Kada se otrezne onda bi mu verovatno prodali dupe i za polovnu astru
[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 29.10.2010. u 23:19 GMT+1]
[ vilil1 @ 29.10.2010. 22:05 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Pa kad izlazis iz bajboka nema osecanja prema njemu,samo gledas da zbrises sto dalje i da se ne vratis.Posle prorade emocije...:)
Citat:
igor-ch: Dok sam bio u avionu, po glavi mi se vrtela pesma od Riblje Corbe "Zbogom Srbijo"...
E, meni ovako nesto nikada nece biti jasno. Znaci otisli ste odavde, iz "bajboka" ;) negde u beli svet...Zasto se bre vise ne okanete ove i ovakve Srbije koja vas toliko iritira?
Zasto se ne uklapate u sistem u koji ste otisli? Pa sta trazite na ovakvim forumima? Zasto niste visibabe na forumima zemlje u kojoj ste?
Ne razumem, zaista. Da vas drma nostalgija, vratili biste se, pa sta je onda u pitanju? Ne valja vam Srbija, a ne mozete da je se oslobodite!?
Cudno.
[ Vladokv @ 29.10.2010. 22:13 ] @
Sve i da drma nostalgija, vecina ljudi zna da ima i bitnijih stvari od nostalgije. Svak ima svoje prioritete
Ne znam kakvo je osecanje ta nostalgija ako su neki otisli u najgore vreme .
i kakva lepa osecanja vas vezuju kad vam je tada bilo grozno i odvratno
osim ako je neko u startu znao da ce se vratiti jednog dana ?
[ pri3rak @ 29.10.2010. 22:39 ] @
@ljuba
I Darkwood Dabica su verno cuvali, pa ce garant i ovog.
Eh sto ti je poimanje realnosti u Srba patriJota uvek bilo jaka disciplina
[ ljuba.micic @ 29.10.2010. 22:55 ] @
Podele su nam došle spolja, trajaće samo dok onaj ko nas tako deli ne ostvari svoje interese, a mi glupi padamo na sve "izazove". Ovde je na delu "Zavadi pa vladaj" sistem koji ide u prilog politici koja je pogubna za našu zemlju. Sprovode je iz sopstvenog interesa ljudi koji su obraz prodali za što više para i potpuno su svesni da su nas time upropastili.
[ pri3rak @ 29.10.2010. 23:17 ] @
Citat:
ljuba.micic: Ovde je na delu "Zavadi pa vladaj" sistem koji ide u prilog politici koja je pogubna za našu zemlju.
Problem je iskljucivo ovde i niko nam spolja nije kriv za to.Ubedjen sam i da nas ostave skroz na miru da bi sami propali bez ikakvog problema.Dokle god je dominantan pogled na politiku trabunjanje o nebeskim vrednosima, a ovozemaljsko drpisanje, kao i autisticna ignoracija realnosti u medjunarodnim odnosima ovde ce biti kao po obicaju
[ Nocni @ 29.10.2010. 23:39 ] @
Anketa je iz agencije stratedzik marketing i radjena je u Srbiji... Najveci dio od ovih 14,29% je iz Beograda...
Inace, po prici njegovih oficira iz osamdesetih Mladic je bio najveća komunjara u Sarajevskoj vojnoj oblasti i kažnjavao je kad se pomene č od rijeci četnik.
Citat: "Taj isti srbenda je mog drugara 84 kaznio sa 60 dana pritvora jer je pobegao kući na krsnu slavu, a nisu hteli da ga puste na odsustvo. Ja ga znam od ranije dok je bio najveći jugosloven i komunjara u bivšoj JNA"
Sta znam, ja mislim da su svi oficiri osamdesetih po defaultu bili komunjare... to je nevazno u odnosu na onu "sitnicu" iz Srebrenice...
[ pri3rak @ 29.10.2010. 23:45 ] @
A to je tek najjace.Bas mi deluje uverljivo da bi ga kao zenicu oka svoga cuvali na istoku i jugu Srbije, inace poznatim po izuzetnim poslovnim prilikama i dobroj (dijetalnoj) ishrani
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 00:05 ] @
Citat:
pri3rak: Problem je iskljucivo ovde i niko nam spolja nije kriv za to.Ubedjen sam i da nas ostave skroz na miru da bi sami propali bez ikakvog problema.Dokle god je dominantan pogled na politiku trabunjanje o nebeskim vrednosima, a ovozemaljsko drpisanje, kao i autisticna ignoracija realnosti u medjunarodnim odnosima ovde ce biti kao po obicaju :)
Pa što nas onda ne ostave na miru pa da sami, bez njihove pomoći, propadnemo nego nam toliko "pomažu" u tom propadanju!
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2010. 00:27 ] @
Ako se misli na zemlje, na ovom svetu niko ne ostavlja nikoga na miru, niti je bilo tako ikad.
Ali opet, neke zemlje se tu snadju i ne krive druge da ih "cine nesloznim".
Ako se misli na "Srbe iz dijaspore" - cisto sumnjam da oni imaju neki bitan politicki uticaj ili neki drugi uticaj na zivot Srbi u Srbiji.
[ pri3rak @ 30.10.2010. 00:39 ] @
Citat:
ljuba.micic: Pa što nas onda ne ostave na miru pa da sami, bez njihove pomoći, propadnemo nego nam toliko "pomažu" u tom propadanju!
A sto bi te ostavili?Izmedju ostalog sebi su definisali ciljeve spoljne politike za ko zna koliko vremena unapred, i ako je deo te politike uticaj na nas onda ce to i da se dogodi, svidelo se to tebi ili ne.Mozes se tome prilagoditi, a mozes i da teras po nebeskim principima pa svako malo i da letis u nebo.
Sa druge strane ono na sta definitivno ne uticu ovde niti ih zanima jeste saobracajna kultura, medjusobna komunikacija, kultura zivljenja, higijena itd....Kad to sve pogledas, pa to isto vidis i u nekoj kud i kamo sretnijoj zemlji jasno je u kom smo *rcu.To je od a do sch nasa zasluga
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 08:04 ] @
Vrlo dobro znam u kakvom smo q**** video sam ( lično iskusio ) kako se živi od Njujorka do Sidneja ( sa usputniom međustanicama Lisabon, Bon, Bern ). Ima i naše krivice ( u propadanju ) ali, ako,samo, uzmemo polaznu tačku 1990. mešetarenje bivših i sadašnje imperije poprilično nas upropastilo I, što je najcrnje svi se oni deklarišu kao naši prijatelji a ovi odavde terciraju - naši prijatelji sa zapada, naši prijatelji sa zapada.....
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 08:59 ] @
Nadam se da moderator teme neće da se naroguši ako malo skrenemo s'puta: Samo za Isaka ( Isak666 ) i njegovo društvo u ćoše ( Za Wochenende ): Radnja se događa u mestu
Bad Neuenahr-Ahrweiler, za vreme SFRJ. Svratio ja sa familijom kod nekih bosanaca ( tri drugara, Srbin, Hrvat, Musliman ), stanuju privatno kod gazdarice ( mlada Nemica ). Spremili kafu i pitaju ( na nemačkom ) gazdaricu da popoje sa nama. Pošto je ona odbila jedan od njih jos odgovori " E pa Es tut mir ga leid"!
[ morihei ueshiba @ 30.10.2010. 09:10 ] @
@vilil1
meni nisu proradile emocije niti verujem da ce ikad,a sto se tice ucesca na srpskom, a ne tamo nekom stranjskom forumu...znas kako kazu -u raju je super klima,ali u paklu je bolja ekipa
[ gajo2 @ 30.10.2010. 12:23 ] @
Citat:
ljuba.micic: Vrlo dobro znam u kakvom smo q**** video sam ( lično iskusio ) kako se živi od Njujorka do Sidneja ( sa usputniom međustanicama Lisabon, Bon, Bern ). Ima i naše krivice ( u propadanju ) ali, ako,samo, uzmemo polaznu tačku 1990. mešetarenje bivših i sadašnje imperije poprilično nas upropastilo I, što je najcrnje svi se oni deklarišu kao naši prijatelji a ovi odavde terciraju - naši prijatelji sa zapada, naši prijatelji sa zapada.....
Tebi je verovatno teško da shvatiš koliko je Srbija nebitna zemlja ne samo za tu imperiju, već i za Bugarsku, Rumuniju itd. tj. susedne zemlje. To što ti teško živiš ne brine baš nikoga na svetu, kao ni to što ne umeš da popraviš na svom stanju. Kriviti za to neku imperiju, svetsku zaveru, Boga, višu silu... neće promeniti to da su ulice prljave a kriminal u rastu. Jesu možda Ameri pobacali svo to smeće po ulici? Jesu oni naučili ljude da se guraju po busevima a ne kulturno da ulaze samo na vrata gde piše "ulaz"? Ko je kriv za to što ne rade semafori a niko ih ne popravlja već godinu dana? Ko to gradi kuće i stanove bez dozvole, strani špijuni možda?
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 12:31 ] @
Citat:
gajo2: Tebi je verovatno teško da shvatiš koliko je Srbija nebitna zemlja ne samo za tu imperiju, već i za Bugarsku, Rumuniju itd. tj. susedne zemlje. To što ti teško živiš ne brine baš nikoga na svetu, kao ni to što ne umeš da popraviš na svom stanju. Kriviti za to neku imperiju, svetsku zaveru, Boga, višu silu... neće promeniti to da su ulice prljave a kriminal u rastu. Jesu možda Ameri pobacali svo to smeće po ulici? Jesu oni naučili ljude da se guraju po busevima a ne kulturno da ulaze samo na vrata gde piše "ulaz"? Ko je kriv za to što ne rade semafori a niko ih ne popravlja već godinu dana? Ko to gradi kuće i stanove bez dozvole, strani špijuni možda?
"Smeće" koje su Ameri bacali ovde mnogo je opasnije od ovog uličnog..... Ako im nismo bitni, nek' prestanu da se bakću sa nama, da troše toliko para na nas i da nam zanovetaju i zagorčavaju život!
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2010. 13:12 ] @
Ma da, da pre 1999 je Srbija bila na pragu da postane drugi Japan... a onda su nas zlikovci sprecili.
Zapitaj se zasto je samo Srbija tako prosla u celoj Evropi - kako nisu sprecili Cesku, Poljsku, Slovacku, Sloveniju, Madjarsku, Estoniju, Hrvatsku, Litvaniju, Letoniju pa i Rumuniju i Bugarsku da napreduju vec samo nas...
Ocigledno postoji nacin da se razvijas u Evropi i to vidno na svim poljima, i imas vise nego dovoljno dokaza za to sirom ex komunistickih zemalja koje su prestale da budu zemlje u razvoju - naravno, postoje pravila ponasanja koja se svakako nece menjati zbog neke tamo Srbije...
Pa sad, ti vidi "ko je kriv"... Svet je ovakav kakav jeste, a pametni se prilagode i gledaju kako da uspeju u njemu. Oni ostali... pa oni ostali dobijaju preko zuba, a nije da to nisu mogli da ukapiraju - pise velikim slovima na "zidu".
A kad su i Bugari ukapirali, siguran sam da mogu i Srbi... samo treba odlucno baciti mitomaniju i komplekse vise vrednosti na djubriste istorije, i prihvatiti da postoji sistem koji se jednostavno mora postovati, a ne konstantno se praviti "pametan" i pokusavati "da ih zeznes" kada uvek na kraju zeznes samog sebe :(
Ah da, i razracunati se za korumpiranim olosem koji servira te mitove kako bi "ekipica" i dalje imala totali monopol na sve i drzala zemlju na rucnoj dok se njihovi racuni pune stranom valutom uz pomoc "naroda" koji se lozi na te mitove.
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 13:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ma da, da pre 1999 je Srbija bila na pragu da postane drugi Japan... a onda su nas zlikovci sprecili.
Zapitaj se zasto je samo Srbija tako prosla u celoj Evropi - kako nisu sprecili Cesku, Poljsku, Slovacku, Sloveniju, Madjarsku, Estoniju, Hrvatsku, Litvaniju, Letoniju pa i Rumuniju i Bugarsku da napreduju vec samo nas...
Ocigledno postoji nacin da se razvijas u Evropi i to vidno na svim poljima, i imas vise nego dovoljno dokaza za to sirom ex komunistickih zemalja koje su prestale da budu zemlje u razvoju - naravno, postoje pravila ponasanja koja se svakako nece menjati zbog neke tamo Srbije...
Pa sad, ti vidi "ko je kriv"... Svet je ovakav kakav jeste, a pametni se prilagode i gledaju kako da uspeju u njemu. Oni ostali... pa oni ostali dobijaju preko zuba, a nije da to nisu mogli da ukapiraju - pise velikim slovima na "zidu".
A kad su i Bugari ukapirali, siguran sam da mogu i Srbi... samo treba odlucno baciti mitomaniju i komplekse vise vrednosti na djubriste istorije, i prihvatiti da postoji sistem koji se jednostavno mora postovati, a ne konstantno se praviti "pametan" i pokusavati "da ih zeznes" kada uvek na kraju zeznes samog sebe :(
Ah da, i razracunati se za korumpiranim olosem koji servira te mitove kako bi "ekipica" i dalje imala totali monopol na sve i drzala zemlju na rucnoj dok se njihovi racuni pune stranom valutom uz pomoc "naroda" koji se lozi na te mitove.
Neke od pobrojanih zemalja ( Češka, Hrvatska, Slovenija ) oduvek su bile razvijenije od Srbije. Ostale su ( uglavnom ) tu gde je i Srbija .... Bugari su odavno ukapirali - prilagode se čas posla. Samo ne vidim da su nešto razvijeniji od nas!
"Ekipica" na vlasti, uglavnom, ne servira mitove ali račune puni, to je tačno.
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2010. 13:55 ] @
Jos jedna stvar,
EU i USA imaju totalni interes da se zemlje Balkana razvijaju.
Zasto?
Odgovor je "Follow the money":
1. Ni jedna od tih drzava ne predstavlja nikakvu konkurenciju nekoj EU ekonomiji - njihovo stanovnistvo predstavlja stoti deo stanovnistva EU a ekonomski jos manje, pa da neko tu nesto sprecava (cak i da jeste neko konkurencija, mislim videti koja se lova ulaze u Kinu koja ce bukvalno da unisti gro EU/USA industrije - zasto bi sprecavali Srbiju koja je za vise redova velicine manji konkurent od Kine)
2. Sve te drzave su pukle sa lovom raspadom komunizma, i za njihov razvoj treba kes lova - i ta kes lova naravno dolazi od EU/USA, i takva vrsta investicije se VISESTRUKO isplati - pogledati rast bilo kog investicionog fonda koji se bavi istocnom Evropom - za proteklih 20 godina se vrednost udesetostrucila - to je ogroman profit, i tu profitiraju kako investitori tako i zemlje koje se razviju. Sto bi EU ili USA bili ludi pa propustili sansu da udesetostruce kes???
