[ mmix @ 20.05.2011. 23:56 ] @
Zakuntah malopre i probudih se 21. Jel bese taj smak sveta? Oseti li neko? |
[ mmix @ 20.05.2011. 23:56 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2011. 23:58 ] @
Zar ne vidis? Smak se desio i svi koji smo ovde online smo zapravo u paklu...
[ Nedeljko @ 20.05.2011. 23:58 ] @
Nije još. Ima fore do sledeće ponoći po ne znam kojoj časovnoj zoni. Strpi se, biće.
[ mmix @ 21.05.2011. 00:05 ] @
E smor mi da cekam, zaspah ziv. Ako bude, nek mi neko sibne pm
![]() [ DaliborP @ 21.05.2011. 00:10 ] @
[ a1200 @ 21.05.2011. 02:23 ] @
Mora da je stamparska greska u bibliji... lost in translation :)
Po mojim preciznim providjenjima ta greska je napraveljna upravo u godini. Naime fali jos jedna 0 - treba da stoji 20011. Ali videcete, tad je sigurno - zivi bili pa videli... :) [ Lazar-I @ 21.05.2011. 07:28 ] @
Svi znamo da je pravi smak sveta 21.12.2012.
[ vinovnik @ 21.05.2011. 07:48 ] @
Veceras ce svet da se smakne negde oko 21h 21min 21sec i 21sec/100 , samo se vi zezajte, sutra kad vidite da vas nema bice vam zao.
[ Danijel Bulic @ 21.05.2011. 08:24 ] @
Ja pakujem kofere i pravac njemacka pa nek se svijet smice
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2011. 11:54 ] @
Citat: vinovnik: Veceras ce svet da se smakne negde oko 21h 21min 21sec i 21sec/100 Trebalo bi da je u 00:00 veceras. tj u 18:00 po EST. [ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2011. 12:35 ] @
Ne znam za vas, al kod mene se vec sprema neko nevreme! To je to, nema vise, pozdrav svima
![]() ![]() ![]() ![]() [ yolja624 @ 21.05.2011. 13:24 ] @
zanimljivo, i kod mene se sprema nevrijeme... jel to propast konacno tu??? :D
[ dukanizi @ 21.05.2011. 14:11 ] @
Kod mene se bas namrcilo, a puca kao da je Srbija osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu.
![]() Nadam se da cu bar pojesti belu corbicu koju sam pristavio pre sat vremena. [ mmix @ 21.05.2011. 17:01 ] @
Hmmm, 6pm. Opet nista.
[ Milos911 @ 21.05.2011. 17:30 ] @
U devet sam planirao film, verovatno ce biti smor, nadam se da ce kraj malo poraniti. Nista, lepo je bilo posecivati ovaj forum, apelujem na gojka da otvori jedan u paklu(svi cemo tamo jer smo nevernici i strani placenici)
[ sonus70 @ 21.05.2011. 18:02 ] @
Citat: Lazar-I: Svi znamo da je pravi smak sveta 21.12.2012. Dobro je, da proslavim Sv. Nikolu i sutra pojedem restlove. Greota da se baci tolika prasetina i jagnjetina. [ gigamg1 @ 21.05.2011. 18:47 ] @
Kao i za veliki broj stvari, gradjani Srbije su uskraceni za propast sveta zbog tehnickih nemogucnosti.
Nisam gledao vesti ali imam neki osecaj da je od celog svemira ostalo samo parce planete Zemlje i to onaj deo povrsine gde se Srbija nalazi. Jer, ipak smo mi "nebeski narod" ![]() [ Count Zero @ 21.05.2011. 19:00 ] @
E pa, ovo više ne prolazi..
Namestio sam se u horizontalu jedno sat za kraj, ali me žena provalila da se u stvari izležavam, pa sam morao da odradim sudove. Izem ti smak! [ mmix @ 21.05.2011. 19:19 ] @
Bedak, a cele nedelje sam vezbao panicno ma'nito trcanje u krug
![]() ![]() ![]() [ Milos911 @ 21.05.2011. 19:29 ] @
Sutra ce da bude: nevernici nezahvalni, umesto da kazete hvala za pomilovanje i jos jednu sansu, vi se pitate zasto nije bio smak sveta :)
[ gigamg1 @ 21.05.2011. 19:44 ] @
Ja bih to reklamirao...
[ superbaka @ 21.05.2011. 20:09 ] @
a gde cemo da pisemo mi sto cemo u raj?
