Zbog prirode mog zivota jako se puno krecem i srecem jako puno ljudi naravno najvise neke moje generacije a ja sam 87 godiste.
Svakim danom srecem dječake i djevojke koji ama bas nemaju pojam ni o cemu nemaju ni mrvicu konkretnog znanja o bilo čemu. a imaju nevjerovatno visko misljenje o sebi i nadaju se nekoj budućnosti i extra plaćenim poslovima.
Jeli moguce da neki ljudi nece da ukljuce mozak i da nauce da kreiraju sebi e-mail adresu ili FB racun i da to predstavlja mentalni izazov. Jel moguce da ja upoznam momka koji ima 24 godine i misli da je nafta obnovljiv izvor energije.
Ne mogu da vjerujem da neki tip skine sa interneta foto shop ili auto cad i da poslije par urađenih stvari u tim softwerskim paketima sebe smatra strucnjakom a ako zna da crta u auto cad-u malte ne ima ponos i smatra sebe inzinjerom.
I kaze ja znam bolje od bilo kojeg koji zavrsi masinski fakultet.
Ja studiram mehatroniku u Tuzli i pored toga imam privatno radionicu u kojoj servisiram racunare i najvise se bavim elektronikom. Nikad ni u jednom trenutku nisam pomislio da je moje znanje superiorno u bilo kojem drugom pogledu.
Jer kada samo na ES-u vidim koliko ima ljudi koji elektroniku IT tehnologiju imaju u malom prstu naspram mene moje je samo da sutim i ucim.
Nekid dan sam upoznao momka koji treba jos malo da diplomira elektrotehniku i covjek nezna razliku između NPN i PNP tranzistora.
Ne mogu da vjerujem da covjek koji je je u Bosni zavrsi neki privatni fakultet i kada diplomira dobije titulu nekog diplomiranog IT stručnjaka. A nezna sta radi DNS server, u stvari nezna nista. Ne mogu da vjerujem da takav covjek moze bilo sta da stvori da ucini da doprinese svojim zanjem nekoj firmi. Ne mogu da vjeruejm da ce sa tom diplomom dobiti neki dobar posao.
Srecem sve vise ljudi koji se skoluju za neke giga mega poslovne menađžere a neznaju tablicu mnozenja dalje od 5.
Generelno vas pitam dali vi primjetite da mladi ljudi sve manje i manje hoće da uče i imaju konkretnog znanja. A da njihova prepotentnost i njihovo neznanje se graniči sa zdravom pameću.
Da li se vi zabrinete nekada nad nama samima.
[ Shadowed @ 27.08.2011. 22:13 ] @
Dobar deo ljudi su na intelektualnom nivou ovce. Imas dve opcije - da se nerviras zbog toga ili da pokusas da nabavis makaze za šišanje.
[ vaske71 @ 27.08.2011. 22:16 ] @
Bice skoro propast sveta
[ mserifov @ 27.08.2011. 22:23 ] @
Nije me nerviralo do prije mjesec dva kada sam polozio vozacki ispit i kupio auto. Pa sam kao lud poceo da hodam i da se susrecem sa jako puno ljudi.
Upozno sam čovjeka koji 4 puta pada na testovima za vozački ispit i 2 puta na praktičnom djelu. Meni je to bilo van pameti, a na prvi pogled ne djeluje da nesto nije ok sa tim dječakom.
Znam dječaka koji ide u 7 razred deveto godišnje škole i koji još čita na slogove a sasvim je normalan. Kada sam to sugerirao njegovim roditeljima. Posto sam istog trenutka u toj kući nepoželjna osoba.
Jednostavno ne vjerovatno nisam, specijalno obrazovan.. Ali kakvih sam se gluposti naslusao i nebuloza. Nisam mogao da vjeruejm da postoje ljdui koji posmatraju zivot kroz mexičke i turske serije.
Nerviram se sve vise i vise. Hajde i nekako starij ljudi od mene. Ali moja generacija to je na rubu pameti. Ljudi se skoluju na Facebook-u. I tamo izvuče zaključke vezane za život.
Ja na nesreću na mogu nista da promjenim ali svakim danam u zadnjih 20 dana sve vise i vise se bavim idejom da odem iz Bosne ne samo zbog novca nego i zbog sredine u kojoj se krecem. Meni e dovoljno da uđem u gradski saobraćaj u mom gradu i da lijeo hoću da poludim od razgovora koji ljude vode među sobom.
Najviše me boli zbog moje generacije. Za koju znam da ima mentalni kapacitet a ne iskorištava ga ni 2 postotka.
[ vidan kv @ 27.08.2011. 22:23 ] @
.....ja sam pre desetak godina u firmu počeo da primam klince iz srednje škole na praksu.Čisto da bih učinio njihovom profesor a mom školskom drugu....bile su to one generacije koje su rasle i stasavale tokom devedesetih.....jednako sam bio u šoku kao i ti.Isprazani,bezidejni,većinom polupismeni....mislio sam da ne može gore...a onda su počeli da dolaze na praksu oni klinci koji su se "ispilili" tokom tih istih(famoznih) devedesetih.....e TO tek treba da vidiš
[ Shadowed @ 27.08.2011. 22:31 ] @
A da vidis tek kad budu oni imali decu...
[ anon70939 @ 27.08.2011. 22:34 ] @
Iskreno sa tim tvojim postom meni izgledas upravo kao ti likovi koje si opisao. Osecas se mnogo superiorno u odnosu na ostatak planete. Za razliku od tebe recimo ja ne primecujem "ne pametne ljude" i ne razmisljam o njihovoj pameti, ali itekako volim da primetim kada neko nesto pametno napise kaze ili odreaguje u nekoj situaciji.
Najvise su me uvek nervirali ljudi koji sebo pokusavaju da uzdignu tako sto ce dokazivati da je neko glup, umesto da pokazuna neki drugi nacin da su pametni.
Eto ispadoh i ja glup jer mislim da je nafta obnovljiv izvor energije, ali veoma sporo obnovljiv.
