[ MimiKimi @ 27.10.2011. 08:25 ] @
znam da mozda zvuci glupo zato sto trazim konverziju energije u temperaturu, ali...
Pitanje postavljam zbog kuhinje, tacnije mikrotalasne i elektricne rerne.
Na el. sporetu sve je iskazano u stepenima C, a na mikrotalasnoj u watima.
Rerna ima 100, 150, 200, 250 stepeni podeoke, a mikrotalasna wate do 650W (ili jace, ali stvarno ne vidim potrebu za vecom snagom od toga).
Grejaci prave temperaturu u el. rerni a mikrotalasi u mikrot. rerni. Sad, koliko wati pravi koju temp i za koje vreme?
Mene zanima ako, na primer, nesto treba da se pece u rerni 30 min na 200 stepeni, koliko je to vremena i na koliko wati u mikrotalasnoj?
Znam da je to zeznuta konverizja, ali ako ta dva uredjaja postoje i oba rade isto onda znaci da racunica postoji.
[ Java Beograd @ 27.10.2011. 09:26 ] @
Da, zvuči glupo ali kapiram šta si 'teo. Ipak, ne možeš da dođeš do konkretnog odgovora. Jer, u rerni imaš termostat, i on će da isključi grejače kad se postigne željena temperature. Mikrotalasna pak, nema termostat i neće se isključiti ni jednoj temperaturi. Slabijom energijom ćeš postići da se hrana sporije zagreva i to je to.

[ bakara @ 27.10.2011. 09:31 ] @
Tesko ces doci do takve racunice, jer prakticno mikrotalasna ne greje tako da nema ni celzijusa.


Mikrotalasna zagreva hranu oscilacijom molekula, bez ikakvog grejaca i temperature, ti prakticno podesavas koliko dugo i jako ce da traje ta oscilacija, temperatura je nusprodukt.
[ rewqrewq @ 27.10.2011. 10:41 ] @
Mislim da mozemo samo da posmatramo "ista" grejna tela. Ne iste uredjaje. Recimo, koliko wati treba da bude grejac od tog i tog materijala a koliko wati od tog i tod da bi se postigla ista temperatura.

Ovako ja to prakticno objasnjavam ljudima. Imam 3 uljana radijatora, sve je isto - snaga, rebra, zapremina... Marke su Tessy, Crown i Neo. Ovaj Tessy, koji je skuplji 30-40% od prvog jeftinijeg greje 1 m okolo sebe. Ovaj Neo samo mlakunja....

Mislim da mozemo da pricamo o efikasnosti grejnih tela, tesko je uniformisati w u C.
[ bakara @ 27.10.2011. 12:20 ] @
Citat:
rewqrewq: Mislim da mozemo samo da posmatramo "ista" grejna tela. Ne iste uredjaje. Recimo, koliko wati treba da bude grejac od tog i tog materijala a koliko wati od tog i tod da bi se postigla ista temperatura.

???
Kakva grejna tela, kakvi radijatori....klasicna mikrotalasna nema grejac, vec magnetron!

[ rewqrewq @ 27.10.2011. 13:27 ] @
Iskljucio sam iz analize uređaje, mislim da treba posmatrati grejna tela! Naravno da ne može da se uporedi talasna sa šporetom.

Možemo da pitamo i ovako: "Koliko stepeni C daje usisivač ako ima 1600/1800 ili 2200 W". On definitivno greje, ali nije grejno telo. Isto kao mikrotalasna, samo što je njen posao da greje...

Dakle, možemo da postavimo pitanje koliko C toplote (mada mislim da ovo nije prava mera, nego džul ili sl.) daje spiralni grejaš a koliko M grejaš u datoj zapremini, temperaturi od x stepeni C....

Taj fazon, ko ima više smisla za nauku će, nadam se, razumeti.
[ MimiKimi @ 27.10.2011. 14:35 ] @
Jeste, samo sto nije bitno koliko usisivac greje jer mu to nije posao. To je nusprodukt. Imamo podatak u watima i to je ono sto nas zanima. Kojom snagom vuce.

