|
[ Predrag Supurovic @ 18.10.2011. 07:12 ] @
| Povodom najave poskupljenaj gasa, generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da je prosečan račun za gas 12.000 a da će nakon poskupljenja porasti na 14.000 dinara (Izvor).
Manje više poskupljenje, ali zar je prosečan račun za gas toliki?!?! Pa kako se isplati uopšte koristiti gas?
|
[ bachi @ 18.10.2011. 07:40 ] @
Pa ko kaže da se isplati? Isplatljiv je bio sve do pre par godina kada su prvi put digli cenu za 60 (šezdeset) posto!!!
http://url.bachi.in.rs/aw dakle, sve do 15. oktobra 2008. je grejanje na gas bilo isplatljivo, a sad je luksuz, kao grejanje na struju.
Naravno, posle tih 60% je još par puta poskupeo.
[ Count Zero @ 18.10.2011. 08:02 ] @
Napravili su svojevremeno ogromnu famu oko toga, ljudi uzimali kredite, prokopavale se ulice... Sada se mnogi vraćaju starim načinima grejanja.
[ bachi @ 18.10.2011. 08:21 ] @
Baš tako... 1000€ priključak na gasovod + ~1000€ gasni kotao...
Malo li je... :( I onda zaiebaše ljude i digoše nenormalno cenu gasa.
[ Java Beograd @ 18.10.2011. 08:26 ] @
Posebno je kriminalan način na koji se uvodi gas.
1. Distributer gasa (čitaj: lopovska firma koja je korupcijom dobila licencu ) dobije svoju teritoriju. (Isto kao teritorije mafijaških porodica u Čikagu i Njujorku).
2. Onda krene reklamna kampanja, obećanja, kule i gradovi, lagodni život u blagostanju. Na TV ekranima nasmejane plavuše sa dečicom i zaposleni muževi koji na posao idu novim kolima.
3. Onda prevareni građani SVOJIM PARAMA plate "uvođenje gasa", "priključak" (WTF !?) tj. sve građevinske radove, kao i cenu cevi i ostalog materijala (plate i preplate !)
4. Onda sva ta gasna infrastruktura postane vlasništvo lopovske firme. Logično, zar ne ?!
5. Onda lopovska firma drži monopol na distribuciju gasa na svojoj teritoriji, i prodaje gas domaćinstvima onako kako joj se 'oće i po ceni koja joj se 'oće ! Liberalno tržište, baćo ! Slobodno formiranje cena !
Uvođenje gasa je naplaćivano po domaćinstvu oko 4.000 DM - 5.000 DM (onih para !) (realno je koštalo oko 1.500 do 2.000 DM). Posebno se omrsio Žika Muštikla na Bgd brdima (banovo, labudovo, petlovo, košutnjak ...) gde je gasifikacija išla "punom parom" u ona Mračna Vremena. Srpski bizmismen.
Nesrećni, prevareni srpski domaćin sada ne može da kupi gas od drugog distributera, niti može da povrati pare uložene u gasnu infrastrukturu. Korišćenje gasa je realno postalo skuplje od elektične energije.
U normalnim, uređenim zemljama se gas naplaćuje po kubiku i kvalitetu. Dakle, cena je za 1 kubik gasa koji ima energetsku vrednost 12 kW. Ako se isporučuje gas niže energetske vrednosti - cena je niža. Kvalitet gasa u Srbiji je kriminalno loš, ide i ispod 7 kW po kubiku, pa za zagrevanje bojlera do 80 litara ode mnogo više kubika gasa. Ali, kvalitet gasa nigde ne figuriše u finansisjkim računicama.
[ Horvat @ 18.10.2011. 08:58 ] @
nemojte zaboraviti da je kalorijska vrednost plina losija nego sto je bila...
tako da, isplatljivo bas nije, da je zgodno, jeste (pritisnes dugme i vruce ti je)
[ deki77 @ 18.10.2011. 11:20 ] @
definicija:
G-reje
A-li
S-kupo
Iskreno, kao i sto drugi kazu, gas je bio isplatljiv "onih" godina pre poskupljenja.(naravno to vazi i za automobile koji se voze na plin).
