[ AMD guy @ 24.05.2011. 16:50 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...05&dd=22&nav_id=513693 Beograd -- Šta sve može da vam se desi kada odlučite da oročite svoj teško stečeni novac i odete u banku na šalter? Interesuje ih i da li ste politički angažovani. "Kad su mi dali da popunim upitnike, osećao sam se kao da sam u policiji a ne u banci. Bio sam ponižen i izgubio sam silno vreme", ispričao je za Novosti čitalac Đ. V. iz Beograda, koji nam se javio revoltiran procedurom kroz koju je morao da prođe da bi stavio novac na štednju. "Dali su mi tri upitnika. Prvi je sadržavao uobičajena pitanja: ime i prezime, matični broj, broj telefona, adresu... U drugom su bila krajnje neuobičajena - da li ste politički povezani, na koji način i sa kim? Da li ste poslanik? Da li ste u vezi sa stranim diplomatama? U trećem upitniku, pod nazivom 'Upoznaj svog klijenta', traženi su podaci o mom poslodavcu, visini plate, godinama staža", priča Đ. V. On se pobunio i odbio da popuni upitnike, a službenica mu je uzvratila da onda ne može da oroči novac. Posle razgovora sa šefom ekspoziture, koji je objasnio da ovakva pitanja diktira Narodna banka zbog straha od pranja novca, Đ. V. je ipak omogućeno da uloži novac bez svih odgovora. Redakcija Novosti obratila se Narodnoj banci Srbije, Upravi za sprečavanje pranja novca i povereniku za zaštitu podataka o ličnosti. Zanimalo nas je koja pitanja banke moraju da postavljaju, a kojima se krši poverljivost ličnih podataka. Iz odgovora koje smo dobili vidi se da banke često, u strahu da ne prekrše zakon, ali i zbog nerazumevanja propisa, preteraju u ažurnosti i pitaju i ono što ne smeju. "Banke su, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, obavezne da o klijentima pribave podatke: ime i prezime, datum i mesto rođenja, prebivalište ili boravište i JMBG, vrstu i broj ličnog dokumenta, naziv izdavaoca, datum i mesto izdavanja, svrhu i namenu poslovnog odnosa i informaciju o poslovnim aktivnostima", kažu u NBS. One moraju da procene i stepen njegove rizičnosti, pa prema klijentima koji pripadaju rizičnoj grupi primenjuju pojačane „mere poznavanja i praćenja.“ |