Da ne ulazimo u dnevnopoliticke dogadjaje, konflikte i eventulne konflikte.
Da vam danas stigne poziv za mobilizaciju i prijavu u borbenu jedinicu, takav poziv moze stici i onima koji su civilno sluzili, da li bi se odazvali ?
Ako ne bi koju bi varijatu iskoristili da izbegnete mobilizaciju.
Malopre pricam sa komsijom koji je penzionisani oficir, pa smo se prisecli kako je to nekada bilo u jugi, da pri nekoj politickoj i sigurnosnoj frci odmah sledi pozivanje rezervista u jedinice, a kasnije se desila i puna mobilizacija rezervnog sastava.
Mene licno interesuje da uporedim kako danas ljudi razmisljaju u odnosu na pre dvadeset godina.
[ d.vader @ 27.07.2011. 20:58 ] @
Danas...teško da bi iko prihvatio posle svih blamaža koje smo imali.
Dokle smo stigli, glupo je govoriti. Eto, koliko čujem, ministar vojni nije ni služio vojsku.
Znam da će neki ovo odmah napasti ali u Srbiji je bar nekada bilo sramota ne služiti armiju.
Koliko će to nekome biti argument ili ne, to je sada manje važno pošto sada i nemamo armiju.
Sutra nas može napasti bilo ko a mi možemo samo posmatrati. Možda je to nekome i bio cilj?!
[ vlada131 @ 27.07.2011. 21:01 ] @
Ne.
[ Pirossi @ 27.07.2011. 21:08 ] @
ne.
a koju varijantu bih izabrao? brze noge.
[ a1200 @ 27.07.2011. 21:10 ] @
Dok je god ova ekipa na celu drzave sigurno ne bih... jer oni nisu u stanju ni nacrtanu ovcu na zidu da sacuvaju, a ne zemlju, ili da vode neki rat, imaju neki plan...
Tj. poraz na svim poljima, mozda i izdaja i prodaja za sitne pare, bi bila zagarantovana - tako da nema svrhe.
[ Horvat @ 27.07.2011. 21:11 ] @
Citat:
d.vader: Danas...teško da bi iko prihvatio posle svih blamaža koje smo imali.
verujem da gresis, ima puno neizivljenih i koji jedva cekaju da postanu ratni profiteri poput nekih njihovih idola...
sto se tice odg. u 98% odg je ne (necu reci koja su 2% slucajeva)
a kako bih izbegao - kako su i 90ih, sto pirossi kaze, brze noge ;), tj dezertacija
btw milivoje,red je da i sam das odg ;)
[ Bata @ 27.07.2011. 21:11 ] @
Kod ličnih dilema , često je od pomoći tehika sagledavanja problema iz perspektive posmatrača, ili "sa strane".
Razmislimo, da li bi imalo ikakvog smisla da se uopšte pozivaju na mobilizaciju na primer vojni obveznici države Irak,
sa namerom da se na primer reši problem upadanja naoružanih grupa Kurda sa teritorije Turske....
Da li bi ti kao (pretpostavljam) obavešten, racionalan i kritičan slušalac te vesti, imao mišljenje:
a) ...ma kakva mobilizacija u Iraku, to je rasturena i okupirana država, a i taj sever Iraka je praktično postao Kurdska autonomija još 2003.
ovime će samo da teraju ljude u besmislenu pogibiju.
b) ...bravo hrabri Iračani, stanite složno pod barjak domovine , i sa pravdom na svojoj strani odbranite zemlju svojih dedova ! ...
[ dukanizi @ 27.07.2011. 21:12 ] @
Kome da se odazovem na mobilizaciju, Borisu Tadicu?! Tesko.
[ misaj @ 27.07.2011. 21:22 ] @
Ne.
[ d.vader @ 27.07.2011. 21:23 ] @
Tuga...
Možda je i cilj ovog pitanja da se ispita jedan izvestan broj ispitanika?
Koga to interesuje? Hm, ne treba puno nagađati. Znam da šiptari mogu očas podići vojsku i da bi se svi odazvali jer oni imaju ono što mi nemamo.
Kakvi smo, evo dalo se odmah videti, (brze noge), i ne zaslužujemo domovinu.
Jadna li si Srbijo sa ovakvim potomcima!
[ Horvat @ 27.07.2011. 21:32 ] @
kakava srbija prema "potomcima" takvi "potomci" prema srbiji ;)
p.s. ni ti vader nisi dao neposredan odgovor da ili ne i zasto
[ yolja624 @ 27.07.2011. 21:35 ] @
sta cekas, idi...
lako je sjediti u fotelji i slati druge da vade trnje iz... zbuna.
[ d.vader @ 27.07.2011. 21:35 ] @
Citat:
Horvat: kakava srbija prema "potomcima" takvi "potomci" prema srbiji ;)
Prevedi?!
Jel ti hoćeš da kažeš da država stvara narod a ne narod državu?
Nikome Srbija nije ništa loše uradila, uradili su u njeno ime neki loši ljudi a ne Srbija!!!
[ milivoje t @ 27.07.2011. 21:40 ] @
Citat:
Horvat: verujem da gresis, ima puno neizivljenih i koji jedva cekaju da postanu ratni profiteri poput nekih njihovih idola...
sto se tice odg. u 98% odg je ne (necu reci koja su 2% slucajeva)
a kako bih izbegao - kako su i 90ih, sto pirossi kaze, brze noge ;), tj dezertacija
btw milivoje,red je da i sam das odg ;)
Poziv za mobilizaciju je i zakonska obaveza, a zakon se mora postovati, tako sam nekada mislio.
Danas u ovu sredu u julu mesecu bi rekao bezte deco kud vas noge nose. Da li bih se ja odazvao danas: ne znam (iako me ne bi zvali, bar ne medju prvima)
rat je najgora stvar koja moze da se desi coveku, sem smrti u porodici. Slag na tortu od gov je kada izgubis rat, drzava te ponizi, a ona visnja na vrhu je zavrsiti kao invalid ili mrtav, zavrsiti bez prijatelja ili clana porodice. Covek treba da veruje da ce pobetiti kada krece u rat, da ce preziveti, malo ko danas tako misli.
Ali ima neki cudan magnet u vracanju na mesta gde si nekad bio, ne mislim konkretno na kosovo, vec na rat...
Ljudi nisam mislio da se klasicno pokoljemo na ovoj temi, stvarno me interesuje kako danas o tome razmisljaju ljudi, mladi. Ne moramo se pljuvati, zbog razlicitog misljenja, slati jdne na kosovo, druge u majcine.
[ Horvat @ 27.07.2011. 21:40 ] @
u pravu si, drzava ne cini ni dobro ni zlo, vec ljudi u ime drzave, pa tako drzava ni ne vodi ratove, pa ni ne moze biti jadna pored ovakvih ili onakvih "potomaka", mogu biti samo jadni bas ti potomci pored raznih "vodja"
ili ti u prevodu, kako se iz drzave ponasaju prema "potomcima"(pocev od obrazovanja, preko mogucnosti zaposlenja, poslovanja, do zdravstvene zastite i sitog trbuha...), tako se i oni ponasaju prema njima, a samim time i prema drzavi
no, to prevazilazi pocetno pitanje edit: zagrada na pogresnom mestu
[ Odin D. @ 27.07.2011. 21:43 ] @
A sta bi to trebalo - da ne kazem vredilo - da se brani?
[ yolja624 @ 27.07.2011. 21:46 ] @
ono iz iskustva, imam osjecaj da bi ovaj put izgubili sve do Valjeva... kakve smo qrate srece i podrske u svijetu.
[ vlada131 @ 27.07.2011. 21:46 ] @
@darth
Malo smo umorni od unapred izgubljenih ratova...a neće biti bilo kakvih mobilizacija na bilo kojoj strani, te priče su odavno prošlost. Zna se ko vodi glavnu reč tamo.
