Od 150 donatora koje je gornjomilanovačka organizacija Crvenog krsta pozvala da na donatorskom ručku pomognu najsiromašnijim sugrađanima, pozivu se odazvalo samo njih 26. Među donatorima nije bilo najbogatijih Gornjomilanovčana, koji su još jednom pokazali da nisu preterano osetljivi na tuđu nemaštinu. Donatorski ručak bio je organizovan kako bi se prikupio novac za obezbeđivanje osnovnih životnih namirnica za najugroženija domaćinstva na seoskom području opštine, a prikupljeno je samo 130.000 dinara.
Pitam se kako je moguće da imućne ne pogađa kada vide ljude koji traže hranu u kontejnerima, kako prose. Možda je neko od tih ljudi njihov školski drug, komšija, ali oni su jednostavno neosetljivi na patnju drugih - kaže Tomislav Marković, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu.
Nije ovo samo u Gornjem Milanovcu vec svuda i to u sve vecem broju ...
I dok jedni pate i namerni su da prodaju cak i svoje delove tela - drugi barataju milionima eura ...
U cemu je problem ako tamo neka Tanja gradi vilu od milion evra?
[ vaske71 @ 28.10.2011. 12:17 ] @
U nicemu . A koliko kosta tvoja vila ?
Licno nemam nista protiv pevacice - mozda ona i jedina zasluzuje da je zovu pevacem narodne muzike ali me zanima recept uspeha na koji nacin se za samo 6 godina moze zaraditi novac da bi se napravila ovakva vila ?
[ 3way @ 28.10.2011. 12:24 ] @
Kakve veze ima moja vila sa tim? Ja nisam zavidan, niti me zanima koliko drugi zaradjuju i kako trose pare.
Taj seljacki mentalitet "vidi kolko ima para, sigurno je kriminalac" uopste ne razumem, kao ni one koji imaju obraza da odredjuju drugima kako da trose pare i da ih kritikuju zbog toga.
[ Odin D. @ 28.10.2011. 12:27 ] @
Citat:
vaske71: ali me zanima recept uspeha na koji nacin se za samo 6 godina moze zaraditi novac da bi se napravila ovakva vila ?
Ima milijardu nacina. Neki ljudi zarade to ne za 6 godina nego za 6 dana.
Ne znam odakle iscudjavanje sto je neko zaradio pola miliona za 6 godina, kad je svijet prepun milijardera...
[ vaske71 @ 28.10.2011. 12:28 ] @
Citat:
Kakve veze ima moja vila sa tim? Ja nisam zavidan, niti me zanima koliko drugi zaradjuju i kako trose pare.
Taj seljacki mentalitet "vidi kolko ima para, sigurno je kriminalac" uopste ne razumem, kao ni one koji imaju obraza da odredjuju drugima kako da trose pare i da ih kritikuju zbog toga.
Ne , takav kontras vec ne mozes da budes - koliko god se trudio .
Licno nemam nista protiv pevacice - mozda ona i jedina zasluzuje da je zovu pevacem narodne muzike ali me zanima recept uspeha na koji nacin se za samo 6 godina moze zaraditi novac da bi se napravila ovakva vila ?
Ja sam vidjao i neke nepoznate seljacke pevacice, koje ljudi (vecinom stariji i penzioneri) na svadbama/vasarima/ispracajima i slicnim "zurkama" kite eurima, i guraju novcanice gde god mogu (ako je moguce negde oko grudi i/ili du*eta). I to ne bogati ljudi, vec (bar naizgled) prilicno siromasni.
U jedan brushalter moze da se ugura barem nekoliko stotina eura, pa onda recimo dve zurke nedeljno, pa tako nekoliko godina....
E ako se to organizuje jos u nemackoj i jednoj od slicnih gastarbajterskih zemalja, te novcanice od 5 eura, postaju one od 10, 20, i cak poneka od 50, i profit raste. Naravno sve bez poreza.
Par godina tako, i nakupe se velike pare (naravno opet tu zavisi ko je "manager", i koliko procenat on pokupi).
Koliko ja znam, Tanja Savic je bar nekoliko klasa vise (po imenu i parama) od ovih sto pevaju po svadbama.
[ Miroslav Strugarevic @ 28.10.2011. 12:32 ] @
J bi se za dinar zato su skupili toliko.
[ vaske71 @ 28.10.2011. 12:42 ] @
Citat:
mulaz: Ja sam vidjao i neke nepoznate seljacke pevacice, koje ljudi (vecinom stariji i penzioneri) na svadbama/vasarima/ispracajima i slicnim "zurkama" kite eurima, i guraju novcanice gde god mogu (ako je moguce negde oko grudi i/ili du*eta). I to ne bogati ljudi, vec (bar naizgled) prilicno siromasni.
U jedan brushalter moze da se ugura barem nekoliko stotina eura, pa onda recimo dve zurke nedeljno, pa tako nekoliko godina....
E ako se to organizuje jos u nemackoj i jednoj od slicnih gastarbajterskih zemalja, te novcanice od 5 eura, postaju one od 10, 20, i cak poneka od 50, i profit raste. Naravno sve bez poreza.
Par godina tako, i nakupe se velike pare (naravno opet tu zavisi ko je "manager", i koliko procenat on pokupi).
Koliko ja znam, Tanja Savic je bar nekoliko klasa vise (po imenu i parama) od ovih sto pevaju po svadbama.
Posteno na ovo uopste i nisam mislio ali u pravu si ...
Mene samo boli to sto na jednoj strani ljudi grcaju i prodaju delove svojih tela jer nemaju odakle da zarade , svakodnevno smo svedoci da ljudi traze pare za operacije i umiru za 20 000 eura koliko ona negde kosta dok se na drugoj strani neko igra milionima eura i to u Srbiji a ne u svetu .
Licno se uvek odazovem da pomognem ovakvim dobrovoljnim akcijama ... koliko god da sam samo obican covek - ali uvek iskrsnu neke Rebrace ili kako li se vec zove i ispada to sto ispada sa pocetka teme - da siromasnim ljudima na selu koji zaista grcaju u siromastvu - niko ne zeli da pomogne ...
To me uvek zaboli kada vidim ovakve naslove ...
[ 3way @ 28.10.2011. 12:45 ] @
Citat:
vaske71:
Mene samo boli to sto na jednoj strani ljudi grcaju i prodaju delove svojih tela jer nemaju odakle da zarade , svakodnevno smo svedoci da ljudi traze pare za operacije i umiru za 20 000 eura koliko ona negde kosta dok se na drugoj strani neko igra milionima eura i to u Srbiji a ne u svetu .
E o ovome govorim, a to nije nikakvo kontriranje. Ako cemo tako, jedino moze da ode na Mars, jer tamo 100% nema sirotinje.
Mada, i tada bi neko krenuo sa pricom "Eto, sve sam go kamen ( na Marsu ), a ona sebi pravi vilu. Sto lepo ne ulozi u teraformiranje Marsa?"
[ Java Beograd @ 28.10.2011. 12:45 ] @
Estrada je svima otvorena ! Tu ima para koliko hoćeš, nema licenci ni dozvola, nema ograničenog broja pevača.
Pevaj, zemljače, niko ti ne brani. Zaradi i ti milione preko noći !
A najviše mrzim glupe članke novinarskih piskarala ko je koliko para potrošio na nešto ? Pa šta je trebalo ? Da te pare čuva u slamarici i da ih nikad ne potroši ? WTF ?! Potrošila na kuću, dakle neku kintu su zaradili i zidari, i tesari, i keramičari i elektroinstalateri i ostali. Da nije ona rešila da zida kuću, ovi bi ostali bez para.
[ bachi @ 28.10.2011. 12:46 ] @
Novca ima za sve, "samo" je nepravedno raspoređen u svetu.
[ anakin14 @ 28.10.2011. 12:50 ] @
ako neo HOCE da radi, uvek ima odakle da zaradi.
[ Isak666 @ 28.10.2011. 12:57 ] @
Citat:
anakin14: ako neo HOCE da radi, uvek ima odakle da zaradi.
To stoji.
Neko ima vise, neko manje mogucnosti (pametniji/gluplji, star/mlad itd).
Pitanje je samo da li sve manje uspesne treba odbaciti ili nekom pomoci?
Eto gomila starih, penzionera, realno jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Zasto ne sakupiti hranu, odecu ili lekove?
[ anakin14 @ 28.10.2011. 13:03 ] @
i to stoji, treba pomagati i treba skupljati STARIJIMA jer su i oni o nama brinuli kada smo bili deca, ali ne NESPOSOBNIMA (ne govorim o hendikepu ili bolesti).
ne treba pomoci coveku koji je napravio 12-toro dece od kojih su vec 3,4 radno sposobni a i on je.
ne treba pomoci coveku koji prica da nema posla a radno je sposoban.
da ne pisem primere,uostalom ima ih koliko hoces...
i na kraju ne treba osudjivati bogatog coveka koji NECE nikome da pomogne. to je prosto njegov novac i njegovo pravo.
[ vaske71 @ 28.10.2011. 13:19 ] @
Citat:
Isak666:
Zasto ne sakupiti hranu, odecu ili lekove?
E to je srz svega . Dakle ako narod u svojoj nemastini zeli da pomogne onima koji apsolutno grcaju u siromastvu - nadje se neko poput one Rebrace i spiska pare koje je neko dobrovoljno dao za nesto .Naravno ovde ne pricam samo o pojedinacnom primeru tj o Rebraci (koja je zbog toga valjda vec na sudu) vec o dosta njih nepoznatih, koji su u stanju da urade nesto ovako necivilizovano . Zato je to sada jedan od glavnih razloga osim SEKE na koje se veliki donatori -vade a to je vec zalosno.
Na drugoj strani sve stranke (nije mi da potenciram politiku ) umesto da pomognu sopstvenu sirotinju i ljude koji mole donatore za operacije od 20 i vise hiljada eura jer umiru povlace se po TV-u umesto da im to drzava omoguci jer dobijaju takve donacije da bi resili problem svih najurgentnijih slucajeva sa sve selom
Sramota ...
[ Isak666 @ 28.10.2011. 13:32 ] @
Takvih prevaranata ima svuda.
Dovoljno je da krenes od opstinskih i gradskih budzeta, koji su uglavnom nepoznanica i niko ne zna koliko se odvaja za funkcionisanje Crvenog Krsta.
Po Zakonu o Crvenom Krstu Srbije, njegovo finansiranje se radi sa pozicije Republike, Pokrajine i opstine/grada.
Znaci, gradjani vec daje jednim delom pare kroz porez za odredjene akcije.
Mada, skoro nigde nije to dovoljno, a pogotovo tamo gde se nema para, pa onda kontas - a koliko se tako nesto popularise u drustvu?
Koliko je skola organizovalo skupljanje stare hartije ili organizovalo neku pijacu/festival gde se sakupljena sredstva proslede javnim kuhinjama npr?
Koliko ima volontera u Crvenom Krstu ili javnim kuhinjama?
Koliko su se crkve angazovale da sakupe npr odecu?
Ili da li je moguce da u Srbiji neke marginalne crkve imaju veci obim pomoci nego dominantne ili da strane drzave u vecem delu finansiraju rad javnih kuhinja?
Pa onda pitanje ko to radi u Crvenom Krstu ili Centru za socijalni rad, kad ne moze da se organizuje postavljanje kontejnera za staru odecu i par volontera da to prazni i distribuira?
[ bachi @ 28.10.2011. 14:07 ] @
anakin14 napisa:
> ako neo HOCE da radi, uvek ima odakle da zaradi.
Ae ne troluj.
[ dukanizi @ 28.10.2011. 14:15 ] @
Citat:
anakin14: ako neo HOCE da radi, uvek ima odakle da zaradi.
bachi: anakin14 napisa:
> ako neo HOCE da radi, uvek ima odakle da zaradi.
Ae ne troluj.
ne trolujem nego iznosim činjenice. aj ponovo, ko hoće da radi uvek ima posla. Ali u skladu sa njegovim mogućnostima. Ne mož da bude menadžer neko ko bi umeo samo da čisti ulice npr, ali uvek ima posla za sve koji NE BIRAJU.
[ Horvat @ 28.10.2011. 14:23 ] @
a mislis da ko zna samo da cisti ulice moze svaki dan da nadje posao (ciscenje ulice)?
gresis, ni cistoca ne prima radnike ;)
sto se teme tice, meni licno su glupe te "dobrovoljne vecere", ja ako zelim da dam/pomognem nekome, bilo to novcano ili nekim materijalom ja cu to uraditi jer tako zelim, i to cu znati samo ja (i mozda ce ta osoba znati od koga je lova, eventualno neki posrednik,ako ne moze neposredno)
a ne otici na neku veceru, da budem vidjen i da vidim ljude, pa usput i da dam 100 e...
a ove razne "dobrovoljne akcije" (sms,markice i slicno) su mi sve mucak do mucka, ni jednoj ne verujem, tj ne verujem da barem 98% love zavrsi na mestu na kojem treba da zavrsi...
edit:
da napomenem, pod "posao" ne mislim da radis kod nekoga za dz ili da ti plati sa vise od pola godine zakasnjenja, cisto da se zna
[ anakin14 @ 28.10.2011. 14:39 ] @
ja poznajem mnogo vise ljudi koji ne mogu da nadju kvalitetnog radnika a nude posao nego kvalitetnih radnika koji ne mogu da nadju posao.
naravno postoje i neradnici i nesposobni i sto se tice njih ne znam zasto uopste ocekuju da nadju posao kad nece da rade na sebi da bi nasli isti nego ocekuju da im padne sa neba.
[ Marko83 @ 28.10.2011. 14:41 ] @
Citat:
anakin14: ne trolujem nego iznosim činjenice. aj ponovo, ko hoće da radi uvek ima posla. Ali u skladu sa njegovim mogućnostima. Ne mož da bude menadžer neko ko bi umeo samo da čisti ulice npr, ali uvek ima posla za sve koji NE BIRAJU.
Anakina za premijera
Kako je to lako, samo treba da uticas na svest ljudi da oni stvarno pozele da rade i hopla eto posla za sve
Nisam ni znao da je problem Srbije sto ljudi NECE da rade a eto posla ima na svakom koraku
P.S. Izvinjavam se za OFF ali nisam izdrzao: Doduse bio sam uzdrzan na prvom Anakinovom postu....mislio sam odustace....
[ dukanizi @ 28.10.2011. 14:42 ] @
@anakin
Evo samo jedan primer.
U Rumi predsednik skupstine svake srede prima socijalno ugrozene. Posto se znamo pitam ga ja sta uglavnom traze!
Kaze, uglavnom traze posao. Pitaju ako ima neki dzakovi da se nose, da se cisti smece po ulicama, da se kopaju kanali, samo decu da nahrane.
Anakin, kada su coveku deca gladna i kada nemaju sta da obuku, on je spreman i tudja g*vna da jede samo da resi probleme!!!
[ anakin14 @ 28.10.2011. 14:48 ] @
slazem se, nemojte apsolutno da shvatate moje postove. Poenta je da ima i jednog i drugog ali iz moje perspektive cini mi se da ima vise ovih sto NECE da rade bilo sta ili sto je jos gore NECE uopste da rade, nego ovih kojima dizem kapu koji stvarno nemaju a HOCE da rade bilo sta.
Nije sve CRNO BELO pa tako apsolutno da shve shvatate. Ja samo opisujem ovu drugu stranu.
[ Horvat @ 28.10.2011. 17:29 ] @
mogu neki primeri tih kvalitetnih poslova i koliko je kvalitetna plata tamo?
[ Marenović Slaviša @ 28.10.2011. 17:30 ] @
Anakin14 je u pravu kada kaze da posla ima.
Treba samo imati volje za rad.
Jedan moj poznanik, odlican majstor, mirnog karaktera, za vreme SRFJ je radio u Splitu i po Dalmaciji, iako je rodom iz mog kraja.
Ali, tamo je njegov zanat bio trazeniji i bolje placen. Radio je dok nije doslo vreme da spasava glavu.
Danas on nema nameru da tamo ponovo ide, ali je radio sirom Srbije i Crne Gore.
Danas saznajem da je otisao daleko odavde, (valjda smo mu se kao narod smucili) u Kazahstan.
Ima posla i tamo, zasto ne raditi.
Kao sto si rekao, nije sve crno belo, uglavnom je sivo.
[ Boris Tadić @ 28.10.2011. 19:37 ] @
Najlakše je deliti "pamet" i "savete" sa sigurnog radnog mesta ili punim dušekom ušteđevine.
To što negde nekada ima posla, ne znači
i da ga ima redovno
i da se plaća redovno(pre svega, jer ga sirotinja ne radi 100% iz zadovoljstva)
i da može bukvalno svaka budala da ga radi u svakom dobu života
i sa svakakvim ranijim iskustvom
i svakakvom stručnom spremom
i svakakvim psiho-fizičkim sposobnostima.
A posebno ne znači da će taj posao što ga "IMA" sigurno opstati duže od 2 nedelje.
Ima posla... Majke ti... Kako se ne ispovraćaš pred ogledalom ? Mora makar malo želudac da te žigne, ako si iole čovek.
[ vaske71 @ 28.10.2011. 20:21 ] @
Sto se tice posla licno mislim da ga ima mozda u Beogradu dok je po manjim gradovima ili varosicama stanje katastrofalno .Kad kazem katastrofalno, mislim na nezaposlene ali bogme i na zaposlene . Nezaposleni bi sto rece covek gore radili bilo sta samo da nekako obezbede svojoj deci najjosnovnije , zaposleni nesmeju da se bune jer ih ucenjuju nezaposlenima pa je primetno da plate stoje jos od pre nekoliko godina a da se posao duplira . Problem je sto oni koji bi trebali da brane zaposlene zapravo rade izgleda svesno na stetu tih istih zaposlenih i to nije vise samo neka njihova stabilnost polozaja u pitanju vec kozna sta . Sve se izgleda pocelo svoditi na onu staru - Kadija te tuzi -kadija ti sudi :-(
[ Marenović Slaviša @ 28.10.2011. 21:12 ] @
Citat:
Boris Tadić:
To što negde nekada ima posla, ne znači
i da ga ima redovno
i svakakvom stručnom spremom i svakakvim psiho-fizičkim sposobnostima.
A posebno ne znači da će taj posao što ga "IMA" sigurno opstati duže od 2 nedelje.
Da, ima posla samo treba da si sposoban da radis isti.
ovde sam boldovao ono zbog cega ja ne mogu raditi na mnogim poslovima iako bih znao da ih radim, i ima tog posla uvek.
I za tebe i za mene. Tako da ako nemas posao, a zdrav si kao dren, hoces da ti nadjem par poslova da radis kao drvoseca?
Ili pastir na Pesteru? To ti je dugorocno. Nije posao od dve nedelje vec duze.
Ako si upucen u keremicarske poslove/zanat, da te ubacim malo na primorje da radis?
Ali ne, nece gospoda da rade, pogotovo ne bilo sta.
A ko hoce, a ne radi - znaci da ne moze. Iz bilo kojih razloga.
Prelistaj malo poljoinfo forum, videces da primeri nisu bas usamljeni. Ali izgleda se tebi ne radi bas to?
Yebga, u seljackoj zemlji, gde je 90 % izvoza poljoprivreda, ne mozes ocekivati bolje.
P.S. Sto li si uzeo taj nick, pitam se. Zar on nije medju zasluznim gradjanima zasto nema posla?
[ Boris Tadić @ 28.10.2011. 23:33 ] @
Citat:
Ali ne, nece gospoda da rade, pogotovo ne bilo sta.
Društvo koje ne ceni školovane ljude i nije društvo, nego prost zbir idiota na određenoj površini podloge.
U svakoj privredi gde je perspektivnije biti ološ i fukara nego pošten i vredan, gde ni najbolje plaćeni u svojim branšama ne mogu ništa da pretpostave 10 dana unapred, teško je primetiti da se ama baš niko nije školovao za inženjera i doktora da bi radio neke poslove stvorene za bivše zatvorenike i ometene u razvoju, u trenutnom nedostatku istih.
Još je teže pojmiti da nije svačiji smisao života imanje nekakve hrane na stolu, tople sobe, plaćenih računa i punog rezervoara.
Neko prosto vidi dalje od svoje guzice(i guzica svojih ukućana).
Neko je gladan stalnog napretka, otvorenog tržišta, perspektive, izvesnosti, stabilnosti života, tačnih isplata u minut, pouzdanih ljudi, proračunatih situacija, elokventnih poslodavaca. Gladan i žedan smisla posla, svrhe tog svog vremena koje neminovno ulaže i troši, cene svojih nerava i zdravlja.
NAravno, uvek iz budžaka iskoči neki lokalni seoski đilkoš što je od pijanog oca(u terminalnoj fazi ciroze jetre) nasledio neku seosku maloprodaju i zarađuje 30% na Eurokremu i Jelen pivu(prosto jer druge prodavnice nema sledećih 20km) da te uči smislu života i kako je on sa "svojih 10 prstiju" napredovao od štale i kokoške do specijalno-osposobljenog operatera fiskalne kase(20 artikala dnevno, 2+2, enter i print) i organizatora nabavke sirovina(pola gepeka Yuga), kao i da je akreditovani ekskluzivni distributer toalet papira i kisele vode za Čibutkovicu i Svračkovce, inače jako uspešan čovek, svi iz sela mu dolaze na slavu. Mislim, stvarno... Zar je toliko popularno biti kratkovid i sebičan ? Zar je toliko isplativo ? Ono kao, ja sam Mile neimar, zarađujem 20 evra dnevno dok malterišem i svi ostali crknite ako nećete da radite za mene ili hijerarhijski ispod mene, za bar petostruko manje.
[ ArsenLupen @ 29.10.2011. 01:01 ] @
Pogresili ste predsednice odmah na pocetku -
Citat:
Društvo koje ne ceni školovane ljude i nije društvo, nego prost zbir idiota na određenoj površini podloge.
Moras malo vise da se dokazes da bi zasluzio postovanje i da te neko ceni, ne samo da mlatis sa diplomom okolo.
Citat:
Neko je gladan stalnog napretka, otvorenog tržišta, perspektive, izvesnosti, stabilnosti života, tačnih isplata u minut, pouzdanih ljudi, proračunatih situacija, elokventnih poslodavaca. Gladan i žedan smisla posla, svrhe tog svog vremena koje neminovno ulaže i troši, cene svojih nerava i zdravlja.
I realno, tom trgovcu iz Cibutkovica moze da pljune pod prozor 99% ovogodisnje generacije svrsenih arheologa u Srbiji
[ ventura @ 29.10.2011. 01:29 ] @
Citat:
Marko83:
Nisam ni znao da je problem Srbije sto ljudi NECE da rade a eto posla ima na svakom koraku
Da, to je živa istina. Ljudi hoće posao (platu i sve što ide uz to), ali neće da rade. Ako baš mora da se radi, onda da to bude minimalno moguće. Zbog toga danas imamo situacije da ljudi podmićuju da bi dobili poslove u državnim službama, iako možda plata nije neka, bitno je da ne mora ništa da se radi.
Citat:
Horvat:
mogu neki primeri tih kvalitetnih poslova i koliko je kvalitetna plata tamo?
Ako nemaš posao, sve što je više od 0 dinara je kvalitetna plata. A pošto Srbija ima propisanu minimalnu zaradu, koja je ako me sećanje ne vara negde oko 17-18 hiljada dinara, toliko možeš da zaradiš kojim god poslom da se baviš, pa makar bio i čistač ulica.
Međutim, problem ljudi u državi Srbiji je ovaj boldovani deo - "ja da im radim za te pare", iliti "ja da radim za tu platu a gazda se bogati"... Plata se stiče radom, ozbiljna plata se stiče ozbiljim radom. Nikome dobra plata neće pasti sa neba, ako za nju nije debelo podmetnuo leđa. Te fore da nekome nešto sleduje samo na osnovu toga što se rodio, ili što je završio neki fakultet ili prosto smatra da je bolji od ostalih, to je prestalo da važi odavno, i svi koji imaju problem sa tim bi trebalo da obnove kalendare i pogledaju u kom veku žive.
[ a1200 @ 29.10.2011. 03:32 ] @
Ventura, superhik MadZone foruma.
