Naime, spletom nesretnih okoolnosti Indesit (top load) mašina je ispustila dušu i pošto ne vredi da se opravlja vreme je da se kupi nova.
S obzirom da bez mašine ne može baš dugo da se opstaje, moramo da rešavamo to pitanje što pre, po mogućstvu za 300-400 EUR i da bude što manje dubine.
Po onome što sam pročitao na forumu vidim da vlada mišljenje da Gorenje nije ko što je bilo ali zbog delova i servisa je još poželjna kupovina, Candy i ostala italijanska bratija se sve manje cene, LG i Samsung deluju ok al je pitanje kako se prolazi sa opravkama u van garantnom roku, Bosch tj. Siemens je još uvek cenjen ali je pitanje šta može se dobije za gore naveden iznos.
Meni je taj LG uvek nekako ulivao poverenje, frižider koji imamo u stanu radi kao sat već dosta godina - to je neki dosta popularni model 389, no frost. Al to su poslednej serije koje su se proizvodile u Koreji. Znam mnoge koji imaju isti takav i zadovoljni su mada i znam čoveka kome je na LG par puta crkavao kompresor pa ga je na kraju bacio u đubre i kupio Bosch ili tako neki...
Juče sam sa suprugom gledao i njoj su se u principu svideli baš ti LG (ona gleda i kako to izgleda a ne samo šta radi ) i koliko vidim to su sve modeli sa DirectDrive motorima. Oko DD su svi skeptični - kao deluje ok al još nije dugo u upotrebi pa se ne zna kako će se pokazati na duge staze.
Tako da ne znam da li da rizkujem sa LG, npr videli smo ovaj model:
Veće pare, manje mogućnosti al piše da se pravi u nemačkoj.
Ako neko ima nešto pametno da mi kaže, nek kaže odmah ili nek ćuti zauvek
[Ovu poruku je menjao gosn_prirodni dana 27.09.2011. u 09:09 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao gosn_prirodni dana 27.09.2011. u 11:33 GMT+1]
[ rewqrewq @ 27.09.2011. 08:01 ] @
Pesnik, najbolji od navedenih je Boš, ako je Nemac. Trebalo bi da te služi bez problema dok se ne raspadne, a to je jedno... 10-15 godina min.
Pusti laserske zrake i dijamante. Treba ti mašinerija da mulja veš, ne da mu peva pesmu.
[ brka79 @ 27.09.2011. 08:09 ] @
Koliko je trajala ta top load masina?
[ gosn_prirodni @ 27.09.2011. 08:19 ] @
Ne sećam se tačno kad je mašina kupljena al otprilike pre jedno 6 godina (imali smo neku rotaciju mašina u okviru familije prilikom selidbi pa zbog toga ne znam tačno). Prvi problem što je poklopac dosta korodirao pa sam ga ja već nešto farbao... delovala je starija nego što jeste. Pre toga je već opravljana elektronika.
No, ne bi ona riknula da joj nije počeo da zeza mehanizam za zatvaranje poklopca na bubnju... tako da se sve teže zatvarao (čitaj uz mnogo pokušaja) i na kraju se desilo, pre par dana, da se prilikom jače centrifuge izgleda otvorio i napravio haos - zaglavio bubanj, pokidao kazan i ko zna šta još...
[ gosn_prirodni @ 27.09.2011. 08:23 ] @
Al ovaj Indesit je još dobar, Ardo, isto top load, iako je iz iste porodice firmi je tek težak krš - mašina koja je sad kod mog tasta a kupljena malo pre ovog indesita radi još uvek ali kako - do sada se kvarila bar jedno 5 puta, od programatora do ko zna čega.
Koliko ja znam i jedno i drugo je pravilno ali se Koreanac ne preporučuje (ako je verovati Klajnu). Pošto ja se trudim da ne brljam previše s tim pisanjem, promeniću u prihvatljiviju varijantu :) iako sam ovako navikao...
