[ slavcecaci @ 11.07.2011. 12:40 ] @
| Da li je potrebno da, kod zatvorenog sistema, nivo izlaza tople vode na kotlu bude nizi od nivoa radijatora. Meni ce nivoi biti skoro isti.
Dobio sam primedbu, da kotao malo ukopam, da bi svi radijatori bili "potopljeni".
|
[ tihi2 @ 11.07.2011. 22:56 ] @
Ako je kotao niži od radijatora onda topla voda prirodno ide na gore i ima neke cirkulacije vode i kada nema struje tj pokvari se pumpa. Ako je prizemna kuća i kotlarnica pored kuće ta cirkulacija nije dovoljna da ne strada kotao tj da negde ne izbije pritisak. Kad radi pumpa (a to je uvek) nema ni problema.
U slučaju kvara postoji nekoliko rešenja: sigurnosni ventil na 3 bara (obavezno ga imati, predstavlja standard), automatika za dopunjavanje vode u sistemu (uglavnom je nema), invertor koji napaja pumpu kada nema struje (retko, ali gde ima problema sa strujom mora)... ovo je važilo za zatvoren sistem. Otvoren sistem je nešto otporniji na pregrevanje ali posuda mora biti nešto veća ili se automatski dopunjavati kada nivo padne ispod neke granice.
Obavezno napravi tako da ti cirkulaciona pumpa bude najniža tj najmanje 0.5 do 1m ispod nivoa kotla ili radijatora (što bliže zemlji i to horizontalno postavljena). Pumpa mora biti potopljena ili neće gurati vodu (kavitacija).
[ slavcecaci @ 12.07.2011. 10:50 ] @
posedujem inventor struje i akomulator. kotao ima zmiju za pothladjivanje kotla (postavicu zastitu - termicki ventil- tek naknadno). Naravno, bice i sigurnosni ventil postavljen, a hvala i info za pumpu (trebao bi da covek koji ugradjuje to i zna, ali napomenucu mu).
P.S. kotao je Megalov MTR 18 KW, dimni prikljucak je fi180 mmm, 18 Pa potpritisak dimnjaka.
Da li mogu da zidam dimnjak sa elementima fi200, (imam skoro polovinu elemenata) visine 7m ( visina slemene je 6.5 m, a dimnjak ce ici bocno pored zida po sredini kuce i štrčaće 0.5m iznad slemena)? dali postoji dimna cen doja ima promer fi200, a priključak fi180, ili moram da trazim krivinu reducir:
HVALA
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.