|
[ mmix @ 20.02.2011. 19:18 ] @
| Stigao mi danas pamflet domaceg proizvodjaca posudja (da ne reklamiram al nije ni tesko pogoditi kojeg) sa novim programom EcoPan posudja. Ono sto mene interesuje je dal je to neka nova marketinska lazarija ili zaista funkcionise emajlirano non-stick posudje?
Ima li neko iz dijaspore ko je koristio ovo i ima neka iskustva? Iskreno mi se ne svidja ceo koncept teflonskog posudja a ovo bi bila dobra zamena. |
[ morihei ueshiba @ 20.02.2011. 19:37 ] @
Ako sam dobro izguglovao,ovo je taj premaz:
http://www.releasecoatings.ca/english/products/products.html
i ako sam dobro razumeo na brzaka - teflon.Ispod aluminijum. Kad-tad se osteti,mrzi te da menjas,trujes se polako.... Ja ga ne volim,stari dobri stainless steel AISI 316 je neunistiv i neskodljiv. Ne znam da li Metalac radi od njega ili od 304,ali to je jedini pravi izbor za dugotrajnu upotrebu.
[ mmix @ 20.02.2011. 20:07 ] @
Zapravo mislim da su ovi u pitanju, http://www.ecopan-cookware.com/
[ morihei ueshiba @ 20.02.2011. 20:56 ] @
A,onda ok. Deluje bezazleno
Nisam stvarno nikad video,mozda je stvarno to sto kazu. Suprotno uobicajenim misljenjima van Srbije se ne primaju tako lako na novotarije. A tuč,stainless steel i keramika su uvek na vecoj ceni od noviteta u toj oblasti.Sa razlogom.
[ Odin D. @ 20.02.2011. 21:40 ] @
Kad se radi o kuvanju i dinstanju lijepljenje za dno nije problem.
Problematicno je jedino kod przenja, odnosno u vecini slucajeva radi se o tignju.
E tu je zakon obicni gvozdeni tiganj, ako ga mozete naci.
Ja sam prije ca. 2 godine nabavio jedan i zakljucio da su teflon i ostale zayebancije obicna glupost.
Gvozdeni tiganj u trenutku kupovine bude premazan nekim voskom sta li, zato sto gvozdje rdja.
Ono sto je potrebno uraditi je da se takav tiganj prvo "formatira". Ne znam kako se ta operacija zvala prije vise vjekova otkada je takvo posudje u upotrebi, ali danas mi ne pada bolji izraz od ovog na pamet.
To se radi tako sto se tiganj u vrlo tankom sloju premaze obicnim jestivim uljem, npr. krpicom ili salvetom namocenom u malo ulja i onda se zagrijava na platni od sporeta. Ulje dimi itd. ali na kraju ostane glazura od ulja na koju se nista ne lijepi cak i kad se przi bez ulja ili bilo cega drugog.
Nije ga potrebno ni prati, vec se vrlo lako obrise salvetom. A ako se i pere onda samo malo toplom vodom i bez deterdzenta i struganja (a i nema potrebe za struganjem) da se ta glazura od ulja ne skine (a skida se izuzetno tesko).
S vremenom takav tiganj postaje tamniji i spolja i iznutra, cak sasvim crn ("The darker the wok - the better the cook" sto bi rekli Kinezi :)
Ja sam probao sve zivo u njemu prziti i nista se ne lijepi, cak ni jaja npr. bez kapi ulja.
Preporucujem u svakom slucaju.
Znaci, obicni gvozdeni tiganj bez ikakvih glazura, legura, slojeva, premaza, namaza...
[ Horvat @ 20.02.2011. 22:01 ] @
Citat: morihei ueshiba: Kad-tad se osteti,mrzi te da menjas,trujes se polako....
a od cega se trujes? teflona ili alu?
@odin, mislis na tuč?
[ Odin D. @ 20.02.2011. 22:11 ] @
Citat: Horvat:
@odin, mislis na tuč?