[ milivoje t @ 27.07.2011. 21:47 ] @
Nisam te pitao sta bi trebalo da se brani, bas da tema ne bi otisla u majcinu.
Pitao sam te da li bi se danas odazvao da ti stigne koverat na kucnu adresu ?
[ Pirossi @ 27.07.2011. 21:49 ] @
trenutno su mi bitni samo dete, žena i ja.
a što se tiče teritorije, na planeti ima 148.429.000 kvadratnih kilometara kopna.
naćićemo već mesto gde će me ovi guslari ostaviti na miru da uživam u mirnom porodičnom životu.
Citat:
milivoje t:
Pitao sam te da li bi se danas odazvao da ti stigne koverat na kucnu adresu ?
od kvaliteta koverte zavisi kako ću ga upotrebiti.
[ d.vader @ 27.07.2011. 21:52 ] @
Ja vam samo napominjem da nas testiraju.
Daleko da sam za bilo kakvu ratnu opciju a i iz istorije se da videti da je u najvećem broju slučajeva rat Srbiji nametan.
Pitam vas, koji bi u bežaniju, gde će te da bežite da se i ja spremim jer je očigledno da nas sada može pregaziti i manja formacija šiptarskih specijalaca.
od kvaliteta koverte zavisi kako ću ga upotrebiti.
Ja bi se orijentisao prema boji koverte, to bi me determinisalo...
[ Pirossi @ 27.07.2011. 21:55 ] @
Citat:
d.vader:
Pitam vas, koji bi u bežaniju, gde će te da bežite da se i ja spremim jer je očigledno da nas sada može pregaziti i manja formacija šiptarskih specijalaca.
idemo u Albaniju.
oni davno nisu ratovali.
[ milivoje t @ 27.07.2011. 21:57 ] @
Citat:
triac: Ja bi se orijentisao prema boji koverte, to bi me determinisalo...
Odgovor je bio upucen Odinu D. ali nema veze, dao si zabavan odgovor.
Naravno znate da kada se raspise mobilizacija, napustanje drzave u pravcu bilo koje druge nije jednostavno.
[ Horvat @ 27.07.2011. 21:58 ] @
Citat:
Pirossi: idemo u Albaniju.
oni davno nisu ratovali.
hahaha,bas sam to hteo odvaliti :DD
@vader, sta se ti brines, ionako imas stan u braca rusa, a i na trulom zapadu ili si tako nesto bio u nekoj od tema napisao, pa ti prema prilikama biraj ;)
[ Pirossi @ 27.07.2011. 22:00 ] @
Citat:
milivoje t:
Naravno znate da kada se raspise mobilizacija, napustanje drzave u pravcu bilo koje druge nije jednostavno.
neki će da poginu , a neki ćemo i da se vratimo...
[ Milos911 @ 27.07.2011. 22:01 ] @
Naravno da ne.
Inace, topic vec zalazi u pravilo broj 13
Citat:
13. Bez političkih i verskih tema!
Strogo je zabranjeno pokretati političke i verske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi biće momentalno obrisana! Ovo je stručni forum i molimo Vas da to poštujete, a svoje emocije iskaljujte na nekom drugom mestu.
Lock ili da pocne s***** i prepucavanje kao i obicno?
[ ArsenLupen @ 27.07.2011. 22:03 ] @
Ne mogu da se zamislim sa puskom u ruci. A Drina plitka, a Sava uska
[ triac @ 27.07.2011. 22:06 ] @
Citat:
ArsenLupen: Ne mogu da se zamislim sa puskom u ruci.
Sve se moze kad se mora, pa cak i da se neki put izbaci djubre iz kuce
[ milivoje t @ 27.07.2011. 22:07 ] @
Citat:
Milos911: Naravno da ne.
Inace, topic vec zalazi u pravilo broj 13
Lock ili da pocne s***** i prepucavanje kao i obicno?
Politicka tema ? Apsolutno nije. Mobilizacija nije nikakva politika, vec zakonom opisan i definisan cin, poziv kome se zakonski moraju odavati pozvani, ako se ne odazovu proisane su i kaznene mere.
Postoji tema u kojoj se diskutuje o naplati parkinga, vadjenju licnih dokumenata, brzoj voznji kamerama... To nisu politicke teme, kao sto nije ni ova.
[ stil @ 27.07.2011. 22:10 ] @
Kanda bi da se pušta još malo krvi.
[ Isak666 @ 27.07.2011. 22:12 ] @
^^
Dramaticno.
[ Boki70a @ 27.07.2011. 22:15 ] @
Citat:
milivoje t: Da ne ulazimo u dnevnopoliticke dogadjaje, konflikte i eventulne konflikte.
Da vam danas stigne poziv za mobilizaciju i prijavu u borbenu jedinicu, takav poziv moze stici i onima koji su civilno sluzili, da li bi se odazvali ?
Čoveče kako si natempirao sa pitanjem. Izgleda da se ne može bez dnevnopolitičkih događaja i konflikata.
RTS - (VIDEO) Zapaljen prelaz Jarinje (27. jul 2011.): LINK
TANJUG - Haotično na severu Kosova, Tadić poziva na obustavu nasilja (27. jul 2011.): LINK
PRESS - (VIDEO) Zapaljen prelaz Jarinje (27. jul 2011.): LINK
[ Pirossi @ 27.07.2011. 22:19 ] @
ne, ne, nemojte te linkove. to već vuče na politiku.
mi ovde diskutujemo o mobilizaciji zbog sira i vojne muzike.
[ stil @ 27.07.2011. 22:20 ] @
Ja preporučujem onima koji bi malo da puštaju tuđa krvca da pre postavljanja pitanja odrade malo trežnjenje svoje glave.
milivoje t: Mobilizacija nije nikakva politika, vec zakonom opisan i definisan cin, poziv kome se zakonski moraju odavati pozvani, ako se ne odazovu proisane su i kaznene mere.
koliko me sjecanje sluzi, u ratovima iz `90-tih je uradjena mobilizacija, gdje jedan broj pozvanih tu zakonsku obavezu nije ispostovao te je pobjegao u inostranstvo.
Nakon kraja rat(ova) su se vratili zato sto je objavljena opsta amnestija. A uglavnom su se vratili kao skolovani i bogati jer nisu gubili vrijeme na cucanje u rovu vec radili na licnom napretku. Najteze mi pada sto su mi takvi sad u vlasti, na poslu sefovi, ili jednostavno se rugaju onima koji su im omogucili da se nekaznjeno vrate. Mogu samo da im zavidim...
Koncept mobilizacije i "naoruzanog naroda" je propao. Srbija ima profesionalnu vojsku i ako treba neko da se salje dolje ima vojska pa nek ide. Za to dobija platu. Da ne bude opet, aj sirotinja da gine, a profesionalci komanduju.
Ne prolazi ta prica vise...
...Za razliku od mnogih saboraca, umro je 19. jula 1945. god. u Beogradu...
[ milivoje t @ 27.07.2011. 22:27 ] @
Citat:
Pirossi: ne, ne, nemojte te linkove. to već vuče na politiku.
mi ovde diskutujemo o mobilizaciji zbog sira i vojne muzike.
Ti kao jedan o ljudi koji su pridodali temi i jedan o ljudi koji si dao misljenje, ne bi trebao sada da radis u pravcu zatvaranja teme zbog pravila ovog sajta na kome diskutujemo. Pitanja koje postavljeno tako da izbege zamku dnevnopolitickog skretanja.
Mislim sta je to demostracija nekog sebicluka, uzeo si jabuku sa drveta, pa sad bi da odseces drvo da drugi ne mogu.
Ako oces o dnevnoj politici ima mesta na srpskom internetu, ali su nazalost nekvalitetni sagovornici i bedan nivo diskusije.
@pirosi
da li mislis da mozes da biras da li ce te metak raniti ili ubiti ?
