[ herzog @ 10.11.2011. 20:41 ] @
Jel to *ebeno moguce? |
[ herzog @ 10.11.2011. 20:41 ] @
[ su27killeryu @ 10.11.2011. 20:44 ] @
ako su dinari u pitanju zasto ne bi bilo, to je 5.000 evra i vjerujem da je vrlo ispodprosjecna plata kad su guverneri nacionalnih banaka u pitanju
[ StORM48 @ 10.11.2011. 20:51 ] @
Pa tolika je oduvek. Dinkić je imao 5000€ platu kad je došao, pa nije čudno što je ona ostala i do danas.
Što se tiče toga da li je opravdano - e tu se već ne bih složio. Prvo, ne može se gledati prosek u inostranstvu, nego se mora gledati standard. Njegov posao je obična boza, jer svi znamo koliko je to "nezavisna" funkcija. Sve ostalo su bajke za sitnu decu. Pozdrav [ ventura @ 10.11.2011. 21:18 ] @
Za strucnjaka tog profila koji moze da bude guverner narodne banke 5000evra mesecno se moze smatrati kao dobrotvorni rad.
U Srbiji toliko zaradjuje middle management po bankama i revizorskim kucama, a direktori banaka sa bonusima dolaze do debelih sestocifrenih iznosa na godisnjem nivou. [ Nebojsa Milanovic @ 10.11.2011. 21:40 ] @
Negde sam pročitao da je njegova neto plata ~ 670.000, ne sećam se tačno cifre ali u svakom slučaju ona počinje na 6.
A i sećam se da kada je postavljeno pitanje monstruoznih plata u NBS, dobijen je odgovor da su oni "profitabilna institucija" (šta god to značilo u njihovom slučaju) pa im se može, a i rečeno je da su poslednjih godina rashodi u NBS "manji nego ranije". S obzirom da je plata predsednika republike 100 i nešto, dalji komentar nije potreban... [ ventura @ 10.11.2011. 21:49 ] @
Predsednik republike moze biti i Velja Ilic, ali guverner narodne banke ipak mora da ima malo mozga.
[ StORM48 @ 10.11.2011. 22:53 ] @
Slažem se... u teoriji. U praksi (našoj), to je politizovana funkcija. Svi koji nešto znaju, na kraju budu maknuti. To što neke kvalifikacije guverneru mogu da donesu veću zaradu u privredi - well, go for it - ne držim ga ja da bude guverner. A sa druge strane, s obzirom da se rad svodi na čisto mešetarenje ("fluktuirajući" kurs koji, slično kao i '90-ih godina, fluktuira kako odgovara pojedincima), ne bih baš rekao da dotični zarađuje to što dobija.
To me jako podseća na situaciju u JP - kad ih svake godine proglašavaju za najuspešnija preduzeća - a drpa ko stigne i to bez odgovornosti, bez polaganja računa bilo kome itd. Državna revizija nije strefila NBS otkad postoji, tako da mi zapravo i ne znamo ko tu pije, a ko plaća. Bivši guverner je poznat po kupovini višemilionske vile, za koju je tvrdio da ju je platio 350k €, dok je sada prodaje za oko milion i pô. Niko mu ne postavlja pitanje, jer je kadar stranke na vlasti. I tako sve "funkcioniše" u ovoj krem-bananica državi. Zaslužio, hau jes nou... Utaja poreza s vrha piramide, a mi ćemo da mu verujemo da je zaslužio platu. Pozdrav [ straniplacenik @ 10.11.2011. 23:01 ] @
Citat: su27killeryu: ako su dinari u pitanju zasto ne bi bilo, to je 5.000 evra i vjerujem da je vrlo ispodprosjecna plata kad su guverneri nacionalnih banaka u pitanju evo pre neki dan gledao plate mojih kolega "preko"... boooog teee mazooo kad se sad nisam onesvestio! i sta sad? da mi se poveca plata ahaaa... i ne trosim samo kiseonik, vec radim isto kao oni "preko"... a da ne bude da kukam, jer ja sam relativno zadovoljan u odnosu na svoje okruzenje, a opet... kad vidim ovakva opravdanja pokakim se na to malo... [ jnk @ 10.11.2011. 23:08 ] @
Ukoliko on taj posao obavlja kako treba ta plata ne bi trebalo da bude problem. Nas covek vidi kad neko ima veliku platu a ne vidi da je ovaj u mogucnosti da zakrade vise miliona evra nekom mahinacijom ali zato ce se iz sve snage uvatiti za to kako ima 6 iljada platu.