Meni samo nije jasno sto se ti toliko srdis, na svim temama gde se spominje objektivno losh polozaj obicnog radnika (a obicnih radnika realno ima svuda u svetu, tj. nije u pitanju nikakav specijalan slucaj, specificno vezan Srbiju). Ono, skoro pa sa nekim prezirom i odobravanjem takve situacije.
Ja nikad nisam imao problema sa poslom i parama, jer radim sto privatno, sto za platu (kad radim na nekim projektima, ili dok me ne smore pa im dam otkaz - odnosno, pocnu da se bave starom Srpskom poslovnom taktikom ucenjivanja i menjanja dogovorenih uslova rada)... pa opet znam u kakvom se polozaju nalaze ljudi koji nisu imali srece da krenu recimo na stranu IT-a, jer nisu nadareni za to (kao sto ja npr. nisam nadaren da sviram gitaru, ili vozim formulu jedan, igram tenis, bavim se molekularnom biologijom, budem hirurg ili doktor, ili cak dobar moler ili automehanicar...), a nemaju nikakvu perspektivu sa onim sto bi realno mogli da rade, i sto bi u stabilnijim (normalnim) zemljama bilo daleko cenjenije nego u Srbiji - omogucavalo normalan zivot.
Mene pogadja ta prica, iako ja realno nemam tih problema, ne srdim se i ne omalovazavam njihove profesije - jer realno, ni moje profesije ne bi bilo u ovom obliku da nema interneta i lake povezanosti, bez granica, sa stabilnim trzistima i firmama van ove zemlje.
Citat:
Ako nemaš posao, sve što je više od 0 dinara je kvalitetna plata. A pošto Srbija ima propisanu minimalnu zaradu, koja je ako me sećanje ne vara negde oko 17-18 hiljada dinara, toliko možeš da zaradiš kojim god poslom da se baviš, pa makar bio i čistač ulica.
Mozda u nekom paralelnom svetu... gde se zakoni zaista i postuju. Ovde firme otpustaju trudnice, ne isplacuju dohotke, isplacuju na "delove" koliko im se cefne, plata kasni mesecima... ne uplacuju doprinose i penziono. I znas sta, nista, u velikoj vecini slucajeva, jer nemamo sudstvo - tako da ne mozes ni da se zalis, cak i kad bi skupio pare za advokata (koji naravno trazi pare posle svakog rocista - mislim, ako iole vredi nesto jer nema vremena da trosi svoj djon za potencijalnu zaradu... koja moze da se otegne dvocifren broj godina.).
Posla ima za mozda 5% onih koji bi imali posao bilo gde u svetu - razni specificni majstori, programeri, strucnjaci, ljudi koji rade poslove koje ne moze svako da radi, niti nauci. Ovi ostali prakticno nemaju nikakva prava, niti sansu da proguraju ono sto im po zakonu pripada - jer je to sa "zakonom" vrlo siva teritorija u Srbiji. Podlozni su svakodnevnom izivljavanju poslodavaca i neverovatnom psihickom pritisku.
I ta prica da je sve vece od 0 dinara kvalitetna plata je vishe nego smesna. Kvalitetna plata je ona od koje, zajedno sa zenom, mozes da pokrijes tekuce troskove porodice (hrana, stan, potrebe dece i osnovne licne), sve ostalo je mizerija... na koju si primoran ako nemas nista drugo trenutno da radis.
Generalno, mene kad uzmem da razmisljam cime bi ja to mogao da se bavim u Srbiji, a da nije vezano za rad na racunaru, i da od toga normalno zivim - pocne da hvata panika. Verovatno bih morao da odvojim godinu dve i da radim kod nekog majstora i ucim zanat... mada mi ni to ne bi garantovalo normalan zivot - jer se zakon ne postuje (kakvih prica sam se naslusao od majstora, ne plate im, prebiju ih, ukradu im alat... i nikom nista). Ovo ostalo je sve tragedija, u bolje poslove se u 90% slucajeva ulazi preko veze (iako realno imas sve kvalifikacije), a u onih 10% dobrih poslova se ide na 50% znanja + 50% ciste srece, pod uslovom da si mladji od 30 godina i spreman da radis po 10h dnevno za "osmocasovno" radno vreme... a i tu si vrlo lako zamenjiv i ne znas sta ce biti sutra.
I da, ljudi hoce da rade, ali nemaju sta da rade za platu koja bi im omogucila minimum prezivljavanja i pokrivanja troskova. A to je direktan rezultat loshe organizovanih uslova poslovanja od strane drzave, koju to izgleda ne zanima previse, i koja nema nikakav plan osim rasprodaje i zaduzivanja - kao i nepostovanja minimuma zakonom propisanih uslova rada, i losheg sprovodjenja zakona na svim nivoima - jednostavno zakoni se ne postuju, vlada korupcija, tromost celog birokratskog sistema, nedostatak bilo kakve kontrole i postovanja pravila, i to odbija dolazak stranih firmi/ulaganje kapitala radi popravljanja vishe nego bedne situacije... rezultat je da sve vishe firmi koje su plutale na povrshini stavljaju katanac, a poslova je sve manje i radnici ne mogu da dobiju ni minimalne zakonom zagarantovane uslove.
Bre ovde moras da budes zesce nadprosecan da bi mogao koliko toliko normalno da zivis i ne zavisis od ucenjivanja poslodavca - ili da budes tatin sin koji misli da je posisao svu pamet sveta, pa je (pre)pametan i (pre)sposoban, jer je imao startni kapital, i uspostavio veze i vezice u kranje korumpiranom bizMis sistemu kakav je Srpski - jer drugog nacina nema za ozbiljnije vodjenje firme na ovim prostorima, ovi ostali su statisticka greska (ili jednostavno ne zavise od ovog trzista i nacina "poslovanja" - tj. rade za inostranstvo).
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 29.10.2011. u 06:29 GMT+1]
[ Braksi @ 29.10.2011. 09:40 ] @
Citat:
Novca ima za sve, "samo" je nepravedno raspoređen u svetu.
haha, upravo se o tome prica ovih dana u Italiji i to doslovno:
I soldi ci sono, solo che sono mal distribuiti.
[ Boris Tadić @ 29.10.2011. 10:07 ] @
Citat:
ovde moras da budes zesce nadprosecan da bi mogao koliko toliko normalno da zivis i ne zavisis od ucenjivanja poslodavca - ili da budes tatin sin koji misli da je posisao svu pamet sveta, pa je (pre)pametan i (pre)sposoban, jer je imao startni kapital, i uspostavio veze i vezice u kranje korumpiranom bizMis sistemu kakav je Srpski - jer drugog nacina nema za ozbiljnije vodjenje firme na ovim prostorima, ovi ostali su statisticka greska (ili jednostavno ne zavise od ovog trzista i nacina "poslovanja" - tj. rade za inostranstvo).
Upravo tako. Samo bih dodao da je u Srbiji jako normalno da u 30 godina ideš kod keve na doručak da bi posle imao za kafić ili 5l goriva u autu koji ti je ćale kupio kada je prodao babinu kuću.
Takođe, čim ukažeš na problem - postaješ problem. Takav mentalitet se mora menjati pod hitno ili nas neće biti.
Na stranu što to odgovara domaćim "privrednicima", pošto su sigurni da je bitna samo količina svega, a da kvalitet sam od sebe dolazi, jer veruju da će pre ili kasnije svako biti primoran da ili radi za njih ili umre od gladi, pa će izabrati da radi za njih(za turbo-idealnu zaradu od 150 evra).
Sa takvim mozgovima u okruženju, sledećih 10-15 godina života može biti u idealnom slučaju isto kao i prethodnih 10-15, a najverovatnije 3 puta gore nego danas.
To što po selendrama u kojima je 1000 dinara pojam ne možete da nađete "majstore" koji bi radili za 1500 dnevno+hrana+piće+smeštaj, to je zato što imaju svoju zemlju i imaju izbor, ne moraju da rade za vas ako im se ne radi. A možda su samo sujetni jer imate veću kuću od njih, što je Srbima svojstveno već vekovima.
p.s. *ebeš ti državu u kojoj je trgovina na malo postala alfa i omega svega, gde su inženjeri i doktori "budale", a "pametni" su piljari, konobari, vulkanizeri i frizeri, a "najpametniji" su sa rođacima i kumovima u opštini i policiji. Pod inženjere ne računam IT "stručnjake", iz IT "sektora", jer je to sve go idiot do idiota, isto kao sa Megatrenda i onog drugog. Prepisali 5 redova koda i kao da su svet izmislili, inače "ne žive sa roditeljima" nego "rade od kuće". Da povrati čovek, bar ko ima predstavu šta je to više čovek. Srbijatrija !
[ ventura @ 29.10.2011. 10:10 ] @
Citat:
a1200:
Meni samo nije jasno sto se ti toliko srdis, na svim temama gde se spominje objektivno losh polozaj obicnog radnika (a obicnih radnika realno ima svuda u svetu, tj. nije u pitanju nikakav specijalan slucaj, specificno vezan Srbiju). Ono, skoro pa sa nekim prezirom i odobravanjem takve situacije.
Na žalost, okružen sam takvim ljudima. Velika je nesreća da je skoro cela moja generacija sjebana u glavu, i da retko ko to vidi kao problem, a uglavnom se za probleme okrivljuje neko drugi (država, najčešće). Primera da ljudi neće da rade ima mnogo, već sam navodio neke iz mog bliskog i daljeg okruženja..
Citat:
a1200:
Mene pogadja ta prica, iako ja realno nemam tih problema, ne srdim se i ne omalovazavam njihove profesije - jer realno, ni moje profesije ne bi bilo u ovom obliku da nema interneta i lake povezanosti, bez granica, sa stabilnim trzistima i firmama van ove zemlje.
Bože sačuvaj da ja omalovažavam nečiju profesiju. Pa ja više poštovanja imam prema nekome ko radi bilo kakav posao, nego prema nekom velikom dr.mr. lezileboviću koji sedi kući i kuka kako mu država nije omogućila adekvatno/dobro plaćeno/dostojanstveno njega/direktorsko/direktno-u-penziju/da-se-ne-radi-baš-mnogo zaposlenje.
Citat:
a1200:
Mozda u nekom paralelnom svetu... gde se zakoni zaista i postuju. Ovde firme otpustaju trudnice, ne isplacuju dohotke, isplacuju na "delove" koliko im se cefne, plata kasni mesecima... ne uplacuju doprinose i penziono. I znas sta, nista, u velikoj vecini slucajeva, jer nemamo sudstvo - tako da ne mozes ni da se zalis, cak i kad bi skupio pare za advokata (koji naravno trazi pare posle svakog rocista - mislim, ako iole vredi nesto jer nema vremena da trosi svoj djon za potencijalnu zaradu... koja moze da se otegne dvocifren broj godina.).
Ne bih se baš složio sa tobom... U Srbiji su radnici zakonski zaštićeni kao beli medvedi, ali ljudi generalno nisu svesni da im to samo odmaže, nikako ne pomaže. Što se tiče toga da radnici ne mogu da se izbore za svoja 'prava', rećiću ti samo za slučaj koji se odigrava u poslednjih par meseci u jednoj meni vrlo bliskoj firmi, dve radnice koje su dobile otkaz nakon što su imale manjak u kasi (čitaj - stavile par hiljada evra sebi u džep, iliti po narodski, ukrale), su nakon nekoliko godina tužile tu firmu i sada im se mora isplatiti nekih 20.000 evra zbog "nelegalnog otkaza"... Očigledno u Srbiji krađa nije dovoljno opravdan razlog za otkaz, već se za to dobije opomena, pa ako ponovi još jednom onda treba da dobije opomenu pred otkaz/eventualno neku disciplinsku komisiju, pa tek treći put bi eventualno ta osoba možda mogla da dobije otkaz... Što se tiče tih 20.000 evra (+sudski troškovi na obe strane) firma mora da plati, a vezano za pare od firme koje su te dve ukrale, to nema veze sa tim, firma je trebala da pokrene poseban sudski postupak, da troši pare i živce, i na kraju da ne može da naplati/zapleni od dotičnih ni usrane bušne gaće.
Citat:
a1200:
I ta prica da je sve vece od 0 dinara kvalitetna plata je vishe nego smesna. Kvalitetna plata je ona od koje, zajedno sa zenom, mozes da pokrijes tekuce troskove porodice (hrana, stan, potrebe dece i osnovne licne), sve ostalo je mizerija... na koju si primoran ako nemas nista drugo trenutno da radis.
A kako plata od 0 dinara pokrije tekuće troškove porodice?
Na koju foru neko očekuje da od 0 dinara preko noći dođe do 60 ili 80.000 dinara (koliko ja lično smatram za platom od koje se može pristojno živeti u Srbiji)?
[ ventura @ 29.10.2011. 10:20 ] @
Citat:
Boris Tadić:
Upravo tako. Samo bih dodao da je u Srbiji jako normalno da u 30 godina ideš kod keve na doručak da bi posle imao za kafić ili 5l goriva u autu koji ti je ćale kupio kada je prodao babinu kuću.
U Srbiji je izgleda jako normalno da si oženjen par godina, možda imaš i malo dete, živiš u stanu koji plaćaš 500+evra mesečno, imaš kombinovani prihod u 'domaćinstvu' preko 1000 evra, al zato svaki dan idete na ručak kod mame, a prljave stvari (osim peškira doduše, da ne grešim dušu) nosite mami na pranje i peglanje.
Recimo da imam nekoliko bliskih prijatelja koji ovako žive (bilo sa, bilo bez dece), što bi meni iskreno bilo ponižavajuće. Ali ovakvo ponašanje očigledno nije uzrokovano (teškom) materijalnom situacijom, već sjebanom glavom kao što već rekoh.
A i taj tvoj komentar "5l goriva u autu koji ti je ćale kupio kada je prodao babinu" izuzetno slikovito opisuje problem našeg mentaliteta, a možda više od svega činjenica da ti to smatraš normalnim..
Citat:
Boris Tadić:
... gde su inženjeri i doktori "budale"...
Pisao sam već o tim vajnim inžinjerima što rade za te mizerne plate po 300-400 evra. Nažalost takvi u realnosti firmi ne privrede ni struju što potroše, a kamoli šta drugo.. Opet, posledica mentalitea da se ne radi, ako se baš ne mora.. Oni koji nisu potpali pod taj šablon zarađuju daleko više. I to nije slučaj samo sa inženjerima, već i sa svim ostalim profesijama. Situacija u Srbiji je toliko loša da samo ako radiš svoj posao kako treba, bez da radiš prekovremeno ili van posla, ti si već u debeloj prednosti nad drugima.
[ HeYoo @ 29.10.2011. 10:33 ] @
Koliko para toliko i muzike. Kao sto ti dajes pare na radnika koliko moras tako i taj radnik radi kvalitetno koliko mora
[ ventura @ 29.10.2011. 10:35 ] @
Citat:
HeYoo: Koliko para toliko i muzike. Kao sto ti dajes pare na radnika koliko moras tako i taj radnik radi kvalitetno koliko mora
Ja radnicima dajem onoliko koliko vrede, a samim tim rade prilično kvalitetno.
[ HeYoo @ 29.10.2011. 10:57 ] @
To je i poenta mada nisam ni mislio na tebe licno nego na taj stav - sve je bolje od 0 din i onda u sledecoj recenici radnici su olos. Ako gledas nekog minimalno da platis mozes od njega ocekivati da da minimum svojih mogucnosti. Posto je velika nezaposlenost mnogi menjaju jednog nezadovoljnog radnika za drugog mastajuci da ce jednog dana naleteti na nisko placenog Sundjer Boba koji ce pun entuzijazma izgarati za gazdu.
[ anakin14 @ 29.10.2011. 12:02 ] @
Citat:
I da, ljudi hoce da rade, ali nemaju sta da rade za platu koja bi im omogucila minimum prezivljavanja i pokrivanja troskova. A to je direktan rezultat loshe organizovanih uslova poslovanja od strane drzave, koju to izgleda ne zanima previse, i koja nema nikakav plan osim rasprodaje i zaduzivanja - kao i nepostovanja minimuma zakonom propisanih uslova rada, i losheg sprovodjenja zakona na svim nivoima - jednostavno zakoni se ne postuju, vlada korupcija, tromost celog birokratskog sistema, nedostatak bilo kakve kontrole i postovanja pravila, i to odbija dolazak stranih firmi/ulaganje kapitala radi popravljanja vishe nego bedne situacije... rezultat je da sve vishe firmi koje su plutale na povrshini stavljaju katanac, a poslova je sve manje i radnici ne mogu da dobiju ni minimalne zakonom zagarantovane uslove.
Ne, ljudi hoce da radi za platu koju su oni zamislili da ce im obezbediti minimum prezivljavanja a ne za realno minimalno prezivljavanje, a kada neko bude odgovorio da nije fer prema radnicima da rade za 100e, ja kazem da mora od necega da se pocne, bolje i 100e nego 0.
A sto se tice lose organizovanih uslova, jesu problem ali ne kako ti mislis da nema minimuma nego su cak suprotno PREGLOMAZNI i zato niko nece da dolazi u srbiju, zbog losih uslova za biznis. Inace srbija je na 93 mestu po povoljnoj klimi za osnicanje biznisa ispod Slovenije,Crne gore,Makedonije,Hrvatske, Albanije..., kod nas ostaci komunzima jos nisu iskorenjeni, radniku mozes da das otkaz samo ako imas opravdanje "#"#$? u tvojoj firmi jer se bukvalno razmislja da kad se zaposlis resio si zivot. A da se vratimo na temu to je upravo i problem u glavama ljudi, svi traze posao da SREDE ZIVOT, da odma ima za sve, da se ususka i onda da hibernira do kraja zivota, usadjeno im je dugorocno razmisljanje na 40 godina koje ne moze biti dobro jer se trziste menja ali tada pre 40 godina neko im je obecao da u 19 dobiju posao i u 60 idu u penziju, resen problem. Dok oni koji razmisljaju kratkorocno uglavnom uspevaju, menjaju poslove (sto je i normalno i POZITIVNO za razliku misljenja vecine koja misli da nesto nije u redu sa tobom ako menjas poslove), edukuju se, usavrsavaju se, i uvek su spremni da PROMENE ZANAT ( sto je takodje nenormalno, recimo moj cale tvrdi da je on borverkista, tako je naucen u 18 godina - bog(tito) mu je dao da to bude i to je, on oce recimo kucu da okreci, ali kada ga pitas zasto negde ne krecis za pare posto nemas posao on kaze, ja sam borverkista nisam moler meni treba da se nadje posao za borverk masinom...) i samo tako ces uspeti. Ima jos jedan problem, u Srbiji gde si se rodio u babinoj i dedinoj kuci, to ti je sto ti je, ne daj boze da pomislis da se odselis,promenis sredinu, i ne daj obze otudjis imovinu i kupis nesto tudje... jednostavno ljudi su staticni, generaciji 1950-1965 je svoja kuca koju su nasi dedovi napravili sve sto imaju u celom zivotu i radije bi hibernirali u njoj uz parce hleba nego pomislili da promene sredinu, mada ovaj problem se polako samnjuje na svu srecu tako da je sve vise ljudi koji se odlucuju na neku promenu u svom zivotu. I sad kada rezimiramo problem nije u poslu, posla ce uvek da ima, nego u predefinisanim kriterijumima zivota i sta srpski mediokritet ocekuje od zivota, ocekuje utopiju u kojo ne mora da misli, ne mora da radi, zivi celog zivota na jednom mestu bez trunke rizika, i za sve sto mu fali tu je drzava da sredi...i posle je lemming losa rec? problem je sto se ovde sve sto je pozitivno smatra za negativno i za plod stranih okupatora koji nas unistavaju i tog ozoglasenog kapitalizma, previse dugo je narodu usadjivano u glavu da ce drzava sve za njih zavrsiti on samo trebaju da (NE)rade... i sada kada se pojavi jedan kako ja to volim da nazovem BUDAN covek, koji resi da ulozi u posao, pre svega da RIZIKUJE, i pored toga sto ga drzava gleda kao DRZAVNOG NEPRIJATELJA jer ima u sistem usadjene mehanizme da bukvalno odbacuje preduzetnike,mala i srednja preduzeca, ti jos dobijes rulju lemminga koja nece u svom zivotu nista da rizikuje i da menja a ni da radi da te klevetuje kako si kriminalac jer imas pare. A posle se ljute sto odes u drugu zemlju kazu nisi patriota... Hebote ova zemlja (ali ne zbog onih stvari koje vi opisujete bezakonje i to,nego zbog mentaliteta naroda) podseca na africko pleme.
[ Braksi @ 29.10.2011. 12:36 ] @
Citat:
Sto se tice posla licno mislim da ga ima mozda u Beogradu dok je po manjim gradovima ili varosicama stanje katastrofalno .
pa svugde ima posla, ali da li se placa i koliko ?
[ ventura @ 29.10.2011. 12:48 ] @
Citat:
HeYoo: To je i poenta mada nisam ni mislio na tebe licno nego na taj stav - sve je bolje od 0 din i onda u sledecoj recenici radnici su olos. Ako gledas nekog minimalno da platis mozes od njega ocekivati da da minimum svojih mogucnosti. Posto je velika nezaposlenost mnogi menjaju jednog nezadovoljnog radnika za drugog mastajuci da ce jednog dana naleteti na nisko placenog Sundjer Boba koji ce pun entuzijazma izgarati za gazdu.
Nemaš iskustva sa ljudima, pa onda tako misliš.
Ako neko neće da radi, odnosno daje od sebe čist minimum, džabe ti je da daš koliku god hoćeš platu takvom radniku, on se neće promeniti.
Ja sam lično sarađivao sa dosta firmi, i priroda posla mi je takva da posao dogovaram sa vlasnikom, a dalje se rad nastavlja upravo sa nekim "sunđer bobom" kako ih ti nazivaš, to su ljudi koji su se istakli u firmi svojim radom i dogurali do vrlo visokih menadžmentskih ili operativnih funkcija.. Svaka firma ima barem jednog takvog čoveka, a ukoliko je veća takvi su uglavnom vodeći ljudi određenih sektora... U proteklih 7-8 godina koliko se bavim tim poslom viđao sam dosta ljudi koji su u firme došli kao radnici na uplatnim mestima (pričamo o kladionicama), da bi napredovali u šefa uplatnog mesta, pa više uplatnih mesta, pa terenski operativci u centrali pa na kraju dogurali praktično do mesta direktora ili zamenika direktora... I to ne jedan slučaj, već u svakoj kladionici sa kojom sam radio ili radim, direktorske/zamenik direktora je skoro uvek upravo osoba koja je prošla taj put, a apsolutno svaki vođa sektora je na početku svoje karijere radio kao radnik na uplatnom mestu (pretpostavljam za neku mizernu platu).. Znam i zaslučaj gde je čovek krenuo od operatora u call centru pa u narednih 5-6 godina dogurao do direktora ogromnog hotela sa 600 zaposlenih. Sve su to obični momci, bez nekih formalnih kvalifikacija i diploma, ali koji su na poslu davali 101% sebe, a rezultati toga dolaze sami.
Isto tako, nepravedno bi bilo reći da svaki čovek može da bude takav. Većinu ljudi to ne zanima, ali svaki čovek koji pošteno i korektno odradi svojih 8 sati na poslu će biti prepoznat, i sasvim sigurno može zaraditi sebi pristojnu platu. Biti ogorčen, raditi tek toliko da te ne otpuste i nadati se boljim vremenima i većoj plati (pa onda da radiš kako treba), su jednostavno neke iluzije i pogrešan način razmišljanja.
[ milivoje t @ 29.10.2011. 14:00 ] @
Za pozicije o kojima pricas, menadzerske, direktorske itd. Nije presudna pozrtvovanost ili kolicina rada pokazana na uplatnom mestu u kladionici ili bilo kom slicnom poslu u kome se krece od takve salterske pozicije. Vec su nepohodni neki drugi kvaliteti i karakteristike licnosti, kao sto su liderski instinkt, sposobnost za organizovanje, sposobnost za vodjenje posla, upravljanje ljudima, naravno inteligencija... Oni koji pokazu takve kvalitete u dobro organizovanom sistemu selekcije radnika idu ka upravljackim pozicijama.