Nemam pojma sta ko sve pod tim nazivom podrazumjeva. Ovo o cemu pricam je posuda od obicnog gvozdja, mozda je i neki celik, ali nema nikakvih dodatka protiv rdjanja ili cega drugog.
[ Kovacevic Vladimir @ 20.02.2011. 22:46 ] @
Citat: Odin D.:
E tu je zakon obicni gvozdeni tiganj, ako ga mozete naci.
Tučani tiganj se masovno proizvodio u LŽTKikinda, i dobijali ga radnici, poklanjali poznanicima...imam ga i dan-danas.
Imam utisak da ga niko i ne koristi.
Da li je sugestija, ili stvarno dejstvo, ali jela imaju "šmek" gvožđa, dok se dobro ne "formatira".
Posle se dobije neki čudan ukus prethodnog pečenja.
Ako sam pekao odreske dimljene šunke ili slanine sa jajima i pečeni pileći bataci imaju ukus dima.
Kao da se ta masnoća upije u tiganj, pa se posle pod visokom temperaturom, svi mirisi ponovo "mix-ovano" osete.
Ne zaboravite, da su prvo postojali tučani tiganji, šerpe i lonci, pa je posle to sve dobilo emajl, da bi valjda moglo i da se dobro i lakše pere, a definitivno izbačeni iz upotrebe, možda samo zbog svoje težine.
Da je procenjeno kao najzdravije i danas bi se koristili...
Pozdrav
[ Odin D. @ 20.02.2011. 22:59 ] @
Ovaj moj tiganj nema nikakvu "tezak ko' tuc" tezinu, nego obicnu ko i svaki drugi. Nije on uopste masivan, ili sa nekim narocito debelim dnom ili sta ti ja znam kakve gradje.
Smek gvozdja ce se sigurno osjecati ako nema one glazure od ulja koju treba prije upotrebe napraviti "formatiranjem".
Mislim da to moze biti problem kada se u njemu nesto dinsta duze vremena a da materijal koji se obradjuje pusta dosta vode ili zahtjeva dodavanje vode. Moguce je da to izaziva "otapanje" one glazure i dopiranje hrane do gvozdja. Medjutim, to je moguce samo dok je tiganj relativno nov. Nakon nekoliko upotreba, kada se ta glazura dobro uhvati, i tiganj potamni, nema sanse da se ta glazura icim skine osim smirglanjem celicnom zicom, uz prethodno iskuvanje vode i nekog deterdzenta za takve stvari u njemu.
Nisam imao problema sa "miksovanjem" mirisa. Ako ga nakon upotrebe samo malo plahnem mlakom vodom, nista od mirisa ne osjecam na njemu.
Mada, mozda zavisi i od tipa gvozdja, ima svakakvih limova...
Citat: Da je procenjeno kao najzdravije i danas bi se koristili...
Zavisi sa kog aspekta se posmatra. Ako ces da przis sve uz dvije kasike masti ili po case ulja, sasvim je svejedno u cemu ces.
A ako zelis da przis bez masti ostaje ti jedino teflon i ovaj gvozdenjak. A sta je od toga zdravije ja ne znam jer ne znam nista o teflonu, ali znam da ovo gvozdje ne moze biti narocito otrovno.
[ morihei ueshiba @ 20.02.2011. 23:01 ] @
@Horvat
Teflon je vrlo lako ostetiti na temperaturama na kojima se nalazi tiganj(260-327°C),posebno ako peces nesto na plin. Kad se osteti,otkrivas podlogu od aluminijuma.E sad...stvarno se izvinjavam sto nisam u mogucnosti da iskopam jednu davnu studiju o stetnosti teflona koja bi bila relevantna. Na brzinu sam nasao samo ovo:
http://www.zdravakrava.hr/clanak/1453/prava-istina-o-teflonu
cisto radi informacije,ne smatram da je strucno obradjena tema,ali bar nesto.
A o stetnosti aluminijuma(misli se na pripremanje hrane u posudju od istog) postoje studije i validna istrazivanja gde se ukazuje na bolesti bubrega izazvane upotrebom aluminijumskog posudja.