Prethodni direktor telekoma je imao ispod 2 iljade evra platu i niko ga nikad nije prozivao a to opet ne znaci da on nije 'zaradio' mnogo vise para od guvernera. [ kandorus @ 10.11.2011. 23:15 ] @
Citat: Za strucnjaka tog profila A kakav je to srtučnjak kome je jedini zadatak da se slika i pročita da je u Srbiju stigla druga faza svetske krize? [ maliradojca @ 11.11.2011. 00:37 ] @
nije li tako zaista?
[ timotic @ 11.11.2011. 04:18 ] @
Citat: ventura: Za strucnjaka tog profila koji moze da bude guverner narodne banke 5000evra mesecno se moze smatrati kao dobrotvorni rad. U Srbiji toliko zaradjuje middle management po bankama i revizorskim kucama, a direktori banaka sa bonusima dolaze do debelih sestocifrenih iznosa na godisnjem nivou. Ako je tako, ako je guverner takav strucnjak, zasto pristaje na "dobrotvorni rad"? Zasto se ne zaposli u nekoj banci? Bolja plata, ne prozivaju ga po medijima... [ Java Beograd @ 11.11.2011. 07:27 ] @
Citat: timotic: Ako je tako, ako je guverner takav strucnjak, zasto pristaje na "dobrotvorni rad"? Zasto se ne zaposli u nekoj banci? Bolja plata, ne prozivaju ga po medijima... [ ventura @ 11.11.2011. 08:22 ] @
Citat: timotic: Ako je tako, ako je guverner takav strucnjak, zasto pristaje na "dobrotvorni rad"? Zasto se ne zaposli u nekoj banci? Bolja plata, ne prozivaju ga po medijima... Funkcija guvernera itekako ima svojih dobrih strana, međutim plata nije jedna od njih, naprotiv. Među ljudima koji imaju dovoljno iskustva i stručnosti u industriji da mogu da vode jednu banku, opet postoje razlike.. Ne može recimo direktor jedne Svilajinac Banke da vodi jedan UBS ili slično.. Međutim stavka u CV-ju da je direktor Svilajinac Banke bio guverner narodne banke jedne države je veoma značajna, tako da on što je izgubio radeći za male pare, vrlo brzo će nadoknaditi u komercijalnom sektoru u smislu mnogo većih funkcija a samim tim i primanja.. [ anakin14 @ 11.11.2011. 08:31 ] @
vec su ljudi rekli, ali moram da ponovim i ja zbog kolicine cudjenja koje mi nije jasno odakle potice.
5000e mesecno za guvernera narodne banke je smesno. Realna mesecna plata koju on treba da ima nije ispod 5 cifara. [ herzog @ 11.11.2011. 09:30 ] @
Mozda ako je guverner Deutsche Banke
[ anakin14 @ 11.11.2011. 09:36 ] @
ajde objasni mi molim te koja je razlika biti guverner srpske i nemacke banke?
