[ Horvat @ 15.07.2011. 23:49 ] @
Citat:
Beograd -- Sve nacionalne televizije u emitovanju programa odstupaju od dozvoljenih maksimalnih jačina tona, pri čemu se reklame izdvajaju kao najglasnije, piše "Danas".

To pokazuju podaci merenja koje je obavila Republička agencija za elektronske komunikacije na zahtev Republičke radiodifuzne agencije.

Kako se navodi u izveštaju, "evidentna je neujednačenost devijacija kako od strane emitera tako i po vrsti programa", iako je dozvoljena maksimalna devijacija nosioca zvuka u signalu analogne televizije 50 kiloherca.

Najmanja odstupanja, prema podacima merenja, pravila je Radio-televizija Srbija u svojim programima, dok su najveću jačinu tona imale komercijalne televizije Pink, Prva i Hepi, koje su probijale "zvučni zid" čak i preko 150 kiloherca. Što se tiče prosečnih devijacija one su, sem u slučaju Hepija, u dozvoljenim granicama, dok su maksimalne izmerene devijacije uglavnom iznad propisanih.

U Ratelu objašnjavaju za "Danas" da na ovaj način nacionalne televizije krše tehničke uslove Plana raspodele frekvencija, kao i da su svim televizijskim kućama poslati zahtevi za izjašnjavanje po tom pitanju. Kako dodaju, predstavnici nacionalnih televizija rekli su da će korigovati jačine tona u svojim programima, a nakon određenog vremena ponovo će se izvršiti merenja. U Ratelu kažu da, ukoliko se i kasnije nastavi trend ovih odstupanja, ovo telo ima ovlašćenja da ih kazni.
izvor

ovaj,zar ne treba decibel-a?

al skroz se slazem sa ovim istrazivanjem, kad pocnu oglasi, samo se sokiras, a i pri tome svaki kanal ima drugaciji tonalitet,na jednom se jedva cuje,a drugi vristi...
[ 3way @ 15.07.2011. 23:52 ] @
Kako bi se tih 150 kilometara ili cega god izmerilo :)

Ako smanjis TV, onda reklame ne mogu da nateraju na 150db , pa sve da oce....
[ Horvat @ 15.07.2011. 23:57 ] @
150 "puta" (nije puta jer je valjda log uvecanje, al mrzi me sad objasnjavati) jace nego sto je bilo, kiloherza sigurno nije
[ 3way @ 16.07.2011. 00:02 ] @
ne znam stvarno dal je kiloherca, kilopaskala ili kilobajta, ali je sve ovo skroz nerazumljivo.
cak i da postoje devijacije u smislu kiloherca siguran sam da obican korisnik to ne moze da razume, pa je tako i tekst za bacanje....
[ Horvat @ 16.07.2011. 00:10 ] @
pa ljudi ne cuju 150khz,tako da to nikakvog smisla nema

zanemari to, prica se o devijaci (razlici) u glasnoci izmedju pravog programa (npr film) i oglasa, kada ovaj drugi bude glasniji x puta u odnosu na prvi
[ 3way @ 16.07.2011. 00:15 ] @
a to mislis...
e pa ne znam....ima neka fora za tu glasnocu kod reklama, al ce to bolje znati ovi sto prave reklame....
ja sam video (cuo) kao zvuci jedna reklama kada se pusti na kompu - i to zvuci uzasno, potpuna sprdnja sa zvukom...ali kada to isto pljusne na TV, to zvuci upravo tako - GLASNO glasnije od ostatka programa...
[ Shadowed @ 16.07.2011. 00:15 ] @
Horvat, moze li link odakle je kopirano to sto si citirao u prvoj poruci.
[ Horvat @ 16.07.2011. 00:18 ] @
link postoji od kako je poruka napisana, i to unutar citata pod tekstom "izvor"
a evo ga i ovde