3. Sve te drzave imaju potrebu za uvozom EU proizvoda i tehnologija, dakle zatvorenost nikako ne odgovara EU/USA koji bi imali pozitivan trgovinski bilans sa Srbijom a odgovaraju otvorena trzista
4. Takodje, EU/USA imaju direktan interes da standard u tim zemljama skace -> veci standard = veca platezna moc = vise kupljenih proizvoda, a kako gro proizvoda opet dolazi iz EU = cist profit.
Dakle, u slucaju Srbije - ko dobija razvojom i EU integracijama Srbije?
1. EU/USA - zbog investicija koje imaju ogroman ROI, i zbog robe i trzista
2. Sama Srbija jer te investicije znace gradnju infrastrukture i kreiranje novih ekonomija
A ko gubi?
1. Gubi samo sacica velmoza koji drze Srbiju u njihovoj saci i imaju apsolutni monopol na sve sto u Srbiju ulazi i gde totalnom korupcijom odrzavaju sebe uspesno na vrhu blokirajuci zakone i primenu istih koji bi ih eliminisali - takva Srbija se sporije razvija i takva Srbija je daleko manje trziste za investicije i trgovinu I SAMIM TIM ova varijanta je najlosija moguca za EU/USA
Pametnom dosta.
E sad, neko ce reci, "a ako je tako, sto nas onda nisu pustili?" - pa u tome i jeste fora, to sto je Srbija sa njenim Sadamom htela da uradi je guranje prsta u oko i pokusaj necega apsolutno necuvenog, ej jbt... ono hajde da osujetimo globalni plan 2 najjace ekonomije na svetu za novi izgled Evrope i njeno ustrojstvo i da pokusavamo da isteramo neke nase fantazije praveci se da smo nekakav faktor... pa to samo lud covek moze da ocekuje da uspe. U jednom momentu je Sloba koketirao sa komunistima u Rusiji koji su pukli... jbt, da li je mogao gore luzere da izabere da se tali sa njima??
Naravno, posto je Sloboleon tako dobro prkosio naravno sve o nasem trosku, kada je pukao - ekipica koja drzi Srbiju u saci i ciji je Sloba bio samo predstavnik se samo pregrupisala interno, Slobu su bacili jer mu je istekao rok trajanja i nastavili su da rade svoj posao koceci direktno EU integracije serviranjem lazi i mitova i konstantim odlaganjem usvajanja i primena normalnih zakona.
Ono, samo pogledati prost primer koliko su otezavali (i, i dalje je otezavaju) deregulaciju telekomunikacionog trzista, koliko godina su odugovlacili sredjivanje granica po EU normama, koliko godina treba da se smanji korupcija... ej bre pa najobicniji novi pasos su par godina "pravili"... A to su male kapi u moru kocnica i "prkosa", ciji je jedini cilj da se uspori normalizacija i integracija u EU ekonomski sistem - i to sve da bi sacica "velmoza" mogla i dalje da ima celu zemlju u svojoj korumpiranoj saci.
Jeste da... EU prosto mrzi da Srbija postane normalna, gde bi Srbin sa visokom prosecnom platom kupovao EU proizvode bez problema a ne N puta naduvanu robu od lokalnog "velmoze".... Zasto bi oni "dozvolili" da Srbin ima 1500 EUR platu umesto 300 EUR kada sa 300 EUR kupuje vise njihovih proizvoda i tehnologija i gde >50% te love predstavlja "marzu" lokalnog kontroverznog biznismena...
Ima smisla, totalno... jedino sto nema, i sto je vrlo tuzno znati da ima i dalje dosta ljudi koji se loze na te mitove i price koje nemaju apsolutno nikakve ekonomske logike :(
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.10.2010. u 15:06 GMT+1]
[ gajo2 @ 30.10.2010. 14:48 ] @
Citat:
ljuba.micic: "Smeće" koje su Ameri bacali ovde mnogo je opasnije od ovog uličnog..... Ako im nismo bitni, nek' prestanu da se bakću sa nama, da troše toliko para na nas i da nam zanovetaju i zagorčavaju život!
Živeo sam u istoj zemlji kao i ti do pre 3 godine i nešto se ne sećam da su ljudi masovno umirali ili mutirali od onog smeća što su oni bacili. A oni se bakću sa nama koliko i učiteljica kad mora da povuče uši lošim đacima da se malo smire. Koliko puta je neki visoki američki zvaničnik posetio Srbiju u zadnjih 10 godina? 10-15 puta? Jesi ti svestan da susedne zemlje dobijaju isto toliko ili čak i više pažnje? Kad je zadnji put Srbiju posetio jedan američki predsednik? Sloveniju je prošle godine čini mi se...
Citat:
ljuba.micic: Neke od pobrojanih zemalja ( Češka, Hrvatska, Slovenija ) oduvek su bile razvijenije od Srbije. Ostale su ( uglavnom ) tu gde je i Srbija .... Bugari su odavno ukapirali - prilagode se čas posla. Samo ne vidim da su nešto razvijeniji od nas!
Ne vidiš zato što ne gledaš gde su oni bili pre 20 godina i koliki put su prevalili. U Rumuniji nije bilo normalnog auto puta pre 10 godina bio sam 2000, išao si od rupe do rupe. A sada se autoputevi grade ko ludi. Putevi su im bolji nego u Srbiji! Znaš onu obilaznicu oko Beograda što se gradi šta, 20 godina? Zamisli, sada Rumuni imaju i to, oko Bukurešte! Google maps
Ne gleda se standard samo u plati. Možda je njihova prosečna plata približno tolika kao u Srbiji, ali zato imaju bolju infrastrukturu, sudstvo koje funkcioniše, dobre škole koje postaju sve bolje, a i povezani su sa svetom na način koji Srbija tek polako postaje. Jel znaš da srpski studenti idu u Temišvar na studiranje, zato što je njihov univerzitet bolji od onog u Beogradu ili u Novom Sadu? Da Rumuni kupuju imanja blizu granice zato što im je jeftino? A gde su bili pre 20 godina, kod nas su dolazili da rade na gradilištvu za mrvice...
Koja svetska sila je kriva za to što srpski univerziteti propadaju?
[ Odin D. @ 30.10.2010. 15:14 ] @
Masoni.
[ gajo2 @ 30.10.2010. 15:18 ] @
Haha naivno, svi znaju da su Masoni samo stado pod kontrolom Iluminata...
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 16:20 ] @
@Ivan dimkovic: ...Jos jedna stvar,
U tvom ekspozeu ima toliko novih otkrića i konstatacija da ne mogu da poverujem. Mora, ako stignem, preko weekend-a da proučim i ev. u ponedeljak da opovrgnem ili da kažem: U pravi si nema šta!
[ Pirossi @ 30.10.2010. 16:21 ] @
Citat:
gajo2: Haha naivno, svi znaju da su Masoni samo stado pod kontrolom Iluminata...
Iluminati su tek predgrupa Reptilijancima. a common knowledge.
U tvom ekspozeu ima toliko novih otkrića i konstatacija da ne mogu da poverujem. Mora, ako stignem, preko weekend-a da proučim i ev. u ponedeljak da opovrgnem ili da kažem: U pravi si nema šta!
Naravno da nema novih otkrica, vec je sve kristalno jasno. Ni EU ni USA nemaju nikakav racun da namerno drze Srbiju u nekom bednom stanju, jer se daleko vise isplati da Srbija napreduje bas kao i sve druge istocnoevropske zemlje koje su danas u EU.
Na zalost, nekima to "kristalno jasno" ne radi posao pa se bave teorijama zavera koje se sve vise i vise udaljavaju od logike i razuma.
A sve te teorije zavere koje neki deo naroda upija kao sundjer su bazirane na jednoj zabludi - zabludi da je Srbija nesto specijalno, nesto posebno - i da prema njoj svi imaju nekakav "specijalni plan". Iz nekog razloga, ljudi vole da veruju u to - i bas zbog te slabosti se jako lako fabrikuju mitovi i lazi koji ljude defokusiraju sa glavnih problema.
Srbija nije nista posebno - cak ni ta prica sa Kosovom, eno ga Kipar - ista prica, pa je Kipar nastavio da se razvija i cak udje u EU... Nije im bila dovoljna prica "mi smo poseeebni" i zatvaranje kako bi pokazali svetu da imaju "specijalne potrebe". Hej, cak je taj deo Kipra koji je sada punopravan clan EU pravoslavni, pa pada u vodu prica da je Srbija nesto posebno zato sto je "pravoslavna".
Sve u svemu, razloge za probleme treba traziti UNUTRA, a ne spolja - jer se iz aviona vidi da je problem u Srbiji a ne van nje. Sve ukazuje na to da se oni koji profitiraju od Srbije koja se vucara tempom puza nalaze u Srbiji samoj... I njima je jako lepo, a da bi njima bilo lepo, ceo narod mora da trpi.
Kao sto rekoh "follow the money" - pogledati najbogatije ljude u Srbiji, pogledati nacin na koji su oni najbogatiji - pa ce sve biti jasno. Da Srbija postane normalna zemlja, ti ljudi bi pukli, jer vise ne bi mogli da imaju monopole i specijalne statuse koje imaju podmicivanjem svih nivoa vlasti.
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 16:36 ] @
Srbija je opljačkana divljačkom privatizacijom, umrtvljena decenijskom besmislenom politikom, izgubljena u bespućima novog svetskog poretka, sluđena spinovanim medijima, Srbija je danas u dubokoj krizi.
Po čijim sugestijama i nalozima je sastavljena vlada Srbije. Pominju se neke četiri ambasade gde je sastavljana vlada.... ko je instalirao tzv. ekonomske eksperte ovde koji usrećiše narod? pominje se neki NED....
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2010. 16:45 ] @
Vidis, u tome je problem, i to vrlo specifican za Srbiju i to je jedina stvar po kojoj je Srbija nesto "posebna" u odnosu na uspesne zemlje koje su usle u EU.
A to je tragicno visoka sistemska korupcija - Srbi su zapravo "zeznuli EU" i ta tzv. pro-evropska opcija su isti dripci i drpatori kao i prosli, spolja izgledaju nalickano i moderno, a iznutra su najobicnije lopine. EU ce naravno da podrzi svakog ko tvrdi da je "evropski orijentisan", pogotovu kada je alternativa anti-EU ekipa koji ne samo sto su drpatori nego su jos izgubljeni od zdravog razuma kada je geopolitika u pitanju - medjutim, ako taj odmah sledeci dan posle izbora nastavi po starom... sta mu mozes?
U tome je problem - problem koji EU ne moze da resi osim da sankcionise Srbiju svaki put kada ona odbija da nesto konkretno i bitno uradi (tipa pretnja zadrzavanjem love dok se ne usvoje neki zakoni) - ali ne moze EU da izigrava dadilju i da svaki dan nadzire lokalne politicare koji pljackaju, niti moze da prisili Srbiju da sama postuje svoje zakone.
EU je podrzavala i vlade u Sloveniji, Ceskoj, Madjarskoj, Estoniji - pa su oni ipak sredili svoje sisteme IZNUTRA.
Dakle tu je problem... u jednoj Estoniji se promenio dvocifren broj vlada, i to je pomoglo da se one polako skockaju. Rumuni su roknuli diktatora, za opomenu sledecim....
JEDINI koji to mogu da promene su GRADJANI SRBIJE - kada bi zahtevali da se smanji korupcija, i kada bi pretili gradjanskom neposlusnoscu za svako odbijanje sredjivanja situacije.
Samo gradjani Srbije... ne EU, ne Rusija, ne USA... niko od njih ne moze apsolutno nista da uradi ako sami gradjani Srbije tolerisu korupciju i zapravo na neki nacin dobar deo njih funkcionise uz pomoc nje.
Zamisli kada bi dobar deo gradjana i firmi odbio da plati porez dok se ne usvoji da drzavni budzet mora imati zavrsni racun?
Kada bi radnici u skoli ili drzavnoj firmi izasli da strajkuju jer je ubacen direktor "preko veze" ?
Kada bi se firme dogovorile da zajednicki odbiju podmicivanje inspektora i kada bi snimali sve pokusaje pa pravac u medije?
E samo tada se nesto mozda i promeni... Samo tada.
Nema tog spoljnog faktora koji moze situaciju promeniti na ovom nivou... to je nemoguce. To je izvodljivo samo iznutra, i to samo ako dobar deo ljudi shvati da vreme istice i da se sa sistemskom korupcijom ne moze ici ama bas nigde.
[ p3j4 @ 30.10.2010. 17:21 ] @
heheh neki ljudi ne bi prepoznali zaveru ni kad bi se sapleli o nju...
... odnosno ni kada bi im je ovako blatantno poturili ispred njihovih noseva
Na slici levo, Baphomet, ovaploćenje Lucifera i "Bog" kome se masoni klanjaju, a na slici desno, miss Kosova na nedavno održanom izboru u delu programa koji se zove "narodne nošnje".
Nisam znao da im je Bafomet narodnja nošnja, ali jbg, čovek nauči nešto novo svaki dan. Inspiracija za nošnju im je verovatno došla od masonsko-satanističke ekipe koja im je i napravila državu. Mali znak pažnje i zahvalnosti Kosovara. Totalno razumljivo
Jedini problem Srbije i razlog zašto je bila bombardovana je baš ta geopolika koju Ivan spominje, odnosno neučestvovanje u projektu NWO, a čije obrise danas pokako počinjemo da vidimo sve više i više. Ljudi su izašli na otvoreno, čak se više i ne kriju, jer ulazimo u završnu fazu. Potrebno je biti totalno slep i neinformisan ili zlonameran pa se sprdati sa ovim.
Lično mislim da Sloba nije imalo pojma sa kim/čim ima posla, ali zato današnji vlastodršci to jako dobro znaju, pa se zato ne usuđuju da donesu i jedan bitan zakon bez konsultacija sa pojedinim stranim ambasadama niti da guraju prst u oko na bilo koji način svojim šefovima.
Ulazimo u EU, jednom, a dok se to ne desi štetočinsko-mafijaško-korupcionaška partokratija će nastaviti da pljačka Srbiju prodavajući maglu i vrteći svoju EU mantru o boljem životu koji je tu iza ćoška, samo što nije stigao. Potrebno je samo da rasprodamo i ovo malo nacionalnih resursa što nam je ostalo i blagostanje stiže.
Ostaje samo da se vidi koliko medijskog spina i PR truda će biti potrebno da se građani Srbije ubede da trebamo ući u NATO
poz
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2010. 17:31 ] @
Err...