[ Java Beograd @ 11.11.2011. 09:39 ] @
Citat: anakin14: ajde objasni mi molim te koja je razlika biti guverner srpske i nemacke banke? [ maliradojca @ 11.11.2011. 09:41 ] @
Citat: 5000e mesecno za guvernera narodne banke je smesno. Realna mesecna plata koju on treba da ima nije ispod 5 cifara. Neki menadjer u Srbiji koji ima platu 5k eur ima odgovornost za svoj rad koji je potpuno merljiv. A guverner u Srbiji moze da radi dobro, a i ne mora. Onaj prosli je cak uspeo da utaji porez pri kupovini kuce, sto je meni neverovatno. Kao u Panami. [ herzog @ 11.11.2011. 09:41 ] @
Evo, npr ondasnji nemacki governer je smanjio dug nemacke (ako ga je uopste i imala)
na 1/2 kada je uvodjen evro... Ja uopste ne razumem ko moze da brani _ijednog_ profesora ekonomije u Srbiji a kamoli establisment... [ ventura @ 11.11.2011. 09:56 ] @
Citat: maliradojca: Na papiru si u pravu, ali je praksa pokazala drugacije. Neki menadjer u Srbiji koji ima platu 5k eur ima odgovornost za svoj rad koji je potpuno merljiv. A guverner u Srbiji moze da radi dobro, a i ne mora. Onaj prosli je cak uspeo da utaji porez pri kupovini kuce, sto je meni neverovatno. Kao u Panami. Zato postojiš ti - glasačko telo, kako bi menjao odgovorne ako ne rade dobro svoj posao. Guverner narodne banke bi trebao biti potpuno politički neovisan, upravo zbog toga da ne bi morao da podleže političkim pritiscima i svoju funkciju koristi za kratkoročno sticanje jeftinih političkih poena umesto za dugoročni boljitak ekonomije. Trenutno u Srbiji guvernera bira Narodna Skupština - Odbor za Finansije, tako da sva političnka neovisnost pada u vodu... Samim tim ako guverner ne radi dobro svoj posao, svoje nezadovoljstvo izraziš tako što nećeš zaokružiti one koji su ga postavili na tu funkciju već neke druge. [ tdusko @ 11.11.2011. 10:06 ] @
Problem je samo sto nam ponestaje opcija :)
[ maliradojca @ 11.11.2011. 10:08 ] @
ventrura, tako bi moglo da funkcionise, kad bi smo ziveli u bajkama. I nije realno ocekivati da ce neciji glavni parametar pri glasanju biti zadovoljstvo/nezadovoljstvo nekom strankom u prethodnoj vladi.
Moze se reci da ce ljudi ce glasati: po ubedjenjima, koliko su izmanipulisani, trenutno stanje svesti, da li imaju licne koristi od te stranke, i jos drugih faktora, od kojih je jedan taj kako se stranka pokazala pre toga. [ Shadowed @ 11.11.2011. 10:10 ] @
Kako glasaju tako i dobiju. U demokratiji, ako nista drugo, ono bar narod (u globalu, ne svaki pojedinac) dobije vlast kakvu zasluzuje. Bilo da je dobra ili losa.
[ maliradojca @ 11.11.2011. 10:20 ] @
U principu narod svuda ima vlast kakvu zasluzuje. Ali je i cinjenica da vlast, odnosno vrh u personalnom smislu, najcesce ne postavlja narod vec drugi zainteresovani. Tako da mozemo do sutra da glasamo.
[ ventura @ 11.11.2011. 10:26 ] @
Citat: maliradojca: ventrura, tako bi moglo da funkcionise, kad bi smo ziveli u bajkama. I nije realno ocekivati da ce neciji glavni parametar pri glasanju biti zadovoljstvo/nezadovoljstvo nekom strankom u prethodnoj vladi. Moze se reci da ce ljudi ce glasati: po ubedjenjima, koliko su izmanipulisani, trenutno stanje svesti, da li imaju licne koristi od te stranke, i jos drugih faktora, od kojih je jedan taj kako se stranka pokazala pre toga. Ako je tako, kako možemo da očekujemo neki boljitak? Definicija ludila je da radiš istu stvar više puta a svaki put očekuješ drugačiji rezultat. To je kao kad muž bije ženu, a ona mu se stalno vraća i očekuje da će se nasilnik promeniti... [ miki_ns_k @ 11.11.2011. 10:29 ] @
Ja mislim da svi komentari do sada ne gledaju širi kontekst takvog radnog mesta jer jedni kažu da su to smešne pare za takvo radno mesto, a drugi da su to prevelike pare. Po meni ste i jedni i drugi u pravu, ali nedorečeni.