Mnogi zaborave koliko treba uloziti u objekat,kako bi bio izolovan a potrosnja dovedena na minimum.Mi smo izolacijom kuce stiropor(~2500e) i fasadnom stolarijom PVC(3000e) i uvodjenjem grejanja (kotao,cevi,radiatori radovi itd.3000e + 990e prikljucak),na krovu izolacija stiropor uklopni ~100m2, sveli potrosnju na minimum(usteda do +-40%).Bez izolacije ovaj experimen ne pokusavajte kod kuce .
I sa takom izolacijom potrosnja za 24h je nekih 10m3 optimalno.Mozda je to nekad i manje a bogami zna da bude i vise.Ali treba obratiti paznju na periode kada je npr. napolju 15c(novembar),ili u januaru -15c.Svi mislimo da je to usteda kada je vreme toplije ali sve se to svede na isto.Uz gas koji je dosta slabijeg kvaliteta.
Znaci za prosecnu kucu od/oko 120m2 treba izdvojiti od 12000din(120e).Preterano skupo.
Bolje kucu i taj ulozen novac,da ne govorim trud,radove i majstore koji nisu izasli is kuce 2god. podeliti i kupiti 2 manja stana(nije BG).Sa CG,i nemati problem.
Da je u pitanju CG(centralno grejanje) taj racun bi bio jeftiniji za..ako ne i 50%.za kucu.
Ja sad zivim u stanu gde je grejanje CG za oko 50m2 3000din.I u majici sedim.A prozori su malo oskrinuti jer je pretoplo
Gas zaobidjite.
pozz
[ Miroslav Jeftić @ 18.10.2011. 11:30 ] @
Gas je tamo krajem 90-ih bio 2 dinara kubik ako se dobro sećam, a sada je eto 36, mada ne bi me čudilo i da je u nekim mestima 40 ili preko 40, lokalni distributeri formiraju cene kako se njima svidi, a kao što je pomenuto imaju monopol. Plus ti naplaćuju redovno nekakvo održavanje ili šta li već (naravno ništa ne održavaju) Za poslednjih 20 godina sam se grejao na ugalj, naftu, struju, opet ugalj, gas i sada nisam siguran da ne bi bilo jeftinije vratiti se na struju ili ko će ga znati. Što kaže deki, najjeftinije grejati se u stanu, ko ima mogućnost.
[ deki77 @ 18.10.2011. 11:32 ] @
kod nas ce sad biti ja mislim 43 ili 45 za m3
[ stex @ 18.10.2011. 12:09 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Što kaže deki, najjeftinije grejati se u stanu, ko ima mogućnost. :)
Da, ali se centralno grejanje placa tokom cele godine. Cini mi se da je 80 m2 oko 6000 din mesecno. Sta god da se izabere izadje na isto. Samo sto kod centralnog nema da se cimas ukljuci/iskljuci, lozi, cisti, nabavi drva itd.
[ dule_ns @ 18.10.2011. 12:24 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Gas je tamo krajem 90-ih bio 2 dinara kubik ako se dobro sećam, a sada je eto 36, mada ne bi me čudilo i da je u nekim mestima 40 ili preko 40, lokalni distributeri formiraju cene kako se njima svidi, a kao što je pomenuto imaju monopol. Plus ti naplaćuju redovno nekakvo održavanje ili šta li već (naravno ništa ne održavaju) :) Za poslednjih 20 godina sam se grejao na ugalj, naftu, struju, opet ugalj, gas i sada nisam siguran da ne bi bilo jeftinije vratiti se na struju ili ko će ga znati. Što kaže deki, najjeftinije grejati se u stanu, ko ima mogućnost. :)
Da toliko je recimo koštao građane, al ga je SrbijaGas (il već kako se tad zvao) oko 2-3 puta skuplje plaća Progres Gas Trade-u (il već kako se zvala firma). Kako je nadoknađena razlika možeš i sam da pretpostaviš.
Što se tiče poređenja stan sa CG i kuće to je nemoguće (sem ono tipa koliko me košta). Kuće uglavnom (cenim 99%) imaju 4 spoljna zida, stanovi uglavnom 1 ili 2. Opet sa druge strane cene CG su em dotirane em odokativne (plaća se po kvadratu a isporučenu količinu energije ko šljivi) tako da stvarno nije uporedivo.