[ stil @ 27.07.2011. 22:27 ] @
Mene zanima šta je to odbranjeno u ratovima devedesetih ?
[ milivoje t @ 27.07.2011. 22:29 ] @
Otvori temu pa se tamo zanimaj. A mozes i da kacis te decje slike.
[ Pirossi @ 27.07.2011. 22:30 ] @
Citat:
milivoje t: Ti kao jedan o ljudi koji su pridodali temi i jedan o ljudi koji si dao misljenje, ne bi trebao sada da radis u pravcu zatvaranja teme zbog pravila ovog sajta na kome diskutujemo. Pitanja koje postavljeno tako da izbege zamku dnevnopolitickog skretanja.
Mislim sta je to demostracija nekog sebicluka, uzeo si jabuku sa drveta, pa sad bi da odseces drvo da drugi ne mogu.
...
pogrešno si me razumeo.
nisam za to da se tema zatvori sve i da se kosi sa pravilnikom.
samo ti je tajming malo, hm, čudan.
s druge strane, svaka čast za postavljanje teme. deluje otrežnjujuće.
[ yolja624 @ 27.07.2011. 22:31 ] @
Citat:
stil: Mene zanima šta je to odbranjeno u ratovima devedesetih ?
Sve zavisi. Tesko je reci sta je odbranjeno, lakse je pricati sta je vise manje izgubljeno.
Aj da kazemo da smo mi Srbi u BiH za sad najmanje izgubili. A Srbi iz Hrvatske su izgubili fakticki sve. Jos nije nacisto sta su Srbi sa KiM izgubili, ali sve su sanse da je i tamo mrka kapa.
[ d.vader @ 27.07.2011. 22:32 ] @
Citat:
stil: Mene zanima šta je to odbranjeno u ratovima devedesetih ?
Devedesetih je bio građanski rat...svako je branio što je stigao i mislio da je to jedino ispravno.
Koliko je to suludo....to je sasvim druga tema i pretvorila bi se u svađu, pa je najbolje preskočiti pitanje.
[ Horvat @ 27.07.2011. 22:37 ] @
Citat:
yolja624: Srbija ima profesionalnu vojsku i ako treba neko da se salje dolje ima vojska pa nek ide. Za to dobija platu. Da ne bude opet, aj sirotinja da gine, a profesionalci komanduju.
Ne prolazi ta prica vise...
pa i ako ima "pro" vojsku, i dalje postoji (pricamo o teoriji) mogucnost da se obavi opstenarodna mobilizacija (primer sto mi sada pada na pamet je viet nam, kada su (u jusi), i pored vojske, mobilisali gomilu ljudi koji nikad nisu drzali pusku, ako se ne varam)
d.vader: Devedesetih je bio građanski rat...svako je branio što je stigao i mislio da je to jedino ispravno.
Koliko je to suludo....to je sasvim druga tema i pretvorila bi se u svađu, pa je najbolje preskočiti pitanje.
Pa jes' bili su neki sa kamionima i belom tehnikom.
[ yolja624 @ 27.07.2011. 22:44 ] @
Citat:
Horvat: pa i ako ima "pro" vojsku, i dalje postoji (pricamo o teoriji) mogucnost da se obavi opstenarodna mobilizacija (primer sto mi sada pada na pamet je viet nam, kada su (u jusi), i pored vojske, mobilisali gomilu ljudi koji nikad nisu drzali pusku, ako se ne varam)
Ima u teoriji svasta da se uradi, samo poslije svega, misljenja sam da nema sanse da se odradi mobilizacija sa vise od 40% odziva. Necu da budem bezobrazan pa da kazem i manje od toga.
@Hot_Steppa
Pitaj njegovu porodicu sta misli o njegovom cinu? I sta je postigao tim cinom? Nista! Zao mi je sto je covjek dao glavu za bezveze!
[ a1200 @ 27.07.2011. 22:45 ] @
Ma nema brige, cemu ova tema?
Sa danasnim liderom, jedina "mobilizacija" je moguca u cilju zastite gey parade...
Tako da nema problema... ostalo nije bitno, to moze da uzme i osvoji, pobije i siluje ko hoce... i kako hoce (i jos da posle toga dobije izvinjenje).
[ Horvat @ 27.07.2011. 22:46 ] @
odziv je drugo
mislio sam na samo urucavanje poziva radi mobilizacije, tj poziv
[ yolja624 @ 27.07.2011. 22:49 ] @
Citat:
Horvat: odziv je drugo
mislio sam na samo urucavanje poziva
Pa pretpostavljam da nije izvodljivo da urucuju pozive onima koji nisu sluzili vojsku sa oruzjem u rukama. Znaci, slucaj da se totalni noobovi salju u rat, to ne vjerujem da bi se desilo. Ipak nije ovo vijetnam...
[ HoT_Steppa @ 27.07.2011. 22:52 ] @
"Ko ne dodje na boj na Kosovo,
Od ruke mu nista se rodilo
Ni u polju psenica bjelica
Ni u brdu vinova lozica
Ne imao u kuci porode
Rdjom kap'o dok mu je kolena."
a za ove sto ne znaju srpski:
"Whoever comes not to Kosovo to fight
May no fruit come forth from his laboring hand
Neither the sweet white-kerneled wheat in his fields,
Nor yet the wine from his vineyards in the hills.
May there be no children born unto his house.
May he and all his live and die in torment."
ili si vino ili si voda, i sa tim se zivi. Ili si Lazar ili si Vuk.
[ yolja624 @ 27.07.2011. 22:54 ] @
mitolog... i mitologija...
Istorijski nije potvrdjena cijela prica. Ovo je samo uz gusle...
Covek je bio profesionalni vojnik, polozio je zakletvu i tako je i ziveo, tj umro.
Ako mislis da tako treba svaki gradjanin koji bi bio mobilisan - evo ti prilika, pa strci dole i pokazi primerom kako to treba.
Kome je do rata, neka bude vojnik.
Kome nije, skinite mu se vise sa grbace.
[ vaske71 @ 27.07.2011. 22:56 ] @
E deco ajde oladite malo i nemojte da se svadjate bezveze ...
1 Prvo mi imamo profesionalnu vojsku a ona zna svoj posao a tu je i policija
2 Postoje vesovi koji se aktiviraju kada za to dodje vreme ...Prevedeno ako mene aktiviraju tada posle 3-4 meseci - mozete da pocnete da se plasite mobilizacije
3 Da li bi se odazvao - naravno - reda radi nas ves sa n vojnika (nato agresija) je imao odziv od 110% U sred rata mi smo imali cuvenih 10% koji su vraceni kuci ( Ko laze milijardu govana pojeo)
4 Spavajte mirno
ili si vino ili si voda, i sa tim se zivi. Ili si Lazar ili si Vuk.
To važi i za tebe
[ Horvat @ 27.07.2011. 23:00 ] @
@vaske, moze pojasnjenje sta je ves? vanredne situacije?
[ vaske71 @ 27.07.2011. 23:03 ] @
To je skracenica koja se koristi u vojnoj knjizici a znaci "Vojno Evidenciona Specijalnost"
[ yolja624 @ 27.07.2011. 23:04 ] @
To je skracenica od Vojno Evidenciona Specijalnost, a kolega Vaske71 je ocigledno iz reda jedinica A kategorije.
Ja ih imam jedno 4-5 ali zbog toga nemam vecu platu
[ stil @ 27.07.2011. 23:06 ] @
Citat:
vaske71: E deco ajde oladite malo i nemojte da se svadjate bezveze ...
