[ kolink @ 06.11.2010. 17:51 ] @
Da li bi neko mogao da mi izracuna obimnu brzinu tockica koji je slobodno ulezisten na lanac koji se krece brzinom od 7m/min.Precnik tockica je 30mm i on je u kontaktu sa nepokretnom podlogom. |
[ kolink @ 06.11.2010. 17:51 ] @
[ Horvat @ 06.11.2010. 17:55 ] @
sta je obimna brzina??
[ kolink @ 06.11.2010. 19:58 ] @
Obimna brzina je brzina na obodu kruga.Jednaka je proizvodu precnika i ugaone brzine.
[ ivicasarita1 @ 06.11.2010. 21:42 ] @
to bi bilo 74,3 o/min tockica, ako je to tocak poput spanera lanca, a ako je u pitanju lancanik obrtaj se povecava jer se smanjuje precnik u zavisnosti od visine zuba , modula itd.
[ edi maj @ 06.11.2010. 22:52 ] @
Ako se lanac kreće obodom kruga onda im se brzine moraju poklapati, dakle obodna brzna kruga je također 7 m/min. Možda tebe zanima ugaona brzina ili broj obrtaja?
[ kolink @ 07.11.2010. 13:26 ] @
Mene zanima obimna brzina m/min, a ako neko moze da izracuna ugaonu lako bih je pretvorio u obimnu.
[ Horvat @ 07.11.2010. 13:31 ] @
Citat: kolink: Obimna brzina je brzina na obodu kruga.Jednaka je proizvodu precnika i ugaone brzine. kao sto su ti vec rekli, brzina kruga koji se okrece je na svakoj njegovoj tacki isti ne moze se brze okrecati na sredini, nego na pocetku, onda ne bi bilo iz jednog dela isti broj krugova u minuti napravi i obodni deo i unutrasnji deo kruga/zupcanika/tockica/cega god tako da, ja i dalje ne kontam sta ti u stvari trazis ako je ovo sa slike, koliko vidim, LANAC se krece 7m/s,a tebi treba broj obrtaja u sekunti tih kruzica? [ kolink @ 07.11.2010. 20:57 ] @
Obimna brzina raste sa povecanjem precnika( iduci od precniuka ka spolja).Broj obrtaja znam a meni treba brzina na obodu tih tockica.
Lanac se pokrece preko lancanika i njegova brzina je 7m/min. Tockici su u kontaktu sa podlogom(nepokretna vodjica) a kako su oni sa lancem preko slobodne osovine oni se okrecu.Preko tih tockica nailazi materijal i on se krece u istom smeru kao i lanac ali znato brze (3-5 puta).Meni treba upravo brzina kretanja toga materijala. [Ovu poruku je menjao kolink dana 08.11.2010. u 07:33 GMT+1] [ Rendisha @ 08.11.2010. 10:22 ] @
Nesto tu ne stima. Ako tockici ne proklizavaju po podlozi, a taj materijal sa gornje strane ne proklizava (i ne lebdi) preko tockica, onda je njegova brzina 14m/min, odnosno ta tvoja obodna brzina + brzina lanca. Kako si ti dobio 3-5 puta brze, nije mi jasno, ili te vecina ipak ne shvata sta pokusavas da objasnis. (ili sam ja davno zaboravio sve sto sam ucio u fizici, sto nije nemoguce )
Cisto da dopunim - ovih 14 m/min je u odnosu na (nadam se nepokretnu) podlogu koja je ono srafirano na slici, pretpostavljam. [ ognjeni_zmaj @ 08.11.2010. 18:32 ] @
Baš nešto ovde ne štima!Ako je brzina kretanja lanca 7 m/min onda je i obodna brzina valjčića koji se navodno kotrljaju po krutoj ravni(ma kog prečnika oni bili,ako su uležišteni na lancu)takođe 7 m/min,tako da i ja računam da bi se materijal gore trebao kretati duplo brže(kako reče "rendisha")7 m/ min lanca plus još toliko obodne brzine valjčića,dakle 14 m/min.
[Ovu poruku je menjao ognjeni_zmaj dana 08.11.2010. u 19:48 GMT+1] [ adjordjevic78 @ 26.02.2011. 01:56 ] @
Na početku si rekao da je brzina 7 m/min, a na slici je napisano 7 m/s!?!?!?!?
Ja sam uradio jedan mini proracun i koristio sam brzinu sa slike tj. 7m/s. Proracun sam okacio kao sliku, a evo i linka http://img812.imageshack.us/i/tocak.jpg/ [ Bubuleja @ 27.02.2011. 22:22 ] @
U ovom slučaju je sve jednostavno. Brzina (obimna ili periferna) kod točkića je ista kao i kod lanca - 7m/min. Prečnik ne utiče na istu. On ima uticaja samo na broj obrtaja - ako je manji točkić se brže okreće, a ako je veći onda sporije, ali brzina pravolinijskog kretanja oboda točkića u obadva slučaja je 7m/min. Kad se postavi materijal na gornji deo, ukoliko ne dolazi do proklizavanja, i on se kreće istom brzinom i istim pravcem u odnosu na lanac, što će reći 7+7 m/min = 14 m/min ili duplo većom brzinom u istom pravcu.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|