Bez takvih kvaliteta tih 120% na salteru ne znace nista u smislu napretka ka visokim pozicijama...
Sto se tice zastite radnika u srbiji kao belih medevda, ja jos treba da vidim to cudo, ali pretpostavljam da je to moguce videti samo na tv-u ili internetu kao i bele medvede.
Ne znam sta sve tacno pise u zakonu o pravima radnika, znam delove o radnm vremenu, bolovanju, ali znam da svako ko ne zeli da ga postuje, ne mora da ga postuje.
Price rekla kazala kako su neki radnici tuzili nekoga su uglavnom rekla kazala price. Uostalom ako su istina svedu se na to da poslodavac nije ni izbliza upoznat sa svojim obavezama ili procedurama koje je prekrsio. Cesto se siljenje poslodavca prekida samo pretnjom sudom od strane radnika, pa dogovorom, jer ako su dovoljno intelignetni svesni su da rade van opsega zakona.
Iz moje pozicije kao radnika i mojih prijatelja, radimo radna vremena koja su apsolutno van bilo kog zakona rada, ne srpskog vec bilo kog zapadnog. Ja to znam jer cesto saradjujem sa strancima koji ne mogu da se nacude kako poslujemo, posebno ako ti stranci dolaze iz EU, gde su prava radnika bolja. Ne zalimo se jer su alternative bedne u novcanom smislu. A sistem u firmi je postavljen tako da mozes biti otusten bilo kada. Ali sad nesto pricati o srpskim zakonima koji stite radnike kao medevde, ja ne znam mozda zivimo u razlicitim srbijama...
[ ventura @ 29.10.2011. 14:21 ] @
Citat:
milivoje t:
Price rekla kazala kako su neki radnici tuzili nekoga su uglavnom rekla kazala price.
Ono o čemu pišem nipošto nisu rekla kazala priče, već konkretan sudski spor koji je trajao nekih godinu dana, a svoj epilog dobio pre par nedelja, gde se firmi nalaže da isplati oko 2 miliona dinara plus sudske troškove dvema radnicama jer se utvrdilo na sudu da otkaz koji su dobili nije bio zakonit (to šta je prethodilo tom otkazu nije bilo uopšte relevantno na sudu).
Citat:
milivoje t:
Iz moje pozicije kao radnika i mojih prijatelja, radimo radna vremena koja su apsolutno van bilo kog zakona rada, ne srpskog vec bilo kog zapadnog. Ja to znam jer cesto saradjujem sa strancima koji ne mogu da se nacude kako poslujemo, posebno ako ti stranci dolaze iz EU, gde su prava radnika bolja. Ne zalimo se jer su alternative bedne u novcanom smislu.
Ako nije tajna, kojom profesijom se baviš?
Citat:
milivoje t:
A sistem u firmi je postavljen tako da mozes biti otusten bilo kada. Ali sad nesto pricati o srpskim zakonima koji stite radnike kao medevde, ja ne znam mozda zivimo u razlicitim srbijama...
Kako to možeš da budeš otpušten bilo kada? Potpisao si blanko otkaz? Ako je to istina, i dobio si otkaz na osnovu toga, bilo koji "halo oglasi" advokat može izdejstvovati odštetu na takvom sporu i firma je dužna da te vrati nazad na posao + isplati sve zarade od trenutka kada su ti dali taj nelegalni otkaz do trenutka vraćanja na posao.
[ milivoje t @ 29.10.2011. 14:56 ] @
Pa dobro, onda je to samo narovucenije za tog poslodavca, da sledeci put procita zakon pre nego sto pokusa da sprovede neko delo na svoju ruku, a regulisano je pravom. Ali je to svakako izuzetak, mislim na to da radnici tuze poslodavca. To je mnogo cesca praksa u razvijenim zemljma, kojima bi mi zeleli da se pridruzimo.
Nije tajna cime se bavim, ali nemam zelju da o tome pisem na forumu. Posao je vezan za najpopularniji medij, a radi se honorarno, odnosno zaposleni se isplacuju preko svojih firmi koje se otvaraju samo u te svrhe.
[ vaske71 @ 29.10.2011. 15:11 ] @
Citat:
ventura: Ako nije tajna, kojom profesijom se baviš?
Au Ventura, kada pitas ovo bilo koga ko nije postavio sliku na avataru kao ti, to mu dodje isto kao da si mu rekao - Cuti kad ja pricam ! I tema polagano pocinje da se gasi jer su ljudi u Srbiji prestraseni ...
[ Horvat @ 29.10.2011. 15:49 ] @
hahah, naravno, kao i sve ostale teme vezane za ovu tematiku...
1. izjava - posla ima
2. izjava - posla ima, koji ti nece platiti ni racune, ni staviti hranu na sto
3. izjava - ako ne zelis posao iz 2. izjave - ti si neradnik i lezibezovic i nista ne zasluzujes
i anakin, cekam koji su to primeri kvalitetnih poslova
nego, neko je rekao da posla ima u bg,a van slabo jako
i sad kako neko da ko nije iz bg zivi?
da ode u bg, plati neku sobu barem 100 e (kontam da je i vise, posto znam da su u su od 70 pa na vise, SAMO SOBE!!), da jede svaki drugi dan i tako potrosi recimo 50 e na klopu
posto mu je stan u tri lepe od posla, mora da kupuje autobuske karte,tj mesecnu da kupi, to je barem jedno 20 e
i on onda tako odmoren, uhranjen treba da daje 120% na poslu za platu od 170 e? pa za sta on radi? mislim realno, sta dobija s tim poslom, tudju sobu, hranu kojoj ni macke nece da primirisu i da ni najmanje ne uziva u zivotu?
ili druga stvar, nek osoba zivi u bg, s roditeljima, kako da se osamostali?
mislim ono, jako me zamislja kakvo vi vidjenje imate po ovim pitanjima...
[ Braksi @ 29.10.2011. 16:19 ] @
Pepeljuga
Minhauzen
Alisa u zemlji cuda
+ Superhik
-------------------
= ventura
anakin, da li bi mogao da dodjes do mene da mi cistis kucu i setas psa, dakako besplatno posto vidim da volis da radis.
mislim ono, jako me zamislja kakvo vi vidjenje imate po ovim pitanjima...
Pa evo realno u Pirotu kada se prica o Beogradu ne govori se kao o gradu i prestonici vec kao o drugoj drzavi. Ljudi odavde o Beogradu pricaju ovako
- uvek mozes da nadjes posao
- sve je mnogo jeftinije samo treba da trazis
- sve sto se gradi tamo se gradi
- skoro sve pare idu tamo (ovako se vade nase lokalne vlasti - mada ima istine u tome ali ne toliko koliko to oni tvrde )
- ostalo je nebitno za temu ( jer se tice vece mogucnosti bracnih prevara - naravno za to je presudan veci broj ljudi)
Zato i ne cudi sto se Dinkic setio da ima jos gradova u Srbiji a ne samo Beograd i polako ali sigurno dobija poene ...
[ straniplacenik @ 29.10.2011. 19:01 ] @
na necije postove prosto nemam komentar... jer, konkretno ja, na svojoj kozi, osecam da necije blatrucanje ovde nije tacno... jeste lepo zamisljeno, u teoriji perfektno funkcionise ali u real life to je takva sarena laza u srbiji
[ Shadowed @ 29.10.2011. 20:54 ] @
Citat:
Horvat: nego, neko je rekao da posla ima u bg,a van slabo jako
i sad kako neko da ko nije iz bg zivi?
da ode u bg, plati neku sobu barem 100 e (kontam da je i vise, posto znam da su u su od 70 pa na vise, SAMO SOBE!!), da jede svaki drugi dan i tako potrosi recimo 50 e na klopu
posto mu je stan u tri lepe od posla, mora da kupuje autobuske karte,tj mesecnu da kupi, to je barem jedno 20 e
i on onda tako odmoren, uhranjen treba da daje 120% na poslu za platu od 170 e? pa za sta on radi? mislim realno, sta dobija s tim poslom, tudju sobu, hranu kojoj ni macke nece da primirisu i da ni najmanje ne uziva u zivotu?
'De nadje bas 170e platu u bg-u :)
No, nije to nista tako nestvarno ako se na to gleda kao na start. Od neceg se mora krenuti da bi se negde stiglo. A znam dobro o cemu pricam jer sam bio u maltene istoj situaciji koju si opisao.
[ BluesRocker @ 29.10.2011. 22:52 ] @
Citat:
Horvat: ili druga stvar, nek osoba zivi u bg, s roditeljima, kako da se osamostali?
Kada bi BG zamenili sa bilo kojim mestom u SAD vrlo brzo bi ti se objasnilo. Ja ću da probam što jednostavnije: nogom u dupe. Izbaciš lezileba iz kuće i na taj način mu pomogneš da se osamostali.
BTW, znam dosta ljudi sa oko 30 godina, pa i više koji žive sa roditeljima i nemaju posla. U pitanju je manje mesto gde se loše živi za razliku od Beograda koji je dobar svima osim onima koji su u njemu rođeni pa žive s roditeljima takođe. Daklem, igraju se na kompjuteru od min 500€, pijuckaju pivo, pljuckaju po državi što im nije omogućila da normalno žive, i tako, ...
S druge strane znam čoveka od 72 godine u istom tom mestu koji ima penziju od koje bi mogao da preživi ali dodatno radi kao noćni čuvar i ašovi bašte za 1000-1500 din dnevno. To je nepravda da on ima 2 posla dok naša mladost sedi besposlena jer joj država nije obezbedila radno mesto do penzije.
[ Horvat @ 30.10.2011. 06:28 ] @
@shadowed, neko je u prethodnim postovima pomenuo da "gazda" "ne moze" da plati radnika manje od minimalca, a on je tako nesto
pa koliko su stvarne plate za obicne ljude (znaci ne one koji sede u upravnim foteljama, niti koji su jedini u svojoj struci i po znanju u okrugu od 100km)?
znam da su u su oko 20-25 000 max, a oni nizi poslovi idu i tu oko 17-8 (tj minimalac)
i kako si se izboksao, ako nije tajna?
@blues, sutne ga i sta onda?
taj matorac kopa s vremena na vreme, jer ne treba svaki dan,svake nedelje, a po najmanje citave godine da se kopa nesto
a on je vec obezbedjen, koliko toliko, sa penzijom (sve zavisi sta je ranije radio),a nocni cuvar (spavanje na poslu) mu dodje kao dodatni dzeparac
to su honorarni poslovi, koji uleti s vremena na vreme, ali nedovoljno za prezivljavanje,a kamoli za zivot
Citat:
Daklem, igraju se na kompjuteru od min 500€, pijuckaju pivo, pljuckaju po državi što im nije omogućila da normalno žive, i tako, ...
ima i toga svakako,al malo je vise onih koji imaju komp koji vredi mooozda 50e, pijuckaju pivo jednom u 2 meseca...
[ Braksi @ 30.10.2011. 08:36 ] @
na trzistu radne snage vlada klasican zakon ponude i traznje. Na x-osi nalazi se broj radnih sati (umesto kolicine robe), a na y-osi plata po satu (umesto cene robe). Kada mnogo ljudi hoce da radi onda je velika ponuda radne snage tj. veci broj ljudi je spreman da radi za manju cenu pa poslodavci idu sa manjim nadnicama. I tako se dolazi do cene radne snage na trzistu.
Nema tu nikakve filozofije. Neko ce reci to je super plata i ici ce da radi, a drugi ce reci ne ja necu da radim za te pare radije cu igrati igru petorica protiv jednog. Sad tu ulaze u igru sociolozi pa razglabaju kako neko nece da radi vec zivi roditeljima na grbaci, ali svejedno to nece promeniti nista na trzistu.
Sta se desava kad vlada propise minimalac ? Zavisi, ako je minimalac manji od trzisne vrednosti nista se ne desava, ali ako je veci dolazi do povecane nezaposlenosti jer po povecanoj ceni radne snage pada interesovanje poslodavaca bas kao sto i narod manje kupuje robu koja poskupi.
End of story.
[ MyWay @ 30.10.2011. 08:37 ] @
Citat:
BluesRocker: ..za razliku od Beograda koji je dobar svima osim onima koji su u njemu rođeni
haha dobro rečeno!
[ Shadowed @ 30.10.2011. 08:54 ] @
@Horvat, pa, tako sto sam ucio, prosirivao postojece znanje iz programiranja, pravio neke programcice i primere (nisam imao mogucnosti za neke koje cu naplatiti vec cisto za sebe), usavrsavao se i na kraju nasao posao koji je bio bolje placen ali na kojem je plata kasnila, losi uslovi, neprijavljen, radi se sve i svasta itd. Ali sam i tamo ipak radio kako bih stekao nekog konkretnog iskustva. Posle sam presao na drugi posao koji je bio nesto bolji - zanimljiviji posao, bolje placen, prijavljen na deo plate itd. Kasnije je dosao sledeci koji je bio jos malo bolji (korektniji odnos prema zaposlenom, prijava na celu platu..).
Glavna stvar je u tome da nisam kukao niti trazio od drzave d'uradi nesto i obezbedi mi posao, nisam sedeo ispred prodavnice sa pivom u ruci vec sam radio na sebi kako bi ono sto umem da uradim nekom vredelo dovoljno da se prema meni odnosi kao prema coveku i plati me tako da mogu pristojno da zivim.
[ Horvat @ 30.10.2011. 09:08 ] @
drago mi je sto si uspeo, al ne i sto je tako trnovit put bio, samo jedno pitanje, dok si cekao x meseci da ti legne plata, od cega si ziveo? od cega si placao stan?
pitanje je malo indiskretno, pa ne moras odgovoriti
zanima me samo jesu ti neki ljudi finansijski pomogli (npr. tvoji)
[ ventura @ 30.10.2011. 09:28 ] @
Citat:
Horvat:
pa koliko su stvarne plate za obicne ljude (znaci ne one koji sede u upravnim foteljama, niti koji su jedini u svojoj struci i po znanju u okrugu od 100km)?
znam da su u su oko 20-25 000 max, a oni nizi poslovi idu i tu oko 17-8 (tj minimalac)
Konkretna visina plate za nekvalifikovanog radnika na jugu Srbije (Leskovac) je 20.000 dinara za 6 sati radnog vremena, oni koji rade 8 sati imaju 24.000 dinara, dok isti taj radnik u Beogradu ima platu 30.000 dinara za 8 časovno radno vreme.
Radnik u Beogradu ima 25% veću platu nego radnik u Leskovcu, ali zato 100% veće životne troškove. Samo što taj deo ljudi van Beograda ne vide, a kod komšije je trava uvek zelenija.
(ovo su cifre za apsolutno nekvalifikovane radnike koj maltene mogu biti nepismeni, dovoljno da umeju da raspoznaju brojeve.. Nešto ekvivalento radniku na kasi u megamarketu)
(ovo su cifre za apsolutno nekvalifikovane radnike koj maltene mogu biti nepismeni, dovoljno da umeju da raspoznaju brojeve.. Nešto ekvivalento radniku na kasi u megamarketu)
Ni u megamarketu ne ides odmah na kasu a i ne radis za 30k, vec se popunjavaju rafovi za oko 25k
LM...ja sam i poslodavac i u neku ruku radnik, i u stvari je istina negde izmedju...
tacno je da je tesko naci dobrog radnika, i sto taj radnik nikada nece biti zadovoljan platom, ali sa pozicije radnika poslodavac nikada ne moze da mu da dovoljno da on dobro zivi od te svoje plate.
Radnikov je posao da zaradi za poslodavca pa onda za sebe, jer da bi se izdigao iznad ostalih neko treba da radi za tebe.
Zakon o radu, kakav je mislim da u opste nije los, sa pozicije poslodavca jako je nezgodno sto prakticno pozakonu je nemoguce otpustiti radnika koji ne radi a da nemas obavezu da ga materijalno obezbedis ili snosis sankcije.
Zbog ovoga se poslodavci snalaze pa prave ugovore o delu, rad na odredjeno vreme ili obezbedjuju blanko otkaz, tako da je radnik u malo boljoj poziciji i ako se to na prvi pogled ne cini tako.
[ Braksi @ 30.10.2011. 09:47 ] @
Citat:
Zakon o radu, kakav je mislim da u opste nije los, sa pozicije poslodavca jako je nezgodno sto prakticno pozakonu je nemoguce otpustiti radnika koji ne radi a da nemas obavezu da ga materijalno obezbedis ili snosis sankcije.
da li bi mogao da potkrepis ovu tvoju tvrdnju ? Meni ovo deluje neverovatno !
[ Shadowed @ 30.10.2011. 09:47 ] @
Citat:
Horvat: drago mi je sto si uspeo, al ne i sto je tako trnovit put bio, samo jedno pitanje, dok si cekao x meseci da ti legne plata, od cega si ziveo? od cega si placao stan?
pitanje je malo indiskretno, pa ne moras odgovoriti
Najjednostavnija varijanta - od prethodne :)
Citat:
Horvat: zanima me samo jesu ti neki ljudi finansijski pomogli (npr. tvoji)
Ne. U tome i jeste poenta. U se' i u svoje kljuse, ali kada postignes nesto, osecaj je daleko bolji :)
[ Horvat @ 30.10.2011. 09:52 ] @
u leskovac onda bolje plate nego u subotici
evo jedan podatak, radnik "prodavac" (po potrebi ga seljakaju iz odeljenja u odeljenje) u jednom veletrgovini u subotici (koja ima prodavnice i u drugim gradovima, necu navoditi ime), ne dobija ni 19 000 din, nocne smene se ne placaju dodatno, a i zadesi se da se i po nedelju dana radi nocna smena, slobodni dani su misaona imenica...
(zaboravih 8 sati radno vreme)
kad vec pominjes veletrgovine
Citat:
ali zato 100% veće životne troškove
skuplji je hleb u bg nego u le?
skuplji je benzin?
skuplja je voda?
skuplja je hrana?
skuplji je gradski prevoz?
verujem da je skuplji smestaj, sve ostalo, bas i ne
edit:@shadowed, drago mi je sto si uspeo i nesto ustediti, al mi je to nepojmljivo za platu od ~200e, a da si pri tome samac, i placas smestaj
Ne, ljudi hoce da radi za platu koju su oni zamislili da ce im obezbediti minimum prezivljavanja a ne za realno minimalno prezivljavanje, a kada neko bude odgovorio da nije fer prema radnicima da rade za 100e, ja kazem da mora od necega da se pocne, bolje i 100e nego 0.
Mislis da volontiraju, dok se gazda bogati?
Citat:
A da se vratimo na temu to je upravo i problem u glavama ljudi, svi traze posao da SREDE ZIVOT, da odma ima za sve, da se ususka i onda da hibernira do kraja zivota, usadjeno im je dugorocno razmisljanje na 40 godina koje ne moze biti dobro jer se trziste menja ali tada pre 40 godina neko im je obecao da u 19 dobiju posao i u 60 idu u penziju, resen problem.
Pa sta je lose u tome ako ljudi zele da imaju srecan i stabilan zivot?
Citat:
I sad kada rezimiramo problem nije u poslu, posla ce uvek da ima, nego u predefinisanim kriterijumima zivota i sta srpski mediokritet ocekuje od zivota, ocekuje utopiju u kojo ne mora da misli, ne mora da radi, zivi celog zivota na jednom mestu bez trunke rizika, i za sve sto mu fali tu je drzava da sredi...i posle je lemming losa rec? problem je sto se ovde sve sto je pozitivno smatra za negativno i za plod stranih okupatora koji nas unistavaju i tog ozoglasenog kapitalizma, previse dugo je narodu usadjivano u glavu da ce drzava sve za njih zavrsiti on samo trebaju da (NE)rade... i sada kada se pojavi jedan kako ja to volim da nazovem BUDAN covek, koji resi da ulozi u posao, pre svega da RIZIKUJE, i pored toga sto ga drzava gleda kao DRZAVNOG NEPRIJATELJA jer ima u sistem usadjene mehanizme da bukvalno odbacuje preduzetnike,mala i srednja preduzeca, ti jos dobijes rulju lemminga koja nece u svom zivotu nista da rizikuje i da menja a ni da radi da te klevetuje kako si kriminalac jer imas pare. A posle se ljute sto odes u drugu zemlju kazu nisi patriota... Hebote ova zemlja (ali ne zbog onih stvari koje vi opisujete bezakonje i to,nego zbog mentaliteta naroda) podseca na africko pleme.
To je prilicno iskrivljena percepcija trenutnog stanja. Mozda bi ovo i bilo donekle tacno pre jedno 30 godina, ali danas stvari stoje sasvim drugacije.
Danas posla nema, fizicki ne postoje radna mesta i firme koje mogu da zaposle sve ljude koji traze posao. S druge strane, a to ni jednom nisi pomenuo (osim ako si mislio na onog BUDNOG), stoje polupismene gazde koje su 90-tih dosle do nekih para i pozicija u drustvu, i koje zele da za par godina postanu milioneri. U ekonomiju i poslovanje se bas i ne razumeju previse pa uspeh poslovanja prvenstveno vide u teskom iskoriscavanju ljudi koje su zaposlili (valjda ovi treba da im podignu spomenik, sta li?) za platu od 150 evra, redovnu samo onda ako negde ne mora da plati kaznu za utajen porez ili mu zatreba novi dzip. E takvima najvise odgovara da pricaju gore citirane pasuse, da su Srbi lenji, da hoce da zive bar pristojno od svoje plate, i da je bolje poceti sa 100evra nego sa 0. Opasna taktika.:D
@Bakara
Citat:
Radnikov je posao da zaradi za poslodavca pa onda za sebe, jer da bi se izdigao iznad ostalih neko treba da radi za tebe.
To je vidjenje iz ugla poslodavca. Medjutim, o profitu treba da razmislja gazda a ne radnik. Gazda vodi poslovanje i treba da bude odgovoran za uspeh, radnik je dosao da radi za platu. Sta u situaciji kada radnik uradi svoj posao ali gazda napravi pogresan poslovni potez? Da ne isplati plate da bi pokrio gubitke?
Citat:
Zbog ovoga se poslodavci snalaze pa prave ugovore o delu, rad na odredjeno vreme ili obezbedjuju blanko otkaz, tako da je radnik u malo boljoj poziciji i ako se to na prvi pogled ne cini tako.
Zakon se iz godine u godinu menja, uglavnom na stetu radnika a u korist poslodavaca. A ne vidim da to pomaze u bilo cemu osim u sve vecoj komociji poslodavaca da mogu da postupaju sa radnicima kao sa obicnom robom.
Stvar je u preuzimanju odgovornosti za poslovanje. Lakse je prebaciti krivicu na slabiju stranu.
@ventura
Citat:
Ako neko neće da radi, odnosno daje od sebe čist minimum, džabe ti je da daš koliku god hoćeš platu takvom radniku, on se neće promeniti.
Ja radnicima dajem onoliko koliko vrede, a samim tim rade prilično kvalitetno.
Realno i posteno.
[Ovu poruku je menjao DrFill2Good dana 30.10.2011. u 11:11 GMT+1]
[ bakara @ 30.10.2011. 10:23 ] @
Citat:
Braksi: da li bi mogao da potkrepis ovu tvoju tvrdnju ? Meni ovo deluje neverovatno !
Ne znam sta ti je neverovatno?
Radnik prakticno nije odgovorno lice, i za njega prakticno vazi ona: ne mogu oni mene toliko malo da rade koliko ja mogu malo da radim, kako poslodavac da ga kazni?
Da ga otpusti ne moze.
Da smanji platu, ne moze ispod zakonskog minimuma.
Ne moze ni da mu ne da platu.
Godisnji mora da mu da.
Moze da ga premesti na drugo radno mesto i to je to...
Naravno ima i bahatih poslodavaca ali oni mogu da snose sankcije ako ima iole inteligentnog radnika.
Citat:
DrFill2Good: @Bakara
Citat:
To je vidjenje iz ugla poslodavca. Medjutim, o profitu treba da razmislja gazda a ne radnik. Gazda vodi poslovanje i treba da bude odgovoran za uspeh, radnik je dosao da radi za platu. Sta u situaciji kada radnik uradi svoj posao ali gazda napravi pogresan poslovni potez? Da ne isplati plate da bi pokrio gubitke?