Nisam strucan za tu oblast,ali mislim da tu svakako ima nesto,pogotovu sto se ne secam da sam skoro video neko aluminijumsko posudje da neko koristi. A pomenuta studija je izradjena na osnovu istrazivanja u trecem svetu(Afrika) gde je posudje deljeno kao pomoc,a posle je medju tim stanovnistvom zabelezen porast oboljenja bubrega. Ako neko iskopa,neka postavi link.
[ Bata @ 13.10.2011. 22:10 ] @
Juče ja kupim ovaj EcoPan (EcoTava) tiganj , 28cm , 2395 dinara. Lep je , nema šta.
Dođem kući, skinem ovaj kartonski omotač, i imam šta da vidim, okrunjen površinski sloj kao što
možete da vidite na priloženim slikama.
To je sloj koji je u propratnim reklamnim kartončićima (i na sajtu) između ostalog opisan rečima: "... jedinstveni nelepljivi emajlni
premaz RealEase. Besprekorno u pogledu zdravstvene ispravnosti, sa većom otpornošću na grebanje i visoke temperature..."
Jutros odem da zamenim, i uzeo sam tiganj od inox-a.
[ maliradojca @ 14.10.2011. 00:01 ] @
I meni je stigao jedan isto ovako felerican, oljustio se posle prvog koriscenja. Posle rekalamiranja sam uzeo isti, ali taj sljaka potpuno ok vec duze vreme. Nije los tiganj.
Zna li neko kakvi su oni novi Tefalovi( ili drugog proizvodjaca) tiganji sa slojem keramike, kostaju oko 40-50 eur?
[ mmix @ 14.10.2011. 08:58 ] @
Keva je koristila taj ecopan neko vreme i odustala. Imaju neki tehnoloski problem u izradi i uopste im se ne lepi ta keramika na osnovu lepo, vec posle nekoliko koriscenja je poceo da pravi mehure koji su na kraju pucali tako da sad tiganj izgleda kao pvorsina meseca sa stotinama manjih i vecih kratera. Sama keramika je veoma nekvalitetna i brzo se obojila od hrane. Videcu danas kad svratim do mojih da slikam tiganj ako ga nije bacila.
Sto se tice tafalovih nemam pojma, jbg mozda i valja ako je duplo skuplji kao posledica kvalitetnije izrade/matgerijala. I tefalovi teflonski tiganji su uvek bili klasu ispred domacih "oljustim se posle prve kajgane" tiganja ali su i kostali duplo skuplje.
[ mmix @ 11.11.2011. 19:09 ] @
Evo konacno da okacim slike toga:
[ machiavelli @ 11.11.2011. 19:27 ] @
Bas retko svracas kod keve :)
[ mmix @ 11.11.2011. 19:38 ] @
ma nije, nego retko kacim droida na komp :)
[ Bata @ 12.11.2011. 23:14 ] @
Baš smo ih lepo izreklamirali, da ih pitamo za honorar ?
Kad se u google ukuca "ecopan metalac" , link na ovu temu je četvrti po redu.
Možda bi u naslov teme trebalo ubaciti i onaj drugi naziv EcoTava ?
A nešto mislim - šta ako sam ja u stvari trebao da ono izgrebem, pa da otkrijem tri ista znaka,
i dobijem "lovu za šoping snova" ?
[ maliradojca @ 13.11.2011. 04:29 ] @
mmix, fleke se mogu ocistiti nezno zicom sa dosta pene.Tiganj mozda malo gubi svojstva, ali i to je bolje od tih fleka.
[ Dragche @ 01.07.2012. 21:25 ] @
Ovaj EcoPan ceramic non-stick ne valja ničemu! Lepo ime kaže "non-stick" medjutim nisu naglasili da se to odnosi na taj sloj keramike koji se "odlepi" dok kažeš keks i onda tiganj u kantu kao što sam i nekoliko teflonskih pre njega! E, pa dosta mi je loših investicija! Pre neki dan sam na Kupindu kupio novi tučani tiganj! E, da vidim šta će ovde da se odlepi? Inače, za ovih par dana smo pored mesa i krompira pekli i palačinke u njemu! Ukus je isti kao kada se jelo spremi u teflonskom ili EcoPan,a palačinke se ne lepe!
