Samo sam hteo da podelim da sam danas dobio prvi put u zivotu mail od jedne institucije gde sam postavio neko pitanje.
U pitanju je MUP i odgovor na pitanje o upravljanju vozila sa zatamnjenim staklima stranih tablica.
Kulturan, uljudan i koristan.
Dobro, malo sam cekao, ali bolje ikad no nikad.
[ deerbeer @ 03.06.2011. 13:29 ] @
Ovo je vest za njuz.net :)
[ milivoje t @ 03.06.2011. 13:55 ] @
Isace postuju odgovor, mene interesuje isto.
[ Devanagari @ 03.06.2011. 14:11 ] @
Citat:
Isak666: Samo sam hteo da podelim da sam danas dobio prvi put u zivotu mail od jedne institucije gde sam postavio neko pitanje.
....Odredbom člana 248. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da vozila registrovana u inostranstvu mogu učestvovati u saobraćaju na teritoriji Republike Srbije ako imaju sklopove, uređaje i opremu propisanu važećom Međunarodnom Konvencijom o saobraćaju na putevima i ako su u ispravnom stanju. Osim toga, ova vozila moraju biti osigurana u skladu sa propisima Republike Srbije.
S poštovanjem,
...
[ Devanagari @ 03.06.2011. 19:33 ] @
I šta su ti rekli? Ništa.
”Auto može da se vozi ako je ispravan i osiguran.” "Da ali šta je sa zatamljenim staklima?” "Auto mora da je ispravan i osiguran da bi mogli da ga vozite.” "Ali zatamnjena stakla?” "Odgovorili smo Vam.”
Već viđeno milion puta. Kako da prepoznaš neznalicu i nesposobnog čoveka? Po tome što ni na šta ne sme da ti odgovori direktno i jasno, pozivajući se na znanje i iskustvo, nego se krije iza nekakvih citata zakona, propisa i sl., ”šef je rekao” i te fore.
Šta piše u tom članu koji su citirali? Da auto možeš da voziš ako je ispravan i osiguran. A ti pitao za zatamnjena stakla. Šta su ti rekli za njih konkretno? Ništa. Možeš sutra da voziš ispravan i osiguran auto i opet da te zaustave zbog stakala.
Amaterčine.
[ Isak666 @ 03.06.2011. 19:45 ] @
Pa covek je rekao, prakticno, da to zatamnjenje sa vozilima stranih tablica i vozacima stranih dokumenata nema veze, no da je bitno jedino to navedeno.
Tako ja to vidim.
[ Slobodan Miskovic @ 03.06.2011. 19:49 ] @
Pa dobro su mu odgovorili. Lepo je odgovor formulisan. Pretpostavljam da nije rekao koja je tacno koja je zemlja u pitanju pa je dobio odgovor koji je validan. Ono sto ja znam jeste da vozila moraju da budu u skladu sa propisima zemlje iz koje dolaze a ne u skladu sa propisima zemlje kroz koje prolaze. Odnosi se za drzave koje su potpisnice konvencije.
Problem je sto sam pre toga nasao jedan clanak u Novostima sa informacijom A, a negde drugde sa B.
[ Isak666 @ 21.07.2011. 11:43 ] @
Evo zanimljiv obrt lol
Dobio sam danas mail od MUPa, u vezi odgovora koji dobih:
Citat:
Poštovani,
U vezi Vašeg zahteva za davanje mišljenja o primeni republičkih propisa, obaveštavamo Vas da niste platili republičku administrativnu taksu.
Ujedno napominjemo da u roku od 10 dana od dana prijema ovog obaveštenja uplatite republičku administrativnu taksu propisanu tarifnim brojem 2. i 18. Zakona o republičkim administrativnim taksama – Tarife republičkih administrativnih taksi, Odeljak A („Službeni glasnik Republike Srbije”, broj: 43/2003, 51/2003, 53/2004, 42/2005, 61/2005, 101/2005, 42/2006, 47/2007, 54/2008, 5/2009, 54/2009, 35/2010), u ukupnom iznosu od 1.250,00 dinara i dokaz o uplati dostavite Upravi saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, na adresu Bulevar Mihaila Pupina broj 2, 11000 Beograd.
Taksu uplatite na račun broj: 840-742221843-57 sa pozivom na broj 97 i broj opštine na čijem području ćete boraviti.
S poštovanjem.
WTF?!
:D :D
Kakva taksa, kakav zahtev, pa to je fckn mail na kontakt koji je postavljen na stranici MUPa :D
I nigde nije jasno istaknuta cena za tu "uslugu", tako da sam ja u sustini prevaren :D
Oj Srbijo...
[ tdusko @ 21.07.2011. 13:16 ] @
Au sine kakva koska. Ako sam dobro razumeo ti si njima poslao mail sa pitanjem, oni tebi uredno odgovorili i sada ti traze da platis taj odgovor 1250 RSD?
Kukuuuu.......
[ Java Beograd @ 21.07.2011. 13:22 ] @
Citat:
Isak666: Kakva taksa, kakav zahtev, pa to je fckn mail na kontakt koji je postavljen na stranici MUPa :D
I nigde nije jasno istaknuta cena za tu "uslugu", tako da sam ja u sustini prevaren :D
Ma opušteno. Iskuliraj.
[ d.vader @ 21.07.2011. 13:22 ] @
Au čoveče...pa jel oni...ne znam šta da kažem?!
Pa jesu li oni videli odakle je stigao mail, da si im pisao iz inostranstva?
Šta reći... ili se samo prekrstiti?!
[ Isak666 @ 21.07.2011. 13:34 ] @
@tdusko
Upravo :D
Na stranici MUPa u gornjem desnom uglu stoji link Kontakt.
Na taj mail sam poslao pitanje iz prvog posta.
Znaci, bez nekog potpisa, osim urednog ispisivanje svog imena, bez naslova Zahtev, bez adrese ili slicno. Jednostavno mail.
Pre slanja, posle slanja, pored linka, pre klika ili bilo gde drugde ne stoji info o ceni za "uslugu".
Odgovor sam dobio kao skeniran dokument sa odgovorom nacelnika uprave ili tako nesto.
I sam se cudio sta je to :D
Elem, to se sad tumaci kao zahtev za davanje mišljenja o primeni republičkih propisa i hoce 1250,00 dinara :D
Ja sam tamo zvao, tj broj koji stoji u uzglavlju.
