Srbija razmatra “hamburger” porez
Izvor: Beta, Press
Beograd -- Ministar zdravlja Zoran Stanković razmišlja o prepisivanju mera iz Mađarske, koja će dodatno oporezivati proizvode sa visokom količinom šećera, soli i kofeina.
Dok će Mađarska po prekjučerašnjoj odluci tamošnjeg parlamenta od septembra dodatno oporezivati nezdravu hranu, a slične mere postoje i u mnogim drugim zemljama, u Srbiji takvi proizvodi još nisu ni obeleženi, niti je obavezno navođenje koliko masti sadrže.
Ipak, ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da će ozbiljno razmisliti da Vladi predloži slične mere kao u Mađarskoj.
Štetnu hranu treba potpuno zabraniti
Nutricionista dr Ljubomir Pfaf smatra da bi štetnu hranu trebalo potpuno zabraniti, a ne puniti budžet porezima. "Pandemija gojaznosti u svetu postoji, a ljudi preslatkom i preslanom hranom i gaziranim pićima samo povećavaju težinu... Nešto mora da se uradi kako bi se potrošnja tih proizvoda regulisala", navodi Pfaf.
Stanković je kazao da je za oporezivanje nezdrave hrane potrebno pripremiti eventualne predloge u saradnji s nadležnim institucijama.
"Svesni smo činjenice da postoji veliki broj namirnica koje po svom sastavu i svim kalorijskim vrednostima štete zdravlju stanovništa, ali kad dobijemo mišljenje nadležnih institucija, onda ćemo preduzeti konkretne aktivnosti po tom pitanju", rekao je ministar zdravlja.
Mađarska je, kako bi odvratila građane od nezdrave hrane, odobrila uvođenje takozvanog hamburger poreza. Oporezivaće se sva pića i hrana sa visokom količinom šećera, soli i kofeina, sa pet do 20 odsto od vrednosti proizvoda. Taksa će biti pet forinti po litri za pića i 250 forinti po litri za energetske napitke, a između 100 i 200 forinti za biskvite i kolače (jedan evro je 270 forinti).
Zvaničnici ove zemlje navode da se u poređenju sa prosečnim zdravstvenim stanjem naroda u Evropi, Mađari nalaze na veoma lošoj poziciji. Ništa bolja situacija, prema zvaničnim podacima, nije ni u Srbiji.
Masna i slana hrana, slatkiši i gazirana pića podstiču gojaznost, koja je okidač za bolesti srca i krvnih sudova i razne vrste karcinoma od kojih građani Srbije najviše obolevaju. Mada se godinama priča o tome, kod nas ništa nije učinjeno da se hrana sa visokim procentom masti, šećera i soli makar označi kako bi bila prepoznatljiva.
Stručnjaci pozdravljaju „hamburger porez" i naglašavaju da bi tako nešto trebalo i Srbiji, a neki idu i korak dalje, preporučujući potpunu zabranu takve hrane.
Dr Jelena Gligorijević, načelnica Odeljenja za ishranu KC Srbije, gde je pokrenuta kampanja za obavezno obeležavanje proizvoda sa transmastima (štetnim mastima), podsetila je da su one jedan od glavnih krivaca za povećanje broja gojaznih i depresivnih.
"Transmasti povećavaju ukupan holesterol u krvi, odnosno povećavaju loš, a smanjuju dobar holesterol, što rezultira aterosklerozom i većim rizikom od oboljenja srca i krvnih sudova - angine pektoris, infarkta, moždanog udara", ukazuje ona.
Nutricionista dr Ljubomir Pfaf smatra da bi štetnu hranu trebalo potpuno zabraniti
Eh, kad bi nekako bilo moguce zakonom zabraniti sve idiotizme kao sto je ovaj... verovatno bi za 100 godina leteli do druge galaksije.
Ali, na zalost, idiotizmi nece nigde jos...
WTF je stetna hrana? Hamburger jeste a rib-eye steak nije? Pomfrit jeste, a foie gras nije? KFC jeste, a cvarci i slanina nisu?
Here comes the clue train... nema "stetne hrane" vec samo stetne ISHRANE. Na zalost, postoji trust "mozgova" koji smatra da imaju nekakva prava da ljudima brane da jedu ono sto oni zele... a tu je i trust mozgova koji misli da to moze da oporezuje dodatno kako bi oni mogli da zive i dalje na tudjoj grbaci. Ubitacna kombinacija.
Onog momenta kad takvi totalno preovladaju, kraj ce biti vrlo brz.
Zamislite, slatka i masna hrana! Hocete da kazete ukusna hrana! Hitno oporezivati to, posto je traziti ukusnu hranu ocigledno luksuz, mozda cak i zabraniti to - droga bre, svi znamo da su uzivanja trik lukavog... a iza toga ce se naci i armije kojekakvih fanatika koji ce u tome doziveti zadovoljavanje svojih kompleksa i iskrivljenih pogleda na svet.
[ Aleksandar Đokić @ 14.07.2011. 04:25 ] @
to bi mozda i bilo u redu kad bi mi bili prosecno debela nacija, pa zbog zdravlja, a posto smo prosecno sve tanji (mrsaviji) onda ne skodi malo vise secera jel da :)
[ Srđan Pavlović @ 14.07.2011. 04:53 ] @
To tako ide, vlas' je tu da izmislja poreze na raznorazne stvari, ono... ideja na pretek :)
Tek toliko da stoka ne lipsa, ali da moze i dalje da vuce kola, to je filozofija kojom se vode.
[ tdjokic @ 14.07.2011. 05:41 ] @
Znaci, oni ne apeluju na proizvodjace da pocnu da proizvode zdraviju hranu (preterano slano, normalno slano, manje slano, 0 soli kao ovo oznaceno plavim) nego ce da kaznjavaju raju sto jede to sto ima? Kod nas su osnovne sirovine za izradu hrane masnoca, secer, brasno i so, ostalo kako ko i kako gde.
Jeste, problem je uvek u ISHRANI ali je veoma tesko hraniti se normalno ako ti stalno podmecu samo jednu vrstu hrane. U Americi je obicna hrana "dzabe" i goji, zato je sirotinja sita i debela, nema para i / ili vremena za zdraviju ishranu. Ali u Americi postoji izbor, licno sam se uverio na amazonu odakle stalno kupujem bas hranu, pa se moze naci po nesto i jeftino i "malo posoljeno" ili cak i "0 soli". Ovde je izbor skucen, nestabilan, kvalitet varira drasticno i cao djaci.
Sta da radi recimo Crvenka, ciji su proizvodi bazirani bas na seceru? Da tuzi vladu sto je diskriminise? Ne skodi secer dok je u kesi (kao ni heroin) nego kad ga konzumiras, svojom voljom, svojim izborom. Upravo sam kupio neki americki keks i sad ocekujem da se onesvestim od slatkoce a on jedva zaseceren ali ukusan. A kod nas, ako izuzmes secer, u dosta slucajeva dobijes neku zilavu i mestimicno pregorelu oblandu vola da ubijes.
Ako je nesto stetno, onda ga treba zabraniti, nakon duzeg i masovnog dogovora i razgovora (kao cigarete) a ne od toga uzimati porez. Po toj logici mogu mirno da legalizuju i droge i usred grada da otvore kupleraje i sta god se ko seti, jer je "svako odgovoran za sebe". Cemu onda uopste vlada i vlast, neka narod sam vlada i radi i jede i pije sta hoce! Stavljaju na TV one kretenske kruzice, da kao zastite decu od stetnog sadrzaja, a onda ulecu reklame koja ubijaju psihu i razum, a nema kruzica!
[ zmau @ 14.07.2011. 07:08 ] @
Pa kad već otimaju od ljudi pare za zajedničku zdravstvenu zaštitu, onda u tom kontekstu i nema ništa prirodnije nego da propišu i ko će kako da se ponaša vezano za održavanje zdravlja.
Stvarno, što bih ja plaćao struganje lipida sa aorte nekog ljubitelja dobrog zalogaja ? A ustvari, mogli su za početak ukinuti masne subvencije kojekakvim svinjarima i sličnima.
[ Java Beograd @ 14.07.2011. 07:12 ] @
Kontam, kontam i nikako da skontam šta je to nezdravo u junećem mlevenom mesu, pripremljenom na žaru, tj. hamburgeru ?!
Šta je zdravije od toga ? Svinjska šnicla ? Čvarci ? Pileća krilca ? Slaninica ?
[ Devanagari @ 14.07.2011. 07:32 ] @
Citat:
guslac: to bi mozda i bilo u redu kad bi mi bili prosecno debela nacija, pa zbog zdravlja, a posto smo prosecno sve tanji (mrsaviji) onda ne skodi malo vise secera jel da :)
Zapravo, potpuno je suprotno, populacija je iz godine u godinu sve deblja.
Čitava akcija naravno nema veze s mozgom. Podseća me na ono lepljenje slika trulih zuba i pluća na paklice cigareta. Koliko mogu da primetim, ljudi prejedanjem uglavnom potiskuju anksioznost (mada to retko ko želi da prizna), dakle ili je to u pitanju ili jednostavno nemogućnost da se priušti neka druga hrana. Ovaj porez očigledno nije namenjen tome da se takav način ishrane promeni već čisto da se ubere poslednji mogući dinar iz nečega u šta ljudi i dalje ulažu (kupovinom) svoje pare.
[ zmajodvozdovca @ 14.07.2011. 07:34 ] @
Sto bi se reklo; sve nam je dozvoljeno, ali nam nije sve na korist. Na nama
je da izaberemo dok jos mozemo. Ako se ostvare neki pokusaji, prvenstveno
mislim na kodeks alimentarijus, jedino ce beg u planinu biti spas, pod
uslovom da te i tamo ne pronadje neki drzavni sluzbenik i naplati ti kaznu
sto jedes zdravu hranu jer drzava najbolje zna sta tebi treba.
Ovo sto predlaze Pfaf je svakako na mestu, samo sto ce se ostvariti nikad.
Vecina industrije hrane bi isla pod kljuc, a to, je l' te, nije dobro za
privredu, a za ljude manje - vise. Ovce su ovce!
Pitao bih ove sto dezuraju na forumu i podrzavaju ono sto im se kaze da
treba da podrze; da li ste, mozda, jeli cips i pili koka - kolu pre nego sto
su se pojavili na policama prodavnica i na reklamama dragih vam TV
prijemnika? Naravno da ne, nego ste nauceni da treba da jedete i pijete te
gadosti. Isto se tako mozete i odvici, ukoliko ste jos uvek na nivou nekog
sapiensa, ali od cega ce u tom slucaju da zivi industrija "hrane",
farmacija, medicina i slicni paraziti koji zaradjuju milijarde na
unistavanju coveka???
[ zmajodvozdovca @ 14.07.2011. 07:42 ] @
"Kontam, kontam i nikako da skontam šta je to nezdravo u junećem mlevenom
mesu, pripremljenom na žaru, tj. hamburgeru ?!
Šta je zdravije od toga ? Svinjska šnicla ? Čvarci ? Pileća krilca ?
Slaninica ?"
Zavisi gde i kako je uzgajana ta junetina. Nije isto kod babe na selu i u
nekom industrijskom pogonu. Razlika je ogromna, mada je, u sustini, meso kao
ljudska hrana najbolje za izbegavanje.
Potrazi na internetu informacije na ovu temu da smanjis vreme kontanja.
[ Java Beograd @ 14.07.2011. 08:04 ] @
Citat:
zmajodvozdovca: "Kontam, kontam i nikako da skontam šta je to nezdravo u junećem mlevenom
mesu, pripremljenom na žaru, tj. hamburgeru ?!
Šta je zdravije od toga ? Svinjska šnicla ? Čvarci ? Pileća krilca ?
Slaninica ?"
Teorija o "babi na selu", "gajenju biljaka bez pesticida" odavno ne pije vodu, jer, sa takvom proizvodnjom hrane može da se prehrani otprilike 10% stanovništva planete.
Moje pitanje se odnosi na jednak način uzgoja: na primer "... i june i svinjče su odgajani kod babe na selu", ili "i june i svinjče su iz mesne industrije". Dakle, šta je zdravije ?
Zapravo poenta je da i sa zdravom hranom neko može da živi nezdravo i obrnuto.
[ Lazar-I @ 14.07.2011. 08:41 ] @
Bitna je i rasa juneta i svinjčeta. Verovatno bi ovo svinjče bilo bolje.
[ ventura @ 14.07.2011. 09:00 ] @
Citat:
zmajodvozdovca:
Pa da li bi to mogao da daš neku smernicu ka bilo kakvom naučnom radu koji bi to potvrdio...
A dok tražiš, možeš da se razonodiš sa jednim double blind testom koji upravo opisuje ono što pričaš:
Citat:
Java Beograd: Teorija o "babi na selu", "gajenju biljaka bez pesticida" odavno ne pije vodu, jer, sa takvom proizvodnjom hrane može da se prehrani otprilike 10% stanovništva planete.
Moje pitanje se odnosi na jednak način uzgoja: na primer "... i june i svinjče su odgajani kod babe na selu", ili "i june i svinjče su iz mesne industrije". Dakle, šta je zdravije ?
Šta je zdravije? Pa definitivno nešto iz bilo kakve industrije nego nešto što je uzgajano van svih kontrola, pravila, edukacije i sl... Šta misliš da seljak neće da rokne kakve god otrove ima pod rukom na biljke, ili da nakljuka životinje čime god samo da bi on mogao da zaradi par dinara više.. Ionako ga niko ne kontroliše, nema baš najjasniju sliku kakve to posledice ima, a i na kraju krajeva neće on to da jede.. Obično oni svi imaju malu bašticu gde uzgajaju za sebe i svoju porodicu, a ono ostalo je za pijac...
Organski proizvedena hrana, opet u nekoj vrsti industrije, je nešto totalno drugo što se tiče aspekta bezbednosti, jer tu ipak postoji neka regulacija. Što se tiče kvaliteta/hranjivosti/ukusa/da li je zdravije, to bi ipak prepustio naučnim testovima koji za sada ne pokazuju baš najjasnije rezultate - jer razlike osim neke periferne, nema.
[ flylord @ 14.07.2011. 09:10 ] @
sto rece Dimkovic... ne postoji ne zdrava hrana (sem nekih pecuraka :D ), nego nezdrava ishrana. Jedan hamburger u meku mesecno, nece nikom da nasteti.. 1L coca cole mesecno.. takodje nije stetan. Ali, 2-4l coca cole dnevno kao sto neki rade, je vec veoma opasno
btw. hamburger u meku ima mnogo masnoce i secera, da bi sto bolje zasitio coveka sa sto manjom kolicinom
[ deerbeer @ 14.07.2011. 09:22 ] @
Citat:
@zmau
Pa kad već otimaju od ljudi pare za zajedničku zdravstvenu zaštitu, onda u tom kontekstu i nema ništa prirodnije nego da propišu i ko će kako da se ponaša vezano za održavanje zdravlja.
Stvarno, što bih ja plaćao struganje lipida sa aorte nekog ljubitelja dobrog zalogaja ? A ustvari, mogli su za početak ukinuti masne subvencije kojekakvim svinjarima i sličnima.
Tacno tako . Ponekad se zamislim da su ameri ustvari i pametni sto imaju onakav zdravstveni sistem.
Placaj onoliko koliko mislis da ce ti trebati tj. koliko cuvas svoje zdravlje.
Jedino sto je zalosno je sto je tamo junk -food svima dostupan, pa cak i ako je neko svestan toga nema (para) da se hrani kvalitetnije .
Ljudi su generalno stoka i ne vode racuna sta ubacuju u sebe . A nema te drzave ni prisile koja ce ih u tome spreciti .
[ Devanagari @ 14.07.2011. 09:38 ] @
Citat:
zmajodvozdovca:da li ste, mozda, jeli cips i pili koka - kolu pre nego sto
su se pojavili na policama prodavnica
LOL :D Da, sami smo ih pravili…
Da ti kažem nešto, kao neko ko je i sam krajnje redukovao količinu junk fooda u ishrani. Ne jedu ljudi junk food zato što su im zle korporacije uvalile takvu robu na rafove i pustile reklame na TV, nego su zle korporacije uvalile takvu robu na rafove i pustile reklame na TV zato što ljudi hoće da jedu junk food. Prosto kao pasulj i ne vredi izvrtati stvari.
Edukovati ljude je jedno, svakome svaka čast na tome ali totalitarne zabrane su već mentalni defekt. U najmanju ruku je licemerno i pričati o zabrani junk fooda dok su cigarete i alkohol npr. u slobodnoj prodaji.
Pročešljaj po forumu, više puta se pričalo i ljudi su objašnjavali zašto nas kao vrstu privlači masna, slatka i sl. hrana, tu su u pitanju milioni godina evolucije i svako ko misli kako će to da promeni zabranama iz mesta se zjb (što i nije slučaj, jednostavno je nestalo kinte pa pokušavaju da okrpe kako znaju i umeju).
[ jnk @ 14.07.2011. 09:59 ] @
ventura: ne radi se o organic i neorganic glupostima nego jednostavno tele ili ovca kada pasu travu na nekoj planini pa stalno moraju da dižu ručnu a pritom i udišu svež vazduh imaće mnogo kvalitetnije meso(imaće više mišića nego sala) nego neka kravetina koja se nije pomerila iz garaže. Čist primer ti je jagnjetina na mačkatu i recimo u BG, ne mogu se porediti.
Pozivanje na (namešteni i marketinški naštelovan) klip i pozivanje na sopstvenu baštu su dve totalno različite stvari.
Dok sam imao baštu, gde sam gajio izmeđuostalog i neprskan paradajz, vrlo jasno (i prejasno) sam uočavao razliku između domaćeg i kupovnog paradajza. Tu razliku su takođe uočavali i moji prijatelji koji su jeli paradajz iz moje bašte kada bi ih ugostio.
Zemlju sam prodao, nemam više baštu, ali i dalje uočavam razliku u kvalitetu paradajza koji kupujem. Međutim, pošto više ne jedem referentni domaći i neprskani paradajz, izgubio sam onu istančanost nepca koju sam imao. Za koju godinu verovatno ću se ponašati kao ovi sa klipa. :-)
[ jnk @ 14.07.2011. 10:08 ] @
Verujem da je tvoj paradajz bio bolji nego kupovni ali da li je to samo iz razloga jer je bio neprskan je vrlo diskutabilno. Mnogo je lakše proizvesti kvalitetan paradajz u kućnoj baštici nego na 10 hektara plastenika.
[ Boki70a @ 14.07.2011. 10:31 ] @
Citat:
jnk: Verujem da je tvoj paradajz bio bolji nego kupovni ali da li je to samo iz razloga jer je bio neprskan je vrlo diskutabilno. Mnogo je lakše proizvesti kvalitetan paradajz u kućnoj baštici nego na 10 hektara plastenika.
Ne samo što je neprskan, već je i sezonski (bašta je bila samo za ličnu upotrebu - nisam imao plastenik). Na izgled nije bio lep na oko, onako malo zakržljalo je delovalo, po veličini je bio mali - ali ukus i kvalitet je bio izvanredan. Inače, ja sam prva generacija iz moje familije koje je gradsko dete, dok su svi ostali sa sela - i nebrojena puta sam i od njih čuo da vrlo odlično primećuju razliku između domaćeg i kupovnog paradajza. A ova industrijska proizvodnja je već druga stvar - ja sam se samo okrenuo na ove tvrdnje kako se ne može primetiti razlika između organskog i neorganskog paradajza, koje su (ne samo po mom mišljenju) totalni idiotluk. A taj idiotluk može da prođe kod gradske dece koje nikada nisu bile u dodiru sa hranom na selu, koje nikada nisu imale priliku da neposredno pred jelo zađu u baštu i uberu paradajz.