Svaka mala zemlja iz istocne Evrope je imala izbor da "prkosi" ili da postane deo EU/NATO sistema... ama bas svaka... I sve te zemlje su imale svoje mitove, svoje "hiljadugodisnje istorije" kojih su mogli da se drze...
Da je Srbija izabrala drugi put, ne bi bilo ni te price sa Kosovom jer ta prica ne bi ni pocela... Srbija je izabrala put "prkosa" i glumljenja nekakvog ludila 90-tih i zbog toga su izgubili mnogo toga. Ta prica je imala siroku podrsku u narodu. Mnogi su umislili da su "mnogo jaki" i da imaju kontrolu nad situacijom... a na kraju se desilo ono sto se desilo.
I Cesi su mogli da "prkose", i Slovaci, i Bugari i Rumuni... Poljaci i Bugari su mogli da ucenjuju EU i da glume trgovinu sa "istokom"... pa opet, oni odlucise bez problema da se priklone EU umesto da se drze nekih matorih mitova i izigravanja nekakve sile koja ne postoji.
Kako oni ne odlucise da prkose? Kako li se Cesi i Slovaci dogovorise da se mirno razidju i da krenu put EU? Sta bi falilo da se malo i oni rokaju... kako njima neko nije "prodao" tu pricu? Kako njima nisu uspeli da uvale nekog "Slobu" i nesto kalasnjikova i M16-tica... ?
Kako to da su NATO prihvatili oni kojima je 50 godina ispiran mozak upravo sa anti-NATO pricom?
Kako to da su sve te zemlje odmah odlucile da raskrste sa svojim starim komunistickim sluzbama bezbednosti, da otvore dosijee i da sprece da se taj sloj stetocina raspline i da drzi te zemlje u saci?
Bice da ima nesto sa njima samima, a ne sa "drugima".
Iz istog razloga su te zemlje bez problema prihvatile i pocele da PRIMENJUJU EU norme i uspele su da smanje korupciju i povecaju zivotni standard. Znaci ipak moze.
Citat:
heheh neki ljudi ne bi prepoznali zaveru ni kad bi se sapleli o nju...
.. odnosno ni kada bi im je ovako blatantno poturili ispred njihovih noseva
Cudo jedno pa pametne zemlje nemaju muke sa zaverama, luciferima, masonima i traze nekakve simbole i ostale kojestarije...
A ti sto veruju u teorije zavere ne bi prepoznali zdrav razum ni da im se nudi na tacni... na zalost, zdrav razum se ne nudi na tacni vec mora da se stekne.
Nema precica. Cak i kad ih ima, obicno su stetne na kraju za one koji ih uzmu.
Lucifer... my ass.. fora je u kleptokratiji i korupciji koja mora biti eliminisana... i nikako drugacije.
[ morihei ueshiba @ 30.10.2010. 17:44 ] @
Citat:
ko je instalirao tzv. ekonomske eksperte ovde koji usrećiše narod? pominje se neki NED....
Ako baca djubre na sve strane? Ko pali ostatke od zetve na +40 pokraj puteva i kuca,djubre u dvoristima i ispred,na ulici? Ko baca sporete i stare gume u reke? Ko to ne moze da instalira i odrzava cistim i neostecenim makar jedan javni toalet u bilo kom naselju? Ko je za to ponasanje kriv? Rozenkrojceri?Lucifer licno?
Sta neko ko je otisao preko ima da kaze i da savetuje kad ocigledno ne vredi.Dobronamerni su odavno digli ruke,a posebna prica su oni dobronamerni koji su se kao vratili da pomognu znanjem i iskustvom,a zavrsili na splavovima uz djindji-rindji hitove black pantersa,a ujutru onako mamurni glasali da neki ljakse koji peva po satrama bude u upravnom odboru necega.
Ni trocifren broj vlada nece nista promeniti,nema sanse.Drpatori? Haha,pa prosecan Srbin ne mrzi drpatore na vlasti zato sto su ga opljackali,nego zato sto nije imao priliku da bude malo na njihovom mestu.Pa da on bude malo vlast i da drpa.
Bio sam skoro u Belorusiji zbog posla i stekao sam utisak da je ta zemlja spremna za prijem u EU.Sutra. Eto moj savet (za koji svakoga zabole d00pe,naravno) - braco Srbi,probajte da dostignete Belorusiju po higijeni,kulturi ophodjenja prema drugima,medjusobnom uvazavanju u razgovoru...za pocetak je dosta.I to je mozda preveliki korak napred,bice tesko,ne znam...
[ Kovacevic Vladimir @ 30.10.2010. 19:03 ] @
NE VREDI!
Selektirala se dva tima: jedan, koji razumno shvata kako su u isto vreme, različite države krenule jedinim mogućim putem i
drugi, koji će doživotno smatrati da tim putem ne treba ići, jer ga je sam Lucifer postavio.
Zlurado čekaju pad Imperije, kako bi dobili potvrdu svoje nebeske predodređenosti i nagradu za trpljenje, samo ne znam KO je taj URUČILAC, ili će se međusobno čestitajući, izljubiti i igrati kolo uz neke gusle?!
To što u međuvremenu narodni Idoli na 1. milion € nastavljaju uloge, smatraju valjda ispravnim "...bolje ovi Moji, nego oni Luciferovi da uzmu moje novce..."
@Ivan i članovi prvog tima su toliko toga dobrog i razumljivog napisali, da jasnije više ne može!
Ali, isto tako je razjašnjeno koliko toga mnogi iz drugog tima, jednostavno ne mogu razumeti.
Razumljivo je jedino - zašto je komplikovano razumeti proste stvari...ali neću o tome. Nemam pravo.
Ali, podsećam i na to da niko nema prava da svojim neshvatanjem utiče na životnu, ekonomsku situaciju drugih, da smo svi zajedno na samom dnu svih EU lista.
Svaka mala zemlja iz istocne Evrope je imala izbor da "prkosi" ili da postane deo EU/NATO sistema... ama bas svaka... I sve te zemlje su imale svoje mitove, svoje "hiljadugodisnje istorije" kojih su mogli da se drze...
Dimkoviću, praviš poređenje između onoga što ne može da se poredi. Porediš stara industrijalizovana društva (Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku) sa dugom demokratskom tradicijom sa novoindustrijalizovanim društvima bez demokratske tradicije, i gde proces formiranja država još uvek nije gotov (Balkan). Apsolutno je nerealno od društava na tako različitom stepenu socijalne evolucije očekivati isto rezonovanje pri donošenju odluka i tvrditi da su jedni pametni a drugi ne.
Apropo toga, baš sam pre neko veče sa jednim nemcem, koji je politički aktivista i predaje ekonomiju, vodio diskusiju oko skoro identične teme - tj. oko toga kako su ljudi na Balkanu retardirani (naravno, nije to tako formulisao zato što ni on sam nije shvatio da njegovi argumento zapravo to znače).
Njemu nije bilo jasno kako nikako Balkan da procveta od demokratije i ekonomskog razvoja. Kako kod njih u nemačkoj eto sve lepo funkcioniše a kod glupih Balkanaca uz sve zalaganje EU nikako da krene. Ono što većina ljudi i razvijenim zemljama uvek zaboravi je da je demokratija ekstremno skupo društveno uređenje koje zahteva veoma razvijenu ekonomoju. Razvoj takve ekonomije i paralelni razvoj demokratskih struktura, od svojih rudimentarnih do današnjih sofisticiranih formi, je trajao preko 500 godina u Zapadnoj Evropi
Drugi, veoma bitan segment toga je što se industrijalizacija Zapadne Evrope dešavala u vremenu (suštinski) besplatnih i lako dostupnih resursa zato što je resurse cele planete delila mnogo manja populacija, pri čemu si industriju imao u veoma ograničenom delu sveta.
Kada čovek sve to uzme u obzir, pitanje zašto su društva koja su pre jedva nešto više od 100 godina izašla iz feudalizma na stepenu razvoja na kome su danas je sasvim izlišno. Druga stvar je to što je nerazvijenima mnogo teže da se danas razviju nego što je to svojevremeno bilo Evropi. Resursa je mnogo manje, teže su dostupni, pošto su svi lako dostupni resursi odavno potrošeni, i na sve to dođe daleko veća populacija. Uz sve to, treba uzeti u obzir da uskoro nastupa doba u kome se završava era ekonomskog rasta, što znači da ćemo manje više imati zamrznutu sliku ekonomske raspodele sadašnjosti. Ukratko, situacija je sledeća: Nalazimo se na žurci koja traje poslednjih 500-600 godina. Bilo je puno pića i hrane, ali ispostavilo se da je nekoliko gostiju došlo ranije i dok su se pojavili ostali, pojeli su i popili skoro sve. Onda su polako počeli da stižu i ostali gosti i da traže svoj deo. Šta mislite, kako će se žurka završiti?
Uostalom, na polju down-to-earth argumenta, i toga oko NATO-a ne verujem da je bilo kome ko je bio prinuđen da provede 50 godina kao Sovjetski satelit bilo potrebno puno razmišljanja i ubeđivanja oko pridruživanju NATO-u.
[ milanche @ 30.10.2010. 19:22 ] @
Neke stvari su jasne i nesumnjive:
Gro problema Srbije proisticu iz neresenih stavki koje svaki narod i svaka zemlja mora
sama sa sobom da rascisti.
...i tacka.
Vrlo diskutabilno i vrlo podlozno debati (da ne kazem: vrlo sumnjivo) je pitanje:
Da li ce ista pomoci drz-ne-daj trpanje u drustvo kojem ne pripadamo i to trpanje u ulozi
koja je po definiciji krajnje mizerna i ponizavajuca (izvor krajnje jeftine lose obrazovane
radne snage i deponija za robu siroke potrosnje).
Takodje - da li nas tu gde srljamo zele u nasem najboljem izdanju ili u nekom od nasih
losijih ?
Svako ko pamti dalje od 30+ godina je siguran da ljudski potencijal Srbije moze daleko
vise nego kako sada izgleda.
Hoce li nas podrzati u zaletu da budemo bolji, ili nas bar ostaviti na miru, ili ce mozda
uciniti sve da nam odmognu da se vratimo na mesto gde po potencijalima realno mozemo
da budemo ?
Svakome ko ume da sabere dva i dva moze da bude jasno da postoji i fizicki preduslov
da Srbija ne zivi u bedi u kojoj zivi, koji se ili ignorise (poljoprivreda, recimo), ili nemilice
arci, razara, unistava (skolstvo, nekada ugledni instituti, brojne firme za cije funkcionisanje
su svi resursi kao i trziste kompletno prisutni).
Cak i ako ostavimo po strani dublja upustanja u uzroke, jasno je da je na delu dugotrajna
koreografija razaranja. Znajuci ogranicene umne sposobnosti likova na vlasti, ostaje pitanje
ko i kako celu pricu odrzava u koloseku.
[ pri3rak @ 30.10.2010. 19:57 ] @
Pitanje je gde mi pripadamo, i to pitanje na koje na zalost ni sami nismo u stanju da odgovorimo argumentovano.
Sto se nase uloge tice, konkretno lose obrazovane i jeftine radne snage, to je uloga koju smo sami sebi odabrali, i to ne toliko svesno i namerno koliko kao plod korpucije lenjosti i inertnosti.
Isto tako ne verujem u pricu da nas zele u nekom posebnom izdanju.To kako oni nas danas vide, ali jesi to opisao, je samo plod posmatranja onoga sto mi radimo.Ne ocekujes valjda od njih da nas mole da radimo na sebi?
[ Devanagari @ 30.10.2010. 20:09 ] @
Citat:
NicholasMetropolis: Porediš stara industrijalizovana društva (…) sa dugom demokratskom tradicijom sa novoindustrijalizovanim društvima bez demokratske tradicije, i gde proces formiranja država još uvek nije gotov (Balkan). Apsolutno je nerealno od društava na tako različitom stepenu socijalne evolucije očekivati isto rezonovanje pri donošenju odluka i tvrditi da su jedni pametni a drugi ne.
Evo ja tvrdim da su prvi pametni, a drugi retardirani upravo iz tog razloga koji si i sam naveo — prvi imaju dugu demokratsku tradiciju, drugi ne. A suma sra*a kroz koje su i jedni i drugi prošli su prilično slične da se ne lažemo i ne prenemažemo mnogo.
Što nas dovodi do:
Citat:
NicholasMetropolis: Ono što većina ljudi i razvijenim zemljama uvek zaboravi je da je demokratija ekstremno skupo društveno uređenje koje zahteva veoma razvijenu ekonomoju.
To bi pilo vodu da smo u Južnoj Americi ili na jugu Afrike ali ovako rame uz rame sa razvijenim narodima teško da se možemo pravdati da nam je život bio posebno teži ili gori od onih koji su danas razvijeni ili se razvijaju. Za razliku od nas.
Šta god da nam se desilo kroz istoriju - što bi nekome bilo primamljivo da iskoristi kao izgovor zašto smo i dan-danas zatucana skupina na nedefinisanoj teritoriji - to ipak nije ništa specijalno u odnosu na ono što se dešavalo drugim danas razvijenim nacijama (tu se vraćamo na Dimkovićevu priču o umišljenoj posebnosti).
Svidelo se to nekome ili ne, posle toliko ponavljanja i upornog udaranja glavom o zid, jedino objašnjenje koje je izdržalo test vremena je ona Ajnštajnova:
Code: Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
Ja sam duboko uveren u to - da su ljudi ovde ogromnom većinom teško retardirani. Beznadežno.
[ serbolicious @ 30.10.2010. 20:20 ] @
Ono sto mene najvise brine nije to sto neko na vlasti krade. Mene najvise brine potpuna dekadencija drustva. Ja sam licno doziveo da mi se smeju ljudi zato sto sam dobrovoljni davalac krvi ili zato sto volim da citam knjige. Mlad covek, fakultetski obrazovan, mi ponosno kaze: ja sam poslednju knjigu procitao na faksu - zasto bih citao sada?! Entuzijazam i zelja za napredovanjem i usavrsavanjem kao da ne postoje ili su vrlo, vrlo retki.
Cesto sam cuo: ma dobro mi je ovde, ne moram mnogo da radim - ne isplati mi se da predjem u novu firmu za 200-300 eura vise, em moram da prelazim most svaki dan em cu morati da se dokazujem. Mlad covek, relativan pocetak IT karijere. Cini mi se da je to najveci problem - mladi ljudi ne zele da se bore i brzo se zadovolje trenutnim stanjem.
I uvek je prisutno to razmisljanje: bolje sto manje truda, sta da se cimam za 200 eura. Kao nekad davno u SFRJ - jedan posao i do kraja karijere polako - ne talasaj!
