[ milovanmaric @ 16.05.2011. 10:18 ] @
Pozdrav grupi,

posto sam nabavio nov zamrzivac, sad stari treba da rashodujem. Pitanje je sad, posto je motor relativno nov, menjan je, hteo bih da ga zadrzim, te je pitanje, da li je pravilan nacin za njgovo skidanje sa starog zamrzivaca, da pre secenja cevi , prethodno dobro ispresujem cevi koje izlaze/ulaze u motor pa da ih presecem tako da gas ostane u motoru, ili samo da isecem bez presovanja cevi.

Jer motor, se moze ponovo iskoristi, imam jedan frizider, koji je zreo za zamenu motora, pa rekoh da ga iskoristim za to.
[ gti2 @ 16.05.2011. 16:33 ] @
Treba ga izvakumirati i hermeticki (ili poluhermeticki) zatvoriti.Druga opcija je da se posle vakuumiranja naduva azotom pa onda zatvori.Bitno je da nema vazduha u sebi da ne bi korodirao.
[ ivan_sim @ 17.05.2011. 00:00 ] @
Ako si siguran da mozes da ispresavijas cevi pa da ih posle iseces a da gas ne izadje onda i to nije lose resenje.
Mada ja sumnjam da to mozes u kucnoj radinosti da uradis.
[ tihi2 @ 17.05.2011. 06:41 ] @
Koliko dugo može da stoji skinuta klima na vazduhu a da joj "ne bude ništa"? Mislim samo sa selotejpom na cevima.
[ milovanmaric @ 17.05.2011. 10:30 ] @
Videcemo, sta ce biti, ja sam to ispresavio, ispe potom isekao, i videcemo.

Nego, koja je sad razlika iymedju gasova kojim se pune ovi rashladni uredjaji - konkretno frizideri, imam dva frizidera koji koriste gas R12, i jedan sa gasom R600A.

Sad, koja je razlika kod kompresora, koji koriste jedan ili drugi gas i da li je uopste ima?

Poso nisam u prici oko rashladne tehnike, a primetio sam da se u prici prilikom kupovine ovog zamrzivaca spominju neki razliciti gasovi punjenja.

A mene interesuje, sta se desi ako npr, kompresor koji radi sa gasom R600, radi sa gasom R12 i obratno. Sta su tu ogranicenja?
[ gti2 @ 17.05.2011. 18:57 ] @
Kod R600a i R12/R134a nema kombinovanja.