[ Java Beograd @ 23.02.2011. 14:55 ] @
Dakle iako je evro od 1.marta 2010 do danas skuplji tek za oko 3%, struja poskupljuje čak 13.5 posto !

Usput su podigli akcize u nebesa, a poreze su podigli onoliko kolio im se 'oće.
Nema veze što su penzije nepromenjene, nema veze što su plate u prsveti povećane 2% (dva posto) !
Onoliku pljačku u Kolubari treba nečim pokriti, a bogami, još je mnogo džepova prazno !

Stoka neviđena !
[ Igor Gajic @ 23.02.2011. 15:04 ] @
A kamate na onolike kredite? I to se mora otplacivati. A s obzirom da ovako pisu o nama, tako ce kamata da raste
[ p3j4 @ 23.02.2011. 15:39 ] @
Pazi, imali smo inflaciju 10.5% u 2010. godini, tako da mu ovo poskupljenje dođe samo kao usklađivanje sa inflacijom.

Najavljuju oni realno poskupljenje od 60% duže vremena, a omiljeni argument im je "da su kod nas cene struje najniže u odnosu na region", ali pošto je predizborna godina, nisu smeli više od usklađivanja sa inflacijom. Jasno je, dakle, da nas pravo poskupljenje tek čeka, i ono sledi posle izbora.

Uzgred, i kurs evra je trebao da padne za iznos inflacije, a ne za samo 3%. Ovako imamo apresijaciju valute, i lažno dizanje, tj. u ovom slučaju održavanje standarda. Ali, hej, predizborna je godina, a račun stiže posle

poz
[ AMD guy @ 23.02.2011. 16:10 ] @
Citat:
Vlada će, osim odobrenja poskupljenja, dati i preporuku EPS-u da se to poskupljenje ne odnosi na milion i po domaćinstava, koji troše do 350 kilovat-časova električne energije mesečno.

http://www.b92.net/info/vesti/...v_category=9&nav_id=494731
[ DR83 @ 23.02.2011. 22:00 ] @
^ Uuu, mnogo su mi olaksali, celih 30 din. LOL

Inace, struja i nije toliko skupa koliko su skupe i nepotrebne ostale stavke na kojima deru.

Ja sam struje trosim jako malo ali kad se dodaju ostale stavke, racun ne moze da bude manji od 1000din skoro nikako.
[ Pirossi @ 25.02.2011. 08:12 ] @
jeste, "angažovana snaga".
to je kao kad ti frizer naplati za četvoro, jer zaboga, mogao si u svako doba da baneš sa čitavom porodicom. nije ti on kriv što si došao sam.
[ milance_kg @ 25.02.2011. 08:26 ] @
Koji su to slepci i diletatanti....
Sad kad se kuva po celom svetu, a i sto moze kod nas brzo da se prelije,
oni teraju kao da su autisticni....

Mozda im gljIvica obecao da ce u slucaju 'ne daj Boze' on to sve srediti...

Neka ih, nisu nista naucili, da tamo gde se najvise cuti, bude i najgore na kraju...
[ Odin D. @ 25.02.2011. 10:16 ] @
Citat:
milance_kg: Sad kad se kuva po celom svetu, a i sto moze kod nas brzo da se prelije,

Ma sta moze da se prelije. Oni tamo trabunjaju zato sto zive u iluziji da moze bolje. Kod Srbalja nema te iluzije, a i svi su - barem podsvjesno - svjesni toga da im niko drugi do njih samih nije kriv za to gdje se nalaze, te u sustini i nemaju protiv cega da se bune, osim sebe samih, a to mogu i tako sto ce da ostanu kod kuce i tuku se sa dva poklopca od serpe u glavu. Uostalom cemu talasanje, kad na obicnim izborima mogu da smjenjuju i postavljaju koga god oce. Nego nemaju koga boljeg da posade gore.