[ deerbeer @ 14.07.2011. 10:42 ] @
Ljudi, taj bastenski (neprskani) paradajz je odlican ali ljudi ga gaje iskljucivo za sopstvene potrebe i nesto malo ostane pa prodaju za 1 dan na pijaci .
To bre ne zadovoljava ni 0.5% ukupnih potreba . Koliko vas ukupno ovde ima bastu i gaji nesto u njoj ??
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2011. 11:00 ] @
Citat:
Boki70a: Ne samo što je neprskan, već je i sezonski (bašta je bila samo za ličnu upotrebu - nisam imao plastenik). Na izgled nije bio lep na oko, onako malo zakržljalo je delovalo, po veličini je bio mali - ali ukus i kvalitet je bio izvanredan. Inače, ja sam prva generacija iz moje familije koje je gradsko dete, dok su svi ostali sa sela - i nebrojena puta sam i od njih čuo da vrlo odlično primećuju razliku između domaćeg i kupovnog paradajza. A ova industrijska proizvodnja je već druga stvar - ja sam se samo okrenuo na ove tvrdnje kako se ne može primetiti razlika između organskog i neorganskog paradajza, koje su (ne samo po mom mišljenju) totalni idiotluk. A taj idiotluk može da prođe kod gradske dece koje nikada nisu bile u dodiru sa hranom na selu, koje nikada nisu imale priliku da neposredno pred jelo zađu u baštu i uberu paradajz.
Kao sto skupa vina imaju "bolji ukus" kad znas da pijes skupa vina, bas kao sto MP3 fajlovi zvuce losije od "Hi Fi zvuka" kad znas da slusas MP3 fajlove, tako i tvoja hrana "ima bolji ukus od industrijskog djubreta" kada tvoji gosti znaju sta jedu.
To se zove placebo efekat.
[ jnk @ 14.07.2011. 11:15 ] @
Ako ti ne primećuješ razliku između skupih vina i Smederevke onda nećeš primetiti razliku između masline sa grčkih ostrva i iz černe gore, kao i jagnjeta iz kombinata i sa Mačkata. I ne, to nije placebo efekat. Ono što su pen i teller prikazivali u prilogu je razlika između organske i neorganske hrane ali takođe masovno proizvedene koja je podjednako loša kao i neorganska. Ili još bolji primer, razlika između masovno proizvedene vutre iz albanskih polja i domaće gajena vutra sa nečije terase, ne možeš mi reći da je i to placebo efekat.
[ Java Beograd @ 14.07.2011. 11:17 ] @
A pro po paradajza: jedina ovde pominjana razlika je prskan - neprskan. A da li su možda SORTE paradajza (kupovni-baštenski) bile različite ? Ili se podrazumeva da postoji samo jedna te ista sorta paradajza ?
Ne, nije za mene placebo efekat (naveo sam i razloge zašto nije), ali ako ti smatraš da jeste onda jeste za tebe.
[ HeYoo @ 14.07.2011. 12:20 ] @
Citat:
Java Beograd: A pro po paradajza: jedina ovde pominjana razlika je prskan - neprskan. A da li su možda SORTE paradajza (kupovni-baštenski) bile različite ? Ili se podrazumeva da postoji samo jedna te ista sorta paradajza ?
Verovatno je i do sorte i do intezivnog zalivanja i do mnogo cega ali fakat je da "industrijska" hrana ima drukcij ukus od "domace". Sve ima svoju cenu :)
[ Lazar-I @ 14.07.2011. 15:00 ] @
Jeo sam piletinu iz marketa u selu gde sam očekivao domaću piletinu i odmah sam uočio da meso ima drugačiji, loš ukus. Pre toga sam piletinu iz marketa jeo samo par puta u životu. Placebo efekat postoji samo kod ljudi koji su vremenom izgubili čulo ukusa, verovatno zbog loše hrane.
[ zmajodvozdovca @ 14.07.2011. 16:03 ] @
Ventura:
Meni je najbolja smernica moje culo mirisa i ukusa, a ne neka narucena i
dobro placena istrazivanja. Informacije na ovu temu prikupljam od ljudi iz
njihovih licnih iskustava, koji, eto, budu dokoni pa napisu nekoliko knjiga
na ovu temu.
Takodje, imam tu srecu da dobijam voce i povrce, kao i meso koje, inace,
jako retko jedem, sa sela i samo ko nece da primeti reci ce da je to isto
kao i ono sto se zove mesom ili paradajzom iz BG marketa.
Nema tog naucnog istrazivanja koje moze da dokaze da je bolje june koje u
zivotu ne predje ni par metara + nezdrava hrana + antibiotici + hormoni i
sl. u odnosu na june koje slobodno pase i krece se po pasnjacima.
Pricao mi je covek koji je radio istrazivanje u Britaniji i kaze tamo
postoje dve vrste pilica ili kasnije piletine. Jedna je ona koja podrazumeva
da su pilici fiksirani u kavezu sa polomljenim krilima i kljunovima u koje
se cevcicom ubacuje hrana, a dodatno se kljukaju razlicitim hemikalijama ne
bi li sto pre postigli zeljenu tezinu. Druga je vrsta koja cak moze i da
stoji i proseta u, naravno, veoma skucenom prostoru i takva je piletina
skuplja i zove se free range.
Sta reci..?!
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2011. 16:56 ] @
Citat:
jnk: Ako ti ne primećuješ razliku između skupih vina i Smederevke onda nećeš primetiti razliku između masline sa grčkih ostrva i iz černe gore, kao i jagnjeta iz kombinata i sa Mačkata. I ne, to nije placebo efekat. Ono što su pen i teller prikazivali u prilogu je razlika između organske i neorganske hrane ali takođe masovno proizvedene koja je podjednako loša kao i neorganska. Ili još bolji primer, razlika između masovno proizvedene vutre iz albanskih polja i domaće gajena vutra sa nečije terase, ne možeš mi reći da je i to placebo efekat.
Zao mi je sto cu te razocarati - ali BBC je bas skoro preneo rezultate rigoroznog blind testa (organizovanog od strane jednog UK unija) sa jeftinim i skupim vinima, i rezultat je da su rezultati "testiranja" bili podjednako precizni kao i cisto pogadjanje.
Takodje, ista stvar se desavala i pre vise od deceniju kada je pokazano da tzv. "vinski eksperti" preferiraju kalifornijsko vino (koje su smatrali djubretom pre nego sto im je otkriveno da su zapravo to "djubre" nazvali boljim proizvodom) u odnosu na francuska vina "sa visevekovnim pedigreom".
To su fakti - nemam pojma kakva je Smederevka niti me interesuje, ali znam jako dobro (posto je to bio i moj posao, samo u drugoj oblasti) da je gomila tvrdnja ljudi "da je nesto bolje" najobicniji placebo efekat. Kada takve ljude lepo podvrgnes naucno rigoroznom slepom testu, rezulati su vrlo cesto sasvim drugaciji.
Da stvar bude fantasticnija - takodje je pokazano da ljudi i dalje smatraju da je nesto sto je skuplje bolje iako im je ukazano da je u pitanju placebo efekat i da je njihov % pogadjanja ravan slucajnom izabiranju. To dosta govori o ljudskoj psihologiji uopste.
Ista stvar za paradajze - nema to veze sa prskanjem ili ne-prskanjem, vec sa SORTOM paradajza - lepo kaze Java. Samo nas covek mnogo voli da se pravi pametan, pa kad negde proba neku drugu vrstu koja mu se ne svidja, on to ne moze nikako drugacije da objasni nego "eto, nas srpski paradajz je bolji od tih prskanih vestackih s*anja"... ko da hebeni paradajz ima pojma gde raste ili da ga srpski seljak ne prska cim sve stigne.
Ono...
[ jnk @ 14.07.2011. 19:21 ] @
Pa konkretno da bi paradajz bio dobar mora da se potrefi više stvari osim samog semena ali moraš priznati da u kvalitetu namirnica itekako postoji lestvica na koju bi svaki paradajz mogao da svrstaš po kvalitetu. To što se tiče vina je takođe smešna priča pa probaj smederevku pa probaj neko kvalitetnije vino i videćeš da smederevka može samo u špriceru da se koristi. Ta istraživanja možda imaju smisla kad porediš vino od 200$ i ono od 2000$. Dok kad porediš ono od 3$(smederevka) i ono od 20$ itekako ima razlike. Isto tako i razlika između trava iz albanije i neka home grown(tako pričaju ljudi).
Al nekako i razumem tvoje stavove jer živiš u Nemačkoj koja je po meni ubedljivo najgora što se tiče gastronomije od evropskih zemalja, jedino znaju šta je dobro pivo.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2011. 20:10 ] @
Err... prilicno sam siguran da ti nikako ne mozes da razumes moje stavove, posto nemacku kuhinju ne podnosim. Posto je osnovna premisa pogresna, onda ne moramo da idemo dalje oko toga. Mislim da nema nikakvog smisla.
Nije bas pametno praviti takve pretpostavke, inace.
Sto se vina tice - vidi ovako, da ne duzimo, cena vina nema apsolutno nikakve veze sa njegovim ukusom, to je dokazano u praksi uz pomoc slepih testova. Prosecna cena vina je tu negde oko $5-$10 i u tom opsegu ces naci gotovo sve ukuse ako si dovoljno uporan.
Na ukus vina uticu hemijski faktori tokom rasta grozdja koje su, recimo, Ameri u Kaliforniji lepo naucno obradili i vrlo brzo dobili vina koja su tzv. "svetski strucnjaci" smatrali za boljim od najboljih francuskih na slepom testu (sto je bio takav blam za doticne...). Dakle, cista nauka. Cena je stvar marketinga tj. pozicioniranja.
A nije da su ti "strucnjaci" i njihov ukus uopste nesto relevantno, posto svako ima drugaciji ukus, vec to ima najvise poslovnog smisla posto vecina ljudi na ovom svetu nema svoj stav vec kupuje ono sto mu se servira kao dobro, skupo, kvalitetno i sta ti ja znam. Pa onda industrija lepo forsira ono sto se najbolje valja... kako i treba da bude.
Dakle, ukus vina je stvar hemije a ne cene. Za svako super-skupo vino sa tzv. "pedigreom" i ostalim apsolutno nebitnim stvarima koje su iste vrste kao i "brend" deterdzenta, ako dovoljno trazis, mozes naci jeftino sa istim takvim ukusom. Naravno, ako >znas< da je to skupo vino ono odmah postaje "ukusnije".
Na tvom primeru te Smederevke ili cega god - tebi se jednostavno takva vrsta vina ne dopada i to blage veze nema sa njegovom cenom i sa samom "Smederevkom", vec sa ociglednim hemijskim sastavom istog. Tvoje omiljeno vino sigurno ima "duplikat" koji je jeftiniji negde - mozda cak jeftin kao ta "Smederevka".
Vidi, niko ne trazi od nekog da juri jeftino vino - svasta... ako neko voli neko skupo vino, super za njega. Samo je besmisleno cenu vina vezivati za bilo sta osim... cene ;-)
--
PS - sto se trava tice, ni to nema veze sa albanijom i "home grown", vec sa par prostih stvari (konkretno vrsta tj. procenti raznih alkaloida i dan/nedelja u cvetanju u kojoj je sasecena posto se odnos izmedju alkaloida menja tokom cvetanja) - i to je to... sve te subjektivne razlike su upravo zbog tih par prostih stvari. Fora je sto kod "Albanke" ne mozes znati sta i kako, dok ako ti se time bavi mozes da "nastelujes" bas onako kako odvovara tebi ili tvojoj klijenteli sta god...
Ali ovo je vec off-topic ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 14.07.2011. u 21:23 GMT+1]
[ flighter_022 @ 14.07.2011. 20:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Err... prilicno sam siguran da ti nikako ne mozes da razumes moje stavove, posto nemacku kuhinju ne podnosim.
Eh, frankfurtski aerodrom, gornji sprat, self-service restoran, ima li sta lepse nego kad posle 7 sati leta prodjes kontrolu i odes gore na jednu svinjsku kobaju sa pomfritom, onako pun tanjir da jedva pojedes, i pride boca kole? Eto, neka mi udare porez ovi kleptomani i na to ;)
[ jnk @ 14.07.2011. 20:53 ] @
Nisam neki vinski poznavalac ali verujem da se stručnjaci ne bi složili da je to sve tako jednostavno. Ja lično vidim razliku u gomili namirnica i ne verujem da je to snobizam ili placebo, jednostavno ukus mesa, povrća, vina, piva, i ostalog može varirati veoma i mislim da se mnogo stvari mora ispuniti da bi se postigao vrhunski kvalitet u bilo čemu a ne samo neki sitan detalj. Recimo postoji li razlika između ribe iz ribnjaka i ribe iz mora ili je i to placebo(ista priča je i za jagnjetinu)? Ja verujem da nije ali opet možda sam u zabludi stvarno.
p.s. to sa pretpostavkom je samo zezanje nhf moramo malo te predrasude koristiti. volim švajne haksne ali ne mogu da zamislim to u svakodnevnoj ishrani.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2011. 21:09 ] @
Vidi, jnk, sumnjam da bilo ko dovodi u pitanje da postoje razlike u ukusu hrane. Ne vidim zasto to uopste potenciras, kao da neko to uopste tvrdi.
Fora je u tome sto te razlike nemaju veze sa cenom u mnogim slucajevima, pogotovu kada su u pitanju vina. Bar oko vina nema potrebe raspravljati se posto su tu istrazivanja prilicno ocigledna (verovatno zato sto je to i najzanimljivije za istrazivanje zbog raspona cena ;-)
Dalje, vezivanje ukusa za "kvalitet" je isto problematicna stvar - ne treba uopste ulaziti u to, posto je percepcija "kvaliteta" stvar kulture i kulturno nametnutih ukusa i trenutnih trendova (znas, busmani vole insekte i to je specijalitet tamo, ili sta je specijalitet u Mongoliji recimo...), a ne nekakvih matematicki-preciznih pravila. Dakle, posto precizno nije - to je bullsh*t. Za nekog je masno meso, recimo, "nekvalitetno" - a za nekog je to kvalitet. Hint: kobe beef. Za svako "pravilo" ces naci izuzetak u nekoj kulturi, kuhinji, itd...
Sto se voca i povrca tice, ista stvar - ogroman deo cene nema veze sa proizvodnom cenom (jos manje sa procesom posto je u pitanju "economy of scale" gotovo uvek cak i kod tzv. "organske" hrane) vec sa ugradnjom distributera i prodavnica. Ta ugradjnja zavisi pre svega od ciljne grupe i tu stvari, opet, nisu uvek u korelaciji sa kvalitetom vec sa necim sasvim drugim. Bas kao i deterdzenti, kao sto rekoh - ono sto kupuje bogat svet je skupo.
Takodje, oko zdrave ishrane... "Kvalitetna francuska kuhinja", recimo, ima jela sa kaloricnom vrednoscu koja mogu da ucine poveci obrok u Burger Kingu u hranu za mrsavljenje ;-)
Jedina razlika je u tome sto takav francuski obrok kosta $100 a ne $10, ali hajde onda da ne pricamo o "zdravoj hrani" koja ne goji i "dzank fudu koji goji i koji treba zabraniti" vec o necemu drugom, posto ocigledno nije u pitanju "zdravoca" hrane vec neciji problem sa tim da prosecan covek danas moze da vrlo lako premasi svoje kaloricne potrebe za male pare.
To su razlicite stvari a ja sam prilicno alergican na spinovanje. Kada stvari dekonstruises na cinjenice, dolazis do zakljucka da se tu nesto ne slaze... a onda pocinje da smrdi ;-)
Ne vidim ni sta je problem sto malo placen covek moze da pojede preko 2500 kalorija dnevno za male pare? IMHO, treba da smo jako srecni zbog toga kao drustvo posto su nasi pretci mogli samo da sanjaju tako nesto... ali ne, postoje naziji kojima smeta tako nesto i koji bi hranu da ucine luksuzom.
[ morihei ueshiba @ 14.07.2011. 21:37 ] @
Na ukus vina uticu i mnogi drugi faktori - vreme sazrevanja,posude u kojima se drzi,kvaliteta cepa na butiljki,oblika case iz koje se pije...pa sve do stvari koje spadaju u UMZ,kao sto je odnos izmedju vremena pretakanja i polozaja Meseca u tom trenutku Bar me ovde ubedjuju u to,a nije da nisu poznavaoci,naprotiv. Osim toga,imao sam prilike da probam,cak i moje rudimentirano balkansko culo ukusa primecuje izvesne razlike.
Drugo,blind test za vino je cista glupost,zato sto je ukus vina samo jedan deo price - drugi se odnosi na hranu koja se konzumira uz odredjena vina.To ide jedno sa drugim i dopunjuje se. A sto se tice cene,ako znas lokalne proizvodjace i dugogodisnja si musterija,mozes da se snabdes sa odlicnim vinom po smesnoj ceni od 1,5-3e po boci,isto vino u restoranu placas i 25-50e.Zavisi samo koliko je restoran fensi,ali razlika u ceni je ustvari cena ambijenta i usluge,tako da to nije merodavno. Opet,neka vina su vec kod proizvodjaca sa dobrom cenom(8-15e) i to je vec nesto drugo,imaju vec izgradjenu reputaciju,marku i stvarno su fenomenalna. Piju se uz odredjenu vrstu hrane,ima tu nekih hiljadu fazona za koje mogu da kazem da apsolutno imaju smisla.U restoranima dostizu astronomske cene.
Dakle,sto se tice vina stvari nisu crno - bele i nikakav marketing ne moze da napravi od akumulatorske kiseline nesto sto ce neko da plati 200e za butiljku u restoranu. Na trzistu vina ne govorimo o konkurenciji,nego bi termin rat bio prikladniji.
Tekucine koje se prodaju pod imenom Smederevka i Banatski Rizling u smesnim bocama i sa aluminijumskim cepovima ne bi trebalo smatrati vinom.Ako treba zabraniti nezdrave namirnice,to bi trebalo prvo uciniti sa ovim recikliranim antifrizima.
Btw http://vukajlija.com/smederevka/59531 http://vukajlija.com/banatski-rizling/80824 to je otprilike to
A sto se tice ovog Pfafa,onog lika sto smara za duvan i reklamira Ziban,kao i onaj dr.Filgud sto ce jednog dana da umre od nicega....smorili su vise. I ideja o uvodjenju poreza na nezdravu hranu je idiotska. Ko je taj ko ce da pise pravilnik o stetnosti odredjene hrane? Oni isti nutricionisti koji su tupili 20 godina o jajima punim holesterola,a sad se ispostavilo da nisu,krkaj koliko hoces? Gluposti.