Evo ga moj lepotan:
[Ovu poruku je menjao Dragche dana 01.07.2012. u 22:37 GMT+1]
[ anon70939 @ 01.07.2012. 21:35 ] @
bas nekako antički izgleda
[ Dragche @ 01.07.2012. 21:43 ] @
U prirodi je malo tamniji ,a na slici malo je izbledeo zbog odsjaja blica! Best-buy! ;)
[ Black_eyed @ 03.07.2012. 10:34 ] @
Moja gospodja je uzela onaj tiganj što su valjali u Merkatoru/Rodiću (ono skupiš one markice pa dobiješ tiganj po normalnoj ceni :) ), ne ova akcija što je bila zimus već nešto pre 2 godine. Ništa posebno ali je bolje od teflona. Pošto je malo glomazan rešimo da kupimo i još jedan manji za palančinke. Kupim neki (nikad čuo brend) sa belom keramičkom podlogom u Tempu, bio je cca 1000 din. Odlično se pokazao, sada je u upotrebi nekih 6 meseci i a te pare je odličan.
[ Nabukodonosor @ 09.09.2013. 02:09 ] @
Jel ima neko ideju gde bi kod nas mogao da se kupi ovaj gvozdeni tiganj?
[ Dexic @ 09.09.2013. 03:44 ] @
Citat: Black_eyed: Moja gospodja je uzela onaj tiganj što su valjali u Merkatoru/Rodiću (ono skupiš one markice pa dobiješ tiganj po normalnoj ceni :) ), ne ova akcija što je bila zimus već nešto pre 2 godine. Ništa posebno ali je bolje od teflona. Pošto je malo glomazan rešimo da kupimo i još jedan manji za palančinke. Kupim neki (nikad čuo brend) sa belom keramičkom podlogom u Tempu, bio je cca 1000 din. Odlično se pokazao, sada je u upotrebi nekih 6 meseci i a te pare je odličan.
Probao sam oba! Tri puta sam ih vracao (OBA), u Mercatoru su mi na kraju vratili novac, a ovaj iz Tempa i dalje vracam...
Super jeste na pocetku ali neku supstancu ne voli... da li je belo meso, da li je so ili nesto trece ne znam, ali jedino od ribe mogu dobro da ga cistim - cim se jednom koristi za belo meso, gotovo. Nije to samo da nije beo, to nisam ni ocekivao da ce ostati, nego se posle toga sve lepi.
Znaci sve dok ima nekog ulja (svinjsko recimo, biftek, riba, bataci..) super je. Ali cim dodje cisto meso, cao zdravo.
Probao sam i onaj Delimanov, ali slicna stvar. Mora da se riba posle belog i vise nije to to!
[ Odin D. @ 09.09.2013. 05:27 ] @
Citat: Nabukodonosor: Jel ima neko ideju gde bi kod nas mogao da se kupi ovaj gvozdeni tiganj?
Ne znam na sta mislis "kod nas", ali trebalo bi da se moze naruciti sa amazona (doduse, vidim da je na amazon.de tri puta skuplje nego na amazon.com).
Konkretno taj sa slike je "Lodge". Ja ih imam dva. Jedan bas takav (10") i jedan veci (12").
Najbolji tiganji koje sam u zivotu imao. Sta god da ubacis unutra i kako god da ubacis - ispadne savrseno.
Koristim ih cak i u rerni umjesto tepsija.
Toliko su dobri da ovaj manji cesto nosim sa sobom kad izbivam negdje na vise od dan-dva iz kuce.
