Milane, u prvobitnoj izvedbi (onih prvih 5 slika) su vec bili originalni motori i originalni propeleri. Znaci postoje dva moguca razloga zasto nije leto stabilno:
A) masa sasije bila promenjena u odnosu na originalnu pa je uticaj rotora na rotacije ili slabiji ili snazniji od originalnog.
B) Doslo je do ostecenja elisa (ili ugla pod kojim su postavljene) pa nisu imale originalnu efikasnost.
Ti laki helikopteri se znaju ostetiti i u padovima tako da prakticno za svaki let moras ponovo da ustimavas...
Takodje nije svejedno koliko je toplo u sobi. Kod mene na primer nece isto da leti u prizemlju kao na spratu. ...drugacija gustoca vazduha.
Posto je to jako laka letelica prava sitnica moze da pravi razliku izmedju rotacije udesno, rotacije ulevo i pravolinijskog kretanja. Znaci moras napraviti podesavanje efikasnosti tog zadnjeg rotora veoma pazljivo. Ne ma formule tipa napravi to i to i letece sigurno pravolinijski. uvek mora biti nekog podesavanja dok ne nadjes tacnu granicu izmedju okretanja nalevo i nadesno...
Citat:
kako da mu zakrećem rep
kakv šiber (otvor)
gde?
Govorim o nacinima na koji mozes uticati na efikasnost zadnjeg rotora. Ne znam koje je konkretno resenje najjednosatvnije za tebe a da ujedno ne utice na tezinu letelice. Ramisljaj kreativno dok ne dodjes do konkretnog resenja.
Citat:
kakav prejak motor sa strane?
Ako je motor prejak onda efikasnost zadnjeg rotora mozes uvek smanjivati. A ako je preslab onda ga vise ne mozes pojacati. Znaci mislio sam da je motor sigurno dovoljno jak a onda trazi nacin da postepeno smanjujes efikasnost elisa koje ce taj motor okretati.
p.s.
Ja isto se zanimam za letelice... Ako bi pravio helikopter onda bi bio sa dva identicna rotora koji se vrte u suprotnim smerovima. Postavio bi ih ne kao u "chinoka" (helikopter koji ima jednan veliki rotor napred a drugi nazad.) nego simetricno. Jedan sa leve strane drugi sa desne. Znaci kao da spojis paralelno dva helikoptera i skines im zadnje rotore. ...Prednost je u tome sto ne bi bilo repnih rotora ni podesavanja i potrebe za stabilizacijom po pravcu.