[ Dexic @ 27.08.2011. 22:39 ] @
Ja sam vise zacudjen sto zasto se vi cudite ;)
Kad ljudi vide da lakse prolaze oni koji se prave pametni od pametnih, da li je on glup ili pametan ako batali da uci naucno-konkretne stvari a poradi na pouzdanju?:)
Pravi problem je ko ce raditi kad svi puni pouzdanja ne budu zeleli da rade :)
Mogli smo po necem drugom barem da budemo isti kao SAD a ne po kolicini nepotrebnog samopouzdanja :(
@Coyote, postoji bitna razlika u nivou "ne pametnih". Postoji oni koji prosto nisu imali mogucnosti da nauce (nisu mogli da idu u skolu, nemaju novca itd.) i oni koji NE ZELE. Za prvu grupu treba imati razumevanja, ali za drugu ne.
Ako mislis da zelja za neusavrsavanjem nije znak da je neki glup (u stvari... mozda glup nije dobra rec ali ne znam koja bi bila bolja).... pa.... verovatno si u toj grupi :D :D :D
[ Onaj @ 27.08.2011. 22:44 ] @
Citat:
mserifov:
Da li se vi zabrinete nekada nad nama samima.
Mene najviše brine što postoje slučajevi da se nekim ljudima dozvoljava da nezasluženo postanu lekari. Ostali slučajevi me manje brinu.
[ mserifov @ 27.08.2011. 22:47 ] @
Nisam ja ni reko da su ti ljudi glupi. Meni to smeta jer znam da moje kolege moji vršnjaci mogu daleko više. Da si pročitao moje postove vidio bi da sam napisao da ja se ko biva bavim nekom elekronikom i volim to da radim takav fax studiram. Ali kad vidim sta momci bar na ovom forumu rade. Koju količinu znanja neki starij elektroničari imaju. Ja naspram njih mogu samo da sjedim i šutim i učim.
Moje kolege nece ni da uče. Misle da se nekim zavrsenim kursom i stečnim certifikatom može da postane neki znalac.
Kada pročitam tvoju kritiku stečem utisak da ja u biti nisam ni trebao da pokrenem ovu temu. Malo prije sam čitao temu na ES-u u kojoj se na 63 stranice spominju neki vanzemaljci napadi na plenetu zemlju. A moja tema prema tvojoj kritici je čisto plod moje gluposti. Naravno ja prema tebi imam veliko poštovanje i uvažavam tvoje mišljenje.
Ja samo kažem da možda starij pametni ljudi mogu nas mlade da usmjere i da nam prenesu znanje. Koje evo sada u moj sredini u Bosni jako nam je potrebno. Na ES-u ima jako pametnih ljudi koji mogu nesto da promjene.
Ja sam samo morao da iznesem svoje misljenje i podjelim sa vama. Izvinjavam se ako je ova tema nema smisla.
::::))) da nafta i jest obnovljiv izvor energije samo je pitanje vrijeme to si u pravu
CoyoteKG i tu si u pravu danas sam upoznao momka koji je moje godiste. I on tokari odnosno obrađuje kalupe u kojima se izljevaju neki modeli od obojenih metala.
Prosto sam se odusevio sta taj dečak radi i plus činjenica da ima samo srednju skolu. Ali je u toj radionici gdje radi postao vrstan strucnjak.
Jos vise me je odusevilo to da sa mnom priča kao sa rođenim bratom pokazuje mi stroj na kojem radi pookazuje mi radionicu. I nije ni malo prepotentnan a ima daleko vise znanja (KONKRETNOG STVARALAČKOG ZNAJA) od mene i čak zarađuje daleko više para od mene. A prva je legneda i spada u tvoj pozitivni pogleda na okolinu.
Mada moram da priznam sve više znam onih koji neznaju nista a daleko daleko manji broj onih koji nesto znaju i rade.
Opet napominjem pricam za moju gneraciju mlade ljude buduci narastaj.
[ squirll @ 27.08.2011. 22:59 ] @
Nista novo. Ovo je balkan, ovde se ceni diploma(papir) pa makar i sa privatnog fakulteta a ne znanje... Ako si osoba koja moze da nabuba pola knjige za dan-dva i tako polozis ispit a sutradan odmah zaboravis sta si ucio, i dobije tu famoznu diplomu na kraju, tebe narod omah pocne da gleda ko da si Tesla.
Kakve veze to ima sa tvojim vrsnjacima? Pa ima, to su takvi ljudi kojima je receno da zavrse skolovanje tj da dobiju diplomu a oni ko ovce prate to, i nista ih drugo ne zanima, nabubaju, posle iskljuce mozak i ajd cao...
Naravno ima izuzetak tj ljudi koji se skoluju zbog sebe a ne papira...
Ja sam prisustvovao vise situacija gde deca(bolje reci ljudi, jer vise nisu mali) od 17-18god ne znaju sta je ustav neke drzave, ne znaju za SSSR, nisu znali da objasne sta radi PREKIDac u sobi, i sl stvari koje spade u opstu kulturu.
[ superbaka @ 27.08.2011. 23:04 ] @
moj neki utisak je da stvarno dobri strucnjaci ne diskutuju po forumima... registruju se poneki, procitaju sta im treba, bas kad moraju pitaju nesto i to je to...
ovi sto stalno vise spadaju u neku srednju klasu
vec sam pisao u jednoj slicnoj temi o tome, problem je sto danas ima mnogo vise distrakcije ka zabavnim sadrzajima nego nekad, a i ti zabavni sadrzaji nisu ni najmanje edukativni kao sto su nekad bili... nekad si morao bar nesto pametno da naucis i samim izlaskom na ulicu da se igras, a sada klinci jure po netu sunderaj, i kad izadju samo o tome i pricaju...
pored toga, nekad se znalo sta ce da rade slabi djaci kad porastu a danas vise nema nikakvog pravila - mogu da budu i direktori
[ mserifov @ 27.08.2011. 23:11 ] @
superbaka
Ne bi se slozio otiđi na ES audio forum imaju momci tamo čak i doktora inžinjera koji projektuje svoja pojačala
ako on nije stručnjak i ako se od njega ne može nešto naučiti. Ja onda neću više pisati na ES-u
[ Emmy @ 27.08.2011. 23:28 ] @
Bravo, nek je neko konacno pokrenuo ovu temu. Evo temi Fehime jedan + iz Srbije.
