[ Batadjero @ 26.10.2010. 22:17 ] @
[ Batadjero @ 26.10.2010. 22:17 ] @
[ test1234 @ 28.10.2010. 11:51 ] @
Tu ti ide ona prica, ako neplatis na mostu platices na cupriji.
Nadji nekog dobrog (ali stvarno dobrog) majstora da ti to korektno uradi, inace ce skupo da te kosta. Sve je podjednako vazno, od nagiba radijatora, mesta gde postavljas cirkulacionu pumpu, da li ce gravitaciono da cirkulise kada nestane struja i jos jedno 30-tak jako vaznih detalja koje ipak najbolje znaju oni kojima je to svakodnevni posao. [ tihi2 @ 28.10.2010. 19:19 ] @
Ako radijatori nemaju sa druge strane mogućnost odzračivanja, ostaje ti jedino da podesiš nagib tako da se odzračuju kroz ventil kojim se snabdeva toplom vodom. Posmatraj instalaciju od radijatora, preko ventila, cevi prema vertikali i vertikalu. Nagib treba da je takav da vazduh iz radijatora nesmetano može da se popne do vertikale (tada je jedan kraj radijatora niži, onaj gde je ventil viši, pa horizontalna cev pod nagibom sve viša do vertikalne cevi). Na vertikali možeš staviti obični ili automatski odzračni ventil i kada pumpa ne radi sistem se sam odzračuje. Dovoljan nagib je 0.5-1cm na dužni metar.
[ Batadjero @ 29.10.2010. 07:29 ] @
[ anon70939 @ 16.10.2011. 12:20 ] @
Zivim u zgradi, u prizemlju. Evo pocela je sezona grejanja, a meni su radijatori odozdo do pola hladni. Ne vidim nigde ventil gde bih mogao da ispustim vazduh.
Evo fotografija, pa ako moze neki savet. Fotografija 1 Fotografija 2 Fotografija 3 Ranije na drugim mestima gde sam stanovao imao bih ventil na mestu kao na fotografiji 3. Hoce li mozda ovo samo od sebe da se resi, posto je tek pocetak sezone, a ja sam valjda prvi u nizu? [ test1234 @ 16.10.2011. 13:42 ] @
Posto se sa slika vidi da na radijatoru nemas ozracni ventil postupak je sledeci.
Zatvoris gornji ventil, donji ne diras, odnosno moras biti siguran da je otvoren. Posto si zatvorio gornji ventil i pod uslovim da je on ispravan, da drzi, blago popustis holender od tog gornjeg ventila tako da pocne da sisti tj da izlazi vazduh iz radijatora. Kada sistanje prestane, znaci da je sav vazduh iz radijatora izasao i trebalo bi ta pocne da curi voda. Ovo je znak da je radijator ozracen odnosno da je sav vazduh iz radijatora izasao. Naravno za ovo treba alat a i prilicno iskustva. [ anon70939 @ 16.10.2011. 14:01 ] @
Kako da budem siguran da je donji otvoren?
hvala na odgovoru [ edi maj @ 16.10.2011. 14:49 ] @
Kad već ima ventile, zar mu nije bolje ispustiti malo vodu pa zamjeniti čep sa odzrakom sa treće slike.
[ mali genije @ 16.10.2011. 15:08 ] @
ajde se ti udalji malo od radijatora pa uslikaj sve sa cevima na koje je vezan radijator
jer ako je vezan na vertikalu netreba ti nikakvo odzracivanje [ anon70939 @ 16.10.2011. 15:46 ] @
[ edi maj @ 16.10.2011. 16:13 ] @
Malo je čudna rečenica da su "radijatori odozdo do pola hladni". Kada ima zraka, griju prednja rebra a zadnja ne griju, također, zrak se skuplja u gornjem dijelu, pa bi valjda donja polovina grijala, a gornja bila hladna. Da li je ispravna vertikala povratnog voda, ili da nisu zavrnuti donji ventili?
[ anon70939 @ 16.10.2011. 16:24 ] @
recenica je ispravna. Na vrhu su radijatori topli, a od polovine na dole hladni. Ne secam se prosle godine da li je bilo isto, ali nije nam bilo hladno. Sad je hladnjikavo u stanu, pa opipavam radijatore i primecujem da su od polovine na dole hladni.