[ cozmo_im @ 21.05.2011. 20:22 ] @
http://www.njuz.net/gradani-vi...i-od-ovogodisnjeg-smaka-sveta/
Građani više očekivali od ovogodišnjeg smaka sveta CEO SVET, 21. maj 2011, (Njuz) – Smak sveta koji je danas zadesio stanovnike planete Zemlje, većinu ljudi širom sveta ostavio je prilično ravnodušnim, i opšti je zaključak da su njegova prethodna izdanja bila znatno dramatičnija. Današnji smak sveta je do te mere bio običan, da su se pojedini skeptici širom planete već pitali da li se on uopšte i dogodio? - Kad sam video da se Etna dimi, pomislio sam da će uslediti erupcija koja će počistiti sve pred sobom. Zagrlio sam ženu i zatim smo se zajedno pomolili. Međutim, ono malo vatrenih lopti bilo je skoro pa zanemarljivo, bilo mi je pomalo neprijatno koliko je ono bedno delovalo. Moram da priznam da sam očekivao malo više – kaže Serđo Griboni iz Katanije. Sličnog je mišljanja i Takeši Mikhito iz Japana, koji je, videvši ogromne talase, pomislio da se sprema novi cunami. Očekivao je svakog momenta snažne potrese, međutim talasi su utihnuli nakon pola sata. - Nisam verovao da smak sveta može biti toliko slabiji od nedavnog zemljotresa – kaže Mikhito. Širom SAD religiozni fanatici upozoravaju da se smak sveta još uvek dešava, ali da su samo pravi vernici u stanju da ga prepoznaju, što će im biti ulaznica u Raj. Panika ipak polako popušta među stanovnicima ove zemlje i sve se češče mogu čuti komentati tipa „pih, pa i nije nešto“. - Danima sam se opraštao se od najmilijih kojima sam ponavljao koliko ih volim, a ostatak vremena sam provodio u čitanju Bibilije – kaže Majkl Stivens iz Alabame – Kada se danas naoblačilo i počeo da duva snažan vetar, pomislio sam da je to početak kraja. Ipak, vreme se ubrzo prolepšalo. Ne znam šta da kažem, ovaj smak sveta baš i nije bio neki, neuporedivo strašnije je bilo za Novu godinu 2000, kad je trebalo da nestane struja širom sveta, i kada mi je, skoro tačno u ponoć, pregorela sijalica. Mislim da se nikad nisam više uplašio nego tada – izjavio je Stivens. Psiholog Džon Armstrong, profesor na harvardskom univerziteru, smatra da je osnovni problem preveliko očekivanje koje ljudi imaju od smaka sveta, za šta ponajviše treba kriviti holivudske blokbastere. - Naravno da nakon filmova „2012“, „Day after tomorrow“ ili „Deep Impact“, ljudi očekuju pompezan smak sveta, tako da je potpuno razumljivo da ih je ovaj današnji ostavio pomalo ravnodušnim. To je samo jedno od razočaranja za koje treba kriviti Holivud. Drugo je seks – kaže Armstrong. Stanovnici Srbije takođe su više očekivali, i opšti je zaključak da je smak sveta od 11. avgusta 1999. godine, kada je došlo do pomračenja Sunca koje je većina Srba provela u svojim domovima sa navučenim zavesama, bio neuporedivo strašniji. Svi razočarani ljudi širom planete, već narednu priliku imaće 12. decembra 2012, kada je najavljen sledeći smak sveta, za koji mnogi očekuju da će „baš da razbije“. Marko Dražić [ X Files @ 21.05.2011. 20:30 ] @
Ovo nas sigurno pripremaju da pravi smak sveta sacekamo bez panike i guranja.
[ geniuxx @ 21.05.2011. 21:28 ] @
Niste primetili? Smak sveta se desio na http://www.elitesecurity.org/pretraga/vremenski/teme/24 . Sada je skroz nepregledno:
![]() [ Shadowed @ 21.05.2011. 22:29 ] @
Pa da, to su sad izmene za ES Hell Edition
[ stil @ 21.05.2011. 22:40 ] @
Čekaj još nije prošla ponoć :)
Citat: REYKJAVIK, Iceland — Iceland's most active volcano erupted Saturday, with a white plume shooting 18,000 feet into the air, scientists said. The eruption was followed by around 50 small earthquakes, the largest of which measured 3.7 on the Richter Scale, according to Iceland's meteorological office. There was a similar eruption at the same volcano in 2004. Scientists don't believe this eruption will lead to air travel chaos like that caused by ash from the Eyjafjallajokul volcano in April 2010. The Grimsvotn volcano is located underneath the Vatnajokull glacier in southeast Iceland. Sparsely populated Iceland is one of the world's most volcanically active countries and eruptions are frequent. They often cause local flooding from melting glacier ice, but rarely cause deaths. Last year's Eyjafjallajokul eruption left millions of air travelers stranded after winds pushed the ash cloud toward some of the world's busiest airspace and led most northern European countries to ground all planes for five days. In November, melted glacial ice began pouring from Grimsvotn, signaling a possible eruption. That was a false alarm but scientists have been monitoring the volcano closely ever since. This is a breaking news story. Please check back for updates. http://www.msnbc.msn.com/id/43121772/ns/world_news-europe/ [ Nedeljko @ 21.05.2011. 23:21 ] @
Ponoć je prošla, ali kod nas! Ima još časovnih zona.
[ EmilijaV @ 21.05.2011. 23:37 ] @
Cuh malopre negde da se ceka da prodje ponoc i na Havajima.
![]() Neka javi onaj ko doceka sta se desilo. Ako bude imao kome... [ Ivan Dimkovic @ 21.05.2011. 23:46 ] @
Citat: An atheist and entrepreneur from New Hampshire, Bart Centre, is enjoying a boost in business for Eternal Earth-bound Pets, which he set up to look after the pets of those who believe they will be raptured. He has more than 250 clients who are paying up to $135 (£83) to have their pets picked up and cared for after the rapture. They would be disappointed twice, he told the Wall Street Journal. "Once because they weren't raptured and again because I don't do refunds." Car! :-) IMHO, profitiranje na idiotima je ocigledno neverovatno dobar biznis. Cudi me kako nema mnogo vise ponuda za njih posle svih ovih empirijskih dokaza da ih je vrlo lako razdvojiti od njihovog novca. [ Isak666 @ 22.05.2011. 00:10 ] @
Nije bilo bas sve tako naivno
http://www.njuz.net/rotacija-z...-da-nije-u-pitanju-smak-sveta/ Citat: Iako ova čudna pojava ukazuje na početak najavljenog smaka sveta, naučnici, iako i sami u panici, misle da je u pitanju pojava zemljine rotacije oko svoje ose. Nestanak svetla je u Srbiju došao sa istoka, odkle su stigli prvi izveštaji o ovoj, kako se naučnici nadaju, neobičnoj ali sasvim prirodnoj pojavi. Kako je mrak prelazio naše granice i približavao se glavnim urbanim centrima, tako su i službe za spasavanje i osvetljavanje pokušavale da stvore koliki toliki privid svetla veštačkim napravama za osvetljavanje prostora. [ EmilijaV @ 22.05.2011. 00:29 ] @
@Isak
Hahaha... Ja zaista nisam imala struje od 8-9h veceras. I ne pade mi na pamet da je u pitanju smak sveta. Sve mislim neki kvar u kraju. [ AMD guy @ 22.05.2011. 08:44 ] @
[ Nedeljko @ 22.05.2011. 12:53 ] @
Kako ko. Možda si ti preživeo, ali nisu svi. Neki su pomrli.