Naravno, ona mi je odmah rekla da zovem odeljenje koje mi je pisalo, a na moju konstataciju da su to upravo oni, gospodja je rekla da treba da im pismenim putem postavim pitanje zasto treba da platim nadoknadu za moj mail :D
Dva put sam pitao da li sam dobro razumeo.
Spomenuo sam zatim, Zakon o zastiti potrosaca i obaveznom isticanju cene za pruzanje usluge, kao i da me interesuje kome ce poslati prijavu ako to ne uradim jer nema zahteva, nema potpisa, nema adrese, pa mi rece da pisem na taj mail koji mi je sve to poslao.
Sto i uradih, sa molbom da se pohitaju jer do sad su odgovarali u roku od dva meseca, a traze da im platim u roku od deset dana.
Naravno, zvao sam i posle poslao mail sa kopijama svih pisanija Nacionalnoj organizaciji potrosaca Srbije, pa cemo videti hoce li neko odgovoriti.
Sve u svemu, totalno ludilo.
Novac nije problem, ali necu da platim iz principa.
[ vilil1 @ 21.07.2011. 14:02 ] @
Oni su dali odgovor na Zahtev za njihovo misljenje... :D
"Poštovani,
U vezi Vašeg zahteva za davanje mišljenja o primeni republičkih propisa, obaveštavamo Vas da niste platili republičku administrativnu taksu."
E sad, zakon -
Član 5
Ako Tarifom nije drukčije propisano, taksena obaveza nastaje:
1) za zahteve - u trenutku njihovog podnošenja;
2) za rešenja, dozvole i druge isprave - u trenutku podnošenja zahteva za njihovo
izdavanje;
3) za upravne radnje - u trenutku podnošenja zahteva za izvršenje tih radnji.
He, snasli se. :D
P.S.
Tarifni broj 2.
Za zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni
republičkih propisa 1.000
NAPOMENA:
Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za naknadni podnesak kojim
obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu.
Tarifni broj 18.
Za opomenu kojom se obveznik poziva da plati taksu 170
To izadje 1170din.
[ Isak666 @ 21.07.2011. 14:06 ] @
^^
Kakvi kraljevi lol
Zar ne treba zahtev da ima neku formu i podnosioca?
Ko sam ja?
Covek koji je napisao neko ime i poslao nesto putem maila koji je svako mogao napraviti
Pravo na informisanost potrošači ostvaruju tako što im se stavljaju na raspolaganje činjenice od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene oglasne poruke ili oznake na proizvodima koje mogu potrošača da dovedu u zabludu.
Citat:
Tarifni broj 18.
Za opomenu kojom se obveznik poziva da plati taksu 170
To izadje 1170din.
Mozda jos i putni troskovi slanja mailom, pa ispalo 1250,00
[ vilil1 @ 21.07.2011. 14:09 ] @
Iskreno, odavno se nisam nasmejao ovako slatko. Dakle, nisu u normali, zaista. :D
[ tdusko @ 21.07.2011. 14:17 ] @
I to sto kazes, ovo je apsolutni hit ovog meseca :D
[ ArsenLupen @ 21.07.2011. 14:30 ] @
Znači sledeći put kad upitate plavca za pravac do nekog mesta da spremite 1250 dinara, važeći izvod iz matične knjige rođenih/nevenčanih, orginal izvod iz matične knjige državljana, i potvrdu o neosuđivanosti u 900 zemalja sveta, i sve to ne starije od 12 sati.
[ Aleksandar Klickovic @ 21.07.2011. 15:02 ] @
Citat:
Ko sam ja?
Covek koji je napisao neko ime i poslao nesto putem maila koji je svako mogao napraviti
Naša policija zna ko im šalje mailove :)
[ vlada131 @ 21.07.2011. 15:23 ] @
Citat:
Isak666 Znaci, bez nekog potpisa, osim urednog ispisivanje svog imena, bez naslova Zahtev, bez adrese ili slicno. Jednostavno mail.
Ubuduće se ne potpisuj kao Isak666, pa neće da ti traže pare
[ jasmina_zla @ 21.07.2011. 20:28 ] @
Haha...a sad kad im ponovo pošalješ mail sa pitanjem, oni će ti poslati i uputstvo za uplatu tumačenja "za šta se plaća taksa" :))
Još će da ti napišu..."šta ti misliš da sam ja dokon ovde da se džabe dopisujem sa tobom?!"
Pa i to bi bilo ok.
Ako oni smatraju da se za njihove odgovore treba platiti odredjena suma, to je ok sto se mene tice.
Samo tu informaciju treba uciniti vidljivom pre pruzanja "usluge", ne bi li ja imao mogucnost da odlucim da li to zelim.
[ tarla @ 21.07.2011. 22:25 ] @
A šta mislite da im pošaljemo jedno 2 miliona upita i da generišemo ogroman gubitak u budžetu ??? :) :) :)
[ morihei ueshiba @ 21.07.2011. 22:35 ] @
Citat:
A šta mislite da im pošaljemo jedno 2 miliona upita i da generišemo ogroman gubitak u budžetu ???
Kopanje rupice u rupetini
@Isak
sta si se stiso,ko da su to neke pare.Ajde plati,nemo da pravis probleme,sta je za gastosa 15 evara
[ Isak666 @ 21.07.2011. 22:47 ] @
^^
Pa i da imam - odkud mi?!
[ Java Beograd @ 22.07.2011. 07:37 ] @
Uostalom otkud oni znaju da si ti primio e-mail ?!
- Jesi li primio e-mail ?
- Nisam
- Mi smo poslali.
- Možda, ali ja ga nisam primio. Probajte ponovo.
[ Dennis @ 22.07.2011. 09:01 ] @
U Srbiji si kriv dok se ne dokaže suprotno!
[ VladaSu @ 22.07.2011. 16:28 ] @
Nema veze sto nije istaknuto na sajtu da treba da se plati taksa jer je objavljeno u Sluzbenom glasniku a tamo kada se objavi nesto podrazumeva se da smo svi to procitali i da znamo.
[ Isak666 @ 22.07.2011. 16:55 ] @
^^
Zbog specificnih okolnosti, gde je svaka opcija moguca, moram pitati - je l' ovo istina?
Neka posalju tuzbu na fejsbuk profil.
[ Milos911 @ 22.07.2011. 16:57 ] @
Taman covek pomisli da nisu g*vna kao sto se prica, i oni onda pokazu da su jos veca. Tuga i sramota...
