[ Horvat @ 20.02.2011. 10:25 ] @
Citat:
BEIJING – Jittery Chinese authorities staged a show of force Sunday to squelch a mysterious online call for a "Jasmine Revolution" apparently modeled after pro-democracy demonstrations sweeping the Middle East.

Authorities detained activists, increased the number of police on the streets and censored online calls to stage protests in Beijing, Shanghai and 11 other major cities. Citizens were urged to shout "We want food, we want work, we want housing, we want fairness" — a slogan that highlights common complaints among ordinary Chinese.

Many activists said they didn't know who was behind the campaign and weren't sure what to make of the call to protest, which was first posted on the U.S.-based Chinese-language advocacy website Boxun.com.

...
Ahead of the planned protests, more than 100 activists in cities across China were taken away by police, confined to their homes or were missing,

...
On Sunday, searches for "jasmine" were blocked on China's largest Twitter-like microblog, and status updates with the word on popular Chinese social networking site Renren.com were met with an error message and a warning to refrain from postings with "political, sensitive ... or other inappropriate content."
izvor i ostatak

i nije tako bajno za obican narod u kini ;)
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2011. 10:34 ] @
Svi ti buntovi su sasvim ocekivani - prvo, doslo je do povece krize gde je kao odgovor upumpano dosta love sirom sveta.

U procesu oporavka takodje dolazi do skoka cene hrane kao posledica inflatornih pritisaka a takodje dolazi i do smanjivanja drzavnih budzeta, jer drzavni budzeti moraju da se izbalansiraju i da budu u skladu sa realnoscu.

To naravno znaci losiji zivot za dosta ljudi - ljudi iz vise srednje klase ce mozda smanjiti kupovinu luksuznih (nepotrebnih) stvari, dok ljudi sa manjim primanjima nemaju prostora za to i mogu da ostanu gladni.

A onda sledi izlazak na ulice, sta drugo mogu da rade...

Problem je sto smena vlasti nece resiti njihov problem.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.02.2011. u 12:26 GMT+1]
[ rfe @ 20.02.2011. 13:13 ] @
Kina nije autokratija. Kina ima lidere doduse iz jedne partije ali oni odlaze i dolaze. Pored toga Kinezi su vec streljali lokalne, reginalne rukovodioce pa i ministre zbog korupcije - sto narod voli da vidi. Neke korumpirane zapadne demokratije imaju vise slicnosti sa Magrebom nego Kina.

[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2011. 13:18 ] @
Kina je politicki autokratija, ali je ekonomski prilicno slobodna zemlja.

Medjutim to ne umanjuje cinjenicu da imaju velik % izuzetno siromasnog stanovnistva koje ce prilicno stradati skokom cene hrane, i koje ce, naravno, kada im nestane hleba/pirinca na stolu izaci na ulice.

Ko ce im biti kriv onda? Pa niko drugi nego vlast, nemaju nikog drugog da krive - iako zapravo ta vlast tesko da nesto tu moze da uradi jer je u pitanju nesto sto je van njihove direktne kontrole.

U momentima gladnih stomaka, mnoge stvari izlaze na videlo i nekad cak bivaju preuvelicane. Takva je priroda bilo koje revolucije, koje se nikada ne desavaju dok su stomaci puni...

Sta ce onda biti?

Sve zavisi od % ocajnog stanovnistva... Ako je dovoljno veliki, svaka vlast puca - bez obzira koliko tenkova ima jer i te tenkove, na kraju krajeva, vozi narod i lanci kontrole pucaju po savovima (vidjeno N puta od SSSR-a pa do Egipta).

Ako nije dovoljno veliki - najglasnije i najhrabrije ce izgaziti gore pomenutim tenkovima, vesati za primer neke korumpirane politicare i uraditi neke promene, bar na papiru da umire raju - a stvar ce se zaista srediti kada se ekonomija stabilizuje.

U svakom slucaju, koliko ce hleba/pirinca biti na stolu ne zavisi od toga koja opcija ima formalnu vlast.
[ Horvat @ 20.02.2011. 13:45 ] @
Citat:

Ko ce im biti kriv onda? Pa niko drugi nego vlast, nemaju nikog drugog da krive - iako zapravo ta vlast tesko da nesto tu moze da uradi jer je u pitanju nesto sto je van njihove direktne kontrole.

kako da ne mogu da urade
mogu zabraniti izvoz pirinca za pocetak, uticati na cenu istog, obezbediti svakom stanovniku barem 2 obroka dnevno...

mogu svasta uraditi
ali to ne odgovara slobodnom iskoriscavanju radnika za saku rize

ali da je dobro za obicnog coveka u kini, ne bih bas rekao, jer da je tako, ne bi u tolikom broju kineza izlazilo u madjarsku 90ih, u srbiju i ostale banane proteklih godina...
[ stil @ 20.02.2011. 14:00 ] @
Zabrana uvoza hrane ? Zbog čega ? Ko si ti da zabranjuješ nekome da slobodno raspolaže sa onim što je sam proizveo, bilo da je to televizor, auto ili šaka pirinča. Umesto toga motiku u ruke pa na njivu da proizvedite višak i onda poklanjajte ga kome hoćete. Lako je tuđim gloginje mlatiti. Stvarno svašta.

[ Horvat @ 20.02.2011. 14:05 ] @
izvoza,ne uvoza
hrana je od opsteg znacaja za drzavu, tj njene stanovnike

televizor ili auto nisu isto sto i hrana

i niko nije pominjao poklanjanje, nego zaprana prodaja van granica drzave
[ stil @ 20.02.2011. 14:12 ] @
Na izvoz i mislim.

Ako se na taj način ophodiš prema proizvođačima hrane smanjuješ motivaciju da se ljudi odluče da se time uopšte bave. Ubijaš proizvodnju. Hrana je roba kao i sve ostalo. Ako se sa time ne slažeš zasuci rukave pa na njivu. Proizvedi koliko ti treba ima toliko neobrađenih površina u Srbiji.