Pa budi ti poslodavac, vrlo je prosto smislis koncept da zaradis prvo za druge pa za sebe...ili treba obrnuto?
Ko snosi odgovornost ako radnik napravi dobar posao?
Radnik dobije dogovorenu platu, a gazda dobit.
Ko snosi odgovornost ako radnik ne uradi dobro posao, pa firma izgubi?
Radnik dobija dogovorenu platu, a gazda...?
Citat:
Zakon se iz godine u godinu menja, uglavnom na stetu radnika a u korist poslodavaca. A ne vidim da to pomaze u bilo cemu osim u sve vecoj komociji poslodavaca da mogu da postupaju sa radnicima kao sa obicnom robom.
Stvar je u preuzimanju odgovornosti za poslovanje. Lakse je prebaciti krivicu na slabiju stranu.
Kako to zamisljas, i kakvu to vecu komociju ima poslodavac?
Ti kao radnik mozes da budes bolestan da javis da ne mozes da dodjes, da odes na godisnji i iskljucis telefon, mozes da das otkaz bez ikakve odgovornosti...
Sta od toga moze poslodavac?
[ Braksi @ 30.10.2011. 10:29 ] @
Citat:
Ne znam sta ti je neverovatno?
Radnik prakticno nije odgovorno lice, i za njega prakticno vazi ona: ne mogu oni mene toliko malo da rade koliko ja mogu malo da radim, kako poslodavac da ga kazni?
ovo nije odgovor, ovo je tvoje vidjenje stvari. Ono sto ja trazim od tebe je da predstavis zakon o radu gde si to procitao ili kolektivni ugovor.
[ Odin D. @ 30.10.2011. 10:34 ] @
@DrFill2Good
Soc-komunisticko bulaznjenje.
Svako treba da je odgovoran sam za sebe i za nikog drugog.
Kome je lose, neka nadje nacina da sebi popravi stanje, a ne da trabunja kako neko drugi treba da obezbedi uslove da bi njemu bilo bolje.
Poslodavac radi to sto radi radi sebe, a niko normalan ne osniva firmu sa ciljem da bi zaposljavao i pomagao one koji misle da bi neko drugi trebao da uradi nesto na popravljanju njihovog zivota dok oni sjede kuci i odbijaju da ista rade dok se svijet ne promjeni tako da odgovora njihovim ocekivanjima.
Citat:
DrFill2Good:Pa sta je lose u tome ako ljudi zele da imaju srecan i stabilan zivot?
U zeljenju nema nista lose, isto kao sto nema ni nista dobro.
Problem je sto oni to zeljenje produzuju na ocekivanje, a to je vec psihicki poremecaj.
Nema ni u tome nista lose, sve dok nekom ne padne na pamet da im uplacuje neko socijalno i sl. koje ide od para onih koji umjesto zeljenja i ocekivanja - rade.
Citat:
DrFill2Good:Danas posla nema, fizicki ne postoje radna mesta i firme koje mogu da zaposle sve ljude koji traze posao.
Posla ima za sve, ali nema za sve onakvih poslova kakve oni prizeljkuju i na koje bi pristali.
A dok god neko ima izbora da li ce da radi za 150€ ili nece da radi uopste - nema potrebe da se sekiramo oko takvih, jer dok god neko ima takav izbor, to ga jos uvijek svrstava iznad 80% stanovnistva ove planete, tako da nema na sta da se zali.
[ DrFill2Good @ 30.10.2011. 10:57 ] @
@bakara
Citat:
Da ga otpusti ne moze.
Da smanji platu, ne moze ispod zakonskog minimuma.
Ne moze ni da mu ne da platu.
Godisnji mora da mu da.
Moze da ga premesti na drugo radno mesto i to je to...
To nije tacno. Po zakonu, poslodavac moze da optusti radnika ako ovaj ne ispunjava ugovorenu radnu obavezu. U tom slucaju radnik nema prava na otpremninu i socijalna primanja preko biroa. Problem koji postoji da bi se ovo primenilo je u Ugovoru o radu koji je poslodavac napravio sa radnikom. Obicno je ugovor takav da radnik moze da bude angazovan na xy razlicitih poslova prema ukazanoj potrebi, a svrha je da ga gazda sto vise iskoriscava za iste pare. Ali, u takvom slucaju tesko je utvrditi koju to ugovorenu obavezu radnik nije ispunio. A sto se kazni tice, pa radniku je vec dovoljna kazna sto radi za takvog poslodavca. Ili mislis da mu je to privilegija?
Citat:
Pa budi ti poslodavac, vrlo je prosto smislis koncept da zaradis prvo za druge pa za sebe...ili treba obrnuto?
Ko snosi odgovornost ako radnik napravi dobar posao?
Radnik dobije dogovorenu platu, a gazda dobit.
Ko snosi odgovornost ako radnik ne uradi dobro posao, pa firma izgubi?
Radnik dobija dogovorenu platu, a gazda...?
Upravo je to poenta - ako mislim da nisam sposoban kao gazda (poslodavac) necu to ni da budem. Ali ako vec resim da budem, onda moram da prihvatim odgovornost i za sebe i za radnika.
Posto je rad roba na trzistu ima i trzisnu cenu (kako Braksi rece) onda da to i posmatramo na taj nacin:
Kad kupis neku robu sta ti ocekujes od te robe?
Da ona razmislja kako i gde da se proda?
Ako se ne proda onda ne moras da je platis?
Ako se dobro proda da li je roba zasluzna za to ili prodavac?
Imas typo gresku u recenici, na kraju si trebao da stavis dvotacku (:) umesto tacke (.)
[ ventura @ 30.10.2011. 11:01 ] @
Citat:
Horvat:
skuplji je hleb u bg nego u le?
skuplji je benzin?
skuplja je voda?
skuplja je hrana?
skuplji je gradski prevoz?
verujem da je skuplji smestaj, sve ostalo, bas i ne
Pa za početak, hrana nije najveća stavka u kućnom budžetu. Stan za koji ti u Beogradu treba 250-300 evra da iznajmiš, u Leskovcu ćeš iznajmiti za 80-100 evra. Hrana na pijaci je 50% skuplja u Beogradu u odnosu na recimo Leskovac, meso je sigurno skuplje 20-30% u Beogradu, komunalije su skuplje; u Beogradu moraš da koristiš (i plaćaš) gradski prevoz, u Leskovcu možeš peške (evenutalno biciklom).. A što se tiče benzina, ti koji rade za takve pare, poslednja stvar o kojoj treba da razmišljaju je auto i benzin..
Citat:
Braksi:
da li bi mogao da potkrepis ovu tvoju tvrdnju ? Meni ovo deluje neverovatno !
Ja sam naveo primer da su dve radnice ukrale nekoliko hiljada evra iz kase firme. To po zakonu nije bio opravdan razlog da iste automatski dobiju otkaz jer im je to bio prvi 'prekršaj' za koji su trebale da dobiju pismenu opomenu + eventualno minimalnu kaznu. Pa ako to još jednom ponove, onda sledi druga opomena + disciplinska komisija + nešto veća kazna, a tek treći put ako ponove imaš pravo da im daš otkaz pod uslovom da si odradio svu papirologiju u prethodna dva puta.
Pored tih stvari imaš i nebuloze tipa da je firma ZAKONSKI OBAVEZNA da ti da regres tj. džeparac za godišnji odmor, da ti godišnje da slobodno 12 radnih dana ako si redovan davaoc krvi (4 x 3 radna dana), godišnji odmor od NAJMANJE 20 radnih dana, 7 radnih dana za sklapanje braka, rođenje deteta, teža bolest člana uže porodice itd. što se može dokazati, a i dokazuje se na "časna pionirska", 2 radna dana za slavu + slobodne dane na osnovu bolovanja što uz jedan viski dobiješ kod bilo kog lekara opšte prakse.. Dakle radnik u Srbiji godišnje ima pravo na 41 slobodan radni dan bez bolovanja. To ti je neka 2 MESECA slobodnih dana + 10tak radnih dana na osnovu državnih praznika... Ako vežeš vikende i praznike slobodnim radnim danima kao što to obično rade to ti onda dođe 3 MESECA godišnje slobodno... Ja sam imao jednog radnika kod mene koji je na tu foru stalno uzimao dane od odmora... Uzme 5 dana, spoji dva vikenda i to mu je 9 dana... Onda dođe na posao pa za nedelju-dve opet uzme tako.. Zakonski sve legalno, a to što posao snosi posledice to nema veze..
Dalje, kao poslodavac radniku si u zakonskoj obavezi da platiš prevoz do posla, i da mu daš džeparac (regres) kada on ide na godišnji odmor.
Što se tiče otkaza, zaposleni ima jedinu obavezu da svoj otkaz poslodavcu najavi 15 dana unapred, sa druge strane poslodavac ima da rodi mečku ako planira da da otkaz zaposlenom. Uostalom, pročitaj zakon o radu koji se odnosi na taj deo pa ćeš i sam videti.. A i pored svega toga uvek postoji mogućnost da je poslodavac nešto prevideo u celom tom procesu, pa makar to bila i samo formulacija jedne jedine rečenice u nekoj tamo odluci ili aktu, pa da advokat otpuštenog to iskoristi i izdejstvuje nadoknadu zarada.
Nije. Pored godisnjeg odmora na razna davanja krvi, zenidbe, radjanje dece, selidbe, odmore, ispite za fakultet i slicno mozes da dobijes maksimalno 7 radnih dana, ne mozes da ih sabiras. U stvari mozes , ali to ne sme da predje tih 7 dana.
[ ventura @ 30.10.2011. 11:33 ] @
Citat:
3way: Nije. Pored godisnjeg odmora na razna davanja krvi, zenidbe, radjanje dece, selidbe, odmore, ispite za fakultet i slicno mozes da dobijes maksimalno 7 radnih dana, ne mozes da ih sabiras. U stvari mozes , ali to ne sme da predje tih 7 dana.
Odakle ti to?
Zakon lepo kaže da za te raznorazne namene imaš pravo na 7 radnih dana slobodno. Takođe za svako davanje krvi imaš slobodno 2 radna dana ne računajući onaj dan kad si davao krv. Zdrav muškarac može 4 puta godišnje da da krv što je 12 radnih dana, zajedno sa onih 7 za razno to je ukupno 19 radnih dana, još jedan ceo godišnji odmor.
Evo i konkretnog Člana 77. u zakonu o radu:
Citat:
Član 77.
Zaposleni ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo) u ukupnom trajanju do sedam radnih dana u toku kalendarske godine, u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice i u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu.
Vreme trajanja plaćenog odsustva iz stava 1. ovog člana utvrđuje se opštim aktom i ugovorom o radu.
Pored prava na odsustvo iz stava 1. ovog člana zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još:
1) pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice;
2) dva dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi, izuzimajući dan davanja krvi.
Članovima uže porodice u smislu st. 1. i 3. ovog člana smatraju se bračni drug, deca, braća, sestre, roditelji, usvojilac, usvojenik, staratelj i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu sa zaposlenim.
Opštim aktom i ugovorom o radu može da se utvrdi pravo na plaćeno odsustvo u trajanju dužem od pet radnih dana, u smislu st. 1. i 3. ovog člana.
Dakle maksimalno 7 radnih dana za svrhu razno (sklapanje braka, rođenje deteta, bolest člana porodice, selidba itd.)
Plus 5 radnih dana za smrt u porodici (ajd, ovo bi bilo isuviše morbidno da neko lažira), i kao što rekoh 2 radna dana za svako davanje krvi (ne računajući onaj dan kada daješ krv, jer tada ne dolaziš na posao) što godišnje može biti maksimalno 12 radnih dana.
[ 3way @ 30.10.2011. 11:38 ] @
7 dana, ali se slobodni dani ne akumuliraju. Na primer, ako iskoristis 5 dana za zenidbu, onda za rodjenje deteta ili bilo sta drugo mozes da iskoristis jos samo 2 dana, bez obzira sto to rodjenje 'nosi' 4-5 dana.
[ ventura @ 30.10.2011. 11:40 ] @
Citat:
3way: 7 dana, ali se slobodni dani ne akumuliraju. Na primer, ako iskoristis 5 dana za zenidbu, onda za rodjenje deteta ili bilo sta drugo mozes da iskoristis jos samo 2 dana, bez obzira sto to rodjenje 'nosi' 4-5 dana.
Da, to stoji. 7 dana ukupno na te svrhe.
I moja računica je i dalje ispravna:
7 dana na razno
12 dana na davanje krvi
20 dana na godišnji odmor
2 dana na slavu (spada u verske praznike)
Ukupno 41 radni dan slobodno + svi državni praznici
[ DrFill2Good @ 30.10.2011. 11:41 ] @
@Ventura
Tako kako si predstavio moze da deluje kao opterecenje na poslodavca, ali te troskove poslodavac mora da uracuna u ukupne troskove poslovanja. Zakon u Srbiji nije nista povoljniji nego u drugim evropskim zemljama (npr. Italija, Nemacka, o skandinavskim zemljama da i ne govorim). Ono sto razlikuje nas od tih zemalja je sprovodjenje zakona.
Problem nastaje kada tip poslodavaca koje sam opisivao u predhodnim postovima radi suprotno zakonu (nema slobodnih dana, placenih odmora, neplacen prekovremeni rad, plate ispod minimalaca) bez sankcionisanja, a svojim poslovanjem utice na formiranje cena usluga i robe. Radi se o tolerisanju nelojalne konkurencije od strane drzave. Korektni poslodavci, da bi opstali u toj situaciji, prinudjeni su na slicno ponasanje. Pogresno je svaljivati krivicu za takvo stanje na radnike. Ovde nije rec o nekim nerealnim ocekivanjima i "mastanjima" vec o obavezi drzave da uvede red i postovanje zakona za sve.
Posebna prica je doniranje radnih mesta (sa po 5000 evra) stranim firmama koje pocinju posao u Srbiji, davanje zemljista za gradnju fabrika u bescenje, olaksana i ubrzana procedura za dobijanje dozvola, i slicno. Ne kazem da je to lose, ali zasto to da vazi samo za STRANE firme? Kako domace onda mogu da budu trzisno ravnopravne i konkurentne?
Ali, najlakse je udariti po radnickim ledjima, oni su uvek krivi za sve.
[ bakara @ 30.10.2011. 11:56 ] @
Citat:
DrFill2Good: To nije tacno. Po zakonu, poslodavac moze da optusti radnika ako ovaj ne ispunjava ugovorenu radnu obavezu. U tom slucaju radnik nema prava na otpremninu i socijalna primanja preko biroa. Problem koji postoji da bi se ovo primenilo je u Ugovoru o radu koji je poslodavac napravio sa radnikom. Obicno je ugovor takav da radnik moze da bude angazovan na xy razlicitih poslova prema ukazanoj potrebi, a svrha je da ga gazda sto vise iskoriscava za iste pare. Ali, u takvom slucaju tesko je utvrditi koju to ugovorenu obavezu radnik nije ispunio. A sto se kazni tice, pa radniku je vec dovoljna kazna sto radi za takvog poslodavca. Ili mislis da mu je to privilegija?
Radnik cim dolazi na posao on ispunjava radnu obavezu!
Ako radnik dolazi na posao ne moze biti otpusten, tek ako pet uzastopnih dana ne dodje na posao moze da dobije otkaz, ako dolazi 3 dana u nedelji ne moze mu niko nista, osim da ga otpusti a radnik moze da ga tuzi.
Verovatno si mislio na situaciju da poslodavac moze da otpusti radnika ukoliko ovaj nema potrebna znanja i sposobnosti?
To je tacno, ali cak i tada radnik ima pravo na nadoknadu.
Radnik nema pravo na naknadu i otpremninu samo ako sam potpise resenje o prestanku radnog odnosa.
Citat:
Upravo je to poenta - ako mislim da nisam sposoban kao gazda (poslodavac) necu to ni da budem. Ali ako vec resim da budem, onda moram da prihvatim odgovornost i za sebe i za radnika.
Odgovornost poslodavca nikad nije ni bila sporna, on moze na razne nacine da odgovara, kakva je odgovornost radnika?
[ bakara @ 30.10.2011. 12:04 ] @
Citat:
DrFill2Good:Tako kako si predstavio moze da deluje kao opterecenje na poslodavca, ali te troskove poslodavac mora da uracuna u ukupne troskove poslovanja. Zakon u Srbiji nije nista povoljniji nego u drugim evropskim zemljama (npr. Italija, Nemacka, o skandinavskim zemljama da i ne govorim). Ono sto razlikuje nas od tih zemalja je sprovodjenje zakona.
Da upravo tako...mora, i tako i rade, tako kako rade.
Evo nece me mrzeti da ti navedem par realnih situacija, a ti mi reci sta treba da radi poslodavac:
-radnik svake nedelje (petak ili ponedeljak) pozove telefonom i kaze da nece doci jer je dete opet bolesno, a ti imas ukupno 3 radnika.
-radniku ukradu lap top vrednosti 120 000 din dok je izasao (na zakonsku) na pus pauzu.
-radnik polupa jedini kombi u firmi, on je kriv.
-radnik se uspavao i nije otvorio firmu.
To je samo par situacija u kojima poslodavac dozivi nervni slom i objasni mi kako poslodavac da ukalkulise ovo u troskove poslovanja?
Da podsetim da vecina poslodavaca nema neogranicene resurse.
[ Boris Tadić @ 30.10.2011. 12:11 ] @
Nije suština problema minimalac sam po sebi, iako bi, ako ćemo iskreno, na današnje cene morao biti negde oko 600 evra(jer u svakom drugom slučaju neko stalno biva *eben),
nego je problem to što npr. čistačica ima 200 evra dok najbolji neurohirurg VMA ima 550-600 i svi ostali su negde između(to što ima par izuzetaka, to nije pravilo, zato se i zovu izuzeci).
To je van svakog smisla, jer tu ne može biti očiglednije da se ne radi ni o kakvom odnosu ponude/potražnje, nego je prost polupismenjački mentalitet doveo dotle.
Naopaki mentalitet, da ako si vlasnik bilo kakvog privrednog subjekta, onda moraš da imaš auto od najmanje 80k evra i nikako drugačije.
Svaka budala danas otvori trafiku i prodavnicu saksija i osigurača i za 3-4 meseca kupuje džip i stan, a radnici mu padaju u nesvest od gladi, jer "nema" da im plati još po 50-100 evra za već obavljen prekovremeni rad. To je problem. Gladan čovek ne može da radi ni minimalno. I tu nema nikakve radničke volje ili premišljanja, prosto su kalorije u pitanju, jer nema mesa u ishrani, pravog mesa, ne paštete i nareska... Dotle je došlo. Ne govorimo mi o tome kako "jadan radnik" ne može od minimalca da ide na Maldive svake godine i ne može da priušti nov BMW svakih 5 godina, nego ne može da se digne iz kreveta koliko mu creva zavijaju, a ovde nas "uspešni privrednici" ubeđuju da upravo zavijanje creva treba da bude "stimulacija" za napredak.
Najlakše je rugati se bespomoćnima. To ume svaka budala. Izgleda da je to poenta.
[ Odin D. @ 30.10.2011. 12:20 ] @
Citat:
DrFill2Good: Ovde nije rec o nekim nerealnim ocekivanjima i "mastanjima" vec o obavezi drzave da uvede red i postovanje zakona za sve.
"Drzavu" sacinjavaju ljudi od kojih su neki poslodavci, a radnika ima 'iljadu puta vise nego poslodavaca, i svaki od njih ima jednako pravo glasa i jednake mehanizme za popravljanje drzave kao i poslodavac, pa je onda suludo reci da su radnicima krivi poslodavci sto im je tako kako im je.
Prosjecan srpski "radnik" 'oce da jednom u 4 godine zaokruzi nesto na nekom listicu, ali bez da previse razmislja sta je zaokruzio, da dodje u 8 na posao i ode kuci u 4, bez da bere brigu gdje dolazi i odakle odlazi, da sve preostalo vreme trosi uglavnom na licno zadovoljstvo, a da se pri tome svi moguci problemi koji u medjuvremenu mogu iskrsnuti - nekako sami rjesavaju i to tako da ni u kom slucaju ne ometaju njegovo gledanje utakmice, velikog brata ili pecenja rakije.
Pravo na strajk i proteste on ne vidi kao "pravo", nego kao na dosadnu obavezu koju bi valjalo pretovariti na nekoga drugoga, pa da se taj drugi nekako bori za njegova prava dok on sjedi kuci i posmatra to na televiziji za vreme reklama koje prekidaju njegovu omiljenu zanimaciju.
To je jedan pasivan stav prema zivotu, od kojega se ne moze ni ocekivati nista vise nego ono sto vec jeste.
Zasto bi takvim ljudima bilo bolje nego npr. nekim austrijskim metalskim radnicima koji su u 100 puta boljoj situaciji prije dvije nedelje svi solidarno i kolektivno iz svih firmi koje imaju ikakve veze sa metalom izveli generalni strajk i dobili to sto su trazili?
To jednostavno nema logike...
Covjek koji ocekuje da ce neko drugi, ili da bi trebao neko drugi, da se bori za njega dok on ceka i prica kako treba "drzava d'uradi nesto" je u najmanju ruku lud.
[ ventura @ 30.10.2011. 12:48 ] @
Citat:
DrFill2Good:
Tako kako si predstavio moze da deluje kao opterecenje na poslodavca, ali te troskove poslodavac mora da uracuna u ukupne troskove poslovanja. Zakon u Srbiji nije nista povoljniji nego u drugim evropskim zemljama (npr. Italija, Nemacka, o skandinavskim zemljama da i ne govorim).
To jeste osnovni problem. Takvi propisi samo uvećavaju troškove poslodavca, i zbog toga investitori preskaču Srbiju i produžavaju dalje u Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Kinu itd. Poređenje sa zapadnom evropom i skandinavskim zemljama je besmisleno, pa taman oni imali i 200 slobodnih radnih dana godišnje, iz jednog prostog razloga, niti smo ekonomski razvijeni ko zapadna evropa, niti imamo nafte i prirodnih resursa kao skandinavci, pa samim tim moramo da radimo duplo više od njih da bi ih sustigli.
Citat:
DrFill2Good:
Posebna prica je doniranje radnih mesta (sa po 5000 evra) stranim firmama koje pocinju posao u Srbiji, davanje zemljista za gradnju fabrika u bescenje, olaksana i ubrzana procedura za dobijanje dozvola, i slicno. Ne kazem da je to lose, ali zasto to da vazi samo za STRANE firme? Kako domace onda mogu da budu trzisno ravnopravne i konkurentne?
Davanje zemljišta za gradnju je beznačajna stavka u jednoj greenfield investiciji. Vrednost zemljišta je reda veličine 0.5% do 1% vrednosti ukupne investicije, a kad se radi greenfield 3% od investicije otpisuješ na zaokruživanja, kursne razlike i transakcione troškove što mu dođe 3-6 puta vrednije od tog zemljišta koje si dobio na 'poklon'. Taj poklon više znači kao neki gest dobre volje lokalne samouprave i neka indikacija da ako su ti poklonili zemlju, verovatno neće da zakeraju oko dozvola i ostale papirologije..
A to oko doniranja 5000 evra po radnom mestu... To je ok novac, pogotovo za neke manje investicije, na kraju krajeva to ti je skoro jednogodišnja plata za radnika, taman mu dođe kao neki grace period... Problem je u tome što su te cifre šarena laža.. Teoretski možeš da dobiješ i do 8000 evra po radniku (u zavisnosti od nerazvijenosti opštine), a praktično možeš da dobiješ pare samo ako ih ima u fondu.. Recimo za 2011 godinu je kompletan fond ispraznio Beneton u Nišu, i nijedna druga greenfield investicija nije mogla da dobije te podsticaje.
Ali sve je to beznačajno, i tih 5000 evra po radniku i to davanje placeva, i 10to godišnje oslobađanje korporativne takse, Srbija ima mnogo većih problema da reši kako bi privukla investitore, a ovo je samo mazanje očiju neukim masama da se kao nešto radi po tom pitanju.