[ burex @ 27.08.2011. 23:28 ] @
Biseri punoletnih kolega (iz glave):
"Možeš li doći da mi pokažeš kako se stavlja zvuk u PowerPoint prezentaciju? Moram da predam rad u ponedeljak." (student informatike)
"Zašto treba skidati krek za igricu? Zašto samo ovi proizvođači igrica ne stave krek odmah na CD?"
"Ma boli me ku*** za tehničke fakultete, tamo smaraju ko ovde sa ovim nekim C programima. Idem ja lepo na ekonomski tamo naučim kako se prave knjigovodstveni programi i boli me Q."
"Brate, šta će to meni, pokaži mi onako osnovno pa da mogu da prepišem."
"Koja je ovo država gov**, neće da daju ljudima posao i platu."
"Idem za Australiju, tamo imaju i do milion dolara godišnje platu"
"Upišeš DIF, budeš profesor fizičkog i boli te q."
"Formula za napon? Misliš U = a * b?"
"Kakve veze da li ima folija u kabelu? Pa kada grom opali, to prođe kroz foliju!"
"Ma nisam bio na glasanju... mrzelo me." (posle 2 nedelje smaranja kako će i za koga da glasa)
"Kako mogu da nađem brojeve kreditnih kartica i tako to?"
Solucija: Šta te briga? Možda si i ti u njihovim očima glupson, štreber i idiot svetske klase. Iskoristi svoje znanje i zanemari tuđe ambicije za neznanjem. Voleo bih da ti kažem da će jednoga dana rezultati rada i truda biti na tvojoj strani, ali život ne funkcioniše uvek tako. Neko od tih što ne zna razliku između NPN-a i PNP-a će biti na visokom položaju zahvaljujući imućnoj porodici, stranci ili dobroj vezi, što opet ne znači da bi trebalo da zanemariš i ne poštuješ svoj rad. Ukratko, naleteo si na leglo malograđanštine, gde kvaliteti nisu bitni dokle god se ne pokazuju drugima u inat, gde kvantitet > kvalitet, gde isključivo materijalne stvari predstavljaju neku vrednost, gde je neznanje i želja za neznanjem nešto čime se treba ponositi. Pusti elitizam, živi za sebe. Osvrni se ponekad na ove koje spominješ, ali uvek gledaj napred.
[ vaske71 @ 27.08.2011. 23:33 ] @
@mserifov@
Neo... izadji da kresnes nesto - videces svet iz drugog ugla ... mani se sMatriksx ...
[ Backy @ 27.08.2011. 23:35 ] @
ima na [es]u mnogo stučnih ljudi koji hoće da pomognu, samo treba znati gde da ih nađeš...
ljudi uvek mogu više, samo je pitanje šta ih tera da rade tako kako rade... većina ljudi koji ne znaju da naprave mail ne znaju ni da podese privacy na fb i ne znaju ko sve može da vidi to što oni "stave". prosečan čovek je potrošač, a do skoro je vrhunac potorošačke tehnike bio tv ili video, pa je bilo ljudi koji nisu znali sami da memorišu kanale ili programiraju tajmer snimanja... verujem čak da u ovo youtube postoje ljudi kojima je jedina razlika izmedju tv-a i pc-a - broj dugmića, i takvi ostavljaju većinu komentara na yt
[ HeYoo @ 27.08.2011. 23:44 ] @
Nemoj da te iznenadjuje da izlaze ljudi sa fakulteta a da nisu svesni nekih najosnovnijih stvari. Kriterijumi su se srozali, polaganje ispita je linearno. Ispiti su koncipirani tako da uopste ne zahtevaju sire sagledavanje problema vec na resavanje istih problema iznova i iznova. Onaj koji je na vakultet dosao bez neke zelje da samostalno istrazuje moze vrlo lako ostati bez osecaja i osnovnog znanja o materiji koju je gruvao 5 god.
Sto se tice fb.. bice zanimljivo videti na sta ce ispasti generacije odrasle na njemu
[ berazorica @ 27.08.2011. 23:48 ] @
Ja dečku ('95. godište): "Nemoj me zezati da ne znaš gde je Španija?!"
On meni: "Što, da nećeš da me vodiš? Ako nekad budem išao tamo, pogledaću gde je, ako ne budem, boli me!"
Ili: "Joj, kako je ovo odvratno! Ne mogu da verujem da ti studiraš matematiku! Školuješ se da bi mučila decu!"
[ burex @ 27.08.2011. 23:50 ] @
^
Meh... Generacije 60,70tih su odrastale na radiju, pločama i "čudnoj muzici", i za njih se verovatno govorilo da će biti totalni propaliteti kada odrastu. Dakle, nije samo FB dovoljan da bi čovek bio glupson, već ono što stavlja na "wall". To, i koliko dugo provede vremena za računarom a da u address bar-u ne stoji samo i isključivo facebook.com.
[ Emmy @ 27.08.2011. 23:54 ] @
a zar nismo, ceo vek nam prodje u krizi i qrzetu !
[ HeYoo @ 28.08.2011. 00:00 ] @
Dobro mozda ploce i radio nisu toliko izmenili drustvo ali vec tv jeste dobrano. Koliko je samo sati ukradeno skretanjem paznje na kutiju sa sarenim slikama. Prostor za zivu medjuljudsku interakciju se opasno smanjuje.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:20 ] @
Citat:
HeYoo:
Sto se tice fb.. bice zanimljivo videti na sta ce ispasti generacije odrasle na njemu
Vec ispadaju magarci od po 20 godina koji ne znaju sta je Gibraltar.
Ali nije kriv FB za to...FB je samo posledica...
[ a1200 @ 28.08.2011. 00:32 ] @
Citat:
... koji ne znaju sta je Gibraltar.
Cekaj, to je "ono tamo" gde je Agent 007 za malo poginuo na pocetku filma! :)
[ 3way @ 28.08.2011. 00:33 ] @
Ne znaju oni ni ko je 007 :)
[ zarek @ 28.08.2011. 00:42 ] @
Jedan slučajni prolaznik mi je rekao:
Većina su svinje, a neki lavovi.