Ako zabraniš izvoz hrane, zbog čega ne zabraniti izvoz automobila ? Oću da imam automobil za male pare. Ne ide to tako.
[ Horvat @ 20.02.2011. 14:53 ] @
nema potrebe da se raspravljamo, svako je slobodan da misli sta zeli, pa tako i ti mozes misliti da je blokiranje izvoza hrane losa stvar u ovim situacijama
ali jedna stvar - bez automobila neces crci - bez hrane hoces

i jos jednom - ne ubijas proizvodnju, nisam rekao da drzava treba da zapleni hranu, daaaleko od toga
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2011. 14:56 ] @
Citat:
Horvat
mogu zabraniti izvoz pirinca za pocetak, uticati na cenu istog, obezbediti svakom stanovniku barem 2 obroka dnevno...

mogu svasta uraditi
ali to ne odgovara slobodnom iskoriscavanju radnika za saku rize

Pa zabrana izvoza pirinca bi napravila vecu stetu nego korist verovatno inace bi to odavno uradili.

Tacno, vlast moze da naredi da se pirinac prodaje po vestacki niskoj ceni i da ne sme da se izvozi, ali takva mera nije odrziva na duze staze i moze da izazove samo smanjenje proizvodnje pirinca zato sto proizvodjacima ne odgovara. Da ne pricamo o momentalnom stvaranju crnog trzista sa spekulantima koji bi uz pomoc korupcije kupovali vestacki jeftin pirinac i stvarali alternativno crno trziste kao u SSSR-u. Ako je nesto profitabilno i trazeno, ne mozes ga ubiti birokratijom, koliko god se trudio. Mnogi su probali.

Onda naravno mozes jos ostrije da igras i da se polako vracas u totalnu plansku poljoprivredu i kontrolu trzista - Kinezi su to probali, i skuzili vec jednom da ne valja.

Mleko u Rusiji je bilo 5 kopejki - ali nisi mogao nigde da ga kupis po toj ceni.

Mogli su samo specijalni privilegovani, i ti bi ti onda prodali to mleko za mnogo vece pare. A kad u jednom SSSR-u nije islo da ih sprecis, cisto sumnjam da moze u Kini danas.
[ milance_kg @ 20.02.2011. 18:35 ] @
Dzabe ja pitam gde je post jednog clana ovog foruma, kad i meni obrisase to pitanje :)

Cak sam na pp poslao G. Dimkovicu to pitanje, cekam odgovor.

Draga gospodo, ako je tako da imate cenzuru za neciji stav, rekoh clanu ovog foruma da ako je neosnovana prica, da se
da demant, ako je vredjanje - da se skrene paznja,... nismo mi mala deca pa nas cuvaju od 'zlih' uticaja,
intreseantne price treba cuti, vi nemate sluha za jedan obican forum, a zelite da nam drzava bude otvorena (i bez uticaja 'tajfuna', pa vi im dajete ovde smernice),
tesko ako smo mi sami takvi!
[ popusicko @ 20.02.2011. 18:50 ] @
Drug koba rece u postu koji je greskom obrisan:

(Ivan Dimkovic: /p2815339 ): Sve zavisi od % ocajnog stanovnistva... Ako je dovoljno veliki, svaka vlast puca - bez obzira koliko tenkova ima jer i te tenkove, na kraju krajeva, vozi narod i lanci kontrole pucaju po savovima (vidjeno N puta od SSSR-a pa do Egipta)...

dimkovicu, svratim posle godinu dana ovde na forum da vidim o cemu razmisljaju veliki mislioci, prvo kliknem na ovu temu ... a ono, ti prdis li prdis.

sta je "vec vidjeno N puta u CCCP-u", keve ti?

raspad CCCP-a je nametnut odozgo, oktroisan ... sastali se u onom dvorcu u sumi (zaboravio sam kako se zove), u belorusiji, pijana budala jeljcin i ostali bednici, placenici - krajcuk, suskevic .... i dogovorili se da rasture CCCP.
ono go8no od kozirjeva je istog trenutka zvalo telefonom u vasington da raportira da je zadatak za koji su svi prisutni bili placeni - ispunjen.
posle toga je dao slusalicu jeljcinu.

ruski narod se ni do dan danas nije opasuljio sta mu se desilo.

FYI, par meseci pre toga je odrzan referendum u CCCP, na koji je izaslo oko 150 miliona ljudi od kojih je oko 80% glasalo za ocuvanje sovjetskog saveza.

(http://ru.wikipedia.org/wiki/Referendum_SSSR_17_marta_1991_goda: http://ru.wikipedia.org/wiki/Referendum_SSSR_17_marta_1991_goda )

kakvo mleko za 5 kopejki, kakvi bakraci!?

molio bih te da iz fundamenta obratis paznju na svoje pisanje.
samo te posmatram.

[ milance_kg @ 20.02.2011. 18:52 ] @
@popusicko

Odlicno, hvala :)

Sta bode ovde oci to je :
"molio bih te da iz fundamenta obratis paznju na svoje pisanje.
samo te posmatram."

Ko je taj covek sto posmatra?
Ja na mestu G. Dimkovica bi shvatio kao pretnju, veoma ozbiljna stvar!
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2011. 19:00 ] @
Ne znam sta da vam kazem, ali mozete vi da nastavite sa c/p-ovanjem, lik je banovan a proces registracije nije brzi od banovanja korisnika, tako da... pazite u sta se uvlacite, zatrpace vas SPAM njegovih trolova pa ce vam kopiranje poruka postati celodnevni posao ;-)
[ Tyler Durden @ 20.02.2011. 19:04 ] @
Ja bih taj post momentalno obrisao, samo sto nisam moderator na ovom dijelu foruma.
Naravno, nije problem u onome sto je napisano, vec nacin. Nije ovo pijaca.

U stvari, izbrisao bih zadnjih 5 postova, ukljucujuci i moj.
[ milance_kg @ 20.02.2011. 19:06 ] @
@Tyler Durden

Ne, ovo realnost u kojoj zivimo, jeste pijaca..
Treba ostaviti za nauk i za primer!

p.s.