Struja i treba da poskupljuje. To je luksuz koji se bespotrebno rasipa. Ja, evo citave ove zime nijedan dan nisam jos ukljucio grijanje, iako mogu da drzim 60 stepeni konstantno ako ocu. Ali necu. Ima sklekova i cucnjeva u dovoljnim kolicinama, a i pomaze da se glava razbistri.
Razmazio se narod nacisto.

Zivjela Sparta!

[ milance_kg @ 25.02.2011. 10:21 ] @
@Odin D.

Mislim sta ti to znaci - Srbalja?

A sto se mene tice, najbolje da se iskljucis nacisto sa struje, pa vode, i ostalog....
E onda mozes na sav glas - THIS IS SPARTA!!!!!
[ Odin D. @ 25.02.2011. 10:40 ] @
Citat:
milance_kg: @Odin D.

Mislim sta ti to znaci - Srbalja?

To meni u sustini ne znaci nista. Time samo opisujem plebs koji zivi na teritoriji koja se vodi pod imenom Srbija.

Citat:
milance_kg: A sto se mene tice,

To se uopste tebe ne tice.
[ milance_kg @ 25.02.2011. 10:43 ] @
@Odin D.

1. U pezorativnom smislu, onako malo podrugljivo...

2. I ne tice me se...
[ dejanet @ 25.02.2011. 10:45 ] @
Meni struja dodje kao 2.5 odlaska u prodavnicu(kod miskovica) na ddd m2 i to sve sa dogrevanjem usled slabog grejanja od strane BG Elektrana.

Mozda deluje pre-komplikovano, ali osim nas, miskoviceve dugove(suverenizacija duga) i npr. lopovluk i nesposobnost bgd vlasti ili Srbijagasa placa se i iz resursa Elektroprivrede Srbije, ovakvim cenama.

Inace EPS-ov sistem je takodje zestoko pljackan tokom stare jugoslavije kada je takodje izvrsena suverenizacija dugova.
[ burex @ 26.02.2011. 08:39 ] @
A sad nije pljačkan? Pogledaj procenat naplate u Vojvodini, u Beogradu, a zatim u Južnoj Srbiji, pa to je sramota!
[ kelja @ 26.02.2011. 08:49 ] @
A gde ti podaci mogu da se nadju?
[ John-Wayne @ 26.02.2011. 08:57 ] @
procitah danas da je stara cena struje bila 4.6 evrocenta a da ce nova da bude 6.2 evrocenta?

znaci ako ste trosili 1000 kilovata u proseku ste imali racun od 46 evra a sad cete da imate racun od 62 evra.

znaci to je vise mnogo vise tj skoro duplo vise poskupljenje od 13.5%
[ Igor Gajic @ 26.02.2011. 09:10 ] @
@kelja

Citat:

"Opravdana je samo ona cena koju potrošac može da plati, a očigledno je da sve manje potrošača u Srbiji može da plati račune za struju", istakao je Papović i dodao da je procenat naplate računa sa struju u Vojvodini od 85 do 90 odsto, u Beogradu oko 70 odsto, a na jugu Srbije samo 20 odsto.

http://vesti.aladin.info/2011-...truja-sada-ne-treba-da-poskupi

[ kelja @ 26.02.2011. 09:26 ] @
Hvala, Igore.

Nema goreg od vojvodjanskog mentaliteta, uvek sam to tvrdio.

[ Isak666 @ 26.02.2011. 09:31 ] @
20% na jugu?
Kako to moze biti?
[ Slobodan Miskovic @ 26.02.2011. 09:34 ] @
Pa lepo, niko ne placa. Najvece neplatise su u Nisu btw.
[ Isak666 @ 26.02.2011. 09:42 ] @
Pa je l' im seku struju onda?
Kako to moze da funkcionise?
To je kao kad bih ja imao kafanu i 100% pije, 20% za jednim stolom plati, a onda kazem onima za susednim stolom da moram da dignem cenu njima jer pored nisu platili, a piju i dalje.
Ko je tu ludji - gazda ili musterije?