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=525759
[ Shadowed @ 16.07.2011. 00:24 ] @
Sorry, nisam video.
[ Horvat @ 16.07.2011. 00:36 ] @
ok

nego, pokusavam pronaci to merenje na site-u ratel-a,ali mi ne ide od ruke,ako neko pronadje,neka postavi link

na danas-u stoji ova slicica
[ 3way @ 16.07.2011. 00:38 ] @
E sad ako neko moze da objasni sta znaci ta devijacija od toliko i toliko kiloherza.
[ Shadowed @ 16.07.2011. 00:58 ] @
Ne moze, jer ne znaci nista. Jacina zvuka se izrazava u decibelima. U kilohercima se izrazava ucestalost (frekvencija) zvuka. Manje kiloherca - "dublji" zvuk, vise kiloherca - pistav zvuk.
[ 3way @ 16.07.2011. 00:59 ] @
Meni je to jasno, ali ti kiloherzi se spominju i u tekstu i a slici, sto znaci da nije obican typo :)
[ Shadowed @ 16.07.2011. 01:08 ] @
Nije obican nego prepisan :)
[ vlada131 @ 16.07.2011. 01:17 ] @
Nađoh ovo, to je pdf fajl sa sednice crnogorskog pandana RATEL-u, gde se isto propisuju tehnički uslovi za emitovanje:

Citat:
14. Nazivni ulazni naponi
Nazivni ulazni naponi predajnika su:
a. 1 VVV - za video- frekvencijski signal između nivoa sinhronizacionog impulsa i nivoa bijelog tako da je:
- nivo sinhronizacionog impulsa 0 %;
- nivo crnog 30 %;
- nivo bijelog 100 %;
b. 1,55 V - za audio - frekvencijski sinusoidni signal, frekvencije 1 kHz, koji prouzrokuje devijaciju
frekvencije od ± 50 kHz.

Citat:
35. Indikatori
Kanal za zvuk televizijskog predajnika mora da ima indikatore za:
a. Izlaznu snagu;
b. Reflektovanu snagu;
c. Devijaciju frekvencije.

Izgleda da se ipak radi o frekvenciji, zato je u kHz.
[ Horvat @ 16.07.2011. 01:19 ] @
pa to nema veze s probijanjem usiju, to bi bilo npr da kanal "seta" van svoje frekvencije
[ Aleksandar Đokić @ 16.07.2011. 02:44 ] @
kako god, ako uzmes jadan zvuk sa tv-a, koji je u rasponu od negde 100Hz do nekih 15kHz, i dodas mu 50kHz sta dobijas? zvuk za slepe miseve :)
[ Boris Tadić @ 16.07.2011. 02:51 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=F-r_mihR1fo
[ kandorus @ 16.07.2011. 03:09 ] @
U slučaju TV emitovanja zvuk je frekventno modulisan. Pojednostavljeno rečeno devijacije u frekvenciji pored ostalog potiču od promene u amplitudi zvuka. Što je veća devijacija to je glasniji zvuk. Maksimalan propusni opseg za klasični TV je 150 KHz.
[ tdjokic @ 16.07.2011. 03:44 ] @
Ovo je i za mene potpuno novo. Medjutim, ako se podje od toga da korisnik moze sam da smanji zvuk, dakle da smanji decibele, onda se ipak radi o kilohercima, nekom rasponu izmedju najslabijeg i najjaceg signala, bez obzira na ono na koliko korisnik ima podesenu jacinu. Sticajem okolnosti gledam TV uglavnom nocu, kad svi spavaju i stalno se mucim oko ovoga. Podesim jacinu da mogu da cujem glumce koliko, toliko normalno, zbog engleskog jezika, a onda ili muzika ili reklame ili prelazak na neki drugi kanal i zvuk grmi!
[ mulaz @ 16.07.2011. 04:08 ] @
Frekventna modulacija ili ne... ne mogu tako za novine da spremaju!

to je isto kao da bi rekli da jedan vozac prekoracio ogranicenje brzine za 1.5litara goriva / sat...