Moje viđenja rešenja je sledeće. Političari, poslanici, ministri, ali i guverner bi trebali imati plate koje bi bile vezane za njihov uspeh u poslovanju i vođenju ministarsta, vlade, NBS... Da objasnim na pojednostavljenom primeru: Ako rad kompletne vlade rezultira godišnjim povećanjem društvenog proizvoda (gdp) za 5% - za članove vlade se isplaćuje npr. po 100.000 eura bonusa. Ako je rast gdp-a npr. 8% - za članove vlade se isplaćuje deset puta veći ponus, npr. po 1.000.000 eura, za 10% rasta gdp-a po 5.000.000. Idemo na drugu stranu. Ako je rast 3% - članovima vlade prosečna plata iz privrede i uslovno još jedna godina vladavine (uslov povećanje gdp-a sledeće godine od min 5%). Ako je rast 0% posto za celu godinu rada ne dobijaju ništa, smenjuju se i zabrana obavljanja javnih funkcija (zbog nesposobnosti). Ako je gdp u minusu, oduzima im se lična imovina. Neka gospoda idu u podstanare (kao što idu preduzetnici) kada obmanjuju kompletan narod. Mesto guvernera NBS bi se trebalo dobijati konkursom. Kao što ja kada tražim posao moram da ispunim brdo uslova za intervju, i kao što ja ili bilo ko od nas mora biti najbolji na testiranju da bi dobio radno mesto. A ne ovako kako je sad. Političko postavljanje pre stručnosti. A opet da bi došli stručni ljudi treba im dati mogućnost da svoje znanje adekvatno naplate, a ovih 500.000 dinara su za takve ljude besmisleno mali dohodak. Zaključak: 500.000 dinara je mala plata za takvo radno mesto, ali ako se tu nalazi pravi stručnjak koji pravi nadprosečne rezultate. Za ovo mešetarenje NBS kako bih nazvao sadašnje njeno poslovanje, sadašnji guverner bi išao u podstanare. (po mojoj proceni NBS je sada veoma ispolitizovana i predstavlja stranačku prćiju). [ mmix @ 11.11.2011. 10:30 ] @
Plata ljudi na kljucnim finansijskim polozajima mora da bude velika da bi smanjio rizik da svoja "mesetarska" ovlascenja upotrebe za interes nekog ko mu dopuni dzep. Guverner NBS radi taj posao samo iz jednog razloga, da bi stekao rejting koji ce posle da iskesira u privatnom sektoru, tako da i ne mora da mu se daje realna plata shodno odgovornosti, ali devaluirati platu toj osobi zbog egalitarizma je potpuno pogresno resenj sa druge strane spektruma. Narod se mnogo prima na ovakve vesti ali realnost je da plata jednog guvernera NBS nije problem za drzavu pa i da je 20.000e mesecno to je 0,20 dinara po osobi u Srbiji. Sve su to O(1) plate, da se izrazim geekovski, problem su O(n) plate, tj dati povisicu od X dinara svakom drzavnom cinovniku jer to izadje daleko, daleko veci pritisak na budzet.
[ tdusko @ 11.11.2011. 10:31 ] @
@Ventura
U pravu si 100% ali sta cemo sa onim sto sam napisao gore. Sta da radi zena kad se udavala 5 puta ii svi su prebijali Boga u njoj, a u njenom selu nema vise ni jednog koji bi da se zeni, a ona mora da se uda ponovo? [ ventura @ 11.11.2011. 10:35 ] @
Citat: tdusko: U pravu si 100% ali sta cemo sa onim sto sam napisao gore. Sta da radi zena kad se udavala 5 puta ii svi su prebijali Boga u njoj, a u njenom selu nema vise ni jednog koji bi da se zeni, a ona mora da se uda ponovo? Uvek se nađe neko.. Možda ne veliki baja, ima valjda neki bogalj, pa može sa njim... U Srbiji postoje 33 političke stranke: http://sr.wikipedia.org/wiki/%...%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8 [ kandorus @ 11.11.2011. 10:40 ] @
