[ Machiavelli... @ 10.01.2011. 00:18 ] @
Odem da kupim supu i kupim ovo... Sta je bre sve ovo? Jel su ovi ljudi normalni?! Ima 200 razlicitih stvari u "obicnoj" supi! Jel zna neko koja su sve ovo cuda ovde? ![]() |
[ Machiavelli... @ 10.01.2011. 00:18 ] @
[ combuster @ 10.01.2011. 00:36 ] @
To ti je supa od skampa. Najs :D
Citat: Prednosti i mane nekog IT proizvoda/usluge i upoređivanje sa konkurentima na tržištu. Kupi C supu i uporedi njen sadrzaj sa ovom - inace ode ova tema u madzone. U stvari, ode u madzone bez obzira :P [ Shadowed @ 10.01.2011. 00:52 ] @
Sa closed source supom ne bi imao ovaj problem
![]() [ Srđan Pavlović @ 10.01.2011. 01:11 ] @
Jaoo... ja sam sad kod mojih uzivao u fenomenalnoj DOMACOJ supi
koju pravi moj cale i niko ne moze da mu pridje sto se pravljenja supe tice :) Iz kesice, samo, ali bas samo kad se mora... i to samo onu sa pecurkama, Podravkinu :) Naravno da su pune kojekakvih tih stabilizatora, emulgatora, i ostalih qrcatora.... ali jbg, od neceg mora da se rikne. [ Machiavelli... @ 10.01.2011. 01:45 ] @
Inace ono 55%, ako se vidi uopste, je sodium!
Pa sta im sve ovo treba za obicnu supu? Ja to ne mogu da razumem. [ tahuti @ 10.01.2011. 02:47 ] @
Rok trajanja.
[ brkchey @ 10.01.2011. 03:22 ] @
Nemoj to da jedes druze, nije dobro.
Jes' da ima i pozitivnih sastojaka, kao whey protein i kalijum karbonat, ali ima vise losih, kao natrijum glutamat, koji izaziva ovisnost o slatkisima i ima dosta natrijuma koji dize krvni pritisak. Nemoj to jesti osim ako stvarno, ali stvarno nemas izbora. A izbora uvijek ima, samo treba prioritizirati zdravlje umjesto nekih nebitnih stvari. Uzmi si vremena, kupis povrce (organsko: celer, luk, sargarepa, persun) domace pile, ili organsko (moze samo krilca), skuhas to i uzivas ko covjek. Ja to u kesici nikako ne mogu nazvati supom,a kamoli hranom za svaki dan. To je tek nuzno zlo... [ tdjokic @ 10.01.2011. 07:21 ] @
Citat: Machiavelli...: Sta je bre sve ovo? Jel su ovi ljudi normalni?! Primer: Newman's Own Organics Cranberries, 4-Ounce Pouches (Pack of 6), $16.80 Ingredients Organic Cranberries, Organic Cane Sugar, Organic Sunflower Oil. Refrigerate After Opening. A zato sto nema nikakvih dodataka, ne moze bez frizidera. Cuti, budi sretan da uopste pisu sta sve mecu unutra, pa mozes da biras. Valjda ih zakon tera na to. [ Java Beograd @ 10.01.2011. 07:25 ] @
Prava rakcija ljudi kojima je predočeno šta ima u supi. Kad bi pogledao šta ima u C supi, spisak bi bio tek tećina ovog, ali pravi sadržaj bi bio sto puta gori. Kod Kanađana nema labavo: sve mora da se ispiše.
