[ ghost2k3 @ 16.12.2010. 10:32 ] @
Pitanje je da li je moguce posle sluzenja civilne vojske biti lovac? Odnosno svodi se na to da li mozes da dobijes dozvolu da imas vatreno oruzje? Posto tamo moras da izjavis da se bojis oruzja i tako te gluposti, da li je moguce sad odraditi neki kurs o oruzju, pa da posle toga mozes da imas dvocevku i ides normalno u lov, sve po zakonu? Ili da odes naknadno da sluzis vojsku :), na svoju inicijativu?
[ 3way @ 16.12.2010. 10:33 ] @
Nema vise vojske, radi sta 'oces...
[ ghost2k3 @ 16.12.2010. 10:34 ] @
Da, video sam to, ali jbg, tamo postoji taj prigovor savesti, da li se sad i on ne racuna?
[ Nedeljko @ 16.12.2010. 10:39 ] @
Pretpostavljam da si već odslužio vojsku civilno. Traži dozvolu za lovačku pušku, pa ćeš videti da li će da ti daju.
[ vlada131 @ 16.12.2010. 10:39 ] @
Sajt MUP-a:

http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/oruzje.h

Citat:
Članstvo u lovačkoj ili streljačkoj organizaciji kao ni odsluženje vojnog roka nisu uslov za dobijanje odobrenja.

[ Java Beograd @ 16.12.2010. 10:42 ] @
Imao si prigovor savesti. Bio si mlad i naivan. Sad više nemaš. Da te sad zovu - sad bi iš'o u vojsku sve pevajući, al' eto, više ne zovu. Bedak.

Uzgred, lično se gnušam ubijanja divljih životinja iz zabave.
[ Srđan Pavlović @ 16.12.2010. 10:43 ] @
U sportske svrhe (sport, streljastvo) sam uspeo da dobijem dozvolu
za vazdusno oruzje (odsluzio sam civilno i to sam im i rekao u MUP-u),
ali lovacko oruzje je nesto drugo, to vec nije sport, i to je ipak vatreno
oruzje, tako da je moguce da te zezaju oko civilne zbog toga, najbolje
da pokusas da dobijes dozvolu pa vidis jel moze. Taksa za vatreno je
oko 3000 dinara ili nesto vise, za vazdusnu oko 1500 din (za nabavnu dozvolu),
a ako je dobijes jos toliko za registraciju kupljenog oruzja, znaci oko 7000 ces
imati samo te troskove za papire za vatreno.

Mislim da nije vojska bitna toliko, najvise gledaju osim onog uverenja
da nisi osudjivan i kaznjavan, kakva ti je proslost, pitaju rodbinu, komsije,
i tako to. To traje mesec - dva ("operativna provera"), onda dobijes dozvolu
ili ne. Znaci ono, ako si uzoran, normalan, nemas dosije, trebalo bi da je dobijes.

@vlada - to sto si citirao samo znaci da to sto si odsluzio vojsku ne znaci
da mozes odmah (automatski) dobiti dozvolu da nabavis oruzje, ali ovo sa
civilnom ipak ostaje kao pitanje, treba da pokusa u svakom slucaju.
[ ghost2k3 @ 16.12.2010. 10:47 ] @
Pa ne zelim ja da ubijam zivotinje iz zabave. Nisam psihopata.
Ubiti dibljeg krmka je za mene ista stvar kao i uraniti domaceg i zaklati.
Ne zelim da tema preraste u prepucavanje da li jesti meso ili ne, zanimaju me cinjenice i iskustva vezana za naslov teme. Hvala.
[ Srđan Pavlović @ 16.12.2010. 10:53 ] @
Cak stavise, metak u celo se cini kao humanija varijanta od zabadanja noza u vrat

Ne znam za vas, ali ja bez krmetine tesko da bih opstao
[ burex @ 16.12.2010. 15:29 ] @
@Java Beograd
Mogao bi malo više zaviriti u lovačka udruženja pa proveriti šta oni najviše rade... (hint: nije ubijanje)
[ Bata @ 16.12.2010. 15:30 ] @
Aha ! Tvoj prigovor savesti je bio lažan ! Odma na moralni sud ! A partijsku knjižicu da predaš na komitetu.

p.s. Lovce (neki/mnogi)ljudi ne vole zbog večitih slučajeva lovokradnje, zatim zbog onih čuvenih priča o bogatašima/političarima kojima se na čeku nameštaju životinje,
zatim zbog istrebljenja mnogih vrsta, zatim zbog empatije sa bićima koja u toku lova trpe užas i bol , kao i sa mladuncima koji skapavaju od gladi kad im se ubije roditelj,
zatim zbog zamki za životinje koje onda sa šapom polomljenom u gvožđu pate danima dok lovac ne dođe da je ubije, ili još gore da je odvede uzarobljeništvo gde će u
betonskom kavezu biti atrakcija, ili odrana zbog krzna... Eto to su poneke sitnice zašto ljudi ne vole krivo/lov(ce).

