[ Mikky @ 05.11.2010. 13:50 ] @
Ne znam samo da li je autor dobio inspiraciju i sa ovog foruma za neku od slika :) http://input-image.info/Physics-Troll.html |
[ Mikky @ 05.11.2010. 13:50 ] @
[ abyss @ 05.11.2010. 20:59 ] @
Haha super, ovo treba poslati svaki put kad iskoci tema o magnetnim motorima, free energijama i slicno!
[ Sprečo @ 13.11.2010. 18:49 ] @
Biće da sam glavni kandidat za "trola"?! Bar nisam usamljen: (http://teorijarelativnosti1905...vara.blogger.ba/arhiva/2010/03), ali mislim da sam originalan u pristupu.
Jesu li ovi fizičari postali "trolovi" (kada su posumnjali u ispravnost postavki STR): Herbert Dingle je prošao najgore. On je bio predsjednik astronomskog društva Velike Britanije i poznati relativist dok nije počeo da sumnja u Teoriju relativnosti i na kraju je postao protivnik. Dok je bio relativist mediji su stalno objavljivali njegove ideje, a kada je postao protivnik samo je na početku uspio da objavi nešto od kritike Teorije relativnosti, u časopisu “Nature” nakon čega mu bude uskraćeno daljnje objavljivanje. 1956 je rekao: Čudna i jedinstvena je Einsteinova teorija, kroz paralizirajuće svojstvo kojim djeluje na razum. Louis Essen, engleski fizičar koji je 1955 konstruisao prvi atomski sat je napisao jedan artikel – “Teorija relativnosti, šala ili prevara?” Je li na ovom forumu zabranjeno osporavati STR?! [Ovu poruku je menjao Sprečo dana 14.11.2010. u 19:36 GMT+1] [ atelago @ 16.11.2010. 10:19 ] @
Molim moderatore da ovu temu premeste tamo gde joj je mesto jer ovde se govori
oko fizike a ne o njenim konkretnim teoretskim detaljima. Čemu služi ova tema i po samom njenom naslovu? Ona nipošto nije neka zaštita fizike niti joj čini dobro – pre bi se moglo reći da služi zabrani rasprave o ispravnosti neke (bilo koje) teorije jer će pristalice ili protivnici te teorije biti biti počašćeni atributima troll, crackpot i sličnim “argumentima”. Sam naslov ove teme navodi na pomisao da će se ovde raditi upravo o nadmetanju u tom smislu, a ne ni o čemu konkretnom i korisnom iz fizike. [ Sprečo @ 18.11.2010. 18:42 ] @
Iz pravilnika: "Loše formulisane lične teorije i neosnovani napadi na mejnstrim nauku nisu dozvoljeni. "Crackpot" postovi i linkovi ka "crackpot" sajtovima će biti odmah brisani."
MOLIM odgovor: "Je li na ovom forumu zabranjeno osporavati STR?!" [ atelago @ 19.11.2010. 11:08 ] @
Budući da moderatori nisu uvažili moju molbu, nastaviću u smislu koji je definisan nazivom teme.
Pošto je tema „Physics Troll...“ onda treba, valjda, o tom raspravljati a ne o fizici jer trolova može biti i u drugim oblastima – „fizički“ trolovi u principu nisu ništa posebno, zato i dalje tvrdim da ova tema ne spada ovde. Naišao sam na sledeću definiciju troll-a: „A deliberately provocative message board user“ Autor ove definicije bi trebalo da pre toga definiše šta su: 1. provokativna pitanja ili 2. provokativne poruke u protivnom ova definicija može proizvoljno da se tumači ili zloupotrebi. Na primer: Onaj ko drugog naziva trolom ustvari štiti sebe odnosno svoje neznanje.To je neargumentovana i uvredljiva odbrana lične nesposobnosti da se da odgovor autoru pitanja. Zašto bi pitanja ili poruke koji ne sadrže neku nedokazanu tvrdnju bili provokativni, a ako jesu šta ih čini provokativnim? Čega se plaše „učene“ neznalice kad pribegavaju takvom etiketiranju? Novog saznanja ili nečeg drugog? U svakom slučaju etiketiranje nekog na taj način je neozbiljno, nepotrebno, neumesno i neopravdano. [ Mikky @ 19.11.2010. 11:52 ] @
Ime teme odgovara imenu tog stripa, niko nikog ne etiketira a ako ste se vi nasli u naslovu onda je to druga stvar... Mada, vec smo i navikli da vas par vidite neke stvari tamo gde ih mi ostali ne vidimo :) Opustite se, link je postavljen da se malo nasmejemo i zabavimo.
