[ Brkic @ 16.03.2011. 14:04 ] @
U pitanju je jezero-bazen-nebitno kako se zove,
dimenzije su mu 3mx3m, dubine 1.5metar,
ubačen najlon u rupu preko zemlje i držalo je lepo vodu do ovog proleća, pojavile se krtice i izrovale kanale oko najlona i na par mesta probušile najlon, najlon se našklobučio gde su kopale i izgurivale zemlju...

mislio sam da proširim jezero za 12cm širine i 50cm dubine i dobijem kao stolicu-vinklu-stopu od zemlje i na tih proširenih 12cm ozidam zidić na pola cigle do gore i preko cigle najlon, mislim da bi to trebalo da zaustavi krtice.

pitanje je
da li ce zemlja ispod zidića izdržati teret zidića, da ne bi popustila i sve se urušilo?
Ja mislim da se ne može urušiti jer je jezero stalno puno vode koja drži zemlju ali pri čišćenju se prazni i tada je bez potpore vode.
Kakvo je vaše mišljenje ??

evo slike poprečnog preseka kako sam to zamislio
[ Java Beograd @ 16.03.2011. 14:18 ] @
Pedeset cm to je 4 reda cigli. Nije to neki pritisak. Ja mislim da će to biti ok.
[ Brkic @ 16.03.2011. 14:40 ] @
Mislim da si pogrešio si Java Beograd,
cigla je dimenzija 25x12x6,5

znači 50cm je 7-8 redova cigli (50/6,5), u jedan red ide 12 cigli (300/25) = 90 cigli ukupno

ili ako imate neki drugi predlog
[ Java Beograd @ 16.03.2011. 15:06 ] @
Da, napisao si "na pola cigle" a ja sam skapirao da si napisao "na kant". Ali, bilo kako bilo, mislim da će i cigla na kant da zaustavi krtice.
[ bakara @ 16.03.2011. 19:52 ] @
Daj neku sliku tog jezerceta?
[ Brkic @ 16.03.2011. 21:52 ] @
Java Beograd,
na kant bi možda bilo klimavo, ipak je na pola cigle daleko stabilnije, ali se plašim te zemlje na kojem stoji zidić, možda se krtice spuste ispod 50cm i razrovaju zemlju i od težine zidića se sve sruši...mada do sada 3 godine nije bilo krtica i sada se pojavile.
Mislim da bi jedan zidić imao oko 400kg.

bakara,
ima gore presek kako sam to zamislio, ne znam šta te interesuje ?
evo jedne slike

[Ovu poruku je menjao Brkic dana 16.03.2011. u 23:03 GMT+1]
[ Luccio @ 17.03.2011. 21:25 ] @
A čemu to treba da služi ako smem da pitam ?
[ Java Beograd @ 18.03.2011. 08:18 ] @
Citat:
Luccio: A čemu to treba da služi ako smem da pitam ?

Šta se čudite ?! Zašto bi on morao da čita prethodnih 6 postova, kad može lepo da pita. Ko pita - ne skita.
[ Horvat I @ 18.03.2011. 15:29 ] @
Java ni meni ni jasno šta čemu služi i sta se želi postić.
Folija ti je bila oštećena pre krtica,une su stigle zbog vlage, odnosno još tačnije zbog insekata koje je vlaga privukla. Krtice normalno neidu na tu dubinu.
[ Brkic @ 18.03.2011. 17:50 ] @
Slika iznad je slika iskopanog jezera koje je sada uređeno... ali tako izgleda korito koje je još menjano-takvu sliku imam , ide folija na zemlju i gotovo.
Probušila se folija,OK,-moguće je i zbog toga došle krtice, sve OK, ali su izrovale zemlju i sada je folija grbava-ima stomake i pod rukom,preko folije,se oseti da su ti stomaci mekani tj. zemlja koja leži u tim stomacima ce može nabiti nazad-tu su im tuneli.
Ja hoću da stavim novu foliju, jer su ovu krtice dodatno izbušile i nivo vode je pao oko 20cm, ali bih nešto na napravim da se zaštitim od krtica ako se i nova folija probuši pa vlaga privuče krtice zbog insekata.
Mislio sam da bi zidić na pola cigle bio rešenje i da bi dubina od 50 cm bila sigurna dubina-mogu ići i pliće, ali mi se javila sumlja izdržljivosti zemlje na kojoj stoji zidić zbog njegove težine, jer ima još 1m dalje u dubinu od zidića, da se ne bi urušila zemlja pri pražnjenju..., što sam prikazao na crtežu gore.
Pa me interesuje vaše mišljelje,predlog... rešenja problema.
[ Luccio @ 18.03.2011. 18:35 ] @
Da , mislim , čemu to služi i da li mora biti folija, može li se izbetonirati ili plastificirati? Krtice ti svake godine mogu nanositi štetu foliji .
[ Brkic @ 18.03.2011. 20:33 ] @
Jasno mi je što kažeš ali u bilo kojem drugom slučaju je drastično skuplje i ako se jednog dana želi nešto promenuti ne može, zato je sa folijom mnogo fleksibilnije i jeftinije.