[ deki77 @ 18.10.2011. 13:40 ] @
Naravno da nije uporedivo...Ali sam objasnio koliko treba izdvojiti novca da bi se grejao na gas(da to ne bude cifra oooogromna)
Citat: stex: Da, ali se centralno grejanje placa tokom cele godine. Cini mi se da je 80 m2 oko 6000 din mesecno. Sta god da se izabere izadje na isto. Samo sto kod centralnog nema da se cimas ukljuci/iskljuci, lozi, cisti, nabavi drva itd.
5500 tacnije..12m = 66000
primer:
80m2 kuce
gas 10-15m3/dan 6m
30 dana 300-450m3 = od 77400-116100
malo veca razlika.bar znam iz iskustva.
[ Black_eyed @ 18.10.2011. 13:44 ] @
Da ostavimo stanove i toplane, to je druga priča.
Grejanje kuće je skupo kako god okreneš. Ako ćeš da kuću greješ centralnim grejanjem onda ti ostaje da izabereš šta ćeš da "ložiš": Gas, Ugalj, Drva, Struja, Biomasa...Svaka od ovih stavki ima svoje prednosti i mane, biomasa jeste jefina ali to treba negde skladištiti, treba posebna peć itd...
Grejanje na struju ne može biti jeftino ako ne kradeš! Govorim o varijanti centralnog grejanja, ne o TA pećima, a i tada se često mahinacije izvode na uklopnom satu...
[ Miroslav Jeftić @ 18.10.2011. 14:15 ] @
Citat: Black_eyed:Grejanje na struju ne može biti jeftino ako ne kradeš! Govorim o varijanti centralnog grejanja, ne o TA pećima, a i tada se često mahinacije izvode na uklopnom satu...
Nijedna varijanta nije jeftina, samo je pitanje koja je manje skupa.
[ milivoje t @ 18.10.2011. 15:55 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Nijedna varijanta nije jeftina, samo je pitanje koja je manje skupa. :) Sunce je besplatno, tu je zrtva oko ispijanja konzervi piva, ali u ime majke zemlje vredi se zrtvovati :)
http://www.youtube.com/watch?v=R9bBnRQWRro
[ fanfon @ 18.10.2011. 19:26 ] @
Mislim da je najjeftinija varijanta za kucu velicine 100-120 m2 centralno grejanje na ugalj i drva. Ja npr. potrosim 2 tone uglja i 12m drva za sezonu. Ugalj koristim kad je temperatura ispod -10, a drva dok je visa od toga. Gas bi me izasao mnogo skuplje. Jeste cistije, ali radijatori se ohlade cim prestane da greje. Ali posto mi je pec u posebnoj prostoriji u podrumu, a drva i ugalj odmah pored onda to nije problem. Za neke prelazne periode kad temperatura nocu pada do 3-4 stepena koristim klimu posto mi je isplativije nego da lozim.
[ ventura @ 18.10.2011. 20:28 ] @
Ako uzmemo fanfon-ovu računicu za kuću od 110m2, grejanje na drva i ugalj košta reda veličine €600 do €750 u zavisnosti od cene drveta i uglja..
Dobro izolovana kuća u proseku zahteva 185kWh toplote po kvadratnom metru, što za kuću od 110m2 na godišnjem nivou iznosi 20.350kWh toplote.
Prirodni gas ima okvirnu energetsku vrednost od oko 10kWh/m3. Kvalitetan kotao ima stepen iskorišćenja od oko 90%, gubitci na razvodu, dimnjaku i sl. su tipa 25%, što znači da je za 20350kWh toplotne energije potrebno potrošiti 2660m3 gasa.
Po trenutnim cenama za gas (31-36din/m3, u zavisnosti od snabdevača) to je ukupno nekih €825 do €957.
Sumirano:
Grejanje na drva/ugalj je €600-€750
Grejanje na prirodni gas je €825-€960
[ Marko83 @ 18.10.2011. 21:27 ] @
Dobra analiza Ventura
[ milivoje t @ 18.10.2011. 22:04 ] @
Da ne palim digitron, preracunaj za gas, jer odokativno vidim da ne valja racunica, ako je iskoriscenje 90%, a gubitak 25%...
