[ mandix @ 28.11.2010. 12:30 ] @
Našao sam naime neku firmu u Americi koja se bavi proizvodnjom spojnica i vijaka za potrebe industrije aluminijuma, i cene su solidne - isplatio bi se uvoz, ali ne poznajem njihov standard. Znam da su mere izražene u colima, tj. inčima, ali ne znam za korak navoja i sl..
[ ognjeni_zmaj @ 28.11.2010. 17:26 ] @
Nema zamene.Metrički i colovni navoji se ne poklapaju.Korak kod colovnih navoja je takođe izražen u colovima, odnosno u broju koraka po jednom colu.
[ tdjokic @ 28.11.2010. 17:47 ] @
Citat:
mandix: Našao sam naime neku firmu u Americi koja se bavi proizvodnjom spojnica i vijaka za potrebe industrije aluminijuma, i cene su solidne - isplatio bi se uvoz, ali ne poznajem njihov standard. Znam da su mere izražene u colima, tj. inčima, ali ne znam za korak navoja i sl..
Ako mislis na vece kolicine, onda znas i sam da tu postoje kojekakve zavrzlame, valjda moras biti pravno lice, pa uvozne kvote ili slicno s....e itd., i ubedjen sam da su mnogi to vec proucili i ... digli ruke. A posle carina, PDV itd., sto se primenjuje i na fizicka lica, i na male kolicine.

Zamena bi dosla u obzir samo ako ides na zamenu kompleta, pa umesto vijka i matice M5 ti stavis njihov i vijak i maticu, ali ne verujem da bi ti kupci to prihvatili. Stekao sam utisak da se cak i u Americi polako prelazi na metricki navoj, ali nisam siguran, ali recimo Kina ima metricki navoj, mozda i Tajvan, a i oni su nekad imali colovni. Ovo nagadjam, ali se secam od ranije da je otuda dolazilo sve "kao englesko".
[ ognjeni_zmaj @ 29.11.2010. 11:05 ] @
Ma nije samo u pitanju prečnik i korak navoja nego i sam šeskant(otvor ključa) je u colovnoj meri,jedino da svim kupcima pokloniš po komplet colovnih gedorica.Moje je mišljenje da se od tog posla "neš' leba najesti"!