Postali smo izgubljeni slucajevi, koji 'cvikaju' od svoje senke...
Ja sam malo idealista :), jesam patriota, ali uvek kontra strani bi dao argument zasto 'ne',
a ne gledao fizicki ili neki nacin da se obracunam!
[ a1200 @ 20.02.2011. 19:08 ] @
Bio je smajli ( ) na kraju posta - tako da nije pretnja

A i stvarno je trulo da neko brise postove samo zato sto mu se ne svidjaju. OK, nije uredu reci "prducka", ali realno, ovde se koriste i mnogo gori kometari/kritike na neciji post pa se to ne smatra dovoljnim da se ceo komentar brise...
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2011. 19:13 ] @
Propustili ste sitnicu da je korisnik predhodno bio banovan.

Kao sto rekoh, mozete slobodno da radite na kopiranju njegovih poruka kad udje u njegovu trol fazu. To je vase vreme ne moje - meni za ban i brisanje poruka treba jedan klik.
[ milance_kg @ 20.02.2011. 19:15 ] @
@Ivan Dimkovic

Ok, on je trol...

A ima nesto sto te licno uznemirilo? Ne pitam ovo zbog provokacije, a i sto rece 'a1200' ima ovde i gorih stvari
pa se ne uzbudjujemo...

Da budem malo nekulturan, imam dojam da se licno poznajete?
[ p3j4 @ 20.02.2011. 19:30 ] @
Citat:
Da budem malo nekulturan, imam dojam da se licno poznajete?

Po stilu pisanja tog korisnika tipujem da se radi o Mrletu
[ Igor Gajic @ 20.02.2011. 19:50 ] @
Razrada na temu koju je Koba zapoceo:

http://www.sinistra.net/lib/upt/intpap/piti/pitifcecoe.html

Suma u kojoj su se odigrali kobni dogadjaji se zove "Belozhevskaya Pusha forest"
[ Horvat @ 20.02.2011. 21:59 ] @
da se vratimo na kinu...

@ivan, pazi, nije savrseno resenje, daleko od toga, ima to jos da se razradi, kako sta i koliko u detalje
drzava koja moze da otkupljuje spoljni dug sad-a i te kako moze da isfinansira subvecionisana 2 obroka dnevno za svoj narod (ne treba tu da bude kavijar, svinjske gljive,tj tartufi i slicno, za pocetak riza i malo mesa)

drzava moze da otkupi po vecoj ceni pirinac od proizvodjaca i da po subvencionisanim cenama prodaje narodu (naravno ne u tonama), doduse, taj protok bi trebalo regulisati,ali nesto nalik robnim rezervama

za mleko koje pominjes stvarno ne znam, sad me mrzi da pretrazujem, pa necu o tome nista reci
znam da u poslednje vreme rusi ne izvoze psenicu,a uveliko je kupuju (pa i s ovih prostora), nesto ne cujem da psenica ne moze da se nabavi u rusiji iako je zabranjen izvoz

i opet, ovo je samo jedan od nacina na koji drzava poput kine moze da se postara o gradjanima da ne crkavaju od gladi
tako nesto egipat ne moze da uradi,jer sam ne moze da prehrani svoje stanovnistvo
[ Igor Gajic @ 20.02.2011. 22:09 ] @
Kina je postala suvise veliki igrac da bi prosla bilo kakva pobuna. Ako i pokrenu nesto, desice se isto kao i na Tibetu, odnosno pobuna Ujgura. Pobice par hiljada, ostatak zatvoriti i uvesti CCD kamere na svakom cosku, i dovesti Han Kineze da budu vecina stanovnistva
[ Java Beograd @ 21.02.2011. 08:37 ] @
Da, ajde da se vratimo na temu i na Kinu.

Svako ko misli da su pobune, neredi i demonstracije zbog hrane (?!) taj je politički nepismen, i u političkom smislu ne vidi dalje od svog nosa. Prosta logika, uz makar malo poznavanje savremene istorije (od II S.R. do ovih dana), donosi nam jedino prosto i logičko objašnjenje da Veliki Svetski Policajac stoji iza svih tih naručenih i plaćenih demostracija.

Naravno, narod je nezadovoljan, koliko u Kini, toliko u Egiptu, a isto toliko u Argentini i SAD. Narod je svejedno svugde nezadovoljan. (Ne računajuči nekoliko skandinavskih zemalja).
Kome odgovaraju nemiri i nestabilnost na bliskom istoku ?
Kome odgovara Kina u neredima i građanskim sukobima ?
Ko će na kraju da profitira posle svega ? (Egipatski kalajdžija ili USA proizvođač oružja ?)

Iskreno podržavam Kineske vlasti koje nikako ne smeju da dozvole da se njihova država saplete u razvoju i uguši socijalnim i unutardržavnim nemirima.

[ stil @ 21.02.2011. 08:45 ] @
Citat:
Java Beograd: Narod je svejedno svugde nezadovoljan.

Tačno, ali kad se stvori kritična masa nezadovoljnih dolazi do eksplozije. Ma kakve stege da su u pitanju. Punim stomacima ne pada na pamet da se bune. Zakon prirode.
[ cyofee @ 21.02.2011. 08:48 ] @
Citat:
Java Beograd: Da, ajde da se vratimo na temu i na Kinu.

Svako ko misli da su pobune, neredi i demonstracije zbog hrane (?!) taj je politički nepismen, i u političkom smislu ne vidi dalje od svog nosa. Prosta logika, uz makar malo poznavanje savremene istorije (od II S.R. do ovih dana), donosi nam jedino prosto i logičko objašnjenje da Veliki Svetski Policajac stoji iza svih tih naručenih i plaćenih demostracija.

Naravno, narod je nezadovoljan, koliko u Kini, toliko u Egiptu, a isto toliko u Argentini i SAD. Narod je svejedno svugde nezadovoljan. (Ne računajuči nekoliko skandinavskih zemalja).
Kome odgovaraju nemiri i nestabilnost na bliskom istoku ?
Kome odgovara Kina u neredima i građanskim sukobima ?
Ko će na kraju da profitira posle svega ? (Egipatski kalajdžija ili USA proizvođač oružja ?)