Kako funkcionisu Elektrovojvodina, Elektrodistribucija BG, Elektroprivreda, sta sve ima vec - ko tu naplacuje struju, imaju li zajednicki budjelar ili kako?
[ kelja @ 26.02.2011. 09:54 ] @
Citat:
Kako to moze da funkcionise?

Citat:
Poskupljuje struja, čak 13.5 posto !

[ Slobodan Miskovic @ 26.02.2011. 09:55 ] @
Odvojeni su na neki nacin. Mogu da se ponasaju tako jer EPS nema kapaciteta da im svima iskuljuci struju... A i ti sto treba da je iskljuce se poynaju iymedju sebe sa ovima sto ne placaju...
[ p3j4 @ 26.02.2011. 09:57 ] @
Isak, pa kako da bez posledica po radnike na terenu iseku struju tim hajducima dole?

Gore je narod pčigledno "mekši" i prijemčiviji na pretnje tužbom i isključenjem
[ Milos911 @ 26.02.2011. 09:59 ] @
Skoro je neki glavonja u vladi izjavio da ljudi dole "nisu navikli da placaju", i da je to na neki nacin ok... A u uzicu napr krenuli sa opomenama za iskljucenje zbog duga od 500din...
[ Count Zero @ 26.02.2011. 10:12 ] @
Pojedincima ce da poiskljucuju, problem su velike firme koje trose, a ne placaju i kojima EPS ne iskljucuje, jer su njihovi i ovi u talu.
[ Isak666 @ 26.02.2011. 10:15 ] @
Luda kuca.
[ dejanet @ 26.02.2011. 10:30 ] @
Princip da se u Srbiji kaznjavaju oni i samo oni sto postuju pravila(npr. placanje racuna i poreza) vazi za sve oblasti.

Medjutim to ne znaci da treba da ostane ovakav paritet izmedju praseta iz Brazila, belog luka iz Kine, stoke iz Argentine, jabuke iz Poljske ili psenice iz nato rezervi sa strujom iz Srbije.
[ PhaseLinear @ 26.02.2011. 10:44 ] @
Dve strane poruka sa analizom stvari, svi znamo da ce biti poskupljenje svega...

Sada bih konkretno pitao...koji kalibar da upotrebim da se resimo onih koji nam to namecu da idem po EU standardu 5.56 ili po domacinskom receptu 7.62...

Dajte resenja ne analize, svi znamo da citamo natpise o poskupljenjima ali niko neda predlog o pojeftinjenjima.

Ja dao jedan da cujemo drugi (culi smo i Nisku metodu) ima li jos koja, da li mozda ici na cijanid ili nervni gas, sta predlazete?
[ Igor Gajic @ 26.02.2011. 10:50 ] @
Evo jednog:

Reset celog sistema placanja. Obrisani dugovi. A posle toga ako ne placas sece se struja, uz nadzor policije + sudska prijava protiv prekrsioca uz eventualnu zaplenu imovine.
[ PhaseLinear @ 26.02.2011. 10:56 ] @
Citat:
Igor Gajic: Evo jednog:

Reset celog sistema placanja. Obrisani dugovi. A posle toga ako ne placas sece se struja, uz nadzor policije + sudska prijava protiv prekrsioca uz eventualnu zaplenu imovine.

Moze ljudino, ali bih i dopunio...

Reset i cele drzave, sa EU platama po EU cenama i nema zime...

btw:

Skolski drug ima A6 (2008) i platio veliki servis sa jos nekim igrankama 1500 evra sve po P.S jel ima platu 2500 (sve u Srbiji pricam)...tako da mu nije problem...kao ni nama sto nece biti kada se obezbede uslovi za bolje plate...
Vrlo prosto:

1.Prvo formiras plateznu moc gradjana
2.Pa onda spram toga cene

Jel moze biti prostije...ja prvo planiram sta cu da kupim pa tek onda kupim .... ne namecem obavezu pa tek onda zaradjujem...
[ Igor Gajic @ 26.02.2011. 11:00 ] @
Pa nije prvi put da neko resetuje sistem u slucaju teske kradje. Npr. Gruzija i Ukrajina su uradile upravo to sa saobracajnom policijom. Dali su im ultimatum. Ili da prestanu sa institucijom primanja mita ili cela sluzba dobija nogu. I naravno, CELA saobracajna policija je dobila otkaz. I posle su obucili nove, mlade kadrove da zameni stare. Doduse cela zemlja je bila bez saobracajaca 3-4 meseca. Ali sad sistem fercera
[ Isak666 @ 26.02.2011. 11:06 ] @
Pa jednostavno - ko ne plati, iseces struju.

Mada, bilo bi interesantno cuti da li se novac od uplate akumulira u jedan budzet na nivou Srbije, kao i kolika su dugoavanja javnih preduzeca naspram domacinstava.
Kontam da ovo drugo nema sanse da cujemo.

Licno, ne kontam ovo.
Neko placa, neko ne - resenje da se ovima sto placaju digne cena.
Kao i za zaposlene u javnom sektoru - umesto da se smanji njihov broj i primanja, dizu se nameti privatnom sektoru.
Autodestrukcija.
[ Count Zero @ 26.02.2011. 11:19 ] @
[ PhaseLinear @ 26.02.2011. 19:27 ] @
Citat:
Isak666: Pa jednostavno - ko ne plati, iseces struju.

Slazem se ali tek kada se u drzavi obezbede normalni ekonomsko-drustveno-politicki uslovi da se to i moze platiti.
Recimo neka se u Ei Nis dovede Simens,Omron,Samsung,ST,...neka se zaposle fino ljudi pa da vidis kako ce se stvari promeniti...

Cemu sluzi drzava u vrazju mater nego da obezbede uslove za zaradu (treba zejebati pricu o samo snalazenju) nismo u Sahari samovoljno pa se sada camprao sto smo to izabrali.

Prvo poslovi pa tek onda naplate....sto je to tesko ???
[ Isak666 @ 26.02.2011. 19:40 ] @
Nesto sam guglao da vidim koliko ko duguje i nadjem tekst sa skroz drugim informacijama.
http://www.blic.rs/Vesti/Drust...struju-ne-placaju-po-10-godina

Ipak luda kuca.
No-win situation.

[ Darko Nedeljković @ 26.02.2011. 19:56 ] @
Citat:
PhaseLinearDajte resenja ne analize, svi znamo da citamo natpise o poskupljenjima ali niko neda predlog o pojeftinjenjima.

Ja dao jedan da cujemo drugi (culi smo i Nisku metodu) ima li jos koja, da li mozda ici na cijanid ili nervni gas, sta predlazete?

Evo primer mog komsije - nece da placa. Kaze nema para (a za pivo uvek ima). Oni dodju, iskljuce, on mirno saceka da odu, uzme merdevine, popenje se na banderu i ukljuci. Par meseci kasnije, oni nekako skapiraju, dodju i iskljuce ponovo, on ponovo mirno saceka da odu... posle nekoliko puta, podnesu krivicnu prijavu, komsija mirno bez trukne uzbudjivanja sve prizna i ode u zatvor na besplatnu klopu i smestaj. A imaju i besplatnu struju tamo, naravno. Vrati se, pre nego sto udje u kucu, uzme merdevine, prisloni na banderu... i tako vec godinama, krajnje principijelan i dosledan svojim stavovima - nece da placa a hoce da koristi
[ Milos911 @ 26.02.2011. 20:15 ] @
Citat:
PhaseLinear: Slazem se ali tek kada se u drzavi obezbede normalni ekonomsko-drustveno-politicki uslovi da se to i moze platiti.
Recimo neka se u Ei Nis dovede Simens,Omron,Samsung,ST,...neka se zaposle fino ljudi pa da vidis kako ce se stvari promeniti...

Cemu sluzi drzava u vrazju mater nego da obezbede uslove za zaradu (treba zejebati pricu o samo snalazenju) nismo u Sahari samovoljno pa se sada camprao sto smo to izabrali.

Prvo poslovi pa tek onda naplate....sto je to tesko ???
Sto ti imas zanimljiv pogled na svet... A znas ono, ako ne mozes da platis, ne moras da koristis?
Darko koliko zatvora dobija komsija, da vidim isplati li mi se da upotrebim tu tehniku?
[ Marko_L @ 26.02.2011. 21:27 ] @
Ma taj EPS treba već jednom da propadne ili da se proda nekome ko ume da radi posao. Ovi što ga trenutno vode očigledno ne umeju. Kako neko može da ti duguje 10 godina i da dalje ima struju ? Kako neko može da ima preko 200.000 dinara duga, a da i dalje ima struju ? To se bre odma seče čim neko 1-2 meseca ne plati račun. Pa onda, em se ne rasipa struja na neplatiše, em će te neplatiše lakše da vrate dug. Hebi ga, ako neko napravi 20.000 pa mu isključiš struju, on će negde da nakrpi i da plati to, makar u 3 rate. Ali ako se neko zaduži 200.000, e naplatićeš mu malo morgen. Jedino da se naplati na 24 ili 26 rata, ali u EPS-u nema šanse da odobre to. I kako je moguće da onaj ko više troši zapravo plaća skuplje struju, umesto da bude obratno. Evo, skoro sam čitao kako neki iz EPS-a priča kako je struja roba kao i svaka druga i koja treba da se plati. Ok, ali ja kad odem u prodavnicu da kupim bilo koju robu, recimo vodu, meni uvek jeftinije izađe litar vode ako kupim balonče od 5 litara, nego ako kupujem na litar. Znači, logično bi bilo da se obrnu zelena i crvena zona, pa ako malo trošiš, plaćaš skuplje, a ako si veliki potrošač, da imaš popuste. I naposletku, zašto se ne uvede prepaid, odnosno pretplata. Lepo zakupiš 1000KW za jedan mesec, pa ako vidiš da će da ti zafali, ti odeš pa dokupiš još 500KW i trošiš onoliko koliko imaš, pa će građani više da paze koliko troše, plus, nema šanse da ne naplatiš struju, jer je i ne isporučuješ dok ne bude plaćena. Svakakvi sistemi postoje, ali se kod nas nekako uvek izabere najgori, tj. onaj koji će najviše da ošteti one koji redovno izmiruju svoje obaveze i hoće da plate, jer će upravo oni skuplje plaćati struju, a oni koji ne plaćaju 10 godina, pa neće ni sad početi da plaćaju.
[ PhaseLinear @ 27.02.2011. 02:23 ] @
Pogresno gledate, sa repa...nije problem u gradjanima i u tome da apstiniraju u upotrebi struje nego u infrastrukturi koja ne obezbedjuje posao, vec sam naveo.

Nek se otvore fabrike ljudima daju plate i bice dobro ko sto je nekada bilo...
Ljudi (mahom) koriste struju za najprece zivotne stvari (hrana) i ja nikada ne bi ni pomislio da iskljucim struju nekome ko ne moze da je plati (siromasnim porodicama)...

Nego drugo nesto...
sto se slepcu Miskovicu ne naplati upotreba struje, sve retroaktivno oporezuje, ukine monopol, isplate sva potrazivanja proizvodjacima (milijardu evra) ....pa da vidis kako ce biti i za sirotinju koja nema...
Tu niko ne udara jer nesme, ali se prave planovi o odlasku u zatvor.

Tu je problem, samo tu + korupcija + pronevere + ceo drzavni aparat...

edit:typo

[Ovu poruku je menjao PhaseLinear dana 27.02.2011. u 06:33 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 27.02.2011. 11:02 ] @
Citat:
Marko_L: Kako neko može da ti duguje 10 godina i da dalje ima struju ? Kako neko može da ima preko 200.000 dinara duga, a da i dalje ima struju ?
Evo, ja gore opisao slucaj mog komsije. Seku mu oni struju na svakoh mesec-dva, svrate kad su u prolazu, sluzbena Lada Niva mnogo trosi, ne isplati se da dolaze zbog njega

Citat:
Milos911: Darko koliko zatvora dobija komsija, da vidim isplati li mi se da upotrebim tu tehniku?

mislim da je prvi put bilo uslovno, drugi put 2 ili 3 meseca, ali mislim da je pusten ranije, nisam siguran. Ne moze vise ni da dobije, jer on ne krade, potrosnja se uredno evidentira preko brojila, vrsi se ocitavanje, dolaze racuni i on izjavljuje da hoce da plati jednog dana, kad bude imao para, ali pojma nema kad ce i da li ce uopste ikada doci taj dan Uz to je veoma smiren pa ne mogu da isprovociraju napad na sluzbeno lice ili takvo nesto za sta su kazne mnogo vece. Kad dodju da seku on izadje tako - "dobar dan, jeste vredni, kako ide posao, jeste za po jednu rakiju"

Cim oni sednu u kola i krenu, on vec nosi merdevine i prislanja uz banderu...
[ Odin D. @ 27.02.2011. 11:19 ] @
Citat:
PhaseLinear:
Nek se otvore fabrike ljudima daju plate i bice dobro ko sto je nekada bilo...

'Bem ti sunce kala'isano, ja se nekad ovdje tako ismijem dobijem upalu trbusnjaka...
[ BluesRocker @ 27.02.2011. 12:47 ] @
Citat:
PhaseLinear: Nek se otvore fabrike ljudima daju plate i bice dobro ko sto je nekada bilo...

Ne vredi. Mnogi neće da rade u fabrici. "Tamo mora da se radi brzo, da se ispuni norma". Nego da otvore za svakog po butik.
[ PhaseLinear @ 27.02.2011. 13:02 ] @
Citat:
Odin D.: 'Bem ti sunce kala'isano, ja se nekad ovdje tako ismijem dobijem upalu trbusnjaka...

Istina zive jedino sto mene cesto vata upala debelog creva, tako da mu to dodje na isto

@BluesRocker

Jako bi voleo da vidim upraznjena mesto u tim visokonormativnim fabrikama...bas bi voleo....

Za svako prazno mesto u nasoj Srbiji sa dobrom platom dao bi kilo svog dela tela (dakle pokrio bi negde cca oko 100-105 istih)...iako bi vrisnuo posle prvog reza ali neka komadaju dalje briga me...

p.s

Sta da se radi od siromastva i kriza ljudi vise nisu sigurni i da li mogu pravo putem da hodaju (da ne zanose u neku stranu), a kamoli sve ostalo....ali najbolji lek za sve je siguran posao i obrok kao i sistem u kome nema ovoloki broj hostaplera i jajara.
[ BluesRocker @ 27.02.2011. 14:23 ] @
Citat:
PhaseLinear: Jako bi voleo da vidim upraznjena mesto u tim visokonormativnim fabrikama...bas bi voleo....

Za svako prazno mesto u nasoj Srbiji sa dobrom platom dao bi kilo svog dela tela (dakle pokrio bi negde cca oko 100-105 istih)...iako bi vrisnuo posle prvog reza ali neka komadaju dalje briga me...

Ja sam samo citirao šta sam juče čuo. Inače citirana osoba neće da radi ni kao konobarica. To joj je ispod časti. Samo u butiku. Iskreno, ne sećam se da sam pričao s nekim ko traži posao a da stvarno hoće da nađe. Teško ovo, teško ono, a roditelji hrane i timare. Kad bi određene osobe dobile nogu otpozadi, brzo bi se smanjila nezaposlenost bar za pola.
[ Marko_L @ 27.02.2011. 16:21 ] @
Citat:
Evo, ja gore opisao slucaj mog komsije. Seku mu oni struju na svakoh mesec-dva, svrate kad su u prolazu, sluzbena Lada Niva mnogo trosi, ne isplati se da dolaze zbog njega

Pa ima leka i za to. Lepo sledeći put dođu sa policijom i zaplene mu strujomer. To inače ne bi smeli da rade, ali pošto i sam kažeš da su podneli krivičnu prijavu, onda smeju, jer je isti upotrebljen prilikom vršenja krivičnog dela. Pa onda komšija ipak ima malo veći izdatak ako hoće ponovo da "uvede" sebi struju, jer mora da kupi nov strujomer. Pa ako to uradi, opet mu ga zaplene i sledeći mesec, s tim što ovaj put mogu i kablove da mu počupaju i odnesu, oa onda mora da kupi i jedno i drugo. Sledeći put mogu i priključak sa bandere da skinu. Mislim da bi komšija vrlo brzo ukapirao da mu se više isplati da plaća struju, nego da svakih mesec dana kupuje strujomer, kablove i sve ostalo što treba. A ako se prikači direktno, bez strujomera, onda mogu da ga gone i za krađu, pa bi i kazna bila veća.

Uostalom, nije poenta u tom pojedincu. Poenta je da EPS-u inače treba drugačiji sistem naplate, jer ovaj očigledno ne funkcioniše. Znači, ili neka nuliraju sve dugove, pa sledeći put pamet u glavu i čim neko ne plaća mesec dana, odmah isključenje. Ili da naprave akciju da se dug plati na 36-60 rata, pa možda i uspeju da naplate te dugove. Uvođenje prepaid sistema bi takođe bilo rešenje. A ovako, imati dužnike koji duguju preko 200.000 i obračunavati im neku kamatu kao kompenzaciju, ne vodi ničemu, jer taj što nema da plati glavnicu, svakako neće imati ni za kamatu.
Citat:
Ljudi (mahom) koriste struju za najprece zivotne stvari (hrana) i ja nikada ne bi ni pomislio da iskljucim struju nekome ko ne moze da je plati (siromasnim porodicama)...

Pa upravo to je i EPS radio. Nije sekao struju onima koji nemaju da plate, pa su neki nabili račune koji prelaze 2000-3000 evra. A sad kukaju po novinama kako imaju 25 milijardi duga, samo od građana, ne računajući firme. I šta su time postigli ? Ništa. Uostalom, ako ne sečeš siromašnijima, zašto bi sekao nekome ko ima. Jel treba kažnjavati one koji više rade i više zarađuju ? A sve i da napraviš distinkciju, pa siromašnima ne naplaćuješ struju, vrlo brzo bi svi bili siromašni za javnost. Znaš ono, prebaciš da se strujomer vodi na nekog rođaka koji nema posao ili neku nepokretnu babu i super, nema plaćanja struje.
[ PhaseLinear @ 27.02.2011. 17:14 ] @
Citat:
BluesRocker: Iskreno, ne sećam se da sam pričao s nekim ko traži posao a da stvarno hoće da nađe.

Pa naravno da se nesecas jel si pricao sa tatinim i maminim sinovima (sa BMW ili Audi vozilima) ili pak onima koji nisu gladni...
Procunjaraj malo po juznoj Srbiji recimo Kursumliskoj oblasti i sl pa ih pitaj malo sta misle o poslu i radu.

Citat:
Marko_L:  Uostalom, ako ne sečeš siromašnijima...

Imam po toj logici bolje resenje...siromasne, bolesne, sve one ispod 300 evra primanja treba pobiti i ostaviti "elitu" i gotovo.

Imas coveka imas problem, nemas coveka nemas problem.

Sve se da lako resiti, samo mi reci kada da pocnemo sa tim, jel ovako da vucemo "sirotinju" povazdan ne ide.