1 Prvo mi imamo profesionalnu vojsku a ona zna svoj posao a tu je i policija
2 Postoje vesovi koji se aktiviraju kada za to dodje vreme ...Prevedeno ako mene aktiviraju tada posle 3-4 meseci - mozete da pocnete da se plasite mobilizacije
3 Da li bi se odazvao - naravno - reda radi nas ves sa n vojnika (nato agresija) je imao odziv od 110% U sred rata mi smo imali cuvenih 10% koji su vraceni kuci ( Ko laze milijardu govana pojeo)
4 Spavajte mirno
Nije reč o strahu nego o smislu ili besmislu. Ako neko misli da će čitava Srbija da krene za desetoricom huligana što su maskirani zapalili one punktove na granici grdno se prevario. Nekada je to uspevalo da pokrene nešto (uglavnom loše) sada više ne. Imaju ljudi pametnija posla. Mene samo zanima da li su uopšte mislili na ono malo Srba što žive južno od Ibra. Taktika paljenja i rušenja je možda bila efektna u srednjem veku danas više ne. Diplomatija treba da rešava ova pitanja a ne sila.
[ Isak666 @ 27.07.2011. 23:08 ] @
^^
Pa i sila je nekad u sluzbi diplomatije ;)
Samo u slucajevima onih koji to mogu priustiti.
Da nasi nisu ginuli kada su ginuli sada bi se vecina nas zvala Mustafa i Adnan. Vidim da je u Turskoj cesto ime i Kan, valjda vole Dzingis kana, y@bem li ga....
[ Pirossi @ 27.07.2011. 23:14 ] @
šta fali Mustafi i Adnanu?
nemoj da si šovinista
[ yolja624 @ 27.07.2011. 23:18 ] @
Izgleda da neki nisu ucili istoriju... Srbi su izgubili na Kosovu Polju na Vidovdan 1389 godine. A Turska je vladala 500 godina.
I pored svega toga u Srbiji nema puno Mustafa i Adnana. Ukratko, opet pucanj u prazno...
[ HoT_Steppa @ 27.07.2011. 23:21 ] @
Tesko ti mozes da razumes (kao i vecina stranaca) zasto Srbi slave svoj poraz na Kosovu 1389.
[ Horvat @ 27.07.2011. 23:23 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Tesko ti mozes da razumes (kao i vecina stranaca) zasto Srbi slave svoj poraz na Kosovu 1389.
pa pojasni coveku koji se borio za srpsku stranu u blatoubilackom ratu
[ HoT_Steppa @ 27.07.2011. 23:26 ] @
"Srpski nacionalisti spasavaju Evropu i svet. Još od Boja na Kosovu, Srbi su medju svim evropskim narodima onaj narod koji je apsolutno najviše patio.
Tokom 1500 godina svoje istorije Srbi su u svim ratovima bili žrtve i demonizovani, kao jedini krivci. Ali, Srbi su i donekle zakasnela nacija, jer su usled 500 godina pod turskom vladavinom dugo bili isključeni iz svih tokova evropske istorije. Sve do danas srpskom narodu je zato uskraćeno da ima jedinstvenu srpsku državu. Kao u prošlosti, i danas Evropa na Srbe gleda kao na neprijatelje i ratne huškače.
Tragična srpska istorija je posledica srpskog otpora velikim silama, ali i nesloge medju samim Srbima. U tome se krije i odgovor zašto su Srbi i danas neprijatelji Novog svetskog poretka, kao što su više od hiljadu godina gotovo neprestano bili suprotstavljeni interesima velikih sila. Zaraćene strane su ukazivale na simbole, mitove i dela u prošlosti, kao da se tu skriva ključ za razumevanje sadašnjosti. Sledio sam ovakve putokaze u prošlosti Balkana i četiri godine tumačio istoriju Srba od doseljavanja Južnih Slovena sve do raspada Jugoslavije.
Srpski nacionalisti su ti koji svojom borbom za očuvanje nacionalnog identiteta pred navalom mondijalizma treba da služe kao poslednji sveti primer ne samo Evropi, već i celom svetu, u borbi za nacionalni opstanak ugrožen američkom ideologijom o multikulturalnosti i multietničnosti savremenog društva. Zapravo, današnji mondijalizam nastoji da se predstavi kao privlačna maska za lakoverne ispod koje se kriju interesi velikih sila i pokučaj da se širenjem mondijalizma nametnu drugima vlastiti interesi, kao tobože njihovi.
Možda je prirodno što svaki narod veruje da potiče od bogova i da su mu upravo bogovi izabrali i naložili posebnu misiju na zemlji. Mi smo drukčiji i bolji od drugih, iako to isto o sebi misle i oni sa druge strane granice. Vremenom su mitovi koji su ljudima trebalo da pruže objašnjenje sveta, prerasli u nacionalne mitove.
Ni u jednom mitu se ne može naći da su naši susedi u bilo čemu bolji od nas. Nebeski narod može da bude samo onaj, koji u to strogo veruje i koji je ubedjen da su mu bogovi namenili takvu misiju.
Kao što su Nemci u svojoj germanskoj mitologiji jedinstveni u tome što se jedino njihova mitologija završava sveopštom propašću (pakao će progutati sve), tako su Srbi jedinstveni u istoriji svetskih mitologija po tome što su iz vlastitog poraza razvili mit koji slave kao pobedu. Poraz Srba na Kosovu polju na Vidovdan 1389. osnova je srpskog mita. Oni su se zapravo na Kosovu žrtvovali radi spasa upravo Evrope i Zapada. Medjutim, hrišćanska Evropa je ostavila Srbiju na cedilu pred naletom Turaka. A zahvaljujući srpskoj žrtvi na Kosovu turski pohod u Evropu je usporen, ako ne i zaustavljen. Bez Kosovske bitke, Beč bi još u pretnaestom veku postao veoma lako turski plen.
Drugu dimenziju srpskog mita predstavlja nesloga i izdaja, koji su Srbe oduvek vodili u poraze od Kosova polja do najnovijih dana. Srpska sudbina postavlja vežno vraćanje političke konstelacije kakva je postojala još 1389. na Kosovu. Samo su se menjale sile sa kojima su Srbi bili suočeni. Najpre je to bila Turska, zatim su došle Austrougarska i Nemačka, da bi danas ponovo bila Nemačka i najzad SAD.
Zahvaljujući svojim velikim patnjama i stradanjima, Srbi su izvojevali pravo da sebe izjednačavaju sa Hristom. Slično Hristu koji je prošao 12 stanica na putu stradanja, i Srbi od Kosova doživljavaju 12 velikih perioda stradanja i patnji. Opredeljenje Cara Lazara za nebo uoči bitke na Kosovu našlo je izraza kako u književnim, tako i u slikarskim tvorevinama, posebno na slikama Svete večere, koje veoma podsećaju na slike sa Isusom Hristom i apostolima. Jedan od Lazarovih vitezova, Vuk Branković, razotkriva se kao srpski Juda. A drugi, Miloš Obilić, kao najsvetliji lik koji uvek iznova potomcima ukazuje na pravi put slave i pobede.
Narodne pesme i mit o Kosovu poslužili su kao putokaz Srbima kroz dugu tursku noć.
Još nosimo turski jaram
Večno razapeti izmedju Istoka i Zapada Srbi će u prošlom veku konačno uspeti da se oslobode turskog jarma, ali to ni iz daleka neće rešiti probleme na Balkanu. Gotovo polovina Srba ostaće izvan novostvorene srpske države. Pokušaj Srba da se ujedine u jednu državu naići će na nepremostive prepreke koje su pre svega stvarale evropske velike sile, u prvom redu Austrougarska i Nemačka.
Mržnja prema Srbima snažno je ojačala posle ubistva Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin 1903. i trajaće sve do danas. Ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda izgleda da je germansku mržnju prema Srbima dovelo do vrhunca, ali će budućnost pokazati da to, ipak, nije bio vrhunac. U Beču su fabrikovane laži koje su trebalo da dokažu svu pokvarenost i zavereništvo srpskog režima. Novinari, književnici i naučnici naprosto su se utrkivali u smišljanju što monstruoznijih i uvredljivijih optužbi na račun srpskog naroda. Pevalo se da je rat protiv Srba zapravo božiji zadatak. Bečki ratnički hor gromoglasno je poručivao da treba kazniti Srbe – lopove, svinjare i ubice. U takvoj atmosferi rodila se i parola koja je odmah prerasla u ideologiju i politički program: „Serbien muss sterbien“ – „Srbija mora crknuti“. Svuda se čuo samo jedan poklič: Ura, ura, na Beograd !
