DotA, jedna od zasigurno najboljih, najigranijih i najzanimljivijih mapa u Warcraft III koja je presla samo fenomen mape nego je i poprimila svaki atribut prave igre. DotA se ne spominje u kontekstu W3 vise. Sta je onda DotA ako nije Warcraft III? DotA je jedna dobro osmisljena mapa s mnostvom heroja koji svaki od njih ima posebne moci. Te heroje mozemo podijeliti u 3 klase: intelligence, strenght i agility zavisno sta preovladava kod heroja. Prica ti ide ovako, imas senitel, scourge, koji se nikako ne podnose :p i sva mudrost dote predstavlja da unistis glavnu gradjevinu koja se nalazi u bazi scourga odnosno senitela. Kada se igra ucita, loadira, host odnosno covjek koji "drzi" sve to na ledjima tj. osoba koja je kreirala igru kuca MODE. Najpopularniji su AP, AR, SD i RD mode. Mode je nista vise nego uredjenje samog izbora heroja. Da li ces imati pristup svakoj "kucici" odakle uzimas heroja ili ces dobiti nasumicno odabranog heroja ili pak ces dobiti 3 heroja na raspolaganju od kojih mozes izabrati samo jednog. Svaki heroj ima inventory tj. prostor za iteme odnosno recepte. Najvise mozes imati 6 itema. Itemi su zapravo ti neki alati, oruzje, pomagala koji ti pomazu kroz samu igru. Kupovinom itema poboljsavas heroja - olaksavas igru - povecavas sanse da ubijes neprijatelja. DotA se igra 5 v 5 uglavnom, a moze i 1 v 1 i 3 v 3. Ja samo cijenim 5 v 5 igre jer dota je na prvom mjestu drustvena, timska igra, a ostalo je sve smor.
Sada, vezano za tvoj post. Kazes da si krenuo igrati Dotu ali ti ne ide... Ovako decko, DotA se igra godinama, imas ljude koji igraju 5 godina, a jos su na nivou pocetnika. Dotu ne moze igrati svako. Dota zahtjeva izrazito dobru koncentraciju, sposobnost ubijanja kripova, procjenu, multithreading, pracenje mape, i sta vec ne. Trebas imati takodjer neki osjecaj bas kao za svaku igru. Ja sam bio uporan i savladao sam Dotu prije 2 godine, sada ako ne igram 10 dana, ispadnem iz kolosjeka ali brzo se vracam. Posto vidim da si iz Bosne, pocetnik si i imas sve predispozicije da postanes liver, zamolio bih te da igras s nubovima kao sto si ti, znaci brate, igraj s njima, nadjes druga, vjezbas s njim, ili skines s
www.getdota.com AI mapu i vjezbas protiv botova. Takodjer, imas dosta sajtova vezanih za recepte, kojem heroju odgovaraju recepti i sl. Trebas to prouciti. Jednostavno ako nisi voljan da odvojis jednu godinu igrajuci dotu da bih naucio, shvatio koncept igre, onda nemoj ni pocinjati.
Pozdrav i sretno!