Nešto što me već duže vreme muči i drži noćima budnog.Razgovarao sam sa nekoliko veterinara ali niko od njih mi nije dao
uverljiv odgovor.Psihijatri, kad čuju pitanje, se obično usredsrede na mene i zaborave na glavnu temu.
Dakle stvar je sledeća.Gledali ste kokošku kako se kreće i sigurno primetili da joj se glava ne pomera u kontinuitetu sa telom već u naglim pokretima.Gravitaciona sila u početnom i završnom trenutku pokreta je očigledno ogromna.Zašto je to tako? Kakve su posledice na kokin mozak(koliko god mali da je) i na njeno psihičko zdravlje? Da li ovo može biti uzrokom depresije kod koke nosilje i razlogom
neispunjavanja radnih kvota? Previše je pitanja a premalo odgovora.
Molim samo ozbiljne komentare.Tematika je izuzetno delikatna.
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 28.10.2010. u 08:45 GMT+1]
[ djordje1979 @ 27.10.2010. 22:58 ] @
Onako, poluduhovito, recimo petica (na skali od 1 do 10).
[ bachi @ 28.10.2010. 06:32 ] @
Psihijatar je u pravu.
[ Java Beograd @ 28.10.2010. 07:35 ] @
@Moćni Sima
Grešiš, ovaj, silno grešiš sinko. Gravitaciona sila u svim momentima života jedne koke je konstantna.
Sasvim tako. Doduše, mogući su i drugi granični slučajevi: na primer astro-koka, tj. koka koja je snela jaje u kosmosu, i ostali slični slučajevi.
[ popusicko @ 28.10.2010. 08:32 ] @
A astro-kokin sin je mocni Kokodiks .Intergalakticki,vrhovni vodja svemira.
[ mocnisima @ 28.10.2010. 08:56 ] @
Toliko učenog sveta ovde a ipak nemoć da se razreši nešto ovako važno što može imati dalekosežne posledice po ljudski rod.
Zarad dobrobiti čovečanstva molio bih nadležne da stikuju ovu temu.
[ Ankalagon the Black @ 28.10.2010. 10:02 ] @
Mala ispravka samo. Nije velika gravitaciona vec inercijalna sila zbog naglog usporenja i ubrzanja. A ako koka malo i krivi glavu prilikom tih pokreta javlja se i koriolisova sila. :) Mozda je u pitanju samo to da koka nije svesna fizike i mehanike pa se zbog toga tako ponasa. Probaj da malo popricas sa kokom, onako ljudski, iz srca. Ako joj lepo objasnis videces da ce prestati to da radi. Mada zabelezeni su slucajevi da su koke videle farmere u senu u nerazumljvim pozama i da su usled stresa razvile taj psihosomatski poremecaj. Znaci, moras da mazis koku i da je utesis. I da joj pricas nezno kako ce sve biti u redu. Eto, probaj tako i videces da ce uspeti. Pozdrav.
[ mocnisima @ 28.10.2010. 10:49 ] @
Svi pokušaji uspostavljanja verbalne komunikacije sa kokama su propali.Kako vidim da ovde nisam baš shvaćen za ozbiljno, a zbilja mi nije
jasno zbog čega, potražiću odgovor na ovu večitu Hamletovsku dilemu na drugom mestu.
[ Ankalagon the Black @ 28.10.2010. 11:25 ] @
Hamletovsku dilemu kao na primer: Biti ili ne biti sa kokom ? :)
Ako pazljivo zagledas koku primetices da koka hoda na dve noge kao covek. Ako za sada zanemarimo teoriju zavere koja se tu negde usled te koincidencije verovatno krije, mozemo primetiti da covek isto landara rukama dok hoda, kao sto koka landara glavom dok hoda. Da li je moguce da je to iz istog razologa ? Da odrzava ravnotezu ?! Samo ne toliko ravnotezu tela koliko stabilizaciju pozicije glave da bi mogla da vidi sta se desava oko nje.
From the Psychology Laboratory of the Johns Hopkins University
KNIGHT DUNLAP AND 0. H. MOWRER
[ mocnisima @ 28.10.2010. 12:08 ] @
Drago mi je da postoji volja za ozbiljnim pristupom ovom problemu.Mogu da prihvatim ovo objašnjenje
ali ostaje nedoumica oko uticaja svega ovog na kokinu psihu i njene radne sposobnosti.
[ Ankalagon the Black @ 28.10.2010. 12:45 ] @
Nema nikakvog uticaja. To je prirodna genetska predispozicija koka tj. ptica u globalu. Evo jednog primera kod pauna:
Ako ne valja za koke ne valja ni za sve druge ptice u svetu. Da bi proverio uticaj mrdanja glavom na bilo koju drugu funkciju koke, trebali bi ti bar neki primerci koka koje ne mrdaju glavu na taj karakteristican nacin. A mogao bi da probas i da letvicom privremeno fiksiras glavu koke pa da vidis dal' uopste moze da hoda tako. :) A kad zavrsis sa eksperimentima objavi rad u naucnim casopisima pa da te gledamo u jutarnjem programu kao mladu nadu nase nauke. I da ti drzava obeca stipendiranje daljeg istrazivanja.
[ Backy @ 28.10.2010. 12:53 ] @
trebalo bi da na taj način upumpava krv u mozak... ako joj privučeš pažnju da drži glavu spuštenu i relativno mirnu neko vreme (vijugavo vučeš zrno kukuruza ispred nje), pašće u nesvest...
[ mocnisima @ 28.10.2010. 13:16 ] @
Citat:
Backy: trebalo bi da na taj način upumpava krv u mozak....
Ovo znači da nije u pitanju održavanje ravnoteže i čovek je to dokazao eksperimentom
Citat:
Backy: ako joj privučeš pažnju da drži glavu spuštenu i relativno mirnu neko vreme (vijugavo vučeš zrno kukuruza ispred nje), pašće u nesvest...
Vidim da polako dolazimo do nekih saznanja i to je dobro.Iz priloženih linkova možemo primetiti da nauka još uvek nije u potpunosti ovo objasnila.
Potreban je jedan ozbiljan empirijski pristup.Posledice mogu biti nesagledive.
[ superbaka @ 28.10.2010. 20:17 ] @
da li da mu spomenem detlica?
[ Ankalagon the Black @ 28.10.2010. 22:42 ] @
Nemoj detlica nikako :) Moglo bi da dodje do kolapsa svesti i ulaska u matrix.
[ Milos911 @ 28.10.2010. 22:57 ] @
Ja mislim da je u celoj prici najvazniji pevac...
[ dava @ 29.10.2010. 13:48 ] @
Jel' im stavljaš obloge pred zalazak sunca? Nemoj se igrati s tim!
[ AstralPro @ 22.11.2010. 14:41 ] @
A jel hoce da kljune?
[ Nikola M @ 22.11.2010. 19:23 ] @
E, pa daj da čujemo za te posledice, šta ako se tajna stvarno razotkrije?