Citat:
bakara: Kakav visoki pritisak, nesto nisam razumeo sta si ovde hteo da kazes?
Isti pritisak i princip ima i sa hladnom i sa toplom vodom.
Inace masina greje vodu na 95 stepeni prilikom iskuvavanja tako da je masina i onako predvidjena za rad sa vrelom vodom, meni vise muci situacija ako nesto zelis da operes hladnom vodom.
Polako.
Ventil za hladnu vodu za ves / sudo masinu i sa zadnje strane (usrafljene u instalaciju) i sa prednje strane (tamo gde je zasrafljeno crevo prema masini) je pod visokim pritiskom kad je masina ukljucena a i kada lenji gazda ostavi ventil otvoren. Posto smo ovde razgovarali o obicnoj bateriji, da li bi ona mogla da posluzi da se voda mesa za masinu, treba imati u vidu da kod obicne baterija ona izlazna cev nije predvidjena za visoki pritisak (voda izlazi slobodnim padom) a i navoj je tamo drugaciji mislim. O tome je rec. Ako pak uzmes dva ventila pa njihove izlaze spojis pomocu T - komada i na njegovu sredinu stavis onakav ventil kao gore, onda je sve predvidjeno za visoki pritisak i na taj poslednji ventil mozes da privijes crevo.
Sto se tice visoke temperature, tacno je za masine, ali za one delove koji su za to tako i napravljeni a ulazni ventil je od neznije plastike i kod nekih smo culi da se definise maksimalna temperatura od strane proizvodjaca masine do koje se bezbedno sme ici. To je 60 stepeni. Preko toga moze da se desi da se oni nezniji delovi omeksaju i sta ga znam sta. Oni su bitno razliciti od onih delova gde masina iskuvava ves itd.
U onoj drugoj temi su ljudi koji imaju vise iskustva nesto pricali oko ispiranja. Ja sam imao sudomasinu koja je dosla sa sasvim drugacijim crevom, bela plastika, tvrda ko djavo, nesto manjeg precnika i na njoj je uzduz na vise mesta bila odstampana oznaka temperature - zaboravio sam koliko - a iskustva sa radom sa vruvom vodom nemam, stalno sam koristio hladnu.
@ perabanj - prvi problem: srafkanje ventila svaki cas; to ja ne bih radio. Malo eksperimentises, podesis neki optimum i gotovo. A da li je masina predvidjena da prima vrucu vodu ili ne ima i u onoj drugoj temi a tu treba uzeti u obzir podatke uz masinu, verovanto pise u specifikaciji.
Ostaje problem kvara ventila, pa krene da ulazi samo vruca voda. U Americi imaju masine koje su prikljucene i na hladnu i na toplu vodu. Hladno pranje - otvara se samo hladan ventil. Mlako pranje - otvaraju se oba ventila, Vruce pranje - samo vruc ventil, a pojedinacno su prikljuceni i voda se mesa tek u masini. Nema termostata u njoj, nema grejaca, topla voda dolazi iz bojlera, jednostavnija i jeftinija masina, milina. Onda krenem ja da perem neke svoje kosulje a pokvario se ventil za haldnu i one se jadne prale vrucom vodom. Sreca je, da ta vruca nije bas vruca, pa su prezivele. Drugi dan smo menajli ventil za hladnu vodu. Slicno moze da se desi i ovde. A kako smo mi po tim pitanjim precizniji, ima zena da te ubije ako joj se sprzi omiljena spavacica ili zavesa ili boga pitaj.