Stereotipna slika o Srbima izgleda da je bila dugovečna, i ona je 1991. samo oživljena u bečkoj i nemačkoj štampi. Kao i 1914, u Beču se i 77 godina kasnije ponovo bez argumenata i dokaza, govorilo i pisalo o „srpskim banditima i varvarima“.
Iako je Austrougarska već bila osudjena na propast, komandant devetog korpusa druge armije Lot Edler fon Hoternštajn se svojim vojnicima obratio rečima:
“ Vojnici ! Uskoro stupamo u zemlju u kojoj je narod gori od najgorih varvara. Ukoliko budete imali nesreću da im padnete u ruke, bićete surovo kažnjeni, odsećiće vam uši, iskopati oči, zatrovaće vodu i hranu. Zbog toga vam naredjujem da prema toj bandi ne pokazujete nikakvu humanost, već da uništite sve što je srpsko i da bez ikakve milosti ubijete svakog, koga čujete da govori srpski...“
U takvoj bečkoj kuhinji rodio se i jedan Hitler, zadojen najpre anti-panslovenizmom, a zatim anti-slovenstvom, koje se na kraju pretvorilo u mržnju samo prema Srbima.
Nikada u istoriji Srbi nisu mogli da duže održe moćnu državu.
Kao što nisu popustili pred austrougarskim ultimatumom 1914, kao što nisu 1941. popustili pred Hitlerovim zahtevima, Srbi nisu prihvatili ni zahteve Hrvata i Slovenaca 1990. znajući dobro da iza takvih zahteva stoje iste sile, koje su stajale u Prvom i Drugom svetskom ratu. Čuvari kosovskog mita ostali su dosledni svojoj istorijskoj viziji koja se, na žalost, uvek iznova završava porazom. Možda je taj tragični usud tradicionalna slovenska sklonost ka samouništenju.
Komunizam je nastojao pre svega da zaštiti prava manjina. Svakome je, medjutim, bilo jasno da je sve radjeno na štetu Srbije. Milijarde dolara Tito je dobio od Zapada kao nagradu za podrivanje jedinstva Istočnog bloka. Ali, ovaj novac je investiran uglavnom u Sloveniji i Hrvatskoj. Tamo su gradjeni putevi, fabrike, hoteli i drugi objekti. Bosna je istovremeno pretvorena u Titovu vojnu tvrdjavu. Samo je Srbija ostala praznih šaka.
U stvari, za sve vreme Titove vladavine je važilo načelo: „Slaba Srbija - jaka Jugoslavija „ !?
Situaciju nastalu posle Titove smrti najbolje opisuje vic, koji se prepričavao u narodu o navodnom savetovanju predsednika republika, o tome gde Tito treba da bude sahranjen.
Makedonski predsednik je rekao: „Tito je izmislio nas Makedonce, poklonio nam je republiku i mora da bude sahranjen u Makedoniji.“
Predsednik Slovenije je objašnjavao: „Tito je voleo Sloveniju. Umro je u Sloveniji i zbog toga mora da bude sahranjen kod nas, na Bledu.“
Za reč se javio crnogorski predsednik: „Tito nas, doduše, nije baš voleo, ali je najveće pobede ostvario na našem terenu i uz našu pomoć. Zbog toga treba da bude sahranjen na Lovćenu.“ Predsednik BiH je rekao: „Mi smo Titu spasili život u Drvaru i zbog toga Tito treba da bude sahranjen u pećini iznad Drvara.“ Zatim se za reč javio hrvatski predsednik: „Tito je rodjen u Kumrovcu, u Hrvatskoj. Zbog toga mora da kod nas bude i sahranjen.“
Na kraju se oglasio i predsednik Srbije: „Sahranite ga gde god hoćete. Na bilo kom mestu, samo nemojte u Jerusalimu. Jer, tamo je jedan već vaskrsao.“
Kao još jedan dokaz Titovog antisrpskog opredeljenja navodi se Titovo odbijanje da se trajno obeleže ustaški pokolji nad Srbima u Jasenovcu i uopšte genocid nad Srbima.
Sve zavere protiv Srba
Srpski ideolozi su najnoviji rat primili sa uznemirenjem. Srbi su ubedjeni da se ne bore, niti su se borili, samo protiv Hrvata i bosanskih Muslimana, već protiv nadmoćne koalicije neprijatelja. Tako književnik Dragoš Kalajić iza linija bosanskog fronta vidi paradoksalni savez SAD i Irana, izmedju Novog svetskog poretka i njegovog najgoreg neprijatelja, islamskog fundamentalizma. U stvari, Bosanci i Hrvati su se oslanjali na SAD, Iran, Evropsku uniju, a pre svega na Nemačku. Podrška istorijskih saveznika Srba kakvi su nekada bili Rusi, Englezi i Francuzi bila je Srbiji ovoga puta samo simbolična.
Ta činjenica je u srpskim medijima izazvala pokretanje različitih teorija o svetskoj zaveri. U raznim formama protiv Srbije su nastupale sledeće ideologije, organizacije i tajne službe: neoliberalizam, islamski fundamentalizam, neoturcizam, briselski evrokrati, svetsko jevrejstvo, monarhisti, slobodni zidari, Holivud, CNN, Bilderberg grupa, Vatikan, mafija, Hans Ditrih Genšer, Alojz Mok, Soroš, CIA, Nemačka savezna obavežtajna služba (BND), Sajentolozi, pa čak i vanzemaljci ....
Ove teorije zavere su u stvari duhovi koji dolaze iz prošlosti. U ranijim stolećima, o sudbini Srbije uvek su odlučivale velike sile. Što se broja nadmoćnih neprijatelja tiče, Srbi su bar u tome neprevazidjeni. Uostalom, iza toga se krije svetački princip: „Što više neprijatelja, to više slave i časti! “
Nasuprot srpskom herojskom pogledu na svet, prema mišljenju srpskih ideologa, stoji mondijalizam. U njemu svet blješti večnim optimizmom. Sve će biti u najboljem redu, samo ako se multinacionalnim kompanijama i svetskom finansijskom tržištu dozvoli da nesmetano radi i gospodari kako mu je volja. Svi problemi biće rešeni prilivom kapitala i skorom berzanskih akcija. Zlo se uvek nudi sa osmehom i lepim rečima.
Mit, rasa, narod, čast, žrtva, osveta, junaštvo, vernost, borba ili otadžbina, treba da izgube svako svoje značenje, pošto praktično više nigde ne predstavljaju vrednosti. U Evropi se takve „besmislice“ više i ne smeju da izgovaraju. Medjutim, ti pojmovi koji jedino Srbima i dalje predstavljaju najviše i najdragocenije vrednosti za koje vredi izginuti.
Najupečatljivija i najdirljivija kritika Evrope objavljena u vojnom listu krajiških Srba „Krajiška vojska“: „Izmedju herojske Srbije i evropskog društva blagostanja zjapi ogromna provalija.“
Treći put u ovom veku Srbi su se na žrtveniku našli kao evropska, čak i svetska žrtva. Iznenadjena je cela ideologija žrtve. Većinu najnovijih ratnih izbeglica čine Srbi. Oni su takodje izgubili najviše teritorija. Medjutim, oni ovu bedu shvataju, kao nužnu žrtvu za naciju i budućnost srpstva. Žrtva za narod, za državu ili političko rukovodstvo, za Srbe predstavlja istorijsku neminovnost.
