[ p0peye @ 05.07.2011. 11:29 ] @
Stalno se pominje SAR vrednost, granica, mnogo ili malo. Pre nekog vremena čitao sam kako je za decu opasno zračenje i bila je prikazana slika sa dečijom glavom i odraslom osobom koja telefonira, gde se vidi koliko štetno zračenje "dublje" prodire u mozak deteta zbog tanjih kostiju verovatno... Pretpostavljam da su te SAR vrednosti date za telefon koji prima signal - pri razgovoru, sa otvorenom vezom. Interesuje me koja je vrednost zračenja telefona kada je na stand-by-ju, kada samo "sluša" i "čeka" poziv. Verujem da je dosta manje i interesantno je da kada stavite tel pored zvučnika ništa se ne čuje, a kada treba da zazvoni čuje se "tatara, tatara, tatara, teaaa, taaa, taaa,..." Skoro sam sa nekim pričao i kaže taj lik kako ne treba nositi telefon u džepu od farmerKAMA, i uopšte pored tela. Sad - ako je zračenje zanemarljivo kada još ne zvoni - to i nije bitno. Ili u trenutku kada zazvoni pa dok ne izvadiš tel iz džepa...? Sa druge strane takođe sam čitao (meni logičan) tekst gde se objašnjava da je navedena SAR vrednost izmerena u laboratorijama, u idealnim uslovima, sa punim signalom. Kada se osoba nalazi u prostoru slabo pokrivenim sa mobilnim signalom, telefon pojačava zračenje i do 100x (!?!) da bi mogao da uhvati signal i da treba izbegavati razgovor u hodnicima i drugim mestima gde je loš signal. Takođe je dobro koristiti (žičani) handsfree... Skoro sam uhvatio sam kraj nekih vesti da su najnovija istraživanja pokazala da je korišćenje mobilnih telefona štetno i da izaziva rak, posebno kod dece itd. Pa rek'o da pokrenem temu... |