Znaci, ako sam razumeo dobro, sama temperatura u mtalasnoj rerni nema nikakvog uticaja na hranu u njoj!?
Ona greje kretanjem molekula, tj oscilacijama i te oscilacije greju hranu?
To znaci da ako u mikrotalasnu stavimo praznu posudu (namenjanu za to), ukljucimo na npr. 650w na, recimo 15 min, posle tih 15 min ce i posuda i sama rerna biti hladni?
Jer molekuli kroz svoje oscilacije nisu dosli u interakciju ni sa cim sto bi izazvalo toplotu, vec su oscilirali "u prazno"?
[ tdjokic @ 27.10.2011. 14:45 ] @
Na mikrotalasnim pisu razlicito, baz iz ovog razloga iz kog je covek pokrenuo ovu temu - relativno tesko je obicnom coveku shvatiti sta se tu desava. Neki napisu 100 vati, 200 vati,... neki stave nesto drugo itd.

Koliko sam ja upoznat, magnetron NEMA regulaciju, on radi 0 - 1, 0 - 1,..., i ovim dugmetom koje podesava jacinu se podesava vreme koliko ce magnetron raditi, koliko cekati. Na najmanjem vrlo malo radi a dugo ceka, sto je narocito dobro za odmrzavanje zamrznute hrane iz tamo nekih razloga, na najjacem magnetron stalno radi, bez pauze.

Drugo dugme podesava ukupno vreme rada. (Naravno, isti je djavo i kod digitalnih modela, samo sto mozes mnogo tacnije da podesis i imas dodatne mogucnosti - dva razlicita perioda rada itd.)

Vestina je upoznati kako radi tvoja rerna i na koliko podesiti prvu vrednost a na koliko drugu, da bi sve bilo OK. Ja licno retko kad radim nesto na "pun gas". Smatram da je ipak bolje da magnetron malo odmori. Uvek prvo pocinjem sa nizom brojkom na oba dugmeta, dok ne uhvatim priblizno koliko mi treba za to-i-to itd.

To je razlika izmedju termostata i mikro regulacije. Ako klasicnu rernu podesis na 100 stepeni, ona ce to drzati ako treba 4 sata bilo sta da stavis unutra - 1 komad pite ili pitu od 2 kg kora (naravno, ovo jadno parce ce za 4 sata da se osusi na mrtvo). U mikro rerni zavisi sta stavis unutra i koju kolicinu i na koliko si podesio jedno i drugo dugme i onda ces uvek imati razlicitu maksimalnu temperaturu u zavisnosti od ove 4 stvari. Ovde maksimalna snaga ne znaci automatski i maksimalna temperatura ako radis kratko vreme a stavio si nesto velike zapremine.
[ tdjokic @ 27.10.2011. 14:49 ] @
Citat:
MimiKimi: To znaci da ako u mikrotalasnu stavimo praznu posudu (namenjanu za to), ukljucimo na npr. 650w na, recimo 15 min, posle tih 15 min ce i posuda i sama rerna biti hladni?
Jer molekuli kroz svoje oscilacije nisu dosli u interakciju ni sa cim sto bi izazvalo toplotu, vec su oscilirali "u prazno"?
Ne, jer magnetron radi i ta energija negde mora da se potrosi. U MIKRO RERNI OBAVEZNO MORA NESTO DA BUDE ili magnetron moze da se pokvari. Kod starijih koriscenih aparata se desava da se zapali onaj stitnik izmedju magnetrona i same unutrasnjosti rerne, od liskuna(?), jer se tu skupi malo masnoce pa to plane. Sa mikro nema zezanja. Obicna rerna moze da se koristi i kao grejalica, podesis neku temperaturu, otvoris vrata i to je to, kod mikro - cuvaj se!
[ bakara @ 27.10.2011. 17:34 ] @
Citat:
rewqrewq

Dakle, možemo da postavimo pitanje koliko C toplote (mada mislim da ovo nije prava mera, nego džul ili sl.) daje spiralni grejaš a koliko M grejaš u datoj zapremini, temperaturi od x stepeni C....

Taj fazon, ko ima više smisla za nauku će, nadam se, razumeti.

To je besmisleno, zato sto u mikrotalasnoj nema ama bas nikakvog grejaca!

Cak i ne lici na grejac

http://en.wikipedia.org/wiki/Cavity_magnetron



Citat:
MimiKimi: J
Znaci, ako sam razumeo dobro, sama temperatura u mtalasnoj rerni nema nikakvog uticaja na hranu u njoj!?
Ona greje kretanjem molekula, tj oscilacijama i te oscilacije greju hranu?
To znaci da ako u mikrotalasnu stavimo praznu posudu (namenjanu za to), ukljucimo na npr. 650w na, recimo 15 min, posle tih 15 min ce i posuda i sama rerna biti hladni?
Jer molekuli kroz svoje oscilacije nisu dosli u interakciju ni sa cim sto bi izazvalo toplotu, vec su oscilirali "u prazno"?