[ geniuxx @ 18.10.2011. 23:58 ] @
Da, fanfonova & venturina računica je tačna.
Živim u kući (nije izolovana) sa dva stana, ukupno 120kvm. Centralno grejanje, na drva. Prošle zime (a bila je duuga) sam utrošio 16m, i jedva sam uspeo da ih razvučem. Za ovu zimu sam kupio 18m, cena sa sečenjem i cepanjem je bila 3700 din., što ukupno iznosi 66.600 din. Gas? Neka, hvala, neka ga zadrže. :)
[ ventura @ 19.10.2011. 01:12 ] @
Citat: milivoje t: Da ne palim digitron, preracunaj za gas, jer odokativno vidim da ne valja racunica, ako je iskoriscenje 90%, a gubitak 25%...
U pravu si, ja sam greškom računao sa gubitkom od 15%. Evo ponovne računice:
Od 1m3 prirodnog gasa se dobije cca 10kWh toplote.
Kotao ima stepen iskorišćenja od oko 90%, što znači da on iz 1m3 gasa može da iskoristi nekih 9kWh.
Od tih 9kWh koje je kotao iskoristio nekih 25% će se izgubiti na raznorazne strane (dimnjak, cevi i sl.), ostaje nam 6.75kWh.
Dakle, nakon sagorevanja u kotlu, sa svim propratnim gubitcima 1m3 gasa će nam dati 6.75kWh realne toplote u kući/stanu.
Ako nam generalno treba 20.350kWh toplote da bi grejali kuću od 110m2 tokom zime, za to ćemo utrošiti 20.350kWh/6.75kWh = 3014m3 gasa.
3014m3 gasa košta €935 do €1085
[ DrFill2Good @ 19.10.2011. 01:40 ] @
Citat: U normalnim, uređenim zemljama se gas naplaćuje po kubiku i kvalitetu. Dakle, cena je za 1 kubik gasa koji ima energetsku vrednost 12 kW. Ako se isporučuje gas niže energetske vrednosti - cena je niža. Kvalitet gasa u Srbiji je kriminalno loš, ide i ispod 7 kW po kubiku, pa za zagrevanje bojlera do 80 litara ode mnogo više kubika gasa. Ali, kvalitet gasa nigde ne figuriše u finansisjkim računicama.
Ima jos stavki koje i ne mogu da se tacno preracunaju. Na prijemnim plinskim stanicama postoje ventili preko kojih se nekada dodavala gasna smesa sa mirisom pokvarenih jaja (ko se seca od ranije kako je mirisao nesagoreli plin) a namena je bila da se oseti ako na instalacijama negde curi. Danas plin skoro da nema miris ali to ne znaci da se pomenuti ventili ne koriste i dalje. Samo, danas umesto gasne smese upumpavaju obican vazduh i to u poprilicnim kolicinama. Plinomer ne razlikuje da li protice gas ili vazduh, on okrece sta god da prodje kroz njega. Plamen ima sve moguce nijanse boja, od roze preko plave (normalna boja) do svetlo zelene i zute. Ponekad treba i po 10 minuta da provri voda za kafu, i to jedva po koji mehuric se pojavi. Sta sve danas trosimo kao plin to niko vise ne zna. A skoro sam siguran da to "nesto" ucestvuje u konacnoj ceni plina sa bar 20%.
[ deki77 @ 19.10.2011. 06:01 ] @
Moguce da je tako..
U par navrata prosle zime.Mozda malo cesce u odnosu na ostale grejne sezone,dimljak od kotla ispusta neverovatan zvuk.Ujanje,brujanje..ne objasnjivo!
nisam strucan u toliko ali imao sam osecaj da nam jos nesto "tece" u cevima.
[ Java Beograd @ 19.10.2011. 07:05 ] @
Citat: ventura: Ako nam generalno treba 20.350kWh toplote da bi grejali kuću od 110m2 tokom zime ... Ne znam odakle ti ovaj podatak ?! Možda ga vučeš iz tvog prethodnog posta gde si predpostavio da je "za dobro izolovanu kuću potrebno 185 kWh". Zapravo činjenica je da je potrebno 85 kWh.