[ deerbeer @ 30.10.2010. 20:24 ] @
"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu toliko otancaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremecen narod ne moze vise da razlikuje ne samo dobro od zla, NEGO I SVOJU SOPSTVENU KORIST OD OCIGLEDNE STETE".
- Ivo Andric -
[ milanche @ 30.10.2010. 20:33 ] @
Citat:
pri3rak: Pitanje je gde mi pripadamo, i to pitanje na koje na zalost ni sami nismo u stanju da odgovorimo argumentovano.
Sto se nase uloge tice, konkretno lose obrazovane i jeftine radne snage, to je uloga koju smo sami sebi odabrali, i to ne toliko svesno i namerno koliko kao plod korpucije lenjosti i inertnosti.
Isto tako ne verujem u pricu da nas zele u nekom posebnom izdanju.To kako oni nas danas vide, ali jesi to opisao, je samo plod posmatranja onoga sto mi radimo.Ne ocekujes valjda od njih da nas mole da radimo na sebi?
Ima u celoj prici jedna interesantna koincidencija (zapravo nekoliko njih).
Padom Milosevica otklonjena je prepreka za dijalog.
U periodu posle toga, izmedju Srbije i EU u trajanju od vec punih deset godina traje
sekvenca udvaranja-odbijanja.
Tokom te sekvence, materijalna osnova sa kojom je Srbija usla u novi period odnosa sa svetom
je desetkovana. Veliki broj firmi je nerezonski rasturen, prakticno je sva zivotna energija Srbije
sada skoncentrisana u prostoru Beograda, unutrasnjost gotovo da prakticno i ne postoji.
Kako stvari izgledaju, koincidentno, u isto vreme se polako prilazi tacki gde ce dugogodisnje
udvaranje-odbijanje doci do nekog vrsta sporazuma.
Ima nekoliko pitanja na koje vredi pokusati dati neki smisleni odgovor:
Prvo:
Kako je moguce da je Srbija sve bednija i bednija, a izgleda sve bliza i bliza clanstvu u EU ?
Ako je EU udruzenje koje se trudi da odrzi i garantuje jedan nivo kvaliteta zivota i civilizacije,
kako to da hoce u svoje okruzenje da primi ovu sadasnju Srbiju, rasturenu po savovima, bez i
jednog segmenta civilizacije koji funkcionise kako treba (saobracaj, zdravstvo, skolstvo, industrija,
nauka, tehnologija,...) ?
U pravu si da je iluzorno ocekivati da ce neko da se bavi nama u smislu da nas moli da radimo na
sebi. Jednostavno, neprirodno je baviti se tudjim problemima, podrazumeva se da svako gleda sebe.
Medjutim, ocekivao bih odredjene izraze zabrinutosti oko mnogo toga i jasne direktive da se sa
postojecim nivoom ...recimo... naprimer, zdravstvene zastite stanovnistva...ne moze ocekivati ulazak
u sistem vrednosti EU. Ocekivao bih da svesna i racionalna Evropa ne zeli korak nazad u pogledu
zdravstvenih standarda.
Ocekivao bih da ce na prvi znak pada kvaliteta zivota da nam neko jasno da do znanja da taj razvoj
situacije (a nesto drugo efemernije) nije nesto sto nas moze dovesti do zeljenog nivoa.
(...nemojte ni pokusavati da me ubedite da niko u Evropi ne zna sta se stvarno desava u Srbiji...)
Drugo:
Kako je moguce da je pod direktnom kontrolom ekipe koja iz sve snage promovise evropsku agendu
na delu ocito intenzivno razaranje i propadanje Srbije ?
Ocekivao bih od tvoraca EU franchise recepta reagovanje na neadekvatnu reklamu i implementaciju
patentiranog recepta.
A to se ne desava.
Zasto ?
Sta je zapravo krajnji cilj cele price ?
[ pri3rak @ 30.10.2010. 20:39 ] @
Pazi prvo pitanje si lose postavio.Odakle tebi tvrdnja da je Srbija danas realno bliza EU? Da li mislis da je neverovatan scenario da se na nekoj od stepenica na koju smo "uspesno" dosli zaustavimo narednih N(->oo) godina.
Na drugo pitanje vec imas odlican odgovor, mozda ceo nije direktan na ovo pitanje ali ti kaze sve sto treba
Zapravo treba praviti razliku izmdju promocije EU vrednosti i stvarnog delovanja Cilja kome mi stvarno tezimo realno nema.Niti je u EU, niti je na nekom drugom mestu, i to je jedan od "problemcica".
[ milanche @ 30.10.2010. 20:54 ] @
Citat:
Odakle tebi tvrdnja da je Srbija danas realno bliza EU?
The Dutch government will drop its objections to the ratification of a pre-accession agreement between the European Union and Serbia at a meeting of the EU's foreign ministers on Monday (14 June), diplomatic sources have suggested.
The move follows a report on Serbia's co-operation with the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) from Serge Brammertz, its chief prosecutor, which is understood to be largely positive.
Serbia signed a Stabilisation and Association Agreement (SAA) in 2008, but the Netherlands has made ratification conditional on the ICTY's assessment of Serbian efforts to apprehend Ratko Mladic´, the wartime commander of Bosnian Serb forces. Brammertz submitted his most recent report to the UN Security Council on 31 May. “People in the EU capitals are reading the report very carefully right now,” a diplomat said.
A number of member states – principally Belgium, but also, more discreetly, the UK – have also blocked Serbia's SAA. However, diplomats believe that, if the Netherlands were to drop its objections, the other countries would clear the way for ratification.
Although the Dutch government will be in caretaker mode after elections held yesterday (9 June), cross-party parliamentary support for the government's policy means that Foreign Minister Maxime Verhagen has a mandate for the move. Diplomats say the Netherlands has been under intense pressure from other EU states, as well as the US, to allow ratification to proceed.
BELGRADE (AFP) — US Vice President Joe Biden offered Belgrade a clean slate in ties here Wednesday promising Serbia would not have to recognise the independence of breakaway Kosovo.
"The United States does not, I emphasise, does not expect Serbia to recognise the independence of Kosovo," Biden told a joint media conference with Serbia's pro-Western president Boris Tadic.
"It is not a precondition for our relationship or our support for Serbia becoming part of the European Union."
Da ne tragam dalje za linkovima, mislim da se mozemo sloziti da je opsti utisak poslednjih godina da se Srbija definitivno priblizila formalnom prijemu u EU, tj. taj deo price ne bih dalje posebno dokazivao.
[ NicholasMetropolis @ 30.10.2010. 20:55 ] @
Citat:
Devanagari: To bi pilo vodu da smo u Južnoj Americi ili na jugu Afrike ali ovako rame uz rame sa razvijenim narodima teško da se možemo pravdati da nam je život bio posebno teži ili gori od onih koji su danas razvijeni ili se razvijaju. Za razliku od nas.
Pije vodu zato što je Balkan bio potpuno izolovan od industrijske revolucije i socijalnih procesa koji su nju pratili isto kao da je bio Južnoj Americi ili u Africi. Procesi koji su u Evropi počeli da se dešavaju u 17. veku su na Balkanu počeli da se dešavaju tek krajem 19. veka.
[ pri3rak @ 30.10.2010. 21:01 ] @
@milanche
Slazem se ja da tih tekstova ima koliko volis, ali da li zaista verujes da ce Srbija biti u EU do 2014, pogotovu kada se imaju u vidu EU iskustva sa Bugarima i Rumunima, kao i opsti ekonomski trendovi? I kada sam mislio na realno bliza, vise sam aludirao na na stvarno stanje da budemo u tom drustvu, a ne na ispolitizovanu odluku o prijemu, koja po istom principu moze biti doneta i prekosutra.
[ milanche @ 30.10.2010. 21:09 ] @
Civilizovanom svetu ipak treba priznati da oko nekih oficijelno izrecenih stavova nema
toliko manevarskog prostora koliko bi recimo mi to sebi dozvolili. Tako da, verovao ili
ne verovao, stvari izgleda da se krecu u tom smeru.
Siguran sam da postoje i drugi faktori osim onih koje si pobrojao.
Ulazak Rusa sa Gaspromom (preuzimanje NIS-a) na domaci teren je apsolutno doprineo
da EU napravi vise ustupaka u strahu od jacanja ruskog uticaja u lokalu.
[ pri3rak @ 30.10.2010. 21:28 ] @
Pazi 2014 godina nije tako daleko, sacekacemo i videcemo :)
[ p3j4 @ 30.10.2010. 22:14 ] @
Ivane, suština je nešto drugo...
Sve ono što si napisao bi moglo da se poredi sa školom i jednim siledžijom kojeg obično ima u svakom razredu i koji je obično mnogo jači od ostale dece. Za vreme velikog odmora siledžija dolazi do svojih školskih drugova i preti im tražeći im novac za užinu. Među svom tom preplašenom decom uglavnom se nađe jedan kurčevit koji odbije da se povinuje volji siledžije i dobije po p*čki pritom služeći kao primer ostalima koji bi da se bune. Na kraju siledžija ipak dobije ono što je želeo, jer je jači. I to je to. Istva stvar važi i u međunarodnim odnosima, i sam si to nebrojeno puta rekao na forumu. Srbija je naučila lekciju, a sa njom bogami i svi ostali
E sad, ne možeš ljudima taj princip predstaviti tako kakav on zaista jeste, ogoljen do koske (da sila i interes jačeg boga ne moli), već uzmeš zaviješ u foliju priču o nekim pravima, demokratiji prosperitetu itd. i prodaš je narodu da se loži, a najvažnijim političarima u zemlji ionako sve potpuno jasno.
Tako da, pošto mi nismo političari, niti neki omladinci iz političke sekcije, možemo i trebamo nazvati stvari pravim imenom, a to je da vlada politika brutalne sile i golog interesa, kao i da nam se smeši NWO/EU diktatura, a ne uvijati to u oblande...
Citat:
Iz istog razloga su te zemlje bez problema prihvatile i pocele da PRIMENJUJU EU norme i uspele su da smanje korupciju i povecaju zivotni standard. Znaci ipak moze.
Da vidimo na primeru Letonije kako su izgledale te "norme" u obliku "preporuka", i kako tamo sada izgleda uvećani životni standard u zemlji koju su pre krize nazivali "Baltičkim tigrom"? Evo i linka - KLIK! Yep, sve puca od blagostanja. Takođe, svaka sličnost sa Srbijom je potpuno slučajna.
Citat:
Cudo jedno pa pametne zemlje nemaju muke sa zaverama, luciferima, masonima i traze nekakve simbole i ostale kojestarije...
Ti si nesumnjivo vrlo inteligentna osoba sa kojom se može diskutovati o mnogo čemu jer znaš mnogo stvari, ali sada pišeš o nečemu o čemu očigledno ne znaš ništa, ili se samo praviš. Ne znam. Ti mi reci.
Priča o simbolima je vrlo interesantna, jer je i prvobitni način komunikacije iliti "pismo" na kom se čovek sporazumevao bio jezik slika i simbola koje su pronađene po pećinama. Tek kasnije se razvio govor, a onda i pismo, a poznato je i da su stari Egipćani su koristili jezik slika/simbola. Zato se ne kaže bezveze kako 1 slika vredi više nego 1000 reči. Simboli i slike čak i danas predstavljaju način neverbalne komunikacije, i to vrlo efikasan. Naravno za one koji poznaju ezoteriju pa čitaju između redova. Zato mislim da je suvišno objašnjavati sliku koju sam postavio.
Drugo, razvijene zemlje nemaju muke sa zaverama, već onima koji ih razotkrivaju, a njih je svakim danom sve više, kao i probuđenog naroda. Nemojte čitati, pogledajte na primer samo slike sa ove stranice i analogiju koja je očigledna. Naravno, Lady Gaga nije jedina koja učestvuje. Ona je zapravo samo marioneta. Cela industrija zabave je u toj priči, a na sajtu koji sam dao je to prilično lepo objašnjeno nizom članaka. Poznati komičar čovek-legenda George Carlin je takođe govorio o tome na sebi svojstven način - KLIK (i "jedni" i "drugi" će se slatko ismejati gledajući klip) Eto, vidiš da i u ovom segmentu kasnimo za svetom, a da neki toga nisu ni svesni
I konačno, šta je uošte zavera? Prosto. Konvergencija interesa različitih grupa. I to je nešto čega imaš SVUGDE. Primera iz svakodnevnice ima bezbroj, a i ti bi kao projekt menadžer trebao da si svestan pojma "neformalnih grupa" kojih ima u svakoj organizaciji, naročito većim, jer je posao menadžera da ih identifikuje i razbija pošto loše utiču na poslovanje, a često je rezultat i mobing ostalih. Međutim, samim tim pošto su neformalne, one praktično ne postoje, ne postoji njihov plan, članstvo i delovanje, zar ne? Ako si ikada imao problem u svojoj karijeri sa njima, reci mi molim te da li su te optužili nekad za neosnovanu teoriju zavere protiv njih? Zašto bi u politici i krupnom biznisu bilo drugačije, naročito ako su ulozi i "nagrade" mnogo veće? Zašto to isključuješ i ti, a i ostali?
Da vidimo sad šta kažu neki istaknuti i vrlo pametni ljudi na tu temu...
Jedan od njih je svakako Edward Bernays - nećak Frojda i čovek koji se smatra ocem PR-a. Evo kraćeg citata iz njegove knjige PROPAGANDA (download link):
Citat:
THE conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country.
We are governed, our minds are molded, our tastes formed, our ideas suggested, largely by men we have never heard of. This is a logical result of the way in which our democratic society is organized.
...
They govern us by their qualities of natural leadership, their ability to supply needed ideas and by their key position in the social structure. Whatever attitude one chooses to take toward this condition, it remains a fact that in almost every act of our daily lives, whether in the sphere of politics or business, in our social conduct or our ethical thinking, we are dominated by the relatively small number of persons—a trifling fraction of our hundred and twenty million—who understand the mental processes and social patterns of the masses. It is they who pull the wires which control the public mind, who harness old social forces and contrive new ways to bind and guide the world.
Šta reći? Da se radi o osobi koja nije njegovog kalibra i reputacije neki bi sigurno požurili da mu nalepe etiketu "teoteričar zavere" ili ga jednostavno ne bi uzimali za ozbiljno. Međutim...
I na kraju da se vratim na onu sliku. Ima jedan citat koji lepo opisuje to što ona devojčica nosi satanistički simbol na svojoj glavi, a neki u tome ne vide ništa loše:
Citat:
“These blind slaves are told they are “free” and “highly educated” even as they march behind signs that would cause any medieval peasant to run screaming away from them in panic-stricken terror. The symbols that modern man embraces with the naive trust of an infant would be tantamount to billboards reading, ‘This way to your death and enslavement,’ to the understanding of the traditional peasant of antiquity”
- Michael A. Hoffman II, Secret Societies and Psychological Warfare
poz
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 22:27 ] @
@Ivan Dimkovic: .....pa opet, oni ( Rumuni i Bugari ) odlucise bez problema da se priklone EU umesto da se drze nekih matorih mitova i izigravanja nekakve sile koja ne postoji......
