[ pudar @ 14.10.2011. 03:22 ] @
Sta je sve funkcija kondenzatora? Pitam zato sto sam prosle godine imao problem sa istim. Klima Tadiran 12-ica iz 2006g. Jesenje dogrevanje i jedno jutro svetli crvena lampica klima "cuti". Ugasim - upalim 10 sec duva hladno, stane, upali lampicu i nista. Zovem servis(bila jos u garanciji) i kazu ili je kompresor ili kondenzator. Odu i kupe kondenzator i ona proradi. Sad krece moja nedoumica - od kad su promenili deo ona mnogo lepse greje(to znaci da redje ulazi u "otopljavanje" i od ciklusa do ciklusa bas greje lepo, a u medjuvremenu se nahvata malo leda na sp.jedinici, sto ona lako savladjuje u otopljavanju). Sa starim kondenzatorom se uopste nije hvatao led, ali je ulazila u "otopljavanje" po 7-8 puta/sat, bez obzira na spoljnu temperaturu. Ovih dana neka nova prica - duva 2 minuta bas toplo, onda minut mlako, minut skoro hladno, pa stane i "cuti" 2 minuta. Onda upali kompresor 1-1,5 minuta(tada kad radi kompresor, stavim ruku na hladnak unutrasnje jedinice i za pola minuta je vreo!), stane kompresor, pocne da duva bas toplo i tako u krug. Crvenu lampicu otopljavanja pali svaki peti, prethodno navedeni, ciklus. Cudne su mi tri stvari: -kako je prosle godine potpuno promenila nacin grejanja posle zamene kondenzatora(mozda tako treba, mozda 5 godina nije dobro radila)? Mozda je opet crko kondenzator?(cini mi se da su ugradili neki kineski) -ovogodisnje manifestacije su propracene cudnim poslednjim taktom kompresora(kad se zaustavlja cuje se kao da je lupio cekic o nakovanj, a kad radi skoro da je besuman) -topao vazduh koji izduvava smrdi po malo na zaboravljenu mokru krpu(filteri cisti) Bas sam se raspis'o, pozzz. |