[ bventil @ 22.07.2011. 22:48 ] @
Citat:
Isak666: ^^
Zbog specificnih okolnosti, gde je svaka opcija moguca, moram pitati - je l' ovo istina? :D
Neka posalju tuzbu na fejsbuk profil.
E stvarno si me bas nasmejao :))
Kazna ide na fejsbuk profil.
U slucaju neplacanja bices banovan sa istog u roku od n dana, a pritom svaki dan vredi x dinara... dok ne odsluzis kaznu.
Ako se u toku kazne budes logovao na neki lazni profil (a ozna sve dozna), bice ti kazna produzena za taj broj dana.
Ako imas i nemacko drzavljanstvo, navedena kazna ne vazi.
U tom slucaju si evropejac, a mi evropejce volimo, jer nam je ministar policije najevropljanin godine.
[ Isak666 @ 22.07.2011. 22:58 ] @
Ili ce neko iz saobracajne policije formirati grupu na FB - kao "Svi mi koji bi da naplatimo republicku administrativnu taksu za odgovor na mail". Ili tako nesto.
Kontam da im napisem jos jedan mail da ih pitam da li je zakonski ispravno da se naplati RAT na dobijeni mail.
[ miodrag75 @ 23.07.2011. 21:55 ] @
da nije zalosno bilo bi smesno.meni se na primer bilo desilo.Klincu od skoro 8 meseci sam otiso da izvadim pasos odem sa svom dokumentacijom izvod iz mk,uverenje o drzavljanstvu i ladno me pita ona sto uzima dokumentaciju "Vi ste otac,zovete se Dragan 72 godiste ulica ta i ta" "Ne ja sam Miodrag 75,ja sam otac" "Kako Miodrag" "U sistemu pise da je otac Dragan,idite odmah ispravite pa se vratite".Otrcim do SUP-a u Nisu (izdavanje pasosa i licnih karti nisu na istom mesto ima bar 2km) upadam u kancelariju "Gospodjo poslali su me da ispravite u sistemu pogresno ste upisali ime oca,mb oca i maticni broj deteta" "Gospodine morate da na salter ovo je kancelarija( na salteru red za jedno cirka 2 sata cekanja)" "Gospodjo pogresili ste Vi kad ste upisivali u sistem" "Aaaa dajte mi izvod iz maticne knjige deteta i sacekajte u hodniku" pogled je bio kao da sam ja kriv sto je pogresno upisano.Posle pet minuta je izasla "Gospodine sve je ispravljeno" "Hvala". Otrcim brzo da ne bi maltretirao bebu od skoro 8 meseci" Sav srecan upadam sa bebom da i tu formalnost zavrsim mislice da je sve gotovo ponovo provera "Miodraze pa nisu sve ispravili moracete opet da idete da ispravite".Sta cu ponovo trci nazad ali sad zakljucana vrata lupaj na ona vrata dok nije otvorilo opet ista gospodja i blene u meni "Gospodjo nista niste ispravili" "Kako" "Pa lepo" "Sacekajte".Zevam kroz prozor da vidim sta se desava,nekako isprave te dve gospodje uz nabadanje jednim prstom po tastaturi.Posle 15 minuta a mozda koji minut vise izlazi gospodja sa saltera a onda glasom i pogledom Mice ubice "Sada vam je sve ispravljeno".Trci nazad ,klinac postao nervozan ogladnelo dete nije naviklo na ova nasa cekanja i trckaranja okolo.Na srecu nisam morao ponovo da se vracam nazad.Ostalo mi je jos samo da podignem pasos.Ponecu vrecu za spavanje,termos kafe i neki sendvic ako se desi da moram da spavam tamo.
POUKA: Barem nisi morao da trcis okolo kao ja
[ uabanke @ 25.07.2011. 09:59 ] @
Ja sam isto dobio da platim neku taksu ali mi ne pada na pamet. Naime na njihovom sajtu je na jednoj stranici povodom potrebe za donošenje lične karte povodom izdavanja iste stojala jedna informacija a na drugoj stranici druga. Poslao sam im mejl da mi odgovore koja je od ove dve informacije tačna i upozorio da im na sajtu stoje oprečne informacije a oni mi pošalju odgovor nekog njihovog načelnika i ispostave broj žiro računa za 1000 dinara.
Pošto ja nisam tražio takvu vrstu odgovora, niti zvanično, niti su oni dostavili njihov odgovor na mene lično ne vidim razlog da im platim bez obzira što oni na silu pokušavaju nešto da mi prodaju. Već su dva puta slali email da im platim taksu.
[ Isak666 @ 25.07.2011. 10:15 ] @
Do sad sam im davao mogucnost da se neka tetka zahebala prilikom svog posla, pa izmesala neke zahteve sa pristiglim mailovima.
Sad je vec verovatnije da oni uopste ni ne kontaju funkciju maila.
Koliki tuljan treba biti, pa doci do ove ideje?
Od nacionalne organizacije potrosaca jos cekam odgovor, cimacu ih opet ako ne odgovore za par dana, a ako dobijem jos jednom isti zahtev od MUPa da platim, probacu da cimam neke medije i da im prosledim mailove.
[ andre2000 @ 25.07.2011. 14:10 ] @
Sjajna priča, prosto sam morao da registrujem novu mail adresu necudaplatimtaksu et gmail dot com
[ dulsrules @ 26.07.2011. 02:05 ] @
Hahahah ! Sjajna email adresa. Samo ih cimaj da ti nesto odgovaraju.
[ Miroslav Cvejić @ 26.07.2011. 06:08 ] @
Ja sam imao dva jedinstvena matična broja. Pre 2 godine sam ja morao da se angažujem da poništim jedan od njih jer ovde (u Beogradu) murija smatra da je to moja krivica. Inače sam u jednom trenutku imao različite matične brojeve u ličnoj karti i pasošu. I to sam slučajno provalio u 30oj godini života. Sreća da nisam rođen u Beogradu već u provinciji pa su tamo u lokalnom MUPu besplatno poništili jedan od brojeva (na koji sam baš navikao) čak su mi (besplatno) dostavili rešenje o tome.
[ packonk @ 26.07.2011. 14:35 ] @
cao ja sam Ivan Jovanovic novinar Blica, tvoja prica sa MUP/om je naterala da se prijhavim na ovaj forum. Zvao sam MUP i oni kazu da sve to nije istina. Molim te javi mi se na 0641911299 ili na [email protected] da porazgovaramo o ovome.
[ Isak666 @ 26.07.2011. 18:46 ] @
Kakvi likovi lol
Pa ja imam celu prepisku u arhivi :D
Sad cu ti sibnuti mail.