Zašto je, između ostalog, dugačak spisak ? Zato što se supa pravi od 3-4 glavna sastojka (ovde: povrće, škampi, masnoće, začini), a svaki od njih je složen, pa ima svoj spisak podkomponenti. Odgovoran proizvođač bez pardona navede ukupan spisak komponenti i podkomponeneti i onda izgleda zastrašujuće. Na primer, ako si stavio konzumnu so u proizvod, treba navesti da u krajnjem proizvodu ima i joda, kojeg ima u konzumnoj soli. Ako si dodao i obično brašno, treba navesti da proizvod sadrži gluten. I td i td. [ mmix @ 10.01.2011. 09:57 ] @
Sodium ti je natrijum koji dobijas iz soli, posto je njegova preporucena doza veoma niska onda je i 55% u ovoj supi. Retko ko jede bljutavu hranu da bi zadovoljio <100% i to nema neke veze bas sa ovom supom
Sem ociglednog tipa suseno povrce, neke stvari koje znam sta su (plus 5 minuta istrazivanja) i za koje ne vredi paniciti: - Hydrolized Soy - glavni sastojak soja sosa - Corn Syrup Solids - dehidrirani corn syrup, zamisli melasu od kukuruza iz koje je izvucena voda da bi se lakse transportovao i teze kvario. To je to, u osnovi glukozni secer koji nas mozak moze da koristi (naravno ne treba preterivati kao sto ne treba preterivati sa bilo kojim secerom). Ovo ne treba mesati sa high-fructose corn syrup (HFCS) koji je los - Maltodextrin - oblik secera koji se lako vari - Autolyzed yeast extract - samounistene celije kvasca, radi ukusa. Veoma zdravo, ima ga u pivu i svim jelima i picima sa kvascem u kojim se javlja "prirodnim" putem. B vitamini, amino kiseline, itd. - Silicon dioxide - staklo ![]() - Whey Protein - kajmak bez masti - uzmes kajmak, izbacis lose zasicene masnoce i ono zdravo sto ostane je whey protein - Sodium Carbonate (E500) po naski natrijum karbonat - stabilizator. Bezbedan, ima ga u pastama za zube izmedju ostalog a ima ga u svim kupovnim jelima sa rezancima (mislim da sluzi da se rezanci ne lepe) - Guar Gum - prirodno sredstvo za zgusnjavanje (zaprska bez paprike ![]() - citric acid (E330) - limuntus ![]() Ono zbog cega ja ne bih jeo ovu supu: - Sodium triphosphate (E451) - konzervans - Monosodium Glutamat - MSG (E621) + Disodium inosinate (E631) + Disodium guanylate (E627) - pojacavaci ukusa, E631 se i prirodno javlja u kvascu. U principu ljudi kazu da je ovo bezbedno ali ja izbegavam takvu hranu, ako ne umeju da je skuvaju ukusnu ne moraju bas ni da mi je zacinjavaju hemijom. - Disodium Succinate koji nemam pojma sta je, internet kaze jedino da se sumnja da izaziva ostecenja organa, za mene dovoljno. - vestacke arome Al jbg, ne mozes ni imati hranu sa komadima mesa i nemati konzervans a da hrana nije smrznuta. Zato ovakve supe ni ne kupujem. Uz malo paznje primeticete inace da vecinu ovih stvari imate i u najobnijoj pilecoj ili govedjoj kocki koje nasi roditelji nemilice koriste ![]() ![]() Sto kaze Java da nasi moraju da pisu detaljan spiask dosta pakovanja bi moralo da se radi u vecoj formi da bi stala slova ![]() [Ovu poruku je menjao mmix dana 10.01.2011. u 11:14 GMT+1] [ squirll @ 10.01.2011. 10:08 ] @
Citat: Srđan Pavlović:koju pravi moj cale i niko ne moze da mu pridje sto se pravljenja supe tice :) "Nije sto je moj, ali je najbolji" :D [ Java Beograd @ 10.01.2011. 11:46 ] @
Inisistiranje na "zdravoj" hrani (namerno pod navodnicima) u urbanim uslovima je besmisleno. Ako se june gaji 1.000 km daleko od tvoje kuće, kako (?!) može sveže meso, bez ikakvih konzervansa da bude u kuhinji, ujutro, ili kad god ti se ćefne u toku dana ? Ako hoćeš da supu skuvaš za 5 min (a da ima u njoj i knedle i povrće i masnoće iz mesa), kako (?!) neko da ti spremi i dostavi ?