Kada su američki komandosi u leto 1995. želeli da uhvate generala Mladića, srpski seljaci i vojnici su legli pred tenkove: „Pucajte samo! Nikada vam nećemo dati Radovana i Mladića!“ Takav pojam žrtvovanja, u modernom društvu, medjutim, više ne postoji. Na žrtvu pojedinca u ime društva gleda se kao na nevidjeni skandal, jer sam pojam žrtve suprotan je psihologiji i ideologiji potrošačkog društva.
Pop ideologija ljudskih prava
Evropa se tobože bori protiv srpskog fašizma. Svuda na svetu ljudi koji nacionalno misle, žigošu se kao fašisti. Vladajući mondijalisti ne žele da sagledaju razliku: nacionalizam samo brani svoju specifičnost, ali priznaje prava drugih nacija. Mondijalisti šalju svoje kurire i sluge u obliku novinara i intelektualaca na front protiv navodnog fašizma.
Novi svetski poredak stalno traga za novim neprijateljima. Svetski mediji po svojoj meri modeliraju negativne figure: Fidel Kastro, Ho Ši Min, Ajatolah Homeini, libijski predsednik Gadafi, Norijega iz Paname, Sadam Husein, Ajdid iz Somalije, Slobodan Milošević i Radovan Karadžić.
U ideologiji čiju okosnicu čini potrošnja, Amerikanci imaju neprekidnu potrebu za brzim smenjivanjem dobrih i loših momaka. Da bi Amerikanci mogli da izvode svoju slobodarsku misiju u svetu, uvek je iznova potrebno da im se neke „mračne sile suprotstavljaju.“ Taj manihejski princip važi na CNN i u Holivudu, isto koliko i u Beloj kući.
Jugoslavija se, prema zaključku UN, raspala u gradjanskom ratu. Usled toga je na najbrži moguć način u svetskim medijima iskovana sasvim suprotna presuda: bila je to agresija fašističke srpske države. Srbi su proglaženi za jedine krivce za rat.
Neosnovani „trijumfalizam Zapada“ primenjuje „pop ideologiju ljudskih prava.“
Sila sebi može da dozvoli da ne uči iz istorije. Sprovodi se „deistorizacija“, da bi se primenjivala „božanska prava“. Za jedne, Hrvate i Bošnjake, važi pravo naroda na samoopredeljenje, dok za druge, za Srbe u Hrvatskoj i u Bosni, to isto pravo ne važi.
Posle kraha komunizma, još samo snažna nacionalna država može pružiti otpor potpunoj „mekdonalizaciji“ sveta. Srbi dobro znaju zašto brane nacionalnu državu. Ako se uništi nacionalna država, pobeda turbokapitalizma je konačno obezbedjena. Nekoliko multinacionalnih kompanija će veoma brzo vladati celim svetom. Ali, one će, medjutim, sa sve većom vojskom nezaposlenih, stvoriti i novi revolucionarni potencijal. Srbi zato sebe vide kao negaciju svetskog sistema. Usled svojih istorijskih nesreća možda su i daleko zaostali, ali sasvim su ubedjeni da im je to zaostajanje upravo jedina prednost. Zbog toga što Srbi odbijaju da se bilo kome potčine, mondijalisti ih drže kao u velikom koncentracionom logoru.
Ljudska priroda je svuda na Zapadu izopačena. Vladaju laž i izvitoperenost. Lažna koegzistencija kultura, religija i naroda, prividna demokratija, kosmpolitizam i pacifizam. S druge strane, cveće radikalnog feminizma ne cveta u srpskim zemljama. Homoseksualci i lezbejke su još ipak retkost. Jedva da se govori o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju. Umesto droga, još se više se troši šljivovica. Suprotno Evropi, vlada svest o prošlosti, studenti na demonstracijama nose slike pesnika Njegoša i Svetog Save...
Nacionalizam je pravo na specifičnosti, na razlikovanje i posebnost.
“Zašto Srbi treba da spasavaju Evropu? „ pita se Dragoš Kalajić.
Evropom vladaju pseudoelita i mondijalisti. Pošto je kontinent otvoren za migraciju iz Trećeg sveta, Evropljani su sve više prisiljeni na povlačenje i uzmicanje. Jednom će hteli-ne hteli morati da se okupe radi nove „rekonkviste“ . Istorijska „rekonkvista“ je bila rat koji su Španci morali da vode da bi povratili svoje teritorije na koje su prodrli muslimani. A Srbi su oduvek branili Evropu od Islama . Evropa ih je zato uvek samo kažnjavala.
Jedino Srbima nije dopušteno što ostalima jeste
Gotovo svi evropski narodi na smeni milenijuma imaju prava da žive u jedinstvenim zajedničkim državama na teritorijama koje nastanjuju. Samo Srbima nije dozvoljeno ono što drugima jeste. Sebe zato i doživljavaju kao gerilce protiv Brisela, kao avangardu koja se bori za buduću Evropu u kojoj će nacije moći da se rehabilituju.
Mondijalisti i stražari njihove bezbednosti i intelektualci nastupaju u borbi protiv istorije, nacije i duha. Demokratija sve više postaje demonokratija. Čovek kao prvo treba da zaboravi da je Francuz, Nemac ili Španac. Sintetički svetski čovek treba da se rastvori u ljudskoj kaši bezličnog. Evropa treba najpre da počisti vlastitu štalu! A tek onda da Srbima deli savete! Srpsko društvo nalazi se u najboljem dobu, dok je Zapadna Evropa već zašla u senilnost. U prvom redu, Evropa je podetinjila. Starci i deca su veoma slični. Evropa je danas preplavljena infantilnim brbljarijama.
Glavna tema najvećeg savremenog srpskog slikara Milića od Mačve je borba izmedju istočne duhovnosti i poznog industrijskog društva. Kao fantastični realista, on Novi svetski poredak slika kao moderni pakao. U središtu njegovih slika nalazi se čovek kome se izruguju tehnika i televizija.
Grad je stvarni neprijatelj. Ponovo se aktuelizuje istorijsko neprijateljstvo sela protiv grada. Nezdrav, protivprirodan način življenja u gradu predstavlja pravednu božju kaznu.
Zato je Jugoslavija i morala da propadne. Jugoslavija je bila neprirodna konstrukcija jednog čoveka, neprijatna mešavina naroda, vera, jezika, pisama i pravila. Takva sudbina očekuje i novog arhineprijatelja - SAD. Rat na Balkanu je izazvao pravu slovensku kulturnu revoluciju, piše Dragoš Kalajić.
Slično je o ratu pisao francuski filozof Žan Bodijar: „U Bosni se borimo u ime multikulturalne Evrope protiv Srba“. Zapad celom svetu želi da nametne univerzalnosti pod plaštom odsustva vrednosti. U pitanju je terorizam jedne kulture bez ikakvih temelja.To je zapravo integrizam praznine...
Srbi su usled intervencije SAD izgubili rat. Krajiški Srbi su izbrisani. Srbi u Bosni su okupirani, a srpska teritorija je dodeljena neprijatelju. Srpsko Sarajevo je ugašeno. Srbija u Jugoslaviji je pod jarmom postkomunističke diktature. Novi pokušaji Zapada da nastavi podele imaju takodje uspeha. Srbija se već cepa u svim pravcima.
U poslednjim vekovima Srbi su svoj opstanak plaćali brdima leševa. Podnosili su patnje i muke da bi iz njih ponovo dobili snagu. Gora od svih patnji je samo ona koja nema smisla. U cikličkom kretanju uvek iznova na scenu se vraćaju arhetipske figure Lazara, Obilića i Brankovića. Njihovo ponavljanje vuče korena iz osnovnog mita. Izdaja je počinjena na Kosovu polju. Najduža bitka u svetskoj istoriji još nije okončana. A porazi, katastrofe i krvoprolića za Srbe uvek su bili samo neophodne žrtve za bolju budućnost.
