[ tdjokic @ 08.03.2011. 15:54 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=497749

"Čačak -- Nezaposlenoj Čačanki Milostini Jovanović komunalna policija u tom gradu zabranila je da prikuplja kartone i stari papir iz kontejnera.

Pre nekoliko dana zaustavili su me komunalni policajaci na ulici i rekli mi da je zabrananjno da iz kontejnera uzimam kartone i stari papir, što radim već deset godina", rekla je ona.

Načelnik gradske uprave za komunalno-inspekcijske poslove Stojan Vojinović rekao je da je po gradskoj odluci iz 2002. godine, zabranjeno prikupljati otpatke i smeće koje je odloženo u kontejnerima." Eto, u Srbiji vise nema siromastva - vlast je ukinula odlukom!
[ Igor Gajic @ 08.03.2011. 16:01 ] @
I? Otice 100m dalje, naci novi kontejner i opet jovo-nanovo.
[ Darko Nedeljković @ 08.03.2011. 16:27 ] @
@Igor Gajic
Nije tema da li ce naci ili nece naci, tema je zabrana - da li je normalno da zakonska odredba:
- zabranjuje prikupljanje kartona radi recikliranja
- podstice secu suma radi proizvodnje novog papira
- ukida jedini izvor prihoda najsiromasnijem sloju stanovnistva.
[ Igor Gajic @ 08.03.2011. 17:03 ] @
@Darko

Uredba je donesena jos 2002. godine, i na snazi je punih 9 godina. Cisto sumnjam da do sada nije bilo delatnosti 'recikliranja' sirovina iz kontejnera. Tek sad je neko dobio kaznu, verovatno zato sto je prvi put naisao neko sa licnom kartom i stalnim mestom prebivanja.

Inace u Srbiji postoji veliki jaz izmedju odredbi na papiru i primene tih odredbi. Po meni ta uredba je samo mrtvo slovo na papiru i nista vise. A tih komunalnih policajaca se toliko namnozilo u zadnje vreme da nemozes ziveti od njih.
[ tdjokic @ 08.03.2011. 17:05 ] @
[ironija] Koja lopuza i bahata osoba! Uzima ono sto su drugi bacili i tako se izdrzava? E, pa neces vise - ne damo ti nase otpatke, idi kradi na drugom mestu![/ironija] Kazu da sa ulice sme da uzima otpatke. Pa nista, sad neka zaredja od kontejnera do kontejnera i neka ih prevrce, tako ce djubre biti na ulici, odakle sme da uzima sirovine a djubre neka lepo ostane na ulici.

A IMA NESTO JOS VAZNIJE OD LICNOG PROBLEMA OVE PORODICE: AKO SU KONTEJNERI TOLIKO PUNI SEKUNDARNIH SIROVINA, KAKO TO DA VLAST NISTA NE PREDUZIMA NA NJIHOVOM SORTIRANJU, PRIKUPLJANJU I RECIKLAZI? JOS 1990 GODINE SAM PO LJUBLJANI VIDJAO POSEBNE KONTEJNERE ZA STAKLO A OVDE JEDVA DA SAM CUO ZA NESTO SLICNO, i to sada u 2011 godini!

[Shadowed: obrisan deo koji se odnosi na poruku koja je obrisana.]

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 09.03.2011. u 10:56 GMT+1]
[ stil @ 08.03.2011. 17:30 ] @
Ja bih kaznio one koji prave ovo. Razvale kontejner da bi izvadili sortiran sadržaj. Pogotovo one u kojima se odlaže metal i papir. Možda se na to misli.

[ Igor Gajic @ 08.03.2011. 17:37 ] @
@tdjokic

Inace svojevremeno je Branislav Lecic patentirao kontejner sa 5 zvezdica, luxuznu varijantu obicnog kontejnera za 'recikliranje'.

[ tdjokic @ 08.03.2011. 20:24 ] @
Znaci, imamo i mi sada kontejnere za razne materijale. Izvinjavam se, zbog bolesti ne izlazim iz stana uopste, a preko TV i Interneta vidim samo ono sto mi dozvole da vidim, tako da sam delimicno "slep kod ociju".

Citat:
Igor Gajic: @Darko

Uredba je donesena jos 2002. godine, i na snazi je punih 9 godina. Cisto sumnjam da do sada nije bilo delatnosti 'recikliranja' sirovina iz kontejnera. Tek sad je neko dobio kaznu, verovatno zato sto je prvi put naisao neko sa licnom kartom i stalnim mestom prebivanja.
Dobro si ovo primetio. To se odlicno uklapa u ono sto ja pricam u nekoliko tema - dugo, dugo je vlast cutke prihvatala neplacanje racuna i razne druge nepravilne stvari, sve dok stanje nije kulminiralo, para nestalo, nema radnih mesta, opsti haos, i sada drzava polako pocinje da trenira strogocu.

Ako ljudi zaista vade iz kontejnera vec skupljene i slozene sirovine, to nije u redu. Ali, tu je opet nesto pogresno. Ako se to vec radi moralo bi tehnicki biti drugacije reseno, da ne moze da se vadi, a ovaj razbijeni kontejner na slici, za PET ambalazu, lici na obicne kontejnere, koji se otvaraju kad ih masina na kamionu uhvati i prevrne da ih isprazni.
[ stil @ 08.03.2011. 21:22 ] @
Postoji bolje rešenje. Podzemni kontejneri.

http://www.kurir-info.rs/beogr...-odlicna-investicija-71171.php

Trebalo bi da postoje i podzemni za sortiranje na plastiku, papir i metal ali mislim da takvih u Beogradu nema a trebalo bi da ih ima.
[ Bojan Basic @ 08.03.2011. 21:27 ] @
Citat:
tdjokic:
AKO SU KONTEJNERI TOLIKO PUNI SEKUNDARNIH SIROVINA, KAKO TO DA VLAST NISTA NE PREDUZIMA NA NJIHOVOM SORTIRANJU, PRIKUPLJANJU I RECIKLAZI?

Negde je nešto i preduzeto: http://www.cistocans.co.rs/srb/usluge_3dep_3sepibal.php.
[ Isak666 @ 08.03.2011. 22:06 ] @
Ne kontam sto bi vlast trebala da se bavi time.
To je posao za firme koje od toga prave profit.

Negde se odnosenje plastike/papira i sl ni ne naplacuje, jer neke firme ce rado doci da pokupe necije smece, posto prave pare od toga.
[ stil @ 08.03.2011. 22:20 ] @
http://www.glas-javnosti.rs/cl...-reciklazni-centar-na-zvezdari

[ Isak666 @ 08.03.2011. 22:21 ] @
Ne znam ja to, vidi ti to sam.

Btw ne kontam kako to nije zazivelo, obzirom da se plastika npr baca bezveze.
Npr lanci marketa vec postoje.
Veliki proizvodjaci napitaka/vode su tu.
Ne razumem da ne postoji i treca strana - firma koja preradjuje otpad i da se za svaku donesenu flasu koja se odlozi u automat koji bi se nalazio u svakom marketu ne naplati uredno neki dinar.

@stil
Ovo je super stvar!
Svi u plusu.