Sa druge strane, apsolutno se slažem da je sudbina domaće stoke (ovo mislim bukvalno, a ne na narodnjake) mnogo tužnija i gnusnija, i u odnosu na to je smrt slobodne
životinje od metka mnogo lakša sudbina. Takođe se postavlja pitanje o tome koliko je taj slobodni život uopšte lep i pošteđen svakodnevne borbe za goli opstanak, bežanja od
drugih životinja, trpljenja gladi, hladnoće, bolesti...

U tom smislu, ako već moraš da pucaš, budi precizan i savestan.

Takođe bih dodao da su mi lovci mnogo manje antipatični od ribolovaca. Ribolovce smatram mrtvim puvalima, lenjivcima, pivopijama koji se pred drugima , ali i pred samim sobom,
predstavljaju kao hobisti. U vezi ribolovaca mi je najgore licemerje ono kada love ribu da bi je pustili, i to je kao "sportski" , a što ta životinja pretrpi nepotrebni užas, i što se posle toga
najverovatnije razboli od razderotine od udice... i to je valjda sportski.
Ali i tu se može povući paralela sa onim ribama odgajenim u ribnjacima. Kada u prodavnicama vidim one bazene sa živim ribama koje se guše onako natrpane, pa neke već mrtve...
Bukvalno mi prvo padnu na pamet slike konc-logora i gasnih komora.
[ ghost2k3 @ 16.12.2010. 15:42 ] @
Jbg, tada sam morao tako, nisam imao izbora. Da bi ostao na poslu i u isto vreme i radio i sluzio vojsku, da mogu da prehranim porodicu.
[ 101010 @ 16.12.2010. 16:06 ] @
Ako ovi po sekuritatea firmama mogu imati naoruzane zaposlene-ex civ.vj. sa dozvolama za oruzje, verovatno mozes dobiti i dozvolu za lovacku pusku...
[ fanfon @ 16.12.2010. 17:51 ] @
@Bata

A ti si kao vegetarijanac? Ne jedes meso? Ne pijes mleko? Ako jedes, ne grize te savest zbog pileta koga je neko ko zna kako usmrtio pre nego ga strpao u lonac ili zbog krave koja je pretrpela ko zn kakve traume jer je neko cima za vime pola sata dnevno? Sta s onim insektima koje si tokom zivota pokazio, a da nisi obratio paznju? Nemoj da pricas o laznom moralu. Sve zivotinjske vrste mesozderi su od kada postoje ubijale za hranu pa tako i covek. Nesto nisam bas naisao na studije da su ribe crkavale od uboda udice u usta osim ako ostecenje nije bilo toliko da je neminovno da ne prezive. A i sta je po tebi bolje-da ribu uhvati neko ko ce je pojesti ili baciti ili neko ko ce je pustiti ako ce procenat prezivljavanja biti 90% od svih koje budu pustene?
[ flylord @ 17.12.2010. 08:24 ] @
Lov je sport koji ljudi upraznjavaju iz zabave i zadovoljstva... da je dozvoljeno loviti ljude, radili bi oni to bez po muke
[ Lesli Eldridz @ 17.12.2010. 08:36 ] @
Citat:
burex: @Java Beograd
Mogao bi malo više zaviriti u lovačka udruženja pa proveriti šta oni najviše rade... (hint: nije ubijanje)
Odvedu sami sebe u planinu, zaloze vatru, izvade iz ranca vatrenu vodu i kobaje, pa udri ceo dan. Nema zene da ti sre, nema dece da se deru, da urlaju da vriste... sloboda covece, sloboda...

E a meni nije jasno zasto se na lovacko oruzje ne placa porez, a na pistolj se placa, i koja je sad to logika.
[ ghost2k3 @ 17.12.2010. 08:37 ] @
@flylord:
To mozda u americkim filmovima i u Beogradu.
[ nkrgovic @ 17.12.2010. 08:58 ] @
Skoro sam cuo:

"Lovci su grupa naoruzanih ljudi koji, preko sume, idu u kafanu".

Kao neko ko voli zivotinje (i ne jede meso) slazem se: Postenije mi je loviti, nego da neko ubija za tebe, industrijski.