Nema nikakve temperature u mikrotalasnoj osim sobne!
Ako stavis praznu posudu u mikrotalasnu izvadices je potpuno hladnu.
Magnetron mikrotalasima tera molekule vode da osciluju i tako dolazi do samozagrevanja, ako nema vode nema ni oscilacija.
Uglavnom u svim jestivim namirnicama ima vode, tako da se namirnice prakticno same od sebe skuvaju.

[ rewqrewq @ 27.10.2011. 17:56 ] @
Inžinjeru, po 2.000 put me citiraš, hvala ti, a u opšte ne čitaš šta sam napisao! Koja mikrotalasna? Šta si se uvatio za nju ko gluv za tarabu. Ovo radiš i na ostalim temama....

NE UPOREĐUJEM UREĐAJE KOJI SU VRUĆI - ŠPORET, USISIVAČ, SIJALICA, ŠPORET NA DRVA... Oni nikako ne mogu da se upoređuju.

Čovek je pitao o konverziji kilovata u celzijuse. Pošto ste inženjeri, pa mora da vam se crta na papiru, razmišljajte malo šire. Mikrovele je bila primer... ovde izmišljamo novi teoriju.

Da ponovim, batali mirkovele, ne radi se o njoj, nego konverziji KW u C!!!
[ bakara @ 27.10.2011. 18:08 ] @
Citat:
rewqrewq: Inžinjeru, po 2.000 put me citiraš, hvala ti, a u opšte ne čitaš šta sam napisao! Koja mikrotalasna? Šta si se uvatio za nju ko gluv za tarabu. Ovo radiš i na ostalim temama....

Nisam ja nikakav inzinjer, rekao sam sta sam po struci, jedino nismo videli sta si ti po struci?
A citirao sam tacno ono na sta sam odgovorio, jedino sto ne razumem tvoju potrebu da odgovoris na nesto sto ocigledno ne poznajes?

Citat:
rewqrewq

Čovek je pitao o konverziji kilovata u celzijuse. Pošto ste inženjeri, pa mora da vam se crta na papiru, razmišljajte malo šire. Mikrovele je bila primer... ovde izmišljamo novi teoriju.

Da ponovim, batali mirkovele, ne radi se o njoj, nego konverziji KW u C!!!

Objasnili smo odmah na pocetku da se KW (jedinica za snagu) ne mogu pretvoriti u C (jedinica za temperaturu) a narocito u slucaju mikrotalasne koja ne greje hranu pretvaranjem el. energije u toplotu, ako ti mislis da mozes da napravis konverziju, izvoli objasni.

[ rewqrewq @ 27.10.2011. 18:14 ] @
Nije pitao za mikrotalasnu, pitao je u opste, ona je posluzila kao primer.

Kako ne mogu da se pretvore? Ne mogu direktno, to je jasno. Čemu onda služi oznaka na ulj.radijatorima, grejalicama, grejačima za bojlere... u W?

Tačno je da ne poznajem, laički je postavljeno pitanje, pa ja kao laik pokušavam da i meni bude jasnije.
[ bakara @ 27.10.2011. 18:22 ] @
Citat:
rewqrewq: Nije pitao za mikrotalasnu, pitao je u opste, ona je posluzila kao primer.

Ti se zezas ili si ozbiljan?

Citat:
Pitanje postavljam zbog kuhinje, tacnije mikrotalasne i elektricne rerne.
Na el. sporetu sve je iskazano u stepenima C, a na mikrotalasnoj u watima.
Rerna ima 100, 150, 200, 250 stepeni podeoke, a mikrotalasna wate do 650W (ili jace, ali stvarno ne vidim potrebu za vecom snagom od toga).
Grejaci prave temperaturu u el. rerni a mikrotalasi u mikrot. rerni. Sad, koliko wati pravi koju temp i za koje vreme?
Mene zanima ako, na primer, nesto treba da se pece u rerni 30 min na 200 stepeni, koliko je to vremena i na koliko wati u mikrotalasnoj?


Citat:
rewqrewq:
Čemu onda služi oznaka na ulj.radijatorima, grejalicama, grejačima za bojlere... u W?