[ a1200 @ 26.07.2011. 21:34 ] @
Ajde sibni i nama ovde :) - da se nasmejemo.
[ Isak666 @ 27.07.2011. 07:09 ] @
Sadrzaj je vec ovde na temi, jedino sto on moze da vidi tacno kako je prepiska tekla i na koju se adresu i mail odgovaralo, da ne bude posle - kao nismo mi za to rekli da se plati :))
Ajd' ako ima jos neko sa istim zahtevom za popunu budzeta, neka sibne neku info, da ne mogu da kazu kako je to slucajnost ili greska.
[ Isak666 @ 27.07.2011. 11:36 ] @
Kratak update - od Nacionalnog udruzenja potrosaca Srbije sam dobio odgovor da ne moram platiti jer nisam bio, kao ni drugi, obavesten da se ta usluga naplacuje.
Takodje, prosledili su moj prigovor nadleznima (ko god to bio).
Sa novinarom Blica od pre par postova sam se cuo i sibnuo mu prepisku, on je zvao MUP, rekli su da ce proveriti sta se desava.
[ griva @ 27.07.2011. 14:38 ] @
Ovo je ljudi strasna prica, ko zna koliko je ljudi zaista platila tu njihovu taksu za odgovor preko mail-a
Ako je sve ovo tacno trebalo bi da izadje u nekim novinama pa da se jave ljudi koji su na ovakav nacin opljackani, a verovatno ih ima dosta
[ Aleksandar Đokić @ 27.07.2011. 17:04 ] @
to je izgleda prica "ako prodje prodje",
Ivane, imas ti ovde puno tema za pisanje :D, postavi link ako bude izaso tekst
[ MagicMaster @ 28.07.2011. 07:27 ] @
Čitam, i ne verujem ... i onda opet čitam, a i dalje ne verujem ......
[ prolupator @ 28.07.2011. 09:26 ] @
Extra :)
[ Isak666 @ 28.07.2011. 10:34 ] @
Druze, pozdravi tatu, ali svako ko je trebao da bude informisan o ovome je vec zvanicno informisan ;)
[ Shadowed @ 28.07.2011. 10:48 ] @
Jes', jes', ostavi tati i adresu i jmbg ;]
[ deerbeer @ 28.07.2011. 11:00 ] @
Kamo srece da svi (vecina u srbiji) rade ovo sto sad @Isak666 radi gde bi nam bio kraj sa drzavnim institucijama i drzavom uopste :)
[ prolupator @ 28.07.2011. 22:42 ] @
Hajde sad svi da ih pitamo koliko je 2+2 i da dobijemo račun zbog traženja mišljenja :)
[ Shadowed @ 28.07.2011. 22:50 ] @
Citat:
deerbeer: Kamo srece da svi (vecina u srbiji) rade ovo sto sad @Isak666 radi gde bi nam bio kraj sa drzavnim institucijama i drzavom uopste :)
Slazem se, ali je ironija to sto on i nije u Srbiji :)
[ cyBerManIA @ 29.07.2011. 03:24 ] @
Neverovatno..
Kad sam video naslov teme, rekoh u sebi: 'Ima nade, poceli aktivno mail da koriste ', kad medjutim preokret..
Pa ova tema je u originalu za njuz.net :D
[ zmau @ 29.07.2011. 11:43 ] @
Izašla priča o ovome i na b92 blogu. I javio se i gospodin Rodoljub Šabić, i kaže
Citat:
jeste neverovatno i nedopustivo usko i rigidno poimanje mogućnosti administracije da naplati taksu na "davanje mišljenja o primeni propisa". Jer vas je samo zanimala jedna u osnovi jednostavna informacija a nikakvo tumačenje propisa.I da ste se im se npr. obratili pozvajući se na zakon o slobodnom pristupu informacijama i zatražili da Vam dostave kopiju dokumenta(propisa) koji sadrži informaciju o tome koji su utvrđeni uslovi za upravljanje vozilom sa zatamnjenim staklima...bili bi dužni da odgovore na taj zahtev ili tako što će Vam dostaviti kopiju naplativši samo nužne troškove kopiranja i dostavljanja (a nikakvu taksu) ili tako što će vam naznačiti nosač informacija na kojoj je taj dokument objavljen(sajt,službeni glasnik..),razume se bez ikakvih troškova.
A bloger primećuje još jedan detalj :
Citat:
Meni je zanimljivo i poigravanje datumima zbog toga sam i skrenuo pažnju , odgovor na pitanje je dobijen 03.06.2011,
a datum stupanja na snagu ovih propisa ( usklađeni ) je 16.07.2011, i oni prosleđuju mail sa zahtevom za plaćanjem takse 21.07.2011.Zaita fantastično!
[ Isak666 @ 29.07.2011. 11:56 ] @
^^
Bas lepo, samo jos da i ja dobijem neki odgovor od MUPa na moje pitanje o zakonitosti naplate.
Samo i to je smejurija - kome oni odgovaraju, u cije ime prosledjuje Udruzenje potrosaca zalbu (ili kako su vec formulisali to) - to je mail koji moze svako napraviti lol
Btw to pitanje sam postavio u aprilu, a odgovor dobio u julu :D
A na kraju, nismo ni otputovali u Srbiju :)
[ Odin D. @ 29.07.2011. 12:22 ] @
Citat:
Isak666: ^^
Bas lepo, samo jos da i ja dobijem neki odgovor od MUPa na moje pitanje o zakonitosti naplate.
Samo ti zapitkuj, ali ce ti vjerovatno i taj odgovor naplatiti :)
[ Isak666 @ 29.07.2011. 12:55 ] @
Citat:
Odin D.: Samo ti zapitkuj, ali ce ti vjerovatno i taj odgovor naplatiti
Dobro je, pa sam uz ovo pitanje o zatamnjenim staklima pitao odmah i o upravljanju vozila kojeg nismo vlasnici, inace bi bilo 2x1250
Pa jos mail gde sam se zahvalio na odgovor i na kraju pitanje zakonitosti - op cup, dosli bi na 5000 dinara.
Pa opomene, troskovi slanja...
"Osoba o kojoj pišete nam se javila i mi smo joj savetovali da ne plaća taksu jer o njoj nije bila obaveštena. Potrošač ima pravo na informaciju, a u ovom slučaju država je u prekršaju", objašnjava za Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Citat:
"Napominjemo da se taksa mora platiti bez obzira na način podnošenja zahteva, pa i mejlom", kažu u MUP-u.