[ Sceka @ 14.07.2011. 22:07 ] @
@ Ivan Dimkovic
Prilicno brkas neke stvari ali i ocigledno je da nikada nisi bio na selu. To zakljucujem jer niko ko je bio na selu i probao namirnice koje se gaje za sopstvenu upotrebu ne moze da ne shvata o cemu neki pricaju a narocito da prica o 'placebo' efektu onako kako ti pricas!!! Reci da paradajz koji se odgaja za svoje potrebe sa paradajzom koji isti proizvodjac (seljak) odgaja za prodaju nemaju razlike po kvalitetu je besmislica koja retko sa cime moze da se poredi!!! Pricati o vinu i reci da strucnjaci nemaju pojma i da se ne razlikuju po kvalitetu u odnosu na cenu?!?!?! Moze da se nadje neki duplikat koji je isto kvalitetan ali neuporedivo jeftiniji, pobogu?!?!?!?!?!?!?!?! :)) "...posto je percepcija "kvaliteta" stvar kulture i kulturno nametnutih ukusa i trenutnih trendova" jos jedna besmislica koja me razveselila veceras!!! Ma glupo je ovako, skoro svaka tvoja recenica u ovoj temi je neverovatno pogresna po raznim pitanjima!!! Ali samo par najnovijih bisera, da nastavimo navedenu recenicu "...znas, busmani vole insekte i to je specijalitet tamo, ili sta je specijalitet u Mongoliji recimo...), a ne nekakvih matematicki-preciznih pravila" - kakve veze ovo ima sa kvalitetom ili sa zdravom hranom generalno?!?!?! Neko VOLI insekte a neko NE VOLI insekte?!?!?! Kakve to veze ima sa kvalitetom?!Dalje "Za nekog je masno meso, recimo, "nekvalitetno" - a za nekog je to kvalitet." - PA nije rec o "nekome" i sta taj "neko" kaze ili sta taj "neko" misli ili stase tom "nekome" svidja i slicno!!! To o cemu ti pricas je stvar ukusa a ako neko kao ti brka pojmove pa kaze "meni se ovo vise svidja i zato mislim da je kvalitetnije" je problem tog "nekog" sto ne razlikuje "licno svidjanje" od "kvaliteta" i ne shvata da to nema veze jedno sa drugim!!!! Postoje pravila koja odredjuju kvalitet svega na ovom svetu i doneta su posle godina i godina ispitivanja svim mogucim sredstvima da bi se dobile neke reference koje vaze u svetu!!!! Nikakve to nema veze sa onim sto ti pricas jer ti brkas pojmove, cudno ih kombinujuci, ili se pozivas na nesto sto je u nekom trenutku a za neke i necije potrebe uradjeno pa objavljeno!!!!! Pa jesi li ikada bio na pijaci?! Da jesi primetio bi da seljaci kad doruckuju nikada ne jedu ono sto prodaju nego vade "ispod tezge" ono sto su poneli od kuce za sebe! Pa sta su oni glupi pa ne shvataju da nema razlike u kvalitetu, sve je to placebo efekat!!! Neverovarno!!! Nemam reci!!!
Ma dobro, trajalo bi suvise dugo jer se svaka tvoja recenica moze (i treba) analizirati a ja nemam sada nameru da to radim! Drugi put sa zadovoljstvom! :))
Pozdrav!
[ Horvat @ 14.07.2011. 22:47 ] @
samo da kazem rec dve u vezi toliko pominjanih paradajzova
da, sorta mnogo znaci
npr. postoje neke sorte paradajzova koje daju plodove koji su svi iste velicine, iste boje... to je ono kad vidite na reklami "lepo na okoooo", al takav paradajz je ODVRATNOG ukusa, ali zato taj paradajz ne menja osobine (ne truli) ni nakon mesec dana stajanja ;)
drugo, pored same vrste, bitna je prihrana i voda...
sto se samih otrova tice, zavisi kako koji, UGLAVNOM, ne uticu na ukus krajnjeg proizvoda (ako se pridrzavas uputstava i ne stavis na 10l otrov koji ide na 1000l, primera radi)
inace, sam zakon je bzvz, ako ga i usvoje, nece me zacuditi, jer je samo jos jedan nacin kako golotinji jos skinuti koze s ledja,a da pri tome svoje drage audije i dedinje ne daju (da ne bude zabune, nikakve ovo veze nema sa kvazi pozicijom, ili kvazi opozicijom, ista g*vna, koja samo cekaju priliku da oni budu "malo vise" da bi njima vise palo u dzep, a ne da bi narodu pomogli, za cega bi po nekoj zdravoj logici trebali da budu tamo)
sto se vina tice, gledao sam neki dan, mislim da se emisija zove kitchen nighmares ili the f word, ne secam se sad naziva , sama radnja "emisije" nije bitna , bitno je nesto drugo, gostovao je kod jedne devojke koja je ljubitelj penjusavih vina i podvrgnuo ju je double blind testu
1. skontala je koje je kvalitetnije vino
2. skontala je da i ako je vino jeftinije nije manje kvalitetno (tu nisu razlike 2$ 2000$,nego nekih 20-200$ i ona druga kategorija)
i kuvar je imao komentar u vezi tacke 2 da to sto su neka vina skuplja u prodavnici ne znaci da su ista kvalitetnija od onih manje skupih,ali u istoj kategoriji
sva ova prepucavanja me podsete na onu "evian" ili kako se zove vodu, nesto ne bih rekao da ta voda vredi nekih 100x vise od prosecne mineralne vode
kao i onaj crystal penjusavo vino
placas marku, "statusni simbol", kao npr rolex ili ferrari...
no ovo nema nikakve veze sa zdravom hranom
edit:
hahaha, u vezi bbc emisije
Citat:
Well............ there HAS been some suggestion that the particular bottle used to win the award wasn't exactly filled with the same wine you could actually by for $3.......... or $2 (depending on where you live). There was most certainly something off about that!
Permalink | Reply
By Midlife on Aug 31, 2010 06:03PM
re: ZenSojourner
I do not want to be sued for libel. But -- considering I was there -- let's just say that Midlife is correct in his suggestion.
Ivan Dimković: ko da hebeni paradajz ima pojma gde raste ili da ga srpski seljak ne prska cim sve stigne.
Ako Eskimi pročitaju ovo počeće i oni da gaje paradjz, šta zna paradajz šta je klima, sastav zemljišta i sl. Ivane svaka ti čast, stručnjak si za svaku oblast!
P.S.
Bitna razlika između povrća iz marketa i sa pijace je i to što se za markete uglavnom bere nedovoljno zrelo povrće koje tokom transporta i vremena provedenog u skladištu nasilno sazri.
[ Ovaj @ 15.07.2011. 14:13 ] @
Ukus se formira uzastopnim ponavljanjem u unosenju odredjenih vrsta hrane tokom zivota.
Malo je mladih roditelja danas ubralo u dvoristu maslacka, bokvice, cuvarkuce ... pa to dalo svojoj deci da pojedu.
Kad ti pocnes detetu sa godinu dana starosti da uguravas u usta virsle, pastete, cips, keks, cokoladne bananice, gumene bombone i kojekakvo ostalo djubre iz supermarketa, onda je normalno da ce to dete sa svojih 20 godina na forumima, gde je tema zdrava hrana da pise o ukusu hrane , verujuci da je nesto zdravo zato sto je to njemu ukusno, kao sto je normalno i da hodajuci hamburger sa youtube-a ne pravi razliku izmedju pravog i sintetickog paradajza, jer on nikada nije ni video paradajz u zivotu, a do svoje 35. godine je verovao da na stabljici paradajza rastu konzerve sa kecapom.
Jednom sam bio prisutan kad mlada americka majka kupuje sinu (oboje ogromnih gabarita) hamburger, pa kaze - Stavite i kecapa, doktor je rekao da mora i malo povrca da jede.
[ Sceka @ 15.07.2011. 14:38 ] @
Citat:
Ovaj: Ukus se formira uzastopnim ponavljanjem u unosenju odredjenih vrsta hrane tokom zivota.
Malo je mladih roditelja danas ubralo u dvoristu maslacka, bokvice, cuvarkuce ... pa to dalo svojoj deci da pojedu.
Kad ti pocnes detetu sa godinu dana starosti da uguravas u usta virsle, pastete, cips, keks, cokoladne bananice, gumene bombone i kojekakvo ostalo djubre iz supermarketa, onda je normalno da ce to dete sa svojih 20 godina na forumima, gde je tema zdrava hrana da pise o ukusu hrane , verujuci da je nesto zdravo zato sto je to njemu ukusno, kao sto je normalno i da hodajuci hamburger sa youtube-a ne pravi razliku izmedju pravog i sintetickog paradajza, jer on nikada nije ni video paradajz u zivotu, a do svoje 35. godine je verovao da na stabljici paradajza rastu konzerve sa kecapom.
Jednom sam bio prisutan kad mlada americka majka kupuje sinu (oboje ogromnih gabarita) hamburger, pa kaze - Stavite i kecapa, doktor je rekao da mora i malo povrca da jede.
+1
Bravo!!!
Amerikanci su cudo! :))))))))))
[ burex @ 15.07.2011. 15:01 ] @
Vezano za paradajz...
Više vrsta paradajza postoji, to se podrazumeva. "Najparadajzičniji" ukus imaju cherry tomatoes po mom mišljenju, jer je dosta ukusa napakovano na malu zapreminu. Postoji dosta hibrida ("Slonovo uvo", "volovo srce" i sl. čudni nazivi) koji imaju bolji ukus od našeg tkzv. "jabučara", ali oni nisu baš jeftini pa ih seljaci i ne koriste. Ali pravi razlog za razliku u ukusima je sledeći: Prodavci na pijacama ne ubiraju paradajz kada sazri, već kada je lep tvrd i ružičast, pa ga puste da zacrveni na tezgi a da se ne izudara od truskanja auta. Zbog toga kada presečete kupovni paradajz često vidite šupljine, zelene/bele delove i mnogo tvrđi deo gde je išla stabljika... zbog toga je ukus bled i nikakav. Kada se ubere paradajz iz bašte, uglavnom je lep, crven i sazreo. Taman za trpezu.
Prskati paradajz uopšte nije ništa otrovno ako se pridržavate pravila. Štaviše, sama stabljika paradajza je otrovna prirodno. Pravi problem jeste kada seljak uzme da vrši merenje otrova, pa ubaci 3x više "da se ima".
Vezano za vest: Neka crknu. Ako se ovako nešto napravi, ima da procveta trgovina na crno mesom i mesnim prerađevinama, bez regulacija i sl.
[ DaliborP @ 15.07.2011. 15:09 ] @
Citat:
Amerikanci su cudo! :))))))))))
Pricajte vi sta hocete, ali ja nigde bolje i ukusnije ne jedem nego kad sam u Americi. Kvalitet hrane po restoranima je neprevazidjen.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2011. 15:35 ] @
+1
Takodje, i najbolji nivo usluge kao i izbor.
[ Lazar-I @ 15.07.2011. 15:43 ] @
Citat:
burex: Postoji dosta hibrida ("Slonovo uvo", "volovo srce" i sl. čudni nazivi) koji imaju bolji ukus od našeg tkzv. "jabučara", ali oni nisu baš jeftini pa ih seljaci i ne koriste.
Volovsko srce ima odličan ukus, a nije rasprostranjen jer je previše mekan, nema veze sa cenom. Slonovo uvo je sorta paprike.
Citat:
burex: Pravi problem jeste kada seljak uzme da vrši merenje otrova, pa ubaci 3x više "da se ima".
Verovatno ima i toga ali toliko malo da nije vredno pomena. Pesticidi su skupi, tako da verovatno ima više onih koji ubace nešto manje preparata nego što je propisano. Problem predstavlja nepoštovanje karence. Karenca je minimalno vreme koje mora da protekne od tretiranja biljke pesticidom do berbe.
[ Sceka @ 15.07.2011. 16:28 ] @
Citat:
DaliborP: Pricajte vi sta hocete, ali ja nigde bolje i ukusnije ne jedem nego kad sam u Americi. Kvalitet hrane po restoranima je neprevazidjen.
Naravno, niko, pa ni ja, nema prava da se mesa u neciji ukus! Odnosno, tebi se to svidja, svidelo, svidjace se... i to je ok! Nisam bio tamo ali sam cuo da su im i porcije mnogo vece nego bilo gde u Evropi. Ali pricati o kvalitetu americke hrane tako da se kaze da je neprevazidjen?!?!?!?! Pa sami Amerikanci kazu da imaju najnekvalitetniju hranu na svetu i vec 20 godina muku muce sa tim problemom!!! A ti kao da kazes "ma nemaju amerikanci pojma o svojoj hrani, ja bolje od njih znam jer mi se svidja"!!! :) Opet se brkaju pojmovi - jedno je da li i koliko ti se nesto svidja a sasvim druga stvar je kvalitet toga!!! Da imaju kvalitetnu hranu ne bi im bili potrebni svi ti umaci i ostale stvari koje daju ukus hrani koja je bez toga bezukusna!!! :)) Ja se izvinjavam ali to sami Amerikanci tvrde!!!
Ne znam, ali ja sam često iz nemačke nabavljao F1 hibride, već se ni ne sećam koji su, ali su uvek bili skuplji nego da se radi sa domaćim sortama... doduše, zbog veličine i ukusa se isplati.
[ Lazar-I @ 15.07.2011. 17:15 ] @
Volovsko srce i slonovo uvo proizvodi Superior iz Velike plane. Profesionalni proizvođači gaje uglavnom F1 hibride i cena semena nije problem iako je viša. Isplati se zbog viših prinosa i dobrih osobina plodova. "Jabučar" koji kupuješ na pijaci najverovatnije uopšte nije jabučar već neki hibrid. Pravi jabučar ima sličan ukus kao volovsko srce i takođe je previše mekan. Gajio sam za svoje potrebe i jabučar i volovsko srce(staru sortu, mada ne sumnjam da je i Superirov dobar) i ukus je bolji od većine hibrida, ali nije dobar za transport i ne može dugo da stoji nakon berbe.
P.S.
Našao sam na vebu sortu koju sam sadio, neko ju je nazvao Kosovo :)
Citat:
Kosovo #4472 (30 seeds) $2.95
This wonderful variety came from a former U.N. worker in Kosovo, who passed it down to Carolyn Male. Huge, deep pink heart-shaped fruit has a sweet rich flavor and is very meaty while still being juicy. Production is excellent and the tomatoes are simply beautiful, but it is the delectable and intense tomato flavor that really makes this one special. Tomatoes can grow up to 1 pound, with ranges from 10 to 18 ozs. Indeterminate. 75-80 days.
[Ovu poruku je menjao Lazar-I dana 15.07.2011. u 18:32 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2011. 19:46 ] @
Citat:
Sceka
Ali pricati o kvalitetu americke hrane tako da se kaze da je neprevazidjen?!?!?!?! Pa sami Amerikanci kazu da imaju najnekvalitetniju hranu na svetu i vec 20 godina muku muce sa tim problemom!!! A t
Jbt...
Vidi, ovako, ne postoji "americka hrana" - postoji americka kuhinja i njihov tipican nacin ishrane.
Medjutim prilicno sam siguran da to nije ono na sta DaliborP misli. Posto sam kazes da nisi nikad bio tamo, malo je besmisleno da se raspravljamo o tome.
Hint: radi se o restoranima - ne McDonald's-u, KFC-u ili BurgerKing-u, vec restoranima za, kako se kaze, "fine dining".
Tu je usluga kao i izbor i kvalitet hrane jednostavno daleko veci nego u vecini Evrope, sa izuzetkom Francuske, Italije, Grcke ali samo za njihove lokalne kuhinje - fora je sto u USA imas odlican izbor kompletne medjunarodne kuhinje pripremljene od najkvalitetnijih namirnica (naravno, ako si spreman da takav restoran nadjes, i da to platis - je li).
Mislim, da ne duzim, plasticni primer - u USA, npr, mozes jesti odlicnu toro tunu nista losiju od Japana, ili ostalu ribu koja je super sveza, dok recimo u Nemackoj recimo ima da se prilicno namucis da nadjes kvalitetan japanski restoran + kada ga nadjes, bices razvaljen od troskova, dok su ostali "japanski" restorani u stvari kvazi-japanski sa kuvarom iz Kine ili Vijetnama i ribom koja je vidno losijeg kvaliteta.
O italijanskoj i francuskoj kuhinji da ne pricamo - u USA imas sve sto imas i u Ita/FR, uz mnogo bolji nivo usluge. Naravno, nisu svi ITA/FR restorani u USA dobri, ali ako zivis u vecem gradu, neces imati nikakav problem da nadjes kvalitetno mesto koje koristi najkvalitetnije i najsvezije namirnice.
Sa druge strane, dobar deo Amerikanaca jednostavno nema para / vremena da se tako hrani, pa jedu brzu hranu. Opet, ne vidim sto se ta hrana toliko napada - osim ako ne pricamo o trans-mastima koje se izbacuju i koje zaista jesu lose (mada, te masti su se koristile i u ne-brzoj hrani), brza hrana je hranljiva i nista vise ili manje stetna od bilo koje druge - ako je jedes u meri koja je normalna.
E, sad, ako neko nabije 10 hamburgera u usta - to naravno nece biti dobro za njegovo zdravlje, ali isto tako ne bi bilo dobro da u usta nabije 10 rib-eye steak-ova... jedino sto 10 hamburgera kostaju $30, dok 10 rib-eye steakova kostaju $300... pa nema puno ljudi koji rib-eye steak-ovima urnisali svoje zdravlje (a i ti sto jesu imaju sasvim dovoljno love da se lece, ocigledno).
Takodje, niko ti u USA ne brani da odes u prodavnicu i kupujes "zdravu hranu", sveze i kvalitetno meso, voce, povrce... ali, opet, to zahteva kuvanje (vreme) + takva hrana, gle iznenadjenja, kosta vise (za neke znacajno vise) od jeftinije masovno-proizvedene / procesirane hrane.
[ deerbeer @ 15.07.2011. 19:52 ] @
Tako sam i ja shvatio Dalibora . A sad dolazimo do najvaznijeg dela tj. pitanja:
Koji procenat ljudi u USA se hrani u restoranima svaki dan ?
Ili ako ne jedu u restoranu koliko njih kupuje takve iste namirnice istog kvaliteta ?
Pustite vi te price dosao sam na odmor u USA pa sam 3-4 puta svratio do restorana da jedem ko covek .
To spada u provod a ovo gore u ishranu .Tako da brkate malo pojmove .
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2011. 19:59 ] @
Ne vidim nikakvo brkanje pojmova.
U USA, bas kao i svugde drugde imas izbor - mozes da se hranis kvalitetno, sto zahteva ili novac (restoran) ili vreme i novac (ako kuvas kuci) - ili ces se hraniti manje kvalitetno, ali ces stedeti pare - ili ces se hraniti dobro ali ces morati to da ekstra platis. Fora je sto u USA imas odlican izbor sto se dobre hrane tice, mnogo veci nego u gomili drugih zemalja.
A izbor izmedju kvaliteta i cene je vala bas svuda na svetu fakat zivota za vecinu ljudi - sta, u Srbiji se samo valja super-kvalitetna hrana? Ili svi kuci kuvaju uz pomoc najkvalitetnijih namirnica? Verovatno vegeta i njeni derivati nabijeni glutamatom spadaju u to ;-)
Ono, spustite se malo na zemlju - ko da ne bi svi jeli mediteransku kuhinju lepo spremljenu kuci od najboljih sastojaka. Hint hint: mnogi nemaju love za to zadovoljstvo, a mnogi isto nemaju ni vremena za tako nesto ako pricamo o kuvanju.
Takav je zivot.
Ako imate vremena da kuvate sebi, ili vam to neko radi za dzabe i imate love da kupujete kvalitetne namirnice ili da jedete u dobrim restoranima - smatrajte to luksuzom i budite srecni zbog toga. Ogromna vecina ljudi na ovom svetu nema taj luksuz.