Dakle, ZDRAVA hrana - da, ako živiš na planini i svaki dan napasaš svoje june na svežem pašnjaku, ako sam gajiš svoju šargarepu i zelenu salatu i pri tome ne koristiš insketicide i fungicide, već sam, svojim rukama skidaš svaku štetočinu sa svakog lista salate posebno. Ako ne uspeš - šta je tu je - ostao si bez povrća za sledeću godinu. A ako hoćeš da kupiš svež krastavac u januaru, i uz to pride jedno belo meso, 1/2 kg svinjskih šnicli i 600 gr junećeg mlevenog (a da se ne latiš noža i sam ubiješ životinuju) - budi spreman da kupiš i jedeš ono šta ti se servira. [ Horvat @ 10.01.2011. 11:58 ] @
Citat: - Silicon dioxide - staklo , zvuci opasno ali nije, materijal je u prahu i inertan, nesvarljiv i ne apsorbuje se, udje na jednu stranu izadje na drugu a zbog cega se "mleveno staklo" stavlja u ovo? zarad kolicine ili sta? Citat: Machiavelli...: Inace ono 55%, ako se vidi uopste, je sodium! . natrijum! -_- [ mmix @ 10.01.2011. 12:07 ] @
Sprecava praskaste proizvode da se zgromuljicaju
![]() [ Machiavelli... @ 10.01.2011. 16:23 ] @
Ma... kupio sam pakovanje od 6 komada, ostalih 5 zavrsava u kanti. Sam cu da skuvam supu, nego nemam bas mnogo vremena a ni zivaca. Inace spremam hranu non-stop, ali me nesto supu mrzi...
Hvala na iscrpnim odgovorima o sastojcima. Ja ovo vise ne jedem sigurno. [ Horvat @ 10.01.2011. 16:29 ] @
pa skuvas jedno 10 litara, redovne domace, pa razdvojis u manje cinije koje stavis u zamrzivac - pa kad ti se jede, samo je izvadis i otkravis i kraj, barem znas sta je tamo
@mmix, al prah SiO2 je opasan za disajne organe (a kad treses kesicu prasi se,pa sigurno i udahnes ne malo zrna), pa ko cesto koristi te kesice (supice iz kesice), nije bas pametno (pogotovo sto se to talozi, ne nestaje vremenom iz organizma) edit:typo [Ovu poruku je menjao Horvat dana 10.01.2011. u 17:47 GMT+1] [ mmix @ 10.01.2011. 19:34 ] @
Machiavelli, tajna je u express loncu ako hoces brzo.
@Horvat, pa neces smrkati prah a ni kolicine sigurno nisu iole znacajne. Ja iskreno sumnjam da je receptura te supe takva da zahteva sio2, pre ce biti da je on dosao u recept kroz neki sastojak koji fabrika nabavlja na veliko u obliku praha (npr corn syrup powder) pa je morao da bude zapisan u sadrzaju. U svakom slucaju iskrneno sumnjam da mozes dobiti u realnom zivotu silocosis od sio2 iz supe :) " In the United States, it is estimated that one million-two million workers have had occupational exposure to crystalline silica dust and 59,000 of these workers will develop silicosis sometime in the course of their lives.[5]" Znaci max 6% onih koji su izlozeni VISOKIM koncetracijama ce razviti bolest. Svaki dan udises prasinu u vazduhu koja sadrzi ko zna kakva go*na pocev od veoma ostre i zaje(ane cadji od grejanja na cvrsta goriva. [ milance_kg @ 10.01.2011. 19:44 ] @
Majku mu, zar tolika tema oko supe :)
Ovako, ima ona masinica za rezance, pa nadjete dobar recept da se 'zuti rezanac u kuvanoj supi' :) Nisu skupa juneca rebra, a supa ekstra, i obavezno kao zacin susen persun, celer i tako to... a so po zelji... Dajte, ne trujte se ovim sr*njem, svako iole sposoban moze se kako-tako zdravo hraniti... Edit :) : Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|