Moja kuća je prizemna, 100 m2. Ekstra dobro izolovana. Grejem se na struju, i duže vremena vodim tačnu i preciznu računicu utroška struje za grejanje. Podaci su ovakvi:
Zima 2008/2009 - utrošeno 6.970 kWh na grejanje (bez redovne potrošnje)
Zima 2009/2010 - utrošeno 6.905 kWh na grejanje (bez redovne potrošnje)
Zima 2010/2011 - utrošeno 6.585 kWh na grejanje (bez redovne potrošnje)
Redovnu potrošnju (koju oduzimam iz sume kilovata za grejanje) računam kao višemesečni prosek u mesecima kada nema ni grejanja ni hladjenja (klima)
Dakle, ispod 70 kWh po kvadratu za celu grejnu sezonu.
[ deki77 @ 19.10.2011. 08:44 ] @
Ok ali kako precizno mozes da utvrdis koliko ti je "otislo" na grejanje a koliko je ostalo(zbir potrosnje svih potrosaca-uredjaja)
[ Horvat @ 19.10.2011. 08:53 ] @
pa napisao ti je
Citat: Redovnu potrošnju (koju oduzimam iz sume kilovata za grejanje) računam kao višemesečni prosek u mesecima kada nema ni grejanja ni hladjenja (klima)
sto je u sustini,malo bolje od odokativne metode
[ duca011 @ 01.11.2011. 23:37 ] @
da. po mojoj racunici se isplati...svi kukaju kako je gas skup, kako je nekvalitetan..ali zaboravljaju ono najvznije sto takodje na neki nacin mora da se plati, a to je: ako se grejete na drva ili ugalj-prostorija za skladistenje ogreva koja nece da se sama napravi nego morate da je ozidate i opremite, -nabavka i unosenje ogreva..tesko, prljavo, placa se unapred za celu grejnu sezonu..i na kraju najbitnije-KONFOR!!! Za grejanje na gas ne morate ni da ustanete iz kreveta da bi grejanje "proradilo", a za ugalj ili drva vam sleduje ustajanje iz toplog kreveta, odlazak do kotlarnice, ciscenje peci, odnosenje ppepela..potpaljivanje peci..ista procedura jos par puta u toku dana-zavisno od spoljne temperature
Ja licno imam kotao nas cvrsto gorivo koji lozim , i verujte mi da makar 100 din dnevno, koliko bih dao nekom da ujutru nalozi umesto mene nije nikakva para u odnosu na zadovoljstvo sto ne izlazim po cici zimi..a to u krajnjem zbiru iznosi 3000 mesecno...da li bi bilo ko pristao da dodje za tako malo novca?"
[ Predrag Supurovic @ 02.11.2011. 02:41 ] @
Zaboravio si struju. :)
[ mstevic @ 02.11.2011. 08:40 ] @
Zaboravili ste i taksu na priključak, koja ovde kod mene iznosi 2206din mesečno. Plaćaš je samo što imaš gas. Sa današnjom cenom i taksom, grejanje 2 kuće cca 160m2, izolaovane na zidu 5cm stiropora, na tavanu 10cm mineralne vune, ako se potroši kao prošle godine ima da košta 985e!
[ tdusko @ 02.11.2011. 12:00 ] @
Ne bi bilo lose da se uz kvadraturu, izolaciju i potrosenu struju/gas/drva napise i na koliku temperaturu se zagrevaju prostorije i koliki deo dana se greju. Ne mislim nikoga da prozivam konretno ovde ali 100 puta sam boravio u tudjim kucama gde ljudi kukaju na to koliko placaju struju/gas/drva, a u prostorijama po 26 stepeni minimum. Nocu jedva da bude manja, a i predsoblja i stepenista se greju na 20+ stepeni.
[ RonJ @ 02.11.2011. 15:07 ] @
Citat: mstevic: Zaboravili ste i taksu na priključak, koja ovde kod mene iznosi 2206din mesečno. Plaćaš je samo što imaš gas. Sa današnjom cenom i taksom, grejanje 2 kuće cca 160m2, izolaovane na zidu 5cm stiropora, na tavanu 10cm mineralne vune, ako se potroši kao prošle godine ima da košta 985e!
Zar ta taksa nije utvrdjena od strane Agencije za energetiku ili tako nesto, distributer Novi Sad Gas taksa je 1463 din godisnje odnosno 121 mesecno
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|