[ davidoffi @ 22.05.2011. 13:57 ] @
Citat: Nedeljko: Kako ko. Možda si ti preživeo, ali nisu svi. Neki su pomrli. U pravu je Megamind. Eto, ja ne postojim, jer mene nema. [ Nedeljko @ 22.05.2011. 17:44 ] @
Želiš li da kažeš da juče niko nije riknuo?
[ Devanagari @ 22.05.2011. 19:01 ] @
Naravno da je juče bilo preminulih, Nedeljko (ili kako ti kažeš ”riknulih”) ali nisu poginuli u smaku sveta.
[ Marko Medojević @ 22.05.2011. 19:54 ] @
Ipak nemojte rano da se radujete. Smak sveta je počeo juče i trajaće do 21. oktobra 2011. kada će bog konačno uništiti planetu.
http://www.ebiblefellowship.com/outreach/tracts/may21/ Evo i matematičkog proračuna koji potkrepljuje tvrdnje: Ovo su zadnja vremena!! [ davidoffi @ 22.05.2011. 21:04 ] @
Citat: Nedeljko: Želiš li da kažeš da juče niko nije riknuo? Hmm...ako je istina da je istina, to sto si rekao, onda je to istina. [ mr_pingvin @ 23.05.2011. 19:42 ] @
Ima preživelih tu i tamo, ali mnogi su nestali http://twitpic.com/513z6w :)
[ Ivan Dimkovic @ 23.05.2011. 21:16 ] @
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-13489641
Citat: "I had some scepticism but I was trying to push the scepticism away because I believe in God," said Keith Bauer, who travelled 3,000 miles (4,800km), from Maryland to California, where Mr Camping's Family Radio is based, for the Rapture. "I was hoping for it because I think heaven would be a lot better than this Earth," said Mr Bauer, a tractor-trailer driver, who took the week off work for the voyage. i... Citat: Other followers said the delay was a further test from God to persevere in their faith. :-) Covece... kakvo li je stanje uma ovih ljudi... Tj. sta god je ekvivalent umu kod njih... Ipak... djakon ima sta da kaze: Citat: "We are here because we care about these people," the newspaper quoted James Bynum, a church deacon, as saying. "It's easy to mock them. But you can go kick puppies, too. But why?" Nemojte da ste brutalni... sprdanje sa ovim ociglednim mentalnim invalidima je isto kao i da "sutirate stenad"... Doduse, stenad nemaju pravo glasa i ne organizuju se kako bi izbacili nauku iz skole, ne vriste na TV-u protiv "nevernika" i sl.... ali to su sitnice :-) [ mmix @ 23.05.2011. 22:13 ] @
U, cek da vidis ako stvarno posle X promasaja bude smak sveta i ako nekom fatalnom administrativnom greskom zaglavis sa njima u raj.
"jesam ti reko, jesam ti reko, ..." i tako zauvek ![]() [ morihei ueshiba @ 23.05.2011. 22:32 ] @
Mislim da necastivi nece dozvoliti da mu sjajni advokat zavrsi u protivnickoj ekipi
![]() [ Nedeljko @ 23.05.2011. 23:40 ] @
Čekaj, ako je neko zaista hrišćanski vernik, u apokalipsi piše da je čas drugog Hristovog dolaska tajna koju zna samo Otac Nebeski i da je ne znaju čak ni anđeli na nebu. Razumem ja da neko hoće da ućari nešto, ali na koju se foru ovoliko ljudi prima?
[ Shadowed @ 24.05.2011. 07:19 ] @
Pa, vecina vernika ne zna bas mnogo o religiji kojoj pripada. Probaj da pitas neke za 10 bozijih zapovesti. Znace "ne kradi" i "ne ubij" i mozda "ljubi bliznjeg svog". Mozda ce 5-10% njih znati sve.
[ mmix @ 24.05.2011. 07:57 ] @
Ljubi zenu bliznjeg svog? ;)
[ Ivan Dimkovic @ 24.05.2011. 08:03 ] @
Citat: Nedeljko: Čekaj, ako je neko zaista hrišćanski vernik, u apokalipsi piše da je čas drugog Hristovog dolaska tajna koju zna samo Otac Nebeski i da je ne znaju čak ni anđeli na nebu. Razumem ja da neko hoće da ućari nešto, ali na koju se foru ovoliko ljudi prima? Ih bre, pa ako vec veruju u sve to, nije potrebno jos puno da poveruju i da je "Otac Nebeski" kontaktirao njihovog pastira i dao mu privilegovanu informaciju par nedelja pre roka :-) Na kraju krajeva, ko moze da dokaze da to nije tako ;-) Mislim... pre nego sto "smak sveta" prodje tj... [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 08:14 ] @
U jbt...