Ono što se od 1991. dešava Srbima nije nikakvo skretanje sa koloseka u slepoj igri velikih sila. Ovaj rat nije nikakav jedinstveni dogadjaj, već samo ponavljanje. Svaki poraz mora da ima smisla.
Bitka na Kosovu polju još nije završena. Njegoš u Gorskom vijencu beleži kako jedan Srbin kaže muslimanu: „Zar nismo obojica bili tamo kada su se sablje ukrstile na Kosovu polju? Kao tada, bojim se ja i danas. Ti si tada izdao. Činiš to opet danas...“
Kad se istorija ne bi ponavljala, ne bi bilo Boga. U sreći je lako dobar biti. Na muci se poznaju junaci..."
[ vaske71 @ 27.07.2011. 23:26 ] @
Licnog sam misljenja da je pocet proces razdvajanja . (iskljucivo moje misljenje)
[ yolja624 @ 27.07.2011. 23:27 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Tesko ti mozes da razumes (kao i vecina stranaca) zasto Srbi slave svoj poraz na Kosovu 1389.
O da, za nebesku Srbiju, onu koja se ne vidi ocinjim vidom... zato Srba nema 50 miliona vec 8! A ti se malo preracunaj.
Te price su price za malu djecu i one koji imaju IQ ispod 80!
A tek ove c/p price su mitologija kojom si zadojen. Ne znaci da cu ja svoj ocinji vid da gubim citajuci ilijadu i odiseju. Ako mozes da to sastavis svojim rijecima u 3-4 recenice to je ok. Ovako... nema smisla.
I bar navedi izvor price... http://www.stormfront.org/forum/t338031/
reprezentativni forum...
[ serbolicious @ 27.07.2011. 23:27 ] @
Citat:
Mene zanima šta je to odbranjeno u ratovima devedesetih ?
+1
Ratovali bi mozda klinci koji su se rodili posle 92-e pa se i ne secaju problema.
Svi ostali koji su videli rat u bilo kom obliku danas su najveci pacifisti i znaju dobro da smo svi pojeli jedno veliko g***no!
Bolje knjigu/lopatu u sake pa da svi lepo resavamo nase sitne porodicne probleme - umesto da se busamo u grudi i pokusavamo da resimo problem velike Srbije/Albanije/Hrvatske/Bosne/Kosova...
[ Isak666 @ 27.07.2011. 23:30 ] @
E ovo je prava stvar - online patriota objasnjava coveku koji se borio u ratu za sta treba ginuti :))
Zato smo tu gde smo.
[ Horvat @ 27.07.2011. 23:32 ] @
@hot_steppa, stormfront? :((
[ HoT_Steppa @ 27.07.2011. 23:33 ] @
Citat:
yolja624: O da, za nebesku Srbiju, onu koja se ne vidi ocinjim vidom... zato Srba nema 50 miliona vec 8! A ti se malo preracunaj.
Te price su price za malu djecu i one koji imaju IQ ispod 80!
A tek ove c/p price su mitologija kojom si zadojen. Ne znaci da cu ja svoj ocinji vid da gubim citajuci ilijadu i odiseju. Ako mozes da to sastavis svojim rijecima u 3-4 recenice to je ok. Ovako... nema smisla.
I bar navedi izvor price... http://www.stormfront.org/forum/t338031/
reprezentativni forum...
Kao i uvek, opet si pogresio. Nemoj da citas, molim te, sacuvaj vid, trebace ti.
HoT_Steppa:
Da nasi nisu ginuli kada su ginuli sada bi se vecina nas zvala Mustafa i Adnan.
To bi bilo kul, mogli bismo da igramo cadillac&dinosaur, i ja bih mogao da kazem "Ja se zovem mustafa, i moje je pravo da izaberem mustafu, a za vas me zabole". I onda bi me svi gledali sa postovanjem, jer je mustafa najzajebaniji lik u igrici. http://en.wikipedia.org/wiki/C...s_(arcade_game)#Mustapha_Cairo
"Attributes: The fastest character in the game. His flying drop kick has great reach and priority, making him probably the most capable character in the game. The best choice for beginners."
Eto, najzajebaniji.
Citat:
"Whoever comes not to Kosovo to fight
May no fruit come forth from his laboring hand
Wait now, you cant mix frogs with grandmothers.
Inace kome se gine, slobodno. Ako od rata nista ne bude, moze i na zgradu pa hop(uz obaveznu parolu "kosovo je srbija"(obavezno cirilicom napisano, i na srbskom jeziku)).
[ yolja624 @ 27.07.2011. 23:36 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Kao i uvek, opet si pogresio. Nemoj da citas, molim te, sacuvaj vid, trebace ti.
A da, pa dobro, taj je malo bolji izvor, samo ne znam ko od koga kopira. A sve su izvori moj do moga...
[ HoT_Steppa @ 27.07.2011. 23:37 ] @
Izvor je sam Kalajic, a tekst moze da prenese ko god hoce.
[ Isak666 @ 27.07.2011. 23:41 ] @
Ma ok Kalajic, nego kako ti sebe dozivljavas kao coveka koji obasipa pamfletima i fanfarskim spisima coveka koji je to sve radio vec uzivo, objasnjavajuci mu da nema pojma o onome sto ti teoretski predstavljas, a sto je on prakticno doziveo?
HoT_Steppa: Izvor je sam Kalajic, a tekst moze da prenese ko god hoce.
A pokojni Kalajic je, sem ovog spisa, poznat jos po cemu? Ja isto mogu da napisem razne stvari, ali ne znaci da je to sa istorijskog ili bilo kog drugog aspekta korisno?
[ HoT_Steppa @ 27.07.2011. 23:43 ] @
Glas iz Dojclanda se ne racuna, bolje se ne javljaj. A drugo, nije on jedini bio tamo.
[ Isak666 @ 27.07.2011. 23:44 ] @
Pusti ti mene, pusti ti druge - uzmi sebe i njega, pa ravnaj.
ne!
uvek sam se drzao devize da je bilo koji mir bolji od bilo kakvog rata, kao i one da je tuca nesposobnost da se problemi verbalno rese...
ne znam sta bi to moglo da me natera sad u ovom svetskom poretku da uzmem pusku, verovatno samo situacija da nas vanzemaljci napadaju
ratove potezu uvek mulj koji bi da profitira i usijane glave koje misle da je rat nesto tipa - ustanem oko 12h, pa idem malo pucam pucam, pa se vratim na rucak i dremku, pa posle malo jos pucam i posle idem na pivo...
kao neko ko ne pripada ovim kategorijama, ne vidim da bi u bilo kom ratu mogao nesto da dobijem, vec samo da izgubim...
[ Isak666 @ 27.07.2011. 23:52 ] @
Citat:
superbaka:
ne znam sta bi to moglo da me natera sad u ovom svetskom poretku da uzmem pusku, verovatno samo situacija da nas vanzemaljci napadaju :)
.
btw, secam se kako su mi neke stvari tesko padale u vojsci... a onda mi jedan stariji podoficir ispricao kako je za vreme rata proveo 2 nedelje u mestu, u jednom rovu do pola napunjenim vodom, da je morao da spava sedecki da se ne bi udavio, da je jeo samo malo konzervirane hrane koju je imao, na kisi, sve vreme u vodi, i da danas ima fizicke posledice zbog toga... verovatno i psihicke, to nije hteo da spominje...
sta drugo pomisliti osim, da ljudi koji bi zeleli da idu u rat jednostavno nisu svesni posledica... i lud covek ne zeli da trpi bol, mucenje i slicno... znaci, samo nesvesnost sta te ceka, nista drugo...
[ konislav @ 28.07.2011. 00:55 ] @
Citat:
superbaka:
sta drugo pomisliti osim, da ljudi koji bi zeleli da idu u rat jednostavno nisu svesni posledica... i lud covek ne zeli da trpi bol, mucenje i slicno... znaci, samo nesvesnost sta te ceka, nista drugo...