Citat:
Boris Tadić:
npr. čistačica ima 200 evra dok najbolji neurohirurg VMA ima 550-600
Ne bih baš rekao... Specijalisti uopšte imaju plate tipa 1000-1500 evra + da ne spominjemo to što 'zarade' sa strane od mita...
Citat:
Boris Tadić:
Naopaki mentalitet, da ako si vlasnik bilo kakvog privrednog subjekta, onda moraš da imaš auto od najmanje 80k evra i nikako drugačije.
Svaka budala danas otvori trafiku i prodavnicu saksija i osigurača i za 3-4 meseca kupuje džip i stan, a radnici mu padaju u nesvest od gladi, jer "nema" da im plati još po 50-100 evra za već obavljen prekovremeni rad. To je problem.
Daj onda da svi pootvaramo trafike ako je to stvarno tako, pa to bi bio najlakši način da ljudi reše svoje probleme.. Ali ipak, ako nemaš šta pametno da kažeš, nemoj da lupaš kao maksim po diviziji..
[ DrFill2Good @ 30.10.2011. 13:47 ] @
@ventura
Da li je svo to pomenuto davanje za greenfield investicije tako beznacajno najbolje pitati domace privrednike, evo neka bakara kaze da li bi njemu znacila takva dotacija ili bilo kakva druga pomoc. Beneton je oberucke prihvatio tu donaciju, znam i za neke druge firme koje su se ovajdile, ali ni jedna od njih nije domaca. Stranci pre svega izbegavaju Srbiju za investiranje zboj nejasnih uslova na trzistu o kojima sam pisao a ne zbog nekvalifikovane i lose radne snage.
@bakara
Uspesno poslovanje firme od 3-4 radnika je prilicno problematicno vec u startu. I pre nego sto zaradis prvi dinar drzava te vec zaduzuje kroz poreske obaveze. I sam sam dva puta prosao kroz tu pricu i znam (skoro) sve o tome. Kod tako malih firmi najveci problem su troskovi poslovanja (kirija za poslovni prostor, krediti, takse i slicno), i vecito izmisljanje nekih novih poreza i obaveza. Vecina takvih firmi, ako zavisi od robe i/ili materijalnih sredstava, njihovog obrta i plasmana, mecku ima da rodi dok ne zaradi pare, a poslovanje malo manje zavisi od (ne)odgovornih radnika. Jedino ako posluju bez znacajnih ulaganja u reprodukciju (agencije, softver, usluge) glavni faktor poslovanja su ljudski resursi. Inace, primeri koje si naveo su ekstremni i ne predstavljaju reprezentativni uzorak.
Nekada (tokom 90-tih, "puj, puj, ne vratile se") je privatnik koji je pokretao posao bio prvih godinu dana 100% oslobodjen poreza, druge godine 50% a tek trece je oporezovan u potpunosti. Sav novac kojim je pokretao biznis mogao je da usredsredi na poslovanje, a i sam kazes da nikome sredstva nisu neogranicena, pa je to i te kako znacilo.
Na kraju, mogu da navedem primere dve jake firme u mom mestu koje su uspesno poslovale i 80-tih, i 90-tih, a skoro i svih 2000-tih. Jedna je Hemofarm (oko 3000 zaposlenih) a druga Vrsacki vinogradi (nekada 450 stalno i jos toliko sezonskih radnika).
Hemofarm su kupili Nemci (Stada, i debelo su se novcano isprsili), otpustili su visak u administraciji sto je bilo oko 20%, radnicima malo podigli plate, zadovoljni su kvalitetom rada a radnici zadovoljni platama, i dalje uspesno posluju.
Vrsacke vinograde kupili su domaci "bizmismeni" (koga interesuje moze da isprati dogadjanja kroz stampu), platili je manje nego sto su zatekli gotove robe u magacinima, radnike "ubedili" da rade za minimalac jer treba pomoci firmi na taj nacin, one koji su se pobunili oterali na biro, povecali plate i ovlascenja upravnom delu firme, digli hipotekarne kredite (u vrednosti od jedno 4-5 puta vecoj nego cena koju su platili za firmu) a lovu pokupili (nisu investirali u firmu), od robe rasprodali sve sto su mogli a ono sto je preostalo odvukli u svoju drugu srodnu firmu. Sada je firma u restrukturizaciji (stecaj odlozen za neko vreme) posto je agencija raskinula kupoprodaju. Naravno, "bivse gazde" tuzile su drzavu sudu i dobili prvostepenu parnicu, pare od kredita nisu vratili, za par godina sleci ce se prasina i eto, propade firma zbog radnika, je li?
Eto, dva reprezentativa slucaja - u jednom stranci zadovoljni, dizu plate pa su i radnici zadovoljni; u drugoj domaci bizmismeni sprovode logiku "prvo gazda treba da zaradi a radnicima kolko se nadje i samo onoliko koliko se mora zakonski".
[ Odin D. @ 30.10.2011. 14:21 ] @
Citat:
DrFill2Good:
Vrsacke vinograde kupili su domaci "bizmismeni" (koga interesuje moze da isprati dogadjanja kroz stampu), platili je manje nego sto su zatekli gotove robe u magacinima, radnike "ubedili" da rade za minimalac jer treba pomoci firmi na taj nacin, one koji su se pobunili oterali na biro, povecali plate i ovlascenja upravnom delu firme, digli hipotekarne kredite (u vrednosti od jedno 4-5 puta vecoj nego cena koju su platili za firmu) a lovu pokupili (nisu investirali u firmu), od robe rasprodali sve sto su mogli a ono sto je preostalo odvukli u svoju drugu srodnu firmu. Sada je firma u restrukturizaciji (stecaj odlozen za neko vreme) posto je agencija raskinula kupoprodaju. Naravno, "bivse gazde" tuzile su drzavu sudu i dobili prvostepenu parnicu, pare od kredita nisu vratili, za par godina sleci ce se prasina i eto, propade firma zbog radnika, je li?
Ovo nije nikakav primjer firme koja postoji i radi da bi stvarala profit i zarad toga uposljava radnike, nego obicna lopovska posla, pa tako nema nikakve veze sa onim o cemu se ovdje prica.
[ vaske71 @ 30.10.2011. 14:38 ] @
Citat:
DrFill2Good: nisu vratili, za par godina sleci ce se prasina i eto, propade firma zbog radnika, je li?
Eto, dva reprezentativa slucaja - u jednom stranci zadovoljni, dizu plate pa su i radnici zadovoljni; u drugoj domaci bizmismeni sprovode logiku "prvo gazda treba da zaradi a radnicima kolko se nadje i samo onoliko koliko se mora zakonski".
Bravo za primer
Inace evo liste top 20 najboljih u Srbiji za 2011 godinu
@ventura,
neurohirurg Ljubomir Minić ima 55000 dinara zvaničnu platu, proveri, molim te i reci mi da nije tačno. Nije baš nepoznat.
Ako ćemo svi od plate praviti džeparac a živeti od "ispod žita", onda nam država i ne treba, samo pravi teret bezveze.
Onda bolje odmah da pređemo na "divlji zapad" način života, pa ko prvi potegne i puca u konkurenta - taj je bolji privrednik po svakom osnovu.
VMA se smatra najnaprednijom zdravstvenom ustanovom u jugoistočnoj Evropi, a bubašvabe im šetaju po plafonima i malo ko od zaposlenih zna više od 3 padeža.
Razumem da nema zakona koji te sprečava da razmišljaš na način "ako nećeš da radiš(za mene) - crkni, nisi za bolje" i "minimalac je (pre)veliki", ali valjda ima makar neka mrva ljudskosti i svesti o tuđim životima... Ne rađaju se ljudi da bi radili za tebe, da bi ti "pametan" usmeravao "izgubljene".
Otvori trafiku, je l' ti neko brani možda ? Napraviš 100 000 dnevno, čisto ti ostane 30000 i od tri dnevna pazara isplatiš mesečne plate radnicima, komunalije i poreze, a ostalih 27 dana sve ide tebi u džep. Posle na ES nađeš savet za polovnjaka do 20k€ i "gazda" si "pravi".
Nema razloga da previdiš način da stimulišeš (ne)radnika, a ne da mu pretiš neformalno i onda kada te ljudski od*ebe ili čak pred sudom odvali kaznom da se vadiš kako mu ipak nisi izričito pretio klišeima i skroz si "zlatan" inače, samo što to niko ne primeti odmah.
Već sam napisao da prazan stomak nije stimulacija. To je klasična pretnja smrću. Definicija pretnje.
Pade mrak, odoh malo da ablendujem presretačima :)
[ Braksi @ 30.10.2011. 15:45 ] @
Citat:
Što se tiče otkaza, zaposleni ima jedinu obavezu da svoj otkaz poslodavcu najavi 15 dana unapred, sa druge strane poslodavac ima da rodi mečku ako planira da da otkaz zaposlenom. Uostalom, pročitaj zakon o radu koji se odnosi na taj deo pa ćeš i sam videti.
za razliku od tebe ja sam zakon i procitao, a da si procitao i ti video bi clan 179 daje sasvim jasno mogucnost da se radnik otpusti i to po nekoliko clanaka. Sto se tice tvojih urnebesnih prici i fascinantnih suma moram da kazem ukoliko ima i dece na forumu da ti je ova jedna od boljih. Ukrale par 1000 evra kazes ? Boktemazo, pa to je slucaj za policiju, a ne sindikat !
[ ventura @ 30.10.2011. 16:54 ] @
Citat:
DrFill2Good:
Da li je svo to pomenuto davanje za greenfield investicije tako beznacajno najbolje pitati domace privrednike, evo neka bakara kaze da li bi njemu znacila takva dotacija ili bilo kakva druga pomoc. Beneton je oberucke prihvatio tu donaciju, znam i za neke druge firme koje su se ovajdile, ali ni jedna od njih nije domaca.
Pa domaće firme ne mogu da dobiju takve podsticaje jer su oni namenjeni podsticanju inostranih investicija. To su oni likovi koji sa Srbijom nemaju ama baš nikakve veze i totalno ih zabole ćošak da li će nove pogone napraviti u Srbiji ili Rumuniji. Isto tako ne može ni svaka inostrana investicija da primi taj novac. Mislim da je uslov kod SIEPE minimalno zapošljavanje 50 radnika koji će tu raditi minimum 2 godine, i minimalna vrednost mora biti između 1 i 3 miliona evra u zavisnosti od opštine.. A da bi dobili oslobađanje od korporativne takse firma mora da zaposli minimum 100 ljudi a investicija da je minimum 6.8 miliona evra. Dakle nije da se te pare dele tek tako bez veze. Samo što je problem što i ako ispunjavaš sve te uslove ne mora da znači da ćeš pare i dobiti.
Citat:
Boris Tadić:
Otvori trafiku, je l' ti neko brani možda ? Napraviš 100 000 dnevno, čisto ti ostane 30000 i od tri dnevna pazara isplatiš mesečne plate radnicima, komunalije i poreze, a ostalih 27 dana sve ide tebi u džep. Posle na ES nađeš savet za polovnjaka do 20k€ i "gazda" si "pravi".
Da je to sve tako kao što pričaš niko se ne bi dvoumio ni trenutka, svi bi otvarali trafike.. Šta može da košta jedna trafika, 5-10 hiljada evra, a po tvojoj računici tolko zaradiš za mesec dana sa trafikom..
Citat:
Braksi:
za razliku od tebe ja sam zakon i procitao, a da si procitao i ti video bi clan 179 daje sasvim jasno mogucnost da se radnik otpusti i to po nekoliko clanaka. Sto se tice tvojih urnebesnih prici i fascinantnih suma moram da kazem ukoliko ima i dece na forumu da ti je ova jedna od boljih. Ukrale par 1000 evra kazes ? Boktemazo, pa to je slucaj za policiju, a ne sindikat !
Zakonom je svašta predviđeno... Može poslodavac dati otkaz radniku, ali je pitanje samo KAKO. Opomene, disciplinske komisije, suspenzije.. Cela ta procedura mora da se prođe da bi otkaz bio legalan i u skladu sa zakonom. A čak i da se konsultuješ sa advokatom svaki put, ni to ti nije dovoljno osiguranje da si baš sve uspeo da uradiš kako treba osim ako nemaš advokata koji je specijalista isključivo za ta pitanja i upoznat je u detalje sa tvojom firmom i radnim procedurama.
Sa druge strane, šta dve radnice ti ukradu/prokockaju nekih 3000 evra iz kase, šta god da je tih para nema.. I šta firma može da uradi? Može lepo da ih zamoli da taj novac vrate, može da pripreti policijom da taj novac vrate, a ako ne vrate može da se slika... Koje su opcije? Privatna tužba koja se može otegnuti godinama, pa čak i da dobiješ pozitivno rešenje od suda, šta ćeš da pleniš? Čak i da ima neke nepokrentosti to ne možeš da zapleniš ako im je to jedina nekretnina... A do tada si potrošio mnogo više od tih 3000 evra na advokate, sudske takse, i na živce za svo to vreme...
Ti si našao da iz Italije da komentarišeš zakone u Srbiji sa kojima si upoznat putem interneta i TV-a, a da pojma nemaš kakva je realna situacija.
[ Braksi @ 30.10.2011. 17:02 ] @
Citat:
Ti si našao da iz Italije da komentarišeš zakone u Srbiji sa kojima si upoznat putem interneta i TV-a, a da pojma nemaš kakva je realna situacija.
znaci da ti pokradu kasu ti ne bi zvao policiju ? Haha, sve mislim.
[ Odin D. @ 30.10.2011. 17:13 ] @
^ Mos' ti zvati i Betmena i Superhika, ama pare svoje pokradene da dobijes nazad neces.
A jedino je to relevantno za biznis, jer ti ne mozes na trzistu trgovati policijskim potvrdama nego parama.
[ ventura @ 30.10.2011. 17:14 ] @
Citat:
Braksi: znaci da ti pokradu kasu ti ne bi zvao policiju ? Haha, sve mislim.
A šta tačno imaš od toga?
Pozoveš policiju, oni dođu, ti kažeš - ukrale mi pare, one kažu - nismo. I policija kaže, dobro izvolte na sud, privatna parnica između vas i rešite problem.
[ Marko_L @ 30.10.2011. 17:58 ] @
Svako malo iskoči po jedna ovakva tema na ES-u, i tako godinama unazad, ali ono što je zabrinjavajuće jeste to što se malo toga menja u razmišljanju ljudi. I dalje je u ogromnom procentu prisutan sindrom "država d'uradi nešto" i kukanja o tome kako "nema posla", "poslodavci su izrabljivači", "male su plate" i kako upravo država tu nešto treba da promeni. Šta tu država može da promeni na bolje i kako ? Država svojim delovanjem može samo da pogorša stanje.
Evo konkretno, šta može država da promeni u vezi malih plata ? Da odredi minimalac 500-600 evra i potpuno zabrani otkaze iz bilo kog razloga ? Pa može, ali onda bi se broj radnih mesta u najboljem slučaju prepolovio, jer jednostavno postoje radna mesta (ogorman broj radnih mesta zapravo) koja jednostavno ne vrede toliko. Jel to bolje za radnike ?
Ili šta država može da promeni u vezi nedostataka radnih mesta ? Da naloži svim poslodavcima da moraju da imaju barem 50 zaposlenih inače ne mogu da rade ? Pa može i to, ali onda mali privrednici uopšte ne bi postojali, a upravo mali privrednici obezbeđuju značajan broj radnih mesta kojih u tom slučaju ne bi bilo ? Jel to bolje za radnike ?
I konačno, kako to država može da utiče na izrabljivanje radnika i boje uslove za radnike u nekoj firmi, bolje nego što sada to radi ? Jel postoje zakoni koji određuju maksimalni broj radnih sati nedeljno, obavezan godišnji odmor, minimalnu platu, zaštitu na radu, nemogućnost davanja otkaza bez razloga ? Postoje. Pa šta više treba ? I ovo je previše.
Dakle, činjenica je da država ne može d'uradi ništa na poboljšanju standarda građana, jer se standard ne gradi zahtevima, nego predanim i angažovanim radom, i to ne samo na poslu, već i na promenama u društvu, a to se postiže pre svega radom na sebi i upravo je to ono što mnogi ne mogu da shvate. Kao što su odin i anakin lepo primetili, problem je u tome što su ljudi (čast izuzecima) suviše statični. Stalno traže nekakve promene, a ništa ne rade povodom toga, već sve očekuju od države i/ili poslodavca. Nisu spremni na promenu posla, nisu spremni na preseljenje, nisu spremni na traženje posla, ne shvataju da su za neke stvari koje im ne odgovaraju na poslu, krivi isto koliko i poslodavci i što je najgore nisu spremni da razmišljaju ni o čemu. A da je to tačno, lično sam se uverio na brojnim primerima.
Nabrajanje tih primera, potrajalo bi mesecima, ali evo samo nekih. Recimo, jedan komšija koji radi kod privatnika u proizvodnji i rade sa opasnim mašinama koje mogu da budu opasne po život. Naravno, poslodavac im je obezbedio svu potrebnu zaštitu, ali i on i još par kolega kad god nema šefa, ne koriste tu zaštitu jer im smeta. I šta ako im se desi nešto ? Biće, poslodavac nije obezbedio zaštitu na radu. Ili ovaj jedan poznanik što radi kao vozač i hvali se kako ne vezuje pojas, jer ga guši, a i boli ga uvo jer poslodavac plaća sve kazne. A ne konta da nije problem u kaznama, već ako mu se nešto desi, to je automatski nezgoda na radu i poslodavac može za to da odgovara. Jel tu država treba d'uradi nešto ili ti ljudi trebaju da počnu da misle svojom glavom i shvate da zaštita na radu ne postoji eto tako, nego zbog njihove lične bezbednosti. Klasični leminzi.
Takođe, jako malo ljudi je zaista spremno na promene, iako stalno kukaju za istim. Stvar je u tome što se promene ne dešavaju same od sebe, nego radom na tim promenama, kao i to da za neke promene, najčešće treba učiniti neke druge, mnogo drastičnije promene. Na primer, ako neko želi da ima veću platu, nije dovoljno samo da to želi i čeka da mu neko to obezbedi, već da uradi nešto povodom toga. To može biti promena posla, preseljenje u drugi grad ili drugu državu, sticanje novih znanja, prekvalifikacija, obuka za rad na novim poslovima, promena načina razmišljanja, poboljšanje svojih psiho-fizičkih sposobnosti, itd. Država tu takođe ne može d'uradi ništa, ako pojedinac nije spreman na promene i/ili ne želi da radi na njima. I kada takav kaže da ne može bolje, to nije ništa drugo nego traženje izgovora i opravdanja za samog sebe.
Istina, postoji jedan manji procenat ljudi čije je recimo psiho-fizičko stanje nepromenljivo i zbog toga ne mogu da rade neke ili nijedan posao, ali to su onda socijalni slučajevi. Svi ostali imaju izbor. Ako ti fali fizičke snage, tu je teretana. Ako nemaš para za teretanu, uzmeš plastične flaše i parče konopca (može se naći za dž u svakom kontejneru), napuniš vodom i bilduješ. Ako ti fali znanja i obrazovanja, postoje kursevi. Ko nema za kurs, tu su knjige i internet. Ako nemaš para ni za knjige i internet, sigurno imaš barem jednog prijatelja koji ima, pa uvek možeš da ga zamoliš da ti dozvoli sat vremena dnevno kod njega da pročitaš nešto što ti treba. Nema posla u tvojoj branši u gradu u kome živiš, potražiš posao u drugom gradu. Nema ni u drugim gradovima, potražiš u drugoj zemlji. Nema nigde posla za tvoje zanimanje, promeniš zanimanje. Rešenje uvek postoji, samo je stvar toga koliko je nekome zaista stalo da nađe rešenje, umesto da sedi i kuka na okolinu, poslodavce, državu, marsovce...
Ko god misli da to nije moguće, to samo znači da nikada nije ni pokušao ili barem ne na pravi način. Svaki dan, ali bukvalno svaki, slušam od ljudi razne priče i kukanja o ovome o čemu se i ovde priča, te male plate, te ovakav poslodavac, te onakav poslodavac, te država neće d'uradi ništa... A kad god sam nekome od njih pokušao da ponudim savet kako to mogu da promene, odgovor je u preko 90% slučajeva "ma to ne vredi ništa", "neće uspeti", "ne mogu ja to", "lako je tebi da pričaš kad nisi u toj situaciji"... a kada pitam kako zna da nešto ne može ako nikada nije ni pokušao, najčešći odgovor je "Ma jednostavno znam", bez ikakvih argumenata i objašnjenja za to što tvrde i nastave da rade po starom i kukaju što rade po starom. To je kao da uzmeš da hodaš po trnju i umesto da se pomeriš sa trnja, nastaviš da hodaš po istom i kukaš kako boli. Postoji ime za to, zove se mazohizam.
[ Sceka @ 30.10.2011. 18:41 ] @
Citat:
Boris Tadić: ... VMA se smatra najnaprednijom zdravstvenom ustanovom u jugoistočnoj Evropi,a bubašvabe im šetaju po plafonima i malo ko od zaposlenih zna više od 3 padeža.
...
Podvuceno - potpuno tacno!
Boldovano - potpuno netacno, nema veze s' mozgom!
Citat:
Boris Tadić: ...Otvori trafiku, je l' ti neko brani možda ? Napraviš 100 000 dnevno, čisto ti ostane 30000 i od tri dnevna pazara isplatiš mesečne plate radnicima, komunalije i poreze, a ostalih 27 dana sve ide tebi u džep. Posle na ES nađeš savet za polovnjaka do 20k€ i "gazda" si "pravi"...
Boldovano - potpuno nema veze sa stvarnoscu, nikakve!
Sve zajedno - kako "mali Perica" vidi svet oko sebe.
Pozdrav!
[ Braksi @ 30.10.2011. 18:53 ] @
2 Marko_L
opisao si stanje jednog sloja ljudi da kazem, ali tekst ti je prilicno jednostran i baca se akcenat na radnike.
Ja godinama zivim u Italiji u Milano epicentru italijanske industrije i finansija i video sam radne drame u industriji, politici, svadje sindikata i optuzbe unije poslodavaca na racun vlade, brojne strajkove, nezadovoljnu studentariju ali nikada nisam video da se tolika paznja obraca na obicnog radnika i da se sad on tera na neke promene, rad na sebi i sl.
Radnik moze da se promeni kako god hoce, ali posla ce biti samo ako ga stvore ljudi koji ga stvaraju. Niko normalan ko je bio primer vozac raznosac i ostao bez posla nece plakati sto je ostao bez posla pa mora da radi kao magacioner. Ali sta ako nema posla ni za magacionera ? Da se preorjentise na elektricara mozda, recimo da uci 3 godine u 45toj ? Hoce li mu to dati posao i ko ce ga primiti kad ima nezaposlenih elektricara sa godinama iskustva ?
Ispada da je za sve nevolje kriv srpski radnik. Pa dobro, ako je tako onda vas ja pitam sledece. Kako je moguce da ja mogu da radim u Milanu, a u Novom Sadu ne ? Sto bi mene srpskog radnika zaposlio neki stranac ? Ili jos veci apsurd: da li sam ja mozda bio nedovoljno dobar za NS pa sam morao da odem u bedni Milano ?
[ ventura @ 30.10.2011. 19:33 ] @
Citat:
Braksi:
Ispada da je za sve nevolje kriv srpski radnik. Pa dobro, ako je tako onda vas ja pitam sledece. Kako je moguce da ja mogu da radim u Milanu, a u Novom Sadu ne ? Sto bi mene srpskog radnika zaposlio neki stranac ? Ili jos veci apsurd: da li sam ja mozda bio nedovoljno dobar za NS pa sam morao da odem u bedni Milano ?
Za političku situaciju i investicionu klimu u državi srpski radnik tj. glasač snosi deo odgovornosti, međutim svako je krojač svoje sudbine, i situacija pojedinačnog radnika najviše zavisi od njega samog.
Cela fora je u tome što u Milanu RADIŠ, dok bi u Srbiji dolazio na posao (kao i svi oko tebe)...
Reći da su naši ljudi vredni radnici uzimajući za primer one koji su otišli da rade u inostranstvo i to kako oni rade je totalno pogrešno. Oni koji su dovoljno hrabri da su zarad boljeg života promenili čak i državu (to je verovatno bila poslednja opcija), sigurno ne predstavljaju prosečnog apatičnog radnika koji sedi u mestu, kuka na sve živo i čeka da mu nešto padne sa neba.