Ja da se pitam, doduse, bio bi dozvoljen samo lov na medvede i divlje svinje i to samo kopljima i hladnim oruzjem (ne, luk i strela ne spadaju u to, bas hladno). Slobodno cele godine, nema sezone lova, ko god zeli na mecku sa mecicima ili divlju svinju sa prasicima - slobodno. Jedino sto bi uveo da to ne pokriva socijalno. Kad te krpe, sve moras sam da platis.
[ ghost2k3 @ 17.12.2010. 09:33 ] @
Ok je to ko voli avanture. Ali generalno gledano zasto nazadovati? Covek je uznapredovao i napravio mnogo efikasnija oruzja od stapa i kamena ;)
Mislim da je mnogo zajebanije umreti ako padnes u rupu sa kocevima nekim, ili ako te neko natakne na kolac (koplje), ili te isece macem. Metak je ako volis zivotinje, mnogo humanije sredstvo.
Razmisli, da li bi voleo vise da te neko bode kopljem dok ne umres ili da ti prosvira metak kroz glavu? :) (naravno ako nemas treci izbor)

Ali odmakli smo se od teme. Lovaca isto kao i ljudi ima svakakvih. Zar mislite da su svi programeri dobri, onako, kao ljudi? Ili ima p...a i ljigavaca medju njima?
[ nkrgovic @ 17.12.2010. 09:56 ] @
Citat:
ghost2k3: Ok je to ko voli avanture. Ali generalno gledano zasto nazadovati? Covek je uznapredovao i napravio mnogo efikasnija oruzja od stapa i kamena ;)

Zato sto medved nema pancir. :D

Ovako, sanse si priblizne. Covek ima oruzje, medved i svinja imaju zube. Mislim, OK, metaj jeste humaniji ako MORA, ali fora sa kopljem je da ne mora. :D Sanse su jednake, ili bar priblizno jednake.

Mislim da je samo fer da, ako vec tvrde da je u pitanju sport, daju zivotinjama sportsku sansu. Fer-plej. :D
[ Java Beograd @ 17.12.2010. 10:30 ] @
@burex Da li sam ja jednom rečju pomenuo lovačka udruženja ?

Neverovatno je na koliko načina ljudi mogu da protumače jednu običnu precizno definisanu rečenicu "Lično se gnušam ubijanja divljih životinja radi zabave".
[ Srđan Pavlović @ 17.12.2010. 10:42 ] @
@Lesli Eldriz
Citat:

E a meni nije jasno zasto se na lovacko oruzje ne placa porez, a na pistolj se placa, i koja je sad to logika.

Placa se porez na lovacko oruzje koliko je meni poznato. Za vazdusno oruzje se ne placa,
to podpada pod sport i to se ne oporezuje, to znam 100%.
[ ghost2k3 @ 17.12.2010. 10:45 ] @
Citat:
Java Beograd: @burex Da li sam ja jednom rečju pomenuo lovačka udruženja ?

Neverovatno je na koliko načina ljudi mogu da protumače jednu običnu precizno definisanu rečenicu "Lično se gnušam ubijanja divljih životinja radi zabave".

Hehe, isto tako moze i da se kaze kakve veze taj tvoj dodatak ima sa temom?
Lovci po defaultu nisu neki likovi koji ubijaju iz zabave, barem tako nije bilo ranije. Ali kao sto rekoh postoje svakakvi ljudi.
[ Java Beograd @ 17.12.2010. 11:21 ] @
Jesam li rekao da se gnušam lovaca ?
[ Srđan Pavlović @ 17.12.2010. 11:28 ] @
@Java Beograd - kako god, prvi si na temi pomenuo ovde:

http://www.elitemadzone.org/t417362-0#2763264

"ubijanje zivotinja iz zabave" navodeci pricu na tu tematiku,
a covek je postavio pitanje vezano za zakon, pravilnik, itd,
ovde ga sigurno ne zanima ko voli lov a ko ne, to je druga tema.

[ verodostojan @ 17.12.2010. 13:56 ] @
Izgleda da jos uvek ne moze.

Ja sam prosle godine polozio za lovacku pusku i karabin. Kada sam isao da predam papire da mi izdaju odobrenje za nabavku oruzja, rekao sam policijskom inspektoru da sam zavrsio civilnu vojsku. On se zgranuo.
Rekao je da se ne moze dobiti dozvola licima koji su sluzili civilni vojni rok. Pitao sam ga i da mi pojasni ono sto pise u zakonu MUP-a RS.

''Članstvo u lovačkoj ili streljačkoj organizaciji kao ni odsluženje vojnog roka nisu uslov za dobijanje odobrenja.''

Rekao mi je da policija ima tzv ''diskreciono pravo'' da odbije osobu koja nije odsluzila redovan vojni rok (sa oruzjem).
U prevodu, mozemo da te odbijemo uvek, bez obzira sta pise u zakonu. Rekao mi je da ima nagovestaja da ce se u skupstini razmatrati o tome (to je bilo prosle godine), ne znam dokle se stiglo sa tim i da li ga je uopste i bilo.