Iskreno podržavam Kineske vlasti koje nikako ne smeju da dozvole da se njihova država saplete u razvoju i uguši socijalnim i unutardržavnim nemirima.

To je upravo ono što oni žele da masa misli.
[ Igor Gajic @ 21.02.2011. 08:51 ] @
A i USofA imaju nerede kod kuce, samo nema toga u nasim vestima

http://www.foxnews.com/politic...sconsin-labor-unrest-national/

[ Java Beograd @ 21.02.2011. 09:15 ] @
Citat:
cyofee: To je upravo ono što oni žele da masa misli.

Psihologija mase je takva da ljudi u masi ne misle.
[ stil @ 21.02.2011. 09:24 ] @
Psihologija stvaranja kritične mase je nešto sasvim drugo. To treba razgraničiti. A izjava da masa ne misli je relativan pojam jer zavisi od toga ko su pojedinačni činioci te mase i šta je njihov cilj. Lomljenje izloga i krađa ili promena na bolje za sve.
[ Horvat @ 21.02.2011. 18:42 ] @
Citat:
Java Beograd:Ko će na kraju da profitira posle svega ? (Egipatski kalajdžija ili USA proizvođač oružja ?)

i zastava, i razni ruski proizvodjaci i ostali ratni profiteri, pardon, proizvodjaci oruzja

Citat:

ja ne podrzavam, to je samo mazanje ociju, i sklanjanje problema pod tepih
da je narodu po volji ne bi se bunio (eto,pomenuo si skandinavce), posto im nije, bune se i pokusavaju to promeniti

i u toj zloglasnoj americi se bune, i treba da se bune, i trebalo bi da se rasture na drzave i da budu vise federacija nezavisnih drzava, nego federacija zavisnih drzava sto su sad (karikiram malo)

a narod JESTE gladan, narod JESTE siromasan, narod OSETI kako gaze po njima... i narodu je DOPI...P

jedini problem je sto verovatno narodu nece biti mnogo bolje...

@igor, nije nesto ni bilo o neredima na bliskom istoku kad je pocinjalo ;), no, ne bih da tu stvaram neke teoriej zavere :D
[ Java Beograd @ 22.02.2011. 07:38 ] @
Citat:
Horvat: ja ne podrzavam, to je samo mazanje ociju, i sklanjanje problema pod tepih
da je narodu po volji ne bi se bunio (eto,pomenuo si skandinavce), posto im nije, bune se i pokusavaju to promeniti...

Pazi, nije sve crno - belo. Ili potpuni mrak ili zemlja Utopija. Ima tu mnogo sivih nijansi.

Činjenice :
1. Kina je jača i bogatija nego ikad
2. Druga sila na svetu ekonomski, druga ili treća vojna sila
3. Svake godine je sve jača država i sve bogatija nacija
4. Narod ne živi kao u Skandinaviji, ima dosta bede i siromaštva

Da li treba zbog činjenice 4. prenebregnuti da je sadašnja kineska vlast uspela da ostvari činjenice 1., 2. i 3. i zbaciti ih sa vlasti ? Hoće li nova vlast za 3 meseca da ostvari Skandinavski standard ?
[ yolja624 @ 22.02.2011. 08:13 ] @
pa da si kinez, sta bi ti mislio sta ti je bitnije, prosperitet drzave, to sto je doticna 2 ekonomska sila i 2-3 vojna, ili to sto ti nemas sta da jedes i da ne mozes da sastavis kraj sa krajem? A to dal se nesto ne moze za 3 mjeseca posebno da promjeni, promjene treba da krenu, a kad ce zavrsiti niko ne zna. Puno gore je kad se pocetak neminovnog odlaze...
[ Slobodan Miskovic @ 22.02.2011. 08:21 ] @
@yolja624

Zavisi od mentaliteta i kulture. Kinezima je mislim vazno sto im je drzava 2. sila u svetu i zele da je prva i to ih pokrece tj. tako se spinuje u Kini...
[ yolja624 @ 22.02.2011. 09:03 ] @
jel? e pa drago mi je zbog njih... Jedan zivot ce dati za Kinu a sljedecu reinkarnaciju ce da prozive kao truli bogatasi u Norveskoj, nema veze..
[ Java Beograd @ 22.02.2011. 09:04 ] @
Citat:
yolja624: A to dal se nesto ne moze za 3 mjeseca posebno da promjeni, promjene treba da krenu, a kad ce zavrsiti niko ne zna. Puno gore je kad se pocetak neminovnog odlaze...
Promene u Kini su krenule, i rezulati su evidentni. Na svakom koraku. Iz godine u godinu, u Kini je sve bolje i bolje. Samo slepac to ne može da vidi, a zlurad ne želi da vidi.

Amerima to svakako ne odgovara i na sve načine pokušavaju da destabilišu Kinu. A najfora koju glupi Ameri umeju umeju da smisle je "nepoštovanje ljudskih prava". Tra-la-la iz godine u godinu. I onda organizuju i plate probisvete i hoštaplere da organizuju "demonstracije za poštovanje ljudskih prava". Takve demonstracije svakako treba u startu ugušiti.
[ yolja624 @ 22.02.2011. 09:22 ] @
2x jel?
pa realno postovanje ljudskih prava je veoma problematicno u Kini... ako cemo pravo, Tibet je bio samostalna drzava koju je Kina okupirala i nikakve teorije ne mogu tu cinjenicu da poreknu. Samim tim, prica o ljudskim pravima u okupiranoj teritoriji je prica za malu djecu. Tamo niko ne smije ni da pomisli da je "okupiran" a kamo li da javno to kaze.
A sto se tice navedenih promjena, postoje samo za drzavu - ali sta sa onima koji su doveli do ekonomskog napretka Kine? Sta od tog "progresa" imaju oni koji rade po 14h dnevno za saku pirinca? Jel to po tebi ispavno da u ime "druge ekonomske sile i trece vojne" neko radi za kiflu? U cemu je tu dobitak za obicnog covjeka? Ili smatras da je drzavni interes ispred licnog interesa? Izvini, ali ja to tako ne vidim. Ni jedan od ta dva interesa ne smiju da pobijaju jedan drugog. Idelano je da se ta dva interesa drze u ravnotezi, a ne da se napredak drzave zasniva na izrabljivanju niti se napredak pojedinca treba da zasniva na propasti drzave.
A to sto nekoga ko trazi svoje pravo smatras hohstaplerom i "stranim placenikom"... no comment.
[ dejanet @ 22.02.2011. 09:25 ] @
Citat:
Jedan zivot ce dati za Kinu a sljedecu reinkarnaciju ce da prozive kao truli bogatasi u Norveskoj