Za ratel jeste vazno koliko kiloherca je to, da ne izlazi signal iz za to predvidjenog frekventnog pojasa, a kad je prica o reklamama, i glasnosti, tu mogu da budu samo dB-i, ili komparativne jedinice (3x jaci,...)
[ kandorus @ 16.07.2011. 04:18 ] @
Skala ui decibelima je relativna. U frekvenciji nema vrdanja, 0-150 KHz i tačka.

Kome smeta promena jačine tona neka uključi AVL (Automatic Volume Limit) funkciju na TV.
[ tdjokic @ 16.07.2011. 06:13 ] @
Citat:
kandorus:Kome smeta promena jačine tona neka uključi AVL (Automatic Volume Limit) funkciju na TV.
E, hvala ti! Nisam bio ni svestan da imam tu opciju u meniju! Dobro, problem nije bio bas strasan, ali sam mislio da to smeta samo meni. Kad ono, ne samo da imam opciju u meniju nego o tome postoji i propis i stvar je poznata i drugima!
[ milanche @ 16.07.2011. 08:17 ] @
Citat:
U slučaju TV emitovanja zvuk je frekventno modulisan. Pojednostavljeno rečeno devijacije u frekvenciji pored ostalog potiču od promene u amplitudi zvuka. Što je veća devijacija to je glasniji zvuk. Maksimalan propusni opseg za klasični TV je 150 KHz.

+1

Citat:
Frekventna modulacija ili ne... ne mogu tako za novine da spremaju!

to je isto kao da bi rekli da jedan vozac prekoracio ogranicenje brzine za 1.5litara goriva / sat...

Za ratel jeste vazno koliko kiloherca je to, da ne izlazi signal iz za to predvidjenog frekventnog pojasa, a kad je prica o reklamama, i glasnosti, tu mogu da budu samo dB-i, ili komparativne jedinice (3x jaci,...)

Definitivno nisu odabrali najdirektniji nacin da izraze jacinu zvuka.
[ ironman @ 16.07.2011. 12:13 ] @
Ovo sam i ja primetio, znaci, gledas neki film i onda u sred najzanimljivije scene Reklame-glasnije nekoliko puta!
[ marko37 @ 16.07.2011. 17:00 ] @
Jasno mi je što komentatori B92 nemaju pojma o devijaciji, kilohercima i jačini zvuka, ali nisam računao da će i na ovom sajtu da se jave ljudi koji će da lupaju gluposti, a čak i da nisu ni pokušali da se informišu o ovome.
Već je bilo par pametnijih odgovora na temu "zašto kiloherci", a tu je i jedan novi sajt koji može dati odgovore na razna pitanja.
[ Brodoplovac @ 16.07.2011. 20:21 ] @

Izvor: Digipedia 0.01
[ Ivan Dimkovic @ 16.07.2011. 20:30 ] @
Citat:
kandorus: Skala ui decibelima je relativna. U frekvenciji nema vrdanja, 0-150 KHz i tačka.

Kome smeta promena jačine tona neka uključi AVL (Automatic Volume Limit) funkciju na TV.

Zato se lepo stavi referenca pa je sve OK i moze lepo da se izmeri.

Inace, koriscenje frekvencije od strane TV regulacionog tela u 2011 je malo zastarelo, zato sto relacija izmedju frekvencije i amplitude demodulisanog signala vazi iskljucivo za frekventno modulisani signal - dakle, za analogni TV koji se izbacuje iz upotrebe.

Verovatno ce za digitalni signal koristiti glasnocu.

Takodje, novinari su trebali da objasne relaciju izmedju frekvencije i amplitude demodulisanog zvucnog signala zato sto je to nesto sto spada u usko-strucnu terminologiju. Ovako kako su naveli postoji opasnost da ljudi pomisle da se se glasnoca meri u Hercima.