Evo sad gledam na http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/oruzje.h , jos uvek se nista nije promenilo, iako je na izmaku i 2010.
Zato mislim da ne moze jos uvek.
[ ghost2k3 @ 17.12.2010. 14:03 ] @
Pda, to je ono sto me je bunilo. Npr. zene nisu sluzile vojsku, ali kao mogu ako hoce, a nemaju taj 'problem' sa dozvolom za oruzje.
Isto tako i strani drzavljanin, koji mozda nije u svojoj zemlji sluzio vojsku, gde mozda vojska ni ne postoji, a moze da dobije dozvolu za oruzje kod nas.
[ Wi-Fi @ 17.12.2010. 14:19 ] @
Tacno je da imaju pravo da odbiju, cak i ako si odsluzio vojsku, odradio obuku, nemas nikakve prijave, provera na terenu (koja se retko sprovodi) bude pozitivna. Jednostavno, moze im se.
Ali isto tako, moze se dobiti dozvola i za licno naoruzanje (pistolj/revolver) kao i dozvola za lovacko i ako nisi odsluzio vojsku (ili si odsluzio civilno).
Najbolje je da se prvo uclanis u lovacko udruzenje, pa tamo vidis ko je s kim dobar i kako, i dobijes dozvolu bez problema.
[ verodostojan @ 17.12.2010. 14:22 ] @
To upravo i jeste najveca glupost.

Ja prvi nisam sluzio redovan vojni rok ne zato sto se plasim oruzja nego zato sto jednostavno nisam imao vremena za gubljenje.
To inace i nije bitno sad...

Zaboravio sam da ti kazem da u slucaju da si polozio za lovacko oruzje, potvrdu mozes da izvadis kad hoces, vazi ti ceo zivot.
Tako da sa njom mozes da sacekas neka bolja vremena, ne verujem da moze ovako vecno da bude, ocigledno da je to jedna od rupa u zakonu.
[ Wi-Fi @ 17.12.2010. 14:27 ] @
Pa dobro, ne mora cekati bolja vremena, vec samo drugog inspektora (druga smena, ili kad ovaj prvi ode na bolovanje/godisnji). Ili preko lovackog udruzenja, oni se obicno znaju, pa se to resi bez problema
[ verodostojan @ 17.12.2010. 14:37 ] @
Mozda si u pravu.

Meni su bili panduri kuci u proveri, sigurno su me proveravali i kod komsija, mozda su i telefon prisluskuvali, ko zna...
Uglavnom kada mi je stiglo resenje iz SUP-a, nije pisao razlog zasto su me odbili.
Ja, dao Bog, ne znam nikog ni u SUP-u za vezu.

Bas mi dodje da se posavetujem sa nekim advokatom, ne verujem da mogu tek tako da odbijaju kako im se cefne.
U zakonu lepo i jasno pise, ne znam kakvo mi sad diskreciono pravo spominju.

*ebalo ih ono!!!
[ Srđan Pavlović @ 17.12.2010. 14:45 ] @
Uclani se u neki (lokalni) lovacki klub ili udruzenje, ili sta vec ima,
idi u MUP i trazi formular za nabavku oruzja, i idi u sud i izvadi potvrdu
da nisi osudjivan i kaznjavan.

Iz lovackog kluba / udruzenja uzmi overenu potvrdu da si clan, i zajedno
sa popunjenim formularom zahteva za izdavanje dozvole za nabavku oruzja
predaj u MUP, i zajedno sa uverenjem da nisi osudjivan i kaznjavan.

Mene su samo pitali "da li si odsluzio vojsku?", nisu me uopste pitali da li
je civilna ili redovna, to sam ja sam rekao ("Da, civilnu"). Znaci verovatno ce
te to pitati.

Operativna provera je neki vid malo detaljnije provere, ali tesko da ukljucuje
"prisluskivanje telefona", nemojte preterivati. Jednostavno zaduze jednog
ili dva policajca da prikupe informacije od familije i komsija i provere da li postoji
neki razlog zasto ti eventualno nije pametno dati pusku u ruke.