A ja dodajem, svinje se dele na slabašne ovce i srećne krave. Dok medju lavovima ima mnogo nivoa.
Ima onih koji menjaju svet, oni koji se izbore za pozicije svojom lukavošću i snalažljivošću, zatim ljudi koji uče i napreduju ceo život, ljudi koji na trenutak budu lavovi u svom životu, a ima i onih koje boli briga, dobili su poziciju koju i ako ne znaju mogu da zadrže.
No, sve je jedna velika igra.
Takodje sam primetio da postoji odredjen broj ljudi koji ne želi da zna mnogo toga. Pa recimo i tu tablicu.
Što je žalosno,a opet je tako. A opet nekad imaju više kockica složenih od onih koji imaju te kvalitete.
Svi mi gradimo svoje piramide, iako smo uvek u dnu iste. Zaista čast izuzecima, mada i oni propadnu kad tad.
Eh Gibraltar, ja sam ga posetio, a pre toga sam znao da je samo moreuz izmedju Evrope i Afrike, i da pripada Velikoj Britaniji.
Čitam ostatak komentara, i ovaj ovo za polaganje za B kategoriju vozila, drumski saobraćaj je najopasniji koji postoji na svetu, zato mi je možda i drago što sam tri puta padao lastin rep, uvek ista greška :)
Citat:
:
"Mada moram da priznam sve više znam onih koji neznaju nista a daleko daleko manji broj onih koji nesto znaju i rade."
To je uvek tako bilo, i bice. Koga ima vise radnika ili radodavaca tj poslodavaca?
Jedino znam da ima mnogo poslanika.
[Ovu poruku je menjao zarek dana 28.08.2011. u 01:54 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao zarek dana 28.08.2011. u 01:57 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao zarek dana 28.08.2011. u 01:58 GMT+1]
[ 3way @ 28.08.2011. 00:49 ] @
Citat:
zarek:
Eh Gibraltar, ja sam ga posetio, a pre toga sam znao da je samo moreuz izmedju Evrope i Afrike, i da pripada Velikoj Britaniji.
Pa to je normalno, ne znam sta bi trebalo posebno da znas o njemu.
Evo jos jedan primer, letos, kad sam isao na more majstor pusti Ko to tamo peva. Oni stariji iz busa se obraduju, a oni mladji zinuli...Pojavljuje se Bata Stojkovic i jedna od dve curke pored mog sedista kaze: "E pa ja znam ovog glumca".....AAAAAAAA
[ 3way @ 28.08.2011. 00:51 ] @
Inace, ono sto mene izludjuje je ona opsta ili svakodnevna glupost.
Primer: Staje autobus na stanicu, na njemu ovolikim slovima pise 88, a neki pajser te pita "Jel ovo 17?"....A pritom je mlad, ne nosi naocare niti izgleda kao da mu fali nesto...
[ DrFill2Good @ 28.08.2011. 01:02 ] @
Citat:
3way: ...A pritom je mlad, ne nosi naocare niti izgleda kao da mu fali nesto...
Mozda nije pismen?
[ 3way @ 28.08.2011. 01:06 ] @
Sta s tim ako nije pismen?
Sam je kriv za to.
[ DrFill2Good @ 28.08.2011. 01:07 ] @
Neki pak i ukljuce mozak ali ga overklokuju ...
[ Onaj @ 28.08.2011. 01:09 ] @
Citat:
3way: Inace, ono sto mene izludjuje je ona opsta ili svakodnevna glupost.
Primer: Staje autobus na stanicu, na njemu ovolikim slovima pise 88, a neki pajser te pita "Jel ovo 17?"....A pritom je mlad, ne nosi naocare niti izgleda kao da mu fali nesto...
Možda je izgubio naočare pa ne vidi?
[ zarek @ 28.08.2011. 01:11 ] @
Burex je lepo rekao na prvoj strani.
Mani se drugih, budi sebičan i radi na sebi. Onima kojima misliš da vredi pomozi, ali ipak za tebe tvoje vreme je dragoceno.
Što volim da kažem:
Čuvaj samog sebe, niko drugi neće niti može.
Kao i gradi bedeme oko sebe, mreža ljudi u koje imaš poverenje.
Ali opet život je pun nepoznatih vrednosti koje ga čine tvojom najvećom srećom, imati ga.
[ 3way @ 28.08.2011. 02:48 ] @
Ja pokusavam da gledam sebe i svoj razvoj stalno...da stalno ucim, da se stalno razvijam i trudim se da ne obracam paznju na okolinu.
Ali ne mogu...neke stvari me dovode do ludila, a to su na prvom mestu glupost i prostakluk.
[ Devanagari @ 28.08.2011. 07:33 ] @
He, he, he, prvi sigurni znaci matorenja je kada počnete da se ljuitite na decu kada pikaju loptu ispod prozora, tj. kada počnete da navodite kako su ”današnje generacije” ovakve ili onakve, a mi uopšte nismo bili takvi kada smo bili mlađi, mi smo bili sve suprotno! :D :D :D
Evo jednog citata iz XIII veka:
Citat:
The world is passing through troubled times. The young people of today think of nothing but themselves. They have no reverence for parents or old age. They are impatient of all restraint. They talk as if they alone knew everything and what passes for wisdom with us is foolishness with them. As for girls, they are forward, immodest and unwomanly in speech, behaviour and dress.
Dakle, ništa novo pod kapom nebeskom. :) Ovakve misle prisutne su još kod Sokrata i kolega, tako da izgleda da svaka generacija ima taj utisak da je mlađarija otišla dođavola i da su uopšte na svetu nastupila zadnja vremena :)
Ali čisto kolegijalno da se i ja malo pridružim rantu, kada sam ja bio u tim godinama™ glavna briga mi je bila da se ne izblamiram pred onima koji su stariji od mene nekoliko godina, u smislu da ne ispadnem neznalica, glup i sl. Ovi danas to očigledno nemaju ali imho to nije pokazatelj nedostatka inteligencije već motivacije i uopšte autoriteta zbog totalnog kolapsa društva devedesetih. To je sasvim razumljivo, samo razmislite šta su mlađi ljudi u ovoj zemlji imali prilike da vide od kad su se rodili pa do danas. Isključivo muvare i mahinatore koji su se domogli bogatstva i visokih položaja (”snašao se”) i apsolutno ništa od normalnih stvari kojima se u razvijenom svetu teži kroz obrazovanje i naporan rad. Ukrstite to sa dvadesetogodišnjom (samo)izolacijom i eto smese.