[ Isak666 @ 15.07.2011. 20:13 ] @
^^
I ti sto klopaju brzu hranu imaju pristup jeftinom povrcu i sl, ali i poljima da po njima potrose po koju kaloriju ;)
Poslovi sve vise nisu takvi da je potreban veci zamor i potrosnja energije, a hrana je dostupnija.
E sto neko ne moze da balansira izmedju toga, nije mu kriva hrana.
Tako ni taj porez nece uraditi nista, verovatno.
[ Sceka @ 15.07.2011. 20:15 ] @
Citat:
deerbeer: Tako sam i ja shvatio Dalibora . A sad dolazimo do najvaznijeg dela tj. pitanja: Koji procenat ljudi u USA se hrani u restoranima svaki dan ?
Ili ako ne jedu u restoranu koliko njih kupuje takve iste namirnice istog kvaliteta ?
Pustite vi te price dosao sam na odmor u USA pa sam 3-4 puta svratio do restorana da jedem ko covek .
To spada u provod a ovo gore u ishranu .Tako da brkate malo pojmove .
Tako je!
Ali i jos nesto, naime, i u tim i u bilo kojim restoranima se 'kuhinja' bazira na hrani (namirnicama) a sami Amerikanci tvrde da imaju veliki problem s' tim sto im je hrana (namirnice) losa, nekvalitetna! Imaju losu osnovu (nekvalitetnu) za kuvanje bilo da je to meso, povrce, voce...!!!
@Ivan Dimkovic
Inace, samo kao informacija, ja sam Diabeticar tako da, ako znas sta to znaci, sigurno vise znam o kvalitetu namirnica (hrane uopste!) od tebe jer je to nesto sto je sustinski znacajno (od zivotnog znacaja) za svakog Diabeticara!!! Mogao bih o kvalitetu hrane (namirnica) danima da pricam dokumentovano po svim pitanjima i to sa vise aspekata, a i na bazi cinjenica, proverenih iskustava a i iz licnog iskustva!!! Znaci kvalitet a ne koliko i kako se nekome svidja nesto ili ne!!!! Zato tako i reagujem jer se tako olako i pausalno daju izjave o hrani, nevodeci racuna da ce to neko prihvatiti zdravo za gotovo!!! Znaci, ako se ti 'prejedes' nezdrave (nekvalitetne) hrane - nikom nista, tesko ces da zaspes, mozda ce te boleti stomak a mozda nista od toga, zavisi od godina zivota! Ako se ja 'prejedem' od nezdrave (nekvalitetne) hrane - zivot mi je u opasnosti! Pa sad ti vidi kome je bitnije da zna sve o hrani, tebi ili meni?! Morao sam ovo sve da napisem da se ne pomisli da imam nesto licno protiv tebe, daleko od toga, cak su mi vrlo interesantni tvoji postovi, generalno ali reagujem na nesto sto nema veze sa zivotom pa bilo ko da je u pitanju a ti si, sticajem okolnosti, napisao u nekoliko postova u ovoj temi uzasno puno 'nebuloznih' stvari, izvinjavam se na 'mom francuskom'!!! :) Znaci, nemo' 'se ljutis! OK?! :))
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2011. 20:20 ] @
Citat:
Sceka
Ali i jos nesto, naime, i u tim i u bilo kojim restoranima se 'kuhinja' bazira na hrani (namirnicama) a sami Amerikanci tvrde da imaju veliki problem s' tim sto im je hrana (namirnice) losa, nekvalitetna! Imaju losu osnovu (nekvalitetnu) za kuvanje bilo da je to meso, povrce, voce...!!!
Nemam pojma koji se to "Amerikanci zale" ali u svakom vecem gradu u USA mozes da kupis kvalitetnu hranu koja ce sigurno vise nego zadovoljiti i tvoje standarde i dijetetske potrebe + imaces garantovano daleko veci izbor nego u Srbiji. Mislim to je toliko smesno dovoditi u pitanje da stvarno ne znam uopste zasto se prica o ovome. Sta, treba sad neko da kaci slike prodavnica "zdrave hrane" ili sta?
Ameri su inace poznati kao ljudi koji vole da se zale i zakeraju (i, generalno, puno s*ru) pa ne cudi da cujes da se mnogi zale - ali to na sta se oni zale blage veze nema sa dostupnoscu kvalitetne hrane, vec sa necim drugim.
Da, postoji situacija u USA da u siromasnim delovima gradova nema nicega drugog nego jeftine procesirane hrane - ali to je nista drugo nego odgovor trzista na to sta ti ljudi koji tu zive kupuju. Ono, nije bas najbolji biznis da otvoris prodavnicu bio-organic-green-ovo-ono hrane u nekom naselju gde ljudi rade za minimalac, bas kao sto nije pametno da otvoris prodavnicu sa opremom za surf u Kazahstanu.
Ako ti se bas zalomilo da zivis u takvom naselju, a zelis da potrosis veci deo svog budzeta na ishranu kako bi bila kvalitetnija od tvojih komsija ili imas takve zdravstvene potrebe, sednes u auto, odes do bogatijeg dela grada i tu imas sta god ti treba.
[ Srđan Pavlović @ 15.07.2011. 20:22 ] @
Citat:
ja sam Diabeticar tako da, ako znas sta to znaci, sigurno vise znam o kvalitetu namirnica (hrane uopste!) od tebe
Nije ti bas neka logika, mozda je Ivanova strina od sogora doktor nauka iz oblasti nutricije, otkud znas. Bolje izneti neke validne argumente o uticaju nekih namirnica, tj. njihovog sadrzaja na zdravlje. Najveci problem sa ishranom dolazi od neumerenosti, bar kada su ti fast-fudovi u pitanju. Verovao ili ne, i od obicne vode moze prilicno da ti se slosi ako preteras sa unosenjem.
[ deerbeer @ 15.07.2011. 20:41 ] @
@Ivan Dimkovic
Vidi , ne sporim ja postojanje izbora najrazilicitijih kuhinja u USA .
Samo taj izbor u praksi izgleda malo drugacije jer sam bas pre par dana pricao sa ortakom koji je tamo vec nekoliko godina .
On i zena su zaposleni .
U pocetku se hranio junk food-om izgledao je kao mecka deformisana i nedugo zatim se kljukao pilulama,
Kad je shvatio kuda to ide posle je presao na malo "kvalitetnije namirnice" a junk food je zastupljen 10% .
Rezultat toga je : Nema ustede nikakve ode plata . Ja mu kazem : Ok zdravlje nema cenu i to je dobro sta bi ti hteo .
Eee al kad bi hteo stambeni kredit da bi imao svoj stan onda jedno veliko "PRC" daj tamo one hamburgere .
Tako da "praksa" tamo pokazuje dzabe ti izbor ako nemas gde da zivis . Ustvari ga nemas. Al dobro America je "The land of oportunity " .
A kad pogledam i probam ostale medjunarodne kuhinje i hrana kojom se raja hrani -
recimo da je kineska klopa (teletina , piletina sa raznovrsnim povrcem) daleko zdravija od burger kingova i mc-donaldsa
i ne fiksaju je kojekakvim s.ranjima opasnim po zdravlje tako da onda nije toliki problem je jesti ako nemas para za nesto bolje .
[ Isak666 @ 15.07.2011. 20:45 ] @
Pa kazi ortaku da pocne da kuva, a ne da se hrani u restoranima.
Malo paprika, krompir, kupus, luk, sargarepa, pasulj, spanac - a ako ti kaze da je to skuplje nego da se kupi nego dupli mek, onda te lozi.
[ Srđan Pavlović @ 15.07.2011. 20:46 ] @
Da, ali tu treba uracunati i da vreme kosta, nazalost, kao i sama priprema,
nije to samo cista cena tih namirnica... ne moze se tako gledati.
[ Isak666 @ 15.07.2011. 20:48 ] @
^^
U svakom slucaju jeftinije nego u restoranu.
Bar je tako kod par milijarde ljudi, ali ok, ima izuzetaka.
[ deerbeer @ 15.07.2011. 20:48 ] @
Citat:
Isak666: Pa kazi ortaku da pocne da kuva, a ne da se hrani u restoranima.
Malo paprika, krompir, kupus, luk, sargarepa, pasulj, spanac - a ako ti kaze da je to skuplje nego da se kupi nego dupli mek, onda te lozi.
Pa to i radi , kakvi crni restorani i stejkovi :) Ne bi ga tada pokrile ni 3 plate :)
A druga stvar je imas krompir luk sargarepu u rasponu cena od 1$ - 5$ . POgadjas zasto .
A sto kaze Srdjan tu si nekad i kratak sa vremenom .
[ Isak666 @ 15.07.2011. 20:49 ] @
^^
Eto ti post iznad, a da je jeftinije u restoranu nego da kuva - to je ludilo, sorry.
Koja je razlika izmedju krompira koji ti neko prodaje za 1€ ili vise?!
Kilo krompira nije jedna porcija, btw.
[ deerbeer @ 15.07.2011. 20:58 ] @
Isace , zasto se junk-food ujedno zove i fast-food ?
Zato sto vecina raje rmba po ceo dan i nadje malko vremena da ubaci nesto iz burger-kinga u kljun .
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2011. 20:58 ] @
Citat:
deerbeer
@Ivan Dimkovic
Vidi , ne sporim ja postojanje izbora najrazilicitijih kuhinja u USA .
Samo taj izbor u praksi izgleda malo drugacije jer sam bas pre par dana pricao sa ortakom koji je tamo vec nekoliko godina .
On i zena su zaposleni .
U pocetku se hranio junk food-om izgledao je kao mecka deformisana i nedugo zatim se kljukao pilulama,
Kad je shvatio kuda to ide posle je presao na malo "kvalitetnije namirnice" a junk food je zastupljen 10% .
Rezultat toga je : Nema ustede nikakve ode plata . Ja mu kazem : Ok zdravlje nema cenu i to je dobro sta bi ti hteo .
Eee al kad bi hteo stambeni kredit da bi imao svoj stan onda jedno veliko "PRC" daj tamo one hamburgere .
Tako da "praksa" tamo pokazuje dzabe ti izbor ako nemas gde da zivis . Ustvari ga nemas. Al dobro America je "The land of oportunity " .
A kad pogledam i probam ostale medjunarodne kuhinje i hrana kojom se raja hrani -
recimo da je kineska klopa (teletina , piletina sa raznovrsnim povrcem) daleko zdravija od burger kingova i mc-donaldsa
i ne fiksaju je kojekakvim s.ranjima opasnim po zdravlje tako da onda nije toliki problem je jesti ako nemas para za nesto bolje .
Amerika jeste "land of opportunity". Da nije, ne bi se cekalo 9+ godina na zelenu kartu za vecinu kategorija.
Fora je da ljudi kao sto si ti prave pogresna poredjenja pa se onda pokusava praviti nekakav sarkazam.
Tvoj ortak bi se hranio bolje u Srbiji ako bi ziveo u stanu sa roditeljima, ili ako ga je dobio u nasledstvo. Sa tim bi mu mozda ostajalo vise love od plate da se hrani dobro... Ili to, ili da ima opciju da mu neko u familiji ne radi i kuva.
Ako nije, i ako bi morao da placa SVOJ stan od nule - sto znaci da bi morao da radi 40+ sati nedeljno (citaj: bar 50), prilicno sam siguran da su sanse da bi ziveo gore, i hranio se losije zato sto bi i u Srbiji morao da jede identicnu hranu sa slicnim primanjima (relativnim).
Postoje male sanse da to nije tako, ali te sanse su rezervisane za vrlo mali deo stanovnistva (ne racunam politicare i "povezane", one koji su dobili na lutriji neke silne pare - vec neki mali broj visokih strucnjaka koji su i u Srbiji jako dobro placeni). Mada opet, ako spada u visoko placene strucnjake, i u USA bi mu ostajalo sasvim dovoljno love i za kucu na kredit i dobru hranu.
Prema tome... kada poredimo "apples to apples" slika je sasvim drugacija.
Osim ako ne mislis da je zdranje hamburgera i pica sa kioska u Srbiji bolja opcija od KFC-a ili BK-a u USA.
Ili su hamburegeri i pice u Srbiji magicno drugaciji? Pravili ih jednorozi sa ljubavlju :-)
Citat:
Isace , zasto se junk-food ujedno zove i fast-food ?
Zato sto vecina raje rmba po ceo dan i nadje malko vremena da ubaci nesto iz burger-kinga u kljun .
Tvoj ortak je postao debeo ne zato sto je fast-food "junk", vec zato sto je u sebe unosio vise kalorija nego sto potrosi. I u fast-food restoranima se mozes hraniti tako da ne premasujes svoje potrebe - treba samo stati a ne zdrati najvecu porciju, i stalno pri sebi imati kojekakve cipseve, cokolade, zasecerena pica i sl...
Da li mu je kriv McDonald's za to? Tesko. Ocigledno ne moze da se kontrolise ako je postao debeo, pa bi bio isto tako debeo samo da ima dovoljno love i za "zdravu hranu", zato sto bi i nju unosio preko svojih potreba...
[ Isak666 @ 15.07.2011. 21:02 ] @
Citat:
deerbeer: Isace , zasto se junk-food ujedno zove i fast-food ?
Na kojoj planeti ti zivis, sorry?
Ima pauzu za rucak, neka kuva kad dodje sa posla za sutra i nosi.
Neka namesti sendvic i ponese. Kupi kilo jabuka uz sendvic za cenu jednog burgera i imace po jednu uz svaki obrok skoro cele nedelje.
Ne, on se vratio Mc Donald's-u.
To su price za malu decu.
Ako neko ima kredit za vratom, poslednje sto mu treba je da bude idiot.
A ovo oko radnika koji rmbaju ceo dan po Amerikama - nemoj molim te.
Vecina velikih firmi ima svoje jeftine kantine, a ako nema - imaju pauzu za rucak, pa mogu primeniti racionalni model koji sam naveo.
[ deerbeer @ 15.07.2011. 21:11 ] @
Jbt, gde sam ja ovde pominjao srbiju nije mi jasno i otkud ti sad to kao neki argument .
Ti si sad u nekom tripu da sam anti americki raspolozen i da sad ispaljujem neke svoje frustracije.
Ima pauzu za rucak, neka kuva kad dodje sa posla za sutra i nosi.
Neka namesti sendvic i ponese.
Alo?! Kuc kuc.
Ako neko ima kredit za vratom, poslednje sto mu treba je da bude idiot.
A ovo oko radnika koji rmbaju ceo dan po Amerikama - nemoj molim te.
Vecina velikih firmi ima svoje jeftine kantine, a ako nema - imaju pauzu za rucak, pa mogu primeniti racionalni model koji sam naveo.
Covece rekao mi je da kupovina kvalitetnijih namirnica (od povrca , mesa, ribe zacina sta god) kosta i to ne malo vise nego dosta vise
i to bez preterivanja . Bilo sta sto nije fast food je skuplje i utice na budzet . Restorane da i ne spominjem .
Ako neces genetski modifikovan paradajz i soju i sargarepu platices je debelo skuplje.
Sta je sad tu toliko nejasno da bi potrosio toliko diskusije oko proste stvari .
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2011. 21:21 ] @
Citat:
deerbeer
Jbt, gde sam ja ovde pominjao srbiju nije mi jasno i otkud ti sad to kao neki argument .
Ti si sad u nekom tripu da sam anti americki raspolozen i da sad ispaljujem neke svoje frustracije.
Pa kazes kako je Amerika "land of opportunity" u prici koja implicira da i nije bas tako. Zvuci kao sarkazam.
A posto zvuci kao sarkazam, red je da malo pogledamo na cemu se taj sarkazam zasniva. Srbija je tu samo kao primer kako cela stvar nema veze sa USA.
Poeta price - Amerika jeste "land of opportunity" i vrlo verovatno tvoj ortak sa istim uslovima ne bi ziveo bolje na vecini zemaljske kugle. Tako da je cela prica bez puno smisla - gle cuda, svet koji mora da radi i ima primanja koja tek pokrivaju zivotne potrebe moraju da biraju prioritete i cesto da zrtvuju stvari... sledeca vest je da je papa katolik.
To sto on mora da bira izmedju kredita za kucu i skuplje hrane nema veze sa "land of opportunity" vec sa njegovim socio-ekonomskim statusom. To sto je on u USA ne menja magicno tu cinjenicu.
Citat:
Ako neces genetski modifikovan paradajz i soju i sargarepu platices je debelo skuplje.
Sta je sad tu toliko nejasno da bi potrosio toliko diskusije oko proste stvari .
Mozes slobodno da jedes genetski modifikovan paradajz i da sasvim zadovoljis ideje "zdrave ishrane" posto tom paradajzu nista ne 'fali sto se nutricionistiskih stvari tice. Tvoj organizam nema nikakvu korist od DNK-a tog paradajza niti ce biti u stanju da "prepozna" razliku izmedju DNK-a jednog i DNK-a drugog, pa je potenciranje GM price off-topic.
Problem je sasvim druge prirode - procesirana i brza hrana imaju vise kalorija na manjoj "kolicini" i to kosta mnogo manje, ne sprema se vec se odmah dobija - pa to onda utice da mnogi ljudi jedu vise nego sto im treba.
Opet, za to nije odgovorna ta hrana, vec ljudsko ponasanje.
[ Isak666 @ 15.07.2011. 21:25 ] @
@deerbeer
Pa to jednostavno nije istina.
Hrana nije jedino bio ili GM.
Niti je toliko skup kilogram povrca da se ne isplati kuvati, nego je jeftinije ici u McDonalds.
U DE je hrana jos skuplja nego u SAD i imam dvoje dece i nosim hranu uglavnom na posao koju sam spremio kuci.
Hej, za jedan Big Mek i pomfrit mogu kupiti manji dzak krompira i sta ne jos uz to, pa kuvati.
Pa pre cu da kupim malo svinjskog mesa i sam napraviti neke fasire sa dodatim hlebom ili slicno, jer je to jeftinije :))
Jednostavno, ni teoretski ne moze biti istina sto tvoj prijatelj navodi da je jeftinije da jede u Mc-u, nego da kuva.
Niti moze biti zdravije, sve da jede GM hranu.
[ deerbeer @ 15.07.2011. 21:35 ] @
Citat:
Pa kazes kako je Amerika "land of opportunity" u prici koja implicira da i nije bas tako. Zvuci kao sarkazam.
E pa pogresio si .Kako sam rekao tako sam i mislio ;)
Amerika ima neke svoje veoma dobre strane a neke jako lose.A za posao i biznis je ipak raj na zemlji.
Jednostavno nije nista crno-belo .
Citat:
Jednostavno, ni teoretski ne moze biti istina sto tvoj prijatelj navodi da je jeftinije da jede u Mc-u, nego da kuva.
Niti moze biti zdravije, sve da jede GM hranu.
Ok. A tvoj argument protiv kao i uvek je "lozi te ortak" ili te je to neko slagao .
Znam coveka 20 i vise godina bio je sportista i znam ga veoma dobro.
Usput najvise verujem svojim ocima :Znam kakav je izgledao pre a kako posle prestanka zdranja junk-fooda.
A covek kaze da sada ima manje para u novcaniku a pritom ne jede u restoranu .
Ako ti sad iz Nemacke znas bolje od njega onda nek bude tako .
[ Isak666 @ 15.07.2011. 21:43 ] @
Tvoj ortak je jedini koji zivi u SAD :)
Btw moji argumenti su cene, kuvanje i zdrava logika.