Odluku, kao sto rekoh, cekas nekih mesec-dva, mozda i manje.
[ ghost2k3 @ 17.12.2010. 14:51 ] @
Da, i to je izmedju ostalog cudno, taj deo "da li ti smeju dati pusku u ruku". Odnosno taj deo je izuzetno koristan, ali je prakticno utopija, odnosno neodrziv.
Neko ko je danas normalan sutra moze biti totalni ludak. A s druge strane meni zaista nije problem da nabavim i imam pusku, mimo zakona, bio ja lud ili ne, ali ne zelim to da radim, isto kao sto ne zelim da se zalecem na zuto svetlo na semaforu. Mada ne treba izbaciti tu proveru, treba je samo usavrsiti. Ne verujem da neki psiholog ne moze obaviti razgovor sa tobom i proceniti kakva si licnost ili tako nesto.
[ Wi-Fi @ 17.12.2010. 14:51 ] @
@ verodostojan: Za lovacko? To su onda neki mnogo dokoni panduri. Obicno se raspitaju po kraju ako im je usput (tj. ako imaju vise lica iz tog dela) ili pitaju kolegu koji zivi u kraju da li je cuo za tog i tog, kakav je, da li pravi s*anja. Uz, normalno, proveru dosijea
Mogu da odbiju bez ikakvog razloga (znam i za takve slucajeve), ali i ti mozes ponovo da podneses prijavu... Ne znam da li je po zakonu (mozda imaju neki pravilnik/uredbu) koja im to omogucuje, ali cak i da nije - nista novo, xxx stvari se radi mimo zakona tako da...

Ja znam za par slucajeva, od kojih je jedan dobio dozvolu za pistolj (civilno sluzenje) i jedan za neku sacmaru (nije ni sluzio, ali se prvo uclanio u udruzenje pa je preko njih lakse i brze sredio)
[ Srđan Pavlović @ 17.12.2010. 14:55 ] @
Citat:
Da, i to je izmedju ostalog cudno, taj deo "da li ti smeju dati pusku u ruku". Odnosno taj deo je izuzetno koristan, ali je prakticno utopija, odnosno neodrziv.
Neko ko je danas normalan sutra moze biti totalni ludak.

Radi se o verovatnoci. Ako neko ne pravi nikakva sran|a, mnogo je manja sansa
da ce ga napraviti u buducnosti, od nekoga ko cesto ima ispade i redovno pravi neko sran|e.

(a to su stvari koje policija relativno lako sazna u kraju od drugih ili se to vec zna, pogotovo
ako je neko manje mesto, ko je kakav)

Provera je sasvim OK, i treba da postoji. Oruzje (pogotovo vatreno) nije pametno deliti bas olako.
[ 101010 @ 17.12.2010. 14:57 ] @
Kao sto sam napisao u ranijem postu, moguce je. Jer pricao sam sa ljudima koji rade kao naoruzani cuvari za jednu security firmu. Oni koji su imali zavrsenu c. vojsku nisu imali nikakav problem da dobiju odgovarajuce dozvole (za pistolj).
Samo su napomenuli da je bilo bitno da nisu osudjivani i to je to...

[ verodostojan @ 17.12.2010. 16:07 ] @
Problem je u tome sto kad te odbiju ne napisu koji je razlog.

Ne daju ti sansu is ispravis to sto ne ispunjavas jer nemas pojma iz kog razloga su te odbili, a izgleda da moze biti mali milion, zbog toga na zalost ne mogu da verujem nikome od vas da ako se uclanim u lovacko drustvo i predam dokumentaciju, da cu dobiti odobrenje za nabavku oruzja.

Mislim da mi se ne isplati da probam 100 puta i da cekam svoju srecu...
[ fanfon @ 18.12.2010. 10:00 ] @
Koliko sam razumeo iz neke od ranijih vesti vezano za ukidanje vojnog roka, oni koji su sluzili civilno imaju pravo da se prijave u redovnu vojsku i odsluze po ugovoru kako vec ide ponovo, uz oruzje.
[ verodostojan @ 18.12.2010. 18:43 ] @
Pa to moze mada ja ne verujem da ce neko ko je zavrsio civilnu sad ponovo krenuti u redovnu vojsku.
Mislim da je preskupo da bi ti neko potpisao odobrenje za nabavku oruzja.
[ ctrl alt del @ 19.12.2010. 03:00 ] @
Da malo istrolujem...

Neko je na prethodnoj strani predložio lov kopljem kao alternativu. Ukucajte SPEAR HUNTING na youtube pa ćete videti šta su bolesnici i u kakvoj su agoniji životinje.
Lov savremenim oružjem je neuporedivo humaniji za životinju.
[ salezmajjj @ 04.02.2011. 08:58 ] @
Da li mozda uspeo da dobijes dozvolu?
Ima li neki novi info?

[ fanfon @ 13.02.2014. 15:06 ] @
Posle ukidanja redovnog vojnog roka "diskreciono pravo" MUP-a da odbije dozvolu nekom ko je ranije sluzio civilno nema nikakvog smisla...
[ mrkii @ 13.02.2014. 15:47 ] @
Itekako ima.
Ako si lagao i potpisao da se gnusas vatrenog oruzja, i zbog toga dobio povlasticu da izbegnes tada postojecu obavezu svakog punoletnog muskarca, nemoj da cmizdris kada te to saceka i spreci u pokusaju da dobijes dozvolu da se setas po sumi sa karabinom i dvocevkom.
[ Emil Ranc @ 13.02.2014. 15:53 ] @
Nisi u pravu.
Citat:
Prigovor savesti na vojnu službu je odbijanje služenja vojnog roka iz političkih, verskih, filozofskih, moralnih ili bilo kojih drugih razloga savesti. Pravo na prigovor savesti izvedeno je iz slobode savesti, mišljenja i verovanja i pripada osnovnim ljudskim pravima.