[ bakara @ 27.09.2011. 11:46 ] @
Citat:
rewqrewq: Pesnik, najbolji od navedenih je Boš, ako je Nemac.
Najlosija masina od navedenih je bas taj bosh, narocito kada se uzme u obzir cena i sta se dobija.
Prvo navedeni LG je space shuttle za taj bosh koji je masina iz proslog veka po teh. karakteristikama, nema cak ni odlozeni start.
Citat:
gosn_prirodniOko DD su svi skeptični - kao deluje ok al još nije dugo u upotrebi pa se ne zna kako će se pokazati na duge staze.
Direct drive nije nista novo, LG ga ugradjuje zadnjih 15 godina, novo je samo to sto je krenuo da sa ugradjuje u sve modele a ne samo u najskuplje, sto samo znaci da je ta tehnologija dovoljno zrela i da ce da postane opsti trend isto kao i no frost frizideri ili masine sa elektronskim programatorima.
Navedeni LG ima najveci bubanj i najvecu kilazu za slim masinu. A s obzirom da ima DD verovatno je i najtisa.
Bosh treba da odaberes jedino ako zelis najstaromodniju i najklasicniju mogucu masinu.
[ gosn_prirodni @ 27.09.2011. 11:51 ] @
A te priče oko servisa LG, Samsung itd, skupi delovi, teško se nabavljaju itd?
[ bakara @ 27.09.2011. 12:11 ] @
Osvrni se malo oko sebe...sve je LG i samsung, i dalje mislis da nema delova i servisa?
[ gosn_prirodni @ 27.09.2011. 12:16 ] @
Jasno je to meni... nego vidim neke priče ovde po forumu o delovima koji se čekaju mesecima itd. Zato i pitam.
[ bakara @ 27.09.2011. 12:19 ] @
Moze link do teme?
[ rewqrewq @ 27.09.2011. 16:16 ] @
Pesnik jer si rekao nešto stilski interesantno: "Nek sad kaže il zauvek ćuti".
Kada nekom preporučujem mašinu, preporučim isključivo ono što je sigurno za popravku, dokazano i sl. Šta ga briga za lasere.. veš je čist, to je najbitnije.
Ja lično merkam Samsung ili Gorenje. Samsung jer ima laserske zrake i dijamante. Unapred sam se pomirio da verovatno nema delova i da ne očekujem da radi 10 godina. Delova će imati ili neće u zavisnosti od uvoznika, a tu se svašta dešava. Boli njega kufer za moju/tvoju mašinu... bitno je da se proda.
Gorenje je sigurica. U garanciji nema da se brine, posle toga može da se popravlja dok mi/ti i to ne dosadi.
Čovek neće Gorenje, onda mi deluje sigurnije Boš... trajaće valjda duže i više od Samsunga.
bakara: ...
Navedeni LG ima najveci bubanj i najvecu kilazu za slim masinu. A s obzirom da ima DD verovatno je i najtisa.
.
Ovo prosto nije tačno. Candy ima 3 modela kapaciteta 6 kg u samo 40 cm dubine - znači 4 cm pliće od LG-ja. Takođe ima i 4 modela od 7 kg u 40 cm - znači veći kapacitet u manjoj dimenziji.
Pri tom, model GO4 1274 LH ima inverterski model, što znači, između ostalog, da je veoma tiha.
[ gosn_prirodni @ 28.09.2011. 06:50 ] @
Video sam uživo neke od Candy modela... ta dubina od 40 jeste ok, ima i ovaj koji je dubine 33 http://www.tehnomanija.rs/katalog/candy-ves-masina-go-y105.html... al nešto mi taj bubanj deluje previše plitko, ko da nema ni 10cm u dubinu pa mi deluje čudno kak hoćeš tu da uabciš malo više veša. No možda je to samo utisak na prvi pogled. I ta 4 cm u odnosu na LG znače dosta, ali i ta dubina od 44 mi je neki dobra kompromis a da ti ne izgleda smešno kad otvoriš vrata i vidiš uspravni metalni lavor :)
Nego sam primetio da ovde vlada veliko nepoverenje prema italijanskim proizvođačima pa čak i o tom Candy vlada mišljenje da nije ko što je bio.... Ja sam zato mislio da malo pobegnem od italijanskih proizvođača. Lično imam iskustva sa Ardo i Indesit i ne mogu da kažem da sam prezadovoljan.