[ Horvat @ 30.10.2011. 19:50 ] @
@danko, koliko si ti zadovoljan ucinkom svojih radnika? je l rade nesto ili samo trose kiseonik na radnom mestu?
[ ventura @ 30.10.2011. 19:53 ] @
Da samo troše kiseonik ne bi ni radili jer bi i firma propala.. A inače su svi i sadašnji i bivši odlični radnici i ljudi.
[ Horvat @ 30.10.2011. 19:56 ] @
eto vidis, ne treba generalizovati ;)
nego, rece SVI su i bivsi i sadasnji?
kao kroz maglu se secam da si pominjao nekog matorog lika koji se bunio protiv visenedeljnog odlaska na teren par kila km od doma i da si ga malko "castio" recima, ovde na forumu, lose se secam?
ako ne, je l i on bio odlican covek i radnik?
[ ventura @ 30.10.2011. 20:03 ] @
Taj je otišao u penziju, ali bio je dobar radnik i čovek, samo je volio ponekad da jajari po APP sistemu :)
[ Boris Tadić @ 31.10.2011. 09:16 ] @
Citat:
Sceka:
Boris Tadić: ...
VMA se smatra najnaprednijom zdravstvenom ustanovom u jugoistočnoj Evropi, a bubašvabe im šetaju po plafonima i malo ko od zaposlenih zna više od 3 padeža.
...
Podvuceno - potpuno tacno!
Boldovano - potpuno netacno, nema veze s' mozgom!
Citat:
Boris Tadić: ...Otvori trafiku, je l' ti neko brani možda ? Napraviš 100 000 dnevno, čisto ti ostane 30000 i od tri dnevna pazara isplatiš mesečne plate radnicima, komunalije i poreze, a ostalih 27 dana sve ide tebi u džep. Posle na ES nađeš savet za polovnjaka do 20k€ i "gazda" si "pravi"...
Boldovano - potpuno nema veze sa stvarnoscu, nikakve!
Sve zajedno - kako "mali Perica" vidi svet oko sebe.
Dobro, ja sam izgleda bio samo 40-50 puta u nekoj drugoj zgradi VMA, odeljenje pulmologija 2(u poslednje 4 godine).
Što se tiče ovog drugog, pa ti nemoj da otvoriš u Malom Mokrom lugu i Pinosavi, nego na Vračaru i Starom gradu, pa ćeš videti da ni prodaja kokica ne zaostaje puno. Ja se "krstim" tome već 4 godine.
Svaka budala danas zna vrlo dobro kako se poslednjih godina kupuju i kola od 100k€ i stanovi od 500k€ i satovi od 30k€ i jako sam siguran da 95% "uspešnih" ne bi imalo ni za rentu lokala odjednom kada bi radniku plata bila 500 evra, kada bi državu(koja eto nikada "ništa ne može" i "nastoji da nas sve za*ebe") zanimalo ko šta ima da jede na kraju dana. Ne mora čak ni da je "zanima", samo je dovoljno da neko sa autoritetom nauči računanje sa + i - i da proglasi zakon po kome bi civilizovanom čoveku dnevno trebalo više hrane od paštete i kifle. Niko se ovde ne juri za nove automobile od 3000ccm i letovanja, nego pola sveta jede 3 puta više mesa nego mi. Ovde se samo jedu testo i mleko(i kupus), pa se ljudi čude što imaju proliv svakih mesec dana i što im treba po 3 sata da se razbude.
Meni je svejedno, ja ne moram prstom da mrdnem ko zna dokle, na svojoj sam grbači 100%, ali znam da ako jedem "kao čovek" mesec dana, i to ne u restoranu(pa ni McDonald's), samo hrana me košta bar 1000 dinara dnevno, u proseku, ako ne i 1200. A uopšte nemam problem ni sa tunjevinom od 100 dinara i jogurtom od 50. I "daj bože" ako jedem 10% više od nekoga totalno prosečnog sa 75kg. Iz dana u dan mi je sve manje pojmljivo šta jede neko sa platom 200-250 evra. Šta on uopšte može da kupi za te pare ? Šta jede ostalih 15 dana u mesecu ? Ko mu plaća račune i odeću ? Koju taj jadnik uopšte ima stimulaciju za napredak, osim da te opali ciglom u glavu dok izlaziš iz novog auta i onda da ga preproda za 5000e iza prvog ćoška ?
Šta će da ga spreči ? Da neće kamere i garaža ? BG jeste mali grad, ali nije baš da svi znaju svakoga do detalja.
Može verovatno i da se jede kora drveta, pa da ne košta ništa... Samo kažem da ne bi bilo loše dići tim ljudima plate za bar još 50-100 evra. Ne mora odmah sa 200 na 600, nego makar eto da na kraju meseca ne dobiju proliv, da se osete koliko-toliko kao ljudi dok rade za vas, a ne sve vreme kao neke budale(mada su navikli i nema zakona koji te sprečava da nastaviš po starom, pa udri opet od 0 - sve je tvoje, a njemu šta pretekne i to koliko ti misliš da treba, jer svi su tu da bi na tebi napravili milione, pa ih ti nadmudri sve odjednom).
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 31.10.2011. u 10:34 GMT+1]
[ Odin D. @ 31.10.2011. 10:23 ] @
^Cijenu rada ne formiraju poslodavci, nego ukupno trziste.
Radnik svoj rad ne "poklanja" bezuslovno - pa kao kod vracare "Daj kol'ko das", nego ga prodaje na trzistu po vazecim trzisnim prilikama.
Nije na poslodavcima da izigravaju socijalnu ustanovu za socijalne slucajeve, jer kad bi to radili propalo bi za dva mjeseca i ovo malo firmi sto ima , pa bi cijena rada ubrzo dosla na 20€ mjesecno, a kako se moze vidjeti iz mnogih zemalja diljem planete, gdje ljudi misle da prvo treba da im bude dobro, pa ce potom to da ih stimulise da rade dobro....
Svako malo iskoči po jedna ovakva tema na ES-u, i tako godinama unazad, ali ono što je zabrinjavajuće jeste to što se malo toga menja u razmišljanju ljudi.
Ovo je apsolutna istina. I na kraju svake teme uvek bude isti rezime:
Sit gladnom ne veruje!
[ Sceka @ 31.10.2011. 12:08 ] @
Citat:
Boris Tadić: Dobro, ja sam izgleda bio samo 40-50 puta u nekoj drugoj zgradi VMA, odeljenje pulmologija 2(u poslednje 4 godine).
Što se tiče ovog drugog, pa ti nemoj da otvoriš u Malom Mokrom lugu i Pinosavi, nego na Vračaru i Starom gradu, pa ćeš videti da ni prodaja kokica ne zaostaje puno. Ja se "krstim" tome već 4 godine.
...
Ne znam gde si bio ali nije tacno da je higijena na losem nivou bilo gde na VMA. Verovatno nisi bio u ostalim nasim medicinskim ustanovama, sta bi tek tada rekao...
Ja nemam nameru da otvaram bilo sta, ne zanima mene licno tako nesto, ali imam ortaka koji ima trafiku na opstini Stari Grad, pored dva stajalista javnog prevoza (jedno preko puta drugog), "gomila" poslovnih zgrada u okolini... pa ne pravi sto hiljada dnevno.
Inace, ne mogu ljudi da biraju gde ce otvoriti trafiku, sto je atraktivnija lokacija - to je teze "dostupna", i to po svim pitanjima, cak su pare tu najnebitnije. Ali ako ti mislis drugacije, ok, necu se truditi da te razuverim.
Pozdrav!
[ anakin14 @ 31.10.2011. 12:57 ] @
Citat:
Svaka budala danas zna vrlo dobro kako se poslednjih godina kupuju i kola od 100k€ i stanovi od 500k€ i satovi od 30k€ i jako sam siguran da 95% "uspešnih" ne bi imalo ni za rentu lokala odjednom kada bi radniku plata bila 500 evra, kada bi državu(koja eto nikada "ništa ne može" i "nastoji da nas sve za*ebe") zanimalo ko šta ima da jede na kraju dana. Ne mora čak ni da je "zanima", samo je dovoljno da neko sa autoritetom nauči računanje sa + i - i da proglasi zakon po kome bi civilizovanom čoveku dnevno trebalo više hrane od paštete i kifle. Niko se ovde ne juri za nove automobile od 3000ccm i letovanja, nego pola sveta jede 3 puta više mesa nego mi. Ovde se samo jedu testo i mleko(i kupus), pa se ljudi čude što imaju proliv svakih mesec dana i što im treba po 3 sata da se razbude.
Sto onda ti ne otvoris kokice i bog da te vidi. Umesto da kukas ovde po forumu.
Nemoj stati samo na ovome, ima jos mnogo sinonima koji mogu da se upotrebe.
[ Boris Tadić @ 31.10.2011. 20:46 ] @
Citat:
Inace, ne mogu ljudi da biraju gde ce otvoriti trafiku, sto je atraktivnija lokacija - to je teze "dostupna", i to po svim pitanjima, cak su pare tu najnebitnije. Ali ako ti mislis drugacije, ok, necu se truditi da te razuverim.
Ne mislim drugačije, navedena situacija je jasna kao dan.
Nego, baš me zanima šta se ima reći na ovo, ne samo ti, nego svi:
Koju taj jadnik/radnik uopšte ima stimulaciju za napredak, osim da te opali ciglom u glavu dok izlaziš iz novog auta i onda da ga preproda za 5000e iza prvog ćoška ?
Šta će da ga spreči ?
Da neće kamere i garaža ?
Da neće neko da traži sumnjivu ciglu, da skida otiske sa cigle ?
Da neće tvoj kum načelnik i šurak inspektor da mu budu psihička blokada ?
Da neće pravni poredak republike Srbije da ga moralno ponizi podsvesno ?
Da neće slučajni prolaznik ?
Neka baba sa puškom na prozoru i okom sokolovim ?
Ko će verodostojan da bez dileme tvrdi da si bio divan jedan čovek, kao namaz na hleb i da niko nije ni sanjao da baš to tebi može da se desi, da nisi samo još jedan u nizu izrabljivač ?
Ko će da te sačuva od napada gladi koji si iz sve snage podstrekivao toliko dugo ? Dačić i Tadić ?
Krst na retrovizoru ? Brojanica oko menjača ? Badnjak na hladnjaku ? Plastificirani Sveti Nikola u ventilacionom otvoru ? Sveta Petka u zazoru iznad pepeljare ?
p.s. Možda iznenadni infarkt, pa u slobodnom padu krajem oka prepoznaš "svog" radnika i setiš ga se čim te ožive, kao u špansko-turskim serijama ?
Ali šta ako te napadne tuđi radnik, a tvoj radnik tuđeg "gazdu" ? Šta onda ? Ode ti 2 metra ispod zemlje, ode auto, odoše stalni prihodi porodice, a zašto - zbog 50 evra povišice(isključivo za najminimalniju potrošačku korpu, dostojnu čoveka u civilizovanoj okolini i ni milimetar preko) ? Zbog ukorenjene neophodnosti da "pokažeš" svojim robovima koliko si "uspešan" na njihov račun ? Zbog 3 kila mesa na stolu ?
Pozdrav :)
[ vaske71 @ 31.10.2011. 20:52 ] @
Dobro sroceno :-)
[ ventura @ 31.10.2011. 21:13 ] @
@Boris Tadić:
Jesi li ti bio kod lekara skoro?
[ anakin14 @ 31.10.2011. 21:17 ] @
preteče me ventura...
[ MyWay @ 31.10.2011. 22:03 ] @
Citat:
Odin D.: ^Cijenu rada ne formiraju poslodavci, nego ukupno trziste.
Radnik svoj rad ne "poklanja" bezuslovno - pa kao kod vracare "Daj kol'ko das", nego ga prodaje na trzistu po vazecim trzisnim prilikama.
Da, ali samo u knjigama o ekonomiji. Zavisno od stepena uređenosti države i razvoja društva, odstupanja od ovog su mala do izuzetna kao u Srbiji. Dakle u Srbiji samo u malom broju slučajeva postoji tržište koje nešto reguliše (od cene pojedinačnog proizvoda do cene rada). Konkretno, ne postoji razvijeno tržište rada pa samim tim ne postoje ni tržišne 'prilike'. U osnovi se srpska ekonomija svodi na dogovornu, nepotizam, duopol, kartelizaciju, kriminalne aktivnosti tipa privatizacija i sl. tako da ozbiljan biznis jedva da postoji.
Država se bavi samo najgorim extremima - zaštitom kriminalaca poslodavaca (oni su im najbolji finansijeri) i zaštitom neradnika među radnicima (socijalna demagogija kao privid zaštite svih radnika). Zato s pravom poslodavci kukaju kako je teško pošteno raditi posao u Srbiji i plaćati sve doprinose, a radnici s pravom da nemaju zaštitu od poslodavaca. Za to vreme kriminalci, neplatiše i neradnici trljaju ruke i pevuše 'Da nam živi, živi vlast..' :-)
[ ventura @ 31.10.2011. 22:28 ] @
Citat:
MyWay: Da, ali samo u knjigama o ekonomiji. Zavisno od stepena uređenosti države i razvoja društva, odstupanja od ovog su mala do izuzetna kao u Srbiji. Dakle u Srbiji samo u malom broju slučajeva postoji tržište koje nešto reguliše (od cene pojedinačnog proizvoda do cene rada). Konkretno, ne postoji razvijeno tržište rada pa samim tim ne postoje ni tržišne 'prilike'. U osnovi se srpska ekonomija svodi na dogovornu, nepotizam, duopol, kartelizaciju, kriminalne aktivnosti tipa privatizacija i sl. tako da ozbiljan biznis jedva da postoji.
Država se bavi samo najgorim extremima - zaštitom kriminalaca poslodavaca (oni su im najbolji finansijeri) i zaštitom neradnika među radnicima (socijalna demagogija kao privid zaštite svih radnika). Zato s pravom poslodavci kukaju kako je teško pošteno raditi posao u Srbiji i plaćati sve doprinose, a radnici s pravom da nemaju zaštitu od poslodavaca. Za to vreme kriminalci, neplatiše i neradnici trljaju ruke i pevuše 'Da nam živi, živi vlast..' :-)
Kako ne postoji tržište rada?
Objavi konkurs za prodavca u maloprodaji, na konkurs će ti se javiti 300 ljudi, od kojih 250 može da obavlja taj posao.
Objavi konkurs za mašinskog inženjera, javiće ti se 30 ljudi od kojih 5 može da obavlja taj posao.
Ko će od ovo dvoje imati veću platu?
[ MyWay @ 31.10.2011. 22:51 ] @
Ne znam odakle da počnem.. Prvo zamisli da si ti taj prodavac, mašinski inženjer, građevinski tehničar. Želiš da radiš i imaš neophodna znanja. Javi se tom svom tržištu rada, i javi mi kad nađeš osnovne paramtere tipa raspone početnih plata za određeno radno mesto i određenu struku, uslove i koliko ima potencijalnih ponuda (ili ih je bilo u poslednjih 6 meseci samo si kasno naišao).
Ne znam, reci mi?! Rekao bih mašinski inženjer, no dobar prodavac može zaraditi više nego loš mašinac, zar ne?
[ ventura @ 31.10.2011. 22:58 ] @
Citat:
MyWay:
Ne znam, reci mi?! Rekao bih mašinski inženjer, no dobar prodavac može zaraditi više nego loš mašinac, zar ne?
Pa malom STR-u sigurno da više para može zaraditi običan prodavac nego inženjer - jednako dobro će obaviti posao, a običnog prodavca će manje platiti samim tim, zaradiće mu više novca.
Međutim firmi kojoj inženjer treba da bi stvorila vrednost, posao ne može odraditi trgovac, već mora da bude baš inženjer. Sada kada na tržištu imaš 250 kandidata koji mogu da odrade neki posao će biti sigurno plaćeni manje nego onih 5 kandidata koji mogu da odrade posao inženjera. Da je situacija obrnuta (250 inženjera, 5 prodavaca, a jedni ne mogu da rade posao onih drugih) onda bi prodavci imali veću platu bez obzira što su se ovi prvi više školovali i imaju formalno veće kvalifikacije.
E sada, koliko tačno će biti plaćeni tih 5 kandidata, e to zavisi od toga koliku vrednost će da stvore toj firmi.
Objavi konkurs za prodavca u maloprodaji, na konkurs će ti se javiti 300 ljudi, od kojih 250 može da obavlja taj posao.
Objavi konkurs za mašinskog inženjera, javiće ti se 30 ljudi od kojih 5 može da obavlja taj posao.
Ne može to da se objasni komunistima. S jedne strane im smeta što neurohirurg ima 600 spram 200 čistačice, pa onda treba svako da ima bar 600, pa ne znam koliko onda treba da ima taj hirurg, verovatno bar 3000, pa treba i milion nezaposlenih da se zaposli i da oni što su zaposleni imaju bar 500-600€. Samo se bojim da nam fali 10 puta jača privreda i ekonomija za tako nešto. 600€ neto je 1000€ bruto u Srbiji, a to je 1400$. U najrazvijenoj zemlji sveta minimalna bruto plata je 1000$ mesečno a privreda im je u ogromnoj krizi. Kako mi možemo s njom da se takmičimo po platama?
Sada si nehoticno sam priznao da ne postoji trziste vec rasprodaja rada.
Citat:
Jos bolje je pitanje koliku ce platu da imaju? Dovoljno je da na razgovoru za posao poslodavac pita kandidata: "Ovaj pre tebe pristao je da radi za 150 evra, a za koliku bi ti platu radio?" To nije trgovina vec ucenjivanje. Kandidat zna da ako trazi vise od 150 evra nema nista od posla, a takodje zna da iza njega ima jos gomila njih koji cekaju razgovor (po tvom primeru jos 248). E sad, ako ne pristane da radi za 100 evra onda je lencuga i lezilebovic jer uvek ima neko ko ce da pristane i za manje od 100e. I to zoves trzistem? Meni to lici na priliku da gazda kupi roba za sitne pare.
[ ventura @ 31.10.2011. 23:57 ] @
Citat:
DrFill2Good:
Sada si nehoticno sam priznao da ne postoji trziste vec rasprodaja rada.
Misliš da su ove cifre i odnosi drugačiji u nekim razvijenim ekonomijama poput Nemačke ili USA? Da će se u Nemačkoj javiti jednak broj ljudi na konkurs za inženjera i spremačicu?
Citat:
DrFill2Good:
Jos bolje je pitanje koliku ce platu da imaju? Dovoljno je da na razgovoru za posao poslodavac pita kandidata: "Ovaj pre tebe pristao je da radi za 150 evra, a za koliku bi ti platu radio?" To nije trgovina vec ucenjivanje. Kandidat zna da ako trazi vise od 150 evra nema nista od posla, a takodje zna da iza njega ima jos gomila njih koji cekaju razgovor (po tvom primeru jos 248).
To što si opisao je upravo tržište rada.
Ako niko od tih 250 ljudi neće da radi za 150 evra, poslodavac će morati da ponudi veću platu. Takođe, ako 249 ljudi neće da radi za manje od 800 evra, a samo jedan ponudi da radi za 160, taj će prvi da dobije posao. Klasično tržište rada - zakon ponude i potražnje.
Kad hoćeš da kupiš mobilni telefon, odeš na sajt i vidiš 20 radnji koje prodaju taj model telefona koji tebe zanima, jedni traže 400 evra, a oni najskuplji čak 650. Naravno da ćeš uvek gledati da kupiš telefon što jeftinije i kupićeš taj od 400 evra. Identičan princip važi i kada poslodavac traži radnika na tržištu, samo što kada se taj koncept izloži na taj način, mnogima se diže kosa na glavi.
Citat:
DrFill2Good:
E sad, ako ne pristane da radi za 100 evra onda je lencuga i lezilebovic jer uvek ima neko ko ce da pristane i za manje od 100e. I to zoves trzistem? Meni to lici na priliku da gazda kupi roba za sitne pare.
Ako je alternativa tome da ne radi nigde, onda jeste lezilebović.
Neko ko nema posla, a ne može da nađe posao za platu koju on smatra da je adekvatna za njega onda ima samo nekoliko opcija:
1. Da poradi na sebi i sopstvenim kvalifikacijama
2. Da se prekvalifikuje za neki drugi posao
3. Da potraži taj isti posao u drugom mestu
4. Da potraži taj isti posao u drugoj državi
Ako ne radi ništa od toga i samo čeka da mu posao kakav je zamislio padne sa neba, onda je to klasična lenština.
[ Boris Tadić @ 01.11.2011. 00:35 ] @
Citat:
Ne može to da se objasni komunistima. S jedne strane im smeta što neurohirurg ima 600 spram 200 čistačice, pa onda treba svako da ima bar 600, pa ne znam koliko onda treba da ima taj hirurg, verovatno bar 3000, pa treba i milion nezaposlenih da se zaposli i da oni što su zaposleni imaju bar 500-600€. Samo se bojim da nam fali 10 puta jača privreda i ekonomija za tako nešto.
'ajde dok nisam postao Marsovac, da napišem još nešto.
Pa naravno da hirurg u Srbiji danas treba da ima bar 3000€ mesečno. Dobro jutro, Kolumbo.
Po tvome bi to što je najmanje 4 života položeno da bi neki potomak hirurg usavršio svoje znanje do ljudskog psiho-fizičkog maksimuma trebalo po svaku cenu poistovetiti sa debilskim poslom za bivše zatvorenike, jer eto tako tržište diktira i poslom se naziva i jedno i drugo. Ili ne ?
Šta je tačno problem sa 10 puta jačom privredom i ekonomijom ?
Možda to što školovani ljudi ne vide tržište isključivo kao idealnu šansu da prodaju muda za bubrege trenutno slabije informisanima od sebe ili što pismeni ne vide dugoročnu perspektivu u presipanju iz šupljeg u prazno, u kupovini za manje i prodavanju za veće pare, u mućenju jednih te istih *ovana dok im ruke ne otpadnu(dokle god ker ima za šta da ujede) ?
Ozbiljno tržište ničega 100% legalnog ne postoji ukoliko zaposleni razmišljaju da li će sutra jesti od svoje legalne plate. Postoje samo privredni prdeži tu i tamo i palanački mentalitet koji od palanačke kišne gliste pravi bengalskog tigra, sve u nadi da će fascinacija odbiti i omalovažiti bilo kakvu dublju analizu.
Ja ne znam koje vi bunike jedete, pa ne možete da se zasitite nikako... Ne menja pravna formulacija suštinu stvari, da bi sad svaka budala nazivala svoje ponašanje i "poslovanje" tržišnim, samo zato što ga domaći zakoni ne poklapaju u istoj meri kao što bi ga oni u razvijenom svetu poklapali.
Na te vaše gramatičke fore može onda i ubica da kaže da posluje po zakonu ponude i potražnje... I psihopata što seče ljude nožem da kaže: "Eto, došlo mi, tržišno sam vaspitan na tradicionalan način, pa malo tako kad mi dune ja obrađujem zahteve za korekcije tržišta radne snage u realnom vremenu... I to bez PDV-a! Svaka treća korekcija gratis! Sve isto kao u razvijenom inostranstvu."
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 01.11.2011. u 01:53 GMT+1]
[ ventura @ 01.11.2011. 00:52 ] @
Citat:
Boris Tadić:
Pa naravno da hirurg u Srbiji danas treba da ima bar 3000€ mesečno. Dobro jutro, Kolumbo.
A odakle će mu se isplatiti tolika plata? Odakle pare?
Ne možeš da imaš bednu ekonomiju i bedne prihode od poreza, a da sa druge strane trošiš široko kao neke razvijene zemlje.
Moje mišljenje je da hirurg u Srbiji zaslužuje da ima platu 3000 evra mesečno, ali trenutna ekonomska situacija je takva da to nije realno. Ne može da postoji toliki disparitet između prosečne plate i plate jednog lekara (odnosno svih budžetskih korisnika), jer oni te plate primaju urpavo od poreza koji se ubiraju od svih zaposlenih.