Prigovor savesti je, u praksi, pravo svakog da odbije službu u vojnim jedinicama i ustanovma i samim tim odbije učešće u bilo kakvom vidu rata ili priprema za rat.

Civilna služba je alternativna državna služba, u koju se upućuju prigovarači savesti i koja se obavlja bolnicama, staračkim domovima, ... i svim drugim organizacijama koje su od opšteg javnog interesa. Po međunarodnim standardima ove dve službe su ravnopravne i oni koji se odluče za civilnu a ne vojnu službu kasnije zbog toga ne gube nikava prava niti smeju na bilo koji način biti diskriminisani.

izvor: wikipedia

Nigde se ne spominje puška, tako da... odbijanje da se učestvuje u pripremi za rat ne povlači odbijanje da se poseduje oružje u svrhu lova.
[ Ivan Dimkovic @ 13.02.2014. 15:58 ] @
Citat:
mrkii:
Itekako ima.
Ako si lagao i potpisao da se gnusas vatrenog oruzja, i zbog toga dobio povlasticu da izbegnes tada postojecu obavezu svakog punoletnog muskarca, nemoj da cmizdris kada te to saceka i spreci u pokusaju da dobijes dozvolu da se setas po sumi sa karabinom i dvocevkom.

Ako je neko napisao da se "gnusa vatrenog oruzja" da bi izbegao vojsku, onda da, nema nikakve logike da posle trazi dozvolu za vatreno oruzje.

Medjutim, prigovor savesti je (bio) moguc i iz gomile drugih razloga - od kojih mnogi nemaju apsolutno nikakve veze sa mogucnoscu lova na zivotinje vatrenim oruzjem.

Religija ti moze braniti da ubijas ljude - ali ti moze dozvoljavati da ubijas zivotinje, itd.. itd...
[ mrkii @ 13.02.2014. 16:08 ] @
Ok onda, moja greska, mada bih voleo da vidim kaka izgleda jedan prigovor savesti i sta u njemu pise.
[ mrkii @ 13.02.2014. 16:25 ] @
Ipak, pazite sta sam izgooglao
Citat:
Član 5

Pravo na prigovor savesti ne može ostvariti vojni obveznik (regrut i lice u rezervnom sastavu):

1) koji je posedovao ili poseduje dozvolu za nošenje ili držanje oružja;

2) koji je podnosio ili je podneo zahtev za nošenje ili držanje oružja;

3) koji je pravnosnažno osuđivan za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti kao i za krivično delo ili prekršaj sa elementima nasilja koji se gone po privatnoj tužbi;

4) koji se bavio ili se bavi prodajom ili popravkom oružja ili municije;

5) protiv koga je pokrenut ili se vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti;

6) koji je prekršajno kažnjavan i osuđivan za izazivanje ili učestvovanje u neredima i tučama;

7) ako je registrovan kao vlasnik ili kolekcionar vatrenog ili trofejnog oružja;

Dakle, svuda se podrazumeva da nema oruzja. Pogledajte pod 2) "koji je podnosio ili je podneo zahtev za nošenje ili držanje oružja;"
Kada podnosis yahtev ya prigovor savesti trebaju ti potvrde za svaku stavku iz člana 5.
Citat:
Član 7

Zahtev za civilnu službu podnosi se na obrascu koji propisuje ministar odbrane.

Uz zahtev za civilnu službu, vojni obveznik prilaže:

1) dokaz o školskoj i drugoj stručnoj spremi i posebnim zanimanjima;

2) dokaze iz člana 5. ovog zakona;

3) lekarsko uverenje kojim se dokazuje da je sposoban za rad.

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_civilnoj_sluzbi.html

Čini mi se da ovo baca drugačije svetlo na stvar, zar ne?
[ Miroslav Jeftić @ 13.02.2014. 18:00 ] @
Citat:
mrkii: Čini mi se da ovo baca drugačije svetlo na stvar, zar ne?

To je garant ostalo od ranije, kada se civilno služilo u kasarni, samo bez oružja (i duplo duže ). Ne sećam se da smo podnosili bilo kakve potvrde kada se odlučivalo za civilno, bio je samo neki papir da se popuni. Inače se slažem da ne treba dozvoliti pristup oružju onima koji nisu bili u vojsci
[ Ivan Dimkovic @ 13.02.2014. 20:40 ] @
Citat:
mrkii
mrkii: Čini mi se da ovo baca drugačije svetlo na stvar, zar ne?