Citat: herzog: Evo, npr ondasnji nemacki governer je smanjio dug nemacke (ako ga je uopste i imala) na 1/2 kada je uvodjen evro... Ja uopste ne razumem ko moze da brani _ijednog_ profesora ekonomije u Srbiji a kamoli establisment... Ko nema rezultata brani ga partijska stoka. Citat: ventura: Guverner narodne banke bi trebao biti potpuno politički neovisan, upravo zbog toga da ne bi morao da podleže političkim pritiscima A kakvim političkim pritiscima se izlaže neko ko bi smanjio dug svoje domovine, kao na primer pomenuti slučaj Nemačke? Naravno da je podložan političkim pritiscima neko ko nema nikakvih rezultata već samo čuva sistem od "talasanja". Citat: ventura: glasačko telo, kako bi menjao odgovorne ako ne rade dobro svoj posao. Bezobrazluci, kriminal i zločini koje su dizajnirali političari Ludare u poslednjih 30 godina se ne leče na biralištima već drugim sredstvima. [ jandrino jato @ 11.11.2011. 12:23 ] @
al on pored plate ima vozaca koji ga drzavnim kolima vozi i u wc, pa vozaca za porodicu ,pa ima besplatno stanovanje u drzavnom stanu/kuci, mobilne racune i pored plate ima i racune na potpis iz restorana i jednom mesecno za svoju licnu garderobu da se ponovi tu spadaju i cipele! tako da on nas mesecno kosta bar 12.000e ! e sad ja mislim da je to ok plata ako se zaradi!!! al posto ovi nasi ne zarate tu platu onda je bahato visoka! jer po meni ne moze guverner biti neko ko je radio u bankama jer ce onda on zloupotrebiti narodnu banku u korist bankara! jer time se smisao NARODNE banke gubi! da se ja pitam guverner bih bio Miodrag Zec!
[ ventura @ 11.11.2011. 12:27 ] @
Citat: kandorus: Bezobrazluci, kriminal i zločini koje su dizajnirali političari Ludare u poslednjih 30 godina se ne leče na biralištima već drugim sredstvima. Itekako i isključivo se rešavaju na biralištima. Ne može ni Tadić ni Milošević ni Nikolić ni bilo ko drugi da zasedne u fotelju, ako ih plebs ne zaokruži na izborima... [ maliradojca @ 11.11.2011. 12:31 ] @
Potpuno pogresno.
[ kandorus @ 11.11.2011. 14:05 ] @
Koliko mi se čini ni jedna vlast u Srbiji nije smenjena na izborima.
- kralj je najuren posle II sv. rata, - Josip Broz je umro, - "autonomaši" su najureni tokom protesta 87, - NATO pakt je oslobodio Srbiju od Miloševića. Da se ne vraćamo u doba kad su po Srbiji sevale "kumovske sekire" i slično. Sada su zajašili "patriote", "demokrate" i oni koji "ne daju Kosovo". Kako se otarasiti korumpirane partijske stoke na izborima? Oni su ko sasušen izmet, jednom kad se ugazi nikda se osloboditi smrada. [ jandrino jato @ 11.11.2011. 16:10 ] @
http://www.kurir-info.rs/vesti...a-ladno-zarade-stan-147260.php guverner ima vecu platu od nize rangiranih viceguvernera kojih ima vise komada a oni nas kostaju 12 hiljada evra mesecno a koliko je onda guverner zaradi?
[ Odin D. @ 11.11.2011. 16:27 ] @
Kad bi za 5-6 'iljada evra mogli nagovoriti nekog guvernera da ne radi nista - ja bi bio zadovoljan.
[ Sceka @ 11.11.2011. 19:18 ] @
Po mom misljenju nije problem sto nekolicina (u odnosu na sveukupno zaposlene u zemlji) ima toliku ili vecu platu, pa sta, neka ima, sto se mene tice i jos vise! Meni to nikada nije smetalo, tako ce uvek da bude, bilo i bice. I to nema veze sa time ko je na vlasti, ko god bude uvek ce nekolicina, ili nekoliko desetina... njih imati velike plate po svim kriterijumima (osim logicnim, mislim na kriterijume!). Meni daleko vise smeta sto "velika vecina" (ako takav izraz postoji) ostalih ima male plate, zarade ili kako se vec to sada zove. Znaci, neuporedivo veci problem je sto nenormalno puno ljudi prima mesecno 25 - 35 hiljada dinara. To je problem. Resenje bi bilo da se takvima, kojih je vecina, podignu mesecna primanja na nivo podnosljivog i pristojnog zivota. Ali nasem narodu je veci trn u oku par stotina ljudi koji primaju velike novce a ne hiljade i hiljade ostalih koji jedva sastavljaju kraj s' krajem?! Prosto za neverovanje! Pa, bre, neka, neka imaju jos vise, dao Bog da imaju vise nego sto bi ikada mogli da potrose ali neka i ostali imaju bar da pristojno zive a ne da zivotare kako je to sada slucaj.
Znaci, po meni, daleko veci problem je kako omoguciti ostalima da imaju pristojnu zaradu i samim tim pristojan zivot nego koliko Guverner Narodne Banke Srbije ima platu. Taj ce se uvek snaci, i kad ne bude na tom mestu ali sta ce oni koji ni u kom slucaju nikako nece, dok su zivi, moci da budu nikakvi Guverneri, cak ni direktori, pa mnogi ni sefovi!!! Pozdrav! [ straniplacenik @ 11.11.2011. 19:45 ] @
ventura hajde molim te odgovori na pitanje
da li radnike u svojoj firmi placas kao isto takve radnike koji rade u austriji na primer? ali bez uvijanja okolo, hocu konkretan odgovor DA ili NE :-) [ jandrino jato @ 11.11.2011. 20:49 ] @
a cime se Ventura bavi?
[ ventura @ 12.11.2011. 00:41 ] @
Citat: straniplacenik: ventura hajde molim te odgovori na pitanje da li radnike u svojoj firmi placas kao isto takve radnike koji rade u austriji na primer? ali bez uvijanja okolo, hocu konkretan odgovor DA ili NE :-) DA, imaju iste ili možda čak i veće neto plate nego u Austriji (mada ti primer nije dobar jer Austrija sa platama nije nešto specijalno dobra u poređenju sa Nemačkom recimo). Zašto? Pa zato što u Srbiji nećeš naći dobrog programera da ti radi za 300 evra, već moraš da ga platiš debelo, maltene isto kao i u zapadnoj evropi. Da mi treba 'običan' tj. nekvalifikovan radnik, verovatno bi mogao da ga nađem i za 250 evra, dok bi takvog u Beču morao da platim 800-900 evra (neto). Međutim guverner narodne banke je daleko i od nekvalifikovanog radnika, i od inženjerske struke, tako da da li se on nalazi u Srbili ili Austriji ili Zimbabveu, teško da njegova primanja imaju ikakve veze sa prosečnom platom u državi.. [ Nebojsa Milanovic @ 12.11.2011. 01:46 ] @
Ne znam otkud autoru teme podatak da guverner ima platu pola miliona kada se na više mesta (na primer http://www.kurir-info.rs/vesti...latu-663.719-dinara-146814.php) moglo pročitati da je neto ~670.000. Naravno, na to se dodaju svi ostali dodaci i privilegije, da ih ne nabrajam.
Lično, to smatram jednim od većih guranja prsta narodu u oči i ne vidim mehanizam kojim se to može opravdati. Mada, u ovoj banana državi takvih stvari ima toliko da se na ovakve narod ni ne osvrće... [ ventura @ 12.11.2011. 01:56 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Lično, to smatram jednim od većih guranja prsta narodu u oči i ne vidim mehanizam kojim se to može opravdati. Ja smatram da je guranje prstiju u oči to što neki tamo hirurzi imaju po 1000 evra plate!! Šta oni kao nešto rade mnogo komplikovano, isto to može i svaki mesar, nego oni izmišljaju da su važni pa hoće velike plate.. [ boccio @ 12.11.2011. 07:54 ] @
Koliko vas se bunilo na cinjenicu da je Radomir Antic inkasirao milion dolara za funkciju selektora fud.reprezentacije? :)
Citat: Nebojsa Milanovic: Lično, to smatram jednim od većih guranja prsta narodu u oči i ne vidim mehanizam kojim se to može opravdati. A po tebi bi Guverner trebalo da ima tacno koliko? 400 evra? Da se ne lazemo, nasi guverneri unazad 30 godina su apsolutni teletabisