[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2011. 19:46 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...v_category=9&nav_id=497517

Citat:

Beograd -- Vlada sprema mere koje će omogućiti građanima da reprogramiraju kredite tako što bi dobili grejs period tokom kojeg će biti prepolovljene obaveze prema bankama.

Sad mi poslao Stella..

Bog te mazo, kakva ekonomska genijalnost - licni dugovi postaju finansirani od strane poreskih obveznika :-)

Stvarno je tacno sto mnogi pricaju - posteni (oni koji placaju svoje racune od svog rada) ispadaju najvece budale - kada im sama drzava pokazuje da je pametnije ne placati svoje racune... ako vas je dovoljno, ima drzava (tj. oni sto placaju porez) to da plati.

Jel se to spremaju neki izbori u Srbiji?

Za vreme Slobe su na vrata donosili ulje, brasno i secer... a u eri laptopova i lepih odela se nudi finansiranje potrosackih kredita.

Samo urbano... urbano...
[ Slobodan Miskovic @ 07.03.2011. 19:47 ] @
Yep. Ako ako, ovo samo prebacuje Srbiju u 6 brzinu na putu propasti, sto pre propadne to bolje...
[ Horvat @ 07.03.2011. 19:54 ] @
Citat:

Bog te mazo, kakva ekonomska genijalnost - licni dugovi postaju finansirani od strane poreskih obveznika :-)

u citatu koji si naveo to ne pise, pise da ce biti u toku grejs perioda prepolovljena placanja, dakle ti ces svakako platiti puni iznos kredita,ali ces imati odredjeni rok u toku kojeg ces placati manje (sto bas i nije grejs,al vazi)

nigde se ne pominje da ce drzava placati pola kredita
[ Slobodan Miskovic @ 07.03.2011. 19:56 ] @
Drzava ce placati kamatu, u toku grace perioda se placa kamata na kredit.
[ Horvat @ 07.03.2011. 19:58 ] @
to je vec sasvim druga stvar
mada ne vidim da se to izricito (jos) pominje, samo ovo
Citat:
Banke ne žele da komentarišu ovaj predlog sve dok zvanično ne bude objavljeno na koji način će država pokriti njihove gubitke zbog izlaska u susret građanima.

ja sam u prvi mah na citanje ivanove poruke shvatio kao (kobojagi) grace period u kome placas pola kamate, a nakon cega otplacujes redovno dok ne otplatis citav dug
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2011. 19:58 ] @
A gde sam ja napisao da ce drzava placati "pola kredita" ?

Mislim, krenuo si da cepidlacis, ali si sebi dao slobodu "pesnickog preterivanja", a? :-)

Citat:

dakle ti ces svakako platiti puni iznos kredita,ali ces imati odredjeni rok u toku kojeg ces placati manje (sto bas i nije grejs,al vazi)

Err... a kamata koja ti ide za ceo dug? Ono, neko ce morati da plati kamatu za to tvoje "grejs" vreme... ko li ce to biti ;-)

Ah da, to je sitnica... zanemarljiva stvar. Sve ce to narod pozlatiti.
[ Horvat @ 07.03.2011. 20:02 ] @
a sta ti znaci "licni dugovi postaju FINANSIRANI od strane poreskih obveznika"?

Citat:

Err... a kamata koja ti ide za ceo dug? Ono, neko ce morati da plati kamatu za to tvoje "grejs" vreme... ko li ce to biti ;-)

po logici, taj koji je uzeo kredit
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2011. 20:06 ] @
Pa lepo, tako sto ce drzava vrlo verovatno finansirati kamatu za taj "grejs" period, dok ce zaduzeni placati manju ratu za to vreme.

Nema drugog nacina.

Tj. ima - da drzava zakonom prisili banke da promene uslove kredita sto ce se desiti na sveti nikad... To nisu smele da urade ni mnogo jace drzave od Srbije, pa mi nesto slabo verovatno zvuci da ce Srbija da se junaci sa tim.
[ Horvat @ 07.03.2011. 20:08 ] @
ili 3. - nece od toga nista ni biti, politicki poeni

[ Wi-Fi @ 07.03.2011. 23:03 ] @
Izgleda ce to biti samo predlog bankama http://www.b92.net/biz/vesti/s...03&dd=07&nav_id=497518, pa ako uspe (banke prihvate) - uspe, ako ne - sve po starom
[ Darko Nedeljković @ 08.03.2011. 00:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa lepo, tako sto ce drzava vrlo verovatno finansirati kamatu za taj "grejs" period, dok ce zaduzeni placati manju ratu za to vreme.

Pa i ja sam to tako razumeo. Sve drugo je oduvek moglo i bez drzave - ja od prvog dana koriscenja kredita mogu da odem u banku od koje sam uzeo i da reprogramiramo taj kredit tako da bude vise manjih rata ili manje vecih rata. Mogu cak da odem i u drugu banku da dogovorim da ona plati prvoj a ja toj druugoj pod kojim god uslovima dogovorimo, ukljucujuci i dogovore oko duzine grejs perioda.

Jedino se ne bih slozio da ce to biti pare od poreskih obveznika - one nisu dovoljne ni za funkcionisanje drzave bez ikakvih subvencija. Tadic je otisao u Japan da trazi pare na zajam. Od svih blizih smo se verovatno vec zaduzili koliko smo mogli.

Citat:
sto pre propadne to bolje...

Cesto nailazim na ovu izreku u poslednje vreme, mada ne znam sta je pisac hteo da kaze. Da li je zaista dobro propasti sto pre?! Ako je tako - na dobrom smo putu.
[ Darko Nedeljković @ 08.03.2011. 09:02 ] @
Evo sta je danas izaslo u stampi:
"- Kome je sada 250 evra mesečno mnogo može da se odluči za godinu dana bez rate ili možda dve godine da plaća pola rate, ali ga nakon toga očekuje rata od oko 275 evra."
(http://www.blic.rs/Vesti/Tema-...ne-koji-jedva-vracaju--kredite)

Prvo, to potvrdjuje price o putu ka propasti, jer ako mi je sada 250 EUR mnogo, kako to da mi za 2 godine 275 EUR nece biti mnogo?! Drugo, refinansiranje kredita je oduvek moglo da se radi, ne znam sta tu onda "vlada nudi".
[ Kovacevic Vladimir @ 08.03.2011. 11:58 ] @
Ima tamo kod Vlaste ko smišlja šta, kada i kako upakovati nešto, što donosi poen, a ne košta ništa.

Osnovni motiv je kako relaksirati opštu društv.-ekonomsku situaciju u periodu nailazaćeg proleća i leta, a dočekati kasnu jesen da bi se svo težište razmišljanja, otklanjanja problema - prebacila u, već poznati i spasonosni period "od Nove godine..."

Pozdrav
[ pticaRugalica @ 08.03.2011. 12:29 ] @
Uzimam taj kredit da bi pobegao iz ove drzave, a vi koji ostanete - platite!
[ Odin D. @ 08.03.2011. 13:39 ] @
Citat:
pticaRugalica: Uzimam taj kredit da bi pobegao iz ove drzave, a vi koji ostanete - platite!

Uskoro ti nece trebati kredit za to.
EU razmatra uvodjenje posebnog azila za gradjane Srbije.
Ako imas IQ 60 ili veci, moci ces dobiti intelektualni azil zbog nehumanog ugnjetavanja tvoje psihe od strane drzave i sredine.
[ pticaRugalica @ 08.03.2011. 13:49 ] @
Citat:
Odin D.: Uskoro ti nece trebati kredit za to.
EU razmatra uvodjenje posebnog azila za gradjane Srbije.
Ako imas IQ 60 ili veci, moci ces dobiti intelektualni azil zbog nehumanog ugnjetavanja tvoje psihe od strane drzave i sredine.

Nemam toliki IQ, ali u gacama je veci. Hocu da dodjem u Francusku kod tebe kod tvog poslodavca da se ponudim za manje pare!
[ Odin D. @ 08.03.2011. 14:03 ] @
Citat:
pticaRugalica: Nemam toliki IQ, ali u gacama je veci.

Pa onda je Srbija Eldorado za tebe.
S takvim IQ dobices drzavnu funkciju ko od sale, a sa ostalim ganjaj kafe-kuvarice i sekretarice povazdan.
[ Odin D. @ 08.03.2011. 14:27 ] @
Ma ja ti govorim da ako imas gore pomenute predispozicije ne treba ti Francuska uopste.
Nema bolje zemlje od Srbije za bilo koga ko ima IQ < 60.
[ mist @ 09.03.2011. 12:06 ] @
Dimkoviću, nemoj da se uzbuđavaš.
Cvetković, kao po običaju lupa gluposti. I ja sam, gledajući u nedelju emisiju kod O. Bećković, kad sam čuo šta je budala rekla, za malo 'teo da razbijem TV. Međutim kad se to prožvakalo kroz medije, i kad je neko odradio damage control u kabinetu M.C., videlo se da je to u stvari reprogram, pa će se na kraju sve lepo platiti i to neće biti iz džepova naših.

Samo ostaje jedna stvar: koja banka će to da prihvati? Ja mislim ni jedna. A ako krenu da ih ucenjuju, mislim da će banke da naprave masovnu bežaniju iz Stradije, a onda ćemo konačno moći svi zajedno da se uhvatimo za sviraljku.
[ BokasaTzar @ 09.03.2011. 21:04 ] @
Citat:
mist: A ako krenu da ih ucenjuju, mislim da će banke da naprave masovnu bežaniju iz Stradije, a onda ćemo konačno moći svi zajedno da se uhvatimo za sviraljku.

Bežanija banaka je vrlo realna mogućnost (lično mislim neminovna) - pitanje je kada će doći taj trenutak ?
[ Darko Nedeljković @ 09.03.2011. 21:16 ] @
Citat:
mist: Samo ostaje jedna stvar: koja banka će to da prihvati? Ja mislim ni jedna.

svaka banka sa zadovoljstvom prihvata reprogramiranje kredita radije nego oduzimanje i prodaju hipoteke.
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2011. 09:35 ] @
Citat:
BokasaTzar: Bežanija banaka je vrlo realna mogućnost (lično mislim neminovna) - pitanje je kada će doći taj trenutak ?
Zasto kad ovde imaju sasvim lepe profite muzuci volove? Ima li to negde na svetu da se pomuze vo? Nema. Sto bi onda bilo ko bezao.
[ cozmo_im @ 10.03.2011. 11:58 ] @
Hm. Nesto slicno postoji u USA za prezaduzene ali koji redovno otplacuju obaveze.

Ali to sama banka procenjuje i bira koji klijenti mogu da imaju tu pogodnost. Ne finansira drzava niti bilo ko drugi.

Ako bude tako, to moze da bude ok za neke. Ako drzava to placa, onda nije dobro.