[ ar nogard @ 28.08.2011. 08:10 ] @
Opet sva ta glupost kao i prostakluk i ostalo ponasanje potice samo od nas starijih a ne od mladjih.
Retko ko je stvarno glup a vise je onih koji nemaju potrebe da se zamuce i to me manje brine.
Ono sto me vise brine je prostakluk i retardirano ponasanje sto sam video kada je jedna svinja koja zna da vozi otvorila prozor na mercedesu stranih tablica inace novija meca i bacio kroz prozor na sred ulice kesu punu nekih plasticnih casa (od jogurta verovatno i bureka), a sto je najgore ta svinja je vozila decu pozadi posto su isli na jezero verovatno (ja se bas vracao sa jezera) i skoro po pravilu sa takvim ponasanjem ide i turboshit muzika.
I sutradan ce neko verovatno napisati i za njegovu decu nesto slicno kao ja za ovog.
I jos jednu stvar moram da dodam a to je da sam jednom prilikom pokupivsi decu iz vrtica cuo da pevuse neki turboshit, pomislim ma ucinilo mi se kad oni opet i naravno ja ih pitam lepo odakle im to i deca mi kazu pustala im vaspitacica na kasetofonu!?!? Ja sve lepo ispitam sutradan i srecom po mene to je bila neka devojka na obuku iz vaspitacke skole i bila je samo par dana a mogu da zamislim koga ce ona da vaspitava kad zavrsi skolu.
[ mserifov @ 28.08.2011. 08:33 ] @
Slazem se sa svim navedenim. Jos jednom na pominjem ja nisam stara garada pa da govorim jao ovi mladi.
Na protiv meni je 24 godine i pokretanje ove teme je čisto moje iznošenje moga mišljenja. Kazu da radim na sebi a druge ko šiša takvi su kakvi su i to treba prihvatiti tako. Ja tako i radim. Sam sebi zarađujem onoliko koliko mi treba mjesčno nisam neki sjajan student ali i dalje sam redovan i studiram borim se. Krug mojih prijatelja je vrlo obrazovan i svi do jednog su borci za život. Jer ako ne živiš tako sa borbom svaki dan u Bosni. Ima da te nema za dva mjeseca.
Ja sam svjetan da je u Bosni bilo 5 godina rata krvavog. I da su se desile demografske promjene. Te da je u grad onakakv kakv je mogao da bude grad u Bosni došao narod sa sela koji do prije rata nije imao ni uređenu putnu komunikaciju a kamoli nešto drugo.
Naravno nemam nšta protiv tih ljudi. Ali da mi je da vas sve ovako sa ES-a provedem kroz ona mjesta gdje se ja krecem. Pa to je čudo jedno. Ne rugam se. Ali imam nekada osjećaj da se nalazm na snimanju nekog od serijala Top Liste Nedrealsita.
Ne bi ja mozda ni obracao paznju da se radi o starijoj generacij od mene. Ili da je jednostavno susrećem ljude koji nemaju nikakovg zananja i boli ih Q. Nego u kojem god pravcu da krenem pokušam neki posao da realizujem neki kontakt. Sve češće udarim na zid ljudske gluposti. A ne mogu da svatim da dečko od 24 godine. Nema ama baš nikakvog konkretnog znanja ali je pun gorda i ponosa. Ulazi u diskusiju o bilo kojoj temi. Ima već stvorenu prestavu šta je to život zna šta je loše šta je dobro. Može da kritikuje nešto ili nekoga a nikada nije otišao dalje od 200 kilometara od svoje kuce.
PPAZITE meni sutra kada se zaposlim na rudniku privatno u termo elektrani, bilo gdje takav dečak treba da bude kolega.
Vama možda nije ali meni je to poražavajuća činjenica i ja se stvarno svakim danom bavim idejom da idem odavde i da meni nije mjesto ovdje.
Naravno nijse sve ovako crno ja znam sjajne dečake i cure iz moje generacije. Koji zive u Novom Sadu Beogradu Tuzli. Koji su stvarno ono vrsni znalci neke materije. Koji stvaraju nešto svki dan idu naprijed bore se. Ali opet u sredini u koj se ja krecem situacija nije sjajna.
Neko je spomenu da nekad ta količina gluposti i ne zainteresovanosti. Ne potiče od same individue. Da netko nije ni imao priliku da se obrazuje da ide naprijed.
Ja sam odrastao sa ocem koji je bio teški alkoholičar. Proživio sam rat u Bosni. Negledo sam se kućnih svađa tuča. Policija u moj kući radi oca je bila kao invertar.
100 puta sam unio oca mrtvog pjanog u kucu i brisao majci krv sa glave. I to je bila moja svakodnevnica malte ne cjelo moje djetinstvo.
Međutim kada vidim kakve roditelje imaju momci i cure. Koji ne žele da utiču na svoje potomke. Koje ne interesuje jeli im sin nekoga premlatio u školi da li je pao iz 4 predmeta.
Kada vidim očeve koji prave djecu i odgajaju isto onako ne obrazovane kao što su i oni.
Ja onda volim svoga oca, jer moj otac i pored svega toga što je preživio ipak govori 5 svjetskih jezika bio je pomorac vidio je sve i svasta. I u trenutcima kada je bio trjezan sjedio je sa mnom i tjerao me da učim pozitivno je uticao ne mene.
Po nekoj logici i stereotipu trebao sam i ja jer nije nikoga bilo i situacija u kuci je takva kakva jeste. Trebao sam i ja da se odam društvu oko zgrada pa da onda klošarim po cjele dane. Jer nije imao tko.