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-13489641 Citat: Robert Fitzpatrick, a retired transportation agency worker in New York, said he had spent more than $140,000 (£85,000) of his savings on advertisements in the run-up to 21 May to publicise the prediction. After 1800 passed and nothing had happened, he said: "I do not understand why... I do not understand why nothing has happened." "I can't tell you what I feel right now. Obviously, I haven't understood it correctly because we're still here." ;-)) Citat: US media reported that there has been no sign of Mr Camping since the prediction turned out to be false, while calls and e-mails to Mr Camping's Family Radio went unanswered on Saturday. The Washington Post reported that suicide prevention hotlines were set up in case believers fell into depression after the apocalypse failed to happen. ;-)) Ovo je jako nerma šta... [ Ixtis @ 24.05.2011. 08:42 ] @
Iii... eeevoga opet!!! Dežurne pametne glavice jedva čekale da raspale po ludim vernicima!
Usput, to je jel te, i redovna pojava na ovom forumu, koju odobrava, i toleriše većina moderatora i supermoderatora!!! Čak šta više, oni mu u većini slučajeva, dođu kao neki o..... predvodnici (samo još klepetala da okače oko vrata). Najverovatnije će ovu poruku neko od njih i da obriše, ali nema veze. To samo govori o njihovoj netoleranciji, i dvostrukim aršinima! Čudi me samo da Gojko nikada nije našao za shodno, da malo skrene pažnju ovim pametnim glavicama ... [ Shadowed @ 24.05.2011. 08:46 ] @
Sto bi ti neko brisao poruku? :)
I sta je tacno problem sa porukama iznad? :) [ Ivan Dimkovic @ 24.05.2011. 08:50 ] @
@Ixtis, ovde nema nikakve verske diskusije - radi se o idiotizmu ljudi koji je naravno vredan pomena.
To sto su oni religiozni i sto su taj svoj idiotizam nazvali "verom u smak sveta 21.5" ne daje diplomatski imunitet njihovom idiotizmu. Kako su svoj idiotizam javno reklamirali to istoj toj javnosti daje sva prava na ovom svetu da se time bave. Citat: Najverovatnije će ovu poruku neko od njih i da obriše, ali nema veze. To samo govori o njihovoj netoleranciji, i dvostrukim aršinima! Err... cek... ti si najavio "brisanje svoje poruke" i onda opleo o netoleranciji i dvostrukim arsinima tih sto ce ti navodno obrisati poruku? Brilijantno :-) [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 09:17 ] @
@Ixtis
Postoje vernici, ali postoje i budale. Nauči da praviš razliku. Šta hrišćansko učenje kaže napisao je Nedeljko, smak sveta će doći kad kad bog to odredi, a kada će to biti niko ne može da zna (ja nisam vernik, inače), a ko veruje da neko unapred zna, ne samo da nije vernik jer izvrgava ruglu hrišćansko učenje, već je i budala. http://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_cult Ako si hrišćanin, tako ideš, u suštini, protiv crkvenog učenja, dakle u jeres. [ gigamg1 @ 24.05.2011. 09:20 ] @
Ovde vera nema skoro nikakve veze sa temom. Sama tema je idotski senzacionalizam sto bih ja voleo reci "nebalkanskih" stanovnika planete.
Postoji milion situacija zasto je lose sto smo nazadni u odnosu na ostali deo sveta ali ovde je u neku ruku dobro sto smo nazadni i ne verujemo tako lako u gluposti. Mislim, kakvo racionalno razmisljanje moze biti sama promena mesta prebivalista zbog smaka sveta koji uzgred, se nije ni desio bez razmisljanja da nije bitno gde si kada se tako nesto desi. E ovo je jedna od veoma retkih situacija gde mi, balkanci smo stvarno pokazali da smo daleko ispred ostalog dela sveta i bar razmisljamo racionalno bez dovodjenja u pitanje vere i religije sto sa ovim slucajem ocito nema veze. Ako nista, bar nam je ta nasa cuvena skepticnost u ovom slucaju dobro dosla. A o veri i religiji ovde nema mesta jer samo raspravljanje o tim stvarima ne cine ni ateisti a ni religiozni vernici. Ti ako si sigurno to sto jesi, neces ubedjivati drugog ako si ti sam siguran a to sto neki ubedjuju druge u svoje razmisljanje je nista drugo do samoubedjivanja njih samih. Uostalom, mislim bi ovde dobar lock mogao da pomogne jer imam neki osecaj da ce uskoro poceti da se pojavljuju poruke NADreligioznih ljudi i NADateista pa ce onda da se rapravljaju u vezi same ideje religije pa ce na kraju da pocnu medjusobno da se prepucavaju i vredjaju zatim ce biti pp veoma lepog sadrzaja pa ce da otvaraju teme da se zale jedni na druge, ban i tako dalje i tako blize... :) Citat: Ixtis: Čak šta više Oksimoron [ Shadowed @ 24.05.2011. 09:29 ] @
Citat: gigamg1: E ovo je jedna od veoma retkih situacija gde mi, balkanci smo stvarno pokazali da smo daleko ispred ostalog dela sveta i bar razmisljamo racionalno bez dovodjenja u pitanje vere i religije sto sa ovim slucajem ocito nema veze. Ako nista, bar nam je ta nasa cuvena skepticnost u ovom slucaju dobro dosla. Tako je, to se posebno pokazalo kad je bilo pomracenje Sunca :) [ mmix @ 24.05.2011. 09:31 ] @
Citat: bojan_bozovic: Ako si hrišćanin, tako ideš, u suštini, protiv crkvenog učenja, dakle u jeres. Sto se onda bunis? Ocigledno ismevamo jeretike. Mada ti je i ta argumentacija prilicno bezvezna. Posmatraj to ovako, vera je dogma, da bi bio vernik moras verovati u SVE sto dogma propisuje svetim pismom, sto izmedju ostalog ukljucuje i veru da je bog stvorio univerzum zaemlju i sav zivot za 7 dana. Posto ti a i ostali vernici kloji ste iole malo afluentni i pribrani ZNATE da to nije tacno samim tim ste i jeretici, po definicji da bi bio pravi vernik moras da budes fanatik. [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 09:39 ] @
Argumentacija nije bezvezna, ali nema veze, jer inače razlika izmedju raznih hrišćanskih konfesija ne bi ni bilo, jer bi bile nebitne, baš kao što si rekao, ta dogma je krucijalna za veru, i ne možerš verovati u bilo šta, već je moraš pridržavati potpuno! Ako veruješ da bog nije stvorio zamlju za šest dana (sedmog se je odmarao) ne možeš nikako biti hrišćanin. I ne moraš biti fanatik da bi bio hrišćanin.