[ gosn_prirodni @ 28.09.2011. 06:56 ] @
Inače, ta Candy GO4 1274 LH je preko 50000, za te pare može što šta da se probere - evo i kod LG ima model koji je em inverter em DD: http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-masina-f-1273ndp.html - al prvo ja da vidim da li mogu za jedno 35000 da nađem nešto a da bude pristojno.
[ bakara @ 28.09.2011. 08:08 ] @
Citat:
baraka: Ovo prosto nije tačno. Candy ima 3 modela kapaciteta 6 kg u samo 40 cm dubine - znači 4 cm pliće od LG-ja. Takođe ima i 4 modela od 7 kg u 40 cm - znači veći kapacitet u manjoj dimenziji.
OK, evo da se ispravim recimo da candy ima usporedive masine sa LG, uz malo vecu cenu i da zaboravim da imam jedan candy u prizemlju koji je u garantnom roku cekao da bude popravljen tacno 46 dana, a imao sam i jos jednu candy koje je bila toliko osetljiva da sam je prodao (ima tema na forumu).
Na LG masine se niko nije zalio, sve sto se na njima kvarilo je pucanje lemova na maticnoj ploci sto se resava prelemljavanjem, a moze da se menja i cela ploca ako je u garantnom roku, mada za tim nema potrebe...koliko ja znam nikom nista drugo nije crklo. A i nema sta da crkne kada se sadasnje masine sastoje od motora i maticne ploce i mnogo su jeftinije nego stare, i ispadne da je jedan mesecni racun za struju kao trecina masine i onda treba dobro razmisliti sta je najbitnije kada kupujete masinu.
[ bakara @ 28.09.2011. 08:16 ] @
Citat:
rewqrewq:
Gorenje je sigurica. U garanciji nema da se brine, posle toga može da se popravlja dok mi/ti i to ne dosadi.
Čovek neće Gorenje, onda mi deluje sigurnije Boš... trajaće valjda duže i više od Samsunga.
Bez ljutnje, ne bih ja rekao da je gorenje bilo kakva sigurica...
Realno gledano gorenje sutra moze potpuno da nestane sa trzista...LG i Samsung mogu da ga progutaju pa cak i neke jace brendove.
Gorenje opstaje zahvaljujuci slovenackim trznim centrima, dobrim uslovima prodaje, neupucenim kupcima, dobro obucenim i vestim prodavcima, odlicnom reklamom, dizajnom i kineskom tehnologijom i delovima...
LG i samsung su globalni lideri na trzistu potrosacke elektronike, imaju bukvalno neogranicene resurse i prodaju se na svakom mestu na planeti, samim tim oni diktiraju trendove i cenu...malo je firmi koje to mogu da isprate.
[ rewqrewq @ 28.09.2011. 09:06 ] @
bakara- vidi se da si puno gledao explorer i sl. kablovske sadržaje, odatle i crpiš informacije.
Samsung je firma koja je veća (po visini prihoda i sl.) od države Poljske, Ukrajne, možda Švajcarske... Inače, Samsung čini izvoz preko 50% izvoza Južne Koreje. Godišnji prihod 200 milijardi dolara, a recimo ukupan izvoz Španije oko 300 milijardi! (okvirne cifre, mogu da budu uporedne, iz 2008. su).
Za ovih 40 godina samo Gorenje, Candy, Boš, Siemens i Miele nisu nestajali.
Samsung i LG se od juče uvoze, i pitanje je ko ih uvozi! Pitanje uvoznika je ključno i najbitnije!!!
