|
[ mmix @ 07.02.2011. 10:28 ] @
| IKEA odustala od gradnje fabrike jer je lokalnim vlastodrscima zinulo doope da im ne daju parce zemlje na kojem ce je izgraditi. To sto je propustena prilika ne samo za zaposljavanje vec i za indirektno uposljavanje stotine domacih drvnih preradjivaca za izradu polu-fabrikata to nije vazno, vazno da IKEA nije htela da calne za izbornu kampanju. :(
Citat: Ikea odustala od fabrike u Srbiji:
Beograd -- Švedska kompanija Ikea odustala je od otvaranja fabrike u Srbiji, dok se gradnja velikog trgovinskog centra i robne kuće Ikee sigurno neće realizovati u 2011.
Kako piše Pres, Ikea je odustala od fabrike jer država nije htela besplatno da joj ustupi zemljište.
"Bili smo spremni da damo određene subvencije za pokretanje proizvodnje. Oni su, međutim, hteli da grade fabriku ako im država da besplatno zemljište. Iako se radi o svetskoj kompaniji, Vlada nipošto nije htela da napravi takav ustupak", kažu u Vladi.
Samo tvrdo, cak i ako Intel dodje i bude hteo da otvori chp fab u Srbiji, tvrdo im reci NE, to je nasa dedovina, mora da se plati! Proklete Jerine.
|
[ Igor Gajic @ 07.02.2011. 10:32 ] @
Kao sto sam rekao u drugom topicu.
Ovi iz vlasti se svojski trude da upropaste sve. Jednostavno samo ta logika mi se uklapa u njihovo dosadasnje ponasanje. Cudno, ali istinito. :S
[ Horvat @ 07.02.2011. 10:50 ] @
a malo bi i ikea previse
i da im plate radnike i da im daju zemljiste, da nece mozda da im plate i sirovinu i izgradnju hale?
[ stil @ 07.02.2011. 11:30 ] @
U Srbiji šta god da uradiš kajaćeš se :)))
[ component @ 07.02.2011. 11:34 ] @
ček, ček... Iz IKEA-e su hteli BESPLATNO zemljište?!? Pa i ja bih voleo da pokrenem neki posao ako mi država da besplatno zemljište. Mogu li da biram i koji deo Srbije mi odgovara?
[ a1200 @ 07.02.2011. 11:36 ] @
Zeleo bih da cujem i Ikeinu pricu... tj. da l' je to sve bilo samo zbog zemljista. Ako je uslov bio da im se da besplatno zemljiste - onda je vlada dobro postupila. Mislim, kakva je to prica - mi bi da gradimo fabriku, al' da nam date besplatno zemljiste?!
Nego, mislim da je prica slozenija od "zemljista" - verovatno je Ikea morala to zemljiste da preplati lokalnim despotima, ili da sama plati dovlacenje infrastrukture, ili nesto sl. Onda je mozda ovo bio jedan od uslova, ok mi cemo da uradimo to i to... ali vi nama dajte to i to...
Sumnjam da je ova prosta prica oko "zemljista" cela prica...
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 07.02.2011. u 12:48 GMT+1]
[ cyofee @ 07.02.2011. 11:43 ] @
Citat: mmix: IKEA odustala od gradnje fabrike jer je lokalnim vlastodrscima zinulo doope da im ne daju parce zemlje na kojem ce je izgraditi. To sto je propustena prilika ne samo za zaposljavanje vec i za indirektno uposljavanje stotine domacih drvnih preradjivaca za izradu polu-fabrikata to nije vazno, vazno da IKEA nije htela da calne za izbornu kampanju. :(
Samo tvrdo, cak i ako Intel dodje i bude hteo da otvori chp fab u Srbiji, tvrdo im reci NE, to je nasa dedovina, mora da se plati! Proklete Jerine.
Šta sad, jel svakoj stranoj firmi treba da poklonimo zemljište?
[ srdjee @ 07.02.2011. 11:48 ] @
Ja bi dao zemlju svakom ko hoce da pravi fabriku i pokrene PROIZVODNJU necega i pritom zaposli 500+ radnika.
Ovako Srbija dobije racq od ovce :/
[ japan @ 07.02.2011. 11:50 ] @
Ako će ta firma da otvori ko zna koliko radnih mesta, i da uposli ko zna koliko dobavljača sirovina i poluproizvoda, jel logičnije da im izađeš u susret i daš im zemlju, koja je inače samo parlog i koja se ni za šta ne koristi, niti ima nameru da se koristi, ili da se inatiš i tvrdiš pazar kao da si Kalifornija, a ti nemaš leba da jedeš...?
[ deerbeer @ 07.02.2011. 12:00 ] @
Ma kakvo bre zemljiste ... neko je trazio procenat i nije ga dobio :)
A svedjani se mozda malko gade na korupciju pa su im pokazali straznjicu...
[ pri3rak @ 07.02.2011. 12:03 ] @
Citat: Šta sad, jel svakoj stranoj firmi treba da poklonimo zemljište?
Za greenfield investiciju svakako da.Da li to zemljiste ima sada neku pametniju namenu osim sto mu pada cena, izigrava lokalnu deponiju, gaji korov i sl.
Naravno nije problem ni da trazimo nekoga ko ce zeleti da plati tu zemlju, ali mislim da ce se toga nacekati i nasi daleki potomci.Strane kompanije imajuci u vidu nepostojanje pravne zastite,losu radnu snagu, losu infrastrukturu, reketase na svim nivoima vlasti i inace nemaju previse motiva za ovakvim investiranjem, pa zasto da ima ne oduzmemo jos po neki koji je eventualno preostao :)
Prilicno sumnjam da je to ovde bio problem.Prosto nema logike da jednoj kompaniji na jednom mestu prakticno poklanjaju zemljiste i time se jos i hvale, a kod druge tvrde pazar.Verovatno se nisu dogovorili oko predizborne saradnje :D
[ madcama @ 07.02.2011. 12:15 ] @
Hajde mi objasnite ako znate. Zasto ja kao fizicko lice ako hocu da gradim kucu moram da platim zakup zemljista na 99 godina a pravno lice koje ce da agadjuje mnogo vise okolinu nego ja ne mora da plati? Zasto ja moram da platim telefonski prikljucak , prikljucak na el. mrezu, prikljucak za vodu, kanalizaciju i ostalu infrastrukturu, a pravnom licu da se sve to obezbedi za dzabe? Recicete mi da ce oni da obezbede posao mnogima. Pa i ja cu. Onome ko ce mi projektovati kucu, pa je izgraditi i spolja i iznutra. Znate li koliko je to radnih mesta?
[ Slobodan Miskovic @ 07.02.2011. 12:15 ] @
Uzas.
Neverovatno kako se tone sve dublje. Sto se tice IKEA-e ostalo je da izgrade 4-5 shopping centara za prodaju stvari koje ce se proizvoditi recimo u Bugarskoj :)
http://www.novinite.com/view_news.php?id=116793
Inace juce sam prolazio pored gradilista i konstrukcija je gotova komplet.
Citat:
Recicete mi da ce oni da obezbede posao mnogima. Pa i ja cu. Onome ko ce mi projektovati kucu, pa je izgraditi i spolja i iznutra. Znate li koliko je to radnih mesta?
--------------------------------------------------------------------------------
Da ali ce svi kojima si "obezbedio" posao posle izgradnje tvoje kuce posao nestati :)
Ikea bi gradila FABRIKU iz koje bi se IZVOZILO i gde bi bilo uposleno nekoliko hiljada ljudi placanjem cijih doprinosa, poraza i ostalih stvari bi zemljiste bilo mnogostruko isplaceno...
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 12:15 ] @
Citat: cyofee: Šta sad, jel svakoj stranoj firmi treba da poklonimo zemljište?
Ma jok. Ni slucajno ne treba dati zemljiste tako nekoj kompaniji, vec iskljucivo Milojku iz Donjih Pickovaca. Jos ako je zavrsio osnovnu skolu i pomogao Radovanu na proslim izborima, onda mu treba i namestiti par (naravno, vecih) poslova da covek odmah pocne da "obrce"
Evo, lepo covek kaze:
Citat: component: ček, ček... Iz IKEA-e su hteli BESPLATNO zemljište?!? Pa i ja bih voleo da pokrenem neki posao ako mi država da besplatno zemljište. Mogu li da biram i koji deo Srbije mi odgovara?
Opste je poznato da nasi ljudi imaju visestruko (10-100x) vece investicije od stranih kompanija, posebno od npr. jedne IKEA-e te je naravno isplativije pokloniti domacim biznismenima...
Jos ako se uzme u obzir da bi time sprecili/odlozili kolonizaciju i ocuvali suverenitet i teritorijalni integritet - to je to, resenje se samo namece.
Btw. ozbiljno, ne verujem da je u pitanju samo zemljiste, vec i (uobicajen) reket (koji moze da prodje kod Italijana posto su navikli na to, ali kod Svedjana - jbg)
@ madcama: Toliko o tome...
Nego, imam ja jedan super-mega-giga-master plan: Bataliti sve investicije, fabrike, koridore i sl. gluposti I prebaciti sva raspoloziva sredstva na izgradnju/zakup pruge, kompozicija i sta god bude potrebno za transport ovih 5-6 miliona do neke Mongolije/Kine/Sibira, sve smestiti u jedno selo (gde mogu do beskonacnosti da filozofiraju i pljuckaju, bez dodira sa svetom oko sebe i prilagodjavanja istom). A na ovim prostorima naseliti neke normalne ljude
[ Count Zero @ 07.02.2011. 12:18 ] @
Citat: Reci cete mi da ce oni da obezbede posao mnogima. Pa i ja cu. Onome ko ce mi projektovati kucu, pa je izgraditi i spolja i iznutra. Znate li koliko je to radnih mesta?
Hoćeš obezbediti, ali jednokratno.
Tri meseca će 10 ljudi imati posao.
A ovde bi tri meseca 100 ljudi imalo posao, a posle bi x godina 300 ljudi imalo posao.
Ali, kao što rekoše ljudi, ima tu još štošta.
[ nnn @ 07.02.2011. 12:25 ] @
Citat: madcama: Hajde mi objasnite ako znate. Zasto ja kao fizicko lice ako hocu da gradim kucu moram da platim zakup zemljista na 99 godina a pravno lice koje ce da agadjuje mnogo vise okolinu nego ja ne mora da plati? Zasto ja moram da platim telefonski prikljucak , prikljucak na el. mrezu, prikljucak za vodu, kanalizaciju i ostalu infrastrukturu, a pravnom licu da se sve to obezbedi za dzabe? Recicete mi da ce oni da obezbede posao mnogima. Pa i ja cu. Onome ko ce mi projektovati kucu, pa je izgraditi i spolja i iznutra. Znate li koliko je to radnih mesta?
Zato sto ti neces da zaposlis 500 ljudi i da pokrenes proizvodnju i da povecas izvoz.
[ pri3rak @ 07.02.2011. 12:35 ] @
Citat: Jos ako se uzme u obzir da bi time sprecili/odlozili kolonizaciju i ocuvali suverenitet i teritorijalni integritet - to je to, resenje se samo namece.
A ne treba smetnuti sa uma i cuvanje dedovine, te vaspitavanje buducih narastaja u tom maniru ne bi li i oni spokojno gledali sto vise nebeske zemlje pod korovom i otpadom.Treba misliti i na buduci rad dulicevog real time monitoring sistema deponija.Pa necemo valjda da dozvolimo da to bude promasena investicija.
[ Exodusbgd @ 07.02.2011. 12:42 ] @
Bogami, ja što sam do sada čitao članke o mogućem investiranju Ikee u Srbiji, nije sve do sada spominjano otvaranje fabrike, već samo tržnih centara (što je opet trange-frange, ništa ne dobijamo time). Njihov neki regionalni menadžer je u intervjuu jesenas rekao da planiraju da u našoj zemlji otvore nekoliko velikih prodajnih centara, bez fabrike.
Sad su se nadurili što nisu mogli da se dogovore sa lopinama iz vlasti, pa prosipaju priču: "Neka, neka, a mi smo baš hteli da gradimo i fabriku u Srbiji, i regionalni centar, i kosmodrom, i nuklearnu elektranu. i ....
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 12:46 ] @
Pa nisu ni odustali od trznog centra...
[ ventura @ 07.02.2011. 12:54 ] @
Citat: Exodusbgd: Bogami, ja što sam do sada čitao članke o mogućem investiranju Ikee u Srbiji, nije sve do sada spominjano otvaranje fabrike, već samo tržnih centara (što je opet trange-frange, ništa ne dobijamo time). Njihov neki regionalni menadžer je u intervjuu jesenas rekao da planiraju da u našoj zemlji otvore nekoliko velikih prodajnih centara, bez fabrike.
Ikea sama po sebi ima takav poslovni model da sve što može proizvodi na lokalnom tržištu. Ne rade oni to zbog toga što vole da unapređuju ekonomiju Srbije, već zato što bi im verovatno jeftinije bilo da plate Simpu da im proizvodi lupam, stalaže, nego da te iste stalaže šalju ovamo iz Finske ili Poljske i plaćaju transport, carinu i poreze...
[ boccio @ 07.02.2011. 13:30 ] @
Siguran sam da ovde ima puno toga sto nije saopsteno u izjavi za javnost. Za pocetak, nasi politikanti i banana zvanicnici su poznati po tome da ako IMT filozofija ne prodje, dil se ne zatvara. Sto bi neko stavio paraf na to da se IKEI da odredjeno zemljiste u donjim prdanovcima za izgradnju fabrike, kad moze da se strpa u dzep jako lepa svota za recimo zemljiste kod TC USCE (koje je, setimo se Insajdera, otislo prakticno dzabe uz izjavu gradskih vlasti da je to u "interesu grada"). Ili luka Beograd. Ili sve sto je Miskovic stavio sapu. Ili porodici Djokovic koliko zemljista je dato... Sve to dzabe ide, ali IKEA ne moze, jer verovatno nikog nije htela da podmaze.
Izgradnja fabrike koja nesto zapravo i proizvodi (a da nisu pecurke), je u ovom trenutku zemlji koja zivi od ugradnje u preprodaju uvezene robe potrebno ko lebac. Pa makar se proizvodilo samo za domace potrebe, a ne izvoz. IKEA sebi moze da dozvoli bezobrazluk da traze zemljiste, pitanje je samo da li mi sebi smemo da dozvolimo da to odbijemo...
Ma... ko ce da se bakce sa fabrikom kad lepo uvezes Samsung Galaxy Tab za $500, i prodajes ga usred Delta City-ja za 105,000 din... De ces sladje.
[ Java Beograd @ 07.02.2011. 13:39 ] @
Citat: boccio: Izgradnja fabrike koja nesto zapravo i proizvodi (a da nisu pecurke), je u ovom trenutku zemlji koja zivi od ugradnje u preprodaju uvezene robe potrebno ko lebac.
Možda, ali ti pogrešno razmišljaš.
Pravilno razmišljanje je: ako se nedajbože nešto u Srbiji proizvodi (osim pečuraka) onda će uvoz tog artikla da postane nepotreban tj. suvišan. Ako se unapred složimo da država = tajkuni = uvoznički lobi onda država tu enormno gubi. Zašto bi dakle država nedajbože podsticala tu suludu aktivnost koja se zove proizvodnja ?! Mislim, može se o tome pričati, razglabati, TV emisije, ovoono, ali konkretno, tj, stvarno nešto proizvoditi - ni slučajno.
Ako se ovako dozvolii IKEI, šta je sledeće ? Consumer electronic ?
[ Devanagari @ 07.02.2011. 14:09 ] @
Citat: component:ček, ček... Iz IKEA-e su hteli BESPLATNO zemljište?!? Pa i ja bih voleo da pokrenem neki posao ako mi država da besplatno zemljište. Mogu li da biram i koji deo Srbije mi odgovara?
Da, IKEA je htela BESPLATNO zemljište zato što bi uposlila ljude u zemlji koja je na korak od masovnog pomora glađu. Prošetaj do Nemačke, npr. pa zađi malo u planinske i druge zabačene predele i videćeš gomilu naselja/fabrika. Država ti da plac ili iznajmi za male pare, dovede ti gas, struju, put,… Fabrika krene da radi, uposli lokalno, ruralno dakle, stanovništvo, krene da plaća porez = vraća investiciju i počinje da pravi pare vrlo brzo.