Odlazak u rat moze biti posao. Moze se desiti da ides nekoliko puta u rat i da si jako dobro svestan posledica, ali istovremeno pokusavas da o posledicama ne razmisljas mnogo ( da te ne hvata panika i ne pocne da strada psiha), vremenom postajes vestiji i lakse se snalazis.
Da odgovorim na pitanje o mobilizaciji. Mozda bih se odazvao na mobilizaciju, zavisno ko vrsi mobilizaciju i koji su ciljevi ratovanja.
[ triac @ 28.07.2011. 01:31 ] @
Citat:
konislav: Mozda bih se odazvao na mobilizaciju, zavisno ko vrsi mobilizaciju i koji su ciljevi ratovanja.
Da buduci vladari ostanu ili dodju na vlast.
Sta si mislio,
da mozda tebi bude bolje....Boga moli da ne ostanes sakat u ratu (takvi su posle u drustvu najpostovaniji i najcenjeniji) pogotovo od drzave u vidu beneficija.
[ burex @ 28.07.2011. 04:09 ] @
Naravno... ukoliko bi ja, moja porodica, moji prijatelji i komšije bili u opasnosti, i ukoliko je za tako nešto odgovoran odlučan strani neprijatelj a ne naše lokalne kvazipatriotske yayare, kao što inače biva.
[ Predrag Supurovic @ 28.07.2011. 07:03 ] @
Citat:
yolja624
Izgleda da neki nisu ucili istoriju... Srbi su izgubili na Kosovu Polju na Vidovdan 1389 godine. A Turska je vladala 500 godina.
Ko god se ozbiljno bavio istorijom zna da ovo nije tačno. Sama bitka je završena nerešenim ishodom, a Srbija je pod Tursku vlast pala tek sedamdesetak godina kasnije.
Tema vam je inače promašena. Odazivanje pozivu za mobilizaciju nije demokratsko pitanje, nego građanska dužnost. Niko vas neće pitati da li hoćete nego će vam to narediti. Ko baš neće da se odazove, može samo da beži preko granice.
[ yolja624 @ 28.07.2011. 07:43 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ko god se ozbiljno bavio istorijom zna da ovo nije tačno. Sama bitka je završena nerešenim ishodom, a Srbija je pod Tursku vlast pala tek sedamdesetak godina kasnije.
Nije to partija saha... ali dobro, stvar vidjenja i onog ko pise istoriju. Ako se pozivas na wikipediu kao izvor tamo pise da je takticki nerjeseno a dugorocno pobjeda Turaka... i to u wiki na srpskom. Da bi shvatio o cemu govorim, pogledaj wiki na bosanskom, cisto da bi stekao utisak koliko je istorija cudna nauka.
Citat:
Tema vam je inače promašena. Odazivanje pozivu za mobilizaciju nije demokratsko pitanje, nego građanska dužnost. Niko vas neće pitati da li hoćete nego će vam to narediti. Ko baš neće da se odazove, može samo da beži preko granice.
Zato sam obezbjedio biometrijski pasos i skupio malo EUR za mito i korupciju na granici! Nece me ovaj put za*ebati. A kad frka prodje, svakako ce amnestija biti objavljena, da se mamini i tatini sinovi mogu vratiti.
Pedja, iskreno se nadam da drzava svoju odbranu ne zasniva na mobilizovanim civilima. Ako nista nisu naucili od 1991-99, onda je neka buduca propast zagarantovana.
[ d.vader @ 28.07.2011. 07:51 ] @
Citat:
yolja624:Da bi shvatio o cemu govorim, pogledaj wiki na bosanskom
E ovo je argument...hahahaha...čuj na bosanskom!!!!
Da, to je čuveni BHS iz Haga!
Na svakoj temi u madzone uvek isti mozgovi i uvek su samo oni u pravu?!
[ stil @ 28.07.2011. 07:53 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ko god se ozbiljno bavio istorijom zna da ovo nije tačno. Sama bitka je završena nerešenim ishodom, a Srbija je pod Tursku vlast pala tek sedamdesetak godina kasnije.
Pa jes' Srbija je pobedila 1389 pa su posle Turci valdali 500 godina :) isto ko što je Srbija pobedila 99 kad nas je napao NATO pa je posle izgubila kontrolu nad Kosovom. Sve pobeda do pobede :)
[ d.vader @ 28.07.2011. 08:08 ] @
Posle kosovskog boja se pokazao srpski mentalitet koji je i danas isti. Nisu nas turci pobedili nego smo se mi posvađali međusobno pa je po ponovnom povratku, (skoro 70 godina), turcima bilo lako da zasednu i ostanu toliko dugo.
Evo i sad ima gomila poturica među nama. Za rad svoje gu*ice prodali bi sve i istoriju i budućnost. neka komšiji crkne krava.
Rekoh ja, manja interventna šiptarska jedinica ima da nas zgazi ko go*ance jer će naići na pustu zemlju. Razbežali se junaci. Samo umeju da se busaju na ES-u.
Muka mi je i da čitam više, koje sve gluposti pojedinci mogu da napišu!
[ Isak666 @ 28.07.2011. 08:12 ] @
^^
Khm khm... ti i jos jedan clan se jedini busate u grudi na ESu ;)
Btw za sta placamo vojsku, ako bi Srbiju pregazila saka specijalaca bez mobilizovane raje?
[ d.vader @ 28.07.2011. 08:17 ] @
Ti brini o svojoj zemlji a ja ću o mojoj.
Pun mi je k. od vas koji ste zbrisali i onda pametujete.
Uvek je Srbija imala Brankoviće ali nikada koliko ih sada ima.
[ Isak666 @ 28.07.2011. 08:23 ] @
I meni isto vas, koji podbadate raju na patriotizam i Brankovice, dok ista ta raja na kraju nahebe, a najglasniji bukaci zavrse punog budjelara.
Ja i brinem o svojoj zemlji odvaljujuci logiku tebi slicnim. To je najveca korist za Srbiju u ovom momentu.
Tako je bilo od Pasicevog sina, koji prodavao dzakove sa solju sprskoj vojsci sa peskom, a deca mu zavrsila na Oksfordu - pa do sadasnjih magacionera, vozaca buseva i udbasa koji su postali "komadanti" i "zapovednici" koji su trgovali naftom i cigarama, bez da gledaju nacionalnost.
Igrom slucaja, imao sam familiju koja je bila zarobljena u Sarajevu tokom rata, pa su kao Srbi isli na prinudni rad, te videli kako trguju zaracene strane i cede poslednju marku iz grada.
Takvih poput tebe njima uvek treba - da iz Beograda budu patriJote, a da drugi skupljaju maslacak za supu i da im deca godinama spavaju u kadi.
[ d.vader @ 28.07.2011. 08:31 ] @
Ako si završio sa izlaganjem, uzmi malo toalet papira.
Gledam, na mad zone ne postoji tema u kojopj se ti ne pojavljuješ i ne držiš slovo. Gde posisa toliku pamet?
Šta se ti javljaš na temu mobilizacije...jel živiš ovde, jel te pogađa?
Ne, tu si da palamudiš jer nemaš pametnijeg posla. Možda si i ti deo onih zbog kojih EU htede da nam vrati vize?!
Pošto visiš non stop na ES, nema druge nego si se okačio na grbaču socijalne pomoći kao izbeglica i pisanjem opravdavaš opstanak!
[ Isak666 @ 28.07.2011. 08:34 ] @
Ne, pre ce biti da si ti pglu, pa ne umes da odgovoris ni na jedno pitanje ili da odreagujes na jednu konstataciju, osim da pocastis nekog uvredom.
Lepo sam ti dao predlog jos kad si dosao ovde - idi na Krstaricu, tamo se diskutuje na forumu onako kako tebi godi.