Da ti pojasnim malo, a da ne odemo predaleko u offtopic, šta je jedan dan za boga? ;) [ mmix @ 24.05.2011. 10:01 ] @
Aaaa, dobra
![]() ![]() [ mmix @ 24.05.2011. 10:10 ] @
E evo ga i prorok se obratio
http://www.thestar.com/news/wo...day-will-occur-in-october?bn=1 Moramo da cekamo jos 5 meseci. Taman da se izbrckam na leto da mi ne bude zao. [ Slobodan Miskovic @ 24.05.2011. 10:18 ] @
Razni biznis modeli su rodjeni ovim "smakom sveta"
Recimo: [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 10:33 ] @
;) Ljudi veruju u svašta kad im se to lepo servira... Rapture jetpack? Kakav idiotizam, a bog (ako neko a priori veruje da postoji) i nije dosežan tim jetpackom, već hrišćanskom vrlinom...
Budalaštinama nikad kraja... A "prorok" šta s njim? Takvih proroka će biti i bilo je otkad je sveta i veka... Treba ovde jedna slika... Ona facepalm slika... Ovo je jad i beda... [ Ankalagon the Black @ 24.05.2011. 10:57 ] @
http://www.thestar.com/news/wo...day-will-occur-in-october?bn=1
Citat: Preacher says he was 5 months off, Judgment Day will occur in October U oktobru bice u novembru, u novembru bice u decembru... :) [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 11:10 ] @
Ovo je takodje zanimljivo...
http://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Camping Citat: Followers continued to listen to Camping despite the fact that he was wrong in his previous prediction of the end of the world. In his book 1994?, he claimed there was a very high likelihood that the world would end in September, 1994, although he did acknowledge in the book "the possibility does exist that I could be wrong."[ Prvo je bila, dakle, 1994, pa je i tu omanuo... ;)) Mi smo imali našeg Vidusu, gde je da nam pojasni pomoću piramida... Majko mila! [ Ixtis @ 24.05.2011. 11:14 ] @
:-) ... Ma nisu problem "verski" fanatici iz ove teme. Neka cekaju smak sveta kad, i koliko puta, zele. Njihova stvar. Bas me briga - Ne dotice me!
Problem je sto se uvek u ovakvim, i slicnim diskusijama, po pravilu skrece sa teme, pa oplete jedan moravac po svim vernicima, onako djuture ;-) . Citat: bojan_bozovic: @Ixtis Postoje vernici, ali postoje i budale. Nauči da praviš razliku. Šta hrišćansko učenje kaže napisao je Nedeljko, smak sveta će doći kad kad bog to odredi, a kada će to biti niko ne može da zna (ja nisam vernik, inače), a ko veruje da neko unapred zna, ne samo da nije vernik jer izvrgava ruglu hrišćansko učenje, već je i budala. http://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_cult Ako si hrišćanin, tako ideš, u suštini, protiv crkvenog učenja, dakle u jeres. Jesam hriscanin, a ti kada bi znao sta predstavalja skracenica IXTIS, ne bi ovde ni pokusavao da mi drzis izprazne lekcije o jeresi i Crkvenom ucenju! Nikada nisam voleo, i nemam naviku da u opste raspravljam o Religiji po forumima; jer se obicno sve rasprave zavrsavaju omalovazavanjem iste! Ovde zavrsavam bilo kakvu dalju diskusiju na ovu temu. Aj` uzdravlje. [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 11:21 ] @
Ideš na ad hominem uvredu, jer si ispraznio svoj arsenal... Samo sam rekao, ako veruješ u natprirodno a priori, možeš verovati i u sve ostalo kao posledicu tog natprirodnog.
