Objasnjavati umetnost je po default-u nezahvalna stvar, najvise zato sto se hvata antenama
koje ne podlezu prostim racionalnim prebrojivim merilima.
Ali, hajde da pokusam.
Velika inspiracija, i rekao bih direktni predhodnik ovog muzickog izraza je jazz pijanista Chick Corea,
koji je (izmedju ostalih stotinak albuma) sredinom sedamdesetih snimio seriju od tri ploce - "Mad Hatter"
(muzicka ilustracija Alise u Zemlji Cuda), "Leprechaun", i "My Spanish Heart".
Predhodnici pre toga su citav niz umetnika iz nekoliko pravaca - impresionisti (Debussy, Ravel) koji su
u potrazi za suptilnim nijansama nalazili delikatne kristalne harmonije, zatim ekspresionisti slovenskog
pravca (Stravinski, Bartok) ciji ekvivalent u slikarstvu je recimo suludi opiceni Dali.
Bogoev je u okvirima tog jezika svoju muzicku pricu fenomenalno sklopio, harmonije su potrefljene odlicno,
sklad instrumenata je izuzetan, a tekst je izuzetno dobro slozen u tecan glasovni izgovor, i sadrzaj teksta je
prilicno saljiv i zabavan, i ima i finu emotivnu notu.
Citat:
Ne znam za umetnost, mada mi ima prizvuk nekih okultistickih pesama, pisanih pod dejstvom narkotika...
Ako se uzme u obzir da velika vecina mladje ekipe danas jedino transcedentno iskustvo, jedini iskorak u
svet bogatstva fantazije na granici realnog i hiperrealnog unutrasnjeg covekovog dozivljaja sveta moze
da dozivi tako sto se nakoka u venu, onda se mogu sloziti sa opisom. Ova muzika definitivno nije zdravo
narodska, da se uz nju djuska, stipne dupe, vristi na zurci, vec mora da se slusa, da se covek prepusti
unutrasnjoj logici muzike da mu kaze nesto o svetovima van proste materijalne konkretnosti svakodnevice.
Izuzetno dobro ide u trenucima kad se covek usredsredjuje na svoje vizije, recimo na prelazu kad neki
dizajn koji vidi samo on u svojoj svesti treba da se realizuje u stvarnosti.
Mislim da je jako bitan faktor u razumevanju i emotivnom primanju ove muzike - muzicko iskustvo. U mom
slucaju je prevagnulo sto sam kompletnu mladost proveo u okruzenju muzickih skola, i moje licno primanje
muzike se drasticno razlikuje od prosecnog slusaoca koji slusa radio i eventualno skuplja ploce, najvise zato
sto mi stalno sve vreme pored emotivnog radi i cisto cerebralni (mozdani, programerski, matematicki) analizator
svega - ritma, melodije, harmonije, tonskih boja, a pre i posle svega - smislom (tj. sta to hoce da mi se kaze
muzikom) istreniran visegodisnjim aktivnim bavljenjem muzikom, solfedjom, teorijom muzike, sviranjem,
komponovanjem, itd.
Oficijelna seriozna komponovana muzika je u poslednjih par dekada, moram da priznam, cesto prenaduvano
foliranje (tj. sr*nje), silovanje usiju i uma. Ovo delo, medjutim, moji senzori prihvataju kao smislenu celinu,
kao zivo tkivo muzike u kojoj je prisutna srz svake dobre muzike - iskreno dinamicko traganje i dinamicko
postizanje sklada, slicno lasti koja u letu obavi stotinu promena brzina i pravaca, a opet sve to radi protocno,
elegantno, zadivljujuce, u nekoj unutrasnjoj radosti.
To su neki moji argumenti zasto mi se ovo svidja. Sve u svemu - od mene mu svaka cast.
Potpuno mi je shvatljivo da neko drugi nece naci nikakvu privlacnost u ovom delu. Ljudi odrasli na vecini popularne
muzike (bluz, reggae, country...) sigurno ne mogu odmah da uspostave bilo kakav odnos poverenja i komunikacije
sa ovim i slicnim delima. Za vecinu ljudi, muzika je pre svega deo kolektivnog rituala (drustvenosti, zabave, zurke,
njihanja u ritmu, lupkanja, povremenog pevanja sa ostatkom ekipe) nesto sto treba da dodirne najpre nas najmanji
zajednicki sadrzalac. Ova muzika, medjutim, ostavlja nasu najbazicniju kolektivnost po strani, i obraca se nasem
najstroze individualnom delu licnosti, zahteva introspekciju, dosta licne intuicije + dosta licne muzicke kulture, pa
zbog toga jednostavno nije lako svarljiva.
Ipak - kao sto se u japanskim vrtovima moze stazom hodati od kamena do kamena - budite uvereni da za svakog
od vas mogu pronaci sekvencu od 4-5 muzickih dela od kojih cete prvo delo razumeti odmah, drugo malo kasnije,
trece jos kasnije, da bi vam na kraju sekvence pustio i ovo od Bogoeva, sto bi ste na posle postepenog varenja
predhodnih dela uspeli prirodno da 'uhvatite'.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 21.03.2011. u 06:43 GMT+1]