[ MasterRW @ 12.11.2010. 21:41 ] @
Na jugu Srbije se začula snažna eksplozija koja je uznemirila građane više mesta, a čula se čak do Leskovca, tvrde građani.

Meteor je produžio prema Bujanovcu i delu između Srbije, Makedonije i Kosova, ali se ne zna da li je negde pao ili se rasprsnuo, rekli su u toj službi.

Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je večeras da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, kazao je Jeličić.

Prema njegovim rečima, sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije videlo, ali i vremenske prilike su bile nepovoljne, a o neobičnoj pojavi na nebu nad južnom Srbijom interesovali su se u toj ustanovi mnogi novinari.

Dopisnik Tanjuga iz Vranja javio je da je svetlosna lopta na nebu, večeras u 19.32 minuta primećena u nekoliko mesta u tom delu zemlje. Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo a potom se osetila snažna detonacija.

Preuzeto sa Blic - Meteor probio zvučni zid iznad Surdulice!
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2010. 21:48 ] @
Zemljotresi, meteori... necemo mi ni 2011. docekati, a ne 2012.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2010. 21:50 ] @
Citat:

...rekao je večeras da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

Sta, poceo prenos skupstine i preko satelita?
[ _goThic_ @ 12.11.2010. 22:04 ] @
dobro nas je prodrmao...
[ ljuba.micic @ 12.11.2010. 22:07 ] @
To je vlast naručila da skrene pažnju sa drugih problema!
[ superbaka @ 12.11.2010. 22:08 ] @
video sam, samo sto sam prvo pomislio da klinci ispaljuju neku pirotehniku, ali sam posle ukapirao da je meteor... bio je vidljiv po mojoj proceni najmanje 5-6 sekundi i delovao je kao signalna raketa ali bez efekta osvetljavanja... pomislio sam da ce da rokne tu negde oko Krusevca pa sam stao da sacekam eksploziju
[ srdjee @ 12.11.2010. 22:12 ] @
Kako nije pao kod mene u dvoriste, pa da ga prodam u delovima
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2010. 22:15 ] @
Pa ja mislim da ne postoji vise cool smrt od toga da te meteor pogodi direktno u glavu. Haha, zamisli to. Garant izlazis sutra u Blicu.
[ Slobodan Miskovic @ 12.11.2010. 22:27 ] @
Ima i jednostavnijih nacina da se pojavis na naslovnoj :)
[ geniuxx @ 12.11.2010. 22:53 ] @
Cool != Jednostavno
[ Zeleni zub @ 12.11.2010. 23:06 ] @
A vece pre toga (cetvrtak) oko 16:30 iznad Paracina sam video bljesak i cuo detonaciju.
Imao sam cas u skoli, to je puklo bas onako fino i neki djaci su poceli da placu od straha.
Mozda je takodje bio meteorit, jer nisam saznao sta je bio uzrok bljesku i eksploziji...

PS
- Cigo, znas posto su Tomahavk rakete ?
- Ne znam.
- 2 miliona dolara.
- U kume, sto mi jedna ne padne u dvoriste.
[ ljuba.micic @ 12.11.2010. 23:13 ] @
Da li je Astronomsko društvo "Rudjer Boškovic" iz Beograda najavilo neku "meteorsku kišu" ovih dana?
Biće nestašice kišobrana u prodaji, izgleda!
[ Vladokv @ 12.11.2010. 23:23 ] @
I ja sam video. Ima i dugacak trag iza sebe. Cak je i sevnulo u jednom trenutku. Pomislio sam da je to zvezda padalica koja je bas bas blizu
[ a1200 @ 12.11.2010. 23:53 ] @
Ljudi, stig'o nama batman bin suparman...

Samo on moze tako da doleti
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2010. 23:55 ] @
Samo se vi zezajte, the end is near...
[ 3way @ 13.11.2010. 00:10 ] @
Citat:
ljuba.micic: Da li je Astronomsko društvo "Rudjer Boškovic" iz Beograda najavilo neku "meteorsku kišu" ovih dana?

Nije. Mada...pricalo se o meteorima koji su produkt trenutno aktuelno komete....ali ovo nema veze sa tim.
Mene zanima da li ce neko da pokupi ostatke i sta ce da urade sa njima.
[ 3way @ 13.11.2010. 00:12 ] @
Tekst: http://www.astronomija.co.rs/s...imeen-meteor-iznad-srbije.html

btw, ovo 'probio zvucni zid' su reci retarda koji nema veze s mozgom :)
[ cozmo_im @ 13.11.2010. 08:51 ] @
1991 negde pred novu godinu sam bio na strazi u magacinu "Barje-Ciflik" na brdu iznad Pirota (dosta veliki magacin vojne opreme), dok sam sluzio vojni rok.