Pa pazi, nisi daleko od njihovog shvatanja zivota, mozda nece ziveti kao u Norveskoj, ali ce svakako njihova deca ziveti bolje..

U svakom slucaju zive bolje nego pod engleskim trgovcima cajem i opijumom..
[ Igor Gajic @ 22.02.2011. 09:38 ] @
Citat:

Samim tim, prica o ljudskim pravima u okupiranoj teritoriji je prica za malu djecu. Tamo niko ne smije ni da pomisli da je "okupiran" a kamo li da javno to kaze.

Procitaj malo kako se zivelo na Tibetu pre dolaska Kineza. Tuga i bluz u najgorem izdanju.

Citat:

Sta od tog "progresa" imaju oni koji rade po 14h dnevno za saku pirinca?

Uvek postoje oni koji su na dnu po platama. Nemas skolu, nemas neki zanat, nisi nadaren, a hoces pare. Jbg. nisu svi dobitnici...

Citat:

Ili smatras da je drzavni interes ispred licnog interesa?

Nekad drzavni interes moras staviti iznad svojih interesa. Da li znas sta je Neshov ekvilibrijum ? ;)
[ Java Beograd @ 22.02.2011. 09:40 ] @
Citat:
yolja624: 2x jel?
pa realno postovanje ljudskih prava je veoma problematicno u Kini... ako cemo pravo, Tibet je bio samostalna drzava koju je Kina okupirala i nikakve teorije ne mogu tu cinjenicu da poreknu. Samim tim, prica o ljudskim pravima u okupiranoj teritoriji je prica za malu djecu. Tamo niko ne smije ni da pomisli da je "okupiran" a kamo li da javno to kaze.
Granice su onakve - kakve su. I Škotska je nekad bila samostalna, i Makedonija je nekad bila u Srbiji, i Kipar je nekad bio jedinstven. Ako će granice da se menjaju onako kako svako misli da treba, morali bi da imamo bar nekoliko Balkanskih poluostvra. Tibet je sada kineska teritorija, taman kao što je i Kvebek kanadski. Nema to veze sa ljudskim pravima. Uzgred, pogledaj kako svakodnevno Ameri ubijaju desetine žene i dece u Avganistanu, sve štiteći njihova ljudska prava. Zato, kad god čujem da zvanično SAD spominju ljudska prava u nekoj drugoj zemlji - odmah mi je jasno "koliko je sati".

Citat:
yolja624: .... Sta od tog "progresa" imaju oni koji rade po 14h dnevno za saku pirinca?
Takvi nemaju ništa. Ali ovo šta pišeš je jednostavno zamena teze. Možda ima i takvih u Kini, ali ima stotine i stotine miliona Kineza koji rade 8 sati za sasvnim pristojnu platu. Na kraju krajeva, Kina je trenutno najveće tržište automobila. Ko to kupuje i čime ? Šakom pirinča ?

Citat:
yolja624: A to sto nekoga ko trazi svoje pravo smatras hohstaplerom i "stranim placenikom"... no comment.
Poenta je da to nisu ljudi koji traže svoja prava.
[ yolja624 @ 22.02.2011. 10:19 ] @
Citat:

Citat:
Granice su onakve - kakve su. I Škotska je nekad bila samostalna, i Makedonija je nekad bila u Srbiji, i Kipar je nekad bio jedinstven. Ako će granice da se menjaju onako kako svako misli da treba, morali bi da imamo bar nekoliko Balkanskih poluostvra. Tibet je sada kineska teritorija, taman kao što je i Kvebek kanadski. Nema to veze sa ljudskim pravima. Uzgred, pogledaj kako svakodnevno Ameri ubijaju desetine žene i dece u Avganistanu, sve štiteći njihova ljudska prava. Zato, kad god čujem da zvanično SAD spominju ljudska prava u nekoj drugoj zemlji - odmah mi je jasno "koliko je sati".

Pa i prije 1959 godine su bile neke granice... ili ti mislis da nisu? i kinezi su, po tebi, bez ispaljenog metka okupirali tibet? i danas kad tamo neko digne glavu, ovi ih fino zamole da se primire ili im spucaju metak u celo? A u avganistanu ginu i jedni i drugi i tamo je drugi dzumbus, nije primjenjiva prica za ovu koju sad pricamo. Tamo su talibani smjesteni iza zivog stita i zato je to tako.

Citat:
Takvi nemaju ništa. Ali ovo šta pišeš je jednostavno zamena teze. Možda ima i takvih u Kini, ali ima stotine i stotine miliona Kineza koji rade 8 sati za sasvnim pristojnu platu. Na kraju krajeva, Kina je trenutno najveće tržište automobila. Ko to kupuje i čime ? Šakom pirinča ?

Oni koji kupuju automobile u Kini su oni koji su "oni ravnopravniji drugovi od ravnopravne radnicke klase" - to smo vidjeli vec u domacem dvoristu. A pristojna plata u Kini, sta to treba da znaci? sta je po tebi pristojna plata? da je pristojna plata koliko bi kostali njihovi proizvodi? Puno "pristojnije" nego sto kostaju...

Citat:
Poenta je da to nisu ljudi koji traže svoja prava.

Nego sta su?