Steta sto se nisu pozabavili malo vise time na koji nacin ovi misle da naplate taksu za odgovor putem mail-a. Mislim da bi bilo interesantno cuti sta kazu u mupu na to :)
[Ovu poruku je menjao tdusko dana 30.07.2011. u 08:33 GMT+1]
[ newtesla @ 30.07.2011. 08:13 ] @
Dakle, možda naplaćuju i usmene odgovore!!
-Izvint'e, do koliko radite?
-Do 19h, a sad plati RAT 1250 dingerosa - eve uplatnica :D
Citat:
Steta sto se nisu pozabavili malo vise time na koji nacin ovi misle da naplate taksu za odgovor putem mail-a. Mislim da bi bilo interesantno cuti sta kazu u mupu na to :)
Kao, bre - kako??? Pa Paypal-om, ofkors :)))))))
[ X Files @ 30.07.2011. 09:56 ] @
Pre nekoliko godina, i ja sam od MUP-a emailom trazio odgovor na neko pitanje (vezano za strano lice koje bi da upravlja mojim vozilom po Srbiji, CG i BiH).
Odgovor sam dobio nakon nekih 2 meseca, kada mi to naravno nista nije znacilo.
Srecom, tada se nisu setili za taksu :)
[ morihei ueshiba @ 30.07.2011. 11:53 ] @
@Isak
ovo me podseca na drugi slucaj jednog naseg gradjanina koji je bio maltretiran od strane policije. Sad ces da dobijes poziv od ministra koji ce da te primi i da se izvini,nadlezni za tvoj slucaj ce biti suspenZovani,a onda ce svaki saobracajac da oseti kao svoju moralnu obavezu prema kolegama da te zaustavi gde god krenuo i da ti naplati kaznu za....hm,naci ce se vec nesto
Lepo sam ti rekao da platis,a ti bas hoces da se kacis sa vlas'. Ajde,jos nije kasno. I da posaljes kafu i bombonjeru tamo gde treba,da vide da si lepo vaspitan
[ Isak666 @ 30.07.2011. 13:21 ] @
Sensei, vidi se da dugo nisi obnavljao gradivo - drzavnim sluzbenicima muskog pola se nosi iskljucivo fino flasirano alkoholno pice
Inace, super da se ovaj novinar javio i ovo odradio - trebao bi on da ostane, pa da napravimo jednu temu u Svakodnevnici samo za njega, pa nek' bira covek materijal iz licnih iskustava
Inace, MUP kraljevi -
Citat:
"Napominjemo da se taksa mora platiti bez obzira na način podnošenja zahteva, pa i mejlom", kažu u MUP-u.
Znaci, Prava potrosaca, stavka 3:
Citat:
Informisanost - raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.
je najobicnija sprdnja za njih, za koju oni nemaju vremena da se sa njom zahebavaju, jednostavno receno.
[ ctrl alt del @ 30.07.2011. 13:47 ] @
Moram da prokomentarišem...
Dotični novinar Blica je odmah iskoristio priliku da Isaka666 nazove "čitalac Blica", al bože sačuvaj da je pomenuo izvor (ES) preko koga je došao do ove priče i pruži priliku zainteresovanim čitaocima da vide sam izvor vesti.
B92 takođe nema novinare koji su čuli za ES i vest u potpunosti preuzimaju od Blica.
[ Shadowed @ 30.07.2011. 14:07 ] @
Ovo za citaoca Blica je stvarno bezobrazluk. Kao i za ES.
[ mr. ako @ 30.07.2011. 15:51 ] @
Da ne pominjemo da se
packonk
ivan jovanovic
novinar, Blic
nije ni udostojio da javi da je objavio pricu... :/ (i zaradio honorar :) )
[Ovu poruku je menjao mr. ako dana 30.07.2011. u 19:21 GMT+1]
[ prolupator @ 30.07.2011. 16:32 ] @
Dobro da nije poslao račun k'o MUP :)
[ Horvat @ 30.07.2011. 17:19 ] @
isak,nemoj da si ogorcen, otice ti secer gore :P
[ rade.zrnic @ 30.07.2011. 18:46 ] @
Dobro da nije poslao račun k'o MUP
Majke mi moje, dobro se nasmejah. Koja zavrzlama... Ti si inicijatoru teme nadrlj'o kad se sjatiš u ovu Serbia. Što reče jedan od komentatora, svaki saobraćajac će osećati moralnu obavezu da ti ... udari indijansku vatru. Hehhhe!
[ Isak666 @ 30.07.2011. 19:03 ] @
^^
Znas kako, skontali smo da je leteti dole sasvim ok opcija, tako da ce morati te kazne da mi naplate eventualno za nevezani pojas u avionu.
Dovoljno me njakaju i bez da im dam povoda, sve mi je jedno.
Ovo sam uradio iz principa, a kad brinem zbog toga - to radim ne zbog sebe, nego vise zbog familije koja zivi u Srbiji i kojoj je ovo svakodnevnica.
Pravo pitanje je kako vecina ljudi koja se sa ovakvim stvarima susrece stalno ne reaguje zesce na bahatosti za koje znaju da nemaju pravo da se radi.
A i samo ovo pisanje po Blicu i B92 nece imati poentu ako se to ne uradi ponovo i opet i onda opet, jer je jasno po odgovoru MUPa da njih ne interesuje misljenje ljudi koji se bave zastitom potrosaca, niti ih interesuje sto se ovakve stvari javno iznesu, posto racunaju na kratku pamet.
[ Keez-a @ 30.07.2011. 19:34 ] @
Posto se ovde (pri)javio novinar/piskaralo a nije nastavio dalju diskusiju, dobio je sledece pisanije:
Citat:
Dragi prijatelju Novinaru (iliti piskaralo),
da li si nasem prijatelju, kolegi sa foruma, ponudio deo honorara za clanak objavljen pod tvojim potpisom u dnevnoj stampi?
Ako nisi, jos si gori od MUP-a BIA-e UDBA-e i ostali' nasih organizacija
EDIT: kucace greske u PP sredjene.
[ Isak666 @ 30.07.2011. 19:41 ] @
Zasto meni honorar, ako si na mene mislio?
Meni je poenta da on objavi jer meni je interes da sto vise ljudi cuje info. On to radi profesionalno i treba da dobije pare za to.
Ne kontam poentu, ako moze objasnjenje.