Obrati paznju na semantiku: to ne implicira da sam cin prigovora savesti negira mogucnost nosenja oruzja, vec samo da je drzava u jednom momentu smatrala da ljudi koji su imali dozvolu za nosenje oruzja ne mogu da sluze civilno.

To i dalje ne znaci da neko posle civilne vojske ne bi mogao da zatrazi da nosi oruzje i da tu dozvolu dobije.

Uzmi jednostavan primer: prigovor savesti zbog religije koja ti propisuje da ne smes ubiti coveka.

Takva osoba je nepodesna za punu vojnu sluzbu, iz prostog razloga sto ne bi bila korisna bas kada je najpotrebnije: u situacijama kada je neophodno upotrebiti potencijalno smrtonosnu silu koje se danas moderno nazivaju "odbrana". Naravno, u neka druga vremena si ti takvu osobu mogao da prisilis da sluzi vojsku i da ubija ljude, ako treba, ali ta vremena su, bar na nasem kontinentu, prosla.

E, sad, ta osoba nema nikakav problem da ubija, recimo, zivotinje. Imas dosta religija koje nemaju nikakav problem sa ubijanjem zivotinja zbog hrane (ili nemaju problem sa ubijanjem zivotinja uopste), ali imaju i te kako veliki problem sa ubijanjem ljudi.

Da li bi te ljude trebalo kazniti zato sto nisu sluzili "pravu" vojsku i onemoguciti im da, ako zele, ubijaju zivotinje vatrenim oruzjem?

Ja licno mislim da ne bi ako vec dozvoljavamo ubijanje zivotinja zbog sporta (iako licno smatram da je ubijanje zivotinja radi sporta monstruozan i divljacki cin). Ali to je, opet, stvar koja zavisi od licnog opredeljenja.

Ali, primeti, da nema nicega u takvom prigovoru savesti koji negira mogucnost upotrebe oruzja u druge svrhe.
[ fanfon @ 14.02.2014. 08:45 ] @
Citat:
mrkii:
Itekako ima.

Nisi u pravu. Ljudi se menjaju. Ne znači da je neko lagao ako je rekao da ne voli oružje pri podnošenju prigovora savesti. Možda ga tada nije voleo, a kasnije mu se svidelo. Ja kao klinac nisam podnosio spanać ni paradajz do negde do 15-e godine, a sad ih obožavam. Po tvojoj logici trebalo bi zabraniti kompletnoj političkoj sceni Srbije da se bavi politikom jer su promenili stavove 10 puta od 1990-e do danas, a ti stavovi su mnogo više uticali na živote gradjana Srbije od nekog ko je podneo prigovor savesti kad je dobio poziv za vojsku, a sada drugačije razmišlja.
[ ironman @ 14.02.2014. 09:04 ] @
On ne voli oružje, kad i onaj sa druge strane ima isto, ali kad su u pitanju nedužne životinje, tu nije u opasnosti. Nek napadne vepra sa nožem, ako je junak, a ne snajperom!
[ mrkii @ 14.02.2014. 09:20 ] @
Ocigledno je da je zakonodavac stavio naglasak na oruzje, ali ne i na nacin upotrebe istog.
Zakonodavac kaze da onaj ko je trazio dozvolu ili ima dozvolu za oruzje nema pravo da se pozove na prigovor savesti. TACKA.
Nigde ne pita da li je to oruzje za lov ili ubijanje ljudi. Jednostavno, po zakonodavcu oruzje, bilo kakva namena da mu je, i prigovor savesti ne idu zajedno.
Da to nije tako, dodat bi bio clan sa izuzetkom lovackog oruzja ili slicno.

Ne kazem da je to u redu, ne kazem da nije u redu, ali je tako.

Sto se tice predomisljanja, pa nije bas da je u pitanju spanac ili sargarepa ili politika gde je pa i normalno da promenis struju.
U pitanju je ozbiljna stvar, najozbiljnija moguca gde i ne bi trebalo bas da se lako predomisli. Takvo predomisljanje je u nivou promene religije i drugih najdubljih ljudskih ubedjenja tako da se i ne desava cesto i lako.

A ako se i predomislis moras da istrpis posledice svog ranijeg ubedjenja. Drugo je sto je kod nas to bila sprdnja jer su svi znali da je prigovor savesti zajebancija da se ne ide na regularno sluzenje vojske. Ta sprdnja koju si potisao ti je donela velike povlastice, sad treba bar biti musko i istrpeti nenadane posledice koje su jako male, svako moze da zivi a da ne bude lovac.