Prve dve stvari se daju proveriti i obraditi prostom matematikom prilicno lako.
Ako ti, kao covek koji je jednom u zivotu skuvao nesto, verujes da je jeftinije da jedes u restoranu, nego sam da spremis sebi rucak - onda nema poente da raspravljamo dalje.
[Ovu poruku je menjao Ovaj dana 15.07.2011. u 23:12 GMT+1]
[ Emil Ranc @ 15.07.2011. 23:51 ] @
Jedna veoma interesantna studija o tome kako konzumacija određene vrste hrane utiče na promenu telesne mase. Istraživanje su vršili naučnici sa Harvarda, a ono obuhvata preko 120.000 ispitanika i njihove navike tokom više od 20 godina. Interesantni rezultati, vredi pročitati. http://goo.gl/7Hwm1
[ milanche @ 16.07.2011. 07:23 ] @
Citat:
Ako ti, kao covek koji je jednom u zivotu skuvao nesto, verujes da je jeftinije da jedes u restoranu,
nego sam da spremis sebi rucak - onda nema poente da raspravljamo dalje.
Ima mnogo racunica na koje izgleda uopste ne pomisljas.
Prva i najosnovnija - koliko realno vredi tvoje vreme ?
Tacnije - isplati li ti se da se na dnevnoj bazi zezas oko sporeta. Ako cenu rucka zaradis za manje vremena nego
sto ti treba da taj rucak spremis, ocito je da ces lepo otici u restoran, biti posluzen, izabrati jelo po svom trenutnom
cefu, platiti i lagano otici, ne osvrnuvsi se na prljave sudove posle toga.
Druga racunica - koliko ti treba vremena da sebi izaranziras recimo neki 'fresh choice' - gomilu svezeg voca i
povrca. Da odes, nadjes sve to u radnji, doneses, operes, iseckas, zacinis, serviras.....za samo jedan obrok se
to definitivno ne isplati. Ako sve to izaranziras u vecim kolicinama, onda ili silujes sebe da to moras da sve
pojedes, i to u vrlo skorom roku, jer svezina povrca odlazi brzo. Daleko ti se vise isplati da lepo odes u neki
'fresh choice/all you can eat' restoran i za jedva nesto vecu cenu zakonski minimalne satnice (8.50 USD) lepo
napunis tanjir svezim vocem/povrcem po svom nahodjenju.
Okreni, obrni....u zemlji u kojoj je hrana generalno vrlo dostupna, gde postoji kultura cestih izlazaka u restorane
(ne obavezno skupe), masa ljudi nalazi laku i opravdanu racunicu u tome da sprema hranu samo po neki put
nedeljno, mahom nesto sto ili nema na menu-ju (razne lokalne kuhinje), ili kao vid rekreacije (da se malo misli
sklone od svakodnevne profesionalne rutine).
Porodice koje imaju privilegiju da je u kuci sa decom stalno ili keva ili baba (ili obadve), naravno, obicno kuvaju
znatno cesce. One druge u kojima oba roditelja rade, daleko cesce rese problem na drugi nacin (sto uopste, ali
uopste ne mora da znaci da je losiji nacin).
[Ovu poruku je menjao milanche dana 16.07.2011. u 08:48 GMT+1]
[ milanche @ 16.07.2011. 07:47 ] @
@deerbeer
Citat:
Covece rekao mi je da kupovina kvalitetnijih namirnica (od povrca , mesa, ribe zacina sta god) kosta i to ne malo vise nego dosta vise
i to bez preterivanja . Bilo sta sto nije fast food je skuplje i utice na budzet . Restorane da i ne spominjem .
Ne mogu da lako povezem ono sto znam iz iskustva sa time sto tvoj ortak (ili ti) pricate.
Kvalitetnija, organic hrana definitivno kosta vise. Da li je to nesto sto 'utice na budzet' - taj deo price mi je prilicno
neverovatan.
Bar u Kaliforniji odavno postoji institucija 'farmer's market-a' - u svakom manjem gradicu ima po neki trg na kojem
u odredjenom terminu u nedelji individualni proizvodjaci iz okoline iznesu svoje proizvode, voce, povrce, med, peciva,
ali i mesne (kobasice, sunke) i mlecne proizvode (sireve). Cene su vrlo, vrlo normalne, a proizvodi vrlo cesto nadprosecnog
kvaliteta.
Naravno, ko je snob (ili kad je neka zurba) moze da se zaleti i u Whole Foods i slicna mesta koji bas jesu skupi.
Citat:
Restorane da i ne spominjem
Tek o ovome ne znam sta da kazem.
Ako ti je ortak neki graduate student, sa vrlo skromnim primanjima i ogranicenim izborom poslova, onda OK - ni ja
svojevremeno u toj situaciji nisam ulazio u restoran osim kroz ulaz za osoblje.
Onog momenta kad mozes da radis bilo kakav normalno placen posao (dovoljan za prevailing wage H1B vizu, recimo),
restoran ne da je dostupan, nego od kolicine izbora nekad prosto boli mozak, dodje ti da zamolis nekoga da ti da ideju
gde da ides. Naravno, to sve vazi za vece, metropolitan oblasti (NYC, Chicago, Boston, Miami, New Orleans, LA, SF,
Portland, Seattle i po jos neko rafinirano mestasce), naravno da nece vaziti za neku red neck vukojebinu.
Cene - u vreme rucka za nekih 10-11 USD (minimalac koju NKV radna snaga zaradi za sat je 8.5 ili 8.75 USD, nisam siguran)
mozes apsolutno da biras gde ces i sta da jedes - od burgera, paste, sendvica, preko orijentalnih kuhinja (libanske/mediteranske,
avganistanske, iranske, indijske, mongolske, kineske, tajlandske, korejanske, japanske (sushi,...), meksicke (burritos, tacos,...),
seafood (cajun shrimp, ...), peruanske, tradicionalnih evropskih kuhinja (nemacke, italijanske, francuske, grcke).
Stvarno - nema sta nema i nema sta je obicnom Ziki nedostupno. Svaki crv moze bar jednom nedeljno da izvede porodicu
u restoran na rucak.
Prosto mi dodje da lepo odem i slikam menu-e i cene, i kako to sve izgleda na tanjiru (zapravo, neke slike vec i imam, samo
me mrzi da ih trazim po arhivi).
[ Horvat @ 16.07.2011. 10:29 ] @
milanche, i dorucak i rucak i veceru (i mozda ponekad neki medjuobrok) uzimas u restoranima?
a koliko ti kosta vreme da putujes po sat vremena na posao i jos toliko nazad?
[ Isak666 @ 16.07.2011. 12:48 ] @
Citat:
milanche: Ima mnogo racunica na koje izgleda uopste ne pomisljas.
Prva i najosnovnija - koliko realno vredi tvoje vreme ?
Tacnije - isplati li ti se da se na dnevnoj bazi zezas oko sporeta. Ako cenu rucka zaradis za manje vremena nego
sto ti treba da taj rucak spremis, ocito je da ces lepo otici u restoran, biti posluzen, izabrati jelo po svom trenutnom
cefu, platiti i lagano otici, ne osvrnuvsi se na prljave sudove posle toga.
Milanche, na sve sam to mislio.
Samo, ne zaboravi da se ovde radi o tipu koji zbog kredita nije u mogucnosti da sam kuva jer mu je to skuplje od restorana (sto nema veze sa istinom) i da takav covek ni nema mogucnost da razmislja o ovoj opciji koju navodis, pa sa te pozicije sam i pisao sve.
Ako hoce Deerbeeer, mogu mu proslediti za ortaka sajtove sa receptima za jedan euro ;)
Mislim, taj tip je vec za Leslijeve metode, ako je to sve istina, jer generalno - cela ova prica oko brze hrane, tipa koji nema para da kuva, Amerikanaca koji jadni rade ceo dan i jedva stignu do Burger Kinga, razlikama u ceni "kvalitetnog krompira" mi je hipernategnuta.
[ milanche @ 16.07.2011. 16:48 ] @
@Horvat
Ne znam od kakve vrednosti za konkretnu temu je moja licna prica. Pokusacu da ti dam neke opstije koordinate:
Citat:
a koliko ti kosta vreme da putujes po sat vremena na posao i jos toliko nazad?
Izbor rastojanja od kuce do posla je zadatost viseg reda. Primera radi, muz i zena negde kupe kucu,
dodju deca, podju u skolu, a onda, recimo, muz iz nekog razloga mora da promeni posao, i desi se da
je za tu njegovu konkretan profesionalni profil lokacija najblizeg posla znatno dalja.
Sta ce da rade u tom slucaju ?
Deca idu u skolu gde idu, zeni je posao i dalje blizu, par blokova dalje, moze i peske.
Resenje - muz mora da komutira daleko. Primera radi, trenutno u jednoj od firmi sa kojima saradjujem
imam dvoje ljudi kojima treba 2.5 sata da kolima dodju do posla. Naravno, dolaze dva puta nedeljno,
a ostalim danima rade od kuce, preko VPN-a.
Dakle, ako si hteo da kazes da je pametnije preseliti se blize poslu pa kuvati kod kuce - pa jeste, samo
u dobrom broju slucajeva je to slabo moguce.
Citat:
Horvat: milanche, i dorucak i rucak i veceru (i mozda ponekad neki medjuobrok)
uzimas u restoranima?
Sve zavisi od svega i svacega.
Prvo, pattern mog radnog dana je promenljiva kategorija, varira u toku nedelje, nekad moram da odgovorim
na iznenadne zahteve klijenata, nekad sam blizu mnostva dobrih izbora za hranu, nekad firma u kojoj boravim
pruza zaposlenima apsolutno sve od hrane besplatno, pocevsi od jagoda, malina, kupina, banana, jabuka ujutru
'na izvol'te', preko dobro nutriciono dizajniranog rucka, do kafa, cajeva, vocnih jogurta, mleka, string chees-ova
u friziderima, mnostva cerelija, itd.
Medjuobrok (neki kikiriki, badem, keks,...) uvek moze da se regulise iz vending masine za dolar ili manje.
Ne samo ja, nego i mnostvo mojih kolega svih doba nemamo apsolutno nikakvu ogradu da se odlucimo da li cemo
jesti kod kuce ili u restoranu. Ako treba da usput nesto obavim (telefoniram, skockam neki mail, na papiru izmozgam
neki dizajn), masu puta mi dodje daleko svrsishodnije da se uopste ne bavim spremanjem obroka. Nema prilike
i mesta na kojem necu naci bar troje-cetvoro ljudi koji hoce da izadju negde na rucak, tj. koji nisu poneli svoj rucak
od kuce.
Takodje, ponekad sa nekog od dobrih mesta uvece uzmem i donesem kuci neko dobro jelo, i time malo ukucane odmorim
od spremanja vecere.
Ako radim od kuce (sto se takodje desava), naravno da cu da nesto spremim. Inace sam tip koji voli da kuva,
zanimam se dosta za hranu, i uopste dolazim iz porodice koja se nije hranila po restoranima. Duznost mi je, doduse
preuzeta odavno. Deca kod kuce, naravno, jedu skoro iskljucivo hranu spremljenu kod kuce.
Sta hocu da kazem ? Razlika u dostupnosti i kvalitetu hrane spremljene kod kuce i hrane iz restorana je odprilike
tu negde, i odluka da se hranis po restoranima uopste nema isti prizvuk kao kod nas.
[ konislav @ 17.07.2011. 01:37 ] @
Nisam odusevljen Amerikom, ali po pitanju hrane, usluge u restoranima, posebno higijenom u restoranima i odnosom placeno-dobiveno ne mogu nista da prigovorim.
Ima nekolio problema koji se pojavljuju u ovoj diskusiji u vezi ishrane u Americi, a to su:
- jedan deo diskutanata pise nesto sto je cuo ili nacuo, a nije video i okusio.
- mesaju se pojmovi "restoran", nas pojam za restoran i tipovi restorana koji postoje u Americi se mnogo razlikuje
- nije tacno da u Americi nema zdrave i kvalitetne hrane, mozda je zdrava hrana malo skuplja, ali je mala verovatnoca da nezdravu hranu placas skupo, sto je slucaj kod nas.
- raznolikost ponude na tom trzistu i raznolikost ponude na nasem trzistu su neuporedive
- mislim, ne mogu da tvrdim, da je kontrola kvaliteta i ispravnosti namernica daleko stroza i ozbiljnija u Americi nego kod nas.
Sta sam ja primetio kod Americke hrane:
- generalno vole sladju hranu
- jedu manje hleba od nas
- krompir je dosta zastupljen
- prave bolje pice (pizza) od nasih picerija, cak mi je Americka pica (u Americi) bolja od Italijanske pice (u Italiji)
- CNN ih za*ebo da mogu jesti koliko hoce, ali ako piju dijetalnu Koka Kolu, da se nece udebljati. Tako da se cesto moze videti kako neko nosi dva-tri sendvica na po tri sprata svaki i uzima dijetalnu koka kolu.
- tesko je pronaci tecan jogurt (koliko sam video tamo je jogurt u cvrstom stanju)
- tesko je pronaci mineralnu-gaziranu vodu, tipa Knjaz Milos, Heba, Jamnica i ako je pronadjete dosta je skuplja od obicne vode. Govorim za tipicne Americke trzne centre, ne za specijalizirane Srpske ili Balkanske prodavnice.
Club Sandwich koji ce te dobiti u Americi je daleko bolji od Club Sandwich-a koji ce te dobiti u ostatku sveta, probao sam Club Sandwich u mozda 20 hotela u Evropi i Aziji , Americki je bez premca.
[ milanche @ 17.07.2011. 09:10 ] @
Citat:
konislav: Nisam odusevljen Amerikom, ali po pitanju hrane, usluge u restoranima, posebno higijenom u restoranima i odnosom placeno-dobiveno ne mogu nista da prigovorim.
Ima nekolio problema koji se pojavljuju u ovoj diskusiji u vezi ishrane u Americi, a to su:
- jedan deo diskutanata pise nesto sto je cuo ili nacuo, a nije video i okusio.
- mesaju se pojmovi "restoran", nas pojam za restoran i tipovi restorana koji postoje u Americi se mnogo razlikuje
- nije tacno da u Americi nema zdrave i kvalitetne hrane, mozda je zdrava hrana malo skuplja, ali je mala verovatnoca da nezdravu hranu placas skupo, sto je slucaj kod nas.
- raznolikost ponude na tom trzistu i raznolikost ponude na nasem trzistu su neuporedive
- mislim, ne mogu da tvrdim, da je kontrola kvaliteta i ispravnosti namernica daleko stroza i ozbiljnija u Americi nego kod nas.
Sve vrlo tacno.
Citat:
Sta sam ja primetio kod Americke hrane:
- generalno vole sladju hranu
- prave bolje pice (pizza) od nasih picerija, cak mi je Americka pica (u Americi) bolja od Italijanske pice (u Italiji)
- CNN ih za*ebo da mogu jesti koliko hoce, ali ako piju dijetalnu Koka Kolu, da se nece udebljati. Tako da se cesto moze videti kako neko nosi dva-tri sendvica na po tri sprata svaki i uzima dijetalnu koka kolu.
- tesko je pronaci tecan jogurt (koliko sam video tamo je jogurt u cvrstom stanju)
- tesko je pronaci mineralnu-gaziranu vodu, tipa Knjaz Milos, Heba, Jamnica i ako je pronadjete dosta je skuplja od obicne vode. Govorim za tipicne Americke trzne centre, ne za specijalizirane Srpske ili Balkanske prodavnice.
Club Sandwich koji ce te dobiti u Americi je daleko bolji od Club Sandwich-a koji ce te dobiti u ostatku sveta, probao sam Club Sandwich u mozda 20 hotela u Evropi i Aziji , Americki je bez premca.
Gotovo u svoj industrijski proizvedenoj hrani postoji corn syrup koji je kalorijska bomba.
Kolaci i sladoledi su znatno intenzivnijih ukusa nego nasi, sladji, i naravno, prave tezi atak na sistem za varenje.
Hleb - da, gotovo ga svi jedu manje nego mi, mada u masi restorana tipa evro-azijskog domena (evropa + iran)
ne propustaju da donesu uvek prvo hleb i buter.
Krompir - sve zavisi. U kuhinjama blizeg i dalekog istoka (sa bitnim izuzetkom filipinskih i malezijskih restorana) gotovo
da ga i nema, dominira pirinac kao prilog. Cak ga nesto ne pamtim ni kod meksikanaca, a vec recimo peruanska kuhinja
ga ima. Ameri imaju i onaj svoj sladak krompir (tzv. yam) koji je nezaobilazna stavka trpeze za Thanksgiving praznike.
Pizza - stvarno ih ima za svaciji ukus, u svim varijantama i tehnologijama. Pizza + soda je tipicno posluzenje na javnim
predavanjima, korporacijskim zurkicama, itd.
To za Diet Coke je ziva istina - ne jednom vidjeno upravo to - da natrpaju posluzavnik kalorijskim bombama, ali strogo
paze da ne uzmu obicnu Coca-Colu.
Jogurt - postoji malo cudnovata upotreba termina. Nase kiselo mleko u cvrstom stanju zovu 'yogurt'. Tecan jogurt se
(siguran sam) u Kaliforniji bez problema moze naci vec preko 15 godina pod nazivom 'kefir'. Taj tecni jogurt je nesto
viskozniji nego nas jogurt, a po ukusu je vrlo slican. Prilicno je daleko od onoga sto mi zovemo imenom kefir, za sta je
recept stigao sa Kavkaza negde sedamdesetih.
Mineralna voda - slicno kao i sa jogurtom, u Kaliforniji se vec 15-tak godina bez problema po raznim radnjama nalazi
San Pelegrino, jos nekoliko italijanskih marki gazirane mineralne vode.
[ ventura @ 17.07.2011. 09:21 ] @
Citat:
konislav:
Svaki istorijski bogatiji narod jede manje hleba od sirotinjskih zemalja...
Citat:
konislav:
Najbolja pica koju sam jeo u životu je sa benzinske pumpe u sred nedođije u Missouriju :)
Citat:
konislav:
Diet Coke ti je notoran među debelim crnjkinjama :) Retko da ćeš videti debelu crnjkinju, a da ne pazi na svoje zdravlje time što pije diet coke :)
Citat:
konislav:
Sigurno da je teško pronaći i Uzbekistansku vodu u tipičnom američkom tržnom centru, ali neke svetske brandove tipa San Pellegrino, Perrier ćeš naći bukvalno u svakoj radnji..
[ konislav @ 17.07.2011. 10:23 ] @
Citat:
ventura: Sigurno da je teško pronaći i Uzbekistansku vodu u tipičnom američkom tržnom centru, ali neke svetske brandove tipa San Pellegrino, Perrier ćeš naći bukvalno u svakoj radnji..
Da pojasnim. Nisam mislio na Knjaz Milos vodu, mislio sam na mineralno-gaziranu vodu Americke proizvodnje. Steko sam utisak da niko tamo ne proizvodi mineralnu-gaziranu vodu i da nemaju naviku da je konzumiraju. Normalno je da ima svetski poznatih voda (koje si nabrojao), ali to nisu Americke vode, vec Francuske ili Italijanske.