@Igor Gajic
A ti procitaj malo kako zive sad! Taj napredak je donesen bajonetima...

Citat:
Uvek postoje oni koji su na dnu po platama. Nemas skolu, nemas neki zanat, nisi nadaren, a hoces pare. Jbg. nisu svi dobitnici...

Simpaticno razmisljanje... uopsteno i neprimjenjivo na kinu. Ne radi se o nadarenom i skolovanom vec o placenom i neplacenom poslu... ili nedovoljno placenom.

Citat:
Nekad drzavni interes moras staviti iznad svojih interesa. Da li znas sta je Neshov ekvilibrijum ?

Ne znam tu jednacinu ali savrseno znam da ti i ja radimo za pare, i ako nas drzava zakine spremni smo da se bijemo sa istom. Barem ja jesam. Evo, prica se o povecanju PDV - i bunimo se... A napredak drzave... ma ne zanima me...

@dejanet
Citat:
Pa pazi, nisi daleko od njihovog shvatanja zivota, mozda nece ziveti kao u Norveskoj, ali ce svakako njihova deca ziveti bolje..

a ova generacija nek pocrka da bi neka tamo MOZDA zivjela bolje... ooooo kako dubokoumna ideja.

Citat:
U svakom slucaju zive bolje nego pod engleskim trgovcima cajem i opijumom..

Pa da, bolje da nas *ebu domaci nego stranci...ovi su nasi pa nas malo manje boli. Poznata demagogija
[ Java Beograd @ 22.02.2011. 10:39 ] @
Ne kapiram yolja624 šta ti zapravo hoćeš da kažeš ?!

1. Da je vlast u Kini loša, i da putem "Jasmin revolucije" treba svrgnuti vlast i dovesti nove ljude ?
2. Onda će ta nova vlast:
2.1 Poštujući ljuska prava da otcepi Tibet od Kine (!?)
2.2 Svakom od 1.400.000.000 Kineza dati platu od 1.000 US dolara (ne verujem da oni znaju za EUR)
[ stil @ 22.02.2011. 11:06 ] @
Bilo koja vlast koja je represivna je loša. Ako kinezi smatraju da im je vlast represivna neka je menjaju. Toliko. Radio sam neko istraživanje Kine i veći gradovi su zbog olimpijade dovedeni u red, ostalo je prilično bedno. Tako da smatram da tu ima dosta akumulirane energije za promene.
[ Slobodan Miskovic @ 22.02.2011. 11:08 ] @
Promene na sta? Na bolje tesko da ce osetiti u svom zivotu...
[ stil @ 22.02.2011. 11:17 ] @
Represivni režimi dovode do degradacije društva. Korupcija i sve ostalo što uz to ide. To je posle teško isčistiti, ali se može uraditi kada se jednom proces započne. U svom životu možda neće ali njihova deca sigurno hoće.
[ Slobodan Miskovic @ 22.02.2011. 11:21 ] @
Eto i u Srbiji je zamenjen pa gradjani bas i nisu zadovoljni ;)

To je utopija, da ce se jednim rezimom tj. njegovom prostom smenom stvoriti bolji i "demokratskiji" rezim.

Da li vi uospte znate kakva je opozicija u Kini, koga i sta oni zastupaju i kakvi su im planovi i ideje ili pricate samo napamet kao da vam je VOA isprao mozak...
[ stil @ 22.02.2011. 11:35 ] @
Nije došlo do degradacije društva za jedan dan pa neće ni da se preko noći izgradi društvo kakvo želimo. Naravno da građani nisu zadovoljni to je dobro jer to nezadovoljstvo i gnev goni one koje su se prihvatili vlasti da nešto rade. Izbori su na vratima. Ako se ne bojiš izbora nema motiva da nešto radiš da većini bude bolje. I to nije utopija na duže staze. Što se Kine tiče znam da postoji cenzura svake vrste, da postoji represija prema onima koji drugačije misle a da pri tome ne tim svojim stavovima ne ugrožavaju druge. Da ima kapitalista koji se nenormalno bogate iako je u pitanju navodno komunistička zemlja itd.
[ Horvat @ 22.02.2011. 11:43 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
Da li vi uospte znate kakva je opozicija

sveopsti problem, ne samo u kini, posle kurte-murta
i to ne problemcic, nego "problemcina"

ali reci da je dobro u kini (egiptu,libiji), nikako nije u redu

dobro je za odredjen broj ljudi, za odredjen broj je "zadovoljavajuc", a za koliko ljudi je glavna tema koliko ce sutra pojesti - jedan ili dva obroka? (karikiram malo)

istok kine je bogat i razvija se, al tako su postale spavaonice za ljude koji su dosli iz unutrasnjosti i sa zapada da tamo rade (zato i tako nagli razvoj sela i gradova za 20ak godina)

bas nedavno je bilo, za kinesku novu godinu, kako su ti ljudi otisli kuci, da vide svoje i ta mesta su ko "ghost towns", odnosno gradovi duhova

amerima (i ne samo njima,da se ne lazemo ;) ) sigurno ne odgovara da se u kini (i na tajvanu) povisi standard, jer time nece biti bas jeftina radna snaga, morace sva postrojenja da sele u drugu drzavu, ako nadju dovoljan broj da im radi za "saku pirinca"
[ Java Beograd @ 22.02.2011. 11:46 ] @
Vidi, koja god vlast da dođe - UVEK će biti nezadovoljnih. Ali to ne znači da tek tako, treba menjati vlast kako se kome digne, bez obzira na realne ukupne makroekonomske rezultate.

Ono šta ja uporno pokušavam da objasnim je da su realni makroekonomski rezultati Kine sa aktuelnom vlašću zadivljujuće dobri. Uporedi Kinu pre 10, 15, 20 godina i danas. Dakle, danas nije dobro, ali je daleko lošije bilo pre. Jasno je da država, ekonomija, ukupna privreda progresivna.