[ tdusko @ 30.07.2011. 20:00 ] @
Ne treba Isak da dobije pare. Novinarski posao je takav da oni pisu i prenose/prepricavaju/izvestavaju o dogadjajima u kojima ucestvuju drugi ljudi i na taj nacin obavestavaju javnost. Nije on od njega ukrao vest pa objavio vec je dobio informacije koje je trazio i od toga napisao tekst koji je objavljen. E sad, da li je taj tekst dobrog, loseg ili osrednjeg kvaliteta o tome se moze diskutovati.
[ Keez-a @ 30.07.2011. 20:06 ] @
Citat:
Isak666: Zasto meni honorar, ako si na mene mislio? %< %<
Nisam na tebe mislio, na sebe i menislicnima sam mislio. Dovokjno di daleko da mogu da ti .... k'o ispod "plavog mosta"
[ Isak666 @ 30.07.2011. 20:15 ] @
A zasto bi tebi platio?
Iskreno, ne kontam - umesto da ljudi imaju satisfakciju da su clanovi jednog foruma preko kojeg mogu da plasiraju poruku koja moze biti primecena od ljudi koji u opisu svog radnog mesta imaju dalji prenos tih poruka jos vecem broju ljudi, dolazi do nekih cudnih konstatacija da je on duzan da se javi jer je tu info ovde prvi put video ili da treba da plati nekom nesto jer taj obitava na tom forumu ili u zemlji gde taj novinar pise.
Sve sto se nalazi u tekstu je posledica prepiske izmedju njega i mene, njegove komunikacije sa MUPom i Udruzenjem potrosaca.
Uredno mi je preneo izjave MUPa sa kojim se cuo, kao i dan pre izlaska teksta da ce se to desiti, ako je neko trebao da prenese - to sam bio ja, ali posto je to vec neko ranije uradio, ne vidim razlog da on to posebno cini, imajuci u vidu prvi pasus.
Sve u svemu, mislim da je poruka neumesna.
[ MagicMaster @ 30.07.2011. 22:37 ] @
A mora li sve kod nas da krene sa nekim prepucavanjem i pljuvanjem?
Pa sunce mu, ništa ne može ljudski i normalno da se odradi.
Isaku hvala što je podelio sa nama nebulozu, doduše, samo je malo dodao, znamo mi odavno sa kim imamo posla.
Novinaru hvala što je objavio, kakav god da je.
Da sam ja na njegovom mestu, ja bih lično ovde postavio link ka blicu, i bez obzira da li sam uradio samo zbog honorara, postavio bih link i napisao: Evo momci, da malo pomognem da što više ljudi sazna.
Eto, bar je sa Isakom održavao kontakt, i u neku ruku, to je i dovoljno, na kraju krajeva, isaku se to desilo, i on je ovde i preneo.
Sada nema šta mnogo da se doda, pa počeli da dele nepostojeće pare .... o ljudi ....
Daj malo da budemo normalni.
[ Odin D. @ 30.07.2011. 23:59 ] @
Ja sam @Isace, u najmanju ruku, duboko razocaran.
Ovo je bila prilika za segacenje sa MUP-om, kakva se javlja jednom u 10 godina, a ti si je glat propustio i jednu potencijalno urnebesnu prepisivacinu kojom smo se mogli zabavljati 2-3 mjeseca dokusurio nesmotrenom ozbiljnoscu.
A kakve sam sve ideje imao.... :(
[ morihei ueshiba @ 31.07.2011. 14:10 ] @
Nemoj da padas u bedak,ni ne slutis kakvih jos potencijala imaju za sprdnju
A ni ovo nece da rese u skorije vreme,prevelik je to tehnoloski iskorak za njih.
[ flighter_022 @ 31.07.2011. 15:20 ] @
Da je neko OZBILJNO pristupio ovom problemu, uradio bi to verovatno ovako:
1. Strana 1: Klasicna forma za unos upita
2. Strana 2: Ispis predracuna i opcije da se doda jos pitanja ili stavki, ili ide na checkout
3. Strana 3: Checkout, klasican
4. Strana 4: Unos podataka sa kreditne kartice
5. Potvrda transakcije (ili odbijanje iste)
Ustanovi kao sto je MUP to ne bi trebalo da bude prevelik tehnicki problem. A na isti nacin bi mogli da obrade zahteve za sve vrste licnih dokumenatam od dozvola do pasosa, i da se u MUP ide samo za biometriku i kasnije za preuzimanje dokumenata. Razumem da barem pola ako ne 90% stanovnistva to ne bi znalo da koristi, ali ostalih 10% bi znalo.
[ morihei ueshiba @ 31.07.2011. 16:34 ] @
Citat:
Da je neko OZBILJNO pristupio ovom problemu
Citat:
Ustanovi kao sto je MUP to ne bi trebalo da bude prevelik tehnicki problem
Sorry,but
[ Onaj @ 31.07.2011. 17:02 ] @
Citat:
flighter_022: Da je neko OZBILJNO pristupio ovom problemu, uradio bi to verovatno ovako:
Bojim se da bi se iz ozbiljne namere ipak nekako izrodilo nešto joljavo.
[ MPesic @ 31.07.2011. 17:34 ] @
Citat:
flighter_022: Da je neko OZBILJNO pristupio ovom problemu, uradio bi to verovatno ovako:
I kostao bi minimum 30 000 evra ;)
[ New Village DC @ 31.07.2011. 17:50 ] @
Ma to bi bila sica za tako nesto...
[ worthy @ 31.07.2011. 18:38 ] @
Ovi zuti su poludeli skroz. Jos malo i vazduh ce da naplacuju. Sva sreca nece jos dugo.
[ yolja624 @ 31.07.2011. 18:40 ] @
a oni crni koji ce doci, sa njima ce ti biti mnogo bolje? Ma da...
[ Count Zero @ 31.07.2011. 18:46 ] @
Plavi su plavi, kako okreneš ;)
[ cyBerManIA @ 01.08.2011. 02:11 ] @
Novinar se na kraju nije ni zahvalio :S
A pazite i da je B92 preneo vest sa "Čitaocu Blica iz inostranstva".
Sta je marketing, ccc
Izvinjavam se na off-u..
[ acatheking @ 01.08.2011. 16:14 ] @
Pa ova vest 'ladno moze i na njuz.net :) Zalosno je samo sto je skroz istinita...
[ kodiak @ 19.08.2011. 09:44 ] @
Prica je sjajna. Smesno je u kakvoj zemlji zivimo.