Kako se odvija taj donji ventil? Niko ga nije nikad ni zavrtao koliko ja znam. [ mali genije @ 16.10.2011. 16:46 ] @
tako kako su ti vezani radijatori na vertikalu netreba ti odzracna slavina jer se odzracuje kroz vertikalu.
radijator do pola topao je uglavnom posledica nedostatka cirkulacije(zapuseno sito,izmenjivac,problematicna pumpa u podstanici) [ anon70939 @ 16.10.2011. 16:55 ] @
genije, hoce li mi se to do zime srediti samo od sebe? Kad procirkulise dosta vode? Da sacekam jos neki dan, ili da se zalim odmah predsedniku kucnog saveta?
[ JankoNIS @ 16.10.2011. 17:05 ] @
Bolje se ti pozali jer ove probe grejanja zato i sluze. Kada se sakupi par prijava onda dolaze iz Toplane i popravljaju sta treba.
[ edi maj @ 16.10.2011. 17:08 ] @
Nisam baš siguran za ovo da se radijatori na vertikali ne moraju odzračiti. I kod mene u stanu su na vertikali, ali znam da sam prve godine kada sam mijenjao konvertore sa ovim rebrastim radijatorima morao podasta zraka ispustiti, od tada više nisam, ali taj jedan put je bilo puno zraka. Srećom imam odzračni ventil na onom čepu sa treće slike. Zato možda prijedlog, zamjeni čepove odzračnim pa ako to ne pomogne ganjaj dalje.
[ rsinisa @ 17.10.2011. 17:12 ] @
Tako je Edi, to što su radijatori na vertikali uopšte ne znači da ne može da se stvori vazdušni čep, sve zavisi kako je postavljen radijator i horizontalna cev. Taj problem sa vazdušnim čepom sam video više puta u praksi, kako kod mene u kući tako i još na nekoliko mesta.
Pozdrav. Sinisha [ tihi2 @ 17.10.2011. 17:36 ] @
Citat: CoyoteKG: genije, hoce li mi se to do zime srediti samo od sebe? Kad procirkulise dosta vode? Da sacekam jos neki dan, ili da se zalim odmah predsedniku kucnog saveta? Ako ide na niže cev, niže od toga početak radijatora, niže od toga kraj radijatora, onda se odzračuje preko vertikale. Ako nije tako onda se mora ugraditi ventil za odzračivanje. [ anon70939 @ 17.10.2011. 18:43 ] @
hvala na odgovorima.
Evo danas je donja polovina bila cak mlaka. Nije skroz hladna. Sutra cu videti opet. Izgleda se sredjuje samo od sebe [ tdjokic @ 17.10.2011. 19:14 ] @
Zovite toplanu za svaku stvar, ko je na toplani. Ima tu cuda stvari koje (mogu biti da) nisu u redu. Dosli kod nas, jedan nam radijator bio bas skoro hladan a mi u prizemlju od 12 spratova, odmah iznad toplotne stanice (u nekoliko prostorija zatvorili radijatore za stalno, toliko je toplo) pa pricaju da ima tamo negde nesto, pa ne znaju sta, pa im voda negde "bezi" iz sistema, stalno moraju da dopunjuju itd. Ispustase iz onog naseg neki mulj, bio neko vreme bolji sad izgleda da se opet skuplja mulj. Vertikala pored njega vruca a on ispod mlakog.