Identicna stvar - duzi trag iza sebe, mada je praskak i to pucketanje koje ostavlja trag kada se meteor raspada prilikom probijanja atmosfere bio tisi nego ovo sad (sudeci po izjavama ocevidaca). Ali da se culo - culo se i videlo. Bilo je negde oko 2h nocu.
[ ljuba.micic @ 13.11.2010. 09:16 ] @
Citat:
3way: Tekst: http://www.astronomija.co.rs/s...imeen-meteor-iznad-srbije.html

btw, ovo 'probio zvucni zid' su reci retarda koji nema veze s mozgom :)

Preteče me sa konstatacijom! Prema izveštačima to podrazumeva da je meteor leteo brzinom manjom od brzine zvuka, pa odjednom povećao brzinu i probio zvučni zid...
[ Kubissimo_ @ 13.11.2010. 17:01 ] @
Citat:
Da li je Astronomsko društvo "Rudjer Boškovic" iz Beograda najavilo neku "meteorsku kišu" ovih dana?

;) Ne znam za «Astronomsko društvo Bošković», ali «International Meteor Organization» jeste.
izvor: IMO Meteor Shower Calendar 2010
Citat:
Leonids (LEO)

Active: November 10–23; 
Maximum: November 17, 21h15m UT (nodal crossing at λˆ = 235 .°27), but see below;
ZHR = 20?;
Radiant: α = 152g, δ = +22°;
Radiant drift: see Table 6;
V∞ = 71 km/s;
r = 2.5;
TFC: α = 140°, δ = +35° and α = 129°, δ = +06°(β > 35° N);
or α = 156°, δ = −03° and α = 129°, δ = +06°(β < 35° N).
IFC: α = 120°, δ = +40° before 0h local time (β > 40° N);
α = 120°, δ = +20° before 4h local time and α = 160°, δ = 00° after 4h local time (β > 00° N);
α = 120°, δ = +10° before 0h local time and α = 160°, δ = −10°(β < 00° N).

The most recent perihelion passage of the Leonids' parent comet, 55P/Tempel-Tuttle, in 1998 may be more than a decade ago now, but the shower's activity has continued to be fascinatingly variable from year to year recently. This year is not expected to produce enhanced rates, but theoretical work by Mikhail Maslov suggested peak ZHRs of ~ 20 might occur around November 17, 15h UT instead of at the usual nodal crossing time above. ZHRs from that later possible peak are likely to be ~ 10–20. The waxing gibbous Moon will not set until 2 to 3 a.m. local time on November 17 across the mid-latitude globe (later moonsets for places further north). As the Leonid radiant rises usefully only around local midnight (or indeed afterwards south of the equator), there will still be plenty of dark-sky time between moonset and the onset of morning twilight to observe whatever happens this year. The ~ 15h UT peak timing would coincide with moonless skies from the extreme east of Russia east to Alaska and places at similar longitudes on the Pacific Ocean. The ~ 21h UT timing would favour locations at comparable longitudes to central-eastern Asia, from roughly India east to Japan/western Australia. Other possible maxima are not excluded, and observers should be alert as often as conditions allow throughout the shower, in case something unexpected happens. All observing techniques can be usefully employed. VID indicated Leonid activity might be detected that way from about November 8–28, though this remains unconfirmed visually.

:) Pogledajmo sada lep snimak kiše meteora Leonida iz 2009. godine.
[ ivan_sim @ 13.11.2010. 18:42 ] @
Kilometar od moje kuce!
sinoc
Udario meteor u drvo!
Ima ocevidaca.
5-6 sekundi je letelo i svetlelo, zacuo se udar udario je u drvo, sa zemlje je svetlelo jos par minuta.

Izgleda da je nocas svetlela cela Srbija!!!!!
[ a1200 @ 13.11.2010. 19:08 ] @
Probaj da ga nadjes! To je retka stvar, i sigurno vredi (ne u smislu para) nego kao stos, prica u drustvu, zanimljivost... prica za unuke :)
Barem meni bi bilo zanimljivo da imam nesto takvo.
[ 3way @ 13.11.2010. 19:14 ] @
Citat:
Kubissimo_
Ne znam za «Astronomsko društvo Bošković», ali «International Meteor Organization» jeste.
izvor: IMO Meteor Shower Calendar 2010

Da!
Potpuno sam zaboravio na Leonide.
Tako da, moze biti ali ne mora da znaci :)

Elem, citam komentare po nasim dnevnim novinama...covek se zapita gde mi to zivimo.
Toliko primitivnih i prostih ljudi, koji se ne stide da to javno pokazu...strasno...prestrasno...

Jos ako vide ovo: http://www.astronomija.co.rs/s...a-sunca-pogoditi-e-zemlju.html
Ima da nastane opsta katastrofa...
[ Lesli Eldridz @ 13.11.2010. 21:11 ] @
E pa ti si hteo slobodu. Sta si mislio, da ce u njoj napredni i kultivisani ljudi da pisu te komentare za neke tariguze. Aha, sve trce. Ja sam za da se ne dozvoljav pristup u javnost divljacima. Neka idu da kopaju u njivu, sta ima da imaju kompjutere i da pisu po internetu. Njima to ne treba.
[ 3way @ 13.11.2010. 22:51 ] @
Nisam ja hteo slobodu.
Ja sam uvek bio za cvrstu ruku :)

btw, evo nekih komentara...za mene to deluje totalno porazavajuce....