Nema veze sto su drzavni hostapleri sve pokrali i sto je sve to zbog njih, vazno je da kada se sve sabere covek nema, i da je kriv zbog toga i da ne treba da zivi i jede...

To je jako dobar pogled, kao i taj da ne trebas da koristis struju ako nemas cime da platits, a imaces cime da platis u ovoj pustinji i ledini od drzave ako prodas nekome bubreg, jel je to jedino ostalo sto mozemo da izvezemo.
Jer su i ekseri za nas tehnolosko cudo, a sraf jos nismo otkrili.
[ Marko_L @ 27.02.2011. 17:48 ] @
To nije moj pogled, nego tvoja pogrešna interpretacija mog pogleda. Ja samo kažem da ne možeš praviti distinkciju između bogatih i siromašnih kada je plaćanje računa u pitanju, jer bi onda vrlo brzo došao u situaciju da niko ništa ne plaća. Najmanji problem je priključak za gas, struju, vodu ili bilo šta prebaciti na osobu koja nema nikakva primanja i voila, nema plaćanja računa. Uostalom, siromaštvo nije stanje, nego izbor, u najvećem broju slučajeva. Izuzetak su socijalni slučajevi koji zaista ne mogu da rade zbog invaliditeta, teške bolesti i slično i takve naravno treba zbrinuti i dati im adekvatnu socijalnu pomoć.
[ BluesRocker @ 27.02.2011. 19:14 ] @
Citat:
PhaseLinear: Pa naravno da se nesecas jel si pricao sa tatinim i maminim sinovima (sa BMW ili Audi vozilima) ili pak onima koji nisu gladni...

U pitanju su ženske osobe, a ne voze BMW, tačnije nemaju ni za internet. Ali da neće da rade to stoji, tačnije još uvek biraju iako žive kod roditelja.
[ HeYoo @ 27.02.2011. 20:09 ] @
Problem je sto medju neplatisama ima dosta onih koji ne potpadaju pod soc slucajeve vec im se moze pa ne placaju.
Mogu da uvedu nekih x kWh dovoljnih za prezivljavanje po nekoj minimalnoj soc ceni, a sve preko toga treba da prati realnu cenu. Ponuditi dugorocan plan za vracanje duga i redovna seca neplatisa sto Marko rece.
[ PhaseLinear @ 27.02.2011. 20:35 ] @
Citat:
Marko_L: Uostalom, siromaštvo nije stanje, nego izbor, u najvećem broju slučajeva.

Ovo je jedinstvena i totalno suicidna izjava od kako je covek prohodao...ali dobro da gajimo duh komunikacije a ne "pisijade u dalj".
Citat:
BluesRocker: U pitanju su ženske osobe, a ne voze BMW, tačnije nemaju ni za internet. Ali da neće da rade to stoji, tačnije još uvek biraju iako žive kod roditelja.

Ah zene...toliko bi se toga moglo reci...ali da pocnemo sa tim da one po defaltu ne hodaju na zemlji vec na oblacima.
Samo hoce neko ludilo i zvonjavu, provod i da ne rade nista (da se dobro udaju).
A kako da se dobro udaju kad se procuje da su pralje ili kasirke..
Uostalom koliko ih ima na ES-u i koliko ih interesuje participiranje u ovakvim temama (0)...

Ne bih o njima...nije mesto...ali mi je poznato o cemu pricas...razmazena derista i kad napune 3 banke samo ludilo i sminka (uostalom prati malo forum ana.rs pa ces videti o cemu pricam)

p.s

Inace sam na doticnom forumu bio jel sam neki parfem prodavao i samo sam bacio pogled na teme o kojima diskutuju i kad se nisam ispovracao...tako da me njihovo (vecinsko) participiranje ne interesuje u zivotu

edit:typo

[Ovu poruku je menjao PhaseLinear dana 27.02.2011. u 21:56 GMT+1]