[ ventura @ 17.07.2011. 10:43 ] @
Citat:
konislav: Da pojasnim. Nisam mislio na Knjaz Milos vodu, mislio sam na mineralno-gaziranu vodu Americke proizvodnje. Steko sam utisak da niko tamo ne proizvodi mineralnu-gaziranu vodu i da nemaju naviku da je konzumiraju. Normalno je da ima svetski poznatih voda (koje si nabrojao), ali to nisu Americke vode, vec Francuske ili Italijanske.
A što je bitno da bude baš ogirinalno američka? Da ispunjava baš taj kriterijum, pada mi na pamet Bonaqua (koka kolina voda).
konislav: Da pojasnim. Nisam mislio na Knjaz Milos vodu, mislio sam na mineralno-gaziranu vodu Americke proizvodnje. Steko sam utisak da niko tamo ne proizvodi mineralnu-gaziranu vodu i da nemaju naviku da je konzumiraju. Normalno je da ima svetski poznatih voda (koje si nabrojao), ali to nisu Americke vode, vec Francuske ili Italijanske.
Ako hoces gaziranu trazi sparkling... i hrana im je odvratna ali to zavisi od licnog ukusa...
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2011. 11:12 ] @
Citat:
konislav
Steko sam utisak da niko tamo ne proizvodi mineralnu-gaziranu vodu i da nemaju naviku da je konzumiraju. Normalno je da ima svetski poznatih voda (koje si nabrojao), ali to nisu Americke vode, vec Francuske ili Italijanske.
Pa ukusi se razlikuju, to je drugi kontinent pa ne cudi da lokalno proizvode ne iste stvari kao negde drugde.
Ali zato postoji izbor pa bez problema mozes da kupis uvezenu vodu kakva ti se svidja.
Mislim, i ja kad odem negde u Aziju znam da cu jako tesko jesti dobar biftek osim ako ne odem u neki restoran sa evropskom kuhinjom koji mora da bude skup inace se necu najesti postenog bifteka... Ali ne mogu da krivim Azijate za to posto to nije njihova lokalna hrana.
Dobra stvar je to sto je USA imigrantska zemlja, i sto u svakom vecem gradu covek moze da jede bukvalno bilo kakvu svetsku kuhinju, sa izuzetno visokom uslugom generalno.
A i sto se spremanja kuci tice - ko ima vremena za to, sto milanche rece, moze svakako da kupi sve sto treba za kvalitetno kucno klopanje.
[ konislav @ 17.07.2011. 18:32 ] @
Citat:
ventura: A što je bitno da bude baš ogirinalno američka? Da ispunjava baš taj kriterijum, pada mi na pamet Bonaqua (koka kolina voda).
Bonaqua je samo gazirana, to je nesto kao sto je kod nas bila soda-voda. obicna voda sa CO2. Ali nije bitno. Slazem se da ne mora biti Americki proizvod.
Hteo sam reci da jednostavno nemaju naviku da konzumiraju mineralnu-gaziranu vodu, pa je teze objasniti sta trazis ili sta zelis, jer se cesto desava da na meniju nema San Pellegrino ili Perrier. Nije nista strasno. Ja sam samo naveo svoje zapazanje i nesto sa cim sam ja imao problem (nije problem, ali ne znam koju rec da upotrebim).
Zato je Americka Koka Kola (proizvedena u Americi) nalbolja po ukusu (bar za mene).
[ fanfon @ 17.07.2011. 18:33 ] @
Imam prijatelja koji zivi u Rocesteru(granica SAD i Kanade) i kaze da je organska hrana skoro 3 puta skuplja
[ konislav @ 17.07.2011. 18:37 ] @
Citat:
fanfon: Imam prijatelja koji zivi u Rocesteru(granica SAD i Kanade) i kaze da je organska hrana skoro 3 puta skuplja
1. proizvodstvo je realno skuplje
2. to je malo i stvar prestiza, reklama cini svoje.
[ ventura @ 17.07.2011. 20:09 ] @
Citat:
konislav:
Hteo sam reci da jednostavno nemaju naviku da konzumiraju mineralnu-gaziranu vodu, pa je teze objasniti sta trazis ili sta zelis, jer se cesto desava da na meniju nema San Pellegrino ili Perrier.
Pa nije to ništa čudno... Ni mi nemamo naviku da konzumiramo gaziranu vodu kada se uporedimo sa Nemcima..
[ milanche @ 17.07.2011. 21:29 ] @
Citat:
fanfon: Imam prijatelja koji zivi u Rocesteru(granica SAD i Kanade) i kaze da je organska hrana skoro 3 puta skuplja
Kod mene bih rekao da nije ni priblizno tako. Zapravo i ne znam, jer je postalo znatno teze kupiti bilo sta non-organic, cak i
nekadasnji bastioni industrijske hrane (Safeway, Costco) vec nekoliko godina nude opciju organic hrane. Treba uzeti u obzir
i klimu i okruzenje (poljoprivredni Central Valley u zaledju prema Nevadi) koji nemaju problema da cele godine proizvode
svezu prirodnu hranu.
Ne primecujem da je skupo uopste. U vrh glave, za neke artikle je razlika 20%.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 18.07.2011. u 00:56 GMT+1]
[ DaliborP @ 18.07.2011. 11:16 ] @
Nisam znao da ima jos ljudi koji se zanose organskom hranom, mislio sam da je taj mit odavno razbijen.
[ Java Beograd @ 18.07.2011. 11:41 ] @
Citat:
milanche:Ne primecujem da je skupo uopste. U vrh glave, za neke artikle je razlika 20%.
Koliko je skuplje - toliko je bolje.
[ DaliborP @ 18.07.2011. 13:42 ] @
Citat:
Java Beograd: Koliko je skuplje - toliko je bolje.
Bas bih voleo da vidim kako mozes to da dokazes.
[ milanche @ 18.07.2011. 18:53 ] @
Citat:
Nisam znao da ima jos ljudi koji se zanose organskom hranom, mislio sam da je taj mit odavno razbijen.
Nisam isao po poljoprivrednim dobrima da vidim sta tacno rade, ali u slucaju nekih namirnica, najpre paradajz, jabuke, jagode,
jos po nesto (ne mogu na brzinu da se setim jos toga, uglavnom namirnice koje dozrevaju/fermentisu), razlika u ukusu se vrlo
jasno oseca.
Imam par kolega koji imaju bastice sa povrcem (izuzev u samom downtown-u SF-a nije nikakva retkost, cela Bay Area ima
i klimu i kuce sa bastama, tj. nije u oblakoderima), i moram da primetim da im paradajz po ukusu uopste ne zaostaje za onim
nasim. E, sad to uporedis sa paradajzom cije kriske dobijes u sklopu sendvica u Subway-u i slicnim mestima, razlika je dupe i oko.
Dakle, razlike ocito ima.
Sto se tice premeravanja, jedan moj prijatelj fiziko hemicar sa dosta iskustva u analizi hrane (sad se time ne bavi, radi
nesto drugo u istoj struci, vrlo cenjen itd) je svojevremeno, pre 7-8 godina uzeo pa izanalizirao meso iz Costco-a, i striktno
nam preporucio da ga uopste ne uzimamo jer je strasno napucano hormonima.
Meso uopste je artikal u kojem ceo Balkan (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Grcka) ima veliku prednost u pogledu kvaliteta,
rekao bih u odnosu na dobar deo sveta. Za kvalitet koji dobijes u bilo kom normalnijem lokalu kod nas, ovde moras da se
potrudis - ili da nadjes Omaha steak (u Nebraski gaje goveda na normalan nacin, slobodna ispasa itd), ili da se snabdes kod
lokalnih farmera koji imaju stado (varijanta: dodjes, vidis, odaberes, za sat i po dobijes kompletno iztranziranu zivotinjku).
[ DaliborP @ 19.07.2011. 10:30 ] @
Cekaj malo, ti pricas o ukusu, ja o razlici u kvalitetu organske hrane i "obicne" za koju tvrdim da je veoma diskutabilna.
Mada i to pitanje ukusa vrlo varira. Jeo sam vise puta bezukusno organsko povrce gde je neko obicno mnogo boljeg ukusa. To sto neko gaji paradajz u bastici nije bas neki argument.
Ukus zavisi vise od klime, sezone uzgoja, sorte i podneblja, nema veze sa organskim uzgojem.
Pa vecina "ukusnog" paradajza u Srbiji je vecinom prskan tokom uzgoja pa je opet ukusan.
[ milanche @ 19.07.2011. 13:01 ] @
Moja iskustva su dosta suprotna. Ne kazem da nisam nikad probao ukusnu non-organic hranu,ali sto se
tice organic - ono sto je doslo do radnje je sve odreda bilo ukusno.
Razlika sasvim sigurno nije u prskanju, jer onaj ko zivi od proizvodnje hrane sigurno nece da sve prepusti
prirodi. Medjutim, ima razlike da li ce da plod ubran nedozreo da drzi u hladnjacama X dana ili ce da obere
i isporuci maloprodaji odmah, sto ovde mali farmeri i rade. Razlika se u takvim slucajevima oseti upravo
kod namirnica kod kojih je sazrevanje kritican faktor.
Uostalom, postoje i opcije da odes sa porodicom na farmu, dobijes korpe, oberes sam i platis sta odneses,
recimo, jagode, pomorandze, ....sve izuzev banana i nekog bas tropskog voca kojem treba vlaga.Niko ne pravi
pitanje ako si usput nesto i calabrcnuo uz rad. Cim se mrdnes 15-20 milja u kopno ili na jug pocinju plantaze
svega i svacega.
Osim toga, lanac snabdevaca u principu ima strucno osoblje u nabavci, zna od koga nabavlja, i rekao bih da
se, kao i u svemu, drze nekh pravila i regulacija u pogledu da li nesto mogu da nazovu 'organic' ili ne.
[ DaliborP @ 19.07.2011. 13:25 ] @
Ti i dalje pricas o ukusu. Ok, to je jasno. Svezija ili prirodno uzgajana hrana moze da ima lepsi ukus, slazem se.
Ja kazem da "organic" tag nije nikako odlika kvaliteta hrane, vec naprotiv da uopste nije dokazano da je organska hrana manje stetna ili bolja od obicne.
[ konislav @ 19.07.2011. 13:50 ] @
Sad se desava ista stvar kao sa ISO sertifikatom. Pomesa se poimanje necega i onda se cvrsto brani stav.
Organic tag (ili organski proizvedena hrana) je samo nacin proizvodnje hrane, "organic tag" je samo dokaz da je ta hrana proizvedena nekim tehnoloskim (proizvodnim) procesom. Onda se pretpostavlja da je ta hrana i kvalitetnija, a da li je, to ne znamo. To ce neko u laboratorijama da dokazuje, a neko drugi da ga demantuje, sve zavisno ko je koga platio. A ukus, to je sasvim treca kategorija i to je cisto subjektivno osecanje, koje nema veze ni sa kvalitetom, ni sa nacinom proizvodnje.
[ Sceka @ 19.07.2011. 14:01 ] @
Citat:
DaliborP: Ti i dalje pricas o ukusu. Ok, to je jasno. Svezija ili prirodno uzgajana hrana moze da ima lepsi ukus, slazem se.
Ja kazem da "organic" tag nije nikako odlika kvaliteta hrane, vec naprotiv da uopste nije dokazano da je organska hrana manje stetna ili bolja od obicne.
Nije rec o okusu vec upravo o kvalitetu namirnica! U nasim krajevima je skoro iskljucivo prskanje u pitanju a u svetu je tek nedavno (od pre desetak godina) pocelo da se vraca na tu varijantu koju mi i danas upraznjavamo! Konkterno u Americi su upotrebljavali, iskoriscavali, nauku (prvenstveno hemiju) da bi poboljsali prinose u smislu kolicine zato sto je kolicina (kvantitet) od sustinskog znacaja za 'tolikoljudnu' zemlju! Isto to je slucaj i sa stocarstvom. Zato je moralo da se prestane jer je taj kvantitet doveo kvalitet do besmislenog stanja. Zato su Amerikanci najdeblja nacija, narod, na svetu. To je prosto da se shvati ako se ima malo kontakta sa selom. Ako uporedis svinju ili kravu koja je iz obora, stale, znaci nema mrdanja, hrana puna hemije se donosi na noge... i iste zivotinje koje su 'pustene' i same se snalaze za hranu vrlo lako se vidi razlika a ako se analizira meso uvek i svuda u svetu je drastivna razlika u kvalitetu i to u korist 'ovih divljih', pa logicno, hrane se prirodno u odnodu na 'kolege' koje zive lepse, organizovanije ali ih pumpaju hemikalijama (raznih vrsta i namera).
Ukus je nesto drugo ali i to je lako proveriti. Uzmi pljeskavicu, klasicnu nasu sa 'pljeskarnice', i uporedi sa pljeskom iz Meka ali bez dodataka i jedna i druga da budu 'klot' pa ces sam doci do zakljucka cak i sta je ukusnije!!! Nema bez razloga u Americi bezbroj sosova svih vrsta i namena!!! A njihov cuveni specijalitet 'rebarca na rostilju' se nikada ne jede bez jos cuvenijeg 'barbikju sosa' bez kojeg su ta rebarca totalno bezukusna! Tako sam cuo od Amerikanaca sa kojima sam se druzio i radio ovde i koji nisu mogli da veruju kad su probali nas rostilj, ja pravio, i kad su videli krmenadle koje su na izgled bile male i jadne u odnosu na ono sto su navikli (vizuelno) ali kada su probali cudjenju nigde kraja!!! A nema nikakvog sosa, sve sto ima je sitno seckani crni luk i paradajz salata... Nekolicina je tvrdila da prvi put u zivotu jedu meso bez ikakvog preliva!!!
Pozdrav!
Edit:
Kad kazem prskanje mislim na to da se kod nas uglavnom prskaju usevi radi zastite od biljnih stetocina a u svetu i to i jos mnogo druge hemije koja doprinosi rastu biljaka (vestackom rastu)...
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 19.07.2011. u 15:20 GMT+1]
[ DaliborP @ 19.07.2011. 14:09 ] @
Citat:
konislav: Sad se desava ista stvar kao sa ISO sertifikatom. Pomesa se poimanje necega i onda se cvrsto brani stav.
Organic tag (ili organski proizvedena hrana) je samo nacin proizvodnje hrane, "organic tag" je samo dokaz da je ta hrana proizvedena nekim tehnoloskim (proizvodnim) procesom. Onda se pretpostavlja da je ta hrana i kvalitetnija, a da li je, to ne znamo. To ce neko u laboratorijama da dokazuje, a neko drugi da ga demantuje, sve zavisno ko je koga platio. A ukus, to je sasvim treca kategorija i to je cisto subjektivno osecanje, koje nema veze ni sa kvalitetom, ni sa nacinom proizvodnje.
Aha, a to je to. Bas ti hvala ti na definiciji sta je organska hrana. Nisam to dosad znao, otvorio si mi oci. Neverovatno je koliko konstruktivno mozes da doprineses diskusiji.
[ konislav @ 19.07.2011. 14:43 ] @
Nema na cemu. Video sam ja da ne znas, pa kazem nema smisla da ti ne pomognem.
[ milanche @ 19.07.2011. 18:43 ] @
Citat:
Procenjivati i porediti stetnost hrane moze bude besmislena zbog mase sirih faktora - zagadjenja zemljista,
vode, radijacije, sto raznih stvari. Takodje, hemija mora da je prisutna u nekoj meri (vestacka djubriva, zastita
od parazita). Glavnu razliku bi rekao da je Scepa naboo u ovih par recenica (pumpanje namirnica hemijom u cilju
povecanja kvantiteta) :
Citat:
Konkterno u Americi su upotrebljavali, iskoriscavali, nauku (prvenstveno hemiju) da bi poboljsali prinose u smislu kolicine zato sto je kolicina (kvantitet) od sustinskog znacaja za 'tolikoljudnu' zemlju! Isto to je slucaj i sa stocarstvom. Zato je moralo da se prestane jer je taj kvantitet doveo kvalitet do besmislenog stanja.
Ovo:
Citat:
Zato su Amerikanci najdeblja nacija, narod, na svetu. To je prosto da se shvati ako se ima malo kontakta sa selom. Ako uporedis svinju ili kravu koja je iz obora, stale, znaci nema mrdanja, hrana puna hemije se donosi na noge... i iste zivotinje koje su 'pustene' i same se snalaze za hranu vrlo lako se vidi razlika a ako se analizira meso uvek i svuda u svetu je drastivna razlika u kvalitetu i to u korist 'ovih divljih', pa logicno, hrane se prirodno u odnodu na 'kolege' koje zive lepse, organizovanije ali ih pumpaju hemikalijama (raznih vrsta i namera).
nije uopste tajna, a razloga ima ogroman broj.
Za 'kolege' zivotinje 'koje zive lepse, organizovanije' - pogledaj film Meet your Meat http://video.google.com/videoplay?docid=2273569508770398194
i zgadice ti se zivot kad shvatis da jedes meso na smrt izmaltretirane zivotinje kojoj su stres i muka sigurno ostvarili neku
biolosku manifestaciju u tkivu. Prakticno se hranis stresom, bolom, i ocajem. Naravno, treba nahraniti 300 miliona ljudi,
pa se radi sto se radi. Srecom, jos uvek postoje zaobilaznice. Ipak, uza sve trikove, nabavke kod farmera, odlazak u drzave
u tradicionalno stocarskim regionima (Kanzas, Oklahoma, Misouri, Nebraska) i probanje tamosnjeg rostilja...meso jos uvek
ne moze da dostigne kvalitet mesa na Balkanu.
Drugi veliki problem je sveprisutnost high fructose corn syrup-a u apsolutno svemu i svacemu, i mnogi strucnjaci to smatraju
verovatno najvecim pojedinacnim faktorom uticaja na gojaznost.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 19.07.2011. u 20:04 GMT+1]
[ vilil1 @ 19.07.2011. 18:58 ] @
@milanche
Ako se ne varam, u Americi nije zabranjena hormoska ishrana stoke? I tamo nije zabranjena konzumacija mleka od krava kojima su davani hormoni rasta?
edit
Nasao sam za mleko -
Citat:
The United States is the only developed nation to permit humans to drink milk from cows given artificial growth hormone.[2] Posilac was banned from use in Canada, Australia, New Zealand, Japan and all European Union countries (currently numbering 27), by 2000 or earlier.
Growth Hormones Fed to Beef Cattle Damage Human Health
Hormone Growth Promoters Fed to Beef Cattle Linked to Adverse Impacts on Male Sexual Development
The Organic Center, May 2007
Straight to the Source
Almost all beef cattle entering feedlots in the United States are given hormone implants to promote faster growth. The first product used for this purpose  DES (diethylstilbestrol)  was approved for use in beef cattle in 1954. An estimated two-thirds of the nation's beef cattle were treated with DES in 1956 (Marcus, 1994, cited in Swan et al., 2007).
Today, there are six anabolic steroids given, in various combinations, to nearly all animals entering conventional beef feedlots in the U.S. and Canada:
* Three natural steroids (estradiol, testosterone, and progesterone), and
* Three synthetic hormones (the estrogen compound zeranol, the androgen trenbolone acetate, and progestin melengestrol acetate).
The use of hormonal growth promoters in beef cattle is an issue which has sparked much debate around the world. They are approved for use in Canada and the United States (US), however, the use of hormonal growth promoters is banned in the European Union (EU).
A EU je uvela zabranu od '88. i ne uvoze meso iz USA -
Citat:
Growth promoting hormone implants have been banned in the EU since 1988. The UK government has consistently opposed the ban on scientific grounds but dutifully supported it and introduced its ban in December 1986 well before the deadline.