A onda nasuprot toga imaš potencijalnu fabriku u zemlji gde ljudi gladuju, selo nestaje, gde nemaš puteve, struju, gas, ma ništa bre, nemaš čak ni ljude uopšte koji bi radili u nekoj zabiti, a kamoli stručan kadar. I koji je tvoj jedini problem u celoj situaciji? Zašto kompanija koja hoće da otvori fabriku u takvoj zemlji da dobija zemljište BESPLATNO? Mislim, ne znam šta da ti kažem, majke mi mile… Šta hoćeš, da ti plate zemljište, izgrade put, dovedu gasovode, dalekovode, izgrade fabriku, trafoe, vodovod, kanalizaciju, a zauzvrat — šta? Zgrtaće milijarde ovde, jel’ da? Neće niko da se bogati na našoj muci! Pa neće — tako da nikoga ni nema da dođe da investira, zbog tako mračnih stanja svesti…
Citat: Wi-Fi: Nego, imam ja jedan super-mega-giga-master plan: Bataliti sve investicije, fabrike, koridore i sl. gluposti I prebaciti sva raspoloziva sredstva na izgradnju/zakup pruge, kompozicija i sta god bude potrebno za transport ovih 5-6 miliona do neke Mongolije/Kine/Sibira, sve smestiti u jedno selo (gde mogu do beskonacnosti da filozofiraju i pljuckaju, bez dodira sa svetom oko sebe i prilagodjavanja istom). A na ovim prostorima naseliti neke normalne ljude
Ova teritorija vapi za rešenjem kao što je ovo! Jbt, ljudi nisu svesni kako izgleda 3/4 kopna na ovoj planeti, pa to je strašno. I onda imaš mentalno defektna stvorenja koja žive ovde, žali bože ovako lepo tlo! To bi valjalo razvrstati vrlo brzo, recimo onaj upitnik sa teme Da li ste podlegli zaglupljivanju, pa prvi odgovor: „Slažem se sa tvrdnjom" i pravo u stočni vagon i zbogom, sledeća stanica Gobi.
I tek na drugoj strani se prvi put spominje jbn Ušće, to zemljište koje je otišlo za kikiriki - to nikome ne smeta. E, ali ako neko hoće da pravi fabriku u nekom selu, e pa nećeš ga majci za džabe.
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 14:13 ] @
Citat: a1200
Zeleo bih da cujem i Ikeinu pricu... tj. da l' je to sve bilo samo zbog zemljista. Ako je uslov bio da im se da besplatno zemljiste - onda je vlada dobro postupila. Mislim, kakva je to prica - mi bi da gradimo fabriku, al' da nam date besplatno zemljiste?!
Hehehe moze to tako, ali na planeti Mars ;-)
Na planeti zemlji - u 2011 godini, ima sasvim dovoljno drzava koje daju zemljiste za dzaba i oslobadjaju od poreza na 10+ godina za dolazak takvih firmi - mnoge od njih su u blizini Srbije i vec neki niz godina preuzimaju proizvodnju od zapadnoevropskih drzava. Ako Srbija nece, ima ko hoce i to ima da se biju. Ikea to jako dobro zna zato i trazi to sto trazi, i vrlo verovatno ce jako brzo naci neku alternativu za to sto su hteli da rade.
Jedna Nemacka je morala AMD-u pre par godina da iskesira 270 miliona EUR samo da ostanu tamo gde jesu (Drezden).... Sta da se radi, takva su vremena dosla... mogli su i oni da se usqrce i da pricaju o principima i objasnjavaju na TV-u kako je pravedno da se ne trose pare na to - ali to ne resava problem, i neko bi opet morao da plati sve te ljude koji nemaju drugi posao i totalna cifra bi verovatno bila mnogo veca ;-)
E sad, ako su drzavi vazniji 'the principi' od sopstvene ekonomije... onda nema sta da se prica, uradili su super stvar - ako su im rekli!
Citat: boccio
Izgradnja fabrike koja nesto zapravo i proizvodi (a da nisu pecurke), je u ovom trenutku zemlji koja zivi od ugradnje u preprodaju uvezene robe potrebno ko lebac.
Ma jok more, vazniji su kosmicki principi... Ako Vlada Srbije ima racun i strategiju i smatra da se isplati odbiti IKEA-u... samo napred ;-)
Ali ja se nesto ipak bojim da nema... i da principi nece moci da se jedu.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.02.2011. u 15:25 GMT+1]
[ Odin D. @ 07.02.2011. 14:25 ] @
Sad bi bio pravi trenutak da neko turi odje onaj govor Dragutina Gavrilovica...
[ Texas Instruments @ 07.02.2011. 14:26 ] @
A šta je sve Costa Rica učinila da bi dovukla Intel u tu zemlju, slali državni avion po predsednika Intela na razgovore, ogromne subvencije za svakog zaposlenog, oslobađanje od poreza, prilagodili obrazovni sistem u zemlji da bi imali kadar... i sada 20% celokupnog izvoza te zemlje potiče od Intela. To je primer koji se uvek navodi kako država treba da privlači strane investicije.
[ Horvat @ 07.02.2011. 14:30 ] @
aha, znaci samo da damo besplatno zemlju ikea-i ili kome god, da im platimo radnike (valjda za svakog radnika dobijaju 5000e nepovratno, barem je tako za neke druge bilo prica), da se plate svi ostali troskovi (sem reketa, naravno)
umesto da podrzimo malu i srednju privredu, da se tih 5000 (za pocetak) da nekom novom preduzetniku, da se oslobodi placanja reketa prvih godinu ili dve i ostalo, a ne da se 1 600 e da raznim autopraonicama
koji k mozes sa 1 600 zapoceti? da valjas mobilne na buvljosu, je l?
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 14:34 ] @
Citat: Horvat
aha, znaci samo da damo besplatno zemlju ikea-i ili kome god, da im platimo radnike (valjda za svakog radnika dobijaju 5000e nepovratno, barem je tako za neke druge bilo prica), da se plate svi ostali troskovi (sem reketa, naravno)
Hoces, neces - ne mora, ima ko ce.
Nije obavezno, ne biju da prihvatis kao sto vidis.
Citat:
umesto da podrzimo malu i srednju privredu, da se tih 5000 (za pocetak) da nekom novom preduzetniku, da se oslobodi placanja reketa prvih godinu ili dve i ostalo, a ne da se 1 600 e da raznim autopraonicama
Drzava kao sto je Srbija bi trebala da podrzava SVE sto moze sto se tice proizvodnje, sto ukljucuje i IKEA-u i malu privredu. Te stvari nisu uzajamno iskljucive.
Ali to je samo moje misljenje... ako eksperti u Vladi Srbije imaju bolji plan, utoliko bolje.
[ Horvat @ 07.02.2011. 14:39 ] @
naravno da nisu iskljucive, i sasvim druga prica bi bila da se tako i ponasaju, ali dela drugacije pokazuju
da su vec x preduzeca dobila zemlju/podsticaje
dok pocetnici su dobili k od ovce u obliku od 1600e (samo ne znam koliko ti za stvarni posao ostane nakon sto ti uzmu rekete na to)
[ DaliborP @ 07.02.2011. 14:42 ] @
Citat: Horvat: aha, znaci samo da damo besplatno zemlju ikea-i ili kome god, da im platimo radnike (valjda za svakog radnika dobijaju 5000e nepovratno, barem je tako za neke druge bilo prica), da se plate svi ostali troskovi (sem reketa, naravno)
Davanje subvencija i besplatnog zemljista je nesto sto se vec desava u Srbiji. Sta je bolje, pomoci firmi koja ce imati par stotina zaposlenih u pocetku i povratiti taj novac kroz porez ili imati samo par stotina nezaposlenih bez ikakve firme i prihoda.
A evo i primera davanja subvencija u Srbiji:
http://www.b92.net/info/vesti/...v_category=9&nav_id=358676
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 14:46 ] @
Da li neko zaista veruje da su pregovori sa IKEA-om pukli zbog zemljista?
Davanje zemljista nije nikakva novost za Srbiju, tako da je vrlo malo verovatno da su politicari u Srbiji naprasno kod IKEA-e promenili svoje misljenje o vrednosti drzavne imovine.
Bice da su pregovori pukli zbog nekih drugih stvari, poznatijih u nasem recniku kao termin "ugrada", veliki biznis zahteva i veliko podmazivanje - a verovatno je ekipa malo pogresno procenila Svedjane, dokle su spremni da idu ;-)
[ Horvat @ 07.02.2011. 14:57 ] @
@dalibor, znam (kao sto sam vec i rekao) da su vec delili zemljista
ali je pogresna diskriminacija - davati "uspesnim" (i uspesnim) preduzecima zemljiste i podsticaje na radnike i sta ja znam, a ne podsticati malu privredu (1600e nije podsticaj)
[ dejanet @ 07.02.2011. 15:10 ] @
Citat: Bice da su pregovori pukli zbog nekih drugih stvari, poznatijih u nasem recniku kao termin "ugrada", veliki biznis zahteva i veliko podmazivanje - a verovatno je ekipa malo pogresno procenila Svedjane, dokle su spremni da idu ;-)
The Whole Truth and Nothing But the Truth..
[ pri3rak @ 07.02.2011. 15:16 ] @
Citat: Sad bi bio pravi trenutak da neko turi odje onaj govor Dragutina Gavrilovica...
Mislim da bi se Boratu u nekom trenutnku (nakon sto prodje moda sirenja laznog optimizma, a malo pred bankrot) dopala ideja, pogotovu sto je pomenuti poziveo jos 30 godina nakon govora.Doduse sumnjam da bi Borat bio spreman na bilo kakvo ranjavanje izuzev uganuca nokta, a i to u potpunoj anesteziji :)
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 15:18 ] @
ali je pogresna diskriminacija - davati "uspesnim" (i uspesnim) preduzecima zemljiste i podsticaje na radnike i sta ja znam, a ne podsticati malu privredu (1600e nije podsticaj)
Nece ceo svet stati dok Srbija ne smisli sta ce sa sopstvenom ekonomskom strategijom.
Te 2 stvari o kojima ti pricas nemaju blage veze jedna sa drugom - podsticaji za malu privredu su stvar siroke reforme poreskog sistema - dakle to je nesto o cemu treba da se mozga i da se uradi ali ce zahtevati promenu propisa, dok su high-level pregovori sa velikim firmama nesto sto se ad-hoc radi i vrlo verovatno svaki takav dil na kraju izgleda drugacije od drugih, jer su zahtevi drugaciji i ti dilovi imaju dosta diskrecije i nisu zapisani u nekom "pravilniku".
Znaci jedno nema veze sa drugim.
Dakle, imas sansu da ti dodje jedan od najvecih svedskih proizvodjaca namestaja i ti ces onda da pauziras stvar i da krenes da pricas o tome kako treba da se reformise sistem za malu privredu da se neko ne bi osecao diskriminisanim... ubi me ako tu ima neke logike.
[ Horvat @ 07.02.2011. 15:30 ] @
Citat:
Znaci jedno nema veze sa drugim.
budzet nije rupa bez dna
za tu istu lovu bi ovako mogli da zbrinu veci/manji broj i mozda (veliko mozda, lutrija je) i postignu veci obrt love
a opet i da ikea otvori, ko garantuje da ce imati lokalne kupce? kupovna moc je sve slabija, a oni koji su bogati,sigurno nece kupiti ikea namestaj nego neki malko kvaliteniji i od jaceg materijala
Citat: i ti ces onda da pauziras stvar
nisam rekao da se pauzira, nego da se odobri i jednim i drugim
ako imaju vremena da prave "dilove" sa ikea-om, nek nadju vremena i naprave ugovore za pocetnike, za to ih debelo placamo
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 15:30 ] @
^^Ima demagogije, to je glavna osobina stanovnika ove drzave
[ Odin D. @ 07.02.2011. 15:34 ] @
Citat: Horvat: ali je pogresna diskriminacija - davati "uspesnim" (i uspesnim) preduzecima zemljiste i podsticaje na radnike i sta ja znam, a ne podsticati malu privredu (1600e nije podsticaj)
Da, naravno da je pogresno investirati u uspjesna i dokazana preduzeca.
Treba umjesto toga velikoj gomili ekonomski nestrucnih (i nesposobnih) ljudi (koji bi u prvom slucaju mozda bili zaposleni kod uspjesnih firmi) podijeliti po 5000 evra, pa da svi pootvaraju standove sa kokicama, cevabzinice 1.5m x 1.5m, ograde tim parama neku livadicu i pocnu gajiti puzeve, ili kupe par nojeva i nesto tome slicno...
Pa kad se malo razviju, onda mogu da prosire posao na otvaranje pekara, mjenjacnica i butika sa rokom trajanja 1-2 mjeseca.
Dokazano uspjesan biznis model.
[ DaliborP @ 07.02.2011. 15:36 ] @
Citat: Horvat: a opet i da ikea otvori, ko garantuje da ce imati lokalne kupce? kupovna moc je sve slabija, a oni koji su bogati,sigurno nece kupiti ikea namestaj nego neki malko kvaliteniji i od jaceg materijala
Tako je. Ko pa to jos kupuje u Ikei, ama bas niko. Propast je zagarantovana i dobro je sto su ih napusili. Oni ce nama traziti dzaba zemlju....
[ Horvat @ 07.02.2011. 15:39 ] @
a ko je i pominjao otvranje standova sa kokicama?
govorimo o proizvodnji i zanatstvu, a ne o kokicama i cevabdzinicama
@dalibor, pa koliko bi bilo kupaca? isplatilo bi im se otvoriti 5 prodavnica (doduse ako nista ne moraju platiti i bi, ono, ako ne ide, zatvore i kraj, u plusu su makar i 2 dinara)?
Citat: Propast je zagarantovana i dobro je sto su ih napusili
nemoj da izvrces reci
nisam rekao da je zagarantovana probast
nego da nije zagarantovan uspeh (posto se prica da bi u pocetku bilo samo za lokalno trziste ne i izvoz)
[ Tyler Durden @ 07.02.2011. 15:42 ] @
Citat: Ali to je samo moje misljenje... ako eksperti u Vladi Srbije imaju bolji plan, utoliko bolje.
E da su samo eksperti u vladi. Vidis da pola foruma ima isti plan, na celu sa Horvatom.
Kakvo je stanje u puku, to bolje da i ne spominjemo.
[ robert63 @ 07.02.2011. 15:45 ] @
EEeehh moj Brajko,
Čitajuči ove postove -----Slošilo mi se !--Ovo nije strašno !!! Nego nemam reći !
Da država (u kojoj samo što se ne sruši ta "kula od karata") dozvoljava sebi Q-**če-nje tipa Uzmi-ili-Ostavi ?!?!
u poslu gde bi mnogi lokalci nahranili svoje porodice-a najbitnije DECU !
-Samo IDIOT može toliko da MUČI i SMARA strane ulagače prilikom otvaranja "pogona" ovde.
-Kad sami NISMO SPOSOBNI da prodajemo čistu vodu Arapima,
-Kad nam paradajz zamiriše pola kuće kad se preseče,
-Kad nam paprike od Zdravlja,debljine,vitamina i veličine--pucaju,
-Kad nam Ajvar,Pindjur,LJutica i ostale " Djakonije" promakle za REGISTRACIJU--jer je neko lenj !!!
-Kad imamo PRIRODU-Kao RAJ, od koje bi Švaba napravio da bude 3xRaja,
-Kad nam je priroda svašta dala a mi NE umemo čak NI DA NAPLATIMO-a kamo li da još nešto uljudimo i "našminkamo",
-Kad nam je iskreno,vredno,marljivo ispečena Rakija bolja od tog veštačkog Djoni-Šetača 8 puta!
Pa nama NE Trebaju Strane invecticije-pa-još da nam ONI ovde Filozofiraju !?!?!?
Mi ni sa ovim što IMAMO NE ZNAMO ŠTA ČEMO !!!
[ mozdasamjaamozdainisam @ 07.02.2011. 15:46 ] @
Nesto mi ne ide da bi bilo samo za lokalno trziste... Takva fabrika sa 3 meseca proizvodnje moze citavoj Srbiji da promeni namestaj :-)
tako da verujem da bi tu bilo i izvoza (za potrebe same Ikea-e u drugim mestima). Takodje, ne verujem ni da se _svi_ proizvodi prave u svakoj fabrici, Ikea ima cudo razlicitih proizvoda.
Anyway, nisam ni ocekivao da ce se ova vlada potruditi da uradi nesto pametno. Odnosno - znao sam da od ovoga nista biti nece...
[ Horvat @ 07.02.2011. 15:47 ] @
Citat: Tyler Durden: E da su samo eksperti u vladi. Vidis da pola foruma ima isti plan, na celu sa Horvatom.
Kakvo je stanje u puku, to bolje da i ne spominjemo.
kad prozivas poimenice, reci sta je lose u tome da drzava pomaze zapocinjanje male privrede (proizvodnja, vidim da je potrebno napomenuti jer neki tu pominju kokice i cevape)?
da se ponovim, treba da omoguce laksi rad ikea-i i ostalima, ali isto tako treba da pomognu i pocetnicima, a ne na dobar dan da im ogule kozu s ledja
[ pri3rak @ 07.02.2011. 15:58 ] @
Konstatno masis ideju iako ti je vec jasno napisano.Maloj i srednjoj privredi ne mozes pomoci nekim brzim ad-hoc resenjem.Ono sto njih unistava nije nedostatak pomoci i subvencija vec nakaradan sistem koji treba menjati sa jedne strane, a isto tako i problem strucnosti i kapiranja poslovne realnosti koji i nema veze sa drzavom.Do tu kockice legnu, pa taman ih i isus slagao, ne vredi propustati prilike poput ove sa Ikeom.
[ DaliborP @ 07.02.2011. 16:01 ] @
Citat: Horvat: @dalibor, pa koliko bi bilo kupaca? isplatilo bi im se otvoriti 5 prodavnica (doduse ako nista ne moraju platiti i bi, ono, ako ne ide, zatvore i kraj, u plusu su makar i 2 dinara)?