I da nestane Gorenje, što nije nemoguće imajući u vidu ekonomiju Slovenije, moćiće da se budži i popravlja. Nema lasere i dijamante a i imaće ih na hiljade polovnih sa istim zvrčkovima tj. rezervnim delovima.
Srbija je Gorenju tržište br 1. ili br. 2, u zavisnosti od kretanja prodaje u Nemačkoj i Ukrajini, koji se smenjuju u prva 3 mesta. Zato smo im mi mnogo bitni...
Nisam hteo da pričam o Gorenju, ali me je podstakao gdin. inženjer.
P.S. Gorenje opstaje jer ga kupuju penzioneri ili ovi mladi namuđeni stručnjaci/inženjeri/haj-tek omladinci koji su kupovali Indesit, Beko, Zanusi, Ariston... (pa su NARAVNO naj.....), Bošovih i Kandijevih nema (ako nisu turci, poljaci...).
[ bakara @ 28.09.2011. 09:48 ] @
Citat:
rewqrewq:
Za ovih 40 godina samo Gorenje, Candy, Boš, Siemens i Miele nisu nestajali.
Samsung i LG se od juče uvoze, i pitanje je ko ih uvozi! Pitanje uvoznika je ključno i najbitnije!!!
Ni samsung ni LG se ne uvoze od juce, vec se uvoze zadnjih 20 godina a to je u svetu potrosacke elektronike ogroman period, ono sto je do juce bio neki pojam kvaliteta sad ili ne postoji ili su licencu kupili kinezi...od tih naprojanih siemens je najklimaviji.
I da nestane Gorenje, što nije nemoguće imajući u vidu ekonomiju Slovenije, moćiće da se budži i popravlja. Nema lasere i dijamante a i imaće ih na hiljade polovnih sa istim zvrčkovima tj. rezervnim delovima.
Sve moze da se budzi i Gorenje i samsung i miele, ti stalno potenciras da gorenje moze da se nabudzi...evo prijatelj ima nabudzen LG kom je glupi majstor slomio maticnu plocu, al` drugi je spojio i radi normalno.
Kod sve te bele tehnike bilo kog proizvodjaca svi imaju neke zajednicke delove...motor, pumpe, grejace...ono sto je razlicito kod svih moze da bude samo ta maticna ploca, ali i to je kao na racunaru pa se i to lemi i krpi, i niko tu nema nikakve lasere i neku neshvatljivu tehnologiju.
Razlika je samo u kvalitetu tih komponenata, za gorenje elektroniku prave kinezi jer slovenci (nemaju je mnogi) nemaju razvijenu elektronsku industriju a korenaci imaju sve raspolozive resurse da naprave svemirski brod a ne obicnu ves masinu.
Da ne pricam o DD motorima koje proizvodi LG i daje 10 godina garancije na njih.
Ovo dodje kao da sada biras maticnu plocu za racunar i treba da odaberes Asus ili neku koju je proizvela EI NIs...babe i zabe.
Srbija je Gorenju tržište br 1. ili br. 2, u zavisnosti od kretanja prodaje u Nemačkoj i Ukrajini, koji se smenjuju u prva 3 mesta. Zato smo im mi mnogo bitni...
Apsolutno se slazem...Srbija je Gorenju poslednja oaza, kada ovde omanu, tu ce im biti kraj, za sada se trude neverovatno dobro.
[ rewqrewq @ 28.09.2011. 11:25 ] @
Dobro, skoro sa svim mogu da se složim.
Što si napustio Samsunga? On je veći od LG-a 3x. Ako niste znali, upoređujući veličine, Samsung je u odnosu na LG za J. Koreju kao odnos između Lige šampiona i Bundes lige. Ne znači ništa za kvalitet, možda je i LG bolji...
Definitivno, LG-a ima samo u BG-u, i nigde više u Srbiji. Ja ga ne bih kupio iz razloga što neću da se vozikam po 300-400 km da bih zalemio ploču, crevo ili sl...
