[ tdjokic @ 01.08.2011. 11:04 ] @
Da li je nekome poznato da li se neko od ova dva brasna moze kupiti negde u Beogradu? Navodno ga proizvodi jedan proizvodjac ali se tesko nadje, jer je iz nekog razloga to izbaceno iz proizvodnje kod vecine proizvodjaca.

Molim inoformaciju na PP, kako nalazu pravila foruma. Hvala unapred.
[ noreniou @ 01.08.2011. 15:06 ] @
T-950 se moze naci u vecim prodavnicama.
[ tdjokic @ 01.08.2011. 16:54 ] @
Hvala lepo.
[ mmix @ 02.08.2011. 07:21 ] @
U pancevu ga nigde nisam video, doduse u Pancevu je problem naci i ostro brasno a kamoli ovakve "perverzije" :) Btw, pitam se kako pekari nabavljaju ono farbano brasno, ili oni farbaju hleb pri mesenju?
[ Horvat @ 02.08.2011. 09:03 ] @
miljane,pa ne kupuju ga iz "maxija" nego neposredno od mlina
btw, ne znam kakvo je danubius t950 brasno,ali obicno ostro i meko nije nesto ludo...
[ mmix @ 02.08.2011. 09:15 ] @
Ma znam da nabavljaju iz mlina, ali ko obavlja cin bojenja, mlinari ili pekari?

[ Emil Ranc @ 02.08.2011. 09:39 ] @
Mislim da ga pekari farbaju, tzv. prehrambenom bojom.

Inače imam pekač hleba kod kuće i par puta sam iz zezanja pri mešenju dodao kašičicu kakaa, hleb se fino oboji, čak dobije i malo drugačiji šmek, i uopšte nije loš :)

Što se spominjanog brašna tiče, ima ga u R*** preko puta plinare :) a ako je verovati vebšopu, treba da ga ima i u M***-ju. Inače interesantno je napomenuti da je pakovanje tog brašna 900g, a ne 1kg!

Umesio sam hleb od baš tog brašna i bio je svetliji od svakog crnog hleba koji se može kupiti u prodavnicama. Hleb koji redovno pravim (50% integralno, 50% belo) bude tamniji.

[ tdjokic @ 02.08.2011. 11:44 ] @
Nasli u Beogradu. Kupili. 1 kg. Pise "Brasno za crni hleb", Danubius Ne mogu trenutno da ga otvaram i pogledam, jer mi je mali zamrzivac pun hrane pa ne bih imao gde da ostavim kad ga ispecem. Kesa je prilicno velika, veca od kese sa belim brasnom za istu tezinu. Cena nepoznata jer ga nisam licno kupio nego "trece lice".

Rok trajanja vrlo kratak! Belo ima godinu dana a ovo svega 4 meseca, proizvedeno juna, istice rok oktobra.

U zadnje vreme obracam mnogo paznje kad negde primetim nesto o brasnu, jer prosto bode oci koliko je hleb razlicit od onoga koji se nekad proizvodio. Tako sam naisao i na podatak da u razlicitim brasnima ima vise ili manje proteina. Sto vise proteina, to je hleb zilaviji, nisu "zrnca peska slepljena vodom" kako ja to cesto govorim. Zato se za hleb koriste sa vise proteina (sto je kod nas vrlo upitno, bas zbog efekta "zrnaca peska") a za keks i slicno sa manje, da se lakse lome.

Do pre par dana, kad je objavljen onaj napis u nekoliko medija o tome, bio sam jako zalostan jer osim par ljudi ovde u jednoj ranijoj temi nisam naisao na nekog ko bi o tome mogao nesto ozbiljnije da kaze. Obicno ljudi samo slezu ramenima.

Jos jednom hvala @ noreniou
[ mmix @ 02.08.2011. 12:12 ] @
Protein o kome pricas se zove gluten i to je jos jedna stvar koja nema da se kupi u Srbiji, kao uostalom i neke druge vrste brasna, npr Graham (bilo neko kikindsko ali njega nisam video odavno), Fortified (gvozdje+), Obogaceno tj Enriched (gvozdje+niacin+), za drzavu koja se ku*ci silnim oranicama prilicno smo ograniceni u opcijama.

[Ovu poruku je menjao mmix dana 02.08.2011. u 13:26 GMT+1]
[ tdjokic @ 02.08.2011. 12:38 ] @
Citat:
mmix: Protein o kome pricas se zove gluten
Valjda je pisalo tamo pa sam zaboravio. Inace, gluten mi je poznat. Znam da ga neki ljudi ne podnose, pa oni imaju drugu vrstu problema zbog njega (brasno bez glutena im treba).

Znaci, nabavim gluten, dodam malo u obicno, nase, belo brasno i poboljsam kvalitet hleba od tog brasna?

Za crno brasno sam negde citao da je energetski slabije od belog ali je hranljivije zbog prisustva nekih drugih sastojaka koji u belom nema. Znaci, najbolje je jesti polubeli hleb? Taj mi se uvek i najvise dopadao dok sam bio tamo gde je mogao da se kupi u svakoj prodavnici.
[ mmix @ 02.08.2011. 13:15 ] @
Razlika izmedju tipova brasna ti je u osnovi koncentracija minerala, tako je mislim i u celoj evropi, sto vise minerala to veci broj. Posto minerala ima u ljusci vise nego u zrnu to u osnvi i znaci da je separacija slabija i da veci deo ljuske ulazi u brasno (sa svojim mineralima). Proteinski je takodje tu negde jer gde ima minerala u zrnu ima i proteina, sem malo manje u klici koje ulazi u brasno sa celim zrnom T1600 (ako u T1400 dodas grubo mlevene klice dobijes u osnovi Graham brasno), tako da u osnovi najvise proteina ima T1400 (celo zrno bez klice).

E sad hranljivost, ja licno volim graham zbog ukusa a on dolazi iz minerala i zvackave klice ;), kalorija na kaloriju mislim da je razlika beznacajna (ne jedes ti nikad okruglo 125g hleba pa da je vazno da li je 1% ili 0.8% otislo na minerale). Kolicina minerala (i proteina) utice i na mehaniku dizanja testa ali to opet nije nesto sto ne moze da se iskompenzuje sa malo vise mesanja i cekanja, tako da glutenom ne poboljsavah nutritivni kvalitet testa vec jednostavno njegov izgled i olaksavas sebi spremanje. Kod nekih primena su ti zapravo minerali i proteini smetnja, dobro brasno za biskvite, keksove, tvrde pite i ostala testa koja ne treba da rastu bi trebalo da ima bar 30% manje proteina od obicnog brasna (to bi bio neki ekvivalent Tip280 kod nas koji naravno ne postoji)

Jedino sto ja verujem da jeste zdravije kod vecih T je to sto ljuska sadrzi vlakna a vlakna ti podsticu probavni ciklus, sem toga nista u tom hlebu nije nesto sto u visestruko vecim kolicinama ne bi uneo kroz balansiranu ishranu sa povrcem.
[ Horvat @ 02.08.2011. 16:34 ] @
Citat:
tdjokic:
Rok trajanja vrlo kratak! Belo ima godinu dana a ovo svega 4 meseca, proizvedeno juna, istice rok oktobra.

wtf!?!
a kako se to brasno moze pokvariti? nije to mleko pa da ce se pokvariti (zizka ne pominjite, zizak moze da udje za 1 dan i za godinu dana, to nema veze s kvarljivoscu robe)

Citat:
Razlika izmedju tipova brasna ti je u osnovi koncentracija mineral

nije u velicini zrna, tj nacinu mlevenja?
[ tdjokic @ 02.08.2011. 17:01 ] @
Citat:
Horvat: a kako se to brasno moze pokvariti?
Ne znam tacno, mada sam citao jos negde. Ponovo sam proverio - belo koje imam je proizvedeno 08.10.(20)10, rok trajanja 08.10.11, i nekako su mi se ove 10-ke uvukle u glavu pa sam malo pogresio kod crnog, rok ne istice 10-og meseca kako sam rekao nego 12-og, jos uvek je od juna do decembra, jer je proizvedeno juna.

Ima tu nesto, ali sam zaboravio, posto nisam razumeo sustinu. Kako se pokvari? Djavo ce ga znati, oksidira, usmrdi se, zgrudva, uzegne, pojma nemam ali verujem im na rec.
[ Odin D. @ 02.08.2011. 17:10 ] @
Citat:
mmix
Jedino sto ja verujem da jeste zdravije kod vecih T je to sto ljuska sadrzi vlakna a vlakna ti podsticu probavni ciklus, sem toga nista u tom hlebu nije nesto sto u visestruko vecim kolicinama ne bi uneo kroz balansiranu ishranu sa povrcem.

Ja sam negdje citao, ali se vise ne sjecam gdje, da integralno brasno treba kupovati jedino ako je "bio", zato sto ljuske obicne psenice u sebi sadrze toliko pesticida i herbicida da je steta po zdravlje zbog tih otrova veca nego sto je dobit zbog minerala i proteina.
[ mmix @ 02.08.2011. 17:52 ] @
Ako se propisno cuva regularno brasno (belo rafinisano bez ljuske) traje daleko daleko duze od isteka trajanja na pakovanju, isto kao i secer i ostali suvi ugljeni hidrati, ono sto moze da se pokvari je masnoca a nje ima brasno sa ljuskom i narocito brasna od celog zrna (graham, npr) jer je klica krcata masnocama. Masnoca kao i svaka druga uzegne vremenom na sobnoj temperaturi, tako da ja wholewheat drzim u fridzu, onda moze da potraje i godinu dana.



Ovo za herbicide mi je malo cudno, narocito ako pogledas kako izgleda klas psenice, nije zrno otvoreno pa da pada po povrsini a ako vuce otrove iz zemlje nema razloga da ih ne vuce i u unutrasnjost zrna. Valjda postoje labaratorije i propisani maksimumi koje mlinovi moraju da postuju.
[ madamov @ 02.08.2011. 18:27 ] @
Citat:
mmix: Protein o kome pricas se zove gluten i to je jos jedna stvar koja nema da se kupi u Srbiji, kao uostalom i neke druge vrste brasna, npr Graham (bilo neko kikindsko ali njega nisam video odavno)

Ne znam da li je kikindsko, ali videh pakovanje od 5 kila čini mi se Graham brašna pre neki dan u Metrou na Vidikovcu/Labudovom brdu. Barem je tako pisalo na kesi.