Ovo ti je logika pomnožena sa -1 ( ili kurafte logika )! Da nije možda EU odlučila da ih primi sa svim njihovim problemima koje imaju, naravno po nalogu gazde preko okeana....
[ pri3rak @ 30.10.2010. 22:39 ] @
Cek zelis da kazes sledece.Ako EU odluci da te primi, prosto nemas izbora, posto oni biju ko nece?
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 22:42 ] @
Za bolje razumevanje galimatijasa koje ispisa I. Dimkovic ( Jos jedna stvar,
EU i USA imaju totalni interes da se zemlje Balkana razvijaju ) i posle njega gajo2, preporučujem da pročitate tekst Miše Đurkovića " IDI U BUGARSKU I VIDI SVETLU SRPSKU BUDUĆNOST "
Licimuri.
Da se javno objavi ko su nalogodavci i ko ima sve to placa.
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 22:45 ] @
Citat:
pri3rak: Cek zelis da kazes sledece.Ako EU odluci da te primi, prosto nemas izbora, posto oni biju ko nece?
Pod uslovom da i ti srljaš u dotičnu EU. Svajcarsku ne biju što neće, ni Norvešku....
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 22:50 ] @
"p3j4: ...Ivane, suština je nešto drugo...
Razumno obrazloženje.
[ MyWay @ 30.10.2010. 22:54 ] @
Citat:
milanche: Ulazak Rusa sa Gaspromom (preuzimanje NIS-a) na domaci teren je apsolutno doprineo da EU napravi vise ustupaka u strahu od jacanja ruskog uticaja u lokalu.
milanče, zaboravio si i tiho preuzmanje Srbijagasa od strane Rusa na ime skorašnje konverzije duga u vlasništvo - već godinama veliki potrošači ne plaćaju Srbijagasu a ovaj rusima, pre neki dan videh vest: http://www.b92.net/biz/vesti/s...10&dd=28&nav_id=468295
Pored već nekoliko preuzetih (gubitaških) preduzeća, Srbijagas bi mogao da preuzme još, sve do brojke od 175 (?) preduzeća na ime konverzije dugovanja u vlasništvo.
Definitivno smo postali energetski zavisni od Rusa, ali mislim da to nije primarno u odnosu EU i Srbije obzirom da i oni imaju ogromnih problema zbog zavisnosti od ruskog gasa..
Citat:
milanche: Siguran sam da postoje i drugi faktori osim onih koje si pobrojao.
Naravno - najlakše je posipati se pepelom, pričati o nekim teorijama zavere, o umišljenoj posebnosti i sl.. Džabe uporno usmeravaš priču u određenom smeru kad je ljudima lakše da prihvate i objasne situaciju na način koji sam malopre naveo.
Priča je jednostavna u delu o kome možemo da govorimo (na osnovu informacija do kojih možemo da dođemo i analizom stvari koji nam se dešavaju): mi smo posebni i istovremeno isti kao i svi koji žive na ovim prostorima i to u velikoj meri predodređuje našu sudbinu. I svi (ceo Balkan) imamo svoje političare, tajkune, kriminalce, probleme u sudstvu, zdravstvu, korupciju, birokratiju i svima je jasno da Balkansko polustrvo nikad neće biti isto kao Skandinavsko poluostrvo bez obzira kojoj uniji pripadalo ili ne.
Bugarska i Rumunija (pa i Grčka) su potpuno rečit primer.
Citat:
milanche: Ima u celoj prici jedna interesantna koincidencija (zapravo nekoliko njih).
Padom Milosevica otklonjena je prepreka za dijalog.
U periodu posle toga, izmedju Srbije i EU u trajanju od vec punih deset godina traje sekvenca udvaranja-odbijanja.
Tokom te sekvence, materijalna osnova sa kojom je Srbija usla u novi period odnosa sa svetomje desetkovana.
Padom Miloševića je trebalo da bude otklonjena prepreka za dijalog EU i Srbije i onda bi sve pričice koje se pričaju imale smisla (eto mi kao malo bili loši, pravili sxanja pa dobili po nosu - opravdano). U tu novu Srbiju, pored demokrata koje je EU podržavala, slila se i određena količina mladog evropski obrazovanog (!) kadra koja je preuzela kontrolu nad finansijskim događajima u protekloj deceniji (zajedno sa domaćim rok ekonomistima)... a svedoci smo šta se potom desilo.
[ 3way @ 30.10.2010. 22:56 ] @
Citat:
ljuba.micic: Pod uslovom da i ti srljaš u dotičnu EU. Svajcarsku ne biju što neće, ni Norvešku....
A koga biju?
[ rfe @ 30.10.2010. 23:11 ] @
Citat:
Ono sto mene najvise brine nije to sto neko na vlasti krade. Mene najvise brine potpuna dekadencija drustva. Ja sam licno doziveo da mi se smeju ljudi zato sto sam dobrovoljni davalac krvi ili zato sto volim da citam knjige
pazi, ovo si 90% u pravu. Ja sam zato i emigrirao !
Pitaj pri3rak pošto je on pitao da li biju ako nećeš da uđeš u njihovo društvo ( EU ). Ja nisam kazao da biju nego obrnuto, da ne biju one koji neće da im priđu.
[ pri3rak @ 30.10.2010. 23:20 ] @
Ljubo a gde to tacno vidis da mi srljamo? Pa realno radimo sve sto nam je u moci da nas ne prime nikad (ako su normalni)
[ ljuba.micic @ 30.10.2010. 23:43 ] @
Možda sam malo nespretno sklepao rečenicu ( Pod uslovom da i ti srljaš u dotičnu EU ). Možda je trebalo da glasi: Pod uslovom da ta i ta država želi ( srlja ) u EU.
[ Nocni @ 31.10.2010. 00:27 ] @
Slazem se da treba ici ka EU ali nebi trebalo bas zuriti po svaku cijenu... ove izjave "uci ce se u eu do 2014" zbunjuju, pa ispada da ce samim ulaskom da zavlada blagostanje...
Slovenija se odvojila od yuge '91 i realno je mogla u EU odma nekoliko godina posle toga a ona je cekala 13 godina i usla je 2004! Znaci nisu se zurili da se posto poto prikljuce uniji... Ipak je bolje biti bogat pa se onda prikljuciti u kolo sa bogatima... Treba uciti od pametnijih a ne srljati hitno u EU i buniti se sto, zaboga, postavljaju neke uslove...
[ Devanagari @ 31.10.2010. 08:45 ] @
Citat:
NicholasMetropolis: Pije vodu zato što je Balkan bio potpuno izolovan od industrijske revolucije i socijalnih procesa koji su nju pratili isto kao da je bio Južnoj Americi ili u Africi. Procesi koji su u Evropi počeli da se dešavaju u 17. veku su na Balkanu počeli da se dešavaju tek krajem 19. veka.
Da je to tako jednostavno, onda bi svi na Balkanu koji su tada bili u istom sosu, bili u istom sosu i danas. Vidim, Bugarska i Rumunija, pobednici II sv. rata i poratni kapitalistički giganti, od 2007. g. države su članice Panameričke Unije.
Mislim, tih izgovora je stvarno beskonačan broj.
[ NicholasMetropolis @ 31.10.2010. 10:01 ] @
Citat:
Devanagari: Da je to tako jednostavno, onda bi svi na Balkanu koji su tada bili u istom sosu, bili u istom sosu i danas. Vidim, Bugarska i Rumunija, pobednici II sv. rata i poratni kapitalistički giganti, od 2007. g. države su članice Panameričke Unije.
Mislim, tih izgovora je stvarno beskonačan broj.
Članstvo je formalna stvar i ne govorim o njemu. Govorim o realnom nivou socijalno-ekonomskog razvoja. Bugarska i Rumunija jesu članice, ali to ne pravi nikakvu razliku. One su na istom nivou evolucije kao i Srbija. Prošetaj se do Rumunije i Bugarske pa ćeš videti (stanje u Rumuniji pogotovu odlično poznajem pošto tamo idem redovno od 1990-te godine). Demokratske institucije su rudimentarne kao i u Srbiji, korupcija je ogromna, mediji zaglupljuju narod kao i ovde, inicijalna akumulacija kapitala je ostavila ogroman broj ljudi u siromaštvu i ekonomija je neodrživa na skoro identične načine kao u Srbiji. Članstvo u EU i NATO je imalo zanemarljiv uticaj na brzinu evolucije društva.
[ serbolicious @ 31.10.2010. 10:49 ] @
Citat:
Slazem se da treba ici ka EU ali nebi trebalo bas zuriti po svaku cijenu... ove izjave "uci ce se u eu do 2014" zbunjuju, pa ispada da ce samim ulaskom da zavlada blagostanje...
Slovenija se odvojila od yuge '91 i realno je mogla u EU odma nekoliko godina posle toga a ona je cekala 13 godina i usla je 2004! Znaci nisu se zurili da se posto poto prikljuce uniji... Ipak je bolje biti bogat pa se onda prikljuciti u kolo sa bogatima... Treba uciti od pametnijih a ne srljati hitno u EU i buniti se sto, zaboga, postavljaju neke uslove...
100% tacno. Slicno je u Ceskoj bilo - narodu je bilo svejedno da li su u EU ili ne i vecina ne zna datum prikljucenja EU. Razvili su se pre toga, mogli su da putuju, standard je rastao. Prikljucenje EU je bila puka formalnost. Kod nas je to postavljeno naopako i vecina smatra da ce sve da se promeni kada udjemo u EU i da do tada samo treba da ispunjavamo uslove koje MORAMO! A onda preko noci, ulaskom u EU, sve ce biti kao u Svedskoj.
Bitnije od ulaska u EU je promena mentaliteta, vise rada, vise usavrsavanje izbacivanje starih 'turskih' obicaja: sutra cu, polako, dogovoricemo se, lako cemo...
[ gajo2 @ 31.10.2010. 12:04 ] @
Citat:
NicholasMetropolis: Članstvo je formalna stvar i ne govorim o njemu. Govorim o realnom nivou socijalno-ekonomskog razvoja. Bugarska i Rumunija jesu članice, ali to ne pravi nikakvu razliku. One su na istom nivou evolucije kao i Srbija. Prošetaj se do Rumunije i Bugarske pa ćeš videti
Evo bio sam u maju i razvijeniji su od Srbije. Na to još dodaj gde su bili pre 20 godina i videćeš koliko su "propali" pod EU. Šta je bre ljudi, jel treba Srbija još dodatnih 10 godina da propada, pa kad Rumunija i Bugarska budu tamo gde je Slovenija sada, da onda skontate kako niste u pravu?!
[ gajo2 @ 31.10.2010. 12:45 ] @
Citat:
EU i USA imaju totalni interes da se zemlje Balkana razvijaju ) i posle njega gajo2, preporučujem da pročitate tekst Miše Đurkovića " IDI U BUGARSKU I VIDI SVETLU SRPSKU BUDUĆNOST "
Ma hajde što nisi odmah citirao Kurir da bar znamo da ne kliknemo na link...
Citat:
MIŠA ĐURKOVIĆ: Hronika okupacije
- pretpostavljam NATO ili masonske okupacije
Citat:
LDP struktura i njeni strani sponzori
- odmah na početku se diskreditovao stajući na jednu političku stranu, umesto da ostane neutralan
Citat:
Kažem prijateljima kako sam bio ovih dana u Evropskoj Uniji. Gde, pitaju oni. U Bugarskoj, odgovaram ja, a oni u smeh! Pa kakva je to Evropska Unija, pitaju oni.
- Tu je srž problema, ljudi navikli da su Rumunija i Bugarska dno dna, znaju da su do 1990. oni bili kao Afrika za nas, pa misle da se to ne može promeniti. Smešno je? Bio sam prošle godine u jednom muzeju, pitam gde kupiti kartu, kažu za ljude iz EU besplatno. Kažem ja sam iz Srbije aha onda idi tamo da platiš. A zamisli da sam Bugar...
Kad smo kod toga, poznato je da u istočnoj Srbiji mnogi kopaju po svom rodoslovlju kako bi dokazali da su Rumuni ili Bugari, samo da bi dobili njihovo državljanstvo. Jel još uvek misliš da je zemlja koja omogućava svojim građanima da sreću traže u zapadnim zemljama bez viza i ograničenja koje mi imamo - gora ili na istom nivou kao Srbija?
Citat:
Prvo, odbacite svaku predrasudu arogantnog tipa da smo mi nešto posebno u odnosu na njih.
- kaže autor, a onda nastavlja...
Citat:
O nama znaju mnogo više nego mi o njima, gledaju srpske televizije, tvrde da je Beograd veliki grad koji im se dopada
- Znači mi smo nešto posebno za njih. Ups, kontradikcija.
Citat:
O stabilnosti političkog i društvenog sistema verovatno najbolje govori činjenica da je gotovo preko noći moguće da se formira partija koja na sledećim izborima preuzme vlast. Danas je to slučaj sa partijom GERB Bojka Borisova. Jedan moj poznanik koji je rekao da je to otpilike kao kad bi ovde pokojni Arkan dobacio do mesta premijera.
- Otprilike... gospodin Bojko pretpostavljam da nije učestvovao u ratovima gde je vršio razne ratne zločine.
Citat:
Ova partija je na poslednjim izborima dobila 10 odsto sa tvrdom antimanjinskom politikom. Dovoljno je reći da bi nas, kad bi se takva partija na izborima domogla 10 odsto glasova, verovatno bombardovali bez razmišljanja.
- Čoveku nije jasno zašto su nas bombardovali, misli da zbog nekog našeg političkog usmerenja.
Citat:
Naše sličnosti počinju sa stvarnim vladarima. Tamo je najvažnija osoba u zemlji američki ambasador gospodin Vorlik, dok je ovde njegova supruga gospođa Meri.
- nisam znao da je najvažnija osoba u Srbiji gospođa Meri, mislio sam da je Mišković. Ali čovek valjda bolje zna, ipak on živi u Srbiji a ne ja...
Citat:
Plate su niže nego ovde. Prosečna je oko 250 evra. BDP per capita se nalazi na 12 odsto od evropskog proseka!?
Najporazniji podatak je činjenica da se broj stanovnika u poslednjih dvadeset godina smanjio za 1,3 miliona stanovnika.