O cemu ti pricas, kakvih 5 prodavnica, kakvih 2 dinara?
Jesi bio ti nekad u Ikei? Ako otvore prodavnicu otvorice samo jednu jedinu koja ce biti dovoljna za celi region.
[ Odin D. @ 07.02.2011. 16:07 ] @
Citat: Horvat: govorimo o proizvodnji i zanatstvu, a ne o kokicama i cevabdzinicama
Ma kakva proizvodnja i zanatstvo!?
Znas li ti kad su porodicne manufakture i zanatstvo izumrli? Ima jedno 500 godina.
Znas li ti kakvu danas proizvodnju moras imati da bi bio konkurentan na bilo kakvom relevantnom trzistu?
Jedino ako ne mislis da u svijetu vlada opsta pomama za rucno radjenim opancima od telece koze, suklenim carapama i frulicama od sljivinog drveta, onda u redu...
A ako nije to, onda daj nam neki primjer na kakvu proizvodnju i zanatstvo si ti mislio.
Bas me zanima kako i kojim ce to proizvodom i proizvodnom organizacijom Srba sa zenom i djecom zaposlenim u porodicnoj proizvodnji da zajebe industrijsku proizvodnju u fabrici koja zaposljava terminatore tipa T1000 koji rade za platu od 15KWh mjesecno.
Mora da su u pitanju plazma televizori, luksuzne jahte ili takvo sto...
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 16:11 ] @
za tu istu lovu bi ovako mogli da zbrinu veci/manji broj i mozda (veliko mozda, lutrija je) i postignu veci obrt love
IKEA ima vec razradjen biznis plan - koliko je taj biznis plan dobar, to pokazuje njihova pozicija na trzistu.
Ako mislis da mozes bolje od njih... ja bih ipak malo zastao i razmislio o tome.
Mislim ako o ovome treba da se raspravlja...
[ Shadowed @ 07.02.2011. 16:16 ] @
Horvat, pogresno u tvojoj ideji je to sto imas neki pojam o ruzicastom svetu sa leptiricima, cveticima i ostalim tufnicama.
To sa cevapdzinicama i buticima i ostalim glupostima BI se dogodilo kada bi podelio te pare, govorio ti o tome ili ne. Ili bi se otvorilo x proizvodjaskih firmica ako ih na to nateras a onda bi 95% njih propalo.
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 16:22 ] @
Da ne pricamo o tome da bi sama IKEA sigurno kupovala robu od manjih proizvodjaca, kao sto to rade i bilo gde drugde.
Za ovakve stvari bi trebalo da padne vlada - donosenje ovakvih odluka je katastrofalo po privredu zemlje, i ocigledno "ekspertima" nije nikakav problem da donose takve odluke jednu za drugom.
[ component @ 07.02.2011. 16:29 ] @
Da li zna neko konkretno koje zemljište je bilo u pitanju (lokacija i površina) i koliko to zemljište vredi? Da je IKEA kojim slučajem odlučila da otvori fabriku u Srbiji koliko bi to značilo novih radnih mesta?
Po ovome što neki pišu čini mi se da je u pitanju zemljište koje i ovako niko neće, a da bi IKEA uposlila desetine hiljada radnika.
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 16:38 ] @
^9.000 radnih mesta, a lokacija sigurno nije Usce...
Citat: Shadowed: Horvat, pogresno u tvojoj ideji je to sto imas neki pojam o ruzicastom svetu sa leptiricima, cveticima i ostalim tufnicama.
To sa cevapdzinicama i buticima i ostalim glupostima BI se dogodilo kada bi podelio te pare, govorio ti o tome ili ne. Ili bi se otvorilo x proizvodjaskih firmica ako ih na to nateras a onda bi 95% njih propalo.
+1
Btw.
Citat: Horvat: nisam rekao da je zagarantovana probast
nego da nije zagarantovan uspeh (posto se prica da bi u pocetku bilo samo za lokalno trziste ne i izvoz)
zagarantovan uspeh ne postoji. Nigde, pa ni u trgovini narkoticima
[ robert63 @ 07.02.2011. 16:50 ] @
Citat: component:,,da bi IKEA uposlila desetine hiljada radnika
Ma kakvi desetine Hiljada, NE treba nam Alavost!
Nek zaposli par stotina a to je puta 3 možda 900 ili 1200 nahranjenih usta !
A ta če firma da izgradi i
-put do nje,
-i neku minimalnu infra-strukturu,
-imače potrebe za nekom boljom tel. centralom,
-Možda če da "poveča" dovod struje,da bi funkcionisala,
-Ili će da poveča prečnik cevi VODOVODA da bi pokrila potrebu za VODOM,
Ma svašta ima potrebe da odradi-PRE puštanja pogona u Danonočni-RAD 24H.
A za sve TE rabote če da uzme lokalne izvodjačke firme ( jer su naj-jeftiniji)
i tako barem ima da makne nešto sam MRTVE-TAČKE,barem negde da krene nešto-bilo šta !
Nek nadje Lokaciju u bilo kom delu Srbije !
-da makar lokalno Stanovništvo malko dušu dane i pare brojati može,makar i minimalno!
Samo da se već jednom miče u pozitivnu stranu !
[ Igor Gajic @ 07.02.2011. 16:53 ] @
Ono u cemu Srbija ima ogromnu sansu da zaradi ogromnu lovu je da proizvodi cistu organsku hranu. Bez pesticida, bez djubriva, bez otrova bilo kakve vrste. Ta vrsta hrane sada ima veliku potraznju i mnogo vecu cenu od obicne hrane. A zbog sankcija, lose ekonomske situacije, manjka industrije, ova zemlja je vise nego kvalitetna za takvu vrstu proizvodnje. Ali avaj, dzaba...
[ Horvat @ 07.02.2011. 16:59 ] @
ja se izvinjavam za onih 5 prodavnica, ne znam odakle mi je to
ok, planiraju da otvore jednu prodavnicu,verovatno bg
i koliko vi mislite da ce ljudi iz nis, vranje,kragujevca, subotice, sombora i ostalih "bliskih" mesta ici do bg-a da kupe namestaj?
@odin, ma tako je, ili ikea ili nista, ni slucajno nesto da probas sam da proizvodis, ne daj boze da se vas 3-4 udruze pa da pravite gotove proizvode od "poluproizvoda" (npr drveta ili voca/povrca (eto ti primer)), iju, sacuvaj boze (pa cak i sam da pocnes,al da zaposlis vise ljudi)
Citat: To sa cevapdzinicama i buticima i ostalim glupostima BI se dogodilo kada bi podelio te pare, govorio ti o tome ili ne. Ili bi se otvorilo x proizvodjaskih firmica ako ih na to nateras a onda bi 95% njih propalo.
to svakako jeste problem, velik, to ne sporim
al zato valjda imas drzavu (tj ljude koji u ime nje) kontrolise kome ide lova i kako trosi tu lovu, a ne da uzmes podsticajna sredstva za pokretanje neke proizvodnje (bilo manje bilo vece) i onda to potrosis na letovanje - za to stroga otplata duga i tucanje kamena
al je problem ovde - korupcija :S
Citat:
zagarantovan uspeh ne postoji. Nigde, pa ni u trgovini narkoticima
naravno da ne postoji, al postoje neka predvidjanja koliko bi ljudi otprilike kupovalo namestaj i ostalo sto je u asortimanu ikea-e
[ robert63 @ 07.02.2011. 17:00 ] @
Citat: Igor Gajic: Ono u cemu Srbija ima ogromnu sansu da zaradi ogromnu lovu je da proizvodi cistu organsku hranu. Bez pesticida, bez djubriva, bez otrova
Igore:
-Veruj mi,,, SVI UČESNICI SE SLAŽU u tome--ALI DAJ BRE VIŠE NEK-NEKO TO I POČNEEE !!!!
to ne možemo ja,Ti, i svi učesnici ovde,
TO MORA da bude Valjana i Pozitivna volja države da pomogne Gradjanima i sebi !
Na žalost--u ovoj Državi nije cilj da se zaradi uz pomoč rada !
Ovde su mnogo negativnije "Transakcije" od Vitalnog značaja !-- ( a Robu-Nit-Video-Niti-Pipao)
Neće TO moči do VEKA !--Slomiče se na gladnim ustima!
[Ovu poruku je menjao robert63 dana 07.02.2011. u 18:48 GMT+1]
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 17:05 ] @
@ Horvat: "otplata duga i tucanje kamena" ne znaci nista, posto su, kad do toga dodje, pare vec bacene. Isto tako, manja je sansa da IKEA potrosi pare na letovanje nego xxx buducih preduzetnika (od kojih vecina ima nameru da za*ebe sistem, a ostali ne znaju ni da rade za platu a ne da vode posao).
[ japan @ 07.02.2011. 17:08 ] @
@robert63:
- Meni treba -- neki DEKODER za čitanje TVOJIH -- "porukaa" !
[ robert63 @ 07.02.2011. 17:08 ] @
@Horvat
Ma šta ih briga za Pančevo,Vranje,Suboticu,Kragujevac---kad Tu ništa NE radi valjano !---beda,beda,
Turnuče ONI (IKEA) prodavnicu pored 2,5 Milionskog grada--I da Te BOG vidi !
Tamo možeš da prodaš i " Upakovanu Ciglu"--samo da imaš valjanu žvaku.
Misliš da su Ti iz IKE-e " Veslali Sise" ------pre nego što su istražili tržište ?
[ robert63 @ 07.02.2011. 17:12 ] @
@japan
Slažem se,
Aj na PP ili OVDE da mi došapneš,
-Po čemu su mi postovi toliko " Nerazumni" ???
Svaki komentar je dobrodošao ( zarad poboljšanja razumljivosti napisanog texta)
Veliki Pozdrav
[ Horvat @ 07.02.2011. 17:12 ] @
Citat: Wi-Fi: @ Horvat: "otplata duga i tucanje kamena" ne znaci nista,
i te kako znace - radis dok ne zaradis sto si potrosio (postoje ekonomije u vlasnistima zatvora/pritvora, pa nek obradjuju krompir)
a i pored toga, kad se procuje da je 100 njih zavrsilo u zatvor zbog toga 101. nece pasti na pamet da to radi
no,opet, back to corruption ...
[ DaliborP @ 07.02.2011. 17:14 ] @
Citat: Horvat: ok, planiraju da otvore jednu prodavnicu,verovatno bg
i koliko vi mislite da ce ljudi iz nis, vranje,kragujevca, subotice, sombora i ostalih "bliskih" mesta ici do bg-a da kupe namestaj?
Ja mislim da si ti jedini covek na planeti zemlji koji ima sumnje u biznis model Ikea namestaja.
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 17:17 ] @
Ja se kladim da ima jos takvih, i to bar par miliona...
@ Horvat: Cak i da je to efikasno, prolazi VREME. Vreme tokom kojeg bi vec stizao profit, a u tom slucaju se tek vracaju dugovi...
[ japan @ 07.02.2011. 17:18 ] @
@robert63:
Ne znam, čini mi se da imaš neki bug u formatiranju zbog koga mi je jako naporno da čitam tvoje poruke. A možda je to samo do mene, da ne gušimo temu...
[ Horvat @ 07.02.2011. 17:25 ] @
Citat: DaliborP: Ja mislim da si ti jedini covek na planeti zemlji koji ima sumnje u biznis model Ikea namestaja.
ne, ja imam sumnju u kupovnu moc gradjana ove "drzave"
a kreditima je vecina vec zaduzena - pa ni tako ne ide
[ Isak666 @ 07.02.2011. 17:33 ] @
Jeftinije od njih nema, pa ako nemaju za njih, nemaju ni za ostale.
A neko ipak kupuje krevete, ogledala, tanjire, posteljinu i sl.
[ robert63 @ 07.02.2011. 17:43 ] @
Nisu ni ONi iz IKE-E bez bag-a! Evo primera poziva na povračaj robe:
http://www.ikea.com/ms/de_DE/aktivitet/wichtige_information.html
Ili 2-gi primer:
[ DaliborP @ 07.02.2011. 17:51 ] @
E ako je tako koji ce nam onda. Imamo Simpo.
[ Odin D. @ 07.02.2011. 17:51 ] @
Citat: Horvat: @odin, ma tako je, ili ikea ili nista, ni slucajno nesto da probas sam da proizvodis, ne daj boze da se vas 3-4 udruze pa da pravite gotove proizvode od "poluproizvoda" (npr drveta ili voca/povrca (eto ti primer)), iju, sacuvaj boze (pa cak i sam da pocnes,al da zaposlis vise ljudi)
Jeste, jeste, i ja se slazem da je najbolje da nasi ljudi imaju najuspjesniji biznis na nasoj zemlji.
Nego, ja te zamolih da nam predocis sta je to konkretno?
Koji poluproizvodi od drveta, voca, povrca i kako?
Po kom biznis modelu koji moze konkurisati vec postojecim i uigranim proizvodjacima i po kojoj cijeni.
Jel' ti zaista mislis da sa par iljada evra ili par desetina iljada evra mozes da napravis ikakav ozbiljan biznis?
Pa treba ti 200 'iljada evra samo da platis nekoj marketinskoj agenciji da bi se za tvoj "Milosav's ajvar" culo par sela dalje od tvog sela, a da ne pricam za drugu opstinu, ili nedaj boze drzavu.
[ Isak666 @ 07.02.2011. 17:52 ] @
@robert
Nema produkcije bez baga, pogotovo kad neko ima milion artikala.
[ robert63 @ 07.02.2011. 17:55 ] @
DaliborP:
IKEA ima "poziv za vračanje" svake 3. Godine,
A kod nas Šta god kupiš "NE Možeš da mu zatvoriš Vrata--a da NE spadnu ili da ih ne Polomiš !?! "
Kod "Fušera-ostaje-Fušerski"--samo da prodaju ( Nevezano za Korisno-NE-Korisno ).
To nije baš-baš isto !
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 18:22 ] @
ne, ja imam sumnju u kupovnu moc gradjana ove "drzave"
Vidi, ako IKEA ima racun da dodje u Srbiju, neko je vrlo verovatno sabrao neke stvari i skontao da to moze.
To nije tvoja briga, ili briga drzave - vec njihova.
Btw, ovde se prica o FABRICI namestaja koja bi PROIZVODILA namestaj. Ta fabrika sigurno ne bi proizvodila namestaj samo za prodaju u Srbiji.
Ta fabrika bi kupovala polufabrikate od drugih preduzeca, njeni radnici bi, takodje, svoje plate onda trosili na kupovine usluga od drugih - umesto da dobijaju neku kintu od drzave i vise na birou.
Ali neee... nista to nije bitno, bitnije od svega toga je koliko ce se neka "ovlascena" mrcina omastiti, zato sto je ON bre velmoza u svom resoru. Za takve mozgove je Staljin zaista imao najbolje resenje :(
Na kraju ce Ikea negde u Bugarskoj ili Makedoniji otvoriti fabriku, a neki Mile Misko Zika lokalni velmoza ce to prodavati u Beogradu po 5x vecoj ceni u svom soping "molu", kako se to kaze u novogovoru... way to go.
[ component @ 07.02.2011. 18:35 ] @
Citat: 9.000 radnih mesta, a lokacija sigurno nije Usce...
9000 je puno radnih mesta. Zaista treba imati debeo razlog i reći nekome da ne želiš da uposliš toliko ljudi. I dalje me kopka koju su lokaciju tražili. Koji li su detalji tog "pregovora"? Ne mislim na "koliko treba da se da ispod stola", već šta su iz IKEA-e tražili a šta su im naši nudili...
Mada kad razmislim, da li bi mi besplatno dali 1000 puta manje zemljišta ako obećam da ću zaposliti 9 ljudi? Ako hoće, mogao bih da krenem sa nekim biznisom (još samo da saznam koje je zemljište ponuđeno IKEA-i)
[ Horvat @ 07.02.2011. 18:52 ] @
odine, odmah ili svet ili nista?
jeste malo i 5 000 (jako malo, pominjao sam tu cifru zbog toga sto toliko daju za zaposlenog radnika), sto vise - to bolje
al opet ne moras sutradan odmah da izvozis u nemacku, pocnes lokalno, pa se siris na okruzno, pa drzavno, i za jedno 5 god izvozis
i sam si pomenuo jedan proizvod - ajvar, eto, pocnes s proizvodnjom ajvara
i ne moras odmah najskuplju "markentisku agenciju" platiti
Citat:
Btw, ovde se prica o FABRICI namestaja
o fabrici koja se sada prvi put pominje kad im nisu dali "zemljiste" (zvanicno tako kazu)
[ vlada131 @ 07.02.2011. 18:56 ] @
@Horvat
Država koja je među 2-3 najbednije u Evropi, sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi i vrlo blizu bankrota, sa infrastrukturom iz 2. sv. rata, četvrtim najstarijim stanovništvom na svetu, koja je na dnu svih lista po broju visokoobrazovanih kadrova, IT pismenosti i obrazovanja uopšte, ne sme da odbije bilo kakvu mogućnost da bilo ko otvori fabriku u njoj, bila to Ikea ili ne znam ko. Ta Ikea bi spasila koliko-toliko (9 hiljada, ej!) ljudi koji bi radili u njoj od gladovanja i najteže socijale...mislim, stvarno ne vidim logiku šta tu ima da se filozofira - ovde je najhitnija stvar obezbediti posao za što veći broj ljudi, a restruktuiranje privrede, mala i srednja preduzeća su druga stvar, i to ne sme da isključuje (preko potrebni) dolazak jakih kompanija na naše tržište.