[ Wi-Fi @ 14.11.2010. 12:33 ] @
Ovi komentari i nekako, svako danas ima net, ali jbg, valjda doticni novinar(i) B.J. - M-I. imaju zavrsenu bar osnovnu skolu... Ej, meteor probio zvucni zid... Bravo
[ neca @ 14.11.2010. 13:04 ] @
Meni je tu najinteresantniji bio naslov u kome je moralo da se naglasi da je meteor otisao ka Kosovu. Nekako mi to deluje kao da je znak sa neba :D
[ maliradojca @ 14.11.2010. 14:31 ] @
Citat:
ZNAK SA NEBA ZA SRBIJU?
Žitelje južne Srbije preksinoć isprepadao veliki bleštavi meteor, koji je eksplodirao negde kod Grdelice. U Srbiji su padovi meteorita, 1877, 1889, 1919. i 1947, uvek bili povezani sa sudbonosnim događajima i velikim promenama

http://www.kurir-info.rs/vesti/znak-sa-neba-za-srbiju-59635.php
[ ArsenLupen @ 14.11.2010. 14:43 ] @
^
Vidi se da Trece oko ima dobru skolu novinarstva
[ 3way @ 14.11.2010. 14:45 ] @
Neverovatno.
Eto, javili su se i astrolozi sa suludim predvidjanjima.
Toj bagri bi trebalo osnovati neku vrstu fonda u koji ce da uplate pare pre predvidjanja i da ih dobiju nazad ako im se predvidjanja ostvare.
Ja predvidjam da bi se takav fond vrlo brzo napunio.
[ cyBerManIA @ 14.11.2010. 14:57 ] @

omg kakav text :S
Poklapanje datuma pada sa vaznim dogadjajima je bas ubedljivo lol :D
A da ne komentarisem "Zlatko Zlatković: Prete nam zemljotresi, klizišta i gejziri!" :D ahhahaha
^ odgovor za sve one koji pitaju, "sta ce se sledece desiti?" :D
[ 3way @ 14.11.2010. 15:04 ] @
A i taj Zlatko je lupetao kojesta u svojim predvidjanjima. Normalno, nijedno se nije obistinilo osim nekih tipa "Predvece ce zaci Sunce"...
Al dzabe, ovce i dalje slusaju sta on govori...
[ a1200 @ 14.11.2010. 15:43 ] @
Ma samo da ne bude pomracenja sunca... onda smo tek naj*bali
[ Slobodan Milivojevic @ 14.11.2010. 15:54 ] @
Ukratko:
Ko preživi ovu godinu, sledeće je naj*bo!
[ BokasaTzar @ 15.11.2010. 15:26 ] @
Vidi se da imamo bolida za izvoz...

A većina su na budžetu .....
[ Urkelele @ 16.11.2010. 10:24 ] @
hehe, vi se bas lepo zabavljate...

Kad ste vec kod bolida, ae da pokusam i ja da ispadnem neki
Naime, preksinoc (14.11.2010) negde oko 22h (sto bi nas narod rekao oko deset uvece) vracao sam se iz grada i na zapadnoj strani sam video neku svetlost koja se pojavila na nebu. Imao sam utisak kao da je neka svetleca raketa (???) i koja se ugasila. Dobro, nisam sebi bas mogao da verujem jer sam popio jedno pivo pa rekoh mozda mi se ucinilo, a onda je moj cale viknuo sa suvozacevog sedista "ee, jesi li video ono svetlo, eto ga jos jedan meteor". E onda sam bio siguran da mi se ipak nije ucinilo iako je moj cale popio 2 piva
[ NoneVi @ 16.11.2010. 12:06 ] @
Znači nisi bio siguran jesi li video nešto na nebu, ali si mogao da voziš?
U pravu si bolid si.
Mystery solved.
[ Urkelele @ 16.11.2010. 17:07 ] @
Citam tvoj post i razmisljam kako da ti odgovorim a da te ne uvredim. Ali, sudeci po tvom pisanju izgleda da si programer pa sve bukvalno shvatas! Ako nisi programer onda si veci bolid od mene. A mozda tebi treba posle crtanja i ti da se oboji?
Zar ovi moji smajli slucajno ne podsecaju da se "malo" salim (i to na svoj racun)? Znaci, treba da obojim. DA, video sam neku svetlost kako pada sa nebe i kako se u padu gasi. Pored mene je sedeo i video moj cale isto sto i ja. Sve ostalo mozes da zanemaris.

Zbogom!