Inace, cevi su pod vidnim uglovima, i donja i gornja, rekao bih da ovde nema problema sa vazduhom, osim naravno ako se ne skupi mulj da sve to zapusi i poremeti. Posebnog ventila za odzracivanje nema ni na jednom radijatoru. [ anon70939 @ 18.10.2011. 19:59 ] @
uh... danas mi hladni skroz ceo dan radijatori :(
A vertikalne cevi su tople. Zvao sam predsednika kucnog saveta, i on mi kaze da nema sanse ovi iz toplane to da mi srede. Da sam trebao da ugradim ventile pre sezone. Kao da sam znao... i on mi kaze "pa sto me nisi pitao"... Jbg, prosle godine su bili topli, a pre toga nisam ziveo ovde. Kaze, moraju da ispustaju iz 3 zgrade skroz posto smo mi prva u nizu. I ja sam u prizemlju. A to nece... Kaze bez tog ispustanja i ozracivanja ne moze da mi se resi problem. Objasnio sam mu da mora to da mi sredi pre hladnoce, jer ce onda svima da iskljucuju zbog tog problema. Placam preko cele godine, zabole me za to sto baba pre mene nije ugradila ventile. Necu da se smrzavam nije mi jasno kako to da ne moze da se ispusti vazduh, bez ispustanja vode iz celog sistema [ edi maj @ 18.10.2011. 21:53 ] @
Ne bih htio da te navratim na neko zlo, jer tu vladaju određeni pritisci i vrela je voda, tako da i najmanja neispravnost može da se pretvori u katastrofu u vidu poplave, ali ti imaš ventile i na dovodu i na odvodu čija svrha i jeste da se zatvaranjem radijator odvoji od sistema, da se ne mora ispuštati voda iz vertiakle kada hoćeš zamjeniti ili popraviti radijator. Ako su ventili ispravni, ne vidim razlog zašto ih ne bi mogao zavrnuti, ispustiti malo vodu iz radijatora (do ispod visine čepa) i zamjeniti ih za čepove sa odzrakom. Ako su ventili ispravni, možeš skinuti radijator i isprati ga, moguće je da se mulj nataložio pa slabije cirkuliše. Naravno nađi dobrog majstora koji zna smije li i može li ovo odraditi.
[ anon70939 @ 21.10.2011. 16:50 ] @
Dosao mi je danas neki covek iz toplane, kaze da imam iglicast ventil i da se iglica zaglavila i ne moze da se odglavi.
Treba da podnesem zahtev za zamenu ventila, sto kosta oko 3500 din, i da kupim neka dva ventila "prav, 3/8, Kalefi". Moraju da ispuste izgleda vodu iz sve 3 zgrade u mojoj okolini da bi to zamenili... Rece mi, da to sto je bila hladna donja polovina radijatora, da bi se to samo sredilo od sebe ovih dana, posto sam u prizemlju, i da nisam trebao da okrecem ventile. Jbg, ja kad sam video da je hladan, pokusao sam da okrenem ventile i onda se valjda ta iglica, zaglavila i onda od tog dana su mi skroz hladni radijatori... evo, sada su topli radijatori O_o. On je cackao i lupao po ovim ventilima, nadajuci se da ce gumica da se povuce. I dok je bio tu, bili su hladni. Evo sad pipnuh i mlaki su, ali zato sto je kraj dana. Bas cu da vidim ujutru sta ce biti [Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 21.10.2011. u 21:29 GMT+1] [ tihi2 @ 21.10.2011. 22:15 ] @
Ništa bez čekića.
Ako neće da radi, uzmi veći čekić. [ anon70939 @ 22.10.2011. 09:56 ] @
opet su hladni od jutros :).
[ anon70939 @ 24.10.2011. 16:34 ] @
Evo, posle toliko cimanja telefoniranja i cega sve, na kraju smo se skupili nas deset komsija i banuli u kancelarije Toplane.
Tek tad nas saslusali, dosao covek, i resio problem za 10 minuta. Crkla jedna pumpa, odnosno neka elektrika, prebacio na drugu i sad su vreli radijatori... [ mali genije @ 24.10.2011. 18:11 ] @
Citat: CoyoteKG: Evo, posle toliko cimanja telefoniranja i cega sve, na kraju smo se skupili nas deset komsija i banuli u kancelarije Toplane. Tek tad nas saslusali, dosao covek, i resio problem za 10 minuta. Crkla jedna pumpa, odnosno neka elektrika, prebacio na drugu i sad su vreli radijatori... reko ja da nema cirkulacije [ tihi2 @ 24.10.2011. 21:25 ] @
Vi ispuštali vazduh kao neki što su cedili vodu iz suve drenovine...
[ anon70939 @ 25.10.2011. 18:22 ] @
ma nisam ispusta. nemam kako, inace bih :).
Komsija je dan pre nego sto smo resili ispustao, tj. odvrnuo ventil i ustanovio kako ne izlazi ni vazduh ni voda :) Napisah da je meni vec jednom bio neki iz toplane, i okrivio moje iglicaste ventile. Kao to je 100% iako nije mogao nikako drugacije da ustanovi osim po tome sto su hladni radijatori. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|