Ta oznaka oznacava snagu grejaca u vatima, tj. potrosnju struje grejace, posto se uzima da je iskoristivost elektricnog grejaca 99%, znaci gotovo sva potrosena elektricna energija se pretvara u toplotu.

Mikrotalasna trosi elektricnu energiju za stvaranje mikrotalasa, a samo grejno telo je namirnica koja je unutra, i ovde takoreci nema gubitaka, energija se ne gubi na zagrevanje vazduha unutar pecnice i posude.
[ rewqrewq @ 27.10.2011. 19:24 ] @
U redu, sad mi je jasnije.
[ test1234 @ 27.10.2011. 21:32 ] @
Mislim da bi mozda moglo da se napravi konverzija kroz utrosenu el. energiju i kolicinu/zapreminu recimo jednog litra vode, koje se zagreva u mikrotalasnoj. Morala bi se meriti struja za odredjeno vreme pa zatim izmeriti temperatura zagrejane vode. Mozda bi se mogla izvuci neka constata u zavisnosti od snage magnetrona.
[ bakara @ 27.10.2011. 22:34 ] @
Citat:
test1234: Mislim da bi mozda moglo da se napravi konverzija kroz utrosenu el. energiju i kolicinu/zapreminu recimo jednog litra vode, koje se zagreva u mikrotalasnoj. Morala bi se meriti struja za odredjeno vreme pa zatim izmeriti temperatura zagrejane vode. Mozda bi se mogla izvuci neka constata u zavisnosti od snage magnetrona.

Moglo bi...mozda kada bi stavljali samo vodu, a onda bi neko pitao koliko W se potrosi za kilo krompira i racun bi bio pogresan.
[ test1234 @ 27.10.2011. 23:15 ] @
Verovatno bi se bitno razlikovala struja/ amperi za vodu i za krompire ili za nesto trece, mozda bi se iz toga moglo nesto izvuci, mislim neku constantu za pretvaranje Wati u *C, mozda?
[ bakara @ 29.10.2011. 21:40 ] @
Milsim da je za mikrotalasnu i jako bitna specificna gustina namirnice i sadrzaj vode.
[ vaske71 @ 29.10.2011. 22:29 ] @
Stavis nesto da se podgreje prvo na ringli ili u pecnici na sporetu ,kad bude gotovo - aha jelo je bilo gotovo za toliko i toliko na 250 stepeni celzijusa na primer . Kasnije stavis drugi deo tog istog jela u mikrotalasnoj i krenes od najkracegvremena za koje ti licno predpostavis da bi moglo da bude ili nadgledas to jelo i kad je gotovo stopiras mikrotalasnu otvaranjem vrata . Aha jelo je otprilike bilo gotovo za toliko i toliko vremena . Uznes podatke od sporeta uzmes podatke od mikrotalasne i posle je sve matematika a bice otprilike tacno pa cak i da stavis neku izmisljenu jedinicu ...
[ edo_ze @ 31.10.2011. 01:17 ] @
Citat:
vaske71: Stavis nesto da se podgreje prvo na ringli ili u pecnici na sporetu ,kad bude gotovo - aha jelo je bilo gotovo za toliko i toliko na 250 stepeni celzijusa na primer . Kasnije stavis drugi deo tog istog jela u mikrotalasnoj i krenes od najkracegvremena za koje ti licno predpostavis da bi moglo da bude ili nadgledas to jelo i kad je gotovo stopiras mikrotalasnu otvaranjem vrata . Aha jelo je otprilike bilo gotovo za toliko i toliko vremena . Uznes podatke od sporeta uzmes podatke od mikrotalasne i posle je sve matematika a bice otprilike tacno pa cak i da stavis neku izmisljenu jedinicu ...


Upravo tako, eksperimentalno. Inače ako misliš to da dobiješ izračunavanjem morao bi da znaš specifičnu toplotnu kapacitivnost namirnice koju zagrijavaš, a to je podatak koji kaže koliko energije (džula ili vatsekundi) je potrebno da bi se temperatura kilograma te namirnice povećala za jedan stepen celzijusa. A ona nije ista za cijelo pile i za batak. U jednom je jedan procenat kostiju a u drugom drugi. Burek ima jedan a sirnica sasvim drugi. A o različitim vrstama pica da i ne govorimo. Pošto voda ima najveću STK, njen procenat u namirnici uglavnom odražava STK namirnice.