Mogu samo da dam ideju vladi da napravi nova radna mesta za clanove vladajucih stranaka ciji bi posao bio da online odgovaraju na pitanja preko chata. Da se naplacuje dinar po karakteru...
U zemlji gde nista ne funkcionise i gde obican covek nista ne moze da istera na cisto drzava zavodi teror u svim aspektima gde se moze oteti novac.Apsurd do apsurda bukvalno vas tera da krsite zakon koji je sam po sebi besmislen i ne sluzi svrsi zastite prava i pravde.Zato pamet u glavu i drzite se vi starog i oprobanog recepta osljarenja drpanja, zakidanja pa da vidimo ko ce duze da izdrzi.
[ Isak666 @ 31.08.2011. 17:01 ] @
Evo, dobio sam danas jos jedan odgovor na isto pitanje postavljeno u aprilu ove godine.
Bez teksta maila, samo .doc attachment, znaci nista skenirani odgovori nacelnika i sl kao pre.
Tekst je sledeci:
Citat:
Poštovani,
Što se tiče Vašeg pitanja u vezi sa zatamnjivanjem stakala na vozilu, navedeno pitanje regulisano je odredbama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima („Službeni glasnik RS”, broj: 64/2010, 69/2010).
Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima objavljeni su na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (www.mup.gov.rs).
S poštovanjem.
E sad, ovo mogu biti dve varijante:
- ili su resili da napisu odgovor kako je trebao biti, posle svog ovog cimanja
- ili su resili da posle ovoga posalju jos jedan mail gde me obavestavaju da nisam uplatio -ako se ne varam po novom- 11000 dinara za taksu :D
A hteo sam samo mail da posaljem....
[ olfrud2 @ 28.11.2011. 17:20 ] @
pazite moj slucaj. Malo je duzi text, al verujte, isplati se citati jer je krajnje zanimljiva situacija.
Postovani,
Moje ime je Toth Rudolf iz Zrenjanina broj lk:xxxxxx, licni br:1902982xxxxxx. Javljam vam se povodom jednog krajnje zanimljivog problema.
Naime, zivim na jedno naselju koje se zove Berbersko, u Kosmajskoj ulici. Kolima skoro svakodnevno prelazim preko pruge koja prolazi pored moje ulice, gde se nalazi rampa koja sa vremena na vreme ne radi (anomalije se manifestuju na razne nacine; rampa je spustena a voz ne prolazi, signalizacija je ukljucena ali polubranici nisu spusteni, nailazi voz ali signalizacija nije ukljucena, itd). Negde u Aprilu/Maju, u 9:45 signalizacija je bila ukljucena ali se rampa nije spustala. Ja sam sacekao nekih minut, video da se nista ne desava i odlucio da predjem preko pruge (tada sam bas isao na posao u trecu smenu). Kako sam prelazio prugu, rampa se pocela spustati. Tu negde je bila sakrivena patrola saobracajne policije, koja verovatno zna da rampa "funkcionise besprekorno" i zaustavila me odmah cim sam presao preko nje. Napravljen je uvidjaj, gde sam ja naveo da sam zurio na posao, nisam mogao "satima" da cekam i da se rampa tek spustala kad sam prolazio preko pruge, potpisao zapisnik i nastavio dalje (da, zakasnio sam na posao, a zaposlen sam u nemackoj firmi Draexlmaier 3.5 godine kao IT sistem administrator i moje delanje je od esencijalne vaznosti za poslovanje firme, te je to razlog sto nisam cekao ko zna koliko).
Bio sam pre nekih mesec dana na sudjenju i sve to lepo objasnio, kako ni rampa cesto ne radi kako je predvidjeno i sl, medjutim, kaznjen sam sa 6 kaznenih poena, oduzeta mi je dozvola na 3
meseca i odredjena novcana kazna od 17000din + 500din troskova suda. Ja sam sve to uredno regulisao, uplatio kaznu i cekam plavu kovertu od MUP-a, ili koga vec, od kada ce zvanicno poceti da vazi zabrana voznje od 3 meseca. E sad dolazi zanimljiv deo...
Danas, ta rampa opet nije radila. Signalizatori su bili ukljuceni i ja nisam smeo da predjem preko rampe, jer, je l'da, zakon tako nalaze. Ja sam tu stajao 10 min i odlucio da pozovem 92 u Zrenjaninu. Oni su mi dali broj 023565191, koji je br saobracajne policije. Pozvao sam taj broj i molio patrolu saobracajne policije da uradi uvidjaj ili da se opet napravi zapisnik, bas kao sto je onda kada sam presao preko pruge, ali ovaj put sa "subject-om" da ne mogu da predjem i da sam sprecen u obavljanju svojih poslova i da je zbog toga grad duzan da me obesteti. Ovo sve se desavalo oko 13:00, 26.11.2011. Patrola je izasla ali nije htela da uradi uvidjaj, niti je htela da uradi nikakav zapisnik. Milicajci su odbili da mi daju svoje podatke jer ako vec nisu hteli u zapisnik nista da zabeleze, hteo sam da mi budu svedoci u eventualnom sporu izmedju mene i grada/sup-a/mup-a/ Srbije, Zrenjanina ili koga vec treba da tuzim, vec su seli u kola i otisli. Upisao sam broj registracione tablice a on je P030-024. Ne zelim nista spektakularno, vec zelim da se obestetim za onaj novac koji sam platio i da mi se skinu kazneni poeni, kao i dozvola koja mi je oduzeta. Nisam nikad kaznjavan, sem ovaj jedan put, za koji smatram da je u najmanju ruku "neopravdan" (mada bi pravi opis
bio "dripacki"). Imam nameru da isteram ovo do kraja i da kontaktiram odgovarajuce advokate koji bi me uputili sta mi je dalje ciniti. Da li mup/sup srbije ima nesto da mi kaze o ovom
slucaju? Ako treba da posaljem skenirane dokumente o presudi, zapisniku koji je uradjen u Aprilu/Maju, uplatnicama, presudi, to mogu uraditi. Tu pored rampe je locirana neka drvara, gde je bilo
ljudi u radnji, koji su spremni da svedoce i potvrde ovo o cemu ja pricam ukoliko to bude bilo potrebno, jer ta rampa skoro ceo dan (26.11.2011) nije radila kako treba.
Mail je naravno poslat na vise adresa (tv stanica, web portala) kojima ce verovatno biti zanimljivo kako ce se ovaj slucaj dalje odvijati.
