A man with an unusually tiny brain manages to live an entirely normal life despite his condition, which was caused by a fluid build-up in his skull.
Scans of the 44-year-old man's brain showed that a huge fluid-filled chamber called a ventricle took up most of the room in his skull, leaving little more than a thin sheet of actual brain tissue (see image, right).
"It is hard for me [to say] exactly the percentage of reduction of the brain, since we did not use software to measure its volume. But visually, it is more than a 50% to 75% reduction," says Lionel Feuillet, a neurologist at the Mediterranean University in Marseille, France.
Feuillet and his colleagues describe the case of this patient in The Lancet. He is a married father of two children, and works as a civil servant.
Cova radi kao cata u drzavnoj sluzbi i vodi normalan zivot, iako mu nedostaje preko 2/3 mozga :-) Boluje od hidrocefalusa, izvadili su mu cevku za drenazu u 14-toj godini, i do 44-te godine niko nije provalio da liku nedostaje dobar deo mozga...
Dakle, nemanje 75% mozga nije nikakva prepreka za bavljenje poslom drzavnog cinovnika, kako stvari stoje ;-)
Elem, slika govori vise od 1000 reci:
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 25.04.2011. u 16:17 GMT+1]
[ Pirossi @ 25.04.2011. 15:00 ] @
prosto ne mogu da verujem da si ti sročio ovako derogativan tekst o čoveku sa invaliditetom
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2011. 15:14 ] @
Eh bre, cilj teksta je sarkazam u vezi sa drzavnom sluzbom :-)
Sto se derogativnog pisanija tice... pa sad, covek definitivno nije invalid, kako stvari stoje - vodi sasvim normalan zivot, i ima IQ nesto ispod proseka ali definitivno iznad nivoa invaliditeta, sto dokazuje i fakat da niko nije sumnjao da mu nedostaje 75% mozga do 44-te godine.
Ali evo editovacu teskt malo da se ne pogresno ne interpretira.
[ dejanet @ 25.04.2011. 15:42 ] @
Covek se savrseno uklopio, verovatno je dobio par nagrada kao radnik meseca i brdo 13. tih plata.
U svakom slucaju je prosao mnogo bolje nego da je zavrsio u nekoj zdravstvenoj ustanovi.. Nista cudno za Francusku(cini mi se)
Mislim sta reci..
[ Shadowed @ 25.04.2011. 16:47 ] @
Ko zna koliko je jos ljudi kao on..
[ dekster2 @ 25.04.2011. 17:04 ] @
Pa Ivane,BTW.U Bg se ne radi o mozgu ali TREBA pouzdano tvrdim o 5000-10,000€
[ a1200 @ 25.04.2011. 18:33 ] @
Genijalno... mozda se cak ne koristi pun "kapacitet".
Zaboravljate saltersku dominaciju. Ovo je kategorija " domino". Ima onih koji uzivaju u tome kad pocne da ih maltretira nepismena salterusa u drzavnoj sluzbi. Ima nesto u tome..." fali vam obrazac...idite na drugi salter...sad je pauza.." Mada ima nostalgicara za koje je to kategorija - " vintage ", sa 100 gr kafe gurnutih kad niko ne gleda. Pod ovim ne smatram da " vintage" obavezno asocira na " hairy ", mada je ispravno i tako tagovati.
A i ne treba zaboraviti da drzavni cinovnici imaju nepobedivu strategiju, i to ne samo oni : " Ju are faking maj sheet, but aj em sheeting jour faak". Hehe.
...veze se ne mozgaju, nije u pitanju zadatak iz fizike, vec se kupuju i lobiraju.
Po sistemu, dodjes mi dodjem ti...
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2011. 20:34 ] @
Hehehe
Nego u celoj ovoj prici meni nije fascinantna stvar da mu je IQ 75 tj. da ovoliki nedostatak mozdane materije nije ucinio veci pad - ako pogledate sliku, siva masa nije toliko unistena.
Ono sto je fascinantno je... da je taj lik ZIV. Ako me moje ispod-amatersko poznavanje mozdane fiziologije ne vara - rekao bih da su na slici kompresovani neki centri neophodni za zivot (talamus, recimo).
Kako li je to preziveo...
[ dekster2 @ 25.04.2011. 20:56 ] @
Da triac, ali ako nisi inteligentan da tu vezu ostvariš slaba vajda od te bukvalne fizike.
Ko ti dođe,ne ide to tako.Hdeo sam da bude u duhu teme ali evo za tebe,izburgijati.A ti sad počni da to nije zid. http://www.google.com/imgres?i...29,r:1,s:0&tx=63&ty=70
Cini mi se da sam nekad ucio da je prednja (ceona) mozdana masa najzasluznija za inteligenciju. Moguce je da su neki drugi delovi mozga preuzeli na sebe secanje i sl.
[ srdjee @ 27.04.2011. 15:04 ] @
Znaci ipak ima istine u onom vicu kad bosancu otvore glavu i unutra nadju samo 1 zicu, pa je preseku da vide sta ce biti, ono njemu otpadnu usi
[ Bojan Basic @ 27.04.2011. 15:29 ] @
Ne znam što se podigla ovolika halabuka oko ove teme, kad je odavno poznato da je moguće ljudima odstraniti čitavu polovinu mozga (presečeš lepo po sredini, i izvadiš jednu hemisferu), pa da oni i dalje funkcionišu, čak mogu biti i natprosečno inteligentni! Štivo: http://en.wikipedia.org/wiki/Hemispherectomy.
[ Ivan Dimkovic @ 27.04.2011. 17:08 ] @
Ovde se ne radi o pola mozga, vec o potencijalno prilicno vise od toga (do 75%) - i kako se na slici vidi totalno su kompresovani delovi koji su neophodni za zivot.
Procedura koju si opisao je, koliko znam, ogranicena na sivu masu tj. njen deo (temporalni) - dakle, prilicno manje od "pola mozga" - dovoljno je da iseces mali deo talamusa pa da covek ode u nepovratnu komu.
[ Anonima @ 27.06.2011. 15:00 ] @
da bi radio u nekoj drzavnoj firmi, nije potreban mozak, nec partijska knjizica, nazalost