Tu se sve završava, jer nemoguće je dokazati da bog postoji, kao i da ne postoji, jer je a priori istina da postoji za vernike... Mada postoje i religije u kojima nema boga, poput konfučijanizma, džainizma... A zašto si baš ti u pravu a Konfučije nije bio u pravu? Ili Muhamed... itd... Ja ne pišem dalje, ovo će u flejm da ode... [ Ankalagon the Black @ 24.05.2011. 11:31 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Disappointment
Ovakve stvari, kada se ljudima, odjednom, "ispod nogu" izmakne ceo njihov sistem verovanja se vec desavao i do neke mere je moguce predvideti sta ce se desiti. Oko 1/3 ljudi ce napustiti kult, a oko 1/3 ljudi ce postati jos tvrdji vernici, neposredno posle neispunjenog prorocanstva. Ali na duze staze, opstanak kulta postaje neodrziv i on se raspada. Kao sto su neki ljudi primetili, masovni mediji su zdusno podrzali sirenje ovog prorocanstva. Jedna ideja je da bi cela ova situacija bila dobara "vakcinacija" pre nego sto dodje ludilo 21.12.2012. Omogucavajuci ljudima da masovno iskuse neispunjenje prorocanstva o destrukciji sveta je dobra priprema da se predupredi histerija povodom 2012 godine. Takodje, sve to predstavlja i udarac za sve druge "proroke" i vodje kultova sto je veoma dobra stvar. [ Nedeljko @ 24.05.2011. 11:56 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ih bre, pa ako vec veruju u sve to, nije potrebno jos puno da poveruju i da je "Otac Nebeski" kontaktirao njihovog pastira i dao mu privilegovanu informaciju par nedelja pre roka :-) Hmm... neke stvari se ipak isključuju. Shvatam ja da ljudi imaju svoja gledišta i da zvanično crkveno učenje nije jedina religija na svetu, kao što uostalom nije ni samo hrišćanstvo, ali ipak se taj smak sveta povezuje sa otkrivenjem Sv. Jovana Bogoslova, poslednjom knjigom Novog Zaveta. Ja ne znam da li se svršetak sveta pominje još negde u još nekoj religiji. Citat: mmix: Posmatraj to ovako, vera je dogma, da bi bio vernik moras verovati u SVE sto dogma propisuje svetim pismom, sto izmedju ostalog ukljucuje i veru da je bog stvorio univerzum zaemlju i sav zivot za 7 dana. Posto ti a i ostali vernici kloji ste iole malo afluentni i pribrani ZNATE da to nije tacno samim tim ste i jeretici, po definicji da bi bio pravi vernik moras da budes fanatik. Vidiš, Crkva se ne bi složila sa tvojim shvatanjem vernika. Hrišćanin je onaj ko voli Hrista, želi ga i teži mu. Takođe, Crkva ne uči da je sve što piše u Bibliji bukvalno tačno, već da u njoj ima svakakvih grešaka (lingvističkih, geografskih, istorijskih...), a ono što se zapravo prihvata je teološka suština. [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 12:00 ] @
Nedeljko, pogledaj sledeće, http://en.wikipedia.org/wiki/Germanic_Neopaganism i ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Ragnarok
[ mmix @ 24.05.2011. 12:13 ] @
Nije to moje shvatanje. TO sto se crkva sad tali sa novovremenskim pokretima i odstupa od svoje dogme da ne bi izgubila clanstvo to je druga prica, koliko pre 200-ak godina si za takvo razmisljanje mogao da ostanes bez glave. Za sve to vreme se Biblija nije promenila i nigde se nikada nije navodilo da je na ljudima da racionalizuju i socioloski evolutivno adaptiraju reci svete knjige jer iste poticu od boga koji je nepogresiv i uvek jasan i decidan. Ali nemoj da mislis da osudjujem, to je vas odbrambeni mehanizam i jedina racionalizacija koja vam dozvoljava da u glavi pomesate to ulje i vodu zvano nauka i vera. Meni iskreno ne smeta, verujte sta hocete, ali jbg zadrzavam pravo da ismejem ovakve likove kojima voda zapusi usi.
[ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 12:19 ] @
@mmix
I normalno je da se crkva promenila, šta bi hteo, svetu inkviziciju i spaljivanje veštica? A i pravoslavna crkva je to radila, arijancima, nestorijancima, monofizitima itd... Koja crkva može da funkcioniše danas po pravilima od pre 1000 godina, da spaljuje, seče glave itd? To samo talibani rade... Zato imaju tako puno pristalica, i uživaju veliku popularnost ;) [ Devanagari @ 24.05.2011. 12:25 ] @
Citat: bojan_bozovic: ;) Ljudi veruju u svašta kad im se to lepo servira... Rapture jetpack? Kakav idiotizam, a bog (ako neko a priori veruje da postoji) i nije dosežan tim jetpackom, već hrišćanskom vrlinom... Budalaštinama nikad kraja... A "prorok" šta s njim? Takvih proroka će biti i bilo je otkad je sveta i veka... Treba ovde jedna slika... Ona facepalm slika... Ovo je jad i beda... Dajte, neka neko objasni čoveku šta je to šala… Elem, proguglajte slike za ”Rapture bomb”, širom USA ljudi su pravili zezanciju oko toga šta je ostalo od ljudi koji su se vazneli na nebesa :) Uključilo se dosta ljudi, na prvoj slici je recimo ono što je uradio Tony Hawk :) ![]() ![]() ![]() ![]() [ mmix @ 24.05.2011. 12:26 ] @
Nisam ja rekao da to hocu, niti je to sto su srednjevekovni hriscani radili isto bilo po bibliji, opet je u pitanju bila jeretnicka interpretacija koja je krivila reci Biblije da pase potrebama crkvenih vlasti. Mi danas verujemo da je to sto su oni radili bilo nadasve pogresno, ali to ne minimizuje pogresnost i jeretnistvo danasnjih vernika, to sto ne seku glave drugima (jos) ne umanjuje greh
![]() [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 12:27 ] @
@devanagari
Izvini na onoj slici je pisala i cena od $ 50000 komad obrati pažnju... Zato i nije ličila na šalu. @mmix Dakle slažemo se, uvek je dogma onakva kakvu odredi crkva... I odredila je novu dogmu, a ne onu od pre 200 godina. [ Ankalagon the Black @ 24.05.2011. 12:33 ] @
Citat: TO sto se crkva sad tali sa novovremenskim pokretima i odstupa od svoje dogme da ne bi izgubila clanstvo to je druga prica, koliko pre 200-ak godina si za takvo razmisljanje mogao da ostanes bez glave. Za sve to vreme se Biblija nije promenila i nigde se nikada nije navodilo da je na ljudima da racionalizuju i socioloski evolutivno adaptiraju reci svete knjige jer iste poticu od boga koji je nepogresiv i uvek jasan i decidan Crkva uopste ne kaze da je Bog napisao svete knjige tj. bibliju. Bibliju je napisao covek. E sad, covek je takodje odlucio koje ce svete spise ukljuciti u bibliju a koje nece. Znaci u startu crkva nipodastava Boga jer misli da je pametnija od njega da odluci koje njegove reci su bitne a koje nisu. Tako da nije ni cudno da se crkva vremenom prilagodjava promeni svesti i misljenju generalne populacije da bi opstala u novom vremenu. Manje vernika=manje para, racunica je jednostavna. [ mmix @ 24.05.2011. 12:40 ] @
Dobro i sad da ne bude da sam ja netoleranatan i maliciozan, spojite vasa dva poslednja odgovora i sami izvucite zakljucak.