Ja ovdje najmanje želim da pametujem i omalovažvam druge. Ali ovo je samo moje viđenje situacije u kojoj sada ja živim. I vjeruj te mi nije sjajno.
Dok sam bio još mali čito sam o nekoj Bosni i Balkanu iz djela meše selmovića derviša sušića ive adrića krleže i masu drugih pisaca.
BIo je to neki mistični pametni Balakana pametna Bosna puna plemenitih stvari. Da vam kažem sada kada sam odrastao. Te Bosne tog Balkana nema. Neznam da li je nekad takv Balkan postojao. Ali ja ga sada ne vidim.
[ yolja624 @ 28.08.2011. 08:53 ] @
@mserifov
Citat:
Ja sam svjetan da je u Bosni bilo 5 godina rata krvavog. I da su se desile demografske promjene. Te da je u grad onakakv kakv je mogao da bude grad u Bosni došao narod sa sela koji do prije rata nije imao ni uređenu putnu komunikaciju a kamoli nešto drugo.
Da, ali su se ti doselili prije 15-20 godina u gradove, tako da to nikakvo opravdanje nije. Ako nije bio kultivisan ranije, morao se da se do sad kultivise. On to mora sam, ne mozes ga ti ili ja nauciti ako on nece da uci. Ako je problem u necijoj glavi, tu nema pomoci. Onda nema veze dal je neko sa sela ili iz grada.
Doduse ima i ona naroda, "On moze iz sela ali selo iz njega nikada" ;)
Prije neki dan sam upoznao lika iz Zagreba, malo je reci da je kultivisan. Pogled na zivot sirok u 3 pm, a tema za razgovor milion. Hodajuca biblioteka - istorija, geografija, struka u kojoj zaradjuje za zivot... zaista extra obrazovanje.
U razgovoru saznam da je rodjen u Kozarcu, mjestu izmedju Banja Luke i Prijedora. Prije rata je cuvao ovce i krave i nista pod milim Bogom nije znao (njegove rijeci). Medjutim, pocetkom rata, ode u Zagreb, tamo se baci na ucenje (sto strucno sto opste obrazovanje). Radio je sve i svasta, ali se maksimalno trudio da nauci sto vise i napreduje koliko je moguce. Danas, sa cca 35 godina starosti, ima predstavnistvo jedne velike svjetske firme i radi velike poslove. Uspio covjek. A pazi, nije se pokondirio... normalan do kraja. Bilo mi je uzivanje sa njim provesti tih 3-4 sata u razgovoru i jedva cekam da ga ponovo vidim. On je po meni ocigledan dokaz da porijeklo ne znaci nista. Znanje se ne prenosi genetskim materijalom, i sve se postize samo sopstvenim radom i zeljom za napredovanjem.
BTW, tema ti je extra!
Pozdrav od komsije!
[ mserifov @ 28.08.2011. 09:11 ] @
Hvala kosmija na pohvali. Mislio sam iz pocetka da je tema bara. Ali izgleda da nas sve muce manje vise iste muke.
Slazem sa tobom da nemora da znaci da je neko sa sela i odma je tuta bugarin. Na protiv ko hoce uvjek moze. Problem je sto svakim danom vidim generaciju moju pokusavam neki odnso sa njima. Ali ne ide ne mogu nikako da se prilagodim nađem neku zajedničku. Sve više gdje god krenem kako god da probam uvjek samo zid.
Ali eto da je i ta demografska promjena jedan od uzroka ne znanja.
Ne može se sa glavom kroz zid.
Pozdrav i tebi komšija :))))
[ vladd @ 28.08.2011. 09:31 ] @
Dobra je tema, odlicno pitanje, mozda bi trebalo povezati sa onim temama o bogu.
Jednostavno je zaista tesko ukljuciti mozak, iz vise razloga. Ljudi su optereceni losim informacijama i losim situacijama, da bi mogli operativno i upotrebljivo da koriste mozak.
Za takvu aktivnost je neophodan odredjen unutrasnji mir, sigurnost i pronicljiva analiza okruzenja. Nalazenje unutrasnjeg mira i sredjivanje zivotnih prioriteta je velika vestina.
Optuzivati nesto posebno FB ili telenovele je besmisleno, kojekakvih zamajavanja je oduvek bilo. Problem je u losim podacima i nepouzdanim informacijama(pa cak i onoj o "obnovljivosti" nafte, ili podatka o poreklu nafte:)).
Nekada su podaci bilo slabije dostupni, ljudi su sa malo informacija i mnogo vise oslanjaja na iskustvo, prozivljavali veliki deo zivota.
U ovom milenijumu, krenulo se sa velikim rasipanjem informacija, i situacija je prosto nova, kompleksna, informacije su sakrivene na drugi nacin, u gomili dezinformacija ili besmislenih informacija.
Poz
[ Devanagari @ 28.08.2011. 09:55 ] @
Citat:
mserifov: PPAZITE meni sutra kada se zaposlim na rudniku privatno u termo elektrani, bilo gdje takav dečak treba da bude kolega.
Da ti ne odgovaram na sve, reći ću ti samo jednu jedinu stvar u koju sam u životu apsolutno siguran: svako ko razmišlja na način kao i ti što razmišljaš jednostavno mora da ode iz ove sredine i da radi negde drugde. Najmanje za strance, a najbolje sa strancima. Jednostavno moraš, slušaj me šta ti kažem, smisli način. Nisi prvi koji razmišlja tako, stotine hiljada pre tebe su to isto primetile i nemaš puno izbora.
[ Bata @ 28.08.2011. 11:48 ] @
Pokretaču teme bih , koliko god se slagao i "pronalazio" u njegovom nezadovoljstvu opštim nivoom obrazovanosti i vaspitanja,
prigovorio da obrati pažnju na pravopisne greške.
Nije da ih ja nikada ne pravim, ali kada pokrećeš temu u kojoj lamentiraš nad ne/obrazovanosti svoje okoline, i nad nedostatkom
truda tvojih sugrađana da se bude bolji, nad lenjošću, malo je bez veze da pišeš "nepismeno".