I da se vratimo na sustinu, kada se sabere gore napisano i pravo policije da proceni da li da ti daju dozvolu jedino je logicno da te odbiju.
[ fanfon @ 14.02.2014. 09:25 ] @
Pa kod nas se mišnjenje u vezi bilo čega menja kako vetar duva. Ne pričaj svašta. Veoma ozbiljna stvar je reći da će svaki građanin Srbije dobiti oko 1000 e za akcije od prodaje državnih firmi pa ništa od toga. Toliko o ozbiljnosti kod nas. Ovde je reč o tome da se neko kažnjava za svoje "retroaktivno" mišljenje. Nije više na snazi odredba o obaveznom služenju vojnog roka pa se onima koji žele da dobiju oružje ne traži bilo kakav izgovor iz prošlosti u vezi oružja jer nije dokumentovan, a ovima što su izrazili mišnjenje i potpisali se gleda. Kakva država-takva i policija.

[Ovu poruku je menjao fanfon dana 14.02.2014. u 10:48 GMT+1]
[ mrkii @ 14.02.2014. 10:52 ] @
Ocekivao sam ovakav, tipican srpski odgovor, bez argumenata.
Svi menjaju misljene, a oni se uhvatili mog misljenja. Kmeeee.
Odnosno, svi kradu a kad ja zelim da ukradem ne daju mi. Kmeeee.
Odnosno, kad me neko blokira na parkingu onda "sta li radi ta policija", a kad ja blokiram nekog pa me odnese pauk "svi blokiraju a mene nosi pauk". Kmeeee.

Potpisao si da ne zelis oruzje (lagao si svesno drzavu) i tako se oslobodio ogromne obaveze prema drzavi?
Sada hoces oruzje? E pa ne moze. TACKA!
Da postoji sluzenje vojnog roka onda bi verovatno mogao da se predomislis.
Odsluzis ispocetka vojni rok, posto si promenio shvatanja, pa dobijes i dozvolu.
[ ironman @ 14.02.2014. 11:21 ] @
Možda i može, sada je to fora od 3 meseca u mestu stanovanja.
[ Hank @ 16.02.2014. 18:51 ] @
Pravnici moraju ovde da daju završnu reč.

Oni koji su služili civilno vojsku su potpisali izjavu da imaju prigovor savesti po pitanju nošenja oružja - ne dakle upotrebe, izgleda, funkcionalnosti oružja, religije, političkih opredeljenja ili ne znam ni ja čega, već nošenja oružja bez obzira čime je to motivisano.

Ja sam isto napisao takvu izjavu, pa sam im tokom služenja civilne vojske svima tamo od reda u datoj mi instituciji j*bao mater, pa su me poslali u kasarnu i dali pušku i džebanu i bombu u ruke. Ima ljudi koji su prisilno služili vojsku u kasarni, jer su, na primer, osuđeni zbog falsifikovanja vozačke dozvole. Nigde logike. Pošto si osuđivan, nemaš pravo na prigovor savesti po pitanju nošenja puške? :-D Kako sam ja mogao da služim vojsku u kasarni, a potpisao sam izjavu da imam prigovor savesti po pitanju nošenja oružja?

Ako je to moglo, ne vidim zašto ne može da se neko predomisli i drugom izjavom poništi prethodnu. Pre 5 godina nisi mogao da smisliš nošenje oružja, pekla te je savest iz samo tebi (ne)znanih razloga, ali sada ti je vatreno oružje super, vrhunsko dostignuće ljudskog uma i nešto bez čega se ne može živeti normalno, šta je problem?

Ne vidim povezanost između sluđene države i njenih sluđenih propisa vezanih za služenje sluđene vojske sa objektivno/subjektivnim sposobnostima nekog građanina da poseduje vatreno oružje. Svi znamo da bi Srbija pre pokojnog patrijarha Pavla prekršajno gonila za bacanje petardi za srpsku Novu godinu nego što bi (pokojnog?) Arkana sprečila da postane šef Generalštaba.

Obaška to što je Vojska Srbije jedina stvar u čitavoj galaksiji gluplja i od JNA. Nije ti država potrebna za doživljaj ugođaja služenja vojske u uniformi - smuvaj se sa bradatom, brkatom i raznim mirisima i šiškom pod miškom opremljenom devojkom iz nekog sela daleko od civilizacije koja je ubeđena da je promena veša u istom mesecu zločin protiv čovečnosti, radi sve što ti ona kaže i ne raskidaj 6, 9 ili 12 meseci opstajući u vrlo intenzivno emotivno-seksualnoj vezi.

I postaćeš muškarčina...

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao Hank dana 16.02.2014. u 20:42 GMT+1]