![]() [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 12:57 ] @
Uh, radi se o tome da je vera potrebna nekim ljudima, i baš zato i postoji, i postojaće dok zadovoljava te potrebe. Veru, dalje, svako može da napravi, nije to uopšte problem, jer svako može reći da je u kontaktu sa natprirodnim, zato i niču nove religije (sekte) ko pečurke posle kiše. Ja znam da su bar islam i hrišćanstvo nastali od onoga što bi danas nazvali sektom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad http://en.wikipedia.org/wiki/Hijra Jednostavno, većina tada nije želela da prihvati njegovu religiju, i morao je da beži iz Meke u Medinu da sačuva glavu. I sl. za Isusa, koji se nije izvukao. Još da dodam, mi to nećemo doživeti, ali u jednom trenutku medicina će omogućiti ljudima da žive "večno" tj. bar dok Sunce ne postane crveni džin... Moraćemo da bežimo sa Zemlje tada. A pitanje je hoće li i univerzum da živi večno. Tada možda religija neće biti potrebna, ja ne znam. [ Nedeljko @ 24.05.2011. 13:24 ] @
@mmix
Inkviziciju je imala isključivo katolička Crkva u istoriji. Ja ne znam ni da su Muslimani imali takvo nešto. E, sad, tin si učio marksističku istoriju po kojoj je sve to isto, ali nije. Katolička Crkva je uvela ustanovu vrhovnog poglavara. Dovoljno je da jedan čovek (Papa) mrdne prstom i odluka je doneta (mada i šiitski Muslimani imaju Ajatolaha). Inače je pre toga (kao i dan-danas u pravoslavnoj Crkvi) vlast imalo telo koje se zove sabor. E, onda je mnogo teže dolazilo do ekstremnih odluka. Ne kažem da ih nije bilo, ali mnogo manje, da to definitivno nije uporedivo. A što se dokmatike tiče, jesu li to tvoja lična shvatanja ili se pozivaš na neki udžbenik dogmatike, makar od pre 200 godina? najvažniji dogmati su recimo izneseni u simbolu vere u 12 tačaka. Tu se pominje "Tvorac neba i zemlje", ali se nigde ne kaže o postupku stvaranja. Recimo, u naučno-popularnoj emisiji "Kvark", koja se davala na studiju B u epizodi o teoriji evolucije je Dr Aleksej Tarasjev rekao da je nedugo nakon Darvinovih otkrića ruska Crkva izdala rečnik sa odrednicom "teorija evolucije" pod kojom prosto piše da je to naučna teorija koja se bavi čime se već bavi - dakle, ništa loše. No, obzirom da je u Rusiji obrazovanje uvek bilo na višem nivou nego u Srbiji, nije neobična činjenica da se u ruskoj Crkvi niko nije bavio time. Ni kod nas nije nadležno telo - sabor, ali jeste npr. Vladika Nikolaj Velimirović (za koga su Marks, Niče i Darvin bili najveće aveti savremenog doba sa svojim demonskim teorijama). No, to je onda njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo. Inače, Dr Aleksej Tarasjev je istraživač na Biološkom istitutu u Beogradu u oblasti teorije evolucije, koji je oštro reagovao u javnosti kada je 2006. tadašnja ministarka prosvete htela da ukine teoriju evolucije u školama. [ DaliborP @ 24.05.2011. 13:35 ] @
Citat: Nedeljko: Inkviziciju je imala isključivo katolička Crkva u istoriji. Jedini razlog zasto pravoslavna crkva nije imala inkviziciju kao katolicka jeste zato ste je bila 500 godina pod Turcima. Kakvu su oni inkviziciju mogli da imaju? Cisto sumnjam da bi bilo bilo sta drugacije da je imala slicnu moc. [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 13:35 ] @
@Nedeljko
Pa tako je bilo i u pravoslavnoj crkvi (vaseljenski patrijarh). Prvu sopstvenu patrijaršiju dobili su Srbi za vreme cara Dušana. Dalje, ubijani su masovno bogumili po Vizantiji, Bugarskoj i Srbiji u srednjem veku. Dalje, nema ni jednog sačuvanog spisa Arijusa, osnivača arijanstva. A o borbi protiv ikona (ikonoklazma) u Vizantiji (8 vek)? A ubijanje monofizita, opet u vizantiji? Za vreme Justinijana I papa je bio primoran da u molitvama pominje i cara, ali i vaseljenskog patrijarha. Dalje, dok je postojao Kalifat, Kalif je bio i vrhovni crkveni autoritet, kao i svetovni. Nevernici su masovno ubijani, da li se iko seća Zoroastrijanizma? Samo ga još mali broj ljudi praktikuje, možda desetak hiljada ili nekoliko desetina hiljada, nisam siguran u tačan broj. A sa arapskim nemuslimanima paganima šta je bilo, ako nisu želeli da promene veru? Nisu imali dakle instituciju koja se je zvala inkvizicija, ali činjeno je isto. Nisu pravoslavci i muslimani imali ni monaško-viteške redove (hospitaleri, templari, tevtonski red) ali su se opet borili za veru. [ Nedeljko @ 24.05.2011. 13:53 ] @
Ne, vaseljenski Patrijarh nije nikakav vrhovni poglavar. Najvrhovniji poglavar u pravoslavnoj crkvi je vladika iliti episkop, koji je poglavar svoje eparhije iliti episkopije.