Primera radi u Engleskoj prosečne godišnje plate su ovakve (link):
Health Professional, 50.000 funti
Engineering Proffesional, 35.000 funti
Administrative Worker, 17.000 funti
Dakle odnosi plata u odnosu na nekog običnog administrativnog radnika su:
Lekar 1:3
Inženjer 1:2
Kod nas je plata za nekog običnog administrativnog radnika da kažemo 300-350 evra, po odnosima iz Engleske inženjer bi imao 600-700 evra, a lekar 900-1050 evra, što otprilike i jeste realno tako u Srbiji.
Da bi lekar imao veću platu, taj administrativni radnik koji predstavlja neki prosek, on mora da ima veću platu, samim tim se stvara uslov da ima odakle da se da i veća plata tom lekaru. Ko što ti ne možeš da potrošiš više nego što imaš u novčaniku, tako ni lekar ne može da dobije više nego što ima u budžetu.
[ Boris Tadić @ 01.11.2011. 00:59 ] @
Citat:
Ko što ti ne možeš da potrošiš više nego što imaš u novčaniku, tako ni lekar ne može da dobije više nego što ima u budžetu.
Upravo o tome se piše sve vreme. Digni platu ovom klošaru sa 200 na 250 evra, on će imati da jede "kao čovek" i biće 100 puta zadovoljniji i orniji za rad i svima ukupno će biti bolje, jer sa 200 on mora da se stiska 100 puta u toku meseca i da broji zalogaje. Sa manje briga i pritisaka, sutra će ti razviti posao još više nego danas i dati razloga da mu digneš još za novih 50 evra. Nije to komunizam, ali ako nije optimizam onda ne znam šta je. Ako ćemo svi gledati gde možemo koga da uštinemo i koliko, a da nas zakon ne "za*ebe", onda bolje odmah da se kolektivno samoubijemo, jer će na kraju raditi samo piljari i autoprevoznici. Stvarno je dotle došlo.
p.s. Tek tada ako ne valja, sa platom od koje može da sastavi 1. i 1.(i duže sit i bez neplaćenih računa), onda je idiot i treba ga oterati u 10 qraca. Do tada, svaka rasprava je nepotrebna. Pravna formulacija ne menja suštinu stvari.
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 01.11.2011. u 02:09 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2011. 01:17 ] @
Margaret Tacer je davno rekla vrlo pametnu stvar - problem sa socijalizmom je sto pre ili kasnije ostanes bez tudjeg novca :-)
Tako i ovde, na ovoj temi, licitacije kolika bi plata trebala da bude... hirurg, 3000 EUR, prosecna plata, 600 EUR.... ovo ono...
Jedini problem sa tim licitacijama je sto se licitira sa tudjim parama (poslodavaca). Ove cifre su toliki SF za trenutnu ekonomsku snagu RS, da bi neka nova eventualna socijalisticka vlast ostala bez tudjih para u roku od jednog kvaratala :-)
[ ventura @ 01.11.2011. 01:27 ] @
Citat:
Boris Tadić: Upravo o tome se piše sve vreme. Digni platu ovom klošaru sa 200 na 250 evra, on će imati da jede "kao čovek" i biće 100 puta zadovoljniji i orniji za rad i svima ukupno će biti bolje, jer sa 200 on mora da se stiska 100 puta u toku meseca i da broji zalogaje.
Postoji jedan minimum ispod koga ne možeš da ideš. To je minimum gde ako mu daš manje on bi umro od gladi, i niko normalan ne bi pristao da radi za manje od neke količine novca. Za sada je u Srbiji taj minimum nekih 15.000 dinara jer ćeš jako teško naći nekoga bilo gde u Srbiji da ti radi za manje pare.
E sada, sve što je preko tih 150 evra je relativno. Taj što ima 250 evra on jede salamu podrigušu... Da mu daš 600 evra umesto podriguše ješće pršut, ali opet neće biti ništa specijalno zadovoljan... I to je ljudska priroda, i to je odlično. Zbog toga se i razlikujemo od čimpanzi i ostalih životinja, zbog toga što uvek želimo više i nikad se ne zadovoljavamo trenutnim.
Sa druge strane dignuti nekome platu sa 200 na 250 evra, ili čak na 600 evra nije tek tako lako. Taj neko mora da stvori ekvivalentu vrednost, jer bez toga stvaraš samo inflaciju.
Kada bi Srbija bila neko ostrvo odsečeno od svega, kada ne bi mogao da uvezeš apsolutno ništa u državu već stanovnici moraju da se zadovolje samo resursima i proizvodima koji se proizvede isključivo u Srbiji, ti bi onda mogao da diktiraš plate kako hoćeš jer je to onda zatvoren sistem. Takvo nešto smo imali za vreme Tita, ali čim je sistem krenuo da se otvara, i čim je narod poželeo levisice umesto novopazarki sve je otišlo u q jer je takav sistem neodrživ u tom slučaju.
[ HeYoo @ 01.11.2011. 01:45 ] @
Citat:
Margaret Tacer je davno rekla vrlo pametnu stvar - problem sa socijalizmom je sto pre ili kasnije ostanes bez tudjeg novca :-)
To nije problem socijalizma, vec nekonkurentnost u odnosu na surovije kapitalisticka trzista gde te norme ne vaze.
Upravo kao sto sad vazi da je jeftinij proizvod iz zemlje gde je normalno da rade desetogodisnjaci ili gde radno vreme premasuje 12h..
[ Braksi @ 01.11.2011. 07:52 ] @
na zloupotrebu tudjeg novca nisu vise imuni ni na zapadu. Bas kao sto su nekad novac iz budzeta kom. rukovodioci slali gubitasima da ih odrze tako danas spasavaju banke. Banke igraju na too big too fail kartu, ali to su i komunisti govorili npr: bolje da odrzimo velikog gubitasa nego da oteramo 10,000 na ulicu. Tako se malo pomalo cela privreda, cast izuzecima, preselila u gubitase pa je sistem puko jer kaogod je nemoguce povuci sebe za kosu da bi poskocio tako je nemoguce i sam sebi pozajmiti novac da vratis dug.
Sto se tice naseg neurohirurga nemojte nista da brinete. Mala plata smanjice broj neurohirurga na trzistu. Medjutim moze se desiti i sledece. Zamislite da nasa drzava godisnje izbaci 5 neurohirurga, a trebaju nam i mozemo da platimo samo 2 ? Naravno, visak neurohirurga oborice im vrednost na trzistu rada. Sad neki klinac koji je upisao medicinu vidi to i kaze "pa ne isplati se biti neurohirurg za tu platu" i tako za 10g nasa zemlja vise ne proizvodi neurohirurge. Cena im raste i tako u krug...
[ MyWay @ 01.11.2011. 10:20 ] @
Citat:
HeYoo: To nije problem socijalizma, vec nekonkurentnost u odnosu na surovije kapitalisticka trzista gde te norme ne vaze.
Upravo kao sto sad vazi da je jeftinij proizvod iz zemlje gde je normalno da rade desetogodisnjaci ili gde radno vreme premasuje 12h..
... i gde su ljudi zadovoljni platom od nekoliko ili nekoliko desetin USD, žive u krajnje nehumanim i prenaseljenim područjima.
Sa ekonomske tačke gledišta takav način je daleko dominantniji u odnosu na evroamerički kapitalizam, u istoj onoj meri koliko je evroamerički kapitalizam bio dominantiji u odnosu na socijalizam.
Citat:
Braksi: na zloupotrebu tudjeg novca nisu vise imuni ni na zapadu. Bas kao sto su nekad novac iz budzeta kom. rukovodioci slali gubitasima da ih odrze tako danas spasavaju banke. Banke igraju na too big too fail kartu, ali to su i komunisti govorili npr: bolje da odrzimo velikog gubitasa nego da oteramo 10,000 na ulicu. Tako se malo pomalo cela privreda, cast izuzecima, preselila u gubitase pa je sistem puko jer kaogod je nemoguce povuci sebe za kosu da bi poskocio tako je nemoguce i sam sebi pozajmiti novac da vratis dug
Upravo smo svedoci te istine - prvo američka a zatim i kriza u EU nam ukazuje na masovnu zloupotrebu tuđeg i nepostojećeg novca, spasavanja gubitaša bilo da je u pitanju firma, banka ili država. I biće toga još više u narednom periodu - nije samo kriza u PIIGS pokazatelj toga, već i vesti tipa one da su Nemci iznenada pronašli zaturenih 55 milijardi ojra, ko još u to veruje svaka mu čast. Ko ne veruje nek konvertuje ojre u švajcarce ili poluge :-)
[ p3j4 @ 01.11.2011. 10:34 ] @
Citat:
HeYoo: To nije problem socijalizma, vec nekonkurentnost u odnosu na surovije kapitalisticka trzista gde te norme ne vaze.
ali ti kao kupac, imaš mogućnost izbora da ne kupiš robu koju prave ti desetogodišnjaci.
i svaki put kada kupiš nešto kod kineza, ti svojom kupovinom pomažeš opstajanju takvog sistema, a to te čini saučesnikom, bilo da si ti toga svestan ili ne, iako si deklarativno gadljiv na taj sistem.
e vidiš, upravo je to vrsta licemerja koje je sveprisutno u društvu. svi bi da kupe jeftinije, a posle se zgražavaju što tamo rade deca koju izrabljuju!
[ MyWay @ 01.11.2011. 10:50 ] @
Citat:
p3j4: ali ti kao kupac, imaš mogućnost izbora da ne kupiš robu koju prave ti desetogodišnjaci.
i svaki put kada kupiš nešto kod kineza, ti svojom kupovinom pomažeš opstajanju takvog sistema, a to te čini saučesnikom, bilo da si ti toga svestan ili ne, iako si deklarativno gadljiv na taj sistem.
e vidiš, upravo je to vrsta licemerja koje je sveprisutno u društvu. svi bi da kupe jeftinije, a posle se zgražavaju što tamo rade deca koju izrabljuju!
Teško da kao kupac imaš izbor - ako si ikad kupio neku od Najki stvarčica vrlo verovatno si dao svoj doprinos opstajanju 'takvog sistema', jer, i sami Najkijevci na svom sajtu kažu:
Citat:
At the close of FY09, factories that Nike contracted with employed 823,026 workers, nearly 7 percent more than in FY06. Nearly 60 percent of that work force is in North Asia, 31 percent in South Asia and nearly 50 percent work in footwear.
Hajde da ne budemo svi licemerni kako kažeš, daj da pobacamo njihove stvari iz kuće. Ok, i šta da kupimo? Adidas? Pa to je manje-više ista priča.
Budimo stoga dosledni do kraja, ne kupujmo sportsku opremu jer nju u ogromnom delu prave multinacionalni izrabljivači i mi ih stimulišemo svojim licermerjem. Nosimo domaće cipele umesto stranih patika.
Ček, pa to prave naši radnici na minimalcu, bez PIO doprinosa?? E jbga..
[ p3j4 @ 01.11.2011. 11:18 ] @
iznenadio bi se kad bi ti rekao da imaš jako kvalitetnih domaćih proizvođača obuće, i garderobe, ali ne radi se o tome ovde jer čini mi se da ti tražiš izgovore, a ne odgovore.
btw, pričamo o angažovanju i izrabljanju dece, pa čak i da kupiš te nike ili adidas patike proizvedene u aziji šanse da su u to uključena deca su mnogo manje nego da je u pitanj neki no name proizvođač patika ili neke druge robe. jer velike kompanije znaju da je to jako loše za PR pa će se truditi da izbegnu zapošljavanje dece.
uostalom, znaš li da je u US zbog toga što su kupci izabrali da ne kupuju monsatovo mleko sa hormonom i umesto toga organsko, taj projekat propao, jer su trgovci prestali da ga poručuju pošto se slabo prodavalo. tako da, jako teško možeš negirati i umanjiti značaj našeg izbora prilikom kupovine. mi te izbore činimo svakodnevno, niko nas ne tera na to, samo ne treba onda da se zgražavamo što negde rade deca, jer možda mi našom kupovinom upravo doprinosimo tome. pa ako se već toliko brinete za prava siromašnih i obespravljenih, možda biste za početak mogli da se raspitate gde i šta kupujete. od toga bi te kategorije stanovništva možda imale neke koristi. ovako od kvazibrige i palamuđenja po forumima garantovano nemaju ništa.
[ ventura @ 01.11.2011. 11:26 ] @
Citat:
MyWay:
Teško da kao kupac imaš izbor - ako si ikad kupio neku od Najki stvarčica vrlo verovatno si dao svoj doprinos opstajanju 'takvog sistema', jer, i sami Najkijevci na svom sajtu kažu:
Naravno da imaš izbor - nemoj da kupuješ Nike stvari!
Ako ti se ne sviđa domaće možeš da kupiš Hugo Boss koji se proizvodi u Nemačkoj, ili od gomile Italijanskih proizvođača...
Uvek ima izbora.. Samo što je taj Nike duplo jeftiniji od Hugo Bossa, a nekad i desetostruko jeftiniji od nekih Italijanskih proizvođača, pa onda kao nemaš izbora... Izbor uvek postoji, al ako nećeš da ti deca prave cipele, to onda košta..
[ Isak666 @ 01.11.2011. 11:28 ] @
@p3j4
+1
Istine radi, ta borba protiv ugnjetenih po svetu bila bi prilicno skuplja nego trenutno prihvatanje.
Isto kao i borba protiv zlih proizvodjaca hrane koji truju populaciju aditivima, pa kad se udje u neku bio prodavnicu, skontaju da ni to nece biti jeftino.
[ HeYoo @ 01.11.2011. 12:00 ] @
Nije poenta u spasavanju ugnjetenih vec u pljuvanju socijalizma ne shvatajuci da je ono sto mnogi ovde smatraju kapitalizmom za zutace cist socijalizam i "trosenje tudjih para". Sad je pitanje da li nam se u ideologiju uklapa da su ljudi ljudi ili da su ljudi resurs u najprimitivnijem obliku. Da li treba ici putem humanizacije ili dehumanizacije u cilju povecanja produktivnosti jer uvek se moze jos malo ustinuti.
[ Isak666 @ 01.11.2011. 12:06 ] @
Iz pozicije potrosaca ce ti u svakoj situaciji biti isto - da li ces platiti malo vise sledeci neke svoje principe ili ne.
[ dejanet @ 01.11.2011. 12:23 ] @
Citat:
HeYoo: Nije poenta u spasavanju ugnjetenih vec u pljuvanju socijalizma ne shvatajuci da je ono sto mnogi ovde smatraju kapitalizmom za zutace cist socijalizam i "trosenje tudjih para".
Da, dodao bi da je poimanje 'liberalnog kaptializma' nase elite u kojem si drzavni neprijatelj ukoliko ti na granici nadju helikoptercic za decu od 40 evra ili ti naplate carinu za knjizicu sa Amazona, isto problematicno.
Sa druge strane, neko sa 'margine drustva', se nece zatrcati na ulici na nekog ko vozi kola od 150k evra, vec na onog koji nosi 2 kese vise iz prodavnice. To je u ljudskoj priprodi valjda..
[ Boris Tadić @ 01.11.2011. 12:31 ] @
Srpski problemi su totalno izvan finansijskog i tržišnog okvira, jer ovde niti ima ozbiljnih para, niti ima ozbiljnog tržišta(osim heroina) i ne treba bukvalno ni 1 domaći €-cent da bi se srpsko tržište razvilo u trenutni SF, nego su svi problemi u glavama "privrednika".
Niko neće da radi sa tobom ništa ako ne može da te ucenjuje, sve i da si Supermen. Nikome ovde ne treba ni fabrika IKEA, ni Benetton, ni Mercedes, ni vazdušne turbine i ne znam šta, ako ne može da ti se ugradi negde tokom decenijske procedure izdavanja upotrebne dozvole, u izvode iz katastra, da ga dopišu u vlasnički list, u naknadu za priključenje na el. mrežu, ma podzemnu vodu kad bi mogao da ti naplati i bog da ga pogleda...
Ja ne znam da u Srbiji postoji 1 vlasnik ili 1 direktor bilo čega da na posao ide biciklom, pa makar mu posao bio na 300 metara od kuće. Nego je svako neka kosmička veličina, a 2 broja jedva sabere...
Na svakom koraku priučeni poltroni ubeđuju koga stignu da Srbi moraju imati svetske cene po svaku cenu, ali svetske plate ni po koju cenu.
Ili neko otvori mesaru i 5 godina ne menja pokvareni klima uređaj od 200 evra, od koga mu smrdi lokal kao da drži ljudske leševe unutra, ali zato kupuje novi Audi 4.2, nosi telefon od 800 evra dok mu radnik tamo krade šnicle da bi imao deci da da šta da jedu. To nazvati tržištem može samo umno bolestan čovek, to je kriminal za koji još samo Srbi nisu napravili adekvatan zakon ili su ga napravili ali ga ne primenjuju, što je 10 puta gore.
Taj "ja gazda=vlasnik tvog života=ako ti se ne sviđa, idi" mentalitet je prosto neizlečiv bilo kojom uljudnom metodom i zato je mnogima prva stvar koja pada na "pamet" momentalno otimanje od jednih da bi bilo za druge, iako je taj način samo jedan od milion načina "preraspodele" i uopšte ne mora da znači da će ikada igde biti primenjen.
U redu, preživeće se nekako i sa 200 evra(pod uslovom da imaš svoj stan+prekovremeno+"polubelo" gde se ne ide direktno na tudu štetu) i doći će se do nekih 400, ali ako na kraju dana treba da razmišljaš da li ćeš npr. na vađenju krajnika da zaradiš sepsu zato što se neki Bidža iz Svilajnca "ugradio" 20% u kineske neproverene špriceve i igle umesto dosadašnjih austrijskih i japanskih, na 150 mesta atestiranih i decenijama poznatog visokog kvaliteta, i to sve bez ikakvih pravnih posledica po njega, onda zaista u državi Srbiji nema nikakvog razloga uopšte pomišljati o bilo kakvom legalnom poslu i moralu bilo kog oblika.
Ili kada odeš u ovlašćeni Porsche servis pa ti naplate kočiono ulje koje nisu promenili i tečnost za stakla koju si pre dolaska napunio do vrha. Sve kao malo po malo, a na računu 100 evra više nego prošli put. Pa to je 1 rezervoar goriva na 1 automobil u servisu. I niko nikada za to da odgovara, jer "nezavisnoj" komisiji AMSS i svakoj mogućoj inspekciji verovatno počinje novo takmičenje u pasijansu i fliperu, pa nemaju ljudi vremena za te i takve trivijalnosti.
Ili kada se kurs diže i spušta preko noći za 5 dinara, a upliva/izlaza novca u državu/iz države tih dana nema sve ukupno ni za 1 pošten helikopter.
Ili što saobraćajni policajac ne sme da pogleda, kamoli da zaustavi automobil skuplji od 30k€, ma koliko se brzo kretao kroz bilo koju traku i bilo koji semafor.
Ili što je pun grad imbecila sa po 20 pravosnažnih presuda za ista krivična dela, koji eto tako šetkaju opušteno...
Ili kada ti ne odgovara da plaćaš obaveznu pretplatu za fiksni telefon, jer ga ne koristiš, iako oni samo kliknu na DISABLE u programu i tebi tamo prekinu brojač impulsa, ti za neki budući desni klik->ENABLE plaćaš kao da ponovo uvodiš ceo priključak ispočetka, oko 150 evra. Dobro je da nisu izmislili da čupaju i kablove iz zidova, pa da si u obavezi da porušiš pola kuće zbog njihovih mesečnih 500 dinara.
Ima još milijardu drugih primera totalne bahatosti pri bilo kakvoj naznaci autoriteta. Tradicionalno šampionski. Višegodišnje iskustvo, tim stručnjaka.
[ ventura @ 01.11.2011. 12:40 ] @
@Boris Tadić:
Sa tobom ne vredi diskutovati, jer iz tvojih postova se daju zaključiti samo dve stvari:
a) da si jedan nezreo klinac koji ne zna gde je šupalj
b) da si psihički labilna osoba koja baš i nije pri čistoj pameti
U svakom slučaju ne zavređuješ odgovor.
[ bakara @ 01.11.2011. 12:47 ] @
@Boris Tadić
jel ti radis nesto?
[ Braksi @ 01.11.2011. 12:48 ] @
Citat:
kakva je tek ovo demagogija. I bar da je tacan podatak pa da se svi bacimo na samopreispitivanje i moralne vrednosti zapada koji je sasvim sigurno truo.
To je vec legendarna teza o izrabljivanju dece. Ne kazem mozda je toga i bilo i ima, ali 100% sam siguran da su tu decu i sami njihovi roditelji bacili na izrabljivanje jer se i oni negde izrabljuju. Sta je resenje tih bednika ? Da povuku decu pa da onda oni rade njihov posao, a ko ce onda njihov. Ili da oteraju pokvarene koloniste ? Na kraju, sto cuti njihova vlada ? Ta drustva su uostalom veoma zaostala, kakva su u Evropi bila pre 200 pa i vise godina. A onda je i u Evropi bilo tako. Decak cim je mogao da drzi plug isao je sa ocem i dedom na njivu, devojcicu su udavali cim dobije prvu menstruaciju jer je trebalo radjati nove kovace, orace, ratnike... Nije tu bilo puno emocija. Tako se odrasta, tako jedan narod sazreva i postaje veliki (a onda sledi dekadencija i rasulo).
Neko rece kupujmo domace. Da, ali gde ehe ? Evo ja hocu da kupim sve italijansko, a sve je pravljeno "u Kini". Ostaje mi samo da idem bos kao Gandi.
[ Boris Tadić @ 01.11.2011. 13:14 ] @
@ventura,
kada bih svodio svaku raspravu na lični nivo, bio bih nekulturan daleko pre nego komunista, labilni neradnik i šta sve ne.
Što se tebe tiče, odavno sam uspeo da se pomirim sa tim da gluplji od mene može imati stostruko više novca i da siromašniji od mene može biti stostruko pametniji.
Brži i temeljniji način za saznavanje tuđeg viđenja i mišljenja, o nečemu što se svakoga tiče svakodnevno, od ovoga ne postoji. Ako nemaš šta da odgovoriš u duhu teme, ti bolje odgovaraj na neku drugu, jer od mene ovde više nećeš dobiti povratnu reakciju.
[ p3j4 @ 01.11.2011. 13:48 ] @
@Isak
upravo. što bi rekli - put your money where your mouth is.
ovako opleteš po poslodavcima i sistemu koji izrabljuje decu, a onda odeš i kupiš cipele iz dečjeg sweatshop-a.
al sve i da hoćeš, nije ni to lako izbeći - izbora nema. vidiš da u italiji nigde nema da se kupi talijanska roba :)
[ ventura @ 01.11.2011. 14:08 ] @
Citat:
Braksi:
Neko rece kupujmo domace. Da, ali gde ehe ? Evo ja hocu da kupim sve italijansko, a sve je pravljeno "u Kini". Ostaje mi samo da idem bos kao Gandi.
Ima i Italijanskih brendova koji proizvode u Kini, ali ne moraš ti takve da kupuješ... Prvi mi pada na pamet Ferragamo koji ima proizvodnju isključivo u Italiji... E sad, on je verovatno bar duplo skuplji od nekog drugog sličnog branda koji proizvodi u Kini/Maleziji/Tajvanu, ali šta ćeš, ako hoćeš da svojim novčanikom pokažeš kako treba da se tretiraju radnici, onda to treba i da platiš..
[ Braksi @ 01.11.2011. 14:32 ] @
to je kao da kazes obicnom Englezu sto ne kupuje Bentley ili R&R.
[ ventura @ 01.11.2011. 15:16 ] @
Citat:
Braksi: to je kao da kazes obicnom Englezu sto ne kupuje Bentley ili R&R.
Jebga, običan čovek nikad nije mario za to ko mu pravi cipele, pa je vremenom kompletna proizvodnja otišča u Kinu.. Sad kad je postalo moderno brinuti o takvim stvarima, oni koji su ostali kod kuće su daleko skuplji od Kineza...
Izbora ima svakako, ali naravno da je skuplji od Kineske robe, i to je uostalom i razlog zašto se proizvodnja seli u Kinu.