Gorenje se uvlači i na istok i na zapad. Na zapadu kupuje manje brendove, dizajnere i sl. Što se dizajna tiče, tu nema takmaca, ni blizu - Ora Ito, Karim Rašid, Pininfarina... Na istoku forsira količinu...
Garancija na motor je glupost i trgovačka fora. Kad je nekom stradao motor na veš mašini? Nek daju na programator, grejač, lagere, gumu na vratima... motor mogu i na 20 godina opušteno da daju.
Meni se LG mnogo sviđa, posebno ona od 90-100.000 din., crvena, sa aplikacijama... Mašina izgleda ko mini linija.
Kupiću je, al kad DOBAR servis bude na max 20 km od mene!
U KG-u još nisam video LG mašinu, Samsunga ima.
[ brka79 @ 28.09.2011. 12:31 ] @
Mislim da debelllo gresis sto se tice Gorenja. Nigde se on ne uvlaci. Cak Sta vise svuda ga potiskuju sa trzista. I na istoku I na zapadu. Istina je da mu je poslednje uporiste Bas ovde. Na prostoru bivse YU. Mada ga I tu sve vise potiskuju ostali brendovi. U Bosni I Croaciji im je ucesce sve tanje. Samsung je postao agresivan I ozbiljan igrac na ovim prostorima. Kada to kazem, Mislim na ulaganje na trziste. Ne su Liam da ce zauzeti jedno od vodecih mesta na trzistu, samo za to je Potrebno vreme. Mislim da je Gorenje dostiglo svoj vrhunac I Naravno Posle toga moze da usledi samo pad. Rast nikako. To je svima jasno. Lg je dobar Ali je skup za nase trziste....
Što si napustio Samsunga? On je veći od LG-a 3x. Ako niste znali, upoređujući veličine, Samsung je u odnosu na LG za J. Koreju kao odnos između Lige šampiona i Bundes lige. Ne znači ništa za kvalitet, možda je i LG bolji...
Definitivno, LG-a ima samo u BG-u, i nigde više u Srbiji. Ja ga ne bih kupio iz razloga što neću da se vozikam po 300-400 km da bih zalemio ploču, crevo ili sl...
Niti sam napustio samsunga niti forsiram LG (niti imam nesto protiv gorenja), ne bitno ko je veci oba su lideri na trzistu...ostali se trude da ostanu u igri.
Tvoji razlozi su opravdani...ali moram da pitam da li sigurno u kuci nemas nista od LG i samsunga? :)
A lemljenje i zamena creva moze da odradi bilo koji majstor koji se razume u elektroniku, nije potrebno da bude inzenjer, tako da majstor za gorenje verovatno bez problema popravlja i lg i samsung.
Citat:
rewqrewq:
Garancija na motor je glupost i trgovačka fora. Kad je nekom stradao motor na veš mašini? Nek daju na programator, grejač, lagere, gumu na vratima... motor mogu i na 20 godina opušteno da daju.
Slazem se...ali niko drugi ne daje takvu garanciju, a i DD motor je ipak malo drugaciji od standardnih.
Citat:
rewqrewq:
Meni se LG mnogo sviđa, posebno ona od 90-100.000 din., crvena, sa aplikacijama... Mašina izgleda ko mini linija.
Nije da samo izgleda, to je stvarno hi tech masina, pogledaj video i sve ce ti biti jasno gde je tu LG u odnosu na ostale:
Ipak mi ovde pricamo o mnogo obicnijim masinama...ali recimo da gore pomenuti LG ima neke stvari sa ovog video klipa dosta govore.
[ gosn_prirodni @ 30.09.2011. 19:46 ] @
Hvala svima na korisnim informacijama. Pazario sam, ali ne LG nego Samsung, i to ovu:
Znači: Laseri i dijamanti :) Ispalo je da je sad neki fin popust na sajmu pa nas je izašlo 38700, a ima malo više programa što se mojoj ženi svidelo a i design tako da smo se tako i odlučili.