[ atelago @ 19.11.2010. 13:06 ] @
Citat: Mikky: ...a ako ste se vi nasli u naslovu onda je to druga stvar... U naslovu sam samo nasao da ne spada u Fiziku nego, na primer, u Mad zone Citat: Mada, vec smo i navikli da vas par vidite neke stvari tamo gde ih mi ostali ne vidimo Ovo etiketiranje vidljivo je za svakoga: Citat: Mikky: Ne smatram Fitopatologa za trolla jer ima dobre poruke na nekim drugim temama ali ovde je stvarno malo nedokazan i ovo: Citat: Mikky: Ja napisem 2 strane, potrudim se da nesto objasnim a ti napises 1 recenicu bez ikakve povezanosti sa ono sto sam ja pisao? I tako vec dva puta? U pravu je covek ipak si ti crackpot, zasto li se trudim... [ Mikky @ 20.11.2010. 17:45 ] @
Get a life...
[ Sprečo @ 22.11.2010. 12:04 ] @
Jedno te isto pitanje postavio sam dvaput. Je li to u skladu sa ovim preporukama:
[url=mailto:http://www.relativitychallenge.com/archives/597]39 Rules for Being a Scientific Change Agent versus a Crackpot[/url] Nikolas "čitam te ko bukvicu"! Misliš li da bih (ja) mogao ( svojim pisanjem i postanjem) povećati posjećenost ovog foruma? [ NicholasMetropolis @ 23.11.2010. 11:35 ] @
Izvinjavam se što kasno reagujem, ali nisam bio u stanju prethodne dve nedelje da se bavim forumom. Video sam physics trolla odavno, i super je, ali mu nije mesto. Prebaciću temu odavde u čekaonicu, pa neka ga neko od administratora ili supermoderatora prebaci u MadZone.
[ Dark_Runger @ 23.11.2010. 20:05 ] @
![]() [ jnk @ 24.11.2010. 02:07 ] @
![]() Hmm ovo se cini moguce? [ barakuda111 @ 24.11.2010. 09:55 ] @
^ Prvi magnet bi povukao samo metalne delove, ne i vodu i ti metalni delovi bi ostali na prvom magnetu, nebi isli do drugog.
[ jnk @ 24.11.2010. 13:44 ] @
Metalni delovi bi sa sobom gurali vodu ne mogu da prođu kroz nju.
[ barakuda111 @ 24.11.2010. 16:01 ] @
Mogu da prodju kroz vodu. Baci metalni novcic u vodu i videces sta ce se desiti.
Magnet bi iz vode izdvojio sve metalne delove, a voda bi uvek isla nadole privucena gravitacijom. [ Vole Domu @ 24.11.2010. 20:15 ] @
nije tacno...
[ jnk @ 25.11.2010. 01:38 ] @
novcic sigurno povuce sa sobom malo vode a s obzirom da je mala zapremina prodje malo vode. Ako bi metalni opiljci bili oko 30% gustine mislim da bi moglo da fercera. cak mislim da je to princip onih pederovih magneta sto su ljudi hteli da prave?
[ barakuda111 @ 25.11.2010. 13:13 ] @
Hehe... nekoga nemozes ubediti dok mu nepokazes da to neide.
Ako te bas to toliko interesuje nadji one "metalne prasine", ne znam tacan naziv, prospi u vodu. Stavi onda magnet u vodu i videces sta ces dobiti. Ako uspes da povuces vodu nagore sa tom prasinom mozes se pakovati za ameriku i zaraditi milione. [ brkchey @ 26.11.2010. 00:47 ] @
:facepalm:
[ Srđan Pavlović @ 26.11.2010. 00:52 ] @
Ova tema ima neslucen potencijal :)
[ jnk @ 26.11.2010. 01:45 ] @
Opet se sprdate sa ozbiljnim stvarima. I sa Teslom su se sprdali pa sta je bilo posle...