Trenutno nabavljam jos par nekih serpolikih verzija (cast iron dutch oven), pa cu potpuno izbaciti iz kuhinje one stainless-steel zajebancije za koje sam mislio da su cool dok nisam probao ovo :)
Inace, Logde posudje je jos uvijek "Made in USA" i iznenadjujuce je jeftino, recimo tiganj 10" ~ $15 (jeftinije je u nekim online prodavnicama nego sto su cijene na samom sajtu proizvodjaca).
http://www.lodgemfg.com/
Elem, to sto trazis se inace zove seasoned cast iron skillets, pa ako ne mozes da dobavis bas ovaj, mozda ima jos nekih proizvodjaca.
[ Dragche @ 09.09.2013. 06:47 ] @
Konkretan tiganj "kod nas" nećeš naći! Medjutim, imaš odličane tučane tiganje na Kup.../Lim.. i na KP. Lično sam uzeo jedan veliki i jedan manji i prezadovoljni smo! Komentari ljudi koji su takodje uzeli na pomenutim sajtovima su više nego pozitivni! Mislim da ti je jeftinija i pratičnija varijanta da uzmeš ovde nego da naručuješ iz inostranstva pošto sa poštarinom će te izaći višestruko skuplje, a kvalitet je praktično isti!
[ Vasastajić @ 09.09.2013. 07:15 ] @
Sunce mu jarko, sad ćeš me naterati da prevrćem po tavanu ne bih li našao negde staru, tučanu šerpu moje bake, koje se sećam po tome što su iz nje ispadale najbolje krofne na svetu, najsočnija pohovana piletina( istina ne ona o kojoj govori Dexic, već ona iz avlije što kljuca gliste), o paprikašima, perkeltima, sarmi, podvarku sa slaninom, da i ne pričam.
A, da, sad sam tek vid'o da se Dexic plaši masnoća, dobro, uljem ja ne bi' ni cipele čistio, ali, brate, prava, domaća svinjska mast je zakon, pa i za krvne sudove, a kamoli za šerpe i tiganje.
[ Odin D. @ 09.09.2013. 10:03 ] @
^ Ako je nadjes, ne zaboravi da je prethodno pripremis kako treba: da bi je sacuvao od rdjanja i da ne bi imao neki "metalni" ukus hrane kod odredjenih namirnica.
Guglaj "seasoning cast iron".
[ Vasastajić @ 09.09.2013. 11:06 ] @
Da, nešto slično ja radim sa mojim tučanim kotlićem nakon korišćenja, stim što ne koristim zejtin, već, PA ZNAŠ VEĆ , svinjsku mast, koju na detaljno opran, osušen i ponovo zagrejan kotlić dobro utrljam i tako ostavim do sledećeg korišćenja.
Normalno da ga kod ponovne upotrebe prvo operem, jer stoji u šupi, pa iako pokriven, nakupi prašine i paučine.
A za to prepariranje tučanih sudova sa suncokretovim uljem sam i ranije već čuo i to mislim da i rade ovi naši proizvođači pre nego što ga plasiraju na tržište, bar su ranije to radili.
Nego se ja vodim nekom drugom idejom, a to je da nađem neku firmu koja se bavi emajliranjem i da onda taj kotlić dam njima na emajliranje.
Ranije kada sam pokušao da izguglam nešto na temu emajliranja kod nas, nije bilo rezultata, što ne znači da tako nešto ne postoji, pa ako neko ima takvu informaciju dobro bi mi došla.
Po meni se čitava tajna u zadovoljstvu korišćenja tučanih sudova ogleda u njihovoj sposobnosti održavanja izuzetno stabilne temperature na kojoj se hrana priprema, što nije od malog značaja za ukus i nutritivnu vrednost pripremljene hrane.
[ Nabukodonosor @ 09.09.2013. 12:28 ] @
Citat: Odin D.:
Citat: Nabukodonosor: Jel ima neko ideju gde bi kod nas mogao da se kupi ovaj gvozdeni tiganj?
Ne znam na sta mislis "kod nas", ali trebalo bi da se moze naruciti sa amazona (doduse, vidim da je na amazon.de tri puta skuplje nego na amazon.com).
Konkretno taj sa slike je "Lodge". Ja ih imam dva. Jedan bas takav (10") i jedan veci (12").