Kao što sam napisao, i ja se pronalazim u tome da me često frustrira primitivnost, neobrazovanost, bezobrazluk, siledžijstvo... ali
istorija ( i logika ) uči da ne može mnogo da se uradi prema "osvešćivanju" tih i takvih ljudi.
Moraš, ako hoćeš i možeš, da svoj trud usmeriš prema svojem napretku, pa da svoj život, koliko možeš oblikuješ tako da imaš
što manje veze sa ljudima kakvi ti se ne dopadaju, i da oni imaju što manje šanse da utiču na tvoj život.
To ti je kao sa komarcima i drugom gamadi: kada nemaš zaštitu, sam zvuk zujanja ti izaziva nervozu , ali kada jednog dana
na prozore montiraš mrežice , onda ti postane sasvim nevažno da li zuje pčelice ili komarci - tebe neće da bodu, njihov zvuk ti
postane deo "letnje atmosfere".
[ zarek @ 28.08.2011. 13:20 ] @
Kad čujem nečije životne priče tek onda (opet) shvatim koliko sam srećan, iako nisam imao ni malo divan život.
No, šta da ti kažem, sem da svako svoju sreću gradi shodno sopstvenim mogućnostima i okolini.
Iako sam obišao pola sveta(takodje pomorac, hotelski radnik) ne smatram sebe nešto preterano iskusnim niti mudrim.
Mudrost dolazi godinama, dok neke i preskoči, sve zavisi.
Kao što rekoh nema mnogo pastira medju stokom, mada se tokom razvoja ljudskog uma ta proporcija znatno promenila.
Tako da nastavi da se guraš tamo gde misliš da ti je mesto.
Sa mojih 27 leta ja još uvek nisam siguran gde je to mesto na kome ja treba da se smirim :-)
Kako vidiš tako i razumeš.
[ anon115774 @ 29.08.2011. 08:57 ] @
Takodje bih se pridruzio prigovoru ka pokretacu teme da malo povede racuna o svom pravopisu i gramatici. Tvoje poznavanje gramatike je na nivou cetvrtog razreda osnovne skole (ustvari, ni oni ne stavljaju tacku u sred recenice) a govoris o PNP tranzistorima i AutoCAD-u. Bice da si i ti kao i oni koje prozivas preskocio jedan vazan deo osnovnog obrazovanja.
[ mserifov @ 29.08.2011. 11:11 ] @
Pokretač teme prihvatio kritiku.
[ anon70939 @ 29.08.2011. 12:31 ] @
Neverovatno koliko se "prepametnih" osoba prikljucilo ovom topic-u za tako kratko vreme. I svi su sebe pronasli u ovoj prici medju onim pametnima ogorcenim na glupost.
[ jnk @ 29.08.2011. 12:35 ] @
Citat:
Bata: Pokretaču teme bih , koliko god se slagao i "pronalazio" u njegovom nezadovoljstvu opštim nivoom obrazovanosti i vaspitanja,
prigovorio da obrati pažnju na pravopisne greške.
Nije da ih ja nikada ne pravim, ali kada pokrećeš temu u kojoj lamentiraš nad ne/obrazovanosti svoje okoline, i nad nedostatkom
truda tvojih sugrađana da se bude bolji, nad lenjošću, malo je bez veze da pišeš "nepismeno".
Kad smo kod grammar nazija i poznavanja padeža kaže se obrazovanošću svoje okoline bez ljutnje samo sam zapazio.
A što se tiče teme, pa današnje vreme je iznedrilo vrlo dobar naziv za tu pojavu a to je hipster.
Biti nadobudan nikako nije dobra osobina pa sve da si 100 puta u pravu i da si najpametniji u kraju.
[ Backy @ 29.08.2011. 12:49 ] @
Citat:
CoyoteKG: Neverovatno koliko se "prepametnih" osoba prikljucilo ovom topic-u za tako kratko vreme. I svi su sebe pronasli u ovoj prici medju onim pametnima ogorcenim na glupost.
svojim prvim postom na ovoj temi si dokazao da nemaš pojma o čemu se priča, ali ipak nastavljaš da komentarišeš... da se nisi prepoznao?
ne radi se o ljudima koji su "ne pametni" ili glupi... radi se o onima koji jednostavno nemaju volju da saznaju čak ni stvari koje su njima bitne već se oslanjaju na druge da to rade za njih, dok filosofiraju kako su oni najpametniji
najbolji primer su ljudi kojima je iz nekog razloga posao vezan za kompjuter, a za njih je facebook ceo internet... kad nešto ne znaju, to će pitati u statusu umesto da isto to ukucaju u google...
[ vladd @ 29.08.2011. 13:09 ] @
LAkse i lepse je biti glup i lakomislen, pa se oslanjati na "srecu" u zivotu.
Nije poenta ko je najpametniji i ko pametuje, vec ko aktivno koristi mozak u okruzenju. Da li ce ispasti najpametniji ili samo pametan nije ni bitno, to razumeju aktivni korisnici mozga
Bitnije je napraviti uspesni algoritam sopstvene situacije i okruzenja.
Poz
[ mozdasamjaamozdainisam @ 29.08.2011. 13:27 ] @
Dopada mi se tema... A na ovu sliku sam naisao pre nekog vremena i sacuvao je - jer smatram da je 'priceless' i vecna :)
@Backy cela tema se opak svodi na glupost, iako bi trebala tema da ide u drugom smeru.
Citat:
već se oslanjaju na druge da to rade za njih, dok filosofiraju kako su oni najpametniji
po ovoj tvojoj recenici, meni ipak izgleda da oni ipak jesu pametniji cim su uspeli druge da navedu da rade za njih.
Citat:
kad nešto ne znaju, to će pitati u statusu umesto da isto to ukucaju u google...
I je l' im to resi problem? Nadje se neko dovitljiv i snalazljiv poput tebe (da ne pominjem vise reci pametan i glup) i odgovori im.
Slazem se i ja, da me ponekad iznerviraju ljudi zbog svoje mozdane lenjosti. I meni se na poslu desava da kolege non stop prave istu gresku zbog koje me nerviraju.