[ MyWay @ 01.11.2011. 17:02 ] @
Citat:
p3j4: iznenadio bi se kad bi ti rekao da imaš jako kvalitetnih domaćih proizvođača obuće, i garderobe, ali ne radi se o tome ovde jer čini mi se da ti tražiš izgovore, a ne odgovore.
ne bih se iznenadio, jer, i sam kupujum deci većim delom proizvode domaćih proizvođača jer su bolji ili jeftiniji od većine inostranih konkurenata zastupljenih na domaćem tržištu. Ali nije o tome reč, spominjao sam Najki i Adidas (Puma, itd) imamo li mi domaćeg proizvođača kvalitetne sportske obuće??
Citat:
p3j4: btw, pričamo o angažovanju i izrabljanju dece, pa čak i da kupiš te nike ili adidas patike proizvedene u aziji šanse da su u to uključena deca su mnogo manje nego da je u pitanj neki no name proizvođač patika ili neke druge robe. jer velike kompanije znaju da je to jako loše za PR pa će se truditi da izbegnu zapošljavanje dece.
Ovaj, tu bi se ti iznenadio. Ili već znaš? Pa koliko je bilo afera pa su eto, eto, priznali da je bilo slučajeva i eto sad im je krivo i neće više nikad... majke im.. I verujem da više deca ne rade za njih. Sad su našli kooperante kod kojih ne rade deca, već samo odrasli.. nekih minimalnih 12 sati 7 dana u nedelji
Citat:
p3j4: uostalom, znaš li da je u US zbog toga što su kupci izabrali da ne kupuju monsatovo mleko sa hormonom i umesto toga organsko, taj projekat propao, jer su trgovci prestali da ga poručuju pošto se slabo prodavalo. tako da, jako teško možeš negirati i umanjiti značaj našeg izbora prilikom kupovine
Ima zanimljiv dokumentarac na temu 'pobede' protiv Monsanta & co: http://www.imdb.com/title/tt1286537/
Preporučujem svima da ga pogledaju - ako nema na netu ima na HBO OD (periodično)
Ja imam mašinski fakultet i govorim engleski odlično, italijanski dobro i nemački pasivno znanje. Znam neke inženjerske programe i položen ispit iz BZNR-a i ne mogu da nađem posao ni u Srbiji ni u inostranstvu!Do duše nemam malo godina imam iskustvo, ali to iskustvo njima nije dovoljno. I žena i ja smo ne zaposleni imamo dvoje male dece. Šta nam drugo ostaje nego tezga na pijaci. Ma da nije lako naći dobru tezgu na pijaci.
(Era, 1. novembar 2011 11:52)
Da sam u situaciji kao ovaj čovek, mene lično bi bila sramota da kažem da sam mašinski inženjer i da "znam neke inženjerske programe".
Jel ovaj čovek ima kalendar u kući? Ako bar ne zna koja je godina, može valjda da zna koja je decenija u pitanju ili bar koji vek... Danas u 2011 godini mašinski inženjer kaže da zna "neke" programe, i kuka kako je nezaposlen i ne može da nađe posao? WTF šta on očekuje? Da nađe posao gde će da dobije tablu za crtanje sve sa lenjirima i rapidografima?
[ Braksi @ 01.11.2011. 20:51 ] @
paaa dobro, nece valjda sad da pise CV na komentaru za B92. Od komentara meni je ovaj najjaci:
Citat:
Kad se vrati Šešelj izbićemo na prvo mesto!
[ ventura @ 01.11.2011. 20:56 ] @
Ne mora da piše CV, ali ta izjava "znam neke tamo programe..." to je sramotno, ne znam šta drugo da kažem.
Tužno je da mašinski inženjer danas mora uopšte da napomene da je profesor doktor za rad u konkretno nekom softveru, to se valjda podrazumeva, samo je pitanje na kom softveru si se specijalizovao i to je ono što treba da stoji u CVu.
I onda takav lik nezaposlen, i onda takav lik komentariše kako je on eto inženjer a radi za crkavicu od 200 evra, kako nema posla u Srbiji, i kako su sve gazde lopovi...
[ p3j4 @ 01.11.2011. 20:57 ] @
@MyWay
dobro, verovatno kvalitetne kopačke ne možeš da kupiš od domaćeg proizvođača, ili nekog drugog osim marki adidas/nike, ali nije to sad bitno.
suština onoga što sam ja pisao i zbog čega sam se uključio u temu je da istaknem kako svako od nas izborom koji je svakodnevno ispred nas, može učiniti razliku.
slučaj mleka dobijenog od krava pucanim monsantovim hormonima zbog većeg prinosa je to dokazao.
a što se tiče dokumentarca, gledao sam ga pre dve godine, kao i još neke, i najznačajniji momenat je kada farmer koji ima farmu GM pilića u jednom trenutku kaže - "šta god tržište bude tražilo, mi ćemo proizvesti", naravno misleći da kada se bude tražila isključivo negenetski modifikovana hrana oni će to i proizvesti. od kupaca i njihovih izbora mnogo toga zavisi.
ali čak i da se desi neki apokaliptični scenario po kome ne može da se nađe i kupi ništa drugo sem monsantove GM hrane, uvek će se naći neko rešenje :)
evo npr. pogledajte šta rade ovi momci i kako se ljudi svojim entuzijazmom i akcijom bore protiv siromaštva i u urbanim uslovima uzgajaju zdravu organsku hranu:
[ MyWay @ 01.11.2011. 21:34 ] @
Citat:
ventura: Ne mora da piše CV, ali ta izjava "znam neke tamo programe..." to je sramotno, ne znam šta drugo da kažem.
Jeste to glupo ali, kako @Braksi reče, to je samo komentar na B92. Ono što meni više upada u oči je to što se hvali znanjem jezika a ni srpski ne ume valjano da piše..
@p3j4: zaista je sjajno šta ti ljudi rade, ali ne verujem da se ta ideja može omasoviti. Ne samo što bi to opstruirala neka korporacija čiji bi interesi bili ugroženi, nego što za kvalitetnu ideju trebaju kvalitetni ljudi koji bi je sproveli, a raja je u većini slučaja - raja.. kad smo već kod raje, u onom filmu o kom govorimo (Food Inc.) je prikazana i latino familija (minimal wage ekipa), koja u supermarketu merka voće ali im je preskupo (kako kažu) i idu da klopaju fast food za dolar i nešto.
Otac, majka i dve ćerke - njihov život je GM, plastika, hemija. Tuga. Nemaju ni za hranu iz supermarketa, kamoli za organsku.
[ BluesRocker @ 01.11.2011. 22:09 ] @
@p3j4, @MyWay
Kod nas se proizvodi sportska oprema NAAI (nadam se da ovo neće biti shvaćeno kao reklama) i dosta naših klubova je koristi tako da pretpostavljam da nije loša. http://www.naai.rs/refer.htm
Edit: izgleda da ipak ne prave kopačke.
[ Braksi @ 01.11.2011. 22:30 ] @
ljudi privreda nasa srpska je URNISANA. Znamo svi koliko i kako i sto se sad cudimo da nista ne funkcionise i da su svi prsli od radnika pred otkazom pa do poslodavaca koji muku muce sa poslovima, naplatom idr.
Politicari su nam NULE i najodgovorniji za ovakvo stanje i od njih idu te price i optuzbe o Srbima lenjim radnicima, o Srbima losim gazdama, sve je to lose jedino su oni idealni. Ne znam samo koji su im to rezultati, a oni su jedini u drzavi koje svi hrane i za koje mora da ima.
[ p3j4 @ 01.11.2011. 23:37 ] @
^^ nisam znao za tu domaću kompaniju, a kopačke sam naveo onako bezveze :) ipak, to je samo jedan u moru artikala koji ne može da se nađe, ali zato postoji ogroman broj koji može, tako da ono što sam gore pisao i dalje stoji.
Citat:
MyWay: @p3j4: zaista je sjajno šta ti ljudi rade, ali ne verujem da se ta ideja može omasoviti. Ne samo što bi to opstruirala neka korporacija čiji bi interesi bili ugroženi, nego što za kvalitetnu ideju trebaju kvalitetni ljudi koji bi je sproveli, a raja je u većini slučaja - raja.. kad smo već kod raje, u onom filmu o kom govorimo (Food Inc.) je prikazana i latino familija (minimal wage ekipa), koja u supermarketu merka voće ali im je preskupo (kako kažu) i idu da klopaju fast food za dolar i nešto.
Otac, majka i dve ćerke - njihov život je GM, plastika, hemija. Tuga. Nemaju ni za hranu iz supermarketa, kamoli za organsku.
ne znam šta da ti kažem... meni je žao tih ljudi, ali ipak svako ima slobodu, koja ide uz odgovornost, da radi sa svojim životom šta hoće. ako neko ne vidi izlaz iz situacije koju si naveo, šta mu ti možeš? otvoriti oči na silu? teško. i ti latinosi su doneli odluku da žive tako kako žive. niko ih na to nije naterao. izbor je njihov. možda surovo zvuči, ali tako je. alternative uvek ima ako se želi izbeći GM hrana - mogu se preseliti na selo, ili čak gajiti zdravu hranu u gradu, što momci sa snimka i pokazuju, ali opet, ako neko ni u tome ne vidi izlaz, ili mu to nije prioritet, džaba mu pričati dalje. taj je previše statičan ili nezainteresovan za svoju sudbinu i rešavanje sopstvenih problema. šta se tu može.
evo primera takve nezainteresovanosti... imam prijatelja koji ima neko parče zemlje u malom mestu, i već više od mesec dana bukvalno moli jednog meštanina da mu to uzore. naravno uslugu će platiti kešom. juče sam ga video i reče mi da posao još nije urađen. da stvar bude gora, lik koji treba da mu uzore zemlju je jedan od dvojice koji imaju traktor, a pritom ima nezaposlenu ženu, šestoro dece i trošnu kuću. podovi u kući su od zemlje. sirotinja. sve to je i razlog zašto je baš njega hteo da angažuje da mu to uradi, a ne onog drugog. računa pare su potrebnije njemu, ali lik stalno ima neke izgovore i totalno je nezainteresovan da zaradi novac :( i šta sad? je l treba da mu zavrne uši i natera ga da zaradi pare za svoju porodicu i obezbedi im više od onoga što imaju? ili da mu ih jednostavno pokloni?
[ DrFill2Good @ 02.11.2011. 00:22 ] @
Citat:
Na kraju ostaje jedini zaključak – da našim gazdama nisu dovoljno dobri obrazovani stručnjaci koji su posao uspeli da nađu na Zapadu i u najrazvijenijim privredama sveta. Možda bi gazde ove ljude što su se razbežali širom sveta i primili na posao, ali samo da su hteli da rada za 400 evra mesečno.
Lako je tudjim q*cem gloginje mlatiti, pricati fraze o usavrsavanju, menjanju gradova i drzava, kukati kako eto radnici oce i godisnji odmor i slobodne dane, tra-la-la ...
Mozda treba ici obrnutom logikom - kada je srpski radnik toliko los, sto "gazde" ne pokusaju da promene zemlju i iskoriste svoje "sposobnosti" negde na zapadu gde su trzisni uslovi mnogo bolji nego ovde, a ne da se ovako pate i gube vreme sa lenjim lezilebovicima ... Pa da vidimo koliko dugo bi tamo bili "gazde".
Srbija jeste leglo nesposobnih, lenjih i neobrazovanih ljudi ali ruku na srce ako iz zemlje odlazi bas toliki procenat tih obrazovanih i sposobnih onda nije sve u redu ni sa poslodavcima i sire, samom sredinom.
Jedna stvar je cinjenica: u Srbiji ces retko, retko kada naici na poslodavca koji ce prepoznati i priznati trud, napore i zelju za usavrsavanjem kod zaposlenog. Isto onoliko retko koliko ces naci zaposlenog koji bi da grize za sve to. Jbg, voleo bih i ja da sad dodjem i nekome uzmem da solim pamet kako samo treba da se pegla bez konca i kraja, a rezultati ce doci sami (povisica, novi bolji/zanimljiviji posao, itd.) ali u slucaju Srbije u 99% slucajeva to su gluposti. Jednostavno, nakon nekog perioda angazovanja radnik mora biti osetno stimulisan da krene u novi takav ciklus i to u Srbiji gotovo da ne postoji. Iz ovog ili onog razloga ali ne postoji. Takav nacin rada ce ubiti motivaciju i kod najvrednijeg i najperspektivnijeg zaposlenog. I taj zaposleni ce zapaliti (u krajnjem - u inostranstvo) cim namirise sredinu sa drugacijom, normalnijom poslovnom klimom, a tu klimu ce ili sam osetiti ili ce mu je opisati neko ko je ranije otisao da radi u normalnijoj sredini, itd.
Rinse, repeat, i nakon decenija takve poslovne prakse dobijes talog od zaposlenih sa potpunim odsustvom rezona za aktivno angazovanje u sopstvenom poslu jer ma koliko on radio poslodavac ce ga isto tretirati i poslodavaca sa pomerenim shvatanjem da potpuno jednako treba placati i uopste motivisati sve radnike, bez razlike, jer svi oni nemaju pojma i samo gledaju da ga zjb. I onda su se lepo nasli na minimumu - nadjes radnika koji ce pristati da radi bilo sta ali minimalno sto moze, za minimalnu sumu novca i minimalne benefite - totalna suprotnost zdravoj poslovnoj praksi.
[Ovu poruku je menjao Devanagari dana 02.11.2011. u 03:57 GMT+1]
[ ventura @ 02.11.2011. 17:46 ] @
Citat:
DrFill2Good:
Mozda treba ici obrnutom logikom - kada je srpski radnik toliko los, sto "gazde" ne pokusaju da promene zemlju i iskoriste svoje "sposobnosti" negde na zapadu gde su trzisni uslovi mnogo bolji nego ovde, a ne da se ovako pate i gube vreme sa lenjim lezilebovicima ... Pa da vidimo koliko dugo bi tamo bili "gazde".
Na žalost po Srpsku ekonomiju, to masovno i rade.
[ MyWay @ 02.11.2011. 19:10 ] @
Može hint? Nešto ne mogu da ih se setim, poslodavaca koji su zatvorili posao u Srbiji i otvorili tamo gde ne moraju da vuku na grbači lenje i nesposobne radnike
[ ventura @ 02.11.2011. 19:14 ] @
Citat:
MyWay: Može hint? Nešto ne mogu da ih se setim, poslodavaca koji su zatvorili posao u Srbiji i otvorili tamo gde ne moraju da vuku na grbači lenje i nesposobne radnike
MK Komerc, 150 miliona + od IPO na Londonskoj berzi planiraju da dobiju oko 300 miliona evra, koje po izjavama Kostića planiraju uglavnom da ulože u Ukrajini.
Da ne bude zabune, on u Ukrajini ulaže u poljoprivredu... Da je do zemlje, naša ne smrdi, dobra je ko i Ukrajinska, tako da biće da je ipak nešto drugo u pitanju.
[ MyWay @ 02.11.2011. 20:41 ] @
Nije dobar primer - nije otišao na zapad kako kao što je @DrFill2Good rekao već, možda i goru zemlju kada govorimo o radnoj snazi i tržišnim uslovima.
To je kao da si mi dao primer Karića. Daj lepo primere firmi koji su napustili srpsko tržište i preselili biznis tamo gde radnici ne muče toliko svoje gazde a tržišni uslovi za poslovanje bolji. Ja nešto mislim da će opet da će opet da ispadne da su preselili samo u iste ili gore zemlje za biznis a ti me razuveri.
Što bi rekli u davnoj reklami agencije za promet nekretnina: 'Biznis, ali fer'. Kratko, ali dovoljno opisuje mentalitet biznismena u Srbiji od samog početka. Kao i činjenicu što nam je toliko pokojnih biznismena u vestima o sačekušama
[ ventura @ 02.11.2011. 21:02 ] @
@MyWay:
Gde ćeš bolji primer od toga gde ogromna Srpska firma poput MK Komerca koja je preko 80% svog poslovanja prebacila van Srbije.
Ne znam stvarno kakvi su Ukrajinski radnici i država, ali činjenica je da su oni svoj kapital izneli iz Srbije i plasirali u Ukrajini...
On je samo najzvučniji primer, ali postoji masa drugih, javnosti nepoznatih ljudi koji su prebacili svoje poslovanje van srbije.
[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2011. 21:11 ] @
@MyWay, a gde ti vidis bilo kakvu logiku u toj ideji? Svi se sele na istok i ostale "emerging markets"... sto bi koji djavo neki biznismen iz Srbije selio firmu na zapad (osim eventualno za inkorporaciju firme radi IPO-a kao u slucaju koji je Ventura pomenuo) gde je barijera za ulaz daleko veca, troskovi poslovanja veci i gde su trzista prilicno opsluzena i konkurencija ostra.
Nema nikakve poslovne logike, osim ako se tvoja firma ne bavi jako malim opsegom delatnosti za koje se "seoba na zapad" isplati (farmakologija, aerospace i sl... vrlo specificni segmenti gde je zapad primarno trziste zbog kupovne moci i postojanja potraznje za takvim stvarima, ili kupovina velikih zapadnih firmi koje su etablirane - za prvo i drugo verovatno i nema puno biznismena iz Srbije koji imaju nesto da ponude tamo, a za drugo treba imati prilicno velike pare - velike i za standarde dobrog dela bogatih ljudi u Srbiji)
Za proizvodnju vecine stvari, gradjevinu i sl... imas daleko bolja trzista i daleko vece sanse za uspeh. Ista prica i za trgovinu, sigurno ces se lakse probiti u nekoj Ukrajini nego u USA/UK/DE/... gde su trzista razvijena vec stotinama godina i imaju svoje mega-igrace.
Postoji jako puno zemalja sa daleko boljim stanjem na trzistu rada od Srbije koje ne spadaju u visoko razvijene (boljim trzistem rada za poslodavce - u smislu dostupnosti visoko kvalifikovane (ne-IT) radne snage po cenama koje su i dalje prilicno manje od cena u EU/USA/JP).
[ DrFill2Good @ 03.11.2011. 10:03 ] @
Podsecanja radi, MK komerc je "firma" koja je posle 5. oktobra pokupovala secerane po ceni od 1 euro u proseku, bez tendera ili aukcije, cisto na osnovu "borackih zasluga". Posto je iskoristila "trziste" i obrnula kapital, sada je taj kapital prebacen van drzave, na sigurnija podrucja. Slicne primere imali smo i 90-tih sa kiparskim firmama (nije li i Miskovic poslovao sa Kipra), a bice ih jos, shodno tome kako racun za bahatost u vodjenju ekonomije polako bude dolazio na naplatu.
Voleo bih neki primer gde se "sitna boranija" od gazdi odlucila da posao prebaci u inostranstvo zbog losih uslova poslovanja, nesto slicno tome kako su radnici odlazili da rade u inostranstvo zbog ovdasnjih malih plata i uslova rada. Takvih primera nema jer je Srbija meka za maksimalno ekspoatisanje tudjeg rada a granica bezobraznog odavno je premasena.
[ ventura @ 03.11.2011. 13:15 ] @
Citat:
DrFill2Good:
Podsecanja radi, MK komerc je "firma" koja je posle 5. oktobra pokupovala secerane po ceni od 1 euro u proseku, bez tendera ili aukcije, cisto na osnovu "borackih zasluga".
Cenim da je to jedna od lošijih Kostićevih poslovnih odluka... Da pristane na predlog nekog genijalca iz neke tamo PR agencije da se šećerane teatralno prodaju za po 1 evro, da se pokaže narodu koliko je to sve bilo upropašćeno i kako se sa tom prodajom kreće dalje... Ajde što taj PR moron nije imao mozga u glavi, ali što je Kostić pristao na to, naprosto me čudi..
Te tri šećerane koje je kupio za po 1 evro su imale 20 i kusur miliona evra dugovanja koje je on takođe preuzeo. Trebao je on lepo da kaže državi, izvolite očistite firme od dugovanja, a ja ću vam onda za njih platiti 20+ miliona evra. Da je tako napravio ne bi ga svaka šuša prozivala kako je kupio šećerane za 3 evra.
Citat:
DrFill2Good:
Voleo bih neki primer gde se "sitna boranija" od gazdi odlucila da posao prebaci u inostranstvo zbog losih uslova poslovanja, nesto slicno tome kako su radnici odlazili da rade u inostranstvo zbog ovdasnjih malih plata i uslova rada. Takvih primera nema jer je Srbija meka za maksimalno ekspoatisanje tudjeg rada a granica bezobraznog odavno je premasena.
Naravno da takvih primera ima, ali nisu svi zvučni kao kad se spomene MK Komerc. Činjenica je da skoro svaka firma koja posluje u Srbiji svoju dobit prebacuje offshore iliti van Srbije, za to ti ne treba niko, samo odeš na APR i ukucaš bilo koju firmu i videćeš gde odlazi novac.
[ Braksi @ 03.11.2011. 16:54 ] @
Citat:
Cenim da je to jedna od lošijih Kostićevih poslovnih odluka... Da pristane na predlog nekog genijalca iz neke tamo PR agencije da se šećerane teatralno prodaju za po 1 evro, da se pokaže narodu koliko je to sve bilo upropašćeno i kako se sa tom prodajom kreće dalje... Ajde što taj PR moron nije imao mozga u glavi, ali što je Kostić pristao na to, naprosto me čudi..
Te tri šećerane koje je kupio za po 1 evro su imale 20 i kusur miliona evra dugovanja koje je on takođe preuzeo. Trebao je on lepo da kaže državi, izvolite očistite firme od dugovanja, a ja ću vam onda za njih platiti 20+ miliona evra. Da je tako napravio ne bi ga svaka šuša prozivala kako je kupio šećerane za 3 evra.
Dozvoljavam mogucnost da radis za Kostica pa i da si sam Kostic, ali:
voleo bih da vidim kako Kostic ONDA (2000) istresa 20kilokila za seceranu. Znaci sa svog racuna prebacuje na racun prodavca. Sta znaci preuzeti dug ? Preuzeti rizik da se ne vrati dug i izgubiti 1 euro (JEDAN EURO) i uzeti lovu od svega sto se moglo rasprodati ili uspeti pokrenuti proizvodnju ?
[ Shomi Li Jones @ 03.11.2011. 17:52 ] @
Koliko sam ja čuo u tim šećeranama je bilo skladišteno dovoljno šećera da se otplati taj dug (ako su to te šećerane) te je ta šećerana stvarno koštala 1 euro
[ MyWay @ 03.11.2011. 18:11 ] @
Citat:
ventura: Te tri šećerane koje je kupio za po 1 evro su imale 20 i kusur miliona evra dugovanja koje je on takođe preuzeo. Trebao je on lepo da kaže državi, izvolite očistite firme od dugovanja, a ja ću vam onda za njih platiti 20+ miliona evra. Da je tako napravio ne bi ga svaka šuša prozivala kako je kupio šećerane za 3 evra.
Ovo je već vređanje zdrave pameti. Hoćeš da kažeš da je Kostić u stvari svima ovom transakcijom pomogao i učinio da se propale firme postave na noge? Ili je možda ovo bilo u pitanju:
Citat:
Šećerane koje je MK Komerc kupio na tenderu za po 183 dinara, u trenutku prodaje su na zalihama imale preko 72.000 t šećera, čija je vrednost na tržištu EU, uz preferencijale na izvoz šećera iz Srbije, bila preko 43 miliona EUR.
evo link sa sajta Saveta za borbu protiv korupcije gde je sve navedeno: http://www.antikorupcija-savet...-zemlje-evropske-unije-iii-deo
Ili mu možda nije to bio jedini motiv - da nisu i oni 'preferncijali' EU za uvoz šećera iz SCG uticali na to, pa su nam posle upozorenja kako se pakuje šećer iz uvoza a koja je Vlada ignorisala, napokon ukinuli te povlastice.
Naravno da mu se sve to moglo, ipak je on bio jedan od (kasnijih) nosilaca kovčega.
Citat:
Ivan Dimkovic: @MyWay, a gde ti vidis bilo kakvu logiku u toj ideji?
Naravno da ne vidim - al' @ventura vidi pa sve vreme pokušavam da od njega izvučem makar jedan takav primer.