[ 3MAJ86 @ 26.11.2010. 13:36 ] @
Da li neko može da mi objasni zašto onaj trik sa motkom koja je dugačka više svetlosnih godina ne bi radio?
Ok, ako zanemarimo masu takve motke koja bi bila ogromna bez obzira na materijal (plus da uzmemo celu planetu zemlju i da je istanjimo u motku prečnika 10cm verovatno bismo dobili neku zanemarljivo kratku motku u odnosu na onu koja nam treba), i ako zanemarimo kretanje tela. Znači postavka ovakva. Planeta A i B su potpuno statične, kao i sva tela između. Rastojanje između ove dve planete je x svetlosnih godina (potpuno nebitno koliko je x). napravljena je dovoljno dugačka 'motka' koja spaja ove dve planete, kao i dovoljno jaka mašinerija na obe koja može da pomera ovu motku u pravcu koji daje sama motka, u oba smera. Ne postoji mogućnost da neko telo (zvezda, planeta asteroid...) prođe i dodirne (preseče) motku. Šta je to što ja ne vidim, i što mi fali da bi shvatio da ove planete putem te 'motke' ne mogu da 'instant' razmenjuju informacije? I molim vas sve nemojte mi se (previše) smejati :D Kao klinac sam razmišljao mnogo o ovome, i nisam našao odgovor. [ jnk @ 26.11.2010. 13:50 ] @
ugibala bi se motka.
[ barakuda111 @ 26.11.2010. 14:08 ] @
Nisam ukapirao koja je svrha te motke. Recimo da se i napravi i da su uslovi savrseni, da je nista "neometa" sta se dokazuje tom motkom?
[ 3MAJ86 @ 26.11.2010. 14:11 ] @
Pa možeš da prenosiš informacije njome brže od svetlosti. Na koji način nije bitno (Morzeovom azbukom na primer...).
Kao kada bi uzeo štap od pola metra i njime lupkao o pod? E isto tako uzeti 'malo duži' štap i lupkati o površinu druge planete. Zanima me šta to sprečava, tj. zašto je to nemoguće? Kako misliš 'ugibala bi se motka'? Motka je od čvrstog materijala - nije savitljiva. [ 3way @ 26.11.2010. 14:14 ] @
Citat: 3MAJ86: Kako misliš 'ugibala bi se motka'? Motka je od čvrstog materijala - nije savitljiva. Tebi samo izgleda da ej od cvrstog materijala. Kad gurnes motku ti vrsis odredjen pritisak na 'pocetak' motke, a ta informacija nekako mora da doputuje do njenog kraja. Ne moze da se teleportuje tamo...a prenosi se atom po atom, molekul po molekul...mislim cak brzinom zvuka, al ajd da ne pricam bas napamet... [ mulaz @ 26.11.2010. 14:15 ] @
@3MAJ86
problem je sto motka nije jedno parce, nego je sastavljena iz (mnogo) atoma. Izmedju atoma ima odredjena razdaljina, i te atome na mestu drzi jedna ("elektricka") sila. Kada ti pritisnes sa jedne strane (recimo leve), prvi sloj atoma, sasvim levo, se priblizi drugom nivou (onim malo desno), gde pocne "ona druga" (opet "elektricka") sila, koja sprecava da se atomi previse stisnu jedan do drugog... znaci na drugi red atoma, su sa leve priblizeni prvi atomi, znaci jaca sila (u desno) nego sa desne strane (gde sila pritiska u levo), zato se drugi red pomeri malo u desno, sila na treci red je jaca.. pa ide i treci red u desno,...... znaci tu stoje dva problema... prvi je, da se svaki red atoma malo stisne... znaci nije sasvim rigidna struktura (iako izgleda u makro svetu)....ali kad vec teoretiziramo, iako ovog ne bi bilo.. postoji drugi, a to je, da i sama sila ide sa brzinom svetlosti, znaci da i sila sa leve strane prema desnoj ide sa brzinom svetlosti. [ 3MAJ86 @ 26.11.2010. 14:21 ] @
Ok, sada mi je jasno :)
upravo ste srušili moje dečačke snove :( Hvala :D :D Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|