Vaseljenski patrijarh i dan-danas postoji, ali ne može ništa da naredi drugim patrijarskima, niti da ih postavlja i smenjuje, kao što ni patrijarh ne može svojim episkopima ništa da naredi, niti da ih postavlaj i smenjuje. Papa može svakom kardinalu, nadbiskupu, biskupu ili običnom katoličkom svešteniku da naređuje i da ih postavlja i smenjuje. Što se Turaka tiče, Crkva je valjda starija od otomanskog carstva, pa nije imala inkviziciju. Zašto u staroj (jedinstvenoj) hrišćanskoj crkvi (koja je takođe imala Papu, ali koji nije bio vrhovni poglavar) nije došlo do inkvizicije, nego tek nakon što je Papa postao vrhovni poglavar? Što se srpske autokefalnosti tiče, njun je doneo Sv. Sava, koji je bio prvi srpski Arhiepiskop. Srbija još nije imala patrijaršiju, ali je imala autokefalnost, a što se "Cara" Dušana i njegove "patrijaršije" tiče, nju nisu priznavale ostale pravoslavne Crkve, već smo postali "patrijaršija" tako što je Dušan naredio tadašnjem Arhiepiskopu da bude "Patrijarh" za potrebe Dušanovog krunisanja (pošto su arhiepiskopi mogli da daju samo kraljevske, ali ne i carske krune, a podršku carigradskog Patrijarha nije imao). Sve je to Knez Lazar ukinuo odmah po Dušanovoj smrti u cilju izmirenja sa drugima (zato je on bio Knez, manje od Kralja). [ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 14:01 ] @
Tako nije uvek bilo, ne pre Simeona I i njegovog Bugarskog carstva, a i za vreme makedonske dinastije, kad su Vizantinci pokorili Bugare. Nadji dobar udžbenik istorije Vizantije, od Georgija Ostrogorskog, možda, to sam ja čitao. Dok je Vizantija bila jaka, vaseljenski patrijarh je bio isto što i papa na zapadu! Čak je bilo i borbe izmedju crkvene i svetovne vlasti, dakle patrijarha i cara, što je na zapadu bilo tek kasnije, mislim na borbu pape i cara Svetog rimskog carstva. Samo, ono što sam čitao mi je izvetrelo iz glave, ima deset godina od tad.
Sto se srpske autokefalnosti tiče, imali smo je onoliko koliko je Vizantija bila slaba. I dalje, nisam govorio o Otomanskom sultanu (koji jeste imao titulu Kalifa, ali pro forma), već o Arapskom Kalifatu, pre 11. veka kad su turci seldžuci došli u prvo, današnji Iran i Irak, a onda pokorili Malu aziju (sultanat Rum). [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 24.05.2011. u 15:19 GMT+1] [ Nedeljko @ 24.05.2011. 14:29 ] @
Patrijarh nikada nije bio ono što je danas Papa. Da, u Vizantiji je bilo borbe između duhovne svetovne vlasti, pri čemu su uglavnom Carevi brisali patos Patrijarsima, tj. bili jači, koliko god to Vizantijci zvali "simfonijom", ali to nema veze sa unutrašnjim ustrojstvom Crkve. Taj vaseljenski Patrijarh je mogao da postavlja i smenjuje samo popove u svojoj episkopiji.
[ bojan_bozovic @ 24.05.2011. 14:35 ] @
Veruj u šta hoćeš.
[ Nedeljko @ 24.05.2011. 14:55 ] @
A ti pričaj šta hoćeš.
Uloga vaseljsnskog Patrijarha je da 1. sazove vaseljenski sabor u vezi odlučivanja na najvišem nivou, 2. sazove sabor Patrijarha u vezi izvršnih pitanja (ne donošenja novih odluka) a tada je imao još i ulogu da 3. daje carske krune. Posle toga su svi patrijarsi mogli da daju carske krune, ali nikada vaseljenski patrijarh nije mogao da postavlja is menjuje druge patrijarhe. Politička snaga Crkve je sasvim odvojeno pitanje od njenog unutrašnjeg ustrojstva. [ vilil1 @ 24.05.2011. 15:13 ] @
Citat: Nedeljko: nikada vaseljenski patrijarh nije mogao da postavlja is menjuje druge patrijarhe. Ma naravno. Niti je mogao niti moze. Ni Papa to nije mogao, poceo je tek posle raskola. Valjda Grgur VII je poceo sa tom praksom. Edit Jeste, Grgur VII - "Dictatus papae" http://en.wikipedia.org/wiki/Dictatus_papae [ Nedeljko @ 24.05.2011. 15:17 ] @
To davanje carskih kruna jeste značilo političku moć, ali je svaka patrijaršija birala svog patrijarha.
[ Milos911 @ 24.05.2011. 15:54 ] @
Mozda smak sveta ipak nije tako losa stvar ;)
[ geniuxx @ 24.05.2011. 20:24 ] @
Nije sve izgubljeno! Pravi smak je odložen za 21. oktobar; 21. maja je bio samo duhovni smak sveta...
![]() ![]() http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=514194&fs=1 [ sanchi @ 24.05.2011. 21:33 ] @
[ Nedeljko @ 25.05.2011. 18:18 ] @
Samo se vi zezajte, ali smak sveta se ipak desio, samo što vi to niste primetili.
http://www.b92.net/zivot/vesti...05&dd=25&nav_id=514386 Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|