- Hvala bogu ljudi pobegli da traže bolju budućnost na zapadu. A u Srbiji su ljudi zatvoreni i gladuju. Slično se dešavalo i u Poljskoj i u Mađarskoj, a sad polako ljudi se vraćaju kako se situacija popravlja, a sa sobom donose vredno iskustvo i novac.
Citat:
Konačno i njih, kao i nas, treba hvaliti za ponudu dobrog provoda, što je obično indikator kolonijalnog statusa zemlje.
- hahaha no comment...
Citat:
S druge strane, sve je još uvek na ćirilici
- opet to kukanje o ćirilici, kao da strani moćnici nemaju šta drugo da rade nego da ugnjetavaju ćirilicu
---
Znači, dao si članak jednog pristrasnog autora koji je očigledno anti-zapadnog pro-ruskog usmerenja. Bio sam dovoljno uljudan prema tebi, pročitao sam članak, komentarisao... A sad ti meni objasni ko je kriv što srpski univerziteti propadaju, što su ulice prljave i što se ljudi guraju po busevima i ne ulaze samo na prednja vrata gde piše "ulaz"?
[ NicholasMetropolis @ 31.10.2010. 12:53 ] @
Citat:
gajo2: Evo bio sam u maju i razvijeniji su od Srbije. Na to još dodaj gde su bili pre 20 godina i videćeš koliko su "propali" pod EU. Šta je bre ljudi, jel treba Srbija još dodatnih 10 godina da propada, pa kad Rumunija i Bugarska budu tamo gde je Slovenija sada, da onda skontate kako niste u pravu?!
Jesi li ti shvatio šta ja u mojim postovima hoću da kažem?
Veruj mi, kada su Rumuni u pitanju odlično znam o čemu pričam (već 20 godina idem tamo, ćale je oženjen Rumunkom i ima firmu tamo još od raspada Komunizma pa mi je i poslovna klima i logika odlično poznata). Drugo, veliki je mit da je Juga bila nešto hiperrazvijenija od Rumunije i Bugarske. Rumunija i Bugarska jesu bila represivnija društva sa lošijim životnim standardom, ali su bila na uporedivom nivou industrijskog, infrastrukturnog i naučnog razvoja.
Jednostavno, kada pogledaš ceo XX vek, zemlje Balkana manje više imaju paralelan razvoj gde se smenjuju periodi u kojima su jedni manje, a drugi više uspešni, ali su na fundamentalno uporedivom nivou.
Zašto je to tako? Zato što unutrašnja dinamika društva ima invarijantnu brzinu. Upravo zato, ni NATO ni EU neće nikome pomoći, osim ako se sam ne promeni, a to je zato što fundamentalne promene moraju doći iznutra, ne mogu se nametnuti. Nametnute promene sprečavaju odvijanje prirodnih procesa uspostavljanja socijalne ravnoteže (upravo zato je svaki pokušaj spoljašnjeg uvođenja demokratije gde nije bilo uslova za to bez izuzetka proizveo katastrofu - Afrika i Južna Amerika su odlične demonstracije toga).
Pogledaj trenutnu situaciju, skoro nigde nemaš ekonomski rast, Rumunija je na primer imala žestoku kontrakciju (mislim najgoru na Balkanu, tipa 6-7%). Zašto? Zato što su ulaskom u EU dobili pristup fondovima i kreditima koji su stvorili privid napretka, iako nije bile suštinske reforme. Srbija preživljava istu sudbinu zato što je problem jako dubok, i nema veze sa političarima, niti nacionalnim mentalitetom, već sa prirodom ponašanja Homo Sapiensa u gomili, što daleko prevazilazi naše mogućnosti voljnog delovanja u prevazilaženju problema.
Jednostavno, svaka ideja, da će se nešto značajno ovde (i na ostalom delu Balkana) promeniti u bilo kakvoj bližoj budućnosti je iluzija. Neko će malo iskočiti, neko će malo potonutim EU će doći i proći i tako ukrug. Gledaćemo mi još dosta vremena reprizu XX veka ovde.
[ ljuba.micic @ 31.10.2010. 13:51 ] @
@gajo2: ....Znači, dao si članak jednog pristrasnog autora koji je očigledno anti-zapadnog pro-ruskog usmerenja. Bio sam dovoljno uljudan prema tebi, pročitao sam članak,
komentarisao... A sad ti meni objasni ko je kriv što srpski univerziteti propadaju, što su ulice prljave i što se ljudi guraju po busevima i ne ulaze samo na prednja vrata gde piše "ulaz"?
- Što se tiče univerziteta ( ko je kriv zašto propadaju ), nisam ja V. Šešelj ( ili I. Dimković ) pa da znam sve!
- Oko kopanja, tj. iskopavanja rodoslova radi ev. dobijanja bugarskog državljanstva/pasoša, i ja sam nešto čitao da to neki u Staroj Srbiji rade, pa imaju dvojno - makedonsko i bug. državljanstvo, ili samo bugarsko, nisam siguran. Možda ima poneko i ovde, u Timočkoj krajini, ako je nekad došao sa bugarskih prostora, ili ima rodbinu u Bug.
- Između Knjaževca i Belogradčika postoji pogranična saradnja. Naši idu tamo, njihovi dolaze ovde. Znam za penzionere i prosvetne radnike. Imaju manje penzije, odn. plate od naših. Sem ako nas masovno ne lažu!
- Za Rumuniju ne znam, ali posle smanjenja plata tamo od 25%, moguće da su nas i oni dostigli, ili da smo ih prestigli ( po visini plata ) Znam da dolaze njihovi varioci da rade u brodogradilištu u Kladovu....
Preporuči mi nekog nepristrasnog analitičara, pa da batalimo M. Đurkovića, koji, kako veliš, mnogo se nakrivio ka Istoku!
[ gajo2 @ 31.10.2010. 14:04 ] @
Citat:
NicholasMetropolis: Jesi li ti shvatio šta ja u mojim postovima hoću da kažem?
Veruj mi, kada su Rumuni u pitanju odlično znam o čemu pričam (već 20 godina idem tamo, ćale je oženjen Rumunkom i ima firmu tamo još od raspada Komunizma pa mi je i poslovna klima i logika odlično poznata). Drugo, veliki je mit da je Juga bila nešto hiperrazvijenija od Rumunije i Bugarske. Rumunija i Bugarska jesu bila represivnija društva sa lošijim životnim standardom, ali su bila na uporedivom nivou industrijskog, infrastrukturnog i naučnog razvoja.
Shvatio sam da pokušavaš dokazati kako je njima isto tako loše ako ne i gore kao nama, a u isto vreme ignorišeš sve moje primere koji dokazuju da je njima bolje. Evo opet:
1. oni mogu da rade u EU (barem po pojednostavljenim pravilima)
2. oni grade auto puteve
3. njihove naučne ustanove su povezane sa svetom
4. studenti mogu da studiraju po EU bez nekih posebnih uslova
5. ne trebaju im vize (nama još uvek treba za UK+Ireland)
Srbija:
1. uslovi za rad u EU je isti za nas kao za nekoga iz Afrike (bez Južne Afrike, jer oni su u boljem položaju)
2. mi gradimo 5 metara auto puta godišnje
3. naučno smo povezani sa Makedonijom i Univerzitetom u Banja Luci
4. samo najbolji naši studenti dobijaju neke stipendije i šta ja znam šta da se malo provedu po Evropi, ništa slično ERASMUS-u
5. od ove godine nama konačno ne trebaju više vize za ulazak u EU, ali samo od ove godine! Ne zaboravimo kako je bilo do pre! A tu smo se i zakucali, još uvek nam trebaju vize za Englesku, za Kinu sada plaćamo vizu a do prošle godine je bilo besplatno, za Tajvan nam treba viza... Mađarima više ne treba viza ni za Ameriku, a Slovencima je tako već godinama... uskoro će im se pridružiti i Rumunija i Bugarska.
Ne možeš mi govoriti da neko, ko se rodio u Rumuniji, živi isti život kao neko ko se rodio u Srbiji. Taj ako želi, može da ode u EU, radi malo, vidi svet, upozna druge kulture, ponese kući vredno znanje. To je kvalitetno bolji život od nekoga ko se rodio u Srbiji. A oni koji imaju 200 evra plate, a ne žele da napreduju u životu, njima je svejedno da li su u Srbiji ili u Rumuniji.
Citat:
- Što se tiče univerziteta ( ko je kriv zašto propadaju ), nisam ja V. Šešelj ( ili I. Dimković ) pa da znam sve!
Izbegavaš odgovor. Evo ovako: da li su Ameri krivi što su ulice u Srbiji prljave?
[ MyWay @ 31.10.2010. 14:13 ] @
Citat:
ljuba.micic: - Što se tiče univerziteta ( ko je kriv zašto propadaju ), nisam ja V. Šešelj ( ili I. Dimković ) pa da znam sve!
Jasno je ztašto propadaju (mada nisam ni ja jedan od navedene dvojice): 1. zbog višedecenijske krize društva u Srbiji 2. zbog 'Bolonje' koja je od fakulteta napravile školice i dozvolila da svako otvori fakultet koji može svako da završi. Na taj način smo dobili drastično povećanje broja 'visokoobrazovanih' uz isti nivo pismenosti, stručnosti i obrazovanosti.
Citat:
gajo2: GDP per capita:
Bulgaria: $6721
Serbia: $5898
Za skoro 4 godine članstva u Uniji, 6 godina u Nato-u, više od decenije van Varšavskog pakta, bez sankcija, hiperinflacije, ratova itd i sve to za čak <900$ viši GDP od Srbije?! Wow. Impresioniran sam. Znam, neko će reći zrno po zrno pogača, ali imajući u vidi njihovu i našu istoriju od 90-tih ovo su bedni rezultati, tim tempom će stići današnju Sloveniju tamo negde 2041. godine kad Srbija uđe u EU.
Ja nekako mislim da je pravi datum baš ta 2041. godina za naše članstvo u EU, nekako mi deluje da je bila štamparska greška ona 2014. a da niko nema hrabrosti to da kaže narodu :-) Do tad će i najtraženij haški begunci umreti prirodnom smrću pa će i ta, poslednja prepreka, biti uklonjena i mi ćemo i zvanično ući u društvo evropskih naroda :-)
[ ljuba.micic @ 31.10.2010. 14:13 ] @
Uff! Zaboravio sam na ulice! Ovde, u Knjazevcu su ciste, prilično. O gužvama u gradskom saobracaju ne mogu mnogo da kažem, napustio sam Beograd 2004. Čujem da se sada stanje dosta popravilo. Ne znam kako je u Japanu da li i dalje imaju prof. gurače za vreme Rush Hour ili ne?
[ ljuba.micic @ 31.10.2010. 14:16 ] @
Evo MyWay odgovori imesto mene zašto propadaju univerziteti. Sada to pitanje može da stavimo ad acta...
Beše neki konkurs ( raspisan ). Traže mašince, inžinjere. Ali da ne budu "bolonjci"!
[ ljuba.micic @ 31.10.2010. 14:22 ] @
Citat:
MyWay: Za skoro 4 godine članstva u Uniji, 6 godina u Nato-u, više od decenije van Varšavskog pakta, bez sankcija, hiperinflacije, ratova itd i sve to za čak <900$ viši GDP od Srbije?! Wow. Impresioniran sam. Znam, neko će reći zrno po zrno pogača, ali imajući u vidi njihovu i našu istoriju od 90-tih ovo su bedni rezultati, tim tempom će stići današnju Sloveniju tamo negde 2041. godine kad Srbija uđe u EU.
Ja nekako mislim da je pravi datum baš ta 2041. godina za naše članstvo u EU, nekako mi deluje da je bila štamparska greška ona 2014. a da niko nema hrabrosti to da kaže narodu :-) Do tad će i najtraženij haški begunci umreti prirodnom smrću pa će i ta, poslednja prepreka, biti uklonjena i mi ćemo i zvanično ući u društvo evropskih naroda :-)
Do tada ( 2041. ) će zemlje osnivači Evropske Unije da izađu iz iste i da uvedu vize za preostale zemlje Unije. Kao iz one starije priče o tome!
[ vilil1 @ 31.10.2010. 15:01 ] @
Citat:
gajo2:
2. oni grade auto puteve
1. Mogu da rade? Po posebnim pravilima? A inace su u EU... He,he, bravo za njih. Uspeh bi bio da ne moraju da rade. :D
2. Sto znaci da i posle toliko vremena u EU putevi su im krs.
3. Uuuu, ovo je pravi uspeh za njih. Kako su povezane, optickim kablom?
4. Ali neke uslove moraju da ispune.
5. Uspeh!!! Napredovali su!
[ gajo2 @ 31.10.2010. 15:38 ] @
Izvoli vilil1, idi sutra u London, placam ti kartu! Ups ne mozes, treba ti viza? Steta, a da si Rumun...
[ NicholasMetropolis @ 31.10.2010. 15:56 ] @
Citat:
gajo2: Shvatio sam da pokušavaš dokazati kako je njima isto tako loše ako ne i gore kao nama, a u isto vreme ignorišeš sve moje primere koji dokazuju da je njima bolje. Evo opet:
2. oni grade auto puteve
Nisi shvatio. Hteo sam da kažem da nije došlo do fundamentalne promene u funkcionisanju društva, a ne da je njima loše kao nama (mada nisu baš daleko, pogotovu posle SEKE koja je napravila haos u Rumuniji). Sve to što si napisao nema veze sa istinskom evolucijom društva već sa privilegijama koje kao član EU imaš. Te privilegije jesu dobre i lepe, ali nisu pomogle da se smanji korupcija, učvrste demokratske institucije, smanji zavisnost domaće privrede od stranog kapitala i kredita i stanovništvo emancipuje. Ako se sve te stvari ne dese, ni 10 članstava u EU i NATO ti neće pomoći, a te promene su teške i dugotrajne i ne daju se tek tako ubrzati sipanjem donacija i jeftinih kredita . Zato je poenta onoga što ja hoću da kažem da se Balkan neće značajno promeniti nabolje još dugo vremena i da nam je džabe što hoćemo da se uguramo u EU po svaku cenu i da nam tamo neće biti mesto barem još dve generacije
P. S. Mali detalj pod 3 (čisto informativne prirode, pošto se bavim naukom, pa poznajem problematiku mnogo bolje od većine ovde): U tom segmentu je Srbija maltene punopravna članica EU. Npr, moj doktorat je počeo na zajedničkom evropskom projektu. Jedan deo sam radio u Srbiji, malo u Švajcarskoj, a najviše u Nemačkoj.