Najbolji tiganji koje sam u zivotu imao. Sta god da ubacis unutra i kako god da ubacis - ispadne savrseno.
Koristim ih cak i u rerni umjesto tepsija.
Toliko su dobri da ovaj manji cesto nosim sa sobom kad izbivam negdje na vise od dan-dva iz kuce.
Trenutno nabavljam jos par nekih serpolikih verzija (cast iron dutch oven), pa cu potpuno izbaciti iz kuhinje one stainless-steel zajebancije za koje sam mislio da su cool dok nisam probao ovo :)
Inace, Logde posudje je jos uvijek "Made in USA" i iznenadjujuce je jeftino, recimo tiganj 10" ~ $15 (jeftinije je u nekim online prodavnicama nego sto su cijene na samom sajtu proizvodjaca).
Elem, to sto trazis se inace zove seasoned cast iron skillets, pa ako ne mozes da dobavis bas ovaj, mozda ima jos nekih proizvodjaca.
Pa kada kazem kod nas, naravno da mislim u Srbiji. Ne znam kako je to nejasno. Gde si ti kupio te tiganje? Sumnjam da ce da mi se isplati da kupujem online iz Amerike, jer ce verovatno da me izadje kao polovan Yugo.
[ kaćunčica @ 09.09.2013. 13:47 ] @
Citat: Vasastajić:
Nego se ja vodim nekom drugom idejom, a to je da nađem neku firmu koja se bavi emajliranjem i da onda taj kotlić dam njima na emajliranje.
Ranije kada sam pokušao da izguglam nešto na temu emajliranja kod nas, nije bilo rezultata, što ne znači da tako nešto ne postoji, pa ako neko ima takvu informaciju dobro bi mi došla.
Onda sam ja srećna što imam emajliranu tučanu šerpu (nasleđenu, staru četrdesetak godina)? Samo joj dno odozdo nije emajlirano, pa mi redovno ostavlja tragove rđe. U njoj malo šta kuvam, ali obavezno "ucelo" pečem meso, od plećke npr, onako, malo pustim da porumeni, pa malo vodice, pa bude meko, sočno i mirisno kad se naseče "nakoso". Ili biftek punjen smesom za kobasice.
[Ovu poruku je menjao kaćunčica dana 09.09.2013. u 17:20 GMT+1]
[ Flo33 @ 09.09.2013. 14:08 ] @
Dosta ljudi zaboravi da te tiganje sa premazima ne treba davati vruce pod hladnu vodu.
[ Odin D. @ 09.09.2013. 16:42 ] @
Citat: Nabukodonosor: Pa kada kazem kod nas, naravno da mislim u Srbiji. Ne znam kako je to nejasno. Gde si ti kupio te tiganje? Sumnjam da ce da mi se isplati da kupujem online iz Amerike, jer ce verovatno da me izadje kao polovan Yugo.
Nejasnoca je u tome da li mislis na "fizicku" prodavnicu gdje udjes u radnju sa parama i izadjes sa loncem pod miskom ili u obzir dolaze i blagodeti online kupovine?
Problem sa tim posudjem kod online kupovine je tezina. Dosta je tesko -> postarina moze da bude poprilicna na tu daljinu.
Ja sam moje kupio u klasicnoj prodavnici, ali to u Srbiji izgleda nije (isplativa) opcija.
Medjutim, vidim na ebay. de da su cijene tamo za Lodge posudje sasvim pristojne, a to je vec dosta blize Srbiji nego US.
Pa sad, mozes da pozoves nekog prodavca, pa da se dogovorite da ti posalje u Srbiju ili da nadjes nekog zemljaka iz okolnih EU zemljica da ti donese.
Ja sam cesto ebay koristio samo da pronadjem prodavca/prodavnicu koji ima ono sto mi treba, a onda sam uspostavljao kontakt emailom/telefonom i dogovarao kupovinu na neki nacin van ebay-a ako mi je to zbog neceg tako odgovaralo.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|