- Cenzurisan Google ?! Jbg, vremena diktiraju akciju. Sličnih "akcija" ima bukvalno i u "najdemokratskijim državama", samo su vešto prikrivene.
- Ima još uvek bednih i siromašnih ? Ima naravno. Ali nije više 95% siromašnih već ih je sada 50%. Za još koju godinu, biće ih "samo" 40%.

Isto tako je jasno da je ukupna državna politika (ekonomija, privreda) u Srbiji u zadnjih 4-5 godina regresivna.
[ stil @ 22.02.2011. 11:47 ] @
Amerika se peca na foru. Izvezeš tehnoligiju - obučiš njihove inženjere da ti naprave nešto a posle nekoliko godina imaš kopije svega i svačega na tržištu. Mač sa dve oštrice. Neće to da traje dugo.
[ yolja624 @ 22.02.2011. 11:59 ] @
Citat:
Java Beograd: Ne kapiram yolja624 šta ti zapravo hoćeš da kažeš ?!

1. Da je vlast u Kini loša, i da putem "Jasmin revolucije" treba svrgnuti vlast i dovesti nove ljude ?
2. Onda će ta nova vlast:
2.1 Poštujući ljuska prava da otcepi Tibet od Kine (!?)
2.2 Svakom od 1.400.000.000 Kineza dati platu od 1.000 US dolara (ne verujem da oni znaju za EUR)

Evo sad cu ti objasniti

1. Ne, vlast u Kini je odlicna i treba da je prihvatimo kao svoju! Najbolje da se svi kolektivno tamo iselimo, obojimo kozu u zuto i da napravimo kose oci. Kina je model po kome nase drustvo treba da radi.
2. Nova vlast:
2.1. nemamo pojma sta ce da radi, jer ni iz bliza ne znamo ko ce tu vlast da cini. Niti znamo njene namjere... a ni ne vidim da bi o bilo protiv vecine volje stanovnika tibeta
2.2 ja bi volio da svaki Kinez ima 1000 USD platu... tad ce nas radnik biti konkurentan na svjetskom trzistu. A samim tim i nase fabrike, proizvodi i usluge. ova i ovakva kina ugrozava svakog od nas... upravo ekonomski
[ Igor Gajic @ 22.02.2011. 12:01 ] @
Ja glasam za revoluciju u USofA. Napred hrabri Amerikanci !

[ Horvat @ 22.02.2011. 12:32 ] @
Citat:
Java Beograd: Vidi, koja god vlast da dođe - UVEK će biti nezadovoljnih. Ali to ne znači da tek tako, treba menjati vlast kako se kome digne, bez obzira na realne ukupne makroekonomske rezultate.

naravno da ce uvek biti nezadovoljnih, pa i u svedskoj sigurno postoje nezadovoljni

al jedna stvar je kad je nezadovoljno 0,00001% stanovnistva
a druga kada se to broji u desetinama postotaka

Citat:

- Ima još uvek bednih i siromašnih ? Ima naravno. Ali nije više 95% siromašnih već ih je sada 50%. Za još koju godinu, biće ih "samo" 40%.

ja necu da se gadjam s brojkama koliko je siromasnih, jer ne znam, ali me bas zanima tacna brojka, ako imas neki pisani izvor (a da nije na mandarinskom)? ( i da li to znaci da je ostalih 50% srednji i visoki stalez?)

Citat:
Igor Gajic: Ja glasam za revoluciju u USofA. Napred hrabri Amerikanci !

napred! i treba, i arapi, i iranci, i kinezi, i ameri i svi kojima nije po volji treba da se dignu a ne da jedu g...vna samo koja im razni podvaljuju

cekam da se texas opet digne, ovaj put mi se cini da ih ne bi ugusili
[ vilil1 @ 22.02.2011. 12:52 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
Da li vi uospte znate kakva je opozicija u Kini, koga i sta oni zastupaju i kakvi su im planovi i ideje ili pricate samo napamet kao da vam je VOA isprao mozak...

Ja bih prosirio ovo pitanje...Da li je neko uopste bio u Kini, obisao zemlju uzduz i popreko, razgovarao sa ljudima, cuo njihove price sta je dobro a sta lose, da li su zadovoljni svojim zivotom, sta bi menjali...?

Off
Drugar je bio mesec dana u Belorusiji za koju svi znamo sta se prica, diktatura, represija...

Ispostavilo se da uopste nije tako, da je narod, oni obicni, prosecni stanovnici, sasvim zadovoljan svojim nacinom i kvalitetom zivota. I to svi, od gradjana do seljaka.

[ stil @ 22.02.2011. 12:57 ] @
Pravio anketu, šta li ? Ja sam radio neko istraživanje u vezi Kine prošle godine i tamo nije baš tako sjajno. Postoje veliki kontrasti. Veliki kontrasti - velika energija koja čeka da se oslobodi, to je prosto.
[ dejanet @ 22.02.2011. 13:39 ] @
Citat:
Ja sam radio neko istraživanje u vezi Kine prošle godine i tamo nije baš tako sjajno.

I sta kazu Svedjani, el' ce biti rata..
[ Marko83 @ 22.02.2011. 13:42 ] @
Citat:
yolja624
... A napredak drzave... ma ne zanima me...

Biser :) ovo ima da stavim u tag :)
E moj yolja pa kako mislis da zaradis platu ako to ovo ne zanima?

Citat:
yolja624
a ova generacija nek pocrka da bi neka tamo MOZDA zivjela bolje... ooooo kako dubokoumna ideja.

Mozda da ja probam da objasnim:
Vecina kineza je odlucila da pokloni svoje poverenje trenutno vladajucima sa nadom da ce napraviti drzavu kao bolje mesto za zivot
Kina sad i Kina pre 20 god su nebo i zemlja. Oni idu napred KRUPNIM koracima
Srecom, pa vecina kineza nije bila sebicna i ZRTVOVALI su nesto da bi njihova deca imala SANSU da bolje zive
I znas sta? Pogodili su
Da li je Kina dobro mesto za zivot? Verovatno ne
Ima i mnogo boljih ali i mnogo gorih mesta za zivot
Da li je u Kini bolje sad nego pre 10 god? Naravno da JESTE
Da li ce biti jos bolje za 10god? Naravno da hoce

Citat:
yolja624
--U svakom slucaju zive bolje nego pod engleskim trgovcima cajem i opijumom..--
Pa da, bolje da nas *ebu domaci nego stranci...ovi su nasi pa nas malo manje boli. Poznata demagogija

Cek samo da proverim TI tvrdis da se u Kini bolje zivelo (ili bar isto(isto *ebu samo manje boli kad su domaci)) pod engleskim trgovcima cajem i opijumom..???
HA HA HA HA HA
Joooooooj stomak me zabole.