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2010. 16:06 ] @
Citat:
NicholasMetropolis
Ako se sve te stvari ne dese, ni 10 članstava u EU i NATO ti neće pomoći, a te promene su teške i dugotrajne i ne daju se tek tako ubrzati sipanjem donacija i jeftinih kredita . Zato je poenta onoga što ja hoću da kažem da se Balkan neće značajno promeniti nabolje još dugo vremena i da nam je džabe što hoćemo da se uguramo u EU po svaku cenu i da nam tamo neće biti mesto barem još dve generacije
Ne radi se o tome da li EU pomaze ili ne da zemlja postane uredjena (svakako najvise zavisi od unustrasnjeg razvoja i sposobnosti da se drustvo reformise i dovede u red, to nije sporno) vec se sve svodi na vrlo prosto pitanje:
Citat:
- A koja je alternativa?
I tu se sva prica zavrsava - postoji opcija #1, a to je plan koji je vazio za sve ostale zemlje iz istocne Evrope gde su neke (mnoge) to iskoristile. Koliko ce u takvoj situaciji Srbiji trebati da se skocka kao drustvo, to niko ne moze tacno reci - mozda 2 generacije, mozda 3... hej, mozda nikad? Ali sansa postoji, i svakako EU zakoni i principi funkcionisanja nisu losi i predstavljaju osnovicu za neko normalno drustvo. Bar u teoriji, naravno da praksa zavisi od implementatora.
A postoji i opcija #2 - a to je opcija glumatanja neke posebnosti, gde ce neki Misko & Co. da drze monopole i da se blokiraju EU integracije sa specijalnim pravilima nekompatibilnim sa regionom... U takvoj opciji ce Srbija uvek biti van punog clanstva, imace pristup manjoj kolicini love, imace manje privilegije sto se tice ostalih EU institucija i, NARAVNO, razvlacice se bog te pita koliko sa tapkanjem u mestu jer u principu anti-EU stakeholderima u Srbiji jako odgovara status quo.
Dakle, nije pitanje "hej, da li je EU dobra ili losa stvar" - vec je pitanje "da li je alternativa bolja?".
Ja cisto sumnjam da je bolja, naprotiv - ono, sa EU bar postoji mikrogram sanse da se stvari urede... a onako "sami po sebi", tu cisto sumnjam da ce nesto dobro da se desi... treba samo pogledati gomilu nasih "posebnih" zakona i to mu dodje "sneak preview" kako ce to da izgleda dugo vremena.
Primeti da smo do sad totalno zanemarili jos jednu bitnu stavku - a to je, ako bi Srbija krenula nekim drugim putem, recimo "organskim razvojem" (cak i kada bi to bilo moguce), to bi svakako imalo reperkusije na diplomatskom odnosu sa EU.
- Da li Srbija ima neki bekap plan da moze da prkosi EU i njenim zahtevima u slucaju otvorenog odbijanja EU integracija?
- Ko ce da pokrije ekonomsku stetu ako EU primeni ekonomske pritiske u tom slucaju?
- Da li je sve to kada se sabere i oduzme bolje od opcije A, "bog standard" EU integracija a-la ostatak istocne Evrope?
Tja... meni se cini da tu i nema puno pametnih izbora... Mada, mozda gresim, mozda postoji neki unikatni put koga su ostali u regionu propustili a Srbija ce da ga provali...
Mada, ono, moje malo zivotno iskustvo me je naucilo da ne verujem u cuda i "unikatne ideje" pogotovu kada one bivaju servirane sa patriotskom zakuskom :( Ponovo mi prolazi kroz glavu ona japanska poslovica "ekser koji viri biva zakucan"...
Mozda sam pesimista, ali... ima li nekog konkretnog primera iz bliske proslosti pa da mi razbudi optimizam?
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.10.2010. u 17:17 GMT+1]
[ NicholasMetropolis @ 31.10.2010. 16:24 ] @
Ma nije mi ni bila poenta da diskutujem oko toga za ili protiv EU. Apsolutno sam za, nego sam malo otišao u off od onoga što sam inicijalno hteo da kažem.
Jednostavno, postoji šira slika, na drugoj vremenskoj skali, koju je teško videti od gomile pojedinačnih istorijskih dešavanja.
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2010. 16:34 ] @
Slazem se - postoje i sticaji okolnosti, neke stvari koje i nisu bas bile izbor.
Medjutim, ja licno verujem u sposobnost ucenja na greskama.
Cisto pragmaticno gledano, ako uzmemo proteklih par decenija kao neku globalnu igru, Srbija je gubila i gubila i gubila... Neko ce reci "dobila je lose karte", hej mozda je dobila lose karte ali je bas glupo i blefirala sa tim skrndelj kartama... moglo je to drugacije.
Dakle, postoje interni razlozi za to gubljenje unutar samog ustrojstva zemlje - jer cak i uz lose karte nije bas moralo da se blefira do kraja i dobijanja po nosu, i duznost drzavnika bi trebala da bude da se ti razlozi analiziraju i da se u buducnosti izbegnu identicni ishodi, jer zbog njih na kraju krajeva cela zemlja gubi i to puno.
Drugim recima, hej, sve zemlje okolo su u EU/NATO, morale su da otvore granice i trzista, morale su da sprovedu neke reforme po pitanju drzavnog uredjenja... ocigledno tu nema puno mesta za diskusiju i jbmliga nije mi bre jasno zasto i dan danas u 2010-toj godini to treba da bude dovodjeno u pitanje i analizirano - zato i kazem "a koje su alternative?", ne tebi vec uopste - kada se vec dovodi u pitanje ta EU prica...
Kada bi bar oko toga postojao neki konsenzus...
[ NicholasMetropolis @ 31.10.2010. 18:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Medjutim, ja licno verujem u sposobnost ucenja na greskama.
Naravno. Svi su učili na greškama, ali morali su prethodno da ih naprave. To jednostavno tako funkcioniše.
[ ljuba.micic @ 31.10.2010. 20:42 ] @
Citat:
gajo2: Izvoli vilil1, idi sutra u London, placam ti kartu! Ups ne mozes, treba ti viza? Steta, a da si Rumun...
Kada spomenu London i Rumune ( blagodeti bezviznog režima ):
to se njima dešava maltene svake godine - poneki labud bude pojeden i to urade doseljenici... oni nemaju predrasuda prema belim pticama
[ ljuba.micic @ 31.10.2010. 21:00 ] @
@gajo2: ... EU i USA imaju totalni interes da se zemlje Balkana razvijaju ) i posle njega gajo2, preporučujem da pročitate tekst Miše Đurkovića " IDI U BUGARSKU I VIDI SVETLU SRPSKU BUDUĆNOST "
Gde nađe Kurir. On ( Kurir ) od hapšenja Raje Rodića, prilično požuteo. Ne verujem da bi se Kurir usudio da citira M. Đurkovića, ili da prenese njegov članak!
[ gajo2 @ 31.10.2010. 22:58 ] @
"Bolonja" je loš odgovor na pitanje zašto srpski univerziteti propadaju, zato što kroz isti proces prolaze univerziteti drugih zemalja, a oni nemaju te probleme. Konkretno, znam za Sloveniju. Reći da je za nešto kriva "Bolonja" skida krivicu sa čoveka, i ispada da je neka ne-ličnost, neki proces, nešto što se ne može uhvatiti i naterati da prihvati odgovornost. kriv za stanje u srpkom obrazovanju. Iza tog procesa stoje ljudi, i to ne mali broj ljudi, koji snose odgovornost. Ko su ti ljudi?
Ulice su možda čiste u Knjaževcu, ali sigurno da nisu u Beogradu i Novom Sadu. Kad smo kod toga, čistoća je relativan pojam, ja sam do pre par godina bio ubeđen da je Novi Sad čist i lep grad, a sad kad odem ne mogu a da ne primetim smeće i cigarete po ulici, pošarane zidove, prljav trotoar itd. Ajd prošetaj se još jednom po Knjaževcu, i reci mi koliko pikavca si primetio za 10 minuta. U Ljubljani taj broj je oko 1-2, ponekad 0. Plastičnu vreću teško da ikad možeš videti. I sam sam se potpuno naviknuo na to da smeće ne bacim, već čuvam u džepu dok ne nađem kontejner, jer me je sramota da bacim po ulici. Kad odem u Srbiju, vidim da je bacanje smeća potpuno normalno... Da ponovim, ovo nisam primetio dok nisam otišao.
E da, pomenuo sam jednom čehu onu teoriju da EU pokušava da natera Srbiju da se pridruži njoj whether he likes it or not a ovaj se nasmejao, kaže desna ruka EU ne zna gde je leva, i kako neko može da misli da je ona sposobna da stvori jednu složenu zaveru koja traje decenijama i uključuje više hiljada ljudi iz svih sfera EU, i to sve tako dobro koordinisano? U Srbiji žestoko vlada paranoja, i možda bi bilo nešto u celoj priči kada bi se radilo o Americi ili Rusiji, ali je smešno kada se za glavnog zlikovca uzme jedna tako nesposobna organizacija kao što je EU. Eto ja se slažem sa njim, mnogo vi ozbiljno uzimate jednu organizaciju koja je predmet podsmeha po celom svetu, upravo zbog dezorganizacije.
[ maliradojca @ 31.10.2010. 23:47 ] @
Citat:
gajo2:
E da, pomenuo sam jednom čehu onu teoriju da EU pokušava da natera Srbiju da se pridruži njoj whether he likes it or not a ovaj se nasmejao, kaže desna ruka EU ne zna gde je leva, i kako neko može da misli da je ona sposobna da stvori jednu složenu zaveru koja traje decenijama i uključuje više hiljada ljudi iz svih sfera EU, i to sve tako dobro koordinisano? U Srbiji žestoko vlada paranoja, i možda bi bilo nešto u celoj priči kada bi se radilo o Americi ili Rusiji, ali je smešno kada se za glavnog zlikovca uzme jedna tako nesposobna organizacija kao što je EU. Eto ja se slažem sa njim, mnogo vi ozbiljno uzimate jednu organizaciju koja je predmet podsmeha po celom svetu, upravo zbog dezorganizacije.
Ako je ovo rekao "jedan ceh" onda je ovo sigurno tacno, jer je poznato da su cesi jako pametni i da nikad ne lazu....
Mislim stvarno, "jedan ceh"... Imam ja druga gancija, pekar je u Svajcarskoj. On svasta kaze, bolje da ne pricam
[ ljuba.micic @ 01.11.2010. 09:36 ] @
@gajo2:...Eto ja se slažem sa njim, mnogo vi ozbiljno uzimate jednu organizaciju koja je predmet podsmeha po celom svetu, upravo zbog dezorganizacije....
Možda EU i ne bila tako opaka da iza nje ne stoji Imperija koja dotičnu intruiše kako da se ponaša prema nama ( i prema drugim zemljama, takođe )...
Glede smeća, i jam ga razvrstavao ( u 5 posebnih kesa ) dok sam bio u Svajcarskoj. Tako da mi pojam čisto-prljavo nije nepoznat...
Sve više Slovenaca posećuje Beograd
Blic - Pre 20 minuta
Broj turista iz inostranstva u Beogradu u prvih deset meseci ove godine povećan je za sedam odsto. Najveći porast zabeležen u septembru kad je došlo 37 odsto više turista, a broj noćenja povećan za čak 53 procenta. Navijači Slovenije preplavili Beograd pred meč sa Srbijom
Po podacima Zavoda za informatiku i statistiku za ovoliki porast u septembru najzaslužniji su Slovenci, kojih je tokom tog meseca došlo čak 90 odsto više. Ipak, tokom septembra prestonicu je posetilo i 40 odsto više gostiju iz Nemačke, 32 odsto iz Italije, 43 odsto iz Austrije dok je broj turista iz Hrvatske povećan za 21 procenat.
D. M.
Izgleda da im prljave ulice ne smetaju
[Ovu poruku je menjao ljuba.micic dana 01.11.2010. u 11:35 GMT+1]
[ ljuba.micic @ 01.11.2010. 10:32 ] @
Evo jednog Srbina iz rasejanja koji u tekstu lepo obrazlaže pitanja i probleme o kojima smo mi ovde uspešno, manje uspešno, pa i neuspešno prodiskutovali:
Radimo na našu štetu
Milovan Danojlić
ponedeljak, 01. novembar 2010. http://www.nspm.rs/prenosimo/radimo-na-nasu-stetu.html
[ Odin D. @ 01.11.2010. 11:42 ] @
Citat:
ljuba.micic:
Sve više Slovenaca posećuje Beograd
Blic - Pre 20 minuta
Broj turista iz inostranstva u Beogradu u prvih deset meseci ove godine povećan je za sedam odsto. Najveći porast zabeležen u septembru kad je došlo 37 odsto više turista, a broj noćenja povećan za čak 53 procenta. Navijači Slovenije preplavili Beograd pred meč sa Srbijom
Po podacima Zavoda za informatiku i statistiku za ovoliki porast u septembru najzaslužniji su Slovenci, kojih je tokom tog meseca došlo čak 90 odsto više. Ipak, tokom septembra prestonicu je posetilo i 40 odsto više gostiju iz Nemačke, 32 odsto iz Italije, 43 odsto iz Austrije dok je broj turista iz Hrvatske povećan za 21 procenat.
Da, zanimljivi su ti procenti.
Podsjeca me na ona vremena kad Zastava jednog mjeseca napravi dva jugica, a sledeceg 4, pa u novinama neko objavi "Proizvodnja u Zastavi povecana za 100%, a zabelezen je i slican skok proizvodnje u ostalim oblastima..."
Citat:
Ivan Dimkovic:Medjutim, ja licno verujem u sposobnost ucenja na greskama.
Heh, po kvalitetu i duzini tog "skolovanja", Srbi bi trebali biti medju najobrazovanijim populacijama u svijetu. No, izgleda nije dovoljno samo gresiti, ima tu jos nesto sto nam promice...
[ DaliborP @ 01.11.2010. 11:50 ] @
Citat:
ljuba.micic: Izgleda da im prljave ulice ne smetaju
Sto samim tim znaci da ne treba ni da se ciste?
[ Devanagari @ 01.11.2010. 11:58 ] @
Citat:
ljuba.micic: Sve više Slovenaca posećuje Beograd
Blic - Pre 20 minuta
D. M.
Izgleda da im prljave ulice ne smetaju
Dolaze u Srbiju isto kao što ja putujem po Indiji — da gledam egzotičnu stoku koja se formalno vodi kao ljudsko biće i stvari u koje je teško poverovati sopstvenim očima. Radi avanture i iživljavanja. Koliko ih dolazi ovde da ostane i radi? A koliko nas odlazi u zlu Evropu da ostane i radi?
Kada se ljudi iz zlih okupatorskih zemalja budu doseljavali ovde umesto što se odavde odseljavaju u zle okupatorske zemlje onda ćemo da polemišemo kome šta fali.
[ ljuba.micic @ 01.11.2010. 12:18 ] @
Pa jel ovo do sada nije bila polemika?