The ban extends to imported beef from implanted cattle. The USA, where several hormone implant products are still licensed, considers the ban to be a non tariff trade barrier erected without proper risk assessment and has successfully pursued this view with the World Trade Organisation (WTO). The EU has maintained its ban and the outcome is a tariff war between the USA and EU.
Pa nije ni cudo sto je nase meso kvalitetnije i ukusnije. Bez barbecue sosa. :)
[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 19.07.2011. u 20:10 GMT+1]
[ Shadowed @ 19.07.2011. 19:06 ] @
Citat:
milanche: Drugi veliki problem je sveprisutnost high fructose corn syrup-a u apsolutno svemu i svacemu, i mnogi strucnjaci to smatraju
To je bilo pre par meseci na National Geogrphic, mislim da je u pitanju stvaranje zavisnosti na nekom ".....larnom" nivou kod ljudi. Ne secam se tacno a i previse strucnih izraza koje ni tada nisam razumeo a ne da ih zapamtim je upotrebljeno ali je objasnjenje je bilo bas tako. Pa sad ako oni lazu lazem i ja Vas... Znaci opet varijanta 'nasli smo resenje' a za posledice cemo videti kasnije pa cemo i za to 'naci resenje'.
Pozdrav!
[ milanche @ 19.07.2011. 21:16 ] @
Citat:
Pa zasto ga stavljaju svuda?
Pojma nemam.
Znam samo da je moja gospodja uzela neku knjigu o toj temi, i da me je svakih pola sata cimala da mi citira
nesto iz knjige, i da je posle citanja te knjige danima bila kao zombirana, u neverici.
Nego, nisam bio lenj, pa sam otisao u jedan kraci foto safari po prehrambenim radnjama.
Pola zato sto sam hteo da sam za sebe napravim neki reality-chek, a drugo pola, naravno,
za dobru ekipu sa ES-a.
Dajte mi samo par minuta da uploadujem fotke.
[ milanche @ 19.07.2011. 21:21 ] @
Prva tacka poredjenja:
Trader Joe's
lanac bakalnica koji je nekih 15-tak godina u velikom poslovnom usponu, prilicno su popularni,
nezaobilazno mesto za sve kojima je u blizini. Image koji furaju je 'trading post' - to je ono kao
pre dva veka kad se traperi nalove po divljinama, pa dodju sa krznima da ih trampe za namirnice,
secer, kafu, brasno, municiju, itd. Uglavnom su bili ili po lukama, uz obalu, ili uz missions (utvrdjenja
oko spanskih katolickih samostana), koji su bili i mesta gde su mogli da se menjaju umorni konji
za odmorne.
Uglavnom - radnja nije glitzy, sjajna, kao sto to moze da bude amerska samoposluga, ali je izbor
robe odlican, dosta organic namirnica, a takodje su medju prvima u USA uveli neke evropske namirnice,
sto stalno cine i sada (poslastice iz Italije, Francuske, pecurke iz Japana, itd...).
Uglavnom - evo slika na kojima se vidi da odnos cena izmedju organic i non-organic uopste nije 3X,
nego varira negde izmedju 0 i 30-40 posto. U nekim slucajevima, direktna procena razlike nije laka
odoka, jer je za jedno cena data po funti tezine, a za drugo po komadu.
Uglavnom, mislim da je slika jasna.
[ milanche @ 19.07.2011. 21:32 ] @
Trader Joe's, nastavak:
Obratite paznju da se cene Fuji apples kao i Kiwi-ja, organic vs. non-organic razlikuju u smislu da je jedna cena za funtu,
druga po komadu.
Takodje, organic lemon je trenutno nestao sa tezge, pa je tu upao zeleni lime, ali je price tag validan, i pokazuje realnu sliku.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 19.07.2011. u 22:43 GMT+1]
[ milanche @ 19.07.2011. 21:44 ] @
Malo mineralnih voda za Konislava:
[ morihei ueshiba @ 19.07.2011. 21:52 ] @
E,Milanche,a kakva je cesmovaca u CA? Imam rodjaka u Sacramentu ali nije merodavan za informaciju jer ne pije vodu godinama
Mene bas zanima,posto mi je cesmovaca nekako reper za kvalitet zivota.
[ milanche @ 19.07.2011. 21:55 ] @
Druga tacka poredjenja:
Whole Foods
fancy/schmancy lanac, nema sta nema, sve je vrhunskog kvaliteta. Nezaobilazno mesto za sledece kategorije
kupaca:
- kome je na 30 koraka od vrata, a sledeca radnja na 4 milje.
- osobe izuzetno striktnog i nepomirljivog yappie/metrosexual opredeljenja
- likove koji su straaaasno nesrecni ako nesto ne preplate
- regularne zenske osobe kojima muz neregularno prijavi pola sata pre da dolazi ekipa,
- domacice koje rade a spremaju slavu radnim danom, i nemaju vremena da nagadjaju hoce li to sto im treba
imati negde ili nece.
Dakle:
[ milanche @ 19.07.2011. 22:05 ] @
Citat:
E,Milanche,a kakva je cesmovaca u CA? Imam rodjaka u Sacramentu ali nije merodavan za informaciju jer ne pije vodu godinama
Mene bas zanima,posto mi je cesmovaca nekako reper za kvalitet zivota.
Kao i svugde - sve zavisi odakle ti dolazi vodovodska voda, nema pravila.
Ako si na krajnjem severnom delu Kalifornije, prema Oregonu (Mount Shasta), jedino sto moze da ti zamuti vodu su jelen ili medved ako ne piju iz
case i ne operu zube pre toga.
Ovde u lokalu imamo nekoliko jezera, prirodnih rezervoara.
Masa ljudi ima one Brita filtere sto se kace na slavinu.
Masa ljudi pije flasiranu vodu.
Masa pije na poslu iz onih velikih plastikanaca sto super zvuce i kao takvi dobro dodju kao bubnjevi na antiratnim demonstracijama.
Jednostavno - nema pravila.
[ vilil1 @ 19.07.2011. 22:11 ] @
Zanimljive su one Fuji jabuke. Pise da su iz Argentine, a na jabukama nalepnica New Zeeland. ;)
Koliko se da videti, zemlje izvoznice obelezavaju tu hranu kao organsku. Da li USA to kontrolise? Vidim samo na onoj rukoli americki znak "USDA organic".
[ milanche @ 19.07.2011. 22:13 ] @
Treca tacka poredjenja:
Safeway
stari, dobri, provereni, budjavi mega-lanac poznat vec svima na svim stranama sveta.
Klijentela:
- ko zivi bas prekoputa
- kad se negde zuri, a prolazis tuda
- bake i deke koje nerado menjaju navike
- niceri (likovi za koje je sve 'nice')
Razlika u ceni banana pokazuje da deerbeer-ov ortak i onaj drugi iz Rochestera, NY verovatno ne lazu.
[ milanche @ 19.07.2011. 22:17 ] @
Citat:
Koliko se da videti, zemlje izvoznice obelezavaju tu hranu kao organsku. Da li USA to kontrolise? Vidim samo na onoj rukoli americki znak "USDA organic".
Razlika u ceni banana pokazuje da deerbeer-ov ortak i onaj drugi iz Rochestera, NY verovatno ne lazu.
Ima jedan video za te sto imaju rupu izmedju voca i povrca od 70 centi i 6 dolara, te nikako ne nalaze drugo resenje, no da odu u restoran brze hrane, jer ne mogu da priuste "kvalitetnu" hranu.
[ RonJ @ 20.07.2011. 09:13 ] @
Citat:
Citat:
milanche: Drugi veliki problem je sveprisutnost high fructose corn syrup-a u apsolutno svemu i svacemu, i mnogi strucnjaci to smatraju
Pa zasto ga stavljaju svuda?
Zato sto je proizvodnja kukuruza subvencionisana od strane drzave i kukuruz je jako jeftin a samom tim i corn syrup.CocaCola koja se pravi u Americi kako zasladjivac koristi corn syrup umesto secera zbog male cene kostanja
[ DaliborP @ 20.07.2011. 10:41 ] @
milance, ne zelim da ti omalovazim silni trud oko slikanja i prikaza cena ali ti i dalje nisi nicim dokazao da je organska hrana manje stetna od obicne. Naprotiv samo pricas istu pricu.
Logicno je da ce covek uvek traziti bolje za sebe, slazem se, ali ta opsednutost organskom hranom (Kalifornija je neprevazidjena) je potpuno neosnovana i suluda. Ljudi kupuju organic samo jer tako pise na ambalazi.
Jos nema naucnih dokaza da je manje stetna ili nesto specijlano zdravija ali zato ima koliko hoces dokaza o najbrze rastucom profitu na tom polju. Odvalise se ljudi od para. Ima tu mnogo vise marketinga nego bilo cega drugog.
Sto se tice gojaznosti kao problema to nema nikakve veze sa proizvodnim procesom hrane, vec sa nacinom ishrane. Nemoj da se lazemo, dobro se zna kakva hrana goji, bila organska ili ne.
[ vilil1 @ 20.07.2011. 11:11 ] @
Ali, kako nije manje stetna...ne koriste se pesticidi, ne koristi se vestacko djubrivo, ne koriste se herbicidi, ne koriste se insekticidi...
[ DaliborP @ 20.07.2011. 11:24 ] @
Citat:
vilil1: Ali, kako nije manje stetna...ne koriste se pesticidi, ne koristi se vestacko djubrivo, ne koriste se herbicidi, ne koriste se insekticidi...
Jeste, tacno je da se nista od toga ne koristi. Samo naucni dokazi ne pokazuju da nekoriscenje svega toga bas i ne utice previse na zdravlje, tj da organska hrana nista manje nije stetna od te sa pesticidima.
Logicno je da covek gleda sta je bolje tu nema dileme, ali cela ta prica oko organske hrane je vise hype i marketing nego bilo sta drugo.
[ vilil1 @ 20.07.2011. 11:38 ] @
Citat:
DaliborP: Samo naucni dokazi ne pokazuju da nekoriscenje svega toga bas i ne utice previse na zdravlje...
Pa sad...neunosenje otrova mozda i ne utice previse na zdravlje, sigurno necemo postati jaci, lepsi, zdraviji...ali unosenje otrova itekako utice na organizam. Dobro, mozda gresim, mozda su ti naucni dokazi validniji ali meni je logicno da, ako se ne trujem necime, da je to bolje za mene.
[ DaliborP @ 20.07.2011. 11:59 ] @
To logicki zvuci tako, ali pitanje je koliko su stvarno ti pesticidi "otrovi". Pa koriste se vec toliko godina pa nikom nista, ne bih rekao da skracuju ljudski vek. Jedemo mi i mnogo goru procesiranu hranu koja ne moze sa se uporedi sa uzgajanim povrcem na bilo koji nacin, pa opet nikom nista, ljudi zive dugo. Naravno u Americi je to vece pitanje, tamo su zakoni oko proizvodnje hrane prilicno labavi. Mislim da je nacin ishrane mnogo pogubniji na zdravlje, nego samo procesiranje.
[ Sceka @ 20.07.2011. 14:54 ] @
Citat:
DaliborP: To logicki zvuci tako, ali pitanje je koliko su stvarno ti pesticidi "otrovi". Pa koriste se vec toliko godina pa nikom nista, ne bih rekao da skracuju ljudski vek. Jedemo mi i mnogo goru procesiranu hranu koja ne moze sa se uporedi sa uzgajanim povrcem na bilo koji nacin, pa opet nikom nista, ljudi zive dugo. Naravno u Americi je to vece pitanje, tamo su zakoni oko proizvodnje hrane prilicno labavi. Mislim da je nacin ishrane mnogo pogubniji na zdravlje, nego samo procesiranje.
Otrovni su bez dileme, to je dokazano naucno a i u praksi i ni po jednom pitanju nije sporno.
Ova druga tvoja recenica je kljucna! Bar za moj nacin razmisljanja! Ne bih se slozio da "pa nikom nista"! Pogledaj samo mladje generacije kako izgledaju. Cak i na nasim prostorima moze da se vidi da nam je omladina 'ugojena', da ne pricamo o zapadnim drzavama koji vode ocajnicku borbu povodom toga. Znaci treba razlikovati debele ljude od ugojenih ljudi iako se u obicnom govoru to nekako izjednacava a pogresno je. Tuga me uhvati kad na ulici vidim klinca od petnaestak godina koji jedva hoda jer mu salo ne dozvoljava! 15 godina! I jos jedna stvar, uporedi 'gradsko dete' sa vrsnjakom koji zivi na selu! Oduvek, pa i sada, je drasticna razlika. Pa nije samo da deca sa sela vise trce i piju izvorsu vodu i disu svez vazduh pa su zato zdravija!
Sta hocu da kazem, tacno je da se duze zivi ali polako ali sigurno se ljudi degenerisu da ne kazem nesto gore!
Pozdrav!
[ Slobodan Miskovic @ 20.07.2011. 14:58 ] @
Mislim da previse podcenjujete vaznost kretanja i sporta. Ja koliko se secam kad sam bio mali sam jedva cekao da izadjen napolje i igram se sa drugovima, ostajao bih po ceo dan do uvece. Danas to nije tako i to VEOMA utice na kvalitet zivota i izgled mladih danas...
[ Sceka @ 20.07.2011. 15:12 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Mislim da previse podcenjujete vaznost kretanja i sporta. Ja koliko se secam kad sam bio mali sam jedva cekao da izadjen napolje i igram se sa drugovima, ostajao bih po ceo dan do uvece. Danas to nije tako i to VEOMA utice na kvalitet zivota i izgled mladih danas...
Potpuno si u pravu ali nije sve jedno da li posle fizicke aktivnosti u organizam unosis vise ili manje 'hemije'! Nije sve jedno da li je produkt varenja samo koristan i potreban za nadoknadu utrosene energije ili tu ima i stetnih 'tvari' koje nece doneti nista dobro organizmu!!! To ukratko, da ne sirim pricu u tom smeru (biolosko - hemiski procesi u strukturi ljudskog organizma...).
Ali danas i u selima 'svi' imaju kompjuter i zanimljivije je da se sedi kao lud satima pored ekrana jer kad izadju napolje nemaju sa kim da se druze zato sto im drugovi isto tako sede kuci... A kad se skupi par njih nemaju vremena za, recimo, fudbal jer moraju da kuckaju poruke na mobilnom... Sve to je drasticno vise u gradu!
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 20.07.2011. u 16:48 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 20.07.2011. u 16:48 GMT+1]
[ milanche @ 20.07.2011. 16:34 ] @
@DaliborP
Uleteo sam u temu primarno da bih negirao da je odnos cena 3X.
Za sve ostale nijanse teme (poredjenje stetnosti ili hranljivosti) nisam toliko strucan da bih mogao
da dajem ubedljive dokaze ili kontra-dokaze, tako da nisam ni imao zelju da u tom smeru ista i
polemisem. Onako zdravorazumski, sasvim mi zvuce OK rezoni ostalih u diskusiji.
[ DaliborP @ 20.07.2011. 16:39 ] @
Citat:
milanche:Uleteo sam u temu primarno da bih negirao da je odnos cena 3X.
Tu se slazemo, organska hrana nije toliko skuplja od obicne.
[ vilil1 @ 20.07.2011. 17:03 ] @
Ja se ne slazem :D Nemoguce je da organska hrana bude priblizno iste cene, ili malo skuplja od "obicne". Ako se uzmu u obzir troskovi proizvodnje ciste, 100% organske hrane, ona mora kostati dosta vise od obicne.
Organic vs. Non-organic Produce
Organic produce:
No Pesticides
Grown with natural fertilizers (manure, compost).
Weeds are controlled naturally (crop rotation, hand weeding, mulching, and tilling).
Insects are controlled using natural methods (birds, good insects, traps).
Conventionally grown produce:
Pesticides used
Grown with synthetic or chemical fertilizers.
Weeds are controlled with chemical herbicides.
Insecticides are used to manage pests and disease.
Pogotovo ako se radi o vecim povrsinama, tada su za neorgansku troskovi procentualno manji jer se sve, djubriva, pesticidi...kupuje na veliko, a povecavanje obradive povrsine podize troskove organskoj hrani. Samo uporediti borbu protiv korova, gde se na jednoj strani bace herbicidi, a sa druge strane se to maltene rucno radi.
Sad, da li je ovo na slikama 100% organska hrana...nisam video takav pecat na onoj rukoli, ali sam video da je tri puta oprana. ;) Zato sam i pitao da li se kontrolise ta uvozna, organska.
[ milanche @ 20.07.2011. 17:23 ] @
Citat:
Nemoguce je da organska hrana bude priblizno iste cene, ili malo skuplja od "obicne". Ako se uzmu u obzir troskovi proizvodnje ciste, 100% organske hrane, ona mora kostati dosta vise od obicne
Hmm...., na bazi definicija koje si dao, ocito je da u startu imas ustedu na hemijskim preparatima (fertilizers, herbicides, insecticides).
Moguce je da ce nesto drugo mozda da kosta vise, ali balans ce na kraju biti tu gde jeste - nikome se ne isplati da nesto daje za dzabe,
ili da gubi u racunici.
Citat:
Sad, da li je ovo na slikama 100% organska hrana
Okruzenje u onim radnjama (pogotovo cistunski/picanski WholeFoods) mi ne deluje da bi rizikovali da lazu na toliko krupnom nivou.
[ vilil1 @ 20.07.2011. 17:39 ] @
Pa zasto ne bi bilo prevara? Pa i taj pecat USDA Organic...sta on znaci!?
Citat:
Monsanto’s Neotame molecule allowed in USDA certified organic foods
Everyone wants to indulge a sweet tooth at this festive time of year, without suffering the inevitable consequences of weight gain. But, be aware of the hidden (not listed on ingredient labels) dangers of Neotame sweetener in almost everything consumed by humans, and now even in feed for livestock raised for human consumption.
In 1998, Monsanto applied for FDA approval for a monster molecule, “based on the aspartame formula” with one critical addition: 3-dimethylbutyl [listed on EPA's most hazardous chemical list]. Neotame is touted as being 13,000 times sweeter than sugar.
On July 5, 2002 – Monsanto’s Neotame molecule was approved by the US FDA over formally registered objections of the Aspartame Consumer Safety Network and others. (Long term effects on humans are unknown.) Read the full release on The Aspartame Consumer Safety Network.
Are You Being Misled By the USDA’s Certified Organic Label?
Phillip Howard, an Assistant Professor at Michigan State University, has been paying close attention to the organic food industry and has created a chart depicting the many organic brands that have been acquired by large food manufacturers. A shockingly large amount of organic foods and beverages are produced under the same ownership as some of the most processed and unhealthy foods available which makes it obvious that the underlying principles of organic farming are not a top priority.
Heinz owns 23 different organic brands. Kellogg, the same company that produces breakfast cereals that are labeled deceptively and loaded with unnatural additives and unhealthy sugar, also owns the popular Kashi line of organic whole grain foods. Coca-Cola, the same company that promotes sugar filled sodas and their zero calorie alternatives that contain dangerous sweeteners like aspartame, also owns the Honest Tea brand of organic beverages that are proudly marketed as having half the sugar content of other brands.
Some of the most notorious food processors, including Cargill, Dean, ConAgra, Kraft, Pepsi, and General Mills, are increasing their foothold on the organic food industry as well. Can you honestly believe that these companies are truly embracing the values of organic farming? Dean Foods certainly isn’t. The producers of their Horizon brand of organic dairy have been under considerable criticism for violating the USDA’s organic certification requirements.