Unapred zahvalan na odgovoru
S'postovanjem
Toth Rudolf
[ mrkii @ 28.11.2011. 18:07 ] @
@olfrud2
Stvarno zanimljivo :)
Zelim ti da ustrajes i molim te, izvestavaj kako se stvar odvija.
Pozdrav.
[ rade.zrnic @ 28.11.2011. 18:28 ] @
Nisi jedini sa takvim iskustvom, ali ako imaš svedoke vrlo lako ćeš dokazati što nije bio i moj slučaj. Pre nekog vremena sam na jednom radiju slušao emisiju koja ima naziv "Pozovite Đuru" ali ubij me, nemogu da se setim koja je stanica, možda neko zna? O čemu se radi; nazovete reportera, dokumentujete na neki način Vaš slučaj i kreće mašina za isterivanje na čistac. Slušao sam vrlo zanimljive debate. Pridružujem se "mrkii"-u u želji za istrajavanjem. Pozdrav
[ Java Beograd @ 29.11.2011. 07:34 ] @
@olfrud2
Odavno je svima u Srbiji poznato da saobraćajna policija ne postoji radi saobraćaja i učesnika u saobraćaju, nego zarad sopstve alavosti i alavosti opštinskih funkcionera. U prvom slučaju, trpaju pare u sopstveni džep, a u drugom slučaju, po nalogu opštinskih službenika trpaju pare u opštinski budžet.
Pozivam novinare, koji sa ovog foruma crpe ideje za svoje napise i reportaže da se pozabave osvim slučajom.
[ Shadowed @ 29.11.2011. 08:05 ] @
Citat:
rade.zrnic: Pre nekog vremena sam na jednom radiju slušao emisiju koja ima naziv "Pozovite Đuru" ali ubij me, nemogu da se setim koja je stanica, možda neko zna?
Ako je to ono "Pozovite djuru, on ne zna ali zna ko zna", mislim da je to ili na Radio S ili na Index Radio.
[ Marko83 @ 29.11.2011. 09:27 ] @
Na Index-u je "Pozovite Djuru"
[ component @ 29.11.2011. 09:39 ] @
Mene interesuje ovo:
Citat:
Milicajci su odbili da mi daju svoje podatke
Imam li prava da tražim od saobraćajne milicije njihove podatke i ako imam imaju li oni prava da odbiju da ih daju?
Imam li prava da tražim od saobraćajne milicije njihove podatke i ako imam imaju li oni prava da odbiju da ih daju?
Imaš pravo. Ali to bi prosečan Nišlija prokomentarisao sa "Će tužiš tatka što ti *ebo majku".
[ rade.zrnic @ 30.11.2011. 00:53 ] @
Component, mislim da nećete dobiti podatke, ali možete dobiti broj koji svaki policajac ima i čak možete da ga vidite na pločici koju moraju da imaju vidljivo istaknutu. Mislim da podatke može da dobije jedino Sud u predmetu. Pa nebi bilo ni u redu da ko god se seti i interesuje ga kako se čovek zove, dobije tu informaciju, dalje može to da upotrebi u ko zna koje svrhe. Ima svakakvih... Primetio sam da se policajci (saobraćajni, sa ovim drugima Bogu hvala nemam kontakata, bar ne službeno) ponašaju vrlo korektno. Imao sam slučaj u Vrbasu pre nekoliko godina na zadnjem semaforu pre mosta koji je srušen prilikom bombardovanja, u kom sam optužen da sam prošao kroz crveno svetlo. Ulazim u raskrsnicu pri upaljenom trepćućem zelenom svetlu; ispred mene su trojica biciklista od kojih jedan skreće levo a dvojica desno; dok su se oni sklonili, predpostavljam da se je upalilo žuto, pa možda i crveno svetlo dok sam izašao iz raskrsnice. Policijski auto je dolazio iz pravca mosta, bio je udaljen 300 metara, možda i više, i policajac me je rotacijom zaustavio na sredini ulice između semafora i mosta sa tvrdnjom da sam prošao kroz crveno. Moja objašnjenja nisu prošla, policajac je bio korektan, uzeo mi je podatke i posle nekog vremena sam iz opštinskog Suda u Vrbasu dobio poziv da platim kaznu ili da se pojavim određenog datuma na suočenje. Nisam platio, pojavio sam se na ročištu, međutim g.Policajcu se "razbolela" ćerka i on je to uredno prijavio Sudu i nije se pojavio. Solomonsko rešenje Sudije je, ili plati ili dođi "jope".
Platio sam, kako da dođem "jope", da izgubim još jedan dan, kako da se borim šut sa rogatim? Nemam ništa protiv čoveka, hteo sam samo da kažem da nepostoji mogućnost da se odbraniš ukoliko te "organ" prijavi bez ikakvog vidljivog dokaza, džaba uljudnost, to je samo "kameleonska" varka.
[ rade.zrnic @ 30.11.2011. 01:15 ] @
Još bizarniji primer... Onaj ko stanuje u Bečeju zna za foru... Nesećam se kako se zovu ulice na čijoj raskrsnici postji benzinska pumpa na samoj raskrsnici, i dva semafora koji su postavljeni tako da kad prođete jedan i skrećete levo, nemate šansu da vidite drugi koji je postavljen na samoj raskrsnici u pravcu puta sa desne strane. Prošao sam naravno, kroz crveno svetlo... G. Policajac je stajao iza drveta, hhhheehhha sa isukanom "stop" palicom... Ko razume shvatiće, Nedajte mi Bečejci da lažem...
[ Odin D. @ 30.11.2011. 09:20 ] @
Danas svaki mobilni telefon moze snimati zvuk i sliku.
Svaki kontakt sa policajcima treba snimati, kao i njihove "metode" kojima se sluze u svakodnevnom "radu".
Pa ako nece da se pojavljuje na sudu uzivo - pojavljivace se na snimku, na youtube-u, forumima, novinama itd.
Treba snimati (ako je moguce tajno) primanje mita, razgovor sa policajcem, "argumentaciju" i "objasnjenja" kojima se koriste itd...
[ rade.zrnic @ 20.01.2012. 03:39 ] @
Ma kakav mobilni... Da g. Policajcu turim mobini podnos? Razbio bi me ka' svinja masnu krpu... Kupio sam ja jedan lepi privezak koji ima memoriju od četiri gigabajta ( i slika i čuje) al' svaki put od tada, kad sam zaustavljen "čika Dačić" je bio ljubazan; baš sam prijatno iznenađen