[ ljuba.micic @ 01.11.2010. 12:30 ] @
Citat:
DaliborP: Sto samim tim znaci da ne treba ni da se ciste?
Nije poenta u tome nego gajo2 ubacuje Ljubljanu i Sloveniju u svojim tekstovima - 50% teksta sastoji se od ovih reči. Znamo mi da su oni dugo bili pod K und K monarhijom pa se naučili pedantnosti ( Sogenannte deutsche pedanterie ).
[ gajo2 @ 01.11.2010. 13:31 ] @
Pa i Novi Sad je dugo bio pod KuK monarhijom, ali su ljudi zaboravili na pedantnost? A pre 20 godina je, sudeci po onome sto govore stariji Slovenci i Hrvati, bio "najlepsi grad u bivsoj Jugoslaviji". Znaci nema to veze sa Austrijcima, nesto drugo se izmenilo. I to treba vratiti unazad. Zbog toga price da se radi o nekom Balkanu i ne znam cemu i da mi tu nista ne mozemo ne pije vodu, zato sto je Srbija nekada bila razvijenija, cistija i uredjenija nego sto je sada.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2010. 13:35 ] @
Zapravo, fakat da je Srbija imala funkcionalnu vladavinu institucija i prilicno uredjen drustveni sistem je dobar znak - pokazuje da nisu tacne price kako su Balkanci navodno "nesposobni" za tako nesto.
Sbosobni su i te kako, nismo mi neko pleme iz centralne Azije (a i oni se kultivisu) - dakle, postoji mogucnost, samo je pitanje kako resetovati 20+ godina pedaliranja u nazad..
[ DaliborP @ 01.11.2010. 13:42 ] @
Citat:
gajo2: Pa i Novi Sad je dugo bio pod KuK monarhijom, ali su ljudi zaboravili na pedantnost? A pre 20 godina je, sudeci po onome sto govore stariji Slovenci i Hrvati, bio "najlepsi grad u bivsoj Jugoslaviji".
Prvi put cujem da je Novi Sad sinonim za lep grad. Mozda u Vojvodini, ako i tamo.
[ gajo2 @ 01.11.2010. 14:03 ] @
Citat:
DaliborP: Prvi put cujem da je Novi Sad sinonim za lep grad. Mozda u Vojvodini, ako i tamo.
Verovatno nisi u dodiru sa ljudima sa ex-Yu prostora
[ DaliborP @ 01.11.2010. 14:25 ] @
Ne treba da budes u dodiru sa bilo kim, dovoljno je posetiti desetak gradova sirom ex-Yu i zakljuciti suprotno. Mozda za nekog ko je video samo Nis i Beograd.
[ ljuba.micic @ 01.11.2010. 14:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zapravo, fakat da je Srbija imala funkcionalnu vladavinu institucija i prilicno uredjen drustveni sistem je dobar znak - pokazuje da nisu tacne price kako su Balkanci navodno "nesposobni" za tako nesto.
Sbosobni su i te kako, nismo mi neko pleme iz centralne Azije (a i oni se kultivisu) - dakle, postoji mogucnost, samo je pitanje kako resetovati 20+ godina pedaliranja u nazad..
Tako je...
[ ljuba.micic @ 01.11.2010. 14:51 ] @
Citat:
DaliborP: Prvi put cujem da je Novi Sad sinonim za lep grad. Mozda u Vojvodini, ako i tamo.
Pa mi ( u Srbiji ) i nemamo neke lepe i atraktivne gradove. A Novi Sad + Petrovaradinska tvrđava, nije loša kombinacija. Simpatično!
P.S ni Beograd nije nešto posebno. Šta li stranci nalaze u njemu, sem dobre zabave?
[ vladd @ 01.11.2010. 15:06 ] @
Ne razumem da li se ovolika tema odnosi na DImkovica?
Poz
[ DaliborP @ 01.11.2010. 15:17 ] @
Citat:
ljuba.micic: Šta li stranci nalaze u njemu, sem dobre zabave?
Jeftino pivo
[ MyWay @ 01.11.2010. 16:36 ] @
Citat:
gajo2: Pa i Novi Sad je dugo bio pod KuK monarhijom, ali su ljudi zaboravili na pedantnost? A pre 20 godina je, sudeci po onome sto govore stariji Slovenci i Hrvati, bio "najlepsi grad u bivsoj Jugoslaviji". Znaci nema to veze sa Austrijcima, nesto drugo se izmenilo. I to treba vratiti unazad. Zbog toga price da se radi o nekom Balkanu i ne znam cemu i da mi tu nista ne mozemo ne pije vodu, zato sto je Srbija nekada bila razvijenija, cistija i uredjenija nego sto je sada.
Imao sam prilike da pričam o tome sa novosađanima, zavisno od toga koliko je dugo na tim prostorima on krivi osmu i 'devetu' ofanzivu (koja je počela 90-tih) a drugi samo devetu, koja je radikalno promenila izgled grada i prosečnog stanovnika..
[ Beltrammi @ 01.11.2010. 21:38 ] @
najpre o teoriji zavere. Imam mnogo ljudi koji se odmah nasmeju na samo spominjanje reci zavera. Valda misle da ce tako ispasti pametniji od sagovornika, a njega osramotiti sto mogu da razumem. Ono sto ne razumem je da neko apsolutno iskljucuje mogucnost zavere.
Svi mi znamo da u medjunarodnim odnosima vazi aksiom da velesile rade sta hoce. Tako je npr Kisindzer javno se hvalio da ima 200 i nesto recepata za vojnii udar u J. Americi. Pa sta je to nego zavera ? Zavera da se ukloni vlada neke, tudje, zemlje. Da li je postojala zavera protiv Srbije ili smo mi eto bili glupi, tj nismo se snasli (hehe) ja stvarno ne znam. Ne zanimam se hipotetickim stvarima.
A sad da se vratimo na ovu nasu muku. Nedavno sam cuo da Djelic poziva mlade naucnike da se vrate u Srbiju. Great ! Znaci da ostave svoje mukotrpno stecene pozicije i da dodju u Srbiju. I ?
Recimo da se tako zjb par ljudi (u sta sumnjam, al' 'ajd') i dodje 2 Phd hemije, 4 astrofizicara, 3 telekomunkacija. Mislim sta ce oni da rade ? Sta bi oni to istrazivali i ko bi vodio projekat ? Gde bi se zaposlili ? Mislim opet se bavimo izmisljanjem tople vode, a nauka se danas u svetu vodi utabanim stazama. Imate instituciju i profesore koji su u oblastima autoriteti u medjunarodnim razmerama i razne nivoe istrazivaca koji se probijaju i grade karijeru. Da bi imali fond morate imati rezultat kojim cete zainteresovati ili industriju (sto je bolje) ili pak vladu da vam da lovu, eto vi radite nesto korisno.
Primer, jedna zemlja kao Italija koja je x puta bogatija od Srbije muku muci sa naucno istrazivackim radom i nema sanse, sansine da bi ikad mogla da stigne US (osim ako proradi Yellostone ili meksikanci zauzmu Vasington) ili UK, Japan, Nemacku i francusku. Izracunajte gde smo tu mi ?
Da li Srbija treba da udje u EU. Licno, bio bih srecan jer bi mi to privatno odgovaralo medjutim Srbija je tako sistematski unistavana od idiota da je potpuno irelevantno da li cemo biti u EU, 51. drzava SAD, Ruska gubernija ili kineska provincija. Ako ovako nastavimo ima da nas nema.
[ Lesli Eldridz @ 01.11.2010. 23:28 ] @
To sto oni pricaju uopste nisu stvarni pozivi nego je samo u svrhe sakupljanja politickih poena. Mislim, ja ih u tome podrzavam, to je OK, i u opisu njihovog radnog mesta, i ne vidim sto bi im sad neko zamerao na tome. Uzgred, istu svrhu imaju i price o Kosovima, patriotizmu i tradiciji kod druge strane.
[ maliradojca @ 01.11.2010. 23:40 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:Uzgred, istu svrhu imaju i price o Kosovima, patriotizmu i tradiciji kod druge strane.
To vise nije toliko aktuelno. Danas su tu price o gradjanskoj drzavi, visokim standardima EU, gradjanskim strankama, ljudskim pravima, demokratiji, slobodnom trzistu, borbi protiv kriminala...
'Patriotizam' se lepo naplacivao pre 2000ite, sada se prodaju nove price za nova vremena.
[ Lesli Eldridz @ 01.11.2010. 23:58 ] @
Ma dobro, svejedno, vazno da im je to u opisu posla, i ja ne vidim tu nikakvu tragediju sto sad ovaj poziva visokoobrazovane ljude da se vrate, a nemaju gde da rade. Bar jos nisu vezbali letenje bez aviona kao Idi Aminova avijacija, niti ce to da rade. Nije to vazno, politicari lazu, jaka stvar. Vazno da oni izguraju reforme i da nekako nabace glasove na sledecim izborima, da ne bi dosli neki koji hoce da ponistavaju reforme, kao sto su prolsog puta pokusali da poniste sve sto je uradila Djindjiceva vlada i jos uspeli da maltene prekinu diplomatske odnose sa celim svetom (sem mile im Rusije) , a to sto ovi lazu, ma koga je briga. Onoga ko zna o cemu se radi i sta je stvarna politika oni ne lazu, nego lazu neke tamo jadnike koji i treba da budu lagani, zato sto nista ne razumeju i nisu ni sposobni da biraju izmedju bilo cega. A ostavili takvima da na "slobodnim izborima" prave drzavu, to je isto kao dati majmunu napunjen pistolj, kao sto smo imali prilike licno da se uverimo u toku ovih... 25 godina. Znaci, samo oni neka lazu, dok rade prave stvari to je OK.
[ Beltrammi @ 02.11.2010. 00:32 ] @
Citat:
Ma dobro, svejedno, vazno da im je to u opisu posla, i ja ne vidim tu nikakvu tragediju sto sad ovaj poziva visokoobrazovane ljude da se vrate, a nemaju gde da rade. Bar jos nisu vezbali letenje bez aviona kao Idi Aminova avijacija, niti ce to da rade
pravis paralelu naseg ministra i Idi Amina, ali ne vidis tu nikakvu tragediju. Wow, ok.
[ Lesli Eldridz @ 02.11.2010. 00:52 ] @
Eh sad, i ja bi rado da pravim paralelu sa kakvim Ulofom Palmeom, ali sta da radis kad mogu da radim samo sa onim sto stvarno postoji. Kakvi su sve ovde bili ministi i sta su radili, i kakvi mogu da budu ministri i sta mogu da rade ako se dozvoli "glasacima" da ih "biraju" , ovi su sad zlatni.
[ ljuba.micic @ 02.11.2010. 09:34 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ma dobro, svejedno, vazno da im je to u opisu posla, i ja ne vidim tu nikakvu tragediju sto sad ovaj poziva visokoobrazovane ljude da se vrate, a nemaju gde da rade. Bar jos nisu vezbali letenje bez aviona kao Idi Aminova avijacija, niti ce to da rade. Nije to vazno, politicari lazu, jaka stvar. Vazno da oni izguraju reforme i da nekako nabace glasove na sledecim izborima, da ne bi dosli neki koji hoce da ponistavaju reforme, kao sto su prolsog puta pokusali da poniste sve sto je uradila Djindjiceva vlada i jos uspeli da maltene prekinu diplomatske odnose sa celim svetom (sem mile im Rusije) , a to sto ovi lazu, ma koga je briga. Onoga ko zna o cemu se radi i sta je stvarna politika oni ne lazu, nego lazu neke tamo jadnike koji i treba da budu lagani, zato sto nista ne razumeju i nisu ni sposobni da biraju izmedju bilo cega. A ostavili takvima da na "slobodnim izborima" prave drzavu, to je isto kao dati majmunu napunjen pistolj, kao sto smo imali prilike licno da se uverimo u toku ovih... 25 godina. Znaci, samo oni neka lazu, dok rade prave stvari to je OK.
Jel može malo konkretnije, za nas koji slabije kapiramo. Koji su jadnici koje lažu ( i treba da lažu ). Koje prave stvari rade dok lažu. I da li i za takve vazi ono: Ko laže taj krade.....?
[ vladd @ 02.11.2010. 14:11 ] @
Sta ne kapiras.
Pa jadnici su oni koji nisu usemljeni u sistem i stalno nesto zanovetaju i kmece. Medjutim, dato im je biracko pravo, koje im treba ogaditi ili ih prosto zavesti lepim, milozvucnim, lazljivim pricama.
I to je debela vecina stanovnistva, sa kojom vlast u ovoj drzavi ne zna sta da radi. U vecini nepismeni, zatucani, napunjeni nekakvim obicajima i predrasudama, pride pomalo pohlepni i alavi(bilo bi povise da ima prilike) a na izborima vilene i izrazavaju nekakva slobodna misljenja koja se ne uklapaju u planove vlasti.
Sto se tice srba iz dijaspore, ne vidim koja vrsta glasova njima treba, osim eventualnog birackog prava. Mogu da kritikuju nekakve uslove zivota i aktivnosti u Srbiji, zarad licnog konfora, i tu bi bio kraj svih prica.
Sta bio to njima dalo nekakva "veca" ili "vaznija" prava na razmisljanje, i nudjenje nekakvih resenja koja su ugledali u mestu boravka. Ko njima garantuje siroke uglove pogleda na zivot, uslove i okruzenje, da bi mogao njihov "glas" da se nesto jace cuje.
Ili samo veca kolicina plateznih sredstava koju poseduju..pa sta je to, biznis demokratija? To bi onda dalo prava domacim milionerima da njihovi glasovi vrede vise od sirotinjskih..a to je, po istorijskoj projekciji, cisti feudalizam.
Valjda smo ga prevazisli..ili nismo..
Poz
[ ChanMaster @ 02.11.2010. 14:38 ] @
Polomih se dok procitah sve,
Najinteresantniji mi je bio pokretac teme.
Moje skromno misljenje iz dijaspore, je da VELIKI SRBI iz dijaspore STVARNO TREBA DA UMUKNU!
[ Lesli Eldridz @ 02.11.2010. 14:50 ] @
Citat:
vladd: Medjutim, dato im je biracko pravo, koje im treba ogaditi ili ih prosto zavesti lepim, milozvucnim, lazljivim pricama.
Ja mislim da je ovo prvo resenje mozda korisnije na duze staze. Da se takvima ogadi politika, da se izvede da takvi pocnu da "misle" kako su "svi oni isti" i da onda jednostavno prestanu da izlaze na izbore, to bi bilo najbolje resenje. I tako oni nista ne "biraju" na osnovu razuma, nego samo šaraju po listicima vodjeni emocijama i najnizim strastima.