Sad...mozemo da se vratimo na ono sto je Dalibor pisao, moda, velika zarada...ali realno govoreci, prava, cista, organska hrana, bi trebalo i da je manje stetna, a i da je dosta skuplja, ako se proizvodi kako treba.
[ milanche @ 20.07.2011. 18:00 ] @
Citat:
Are You Being Misled By the USDA’s Certified Organic Label?
Phillip Howard, an Assistant Professor at Michigan State University, has been paying close attention to the organic food industry and has created a chart depicting the many organic brands that have been acquired by large food manufacturers. A shockingly large amount of organic foods and beverages are produced under the same ownership as some of the most processed and unhealthy foods available which makes it obvious that the underlying principles of organic farming are not a top priority.
Heinz owns 23 different organic brands. Kellogg, the same company that produces breakfast cereals that are labeled deceptively and loaded with unnatural additives and unhealthy sugar, also owns the popular Kashi line of organic whole grain foods. Coca-Cola, the same company that promotes sugar filled sodas and their zero calorie alternatives that contain dangerous sweeteners like aspartame, also owns the Honest Tea brand of organic beverages that are proudly marketed as having half the sugar content of other brands.
Some of the most notorious food processors, including Cargill, Dean, ConAgra, Kraft, Pepsi, and General Mills, are increasing their foothold on the organic food industry as well. Can you honestly believe that these companies are truly embracing the values of organic farming? Dean Foods certainly isn’t. The producers of their Horizon brand of organic dairy have been under considerable criticism for violating the USDA’s organic certification requirements.
Nisam do danas u radnjama primetio u 'organic' skupini ni jedan proizvod od ovih velikih firmi.
Ono sto vidim su uglavnom ili proizvodi malih farmera, ili individualno, ili pod ugovorom sa recimo Trader Joe's koji
je jos uvek vrlo daleko od trule gigantske pokvarene korporacijske faze, tj. jos uvek se za prisustvo na trzistu bore
kvalitetom robe.
Sad...mozemo da se vratimo na ono sto je Dalibor pisao, moda, velika zarada...ali realno govoreci, prava, cista, organska hrana, bi trebalo i da je manje stetna, a i da je dosta skuplja, ako se proizvodi kako treba.
Ne mora obavezno biti mnogo skuplja, zavisi gde kupujes.
Bio hrana je veliki biznis, pa ako se zadesis u nekoj fensi eko prodavnici za visu srednju klasu - moze ti se desiti da platis papreno jabuku koju mozes naci na nekoj manje uglednoj pijaci od lokalnog seljaka (bar je ovo moje iskustvo).
[ vilil1 @ 20.07.2011. 18:25 ] @
Citat:
milanche:
Ono sto vidim su uglavnom ili proizvodi malih farmera, ili individualno, ili pod ugovorom sa recimo Trader Joe's koji
je jos uvek vrlo daleko od trule gigantske pokvarene korporacijske faze, tj. jos uvek se za prisustvo na trzistu bore
kvalitetom robe.
Citat:
Isak666: ...moze ti se desiti da platis papreno jabuku koju mozes naci na nekoj manje uglednoj pijaci od lokalnog seljaka (bar je ovo moje iskustvo).
Ukoliko je mala proizvodnja, nema nekih posebnih ulaganja, nema puno placene radne snage koja svu tu hranu treba da odrzava zdravom...da, slazem se. Mislim da je "domaca" proizvodnja, proizvodnja za sopstvene potrebe, a samo visak se prodaje, trebao biti neki reper o zdravoj hrani. Bar bih ja uvek kupio takvu hranu pre nego neku izreklamiranu.
[ Sceka @ 20.07.2011. 18:56 ] @
Citat:
vilil1: Ukoliko je mala proizvodnja, nema nekih posebnih ulaganja, nema puno placene radne snage koja svu tu hranu treba da odrzava zdravom...da, slazem se. Mislim da je "domaca" proizvodnja, proizvodnja za sopstvene potrebe, a samo visak se prodaje, trebao biti neki reper o zdravoj hrani. Bar bih ja uvek kupio takvu hranu pre nego neku izreklamiranu.
Da to je sve lepo receno, slazem se. Samo je pitanje kako onda toliko ima viska koji se prodaje, "Ukoliko je mala proizvodnja"?! "nema puno placene radne snage koja svu tu hranu treba da odrzava zdravom" - to je apsolutno tacno i logicno ali opet ako je tako onda je mala proizvodnja pa otkud onda toliko viska koji se prodaje, a ljudi dokazase da toga ima bar toliko kao i one druge hrane?!
" Mislim da je "domaca" proizvodnja, proizvodnja za sopstvene potrebe, a samo visak se prodaje" - ovo boldovano je tacno ali ovo ostalo, nisam bas siguran... "trebao biti neki reper o zdravoj hrani. Bar bih ja uvek kupio takvu hranu pre nego neku izreklamiranu." Ovo je ok i rezonovanje je ok.
I tako covek proizvodi za sebe i visak prodaje pa dodje do toga da mu je malo to sto dobije za taj visak (razni su razlozi, treba da kupi novi traktor, zena 'oce bazen, sin novi auto...) pa onda uzme (kupi) jos malo zemlje da ima vise viska ali sad ima puno zemlje, ne 'postigava' sve to sam! I sad dilema, ili da angazuje pomoc ili da malo sam sebi pomogne tako sto ce samo za unistavanje stetocina koristiti ******* a ostalo nece. Sta se vise isplati, pitanje je sad?! Pa da bi ziveo potrebni su novci a da bi bolje ziveo potrebno je vise novaca.... I tako...
Jos jedna stvar, da bi se osposobilo zemljiste da moze da se na 'prirodan nacin' bilo sta proizvodi mora dosta truda i rada da se ulozi - svaki trud i rad kosta...
I jos jedna stvar, posle odredjenog vremena mora da se menja kultura koja se gaji jer se zemlja 'isposti' i u nekim slucajevima 'izjalovi' - to se resava "hemijom" ali to vec onda nije prirodno...
I tako... Nije lako biti seljak, mora mnogo da se radi a onda dodju odluke...
Pozdrav!
[ Isak666 @ 20.07.2011. 19:04 ] @
Na tim pijacama ili prodavnicama koje nisu tako fensi se prodaju bio proizvodi uredno od ljudi koji se profesionalno time bave, a koliki im je obim proizvodnje ne znam, ali svakako nije to sto im je preteklo.
Da bi neko koristio Bio zig, mora da ispostuje odredjenu proceduru koja se kontrolise.
Naravno, postoji i ti sto im pretekne, pa prodaju ispred kuce, ali tu moras verovati na rec.
[ vilil1 @ 20.07.2011. 19:39 ] @
Licno, ne verujem da u prodaji postoji prava, organska hrana. Zasto...Moji starci su pocetkom proleca pa sve do kasne jeseni vreme provodili na placu. Par ari basta, povrtnjak, stotinak vocaka, i stotinak cokota loze. Nikad nista nisu prskali, niti djubrili. Sami su okopavali korov. I uvek je bilo problema!!! Te neke bube u luku, spolja luk lep, unutra neke silne bube koje ga jedu!? Pa se pojave zlatice na krompiru, pa neka bolest na sljivama, pa se grozdje sparusi, pa se paradajz sparusi...raznorazne bolesti. Stalno su im seljaci iz okoline govorili, prskaj sa ovim, prskaj sa onim, drukcije se necete izboriti. I na kraju je otac poceo da prska grozdje plavim kamenom. Ostalo voce i povrce nije nicime. Tako je grozdje pocelo da biva onako lepo, kao sto se prodaje svuda, ali ovo ostalo...Otprilike polovina proizvedenog se bacala.
Tako da ne mogu verovati da se neko profi bavi proizvodnjom organske hrane, ma kako bila jeftina radna snaga. Mislim da je jednostavno nemoguce pounistavati sve te silne stetocine bez primene hemijskih sredstava, odrzavati proizvod zdravim i zastititi ga od raznih bolesti. Mozda gresim, voleo bih ako neko zna nacin da se zaista proizvede nesto ispravno, lepo i na izgled, a bez hemije, da napise. Mislim, moze, ono cuveno "neprskane jabuke" npr. ali te jabuke tako jadno izgledaju da ne znam ko bi ih kupio, osim za neku pitu. :)
[ 3way @ 20.07.2011. 19:46 ] @
Pretpostavljam da se u tim slucajevima gaje drugacije sorte, a ne ove 'omeksane' koje su navikle da imunitet dobijaju u vidu pesticida.
[ d.vader @ 20.07.2011. 19:51 ] @
Citat:
3way: Pretpostavljam da se u tim slucajevima gaje drugacije sorte, a ne ove 'omeksane' koje su navikle da imunitet dobijaju u vidu pesticida.
Tačno. GMO!
[ Sceka @ 20.07.2011. 19:54 ] @
Citat:
vilil1: Licno, ne verujem da u prodaji postoji prava, organska hrana. Zasto...Moji starci su pocetkom proleca pa sve do kasne jeseni vreme provodili na placu. Par ari basta, povrtnjak, stotinak vocaka, i stotinak cokota loze. Nikad nista nisu prskali, niti djubrili. Sami su okopavali korov. I uvek je bilo problema!!! Te neke bube u luku, spolja luk lep, unutra neke silne bube koje ga jedu!? Pa se pojave zlatice na krompiru, pa neka bolest na sljivama, pa se grozdje sparusi, pa se paradajz sparusi...raznorazne bolesti. Stalno su im seljaci iz okoline govorili, prskaj sa ovim, prskaj sa onim, drukcije se necete izboriti. I na kraju je otac poceo da prska grozdje plavim kamenom. Ostalo voce i povrce nije nicime. Tako je grozdje pocelo da biva onako lepo, kao sto se prodaje svuda, ali ovo ostalo...Otprilike polovina proizvedenog se bacala.
Tako da ne mogu verovati da se neko profi bavi proizvodnjom organske hrane, ma kako bila jeftina radna snaga. Mislim da je jednostavno nemoguce pounistavati sve te silne stetocine bez primene hemijskih sredstava, odrzavati proizvod zdravim i zastititi ga od raznih bolesti. Mozda gresim, voleo bih ako neko zna nacin da se zaista proizvede nesto ispravno, lepo i na izgled, a bez hemije, da napise. Mislim, moze, ono cuveno "neprskane jabuke" npr. ali te jabuke tako jadno izgledaju da ne znam ko bi ih kupio, osim za neku pitu. :)
Napokon neko razuman da progovori i da pri tom na bazi sopstvenog iskustva iznese misljenje! Bravo!
Citat:
3way: Pretpostavljam da se u tim slucajevima gaje drugacije sorte, a ne ove 'omeksane' koje su navikle da imunitet dobijaju u vidu pesticida.
Tako je ali to nisu nikakve drugacije sorte nego ove koje su dobile imunitet na bazi pesticida! To su sve hibridi dobijeni ukrstanjem najrazlicitijih 'najotpornijih' vrsta!
Bas cudno da se nijedan strucnjak ne javi i ucestvuje u temi?! Verovatno nemaju vremena od pronalazenja sto otpornijih 'prirodnih' vrsta?!
Ima li neko sa Instituta za Kukuruz koji se nalazi negde kod Zemun Polja (koliko se secam, nisam odavno bio tamo!) da se ukljuci i da nam po nesto objasni?! Nema, nemaju vremena... :)
E sad, nemam pojma, kupujem i jednu i drugu, jer su dosadasnje studije pokazale da velike razlike u kvalitetu i nema.
[ milanche @ 20.07.2011. 20:00 ] @
Citat:
nema puno placene radne snage koja svu tu hranu treba da odrzava zdravom
Uh, jbt...potpuno zaboravljate ilegalnu radnu snagu iz Meksika, koja prakticno radi sve u vezi poljoprivrede,
mahom za nikakvu kintu. Slabo ih jure i deportuju. Zaposljavanje moze da zasmeta necijoj kandidaturi za
kongres, recimo, ali za sve druge realne svrhe, prakticno se racuna na njihovo prisustvo.
[ vilil1 @ 20.07.2011. 20:16 ] @
Citat:
milanche: Uh, jbt...potpuno zaboravljate ilegalnu radnu snagu iz Meksika, koja prakticno radi sve u vezi poljoprivrede,
mahom za nikakvu kintu. Slabo ih jure i deportuju. Zaposljavanje moze da zasmeta necijoj kandidaturi za
kongres, recimo, ali za sve druge realne svrhe, prakticno se racuna na njihovo prisustvo.
Radna snaga nesto moze da zavrsi, tipa okopavanje, cupanje korova...ali kako zastititi od bolesti?
Citat:
Pa da, ali dok se dobije rezistentna sorta, propast. Ili imas neku sortu otpornu na jednu bolest, a pojavi se neka druga bolest. Kako zastititi to voce ili povrce bez hemije? Kako unistiti lisne vasi koje prenose razne bolesti? Bubamarama? Ili nekim otrovom?
Prvo, ne obraća mi se sa ne lupaj.
Rekao sam Gm a ne i gde. Povuci malo ručnu.
Pa šta ako je zabranjena...onda je nema?
Otkud narkotici, zar i oni nisu zabranjeni?
Aj sad ti malo lupaj!
[ Isak666 @ 20.07.2011. 20:22 ] @
Citat:
vilil1: Pa da, ali dok se dobije rezistentna sorta, propast. Ili imas neku sortu otpornu na jednu bolest, a pojavi se neka druga bolest. Kako zastititi to voce ili povrce bez hemije? Kako unistiti lisne vasi koje prenose razne bolesti? Bubamarama? Ili nekim otrovom?
Pa stavio sam ti link - spaljuju i rade jos nesto sto ne znam da prevedem, a izgleda kao da otresa bube :D
[ Ovaj @ 20.07.2011. 21:17 ] @
@vilil1
Postoji na hiljade pravila sta, kako, zasto ... pri uzgajanju hrane.
Koju vocku sadis pored koje druge vocke, pa se one medjusobno stite, kojom biljkom i na koji nacin tretiras drugu biljku, sta se radi sa zemljom nakon zetve npr. psenice itd.
Problem je sto se to znanje, sticano hiljadama godina, sistematski unistava.
Bitne su, kao sto @3way rece, i sorte ... "mekani" su svi ti hibridi koji se uglavnom danas gaje.
I to se sistematski unistava.
U Bagdadu je bila najveca riznica na svetu pra-sorti svih zivih zitarica i kojecega ostalog.
To je bio "legitimni cilj" koji su Amerikanci medju prvima sravnili sa zemljom.
Nema dokaza da su to uradili namerno. ;)
------------
Evo ti jednog prostog, a vrlo efikasnog resenja za roditelje - apta, aptovina, neki je zovu i smrdljiva zova, lat. - sambucus ebulus ...
Nacupas te trave kad procveta, potrpas je u neko bure i prelijes vodom.
Posle nekoliko dana ona ce da ispusti svoje sokove i voda ce pozeleneti, zapenusace se i pocece da smrdi.
Prespi to u onu prskalicu i pici po cemu god hoces.
Ja sam kod drugara naprskao krovnu konstrukciju na kuci koju mu je napala ona gamad, i svasta je pokusavao pre toga.
Posle dva dana smo se popeli na tavan i sva gamad je lezala prevrnuta na patosu.
Evo vec petu godinu nema vise problem.
Ako budes brao tu travu, obrati paznju i videces da u krugu od nekoliko metara u njenoj okolini nema nikakvih bubica, ni insekata, ni nicega.
Raste na svakom koraku i vrlo je lekovita za nas ljude.
Koristi se za lecenje mnogih bolesti. Spominje je i Jovan Tucakov i mnogi drugi travari u svojim knjigama.
Postoji na hiljade pravila sta, kako, zasto ... pri uzgajanju hrane.
Koju vocku sadis pored koje druge vocke, pa se one medjusobno stite, kojom biljkom i na koji nacin tretiras drugu biljku, sta se radi sa zemljom nakon zetve npr. psenice itd.
Problem je sto se to znanje, sticano hiljadama godina, sistematski unistava.
Bitne su, kao sto @3way rece, i sorte ... "mekani" su svi ti hibridi koji se uglavnom danas gaje.
I to se sistematski unistava.
U Bagdadu je bila najveca riznica na svetu pra-sorti svih zivih zitarica i kojecega ostalog.
To je bio "legitimni cilj" koji su Amerikanci medju prvima sravnili sa zemljom.
Nema dokaza da su to uradili namerno. ;)
------------
Evo ti jednog prostog, a vrlo efikasnog resenja za roditelje - apta, aptovina, neki je zovu i smrdljiva zova, lat. - sambucus ebulus ...
Nacupas te trave kad procveta, potrpas je u neko bure i prelijes vodom.
Posle nekoliko dana ona ce da ispusti svoje sokove i voda ce pozeleneti, zapenusace se i pocece da smrdi.
Prespi to u onu prskalicu i pici po cemu god hoces.
Ja sam kod drugara naprskao krovnu konstrukciju na kuci koju mu je napala ona gamad, i svasta je pokusavao pre toga.
Posle dva dana smo se popeli na tavan i sva gamad je lezala prevrnuta na patosu.
Evo vec petu godinu nema vise problem.
Ako budes brao tu travu, obrati paznju i videces da u krugu od nekoliko metara u njenoj okolini nema nikakvih bubica, ni insekata, ni nicega.
Raste na svakom koraku i vrlo je lekovita za nas ljude.
Koristi se za lecenje mnogih bolesti. Spominje je i Jovan Tucakov i mnogi drugi travari u svojim knjigama.
Sve tacno! Bravo!
Pozdrav!
[ vlada131 @ 20.07.2011. 21:32 ] @
Citat:
Gojaznu decu oduzeti roditeljima?
Istraživači sa Harvarda kažu da neadekvatna roditeljska briga o gojaznoj deci može izazvati niz problema u uklapanju mališana u društvo, te da se takvi slučajevi moraju smatrati zlostavljanjem dece.
U komentaru napisanom za Žurnal američke Medicinske asocijacije, profesorka Lindzi Murtag i dr Dejvid S. Ludvig rekli su da gojazna deca treba da se udalje iz roditeljskog doma i da je intervencija države u takvim slučajevima neophodna.
Naime, oni smatraju da su zdravstveni rizici po gojazno dete mnogo veći od eventualnog zanemarivanja prava na roditeljstvo.
Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, tokom poslednjih 20 godina broj gojaznih se dramatično povećao.
Procenjuje se da je 17 odsto dece u SAD gojazno, a poznato je da prekomerna masa povećava rizik od razvijanja ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i mentalnih poremećaja.
“Država mora delovati u interesu mnoge dece koja se suočavaju sa po život opasnom gojaznošću”, smatraju autori.
Neke američke države već počinju da rade na izradi zakona koji će preteranu gojaznost deteta tretirati kao roditeljsko zanemarivanje i to u slučajevima u kojima se utvrdi da višak kilograma može naneti veliku psihičku štetu, povredu ili čak smrt deteta.
Stručnjaci kažu da iz najboljih namera roditelji i nadležne službe usporavaju napredak dece koja pokušavaju da izgube na kilaži.
Američki lekari koji su nedavno pokrenuli inicijativu za prevenciju gojaznosti sugerišu da roditelji koji se brinu zbog telesne mase svog deteta, počnu da se fokusiraju na njegovo zdravlje i pozitivne kvalitete, a zatim postepeno rade na menjanju životnih navika cele porodice.