[ Odin D. @ 07.02.2011. 18:58 ] @
Citat: Horvat: odine, odmah ili svet ili nista?
jeste malo i 5 000 (jako malo, pominjao sam tu cifru zbog toga sto toliko daju za zaposlenog radnika), sto vise - to bolje
al opet ne moras sutradan odmah da izvozis u nemacku, pocnes lokalno, pa se siris na okruzno, pa drzavno, i za jedno 5 god izvozis
Ma daj molim te, jel se ti to salis il' ozbiljno zboris!?
Kakav ajvar kakvi bakraci to je bila sprdijancija.
[ Horvat @ 07.02.2011. 19:13 ] @
naravno da ne ozbiljno samo ajvar, nego proizvodi poput i tog ajvara, npr razne zimnice, sokovi i ostalo (samo jedan primer, ne i etalon)
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 19:16 ] @
Kakve bre veze ima fabrika namestaja i ajvar u pm?
Pa nece isti ljudi koji bi srafili namestaj proizvoditi ajvar hebote... Aman bre ima bre na stotine hiljada ljudi na birou, a neki se ponasaju kao da je Srbija Svajcarska i da ima problem sa nalazenjem radne snage, a ne da grca i zajmi lovu od MMF-a da placa sve te ljude koji ne rade nista...
Citat:
nego proizvodi poput i tog ajvara, npr razne zimnice, sokovi i ostalo (samo jedan primer, ne i etalon)
To su stvari koje nemaju veze jedno sa drugim i resavaju se na sasvim razliciti nacin - ono, ti pricas o povoljnim start-up kreditima za malu privredu a ovde se radi o strateskim pregovorima za dolazak najveceg proizvodjaca namestaja.
[ Horvat @ 07.02.2011. 19:30 ] @
ko je i rekao da ajvar i namestaj imaju ista slicno? (nit je proizvodnja ajvara jedino sto mali preduzimac moze raditi, niti se samo namestaj proizvodi u velikim preduzecima)
ja sam rekao da drzava treba da pomogne I ZAPOCINJANJE (bio to povoljan kredit ili nepovratna sredstva, sustinski nije jako bitno) male proizvodnje, a ne samo ikea-u i slicne (koji vec grcaju u lovi, da se ne lazemo, pa im nikakva pomoc nije ni potreba, ako stvarno zele bas ovde da zapocnu posao, nego eto, mogu za dz da dobiju,pa sto da ne, no ni to nije problem)
Citat: da placa sve te ljude koji ne rade nista
obrazlozi? (preskoci zastavu)
i jos jednom da se ponovim
problem je u tome sto drzava ne pomaze mala i srednja preduzeca, vec samo daje ovim multimilijarderskim preduzecima za dz razne stvari, jos jednom SAMO NJIMA
[ milivoje t @ 07.02.2011. 19:30 ] @
Citat: boccio:
Ma... ko ce da se bakce sa fabrikom kad lepo uvezes Samsung Galaxy Tab za $500, i prodajes ga usred Delta City-ja za 105,000 din... De ces sladje.
--------------------------------------------------------------------------------
Pa ti si amater!
Delta city prodavnice zenskog nakita, sto drzi cerka Miskovic, one dzidzabidze. Zenske mindjuse 1200 dinara, nabavna cijena 50 din. Isti odnos je za ostale artikle.
Nikad od tebe miskovic biti nece...
[ milivoje t @ 07.02.2011. 19:31 ] @
Pa ti si amater!
Delta city prodavnice zenskog nakita, sto drzi cerka Miskovic, one dzidzabidze. Zenske mindjuse 1200 dinara, nabavna cijena 50 din. Isti odnos je za ostale artikle.
Nikad od tebe miskovic biti nece...
[ boccio @ 07.02.2011. 19:31 ] @
Citat: ma tako je, ili ikea ili nista, ni slucajno nesto da probas sam da proizvodis, ne daj boze da se vas 3-4 udruze pa da pravite gotove proizvode od "poluproizvoda" (npr drveta ili voca/povrca (eto ti primer)), iju, sacuvaj boze (pa cak i sam da pocnes,al da zaposlis vise ljudi)
Pogledaj "posledicu" ulaska McDonalds'a na nase trziste. Zahvaljujuci njima, bukvalno zive firme Desing (prelivi za sladolede), Esca Food Solutions iz Inđije (meso), Salat Centar Beograd (salate), Žitoban iz Zrenjanina (zemičke). Namerno ne pominjem Imlek, Coca-Colu, i sl. jer oni bi se snasli i bez McD-a, dok gore navedenima ne verujem da bi bilo svejedno...
E, sad, posto ti imas master plan kako to nije bitno, i da "mogu oni i sami", ja ti predlazem da budes business development consultant gore navedenima i objasnis im kako i bez McD-a mogu da plasiraju istu kolicinu proizvoda na trziste. Siguran sam da bi se obezbedio za ceo zivot, a moguce i svoju decu :)))
Citat:
Uf... aj ovako, IKEA je otvorila ogroman motherfuckin' objekat na tromedji svedske, norveske i finske, u tolikoj pizdi materini da su bukvalno morali da izgrade jos 100-150km puta da bi moglo kolima da se dodje do tamo. Svi su batici rekli da je prso, izgubio dodir sa realnoscu... Epilog - cak i RUSI (ekipa iz Murmanska i okoline) dolaze tamo da kupuju :)
Tja, nema veze. Bitno da smo Djokovicima dali pola grada. Btw, ne znam dal je neko ispratio, ali Hala Sportova na Nbgd-u se rusi, i Djokovici ce tu dobiti mega-sega teniski centar... Bas me zanima koliko su platili to zemljiste :)))
[ Odin D. @ 07.02.2011. 19:46 ] @
Ma daj @Horvat, kakav ajvar kakve zimnice, metle od trske i pletene korpe... To nema veze sa privredom to je neka hobi-varijanta poslovanja koja nema nikakvog znacajnog znacaja za drzavnu privredu.
Prvo zato sto je promet robe i sredstava u tim manufakturama zanemarljiv, a drugo zato sto ne moze ni znacajan broj tih "proizvodjaca" da egzistira na ovom trzistu jer ce na kraju svak svakome nesto da prodaje, ja tebi ajvar, ti meni lakirani komad panja sa svetim Simeunom, i tako ukrug.
Trece, ti nekako umisljas da je svaki nas socijalni slucaj bez posla koji jedva krpi kraj sa krajem neki prikriveni ekonomski genij i menadzerski carobnjak kome samo trebas da kanes malo para i eto ga on ih vec 18 puta obrne u dva mjeseca i umnozava geometrijskom progresijom, pa bilo da je kreno sa ajvarom, zimnicom, bakarnim kotlicima ili sito-stampom...
Pa ne ide to bas tako. 99% tih kojima da veceras das 10 'iljada evra, od sutra popodne ne bi bili dostupni ni na jednom telefonu.
Nema uostalom nijedne solidne zemlje u svijetu a cija solidnost pociva na malim porodicnim proizvodnjicama.
Neka industrija mora da postoji, jer fabrika sa 100 ljudi ne obrce 10 puta vise para od nekog porodicnog biznisa sa 10 zaposlenih, nego minimum 10 hiljada puta vise.
Pogledaj malo kako se krece 'revenue' firmi u zavisnosti od broj zaposlenih, pa ces lako uociti geometrijsku (a ne linearnu) progresiju u kolicini para.
[ milivoje t @ 07.02.2011. 19:47 ] @
Citat:
Pa sta ti je. Nekada se u beograd dolazilo u muzej, sad se ide u delta siti. Klinci iz cele srbije se slikaju u tom bitnom zdanju, pa to je najvaznije mesto koje se mora posetiti kada se doje na ekskurziju. Svaki gazda koji drzi do sebe mora da vodi zenu iz nisa u delta siti jednom nedeljno. Da je apdejtuje.
Sad da li bi se mnogo kupovalo jeste pitanje i zavisi samo od ikee. Jer u srbiji svako zna bar tri stolara koji prave sve od iverice za male pare. Kika je svojim cenama oterala kupce. Sigurno je ikea procenila trziste kao neperspektivno jer odavno su mogli napraviti prodajni centar.
[ Horvat @ 07.02.2011. 20:40 ] @
@boccio, ajd jos jedan put
ja ne sporim da bi otvaranje ikea-inih poslovnih pogona dobro doslo odredjenom delu ljudi, cak sto vise, pozitivno je to
ali davati im sve to za dz iako su oni multimilijarderi, a druge potpuno diskriminisati, pa...
norveske zemlje porediti s ovom? hmmm
Citat:
Trece, ti nekako umisljas da je svaki nas socijalni slucaj bez posla koji jedva krpi kraj sa krajem neki prikriveni ekonomski genij i menadzerski carobnja
naravno da nije, ni niko nije rekao da svako treba da bude vlasnik preduzeca i da upravlja, nego da se omoguci poceci, makar i tim 1% koji bi uspesno poslovali
malo jeste u odnosu na jednu ikea-u koja verovatno obrce milijarde godisnje, ali na lokalnom nivou i nije tako malo (opet, sve zavisi sta,kako i ko)
] Citat: Neka industrija mora da postoji
u potpunosti se slazem, ne neka, nego sto vise, al opet se vracamo na ono, davati tako jednima, a drugima ne... il daj "svima" il nemoj nikom
sad mi je pao na pamet exit (nema nikakve veze sa proizvodnjom, vec s davanjem love iz budzeta), grad ns svake godine da nekoliko miliona dinara (brojka je promenljiva) koji su u budzetu za neprofitne kulturne manifestacije - a exit obrce milione, a zvanicna zarada (sto nisu pokupili s racuna) im je jedne godine bila 200 000e, njima treba poklanjati lovu? jeste tacno da od exita mnogi novosadjani, a i sire, imaju prihoda,ali... hmm... (u ovakvu pricu se mogu i pomenuti djokovici svrstati)
@milivoje, da, cuo sam te price da im se posete sajmu knjiga zavrsavaju u tc usce i delta city... how cool is that
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2011. 20:47 ] @
ali davati im sve to za dz iako su oni multimilijarderi, a druge potpuno diskriminisati, pa...
Hebote, kakva bre diskriminacija?
Naravno da se takve stvari daju ogromnim investitorima i naravno da kada dodje neka IKEA ili neko drugi slican da ce ih primiti ekipa ministara i da je se pregovara o ad-hoc stvarima koje nisu dostupne svakom kao sto je davanje zemljista, oslobadjanje od poreza, ucesce drzave u izgradnji infrastrukture i sl...
Naravno da nece dobiti isti tretman kao i neki mali privrednik - to nije nikakva diskriminacija, vec jednostavno fakat zivota.
Kada ti budes imao biznis koji omogucava da zaposlis hiljade ljudi - onda ce i tebe primati ministri.
[ Odin D. @ 07.02.2011. 20:57 ] @
Pa pobogu covjece, pa i da su zilioneri kakve veze to ima!?
Ako mozes uci sa nekim u posao tako da imas od toga visestruke koristi, kakve veze ima to da li ce i koliko tvoj poslovni partner takodje imati koristi.
Pa nije Ikea socijalna ustanova, pa da kazu: eto imamo mi previse para, aj' da ih djelimo siromasnom narodu u Srbiji....
Pa ne traze oni zemljiste dzaba zato sto im se digla neka stvar, nego zato sto su ocigledno prilike takve da ce neko pametniji u komsiluku da im ga dzaba ponudi.
Sve je to stanje trzista: neko ima potrebu za industrijom i radnim mjestima, neko ima ponudu - pa se dogovaraju oko uslova.
Ima zemalja koje bi im platile i 24/7 kurve sa sve palminim liscem da ih lade u pauzi izmedju osnovne djelatnosti, samo da dodju, a neki se ovdje natezu oko korovljivih livada....
Bem' te srbijo sa takvim mozgovima...
[ Count Zero @ 07.02.2011. 21:09 ] @
Eh, i Bil Gejts bi mogao da smanji upola cenu Windowsa, kad je već bogat..
Ne ide to tako - ti i imaju, jer pokušavaju da optimizuju odnos dobiti i troškova..
A kupovna moć...
Ima likova ovde koji su teglili iz Italije neke krevete, šta li, na rasklapanje, jer su jevtini, pa ti vidi.
[ Horvat @ 07.02.2011. 21:37 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kada ti budes imao biznis koji omogucava da zaposlis hiljade ljudi - onda ce i tebe primati ministri.
onda cu ja sam otvarati di ja hocu s lovom kojom ja imam
a ne da se zicam za mito i zemljiste da bih bas kod njih otvorio
jebeš logiku
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 21:39 ] @
Ulozices vise nego sto je neophodno? Odlicno, sigurno ces biti uspesan...
Bas jebes logiku
[ marko37 @ 07.02.2011. 21:45 ] @
Aj malo ja da smorim... Odakle vam uopšte da je IKEA htela da otvori fabriku ovde? Koliko se ja sećam, hteli su da otvore prodavnicu, naši su nešto uslovljavali da se može otvoriti prodavnica, ali da se barem nešto od toga proizvodi kod nas.
IKEA ima nekoliko fabrika u Poljskoj. Dajte mi jedan razlog zašto bi otvarali fabriku kod nas? Odavde im se baš i ne isplati da izvoze u ... ma bilo gde.
[ Horvat @ 07.02.2011. 21:47 ] @
Citat: Wi-Fi: Ulozices vise nego sto je neophodno? Odlicno, sigurno ces biti uspesan...
Bas jebes logiku
tako je!
nista nemoj platiti, sve uzmi!
sta ima ti da placas radnike/zemlju/gradnju, ima da ti i sirovine placaju 10 godina, samo da ti radis i da samo ti ubires prihode!
ko je video jos SVOJ novac uloziti u SVOJU proizvodnju, fuj to
nego kad pomenuste ms, je l se billy zicao za zgradu u bg? nesto ne verujem
[ Devanagari @ 07.02.2011. 22:09 ] @
Sve si ti objasnili, i po više puta. Ali ti i dalje teraj priču za koju je i tebi samom jasno da nema veze s mozgom.
[ Wi-Fi @ 07.02.2011. 22:14 ] @
Laki je malo nervozan. A uz to je i perspektivni biznismen... SVOJ novac umesto kredita i nista povlastice/subvencije...
[ milance_kg @ 07.02.2011. 22:51 ] @
Nisam u toku sa pricom, ali sad predstavnici te IKee... ili sta vec neka dodju u Korman,
jeste da su zacepili 4.000 eur ar, ali ako naprave sa tim ljudima neki dil, moz' da bude neki posao...
Samo bez Verka i Dinkica (prvi izlapeo, za drugog da ne pricam :) )...
Evo ponude, a ja mislim da ti ljudi bi pristali :
Novac po mesecima, a i da smanje cenu sa 4.000 na recimo 500, posteno!
Ali uslov da svaki prodavac ima pravo da zaposli jednog clana ili vec po
aru, hektaru povrsine :)
A mogu i ribnjak, uslovi tu su, samo nesto konkretno, inace presela nam ta auto-industrija...
[ Tyler Durden @ 08.02.2011. 07:52 ] @
Horvat, kako si istrolovao ovu temu, trebalo bi te momentalno banovati! >:/
[ Odin D. @ 08.02.2011. 10:50 ] @
@Horvat
Ima jedna poslovica, koju sam ja samo kod Srbalja cuo, a koju oni cesto upotrebljavaju - a glasi: "Nema nista gore nego svoju zenu ye6ati i tudje pare brojati."
E sad, ako se malo odmaknemo od bukvalnog tumacenja, jer poslovice i izreke se nikad ne tumace krajnje bukvalno, vec kao arhetipski sadrzaj stanja duha, svijesti, iskustva ili cega drugog u tom narodu kome poslovica pripada, onda se ova poslovica sasvim savrseno uklapa medj' Srbljove sa znacenjem: "Ono sto sami imaju qurcu nevalja, ali zato znaju drugima popovati kako treba da se radi".
To je upravo ono sto ti i ovi tvoji istomisljenici sada radite. Imas 9ovno od drzave i privrede, ali zato znas najbolje kako bi tudje uspjesne svjetske firme trebalo da se ponasaju na trzistu.
Fali nam samo jos jedna fotka kluba mislioca sa gajbom najjeftinije pive ispred zadruge, pa da je zajedno sa ovom tvojom ekonomskom analizom posaljemo u Financial Times, Economist i jos poneki uticajni svjetski magazin za ekonomiju.
[ vlada131 @ 08.02.2011. 17:44 ] @
Citat: Horvat: onda cu ja sam otvarati di ja hocu s lovom kojom ja imam
a ne da se zicam za mito i zemljiste da bih bas kod njih otvorio
jebeš logiku
http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=08&nav_id=491465
Citat: Da Šveđani nemaju para za bacanje pokazuje i 15 godina star auto vlasnika Ikee Ingvara Kamprada koji je poznat kao veliki štediša - leti ekonomskom klasom i poziva svoje radnike da koriste obe strane Ikeinog papira. Očigledno veoma pažljivo vaga da li uopšte da investira u Srbiju.
Ovaj čika izgleda da ima neku drugu logiku....
[ vilil1 @ 08.02.2011. 18:34 ] @
@Horvat
U pravu si za sve sto si napisao. Veceras javise u vestima da je pre par godina vlada nudila IKEAi razne povoljnosti, pod uslovom da osim trznog centra, otvore i fabriku u Srbiji.
Medjutim, Svensoni zele samo da otvore TC, i to na odlicnoj lokaciji, a o proizvodnji i ne razmisljaju.
Dobili su odgovor da i to moze, ali onda nema beneficija, nego ce biti trzisna cena.
Njima to ne odgovara i izgleda da nece otvoriti TC.
E bas steta. Ako treba da se nude razne pogodnosti i za otvaranje raznih trznih centara, onda...do mojega...
[ Odin D. @ 08.02.2011. 18:42 ] @
A jes, jes,.. ono sto jave u vijestima to je amin.
[U slucaju nuzde primjeniti cuveni Cvorovicev princip: Sve je suprotno od onoga sto izgleda da jeste]
[ a1200 @ 08.02.2011. 19:35 ] @
Citat: Medjutim, Svensoni zele samo da otvore TC, i to na odlicnoj lokaciji, a o proizvodnji i ne razmisljaju.
Dobili su odgovor da i to moze, ali onda nema beneficija, nego ce biti trzisna cena.
Eto, nijedna prica nije tako jednostavna kako je onaj koji prica predstavi u prvi mah... tj. svaka prica ima barem 2 verzije.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2011. 20:27 ] @
Ima nesto uvrnuto u prici da IKEA ide da pregovara sa >vladom< neke zemlje zbog otvaranja jednog trznog centra ;-)
[ a1200 @ 08.02.2011. 21:58 ] @
Kakva vlada takva i zemlja, a bogami takvi i pregovori... ;-)
Come Missa Tally man tally me Banana.
Daylight come and me wanna go home.
[ vilil1 @ 08.02.2011. 22:08 ] @
Vlada ne pregovara zbog TCa. Vlada pregovara zbog otvaranja fabrike, zbog proizvodnje u ovoj zemlji, i vlada je nudila ono sto i drugima koji otvaraju pogone kod nas. Ocigledno da IKEA nije zainteresovana za tako nesto, nego samo za TC, i zasto bi im se onda nesto poklonilo?
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2011. 22:17 ] @
Pa ako je IKEA zainteresovana samo za TC ne vidim sto bi uopste pregovarali sa Vladom Srbije (osim ako u Srbiji mora da se pregovara sa Vladom i za otvaranje prodavnice - u kom slucaju u nema sta vise da se kaze) - prodavnica namestaja je iskljucivo njihova korist, za razliku od fabrike.
Ono, cena zemljista je tu totalno zanemarljiva stavka.
Ako IKEA odustaje samo zbog zemljista, i ako je tacno da imaju plan samo za prodavnicu - onda ocigledno tu i nema profita, inace ne bi niko morao da im poklanja bilo sta da dodju.
[ anon142305 @ 08.02.2011. 22:30 ] @
[ burex @ 08.02.2011. 23:54 ] @
Citat: Ima nesto uvrnuto u prici da IKEA ide da pregovara sa >vladom< neke zemlje zbog otvaranja jednog trznog centra ;-)
A znaš i sam da privatnici zaključavaju vrata, a neki prelaze na rad na crno, stoga će majstori iz vlade iskoristiti bilo kakvu priliku da se slikaju za novine.
Ja sam već jednom naveo da je bila sporedna vest kada je posao u Subotičkoj Fidelinci posao izgubilo 100tinjak ljudi, a pri vrhu je bila vest da je 10 radnika zapošljeno u Subotičkom AlPak-u sa SUBVENCIJAMA države! Šta dalje onda očekivati osim grabljenja državnika za bilo kakve očajno izvedene privatizacije i (praktično nepostojeće) greenfield investicije? Da dođeš sutra i ponudiš posao za 5 ljudi, Dinkić bi prvi došao da se slika sa tobom...
[ Devanagari @ 09.02.2011. 13:38 ] @
Ovo je zapravo najveća propast ovog mentaliteta koji vlada ovde. Reč je o tome da se stvari rade polovično, nema istrajnosti, radi se aljkavo i zbog svega toga se lako odustaje. Pošto se odmah odustaje, ostaju da se pitaju fanatici, jedini koji imaju istrajnosti da izguraju svoje do kraja.
Zamislite se samo koliko puta ste to videli, u svojoj okolini pre svega. Zna se da nešto treba uraditi, zna se šta je ispravno ali kada se krene u priču - prva prepreka i sve pada u vodu. Niko ne razmišlja kroz šta su prošli oni koji su to uspeli da izguraju, šta su oni sve žrtvovali. Jednostavno, ako nešto ne upali iz prve ljudi ovde nisu spremni na žrtvu i sve se odmah ostavlja.
Sledeći logičan korak u tom bizarnom postupku je da se progresivne stvari zapravo proglašavaju štetnim, jer eto kad god krenemo s tim „novotarijama” obije nam se o glavu. Trijumf nakaradne misli je raspoloženje da stvari zapravo i ne treba menjati i opšti strah od promena i novog. Mislim da svi možemo da prepoznamo ovaj obrazac, evo već vek i po unazad.
Potpuno ista stvar kipi iz tog linkovanog teksta — nije problem što je privatizacija sprovedena tako da zapravo bude pljačka, nije problem što u takvu sredinu jedino žele da dođu isti takvi stranci — lopovi i mešetari — ne, problem su strane investicije same po sebi. Najbolje je ne prodavati ništa nego opet regresija, vratiti se u samoupravljanje ili tako neke gluposti. A niko da se zapita, pa čekaj majku mu, kako ja mogu da budem protiv privatizacije i stranih investicija, da li sam razmislio i šta sam zaključio - jesam li ja uopšte video privatizaciju i strane investicije??? Šta, neko je pljačku nazvao privatizacijom i to je nekome dovoljno da se ne bavi pljačkom nego da se bori protiv samog pojma privatizacije, privatnika, itd.? Takav čovek je do te mere podložan manipulaciji da prosto ne znam šta može da traži od bilo koga, pristojan život ili nešto takvo. A takvi na žalost su ogroooomna većina na ovoj teritoriji.
[ milivoje t @ 09.02.2011. 18:03 ] @
Kako god mogli su da otvore IKEA prodajni objekat jos 2000. da su hteli. Ako postoji jedna mega Ikea u Segedinu od sredine devedestih, nikakav problem i tragican torsak transportnom kamionu nije da produzi jos par stotina km autoputem i dostavi daske prodavnici u Srbiji. Ali nema runa dovoljno za shishanje...
[ ventura @ 10.02.2011. 01:12 ] @
Citat: milivoje t: Kako god mogli su da otvore IKEA prodajni objekat jos 2000. da su hteli. Ako postoji jedna mega Ikea u Segedinu od sredine devedestih, nikakav problem i tragican torsak transportnom kamionu nije da produzi jos par stotina km autoputem i dostavi daske prodavnici u Srbiji. Ali nema runa dovoljno za shishanje...
Trošak takvog transporta možda jeste zanemariv, ali ono što svakako nije zanemarivo je carina i porez na tu robu, investicija u sam objekat, mesečni troškovi takvog objekta itd.
[ BokasaTzar @ 10.02.2011. 13:18 ] @
Napali ste Horvata kao da vam je on kriv
Slažem sa sa njim u potpunosti, a evo i zašto:
svaki slovenački krele koji počinje posao dobije:
-od države 1/3,
-od banke 1/3 (sa razumnom kamatom a ne 10%!)
- a sam obezbedi 1/3 sredstava
Slovenačka država potpuno nelogično podržava malu privredu !?!
Biće da oni ne znaju dobro s parama. Njihovi političari suprotno svakoj logici smatraju da je
uspeh slovenačkog privatnika koji nešto proizvodi = uspeh slovenačke države !?!
Sa druge strane našu vlas ne zanima naša mala malecka privreda. Nebre ! Ni slučajno!
Vlas voli da se ovdi prave avijoni, kamijoni, podmornice i dirižabli !!!
Koje ovdi proizvode giga miga koncerni, stručnjaci, ogromna R/D odeljenja ovdi crtaju satelite za ceo svet.... i sl. sranja
Da se vlas interesuje da ovde poveća proizvodnju, ne bi zavaljivala carinu na uvozne mašine za proizvodnju.
(zapravo, carine se oslobađaju svi koji uvezu mašine preko 200.000,oo EUR. Sitni smradovi poput prosečnog građanina srbistana ne zaslužuju tu milos od vlas )
A i te mašine su luksuz koji služi da se neki srbistanac obogati van svakog poimanja
i postane nezavisan od vlas i strani poslodavci,
eee pa to bre ne može nikako !
Da se ja pitam ukinuo bi i pdv na mašine za proizvodnju
- srećom ja se ne pitam -
pitaju se experti singidunum mega univerziteta sa skoro 437 minuta radnog iskustva u privredi koji su “ naši experti”.
Jer proizvodna mašina srbistanu ne treba, trebaju mu dinkići, kiosci za pljeskavice, kafići, kladionice, osiguranja, banke, lizing preduzeća, marketing, konsalting, komunalna policija da juri jadnike koji prodaju na kartonskim kutijama one smešne stvari i razne agencije pune agenata za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
Iznervirah se, izvinite.
[ Odin D. @ 10.02.2011. 13:54 ] @
Citat: BokasaTzar:
svaki slovenački krele koji počinje posao dobije:
-od države 1/3,
-od banke 1/3 (sa razumnom kamatom a ne 10%!)
- a sam obezbedi 1/3 sredstava
Da bi to funkcionisalo, treba:
-da drzava ima para,
-da banke imaju para (i da oce da daju),
-da sam co'ek moze da namakne odnekud para.
Medjutim, ni jedan od tih uslova nije ispunjen na nasem podneblju, pa je prema tome ovo je jos jedan slucaj "strucne" analize tipa "vidjela zaba dje se konj potkiva pa i ona digla nogu".
Para nema, a narod nije raspolozen da ih zaradjuje jednako kao sto nije raspolozen da zaulari konje koje je izabrao da ga vode u trosenju one bijede sto je preostalo, pa prema tome sta i kako bi se sve moglo sa nepostojecim parama pametno raspolagati da ih ima je granicno podrucje izmedju bajki i basni.
Jos ti je prije vise vjekova Hermes Trismegistos rekao "Kako gore - tako dolje", sto glede Srbalja znaci "Konji gore - konji dolje".
[ BokasaTzar @ 10.02.2011. 14:11 ] @
More Odine - magarci svuda
Šalu na stranu, osnovni problem je svest da sad si na vlas, a posle mož biti i nećeš.
Pa daj da se odmah naplatim, a posle nek se drugi bakće.
Dve iteracije kasnije - dedovinu smo prodali i dooobrano se zadužili
Imovina je svega u par ruku u srbistanu, nijedna zemlja nije na taj način napredovala !
Neodrživo je stanje da sa TTejcem sa povećanim magacinom (13 metaka),
možeš da promeniš 90 % knjigovodstvenog stanja vlasništva u zemlji.
Lepo da se uvede švedski model poreskog sistema i mirno sačeka kraj godina raspleta
[ boccio @ 10.02.2011. 14:13 ] @
Citat: Odin D.:
Medjutim, ni jedan od tih uslova nije ispunjen na nasem podneblju, pa je prema tome ovo je jos jedan slucaj "strucne" analize tipa "vidjela zaba dje se konj potkiva pa i ona digla nogu".
Para nema, a narod nije raspolozen da ih zaradjuje
Molim?!
http://bocc.io/i5W0dw
Citat:
Beograd -- Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je za mesec dana oko 50 miliona evra iz kreditne linije Apeks 3 za mala i srednja preduzeća u Srbiji.
Jedini problem je sto u ovoj zemlji 80% ljudi pod malim preduzecem podrazumeva piceriju, kafic, butik, a oni inventivniji - da rade privatno na liniji 83. A to ne prolazi...
Sa druge strane, ako neko pokusa da plasira proizvode ili usluge iz ICT oblasti, suocava se sa mitskom azdajom zvanom "72200 - izrada kompjuterskih programa".... o tome ne bih ovom prilikom.
[ BokasaTzar @ 10.02.2011. 14:25 ] @
Zamisli još kad bi za fiktivni Horvatov ajvar,
država finansirala uvođenje/saobrazbu HACCP standarda za hranu -
u cilju da bi Horvat mogao ajvar da izvezeu evropu
i pošto vrati povoljni državni razvojni kredit,
obogati se preko svake razumne granice !?
[ a1200 @ 10.02.2011. 16:42 ] @
@BokasaTzar
Jbg. zaboravio si na sledece zivotne cinjenice politicara na nashim prostorima:
- Veliki "deal" = veliki "tal" = pare odma' = mali broj ljudi umesanih u celu pricu
- Mali deal za sve = nikakav tal (mnogo veca izlozenost kontroli, vishe posla za nista, potreba velike organizacije, veliki broj ljudi umesan) = pare za koju godinu ako plan uspe, a kad mozda neces biti na vlasti, pa da imas neku korist od svega toga
Dakle nije tesko odluciti, ako si naravno Srpski politicar...
[ Odin D. @ 10.02.2011. 17:36 ] @
Molim?!
Citat: Beograd -- Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je za mesec dana oko 50 miliona evra iz kreditne linije Apeks 3 za mala i srednja preduzeća u Srbiji.
Hehe, kad evropska investiciona banka bude bez posrednika odobravala kredite krajnjim korisnicima mozda neko od tih buducih malih privrednika i vidi neki kredit "zaprave", a ne samo na televiziji i u novinama.
A ovako smo jos uvijek u domenu bajki i basni. Narocito basni.
[ BokasaTzar @ 11.02.2011. 20:32 ] @
a1200:
****Jbg. zaboravio si na sledece zivotne cinjenice politicara na nashim prostorima:
- Veliki "deal" = veliki "tal" = pare odma' = mali broj ljudi umesanih u celu pricu
- Mali deal za sve = nikakav tal (mnogo veca izlozenost kontroli, vishe posla za nista, potreba velike organizacije, veliki broj ljudi umesan) = pare za koju godinu ako plan uspe, a kad mozda neces biti na vlasti, pa da imas neku korist od svega toga
Dakle nije tesko odluciti, ako si naravno Srpski politicar... *****
Sveta istina !!!
Krčag ide na vodu dok se ne razbije, krava se muze dok ne crkne
Imamo konačnu vrednost dobara u srbistanu, tako da kad sva dobra budu demokratski i evropski raspodeljena,
neće biti više političara, jer neće biti potrebe za njima (ni za državom), baš kao na primer u Somaliji
Imaćemo izbliza priliku da vidimo kako država naprasno odumire i kako se ostvaruje komunistički san
o nestajanju organizovane državne strukture.
Kao da nam neko obezbedi karte u prvom redu za eksploziju atomske
Ameri tvrde da je to jedan od najlepših prizora na Zemlji
Al će se nagledamo !!!
[Ovu poruku je menjao BokasaTzar dana 11.02.2011. u 21:49 GMT+1]
[ BokasaTzar @ 11.02.2011. 20:47 ] @
Citat: Odin D.: Hehe, kad evropska investiciona banka bude bez posrednika odobravala kredite krajnjim korisnicima mozda neko od tih buducih malih privrednika i vidi neki kredit "zaprave", a ne samo na televiziji i u novinama.
A ovako smo jos uvijek u domenu bajki i basni. Narocito basni.
Grešiš, mislim da su zaslužni omladinci iz raznih partijskih podmladaka dobili po 2% - 3%
da proslede resto 98% - 97% dodeljivačima kredita. Tako da su fajdicu videli - a ne samo u novinama
Osim toga onaj demokratski glumac rešio da gaji jabuke i dali mu kredit.
Pa bivši precednik vlade rešio da gaji grožđe i dali mu kredit
Pa rašetin deda kreno kafanu na nekoj čuki i dali mu kredit
Ima puno, puno pozitivnih primera sa razvojnim kreditima.
[ rfe @ 12.02.2011. 15:13 ] @
IKEA je velika svetska kompanija, ali odgovor da li bi se nama kao drzavi Srbiji isplatilo da ona dodje nije tako jednostavan. Fale konkretni podaci tj procene.
IKEA kao strana kompanija koja posluje u Srbiji svakako da ce uposliti nase ljude, otvoriti radna mesta, privucemo i kupce iz regiona BIH, CG, MK, mozda otvore neku fabriku pa ipak sa makroekonomske tacke gledanja moze nam se desiti da IKEA poveca nas deficit i onda je dzaba sve.
Neko je spomenuo McDonalds i njegove dobavljace i to je sve bajno i sjajno, ali ono sto se ne vidi iz tog bljestavila je da Mac zapravo izvlaci profit iz Srbije dakle uvecava nas spoljno trgovinski deficit. Zato je u Srbiji sve bljestvo, svega ima, svi nesto rade, a drzava nam je u Q. Kako ? Pa lepo: SPOLJNOTRGOVINSKI DEFICIT rodjaci ! Dokle god ne povecamo izvoz na ustrb uvoza nema da nam bude bolje i moze i simens i bmw i toyota da dodju.
Pogledajte recimo Slovacku ili evo jos bolje susednu Madjarsku. Mnoge kompanije su tamo dosle i CAK i izvoze (primer opel, nokia), a ne samo prodaju (kao IKEA) i opet kad pitate obicnog Madjara oni i dalje zive relativno skromno. Jbg OPEL uzima lovu za sebe tj Madjarski GDP je manji od GNP ! Cak, daju diskontne cene na madjarskom trzistu sto je dodatni stos vracanja u Nemacku onog dela novca koje su Madjarima isplatili za bedne nadnice...
[ BokasaTzar @ 12.02.2011. 16:53 ] @
rfe
Ne moraš mnogo daleko da ideš - vidi poslovanje fijata u Kragujevcu koji sve repromaterijale dovozi,
a dinkić im poklanja pdv, jer su dali platu (ej platu!) nekim Kragujevčanima ?!
Otima za njihov račun zemljište i hoće čak da bije direktora gasovoda kad ti dripci treba da plate gas
Jedini pametan model je da dovedeš veliki sistem poput fijata i da imaš dosta domaćih snabdevača,
to je oprobani model i poznato je svakom ko se interesuje za problematiku.
Strani trgovački lanci forsiraju iz sve snage njihove proizvođače i to je notorno poznato.
Samo u srbistanu se lakše posluje ako si iz inostranstva nego domaća firma.
Samo se u srbistanu daje BANKROTIRANIM inostranim firmama posao i podsticajni kredit (sct i oni žicari iz Jagodine)
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2011. 18:39 ] @
Citat: rfe
i opet kad pitate obicnog Madjara oni i dalje zive relativno skromno.
Naravno da zive "relativno skromno" jer se ne moze za 10 godina izgraditi bogatstvo jednako nekoj Austriji ili Nemackoj, ako se na njih ugledaju.
To je apsolutno normalno - samo budalasta osoba moze da ocekuje da od 1990 do 2010 neko sustigne nekog ko od 1945 gradi svoju ekonomiju. Medjutim, jedno je sigurno, Madajari jesu uspeli da naprave ekonomiju koja je zamenila propalu socijalisticku ekonomiju i postavila osnove za odrzivi razvoj na duze staze - i to je vec veliki plus.
Totalno je besmisleno pitanje "da li Srbiji trebaju strane firme" - jok, nego sta drugo? Da nema Srbija neku drugu opciju, neki stek love i mozgove koji ce da ponude momentalno konkurentne proizvode na svetskom trzistu?
Ima malo sutra.
Jedino resenje je korak po korak - prvo upliv stranih firmi, onda stvaranje Tier-1 suppliera koji proizvode polu-fabrikate za te firme, pa TEK ONDA prerastanje nekog od tih Tier-1 suppliera u nezavisne ponudjace konkretnih proizvoda.
Ne moze naopako - osim ako ne sedite na izvoru nafte ili gasa, a Srbija ne sedi.
[ rfe @ 12.02.2011. 18:55 ] @
Citat: To je apsolutno normalno - samo budalasta osoba moze da ocekuje da od 1990 do 2010 neko sustigne nekog ko od 1945 gradi svoju ekonomiju. Medjutim, jedno je sigurno, Madajari jesu uspeli da naprave ekonomiju koja je zamenila propalu socijalisticku ekonomiju i postavila osnove za odrzivi razvoj na duze staze - i to je vec veliki plus.
Madjarska je postavila temelje za dugotrajan polukolonijalni odnos prema starijoj sestri Austriji i velikom bratu Nemackoj. Da ne spominjem njihov katastrofalno veliki dug koji je nagomilan na ko zna kakve gluposti, a pri tom nije stvoren nikakav brend kojim bi bili prisutni na svetskom trzistu i sad je samo dovoljno da im i to stranih investitora ode ili propadne i eto njih na 150 evra plate. Dakle totalno zavistan polozaj jedne zemlje.
Samo budalasta osoba moze ocekivati da oni stignu Nemacku IKAD, ali samo budalasta osoba moze smatrati i da je enormno dostignuce jedne centralnoevropske zemlje, nacionalno homogene, neptercene nestabilnoscu ne uspe da za CAK 15 godina 1989-2004 ne udje u EU i presvuce svoje puteve i nasminka vece gradove.
Citat: Totalno je besmisleno pitanje "da li Srbiji trebaju strane firme" - jok, nego sta drugo? Da nema Srbija neku drugu opciju, neki stek love i mozgove koji ce da ponude momentalno konkurentne proizvode na svetskom trzistu?
Srbiji su preko potrebne strane firme i investicije kako se to popularno kaze, ali samo ako to povecava nas izvoz. Da skratim:
RAZVOJ SRBIJE = IZVOZ SRBIJE
sve ostalo je apsolutna iluzija pre ili kasnije zavrsava se krahom zemlje usled enormnog zaduzivanja ili pada standarda.
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2011. 19:04 ] @
Samo budalasta osoba moze ocekivati da oni stignu Nemacku IKAD, ali samo budalasta osoba moze smatrati i da je enormno dostignuce jedne centralnoevropske zemlje, nacionalno homogene, neptercene nestabilnoscu ne uspe da za CAK 15 godina 1989-2004 ne udje u EU i presvuce svoje puteve i nasminka vece gradove.
Cudo jedno kako je Srbija puna ljudi koji ce naci mane svim istocno evropskim zemljama i nazvati njihove napore jadnim, dok je sama Srbija uvek medju poslednjim zemljama na tom kontinentu.
Kad Srbija bude uradila nesto bolje od Madjarske, mozda ce moci da njima odrzava lekciju o ekonomiji.
Do tada - reklo bi se da su Madjari ipak uradili nesto bolje. To da li su oni mogli bolje, pa to moze da se kaze samo kada se nadje neko ko je uradio bolje u takvoj istoj situaciji.
Citat:
RAZVOJ SRBIJE = IZVOZ SRBIJE
Da bi nesto izvozio, moras prvo nauciti kako da proizvodis ono sto se moze izvoziti posle 20 godina spavanja. A to mozes uraditi jedino ako pustis strane firme unutra.
Osim ako ne planiras da izvozis robu u Somaliju... mada i tu nemas sanse posto su Kinezi daleko bolji u stancanju super jeftine robe.
[ rfe @ 12.02.2011. 19:17 ] @
Citat: Cudo jedno kako je Srbija puna ljudi koji ce naci mane svim istocno evropskim zemljama i nazvati njihove napore jadnim, dok je sama Srbija uvek medju poslednjim zemljama na tom kontinentu.
Kad Srbija bude uradila nesto bolje od Madjarske, mozda ce moci da njima odrzava lekciju o kolonijalizmu.
Do tada - reklo bi se da su Madjari ipak uradili nesto bolje. To da li su oni mogli bolje, pa to moze da se kaze samo kada se nadje neko ko je uradio bolje u takvoj istoj situaciji.
pazi, Madjarska je najverovatnije i uradila sve sto je mogla i tu i jeste poenta cele price jer to je maximum Madjarske. Pa najbolje bi bilo da ih Austrija onako gratis nauci kako da sve rade bolje od njih pa da oni onda njima sire noge. Sto se tice Madjarske ona nije nikakav uzor za Srbiju iako mozda tako izgleda na prvi pogled. Najgore je sto to znaju i nasi politicari. Videci kako su se Madjari uje8ali shvatili su da sa nasih 30% duga imaju jos puuuuuno lufta da se zaduzuju i rasprodaju sve zivo.
Citat: Da bi nesto izvozio, moras prvo nauciti kako da proizvodis ono sto se moze izvoziti posle 20 godina spavanja. A to mozes uraditi jedino ako pustis strane firme unutra.
Stvarno ? Znaci dodje strana firma donese tehnologiju, ti to lepo ukrades/naucis, posle joj preuzmes posao u zemlji i inostranstvu.
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2011. 19:23 ] @
Stvarno ? Znaci dodje strana firma donese tehnologiju, ti to lepo ukrades/naucis, posle joj preuzmes posao u zemlji i inostranstvu.
Nope, nego pocnes kao ponudjac komponenti / podsistema, pa polako siris biznis tako sto ulazes deo profita na R&D. Cesto u tom procesu iskrsne prilika za alternativna resenja i disruptivne tehnologije, ili uspes da se diferenciras na neki drugi nacin - cenom, brzinom ispunjavanja narudzbina itd... ali bilo kako bilo, zna se odakle se pocinje: od rada za nekog sa lovom, od koga se uci.
Ali dobro, pretpostavljam da Srbija ima neki drugi plan - da ne mora da "siri noge" kako ti kazes.
Na kraju krajeva - jedino sto se meri je rezultat, a ne ko ce vise da filozofira u prazno.
[ rfe @ 12.02.2011. 19:41 ] @
ma daaaaj, sad ce Srbija da razvija R&D kao ponudjac komponenti.
Da li ti znas sta danas znaci R&D ? Pa nije ovo vreme srednjevekovnih pronalazaca ili biznismena iz garaze sa lemilicom. Za ozbiljan R&D trebaju razvojni timovi, danas jedan obican telefon ima vise elektronike nego Apollo letelica.
Srbija tu nema trenutno apsolutno nikakve sanse, osim ako se ne bi ozbiljno umesala drzava. Ej, koja drzava ? Pa nas ministar misli da je R&D otkrivanje bilborda !!!
Jedina sansa Srbije bila je i ostala poljoprivreda, a tu se nista ne cini.
[ BokasaTzar @ 12.02.2011. 20:03 ] @
Ima jako mnogo stvari i delatnosti kojima bi se srbistanci mogli posvetiti i uspešno ih raditi.
Ima jako puno tehnologija koje ne iziskuju bilo kakav R/D - sve je već poznato - potrebna je analiza troškova
Al živimo u zemlji gde vlas viče “mi to ne možemo”.
Mi zidamo most preko Ade, gde nam idejno rešenje daje slovenac a koje je logično najskuplje moguće,
projekat crta slovenac, radove na mostu izvodi austrijanac, prilazne puteve izvodi bankrotirana firma iz slovenije,
pa čak i nadzor čini mi se radi stranac !
Za sve to uzimamo kredit u inostranstvu i košta nas DVA puta više nego što je to normalno zbog kumulativnog dejstva
svih ovih gornjih razloga !
Šta je uštedica od 130 miljona € ?
Pri tome ljudi umiru od gladi u srbistanu !
Mi se nalazimo u čisto kolonijalnom odnosu prema zapadu
i vreme je da se sagleda šta mi prosti građani imamo od toga i koji će nam takva vlas?
[ rfe @ 12.02.2011. 20:21 ] @
Srbija je neplacanjem obaveza oterala nase putare u bankrot. Sada mora da pita strance da joj rade, a oni rade za evice. Shshshshs. A to se nabavlja skupo jer izvoza nema.
Jedna od prvih privatizacija je bila prodaja cementare Beocin strancima koja je dosta tiho prosla.
cementara se prodaje strancima pred pocetak velikih infrastrukturnih radova
+ putarima se ne isplacuju obaveze
+ gradjevinci idu u bankrot
+ zovu se stranci
+ uzimaju se bespotrebno skupi krediti
----------------------------------------------
........
bilo jednom u zemlji baustelaca na brdovitom Balkanu...
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2011. 20:29 ] @
ma daaaaj, sad ce Srbija da razvija R&D kao ponudjac komponenti.
Da li ti znas sta danas znaci R&D ? Pa nije ovo vreme srednjevekovnih pronalazaca ili biznismena iz garaze sa lemilicom. Za ozbiljan R&D trebaju razvojni timovi, danas jedan obican telefon ima vise elektronike nego Apollo letelica.
Vrlo dobro znam sta znaci R&D, a takodje znam za gomilu uspesnih primera premoscavanja barijera.
Naravno, sve se pocinje prvo sa proizvodnjom komponenti za druge, outsourcingom u softveru, itd.. - pa tokom vremena osvajas svoje tehnologije i pocinjes da budes nezavistan - tim putem su isli SVI danasnji azijski "tigrovi", Indija, itd... nisu kukali kako "sire noge" vec radili i i dalje rade na svojim privredama koje nezadrzivo skacu i postaju konkurentnije i konkurentnije.
Ne, to nece se desiti za 1 pa ni za 5 godina... ali mora se poceti, a osnova je cinjenje zemlje zanimljivom za ulaganja.
Citat:
Srbija tu nema trenutno apsolutno nikakve sanse, osim ako se ne bi ozbiljno umesala drzava. Ej, koja drzava ? Pa nas ministar misli da je R&D otkrivanje bilborda !!!
Drzava treba da:
a) Uradi sve kako bi Srbija postala deo EU carinske zone jer niko nije lud da ulaze u zemlju koja ne moze bez carine da izvozi u EU kada su skoro sve zemlje oko nje resile taj problem
b) Da se sto manje mesa u biznis, i omoguci jednostavno otvaranje firmi i povoljne poreske uslove - sto znaci i smanjivanje broja ljudi na sisi
c) Da reformise skolstvo kako bi se proizvodili upotrebljivi inzenjeri u vecem broju
Ostalo treba da odradi samo trziste, koje bi sigurno doslo kada bi drzava prestala da biva birokratska korumpirana prcija gde moras da se talis sa nekim ako hoces da pravis neki veci posao. Bas kao sto je odradilo u uspesnim zemljama.
Citat:
Jedina sansa Srbije bila je i ostala poljoprivreda, a tu se nista ne cini.
Samo od poljoprivrede moderna drzava ne moze da zivi.
Nema te drzave koja ima iole normalan zivotni standard a zivi samo od poljoprivrede. EU drzave tipa Spanije i Francuske svoje poljoprivrednike subvencionisu kako bi imali normalan zivotni standard, sto pokazuje samo koliko je to "isplativ" biznis kad mora drzava da te dotira... Pa i te zemlje, opet, mahom zive od drugih delatnosti a ne od poljoprivrede.
To ne znaci da Srbija ne treba da maksimizuje mogucnosti poljoprivrede, ali to joj svakako ne moze biti dugorocna strategija za veci % ekonomije.
[ rfe @ 12.02.2011. 20:50 ] @
Citat: Drzava treba da:
a) Uradi sve kako bi Srbija postala deo EU carinske zone jer niko nije lud da ulaze u zemlju koja ne moze bez carine da izvozi u EU kada su skoro sve zemlje oko nje resile taj problem
b) Da se sto manje mesa u biznis, i omoguci jednostavno otvaranje firmi i povoljne poreske uslove - sto znaci i smanjivanje broja ljudi na sisi
c) Da reformise skolstvo kako bi se proizvodili upotrebljivi inzenjeri u vecem broju
iz ovog pod c) ja vidim da ti imas pristup R&D mozda informativno ili menadzerski. "Upotrebljivi inzinjeri" oh kako to dirljivo zvuci. Nova nada, novi pocetak.
Upotrebljivi inzinjer ili kakogod, je neko ko bi trebao da daje uspesne rezultate u R&D, zar ne ? Da bi neko to mogao nije dovoljno da zavrsi uspesno fakultet, on mora da se napravi i naucnikom. Obican diplomac (svaka cast) to nije. A da bi se napravio naucnikom ili istrazivacem neko mora da ga vodi kroz sve to, a taj neko mora da bude medjunarodni autoritet da bi iole sta novo sa svojim timom u oblasti gde istrazuje uspeo.
Ako ne izmislis nesto novo, gotov si, pogotovo u uslovima otvorene i globalne privrede. Ajd sad sedi i dobro razmisli koji bi to proizvod, sekundarni bio, da zainteresuje nekoga a da ga on vec nema na raspolaganju ? Jako tesko, teze nego preci pesice Siera Madre u avgustu mesecu.
[ ventura @ 13.02.2011. 07:18 ] @
Citat: rfe:
Upotrebljivi inzinjer ili kakogod, je neko ko bi trebao da daje uspesne rezultate u R&D, zar ne ? Da bi neko to mogao nije dovoljno da zavrsi uspesno fakultet, on mora da se napravi i naucnikom. Obican diplomac (svaka cast) to nije.
Upotrebljivi inženjer ne treba da bude naučnik već neko ko nakon završenog fakulteta može odmah da se zaposli, i da počne da radi, da stvara neku vrednost firmi.
Pitanja:
Da li je ovoga trenutka u Srbiji moguće iškolovati se za programera? Dakle, ništa samostalan rad od kuće na nezavisnim temama, već isključivo da se prati plan i program kog god fakulteta i da ti nakon toga može da počne u nekoj firmi sa radom kao junior developer?
Da li ovoga trenutka neko ko završi ETF može da se zaposli kao npr. FPGA Design Engineer, i da se bez neke posebne dodatne obuke uključi u neki razvojni tim i počne da radi?
Odgovor:
Ne može. Upravo zbog toga što bi naši fakulteti voleli da stvaraju naučnike (al ne mogu ni to), umesto obične inženjere - radnike. Naši fakulteti imaju apsolutno beskorisan plan i program gde se sve nešto čvrkne po malo, ništa se detaljno ne obrađuje, ništa se ne povezuje jedno sa drugim, praktičan rad na projektima ne postoji, a sami fakulteti nisu u komercijalnim tokovma pa ni ne mogu da pruže kvalitetan praktičan rad. Kad se sve sabere dobijamo diplomca koji od svega zna nešto po malo, a ne zna ništa kako treba.
Sad bi ti mogao da kažeš da je upravo u tome prednost naših studenata, zbog te 'širine' znanja, gde od svega znaju po malo... A ja bi te pitao, da li bi voleo da te u avionu vozi pilot čija je obuka bila:
motor: vozi se tako što je na ručkama zavrćeš gas, leva ruka kvačilo i opleti... Sledeći semestar,
automobil: dole su neke komande, upravlja se ovim okruglim točkom ispred tebe...To je otprilike sve što treba da znaš o autu Sledeći semestar,
avion: ovo bi trebalo da leti, rudder levo desno, ovom viljuškom ispred tebe avion ide gore/dole i naginje se, ima tu i nekih instrumenata ali to nije bitno.. eto sad znaš da voziš avion, sledeći semestar
bager: se vozi tako što...
I na kraju taj diplomac 'zna' da vozi motor, automobil, avion, bager, šta sve ne.. Ma čudo jedno.. Ali kad pogledaš malo dublje, on ne zna ništa.
[ milanche @ 13.02.2011. 07:59 ] @
Sve na ovu temu sto je vec Ivan do sada rekao, rekao bih i ja od reci do reci.
[ rfe @ 13.02.2011. 08:39 ] @
ventura,
tvoja percepcija je malo iskrivljena verovatno zato sto nisi nikad nista studirao. Puno pricas o akademiji, a malo znas o njoj.
Ko jos moze za 1 semestar da napravi strucnjaka za mikrokontrolere, PLC, ili Javu, Piton ? Po tebi nas student bi trebao da izadje kao totalni ekspert sa faksa sto je apsolutno nemoguce. Bilo bi jako lepo, ali to je NEMOGUCE. Ti naravno mislis da ja pricam gluposti i ja te razumem jer ti nikada nisi studirao pa ne znas sta znaci spremiti, izaci i poloziti ispit.
Ili mozda mislis da bi trebali da imamo smerova koliko i programskih jezika pa da po 5 godina neko drlja samo jedno. Zao mi je, ali to nigde ne postoji pa nece biti ni u Srbiji, a ni sami studenti to ne bi prihvatili. Sto bi neko investirao 5 godina u nesto sto mu sutra nece trebati.
Ono sto je problem sa nasim faksovima je zanemaren naucni rad, ali sad moram da se zaustavim posto ti uopste ne razumes svrhu univerziteta, kako dalje da pricam o nauci ?
[ Odin D. @ 13.02.2011. 09:21 ] @
@rfe, imao sam prilike da studiram i na nasim i na stranim fakultetima i mogu ti reci iz prve ruke da "lupas ko Maksim po diviziji".
[ boccio @ 13.02.2011. 09:23 ] @
Citat: rfe: ventura,
Ko jos moze za 1 semestar da napravi strucnjaka za mikrokontrolere, PLC, ili Javu, Piton ? Po tebi nas student bi trebao da izadje kao totalni ekspert sa faksa sto je apsolutno nemoguce. Bilo bi jako lepo, ali to je NEMOGUCE. Ti naravno mislis da ja pricam gluposti i ja te razumem jer ti nikada nisi studirao pa ne znas sta znaci spremiti, izaci i poloziti ispit.
Svasta... ventura je lepo rekao - junior developer. Gde ti od toga napravi experta? A problem je u tome sto ne izadje cak ni junior developer, osim ako sam sebe ne osposobi tokom studiranja, iskljucivo svojim van-fakultetskim angazovanjem.
[ ventura @ 13.02.2011. 09:24 ] @
tvoja percepcija je malo iskrivljena verovatno zato sto nisi nikad nista studirao. Puno pricas o akademiji, a malo znas o njoj.
Jes da mi ispred imena piše "Dipl. ecc.", ali razumem se po nešto i u informacione tehnologije.
Ko jos moze za 1 semestar da napravi strucnjaka za mikrokontrolere, PLC, ili Javu, Piton ? Po tebi nas student bi trebao da izadje kao totalni ekspert sa faksa sto je apsolutno nemoguce. Bilo bi jako lepo, ali to je NEMOGUCE.Ti naravno mislis da ja pricam gluposti i ja te razumem jer ti nikada nisi studirao pa ne znas sta znaci spremiti, izaci i poloziti ispit.
U tome i jeste fora. Za jedan semestar ne možeš da napraviš stručnjaka nizašta. Ali za 8 semestara ne možeš napraviti stručnjaka, ali možeš nekoga ko je na dobrom putu da to postane.
Što se tiče mog studiranja, studirao sam i u USA i kod nas, tako da mogu da napravim jako kvalitetnu paralelu, za razliku od velike većine ljudi koja poput tebe USA je videla samo na TV-u, a kamoli da su studirali tamo. Da ti objašnjavam na koji način oni naprave stručnjaka, i kakav je koncept školstva tamo, to bi zahtevalo jednu potpuno drugu temu.
Ili mozda mislis da bi trebali da imamo smerova koliko i programskih jezika pa da po 5 godina neko drlja samo jedno. Zao mi je, ali to nigde ne postoji pa nece biti ni u Srbiji, a ni sami studenti to ne bi prihvatili. Sto bi neko investirao 5 godina u nesto sto mu sutra nece trebati.
Programskih jezika ima koliko hoćeš, ali onih koji se komercijalno koriste danas na tržištu i nema mnogo... C/C++ sa izbornom opcijom podspecijalizacije u .NET ili Javi bi bilo sve što ti je potrebno za celo školovanje... Dovoljno je reći da se na ETF-u dan danas predaje Fortran, i drugi argumenti mi nisu ni potrebni.
[ rfe @ 13.02.2011. 10:10 ] @
problem naseg visokog skolstva nije nastavni program u toj meri. To bi se dalo lako izmeniti, problem je slab i nedovoljan naucnoistrazivacki rad, a bez toga nema R&D. Mlade akademce nema ko dalje da vodi i da stvara od njih kvalitetne najpre doktorante, a potom i istrazivace. I u Italiji u Srbiji manje vise su isti nastavni programi, ali u Italiji profesori znaju kako da budu kvalitetni mentori jer imaju radove u medjunarodnim casopisima. To kod nas uglavnom ne postoji.
Pa sta je program ? Svako danas moze napraviti nastavni program i privuci ljude. Napravite BSc Junior Developer, uzmite neophoden predmete i teraj. I opet taj junior developer ce morati stalno i opet da uci :-) funny ?
Ali ono sto ne moze svako je bavljenje R&D. Za tako nesto mora se regrutovati teska kategorija akademaca jer to stvarno ne moze svakod a radi.
Uzgred, sto vi svi pricate da ne moze biti strucnjak ako ne uci sa strane. A kad je to pobogu neko postao strucnjak i napravio ime ili pokrenuo biznis a da nije ucio sve sto je stigao i morao ?
Citat: imao sam prilike da studiram i na nasim i na stranim fakultetima i mogu ti reci iz prve ruke da "lupas ko Maksim po diviziji".
ne zasmejavaj me.
[ stil @ 13.02.2011. 10:25 ] @
A šta je "Dipl. ecc." ? Od čega je to skraćenica ?
[Ovu poruku je menjao stil dana 13.02.2011. u 11:36 GMT+1]
[ boccio @ 13.02.2011. 11:10 ] @
Pa sta je program ? Svako danas moze napraviti nastavni program i privuci ljude. Napravite BSc Junior Developer, uzmite neophoden predmete i teraj.
'nuff said. svaka diskusija posle ovog izlisna.
[ ventura @ 13.02.2011. 11:11 ] @
Citat: stil: A šta je "Dipl. ecc." ? Od čega je to skraćenica ?
Isto što i "Dipl. ek." i "Dipl. oec."
[ ventura @ 13.02.2011. 11:15 ] @
Ali ono sto ne moze svako je bavljenje R&D. Za tako nesto mora se regrutovati teska kategorija akademaca jer to stvarno ne moze svakod a radi.
R&D-om se i ne bave 'osnovni' (undergraduate) diplomci, već uglavnom ljudi sa magistraturama i doktoratima. Oni koji predstavljaju tešku kategoriju akademaca se ionako neće zadržati samo na BS diplomi već produžavaju dalje, a oni kojima je BS dovoljan i ne žele da se bave akademskim radom već odoše u firme da rade i zarađuju.
[ the_tosic @ 13.02.2011. 11:31 ] @
Ventura, na etf-u, racunarskom smeru se radi c/cpp, java i po malo php i c#.
Za fortran sam cuo da su ga na fizickoj elektronici koristili na masteru za neke proracune.
Sto se ostalog tice, slazem se. Koga to ne zanima, zavrsice fakultet a da nece znati nista. A i onaj koga zanima nece imati nesto preterano vremena da radi nesto sa strane.
Problem je sto na faxu nema pravih projekata, sve se svede na nekoliko generickih projekata. Nije ni to lose, ako ih sam uradis, ali za vecinu mozes samo da prepravis tudje.
[ stil @ 13.02.2011. 11:45 ] @
Citat: stil: A šta je "Dipl. ecc." ? Od čega je to skraćenica ?
Citat: ventura: Isto što i "Dipl. ek." i "Dipl. oec."
Ok. A šta znači ecc. , skraćenica od čega ? Koliko godina je trajao ekonomski kad si ga završio ?
[ rfe @ 13.02.2011. 12:04 ] @
Citat: R&D-om se i ne bave 'osnovni' (undergraduate) diplomci, već uglavnom ljudi sa magistraturama i doktoratima. Oni koji predstavljaju tešku kategoriju akademaca se ionako neće zadržati samo na BS diplomi već produžavaju dalje, a oni kojima je BS dovoljan i ne žele da se bave akademskim radom već odoše u firme da rade i zarađuju.
dobro, i ?
[ rfe @ 13.02.2011. 12:08 ] @
Citat: Za fortran sam cuo da su ga na fizickoj elektronici koristili na masteru za neke proracune.
fortran se i dalje koristi u naucno istrazivackom radu, fizici npr. Mislim da je to vise posledica istorijskog nasledja jer starija generacija profesora stasala sa fortranom i sasvim im je dobro obavljao posao za numericke proracune. Sada se uglavnom prelazi na C.
[ Marko_L @ 13.02.2011. 14:37 ] @
Hahahaha... Srbija treba da buide ekonomski nezavisna... Mađarska je EU kolonija... mislim da je vreme za jedan reality check :)
Prvo, nijedna država danas nije sasvim ekonomski nezavisna, niti samodovoljna, jer nijedna država ne može, niti ima uslove da proizvodi sve ono što joj treba. Upravo zato postoji uvoz i izvoz. Tako da, ako ćemo da gledamo iz te perspektive, svaka država danas je nekakava kolonija. Pitanje je samo kakav je odnos uvoza i izvoza. Srbija nažalost spada u zemlje koja retko šta proizvodi i izvozi, a mnogo toga uvozi. Jedan od razloga su i zastarele metode koje se koriste u proizvodnji, pa samim tim i nemogućnost da se bude konkurentan na nekom bitnom tržištu. A kad nema izvoza, nego se radi samo za domaće tržište, onda nema potrebe ni za većim brojem radnih mesta, ni za povećanom proizvodnjom, što opet dovodi do nedostatka novca za dalji razvoj... a sve to zajedno čini da postoji veliki broj nezaposlenih, a država hrli ka bankrotu.
Zbog svega toga, Srbija nije baš u položaju da može da bira i da se igra nekakve nezavisnosti, pogotovo u vreme kada i jedna Nemačka nije nezavisna, već itekako zavisi od uvoza radne snage i izvoza svojih proizvoda u EU. Dakle, Srbija treba oberučke da zgrabi svaku priliku da neko otvori nekakvu fabriku ovde, pogotovo ako se radi o svetski najpoznatijem brendu u određenoj oblasti, jer to ne samo da donosi nova radna mesta, već donosi i posao mnogim manjim firmama. Mislim, ta IKEA sigurno ne bi proizvela svaki šraf, ekser, šarku, kvaku... za svoj nameštaj, nego bi to kupovali od drugih firmi koje to proizvode.
I ja se potpuno slažem da Srbija treba da poveća izvoz, to je neosporno, ali je problem što Srbija trenutno nema šta da izvozi. I manite se tih bajki o Srbiji kao poljoprivrednoj zemlji, jer poljoprivreda je samo zanemarljiv deo privrede jedne zemlje, a ni kao takva ne funkcioniše kako treba, jer je još uvek jeftinije uvoziti povrće i meso, nego kupovati domaće proizvode, bez obzira što ovi prvi moraju da plate i troškove transporta i carinu i šta sve ne. Dakle, srpskoj privredi nisu potrebna samo ulaganja, već kompletna transformacija i modernizacija, a to bez stručnog kadra neće ići, a stručnog kadra nema ako taj kadar nema gde da postane stručan. Upravo zbog toga na otvaranje bilo kakve proizvodnje stranih kompanija, treba gledati kao na spas, a ne kao na nekakvo porobljavanje.
Naravno, u Srbiji je sve naopako, pa i ovo.
[ boccio @ 14.02.2011. 11:54 ] @
Citat: Marko_L:
I ja se potpuno slažem da Srbija treba da poveća izvoz, to je neosporno, ali je problem što Srbija trenutno nema šta da izvozi.
Tacno, i zbog toga smo sve intelektualne i R&D resurse alocirali na problem sto veceg drapanja onih koji se mimo uvoznickog lobija usude da bilo sta uvezu (gle bezobraznika).
Jutros sam se slatko nasmejao genijalnoj situaciji. Doneo mi postar board game koji sam narucio prosle nedelje iz UK, i na deklaraciji vidim da mi uredno ocarinili i lupili PDV i na troskove transporta :)) Ja ne bio lenj da ih nazovem pre pola sata, i tetka mi "ljubazno" objasni da to sto ja imam invoice na £39 koliko kosta uvezena roba nema nikakve veze, jer se po zakonu PDV i carina naplacuju na ukupan iznos robe do granice sa SRB (tacnije na £59), sto ukljucuje i tih £20 funti za troskove transporta koje su mi rutinski ocarinili i oporezovali, eeej :)
I eto, sto bi se mi trudili da izvozimo, kad sasvim lepo mozemo da zaradjujemo i punimo budzet i od uvoza ;p
[ mmix @ 14.02.2011. 12:43 ] @
Ti si sveze natrcao na tu ludoriju, mi ostali zivimo sa njom odavno :) Narocito sam voleo kad naruim knjigu sa amazona i treba mi hitno pa narucim express mailom koiji kosta ko pola knjige a lihvari mi se navrznu i na knjigu i na postarinu i to uredno i carinu i PDV. Znas kad ide u spici B92 ono "Srbija bi u EU ali pod svojim uslovima", e to ti je jedan od tih aspekata.
[ ventura @ 14.02.2011. 14:02 ] @
Citat: boccio: Ja ne bio lenj da ih nazovem pre pola sata, i tetka mi "ljubazno" objasni da to sto ja imam invoice na £39 koliko kosta uvezena roba nema nikakve veze, jer se po zakonu PDV i carina naplacuju na ukupan iznos robe do granice sa SRB (tacnije na £59), sto ukljucuje i tih £20 funti za troskove transporta koje su mi rutinski ocarinili i oporezovali, eeej :)
I eto, sto bi se mi trudili da izvozimo, kad sasvim lepo mozemo da zaradjujemo i punimo budzet i od uvoza ;p
Nažalost, naši su to samo prepisali od EU.
Evo ti citat sa Engleskog DHL-a:
What is the value for VAT?
The value for VAT is the declared value of the goods plus the transport costs to the country of destination plus the customs duty.
Example of Duty calculation
Goods = 2 special edition CD sets
Value of goods £80 + Transport to the UK £35
Total value for Duty £115 x 3.5% Duty = Total Duty payable £4.02
Example of VAT calculation
Value of goods £80 + Transport to the UK £35 + Duty charges £4.02
Total value for VAT £119.02 x 20% = Total VAT payable £23.80
Therefore the total import Duty and VAT charges payable on import of these goods would be £27.82.
Link: http://www.dhl.co.uk/en/expres...toms_support/duties_taxes.html
[ boccio @ 14.02.2011. 14:38 ] @
Mmm, da... u pravu si... tjah, ko bi reko, pomislio sam da je ova glupost ekskluzivnost nasih deraca.
[ BokasaTzar @ 14.02.2011. 20:58 ] @
→ KRIVO SRASTANJE - Azra
Budnosti nikad dosta gospođice od tri pedlja
na krivinama zadnji vagoni luđački tresu
i mnogi prazne crijeva zaboravljajući stid
a oholost, nekad suđena da bude vrlinom
splašnjava na očigled i smrdi nadaleko.
I nitko nema snage da odagna propadanje
i nitko i ne pokušava da bude više od hladne želatine
koja laprda među krajnostima kao rijetko 9ovno.
Dok svi tvoji besprizorni usrećitelji
i samozvani štovaoci onog što ne razumiju
i svi tvoji plaćeni nitkovi, doušnici i sjecikese
i svi tvoji mutavi urlatori zvučnih titula
hrabro spletkare zaštićeni lopovskim kodeksom
koji štiti vjernike od zaraženih,
a svaku duhovitost uvijek i na vrijeme
efikasno lijeće u samom začetku
Pa kakvo ime da ti damo gospođice od tri pedlja ?
Krivo srastanje gospodine - krivo srastanje.
Kao, kad bogate prose za miraz,
a talon nose ružni i opaki
s nećuvenom moći da tjeraju što zažele.
Mnogo ih je i strašno galame.
Obično razbiju sva ogledala na koja naiđu,
da ne ostane ni pomen na ljepotu.
Eh da mi je 3,17% njegovog talenta
bio bih Umetnik, a ne car
[ mmix @ 14.02.2011. 21:18 ] @
Da, samo ste zaboravili da napomenete da to nista ne vazi za trgovinu unutar EU i da to vazi samo za uvoz od van EU, trzista od pola milijarde ljudi i 15 trilijardi dolara GDPa. Tamo nemas POTREBE da uvozis bilo sta od van EU jer neko negde to proizvodi i/ili nudi, sta god da je. Naso je ko ce od koga da prepise glup zakon, Srbija sa 100 puta manje stanovnika i 300 puta manjim GDPem.
[ ventura @ 15.02.2011. 08:04 ] @
Citat: mmix: Da, samo ste zaboravili da napomenete da to nista ne vazi za trgovinu unutar EU i da to vazi samo za uvoz od van EU, trzista od pola milijarde ljudi i 15 trilijardi dolara GDPa. Tamo nemas POTREBE da uvozis bilo sta od van EU jer neko negde to proizvodi i/ili nudi, sta god da je. Naso je ko ce od koga da prepise glup zakon, Srbija sa 100 puta manje stanovnika i 300 puta manjim GDPem.
Ima potrebe :)
Sony Vaio laptop i Garmin GVN53 navigacija :)
Jeftinije je kupiti u USA, platiti shipping, carinu, porez na sve to, nego da kupuješ bilo gde u EU :)
[ mmix @ 15.02.2011. 09:40 ] @
Pa sa 3% carine i 25% VATa negde si na 20e ustede na 500e opreme (amazon.us vs idealo.de), za toliko se ni ovde ne bih cimao kad uzmes garanciju u obzir (plus mape za navigaciju ako je sve legit). Uvek ce postojati sweet dilovi i sa mnogo vecom ustedom ali nije u tome poenta, poenta je da u zemlji sa 5 miliona dusa i nikakvom industrijom SVE sto iole valja dolazi iz uvoza. Sracunaj to sad sa 30% carine i 18% PDVa pa probaj ;) (plus skuplja postarina za slanje u rupe na zemlji). Protekcionizam je beskoristan ako nemas sta da stitis i pretvara se u prosto slepo drpanje para od svojih ljudi.
[ ventura @ 17.02.2011. 09:22 ] @
Citat: mmix: Pa sa 3% carine i 25% VATa negde si na 20e ustede na 500e opreme (amazon.us vs idealo.de), za toliko se ni ovde ne bih cimao kad uzmes garanciju u obzir (plus mape za navigaciju ako je sve legit).
Naravno, to je pod uslovom da je cena uređaja ista u EU i USA, a što naravno nije tako :)
Da ilustrujem, taj Garmin GVN53 u USA možeš da nađeš po 400-430 dolara, što je nekih 320 evra... U EU taj isti uređaj košta 550-600 evra (kod nas je nešto malo preko 600 evra). Što se tiče karata razlika je samo u basemaps, a koje su ionako beskorisne (i samim tim verovatno i besplatne). Sve dodatne karte (SCGRoute, AdriaRoute, City Navigator NT Europe) moraš dodatno da kupuješ i u jednoj i drugoj kombinaciji.
Što se tiče laptopova recimo Sony Vaio VPCZ13Z9E/X u Nemačkoj košta 3499 evra, a u USA košta 3299 dolara, iliti 2430 evra. Razlika je više od hiljadu evra.
[ mmix @ 17.02.2011. 10:02 ] @
U americi ne placas PDV, u EU uvek placas PDV. Zato je razlika u ceni ogromna, ne mozes da racunas na tu ustedu ako ne unosis robu na crno.
Navigacija (320e+30e ship)*1.03*1.25 = 450e ( ovde je 453e u DE), razlika 3 evra plus gubis garanciju
Vaio (2430e + 30e ship, mozda i vise)*1.03*1.25 = 3167e, akoliko vidim ima ga u DE za 3400e (smao sto ga trenutno nema na amazon.de), dakle ustedeo si 250 (7%) na ustrb garancije. to je sve (relativna) sica zbog koje se ne bih cimao uopste da mi treba VAIO i da mogu da ga nadjem ovde za 3400.
US i EU su povezana informisana trzista, ako postoji drastican pricing gap izmedju ta dva trzista NEKO ce to iskoristiti kao competative advantage jer mu se isplati rizik na trzistu te velicine.
A Srbija? Posalji ga sebi ovde 2460*1.3*1.18 = cirka 3800e. U poredjenju sa..., cek, nemas uopste ni da ga nadjes u srbistanu, tako da nemas izbora nikakvog. Jedino sto sam nasao je neki google cache alegro licitacije:
SONY VAIO VPCZ13Z9E/X!!!!!NOWOŚĆ!!!!!!! 13 999,00 zł (≈374 274,79din), dakle 3650e na trange frange berzi (garancija, sta je to?)
[ Isak666 @ 25.07.2011. 08:33 ] @
Jao koji kralj -
Citat: "Srbija se neće usrećiti sa Ikeom"
Beograd -- Gradimir Simijonović, vlasnik i direktor Toplica drva, kaže da bi trebalo dobro razmisliti da li je kompanija Ikea ono što je potrebno našoj drvnoj industriji.
Kod nas se stalno kao velika šansa pominje eventualni dolazak Ikee, kaže on.
Simijonović, koji je i predsednik Agencije za drvo, klastera koji okuplja proizvođače u drvnoj industriji, navodi da za tu firmu rade zemlje sa najjeftinijom radnom snagom, Kina, Ukrajina, Rumunija, one izrađuju proizvod koji kupuju najsiromašniji.
“Istovremeno je vlasnik kompanije treći na Forbsovoj top listi najbogatijih“, dodaje on.
Simijonović napominje da je “činjenica da se sa Ikeom nije usrećila nijedna zemlja, jer ona otvara pogone ili poverava proizvodnju samo pojedinih delova nekog programa, niko ne radi ceo komad, dakle koristi samo najjeftiniji rad“.
“Dizajn i sve ostalo što je posao kvalifikovanog menadžmenta i kreativnih inženjera, organizuje se na drugom mestu. Ali, kompanija zato prodire na tržište zemlje - partnera i svojim jeftinim programom ubrzo gasi većinu postojećih fabrika“, navodi.
On kaže i da „nije siguran da bi ona na bilo koji način pomogla drvnoj industriji, mislim i da bi njenim dolaskom, ponudom proizvoda koji dolaze iz svih krajeva sveta, većina naših malih i srednjih preduzeća bila ugrožena“.
Komentare takodje obavezno procitati :D
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=527541#rating
Znaci, moja keva narucila trpezarisjki sto i stolice po nekoj ludackoj ceni od nekog iz ovog klastera, dobila sto jedne nijanse, a stolice druge.
Zvala da donesu odgovarajuce koje je i narucila - kazu gospoda: "Nemamo." :D
[ Tyler Durden @ 25.07.2011. 09:46 ] @
Jos jedan u nizu dripaca koji siri dezinformacije po novinama, a sve u cilju licne koristi.
Bojkotovati budalu i izbaciti iz posla, to bi bila najadekvatnija kazna.
[ mmix @ 25.07.2011. 11:38 ] @
Jos jedan konislav ;) To samo trziste moze da regulise, nazalost ovi likovi i dalje zestoko drmaju Srbistanskom ekonomskom politikom.
Ali da, IKEA je losa a domaci "brendovi" koj su skuplji i losiji od ikea-e su odlicni. Jer to je nama nasa borba dala...
[ Java Beograd @ 25.07.2011. 12:06 ] @
Citat: mmix:Ali da, IKEA je losa a domaci "brendovi" koj su skuplji i losiji od ikea-e su odlicni ... Zato što se radi ceo komad !
[ mmix @ 25.07.2011. 12:34 ] @
Jbg, sto rece konislav (mnogo ga nesto citiram), nije namestaj za svakog
[ milivoje t @ 25.07.2011. 14:32 ] @
Pa nista gradimir nije rekao sto je daleko od istine. Covek brani svoje pare i firmu, to iste rade svuda u svetu i drugi kapitaljisti koje ugrozava ikea.
Ikea zahvaljujuci sistemu genijalne upotrebe jeftine radne snage negde na globusu, odlicnog dizajna i mas proizvodnje razvaljuje koliko dobro prodaje.
Genijalna je i upotreba olaksica koje dobijaju od drzava gde posluju, kao i to da porez drzavi placaju slicno ko miskovic. Sve su to razlozi da se mali porizvodjaci uprpe, svejedno da li su u koloradu ili srbiji. svi oni istu pricu pricaju i plase se za svoj opstanak.
Ikea je dobra za mene ko kupca, za proizvodjace nije, za drzavu i to je pitanje ?
Ali mi smo izgleda presiromasni za ikeu i njihove apeptitie u profitu, inace bi vec bila prodaja u Srbiji, ali dzaba znaju oni da u crkvenog misa nema mesa.
[ Isak666 @ 25.07.2011. 14:35 ] @
^^
Da, da, ali kad pocnes drvopreradjivacki klaster da jednacis sa Srbijom, onda malo skripi.
Konkurencija nije dobra za proizvodjaca (onoga ko nema sa cim da konkurise), a za kupca je odlicna.
Zato i postoji posebno udruzenje koje stiti interese kupaca, a posebno koje stiti interese proizvodjaca ;)
[ Devanagari @ 25.07.2011. 14:37 ] @
[ Java Beograd @ 25.07.2011. 14:48 ] @
@milivoje
Nije đavo baš tako crn. Ikea nudi partnerski odnos mnogim proizvođačima nameštaja, upravo iz zemlje u kojoj osvaja tžište. Ne treba biti doktor ekonomije da bi bilo jasno da je bolje u Srbiji (i regionu) prodavati nešto što je proizvedeno u Srbiji (ili regionu). Naravno, podrazumeva se da proizvod ispunjava sve IKEA normative i standarde. Dizajn ? Pa IKEA, naravno. Ako nije IKEA dizajn, onda nije IKEA.
Stoga, Gradimirova "odbrana" svoje firme i svojih para biva smešna. Dakle, mali proizvođači koji zapošljavaju ekstra jeftinu radnu snagu (Srpsku) i teba da se uprpe !
[ Isak666 @ 25.07.2011. 14:53 ] @
Kontam da Gradimir nije pglu, pa je skontao da bi nakon Ikeinog dolaska njegove potencijalne musterije mogli biti ljudi koji imaju vise zahteva vezane za kvalitet materijala ili izrade ili neki poseban dizajn - a za to treba malo vise zapnuti ili uloziti, a ne da mu se.
[ milivoje t @ 25.07.2011. 15:01 ] @
Citat: Isak666: ^^
Da, da, ali kad pocnes drvopreradjivacki klaster da jednacis sa Srbijom, onda malo skripi.
Konkurencija nije dobra za proizvodjaca (onoga ko nema sa cim da konkurise), a za kupca je odlicna.
Zato i postoji posebno udruzenje koje stiti interese kupaca, a posebno koje stiti interese proizvodjaca ;)
Daleko bilo da su oni Srbija. Ti autohtoni kompanijski proizvodjaci namestaja su u poslednjih desetak godina likvidirani metkom u potiljak sistemom koji na neki nacin slici ikeinom sistemu. Pojavilo se na hiljade szr 'stolara' koji od iverice, medijapana, punogdrveta itd. Prave i sklapaju namestaj po vasoj zelji za male pare (sem komadnog, fotelja, troseda, stolica...). Ja ne poznajem ni jednog znaci NULA prijatelja i poznanika koji su poslednjih ~10 godina kupili kuhinju ili plakare u nekom prodajnom lancu, svima je te elemente po meri izradio stolar. A mogu da izrade od najprostijih kutija do kopija ikeinih kataloga namaestaja. Pa meni je plakare radio fantastican masinski inzenjer koji je u FMP-u jedini uspeo da resi neke probleme na masinama za lim, ali je batalio posao inzenjera zbog male plate. A kuhinju je radio fizicar. I prezadovoljan sam kvalitetom.
Zato i zbog nase jadne platezne moci ja mislim da ikee nema u srbiji. Sto se tice tih udruzenja za zastitu poslodavaca/prozivodjaca, jasno je da ona stite samo interese najjacih, male i srednje ko j. Pa oni su zakazivali sednice vlade i namestali olaksice samo tako da odgovaraju njima (velikim). Mali poslodavci u ovoj drzavi nemaju nikakvu zastitu, olaksice i pomoc.
@Java
moguce, ali zasto bi mnogo proizvodio u Srbiji kada na 100km u Rumuniji imaju svoje velike prozivodne pogone. Kapiram da je gradimir vlasnik neke firme formata Nova Ideale i takvima se tresu noge od ikee, uspesni szr low cost proizvodjaci gledajuci cene ikee nemaju previse razloga za brigu...
[ Isak666 @ 25.07.2011. 15:09 ] @
Citat: milivoje t:Sto se tice tih udruzenja za zastitu poslodavaca/prozivodjaca, jasno je da ona stite samo interese najjacih, male i srednje ko j. Pa oni su zakazivali sednice vlade i namestali olaksice samo tako da odgovaraju njima (velikim). Mali poslodavci u ovoj drzavi nemaju nikakvu zastitu, olaksice i pomoc.
Ja to vise onako kako treba da bude, a kako je u Srbiji, valjda retko ko uzme za reper.
Sa ovim za majstore se slazem, ja znam isto par ljudi koji su tako u Srbiji narucili kuhinje.
Samo, IKEA nije samo namestaj, ali nije ni bitno jer je ni nema.
[ cerveni @ 25.07.2011. 17:39 ] @
Ne trude se oni da upropaste sve, vec da zadrze uvoz svega vecinom su njihove firme uvoznici "ovoga - onoga" " Ovlasceni distributeri itd...". Na kog se te sve firme vode ne treba ulaziti u raspravu.
Citat: Ovi iz vlasti se svojski trude da upropaste sve
[ Java Beograd @ 26.07.2011. 07:02 ] @
Citat: milivoje t: @Java
moguce, ali zasto bi mnogo proizvodio u Srbiji kada na 100km u Rumuniji imaju svoje velike prozivodne pogone. Kapiram da je gradimir vlasnik neke firme formata Nova Ideale i takvima se tresu noge od ikee, uspesni szr low cost proizvodjaci gledajuci cene ikee nemaju previse razloga za brigu...
Vidi, veliki biznis ne spava. Zato i jeste veliki. OK, imaju fabriku "nečega" u Rumuniji na 100 km. Ikea potpisuje SVE ! Od peškira, kašike i čaše do celih kunjina, kancelarija i troseda. Ko sme da tvrdi da IKEA neće naći interes da se u Srbiji - za izvoz u ceo svet (!) - proizvode varjače, daskice za seckanje, leve noge stolica, zavese i garniše. Na primer. Malo li je ?
[ Slobodan Miskovic @ 26.07.2011. 07:17 ] @
To se proizvodi u Kini. ;) Skoro sve od tih sitnih stvari je made in china. Provereno u IKEA prodavnici u Solunu i Lozani. Btw ovde u Sofiji se otvara IKEA za mesec ipo dana (15. septembar) pa ko hoce moze da skokne i vidi...
[ hexter @ 26.07.2011. 08:17 ] @
možda off topic, ali možda i kao primer:
Ko odlazi u Grčku ovih dana (nasvežiji primer) neka na Carlsberg pivima (konzerva, flaše) pročita odakle dolaze.
Znači može. Zašto ne može i Ikea?
[ Java Beograd @ 26.07.2011. 09:42 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: To se proizvodi u Kini. ;) Skoro sve od tih sitnih stvari je made in china. Provereno u IKEA prodavnici u Solunu i Lozani. Naravno da je iz Kine. Naveo sam samo primer. I biće iz Kine sve dok je jeftinije. Ali sigurno ima nečega za šta će se naći interes da se proizvede u Srbiji.
[ Isak666 @ 26.07.2011. 10:40 ] @
Ima puno proizvoda i iz Poljske i Rusije, ali ako sam dobro skontao - sve sta ima veze sa strujom je iz Kine :D
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|