[ jericho1405 @ 22.02.2011. 14:10 ] @
Citat:
stil: Amerika se peca na foru. Izvezeš tehnoligiju - obučiš njihove inženjere da ti naprave nešto a posle nekoliko godina imaš kopije svega i svačega na tržištu. Mač sa dve oštrice. Neće to da traje dugo.

Krucijalan problem. Sve je bilo dobro dok su se Kinezi bavili radno-intenzivnom, jeftinom, proizvodnjom, medjutim sada kada ulaze u vode visoke tehnologije i kapitalno-intenzivne proizvodnje pocinju ozbiljno da ugrozavaju sve velike ekonomije svijeta. Do sada su ispastali niskokvalifikovani radnici, a u buduce ce na red da dodju i visokoobrazovani, cija ce proizvodnja sve cesce da gubi komparativnu prednost nad zutima, te ce teziste visoko-tehnoloske proizvodnje, takodje, da se polako prebaci na istok.

Ne treba iskljuciti mogucnost uvodjenja strozije trgovinske politike od strane EU i SAD nekada u buducnosti.
[ Igor Gajic @ 22.02.2011. 14:17 ] @
Citat:

Ne treba iskljuciti mogucnost uvodjenja strozije trgovinske politike od strane EU i SAD nekada u buducnosti.

USofA bi rado uvela trgovinske kontrole, ali ne moze. Jednostavno suvise su zavisni od jeftine kineske robe. Ako bi uveli povecane carine, tarife, akcize, onda bi cena kineske robe naglo skocila, i samim tim inflacija u USofA bi otisla suvise visoko, suvise brzo. Ne zaboravi da je u USofA 40 miliona gradjana na kazanu(markicama).

Inace Evropa pokusava da se izbori sa trgovinskim debalansom tako sto ce ukinuti sankcije na izvoz oruzija u Kinu. Samo... Desice im se isto sto i Rusima. Kinezi ce uvoziti sve dok ne budu sigurni da su iskopirali tehnologiju 100% a onda ce samo prestati sa uvozom... Vec vidjeno...
[ jericho1405 @ 22.02.2011. 14:26 ] @
Mislio sam na visoko-tehnolosku proizvodnju zato sto je to djelatnost kojom dominiraju EU i SAD u medjunarodnoj trgovini. Ako tu puknu onda odose i jedni i drugi u tri lepe, zato vjerujem da nece tek-tako dozvoliti jednostavan uvoz takvih proizvoda iz Kine. Naravno, takvim potezom se rizikuje trgovinski rat i kineska odmazda, al' kad je biti-il'-ne biti, onda biras manje zlo.
[ yolja624 @ 22.02.2011. 14:26 ] @
@Marko83
Izvini a ko ti ono bijese?
Platu ne dobijam od drzave vec je krvavo zaradim. Stoga, drzavu ne zanimam ja tako mene ne zanima drzava, barem ne u mjeri da bi svoje dobro stavio iza dobra drzave. Ako to ne kapiras, onda ti moje suze ne mogu pomoci.

Citat:
Mozda da ja probam da objasnim:
Vecina kineza je odlucila da pokloni svoje poverenje trenutno vladajucima sa nadom da ce napraviti drzavu kao bolje mesto za zivot
Kina sad i Kina pre 20 god su nebo i zemlja. Oni idu napred KRUPNIM koracima
Srecom, pa vecina kineza nije bila sebicna i ZRTVOVALI su nesto da bi njihova deca imala SANSU da bolje zive
I znas sta? Pogodili su
Da li je Kina dobro mesto za zivot? Verovatno ne
Ima i mnogo boljih ali i mnogo gorih mesta za zivot
Da li je u Kini bolje sad nego pre 10 god? Naravno da JESTE
Da li ce biti jos bolje za 10god? Naravno da hoce

To su povjerenje poklonili na visestranackim slobodnim izborima? Jesu ili nisu? Nisu?! E pa onda sve ostalo nema smisla sto si pisao...
A to zrtvovanje za dobro djece - ne budi smjesan... to su floskule koje nikakvu garanciju tog bolje sutra nemaju. Svaka generacija radi za sebe, moji roditelji sto su radili za bolje sutra odnio rat... znaci dzaba su se zrtvovali... :P

na kraju - ti meni nisi smjesan, vec zalostan...
[ 101010 @ 22.02.2011. 14:38 ] @
Citat:
dejanet: I sta kazu Svedjani, el' ce biti rata..

Na koncu Svedjanke i Svedjani stizu kao azilanti i izbeglice u Srbiju, infinitezimalni nadrealizam :).
[ Igor Gajic @ 22.02.2011. 14:44 ] @
@101010

Ispade tako nekako :D

http://www.reuters.com/article...a-stamps-idUSTRE6465E220100507

Citat:

Nearly 40 million Americans received food stamps -- the latest in an ever-higher string of record enrollment that dates from December 2008 and the U.S. recession, according to a government update.
Food stamps are the primary federal anti-hunger program, helping poor people buy food. Enrollment is highest during times of economic distress. The jobless rate was 9.9 percent, the government said on Friday.

http://www.myfoxdc.com/dpp/new...nvestigates-food-stamps-022111

Citat:

McGuire ran Maryland’s food stamps program for eight years. He says the average family receives just $1 per person per meal.
...
So far, Anntavia’s been able to avoid the line by spending less than $30 a week…

40 miliona Amerikanaca zivi ovako...