Mog kolegu koji zajedno sa mnom radi isti posao pokusavam vec 3 godine da naucim nesto sto mu je osnova posla, a vezano je eto za racunar i on uvek uzme papir i olovku, i zapisuje kako u Corel-u da razdvoji objekte... Recimo primer, pokusavam siroko da mu objasnim osnove grafike, sta je vektor, a sta je bitmap, i sta moze da razgrupise a sta ne moze. Zbog cega i na koji nacin to funkcionise, samo da ne bi ucio na pamet, jer ce zakucati kad dodje do sledeceg problema. Dodjem na posao sutradan i on opet importuje jpeg u corel i pokusava da promeni tekst kao da je to vektor.
Popizdim od tako banalnih stvari. A da ne pricam o nekim ozbiljnijim stvarima.
Eto posle 3 godine sam odustao shvativsi da jednostavno mozda nije inteligentan i da mu mozda neke druge stvari idu bolje, a neki direktor ga je postavio na tu poziciju bez da se konsultuje sa mnom.
Sad iz ove price, da li:
1. da li je lenj i mrzi ga da aktivira mozak, kako bi dao svoj maksimum
2. da li je mozda opterecen drugim problemima privatno, pa jednostavno mu mozak tiltuje
3. da li je glup pa ne moze nikako da nauci tako neke osnove,
4. da li sam ja glup cim ne mogu to da ga naucim, ili sam los ucitelj
5. da li sam ja glup, ili je on pametan cim ja zavrsavam 90% poslova koje on ne zna, primamo istu platu, odeljenje nam funkcionise besprekorno.
Dakle, Backy, mozes ovo da gledas na svih 5 nacina. Da li ces otvoreno reci da je neko glup, ili ces reci da mu nije potrebno u zivotu da se angazuje vise nego sto mu je dovoljno.
To mogu da poredim sa zivotinjom Lenjivcem. Ta zivotinja je nekad bila odlican predator, iz tog vremena su mu ostale razvijene kandze, ali jednog dana taj Lenjivac je nasao svoje drvo od kojeg moze da zivi, u lancu ishrane nema nikog iznad njega, odnosno neka zivotinja kojoj bi on bio ukusan, i posle eto nekog vremena vid mu je totalno oslabio, culo njuha, brzina... Sta reci kad se njegov citan dan odvija da se spusti s drveta iskenja i popne na drvo opet da jede svoj srecni list. Nema potrebe...
Nekima su roditelji obezbedili stan, posao na kom mogu da bleje u FB i primaju odlicnu platu za to. Nekima (citaj meni) nisu pa moraju da se bore, "guglaju", jurcaju kroz zivot, svakodnevno uce nesto ne bi li im kad tad pomoglo...
Može li neko da ispravi pravopisnu grešku iz naslova ove teme?
Bode oči i ono "nezna" u tekstu...
[ Backy @ 31.08.2011. 14:44 ] @
izvinjavam se što sam ovaj post svrstao u tl;dr kad sam kačio link na drugu temu... moglo bi da se uvede markiranje sopstvenog nicka po temama, da se na prvi pogled vidi ko me pominje :D
Citat:
CoyoteKG: po ovoj tvojoj recenici, meni ipak izgleda da oni ipak jesu pametniji cim su uspeli druge da navedu da rade za njih.
ta rečenica se odnosila na plaćanje popravki za nešto što nije pokvareno... npr računar napunjen raznoraznim glupostima koje ga usporavaju... možda su snalažljiviji u pronalaženju para, ali te pare su mogli da daju na novi računar umesto na stari...
Citat:
CoyoteKG:I je l' im to resi problem? Nadje se neko dovitljiv i snalazljiv poput tebe (da ne pominjem vise reci pametan i glup) i odgovori im.
obično im kao rešenje problema neko postavi link na google, s tim da oni sledeći put neće sami pokušati rešenje koje problem rešava trenutno već će postupak u kojem moraju da čekaju da neko drugi to uradi za njih... a pritom google koriste svakodnevno za druge stvari koje ih interesuju...
Citat:
CoyoteKG: Sad iz ove price, da li:
1. da li je lenj i mrzi ga da aktivira mozak, kako bi dao svoj maksimum
2. da li je mozda opterecen drugim problemima privatno, pa jednostavno mu mozak tiltuje
3. da li je glup pa ne moze nikako da nauci tako neke osnove,
4. da li sam ja glup cim ne mogu to da ga naucim, ili sam los ucitelj
5. da li sam ja glup, ili je on pametan cim ja zavrsavam 90% poslova koje on ne zna, primamo istu platu, odeljenje nam funkcionise besprekorno.
Dakle, Backy, mozes ovo da gledas na svih 5 nacina. Da li ces otvoreno reci da je neko glup, ili ces reci da mu nije potrebno u zivotu da se angazuje vise nego sto mu je dovoljno.
prve 4 tačke stoje, u petoj je glup poslodavac jer plaća čoveka koji neznatno doprinosi učinku...
e sad malo na ličnom primeru:
ja znam da je drugima uglavnom teško da me slušaju, da smaram dok pričam, a ni ne objašnjavam baš najbolje... ali mi se dešava da nekome objašnjavam osnovne funkcije fotoaparata na više načina i na kraju završim sa jedinom greškom koja se može desiti, koja izbacuje istu poruku na svim ekranima i rešenje je gurnuti točkić dok ne blokira. redovno naglasim da je to jedina moguća greška, i objasnim rešenje više puta ali se opet dešava da me zovu i pitaju zašto neće bez da su i pogledali u ekran...
da li misliš da treba da nastavim tako da objašnjavam ili da jednostavno kažem "pre svake fotke, ovo okreni do kraja ako već nije"?
ako sam dobro shvatio analogiju sa lenjivcem, hoćeš da kažeš da je veći deo čovečanstva slepa grana evolucije?
[ Lavlja_Jazbina @ 20.10.2013. 21:21 ] @
Da ne otvaram temu,mada sam procitao pocetak i malo se nasmejao.
Naleteo sam na ovaj clanak pa da podelim sa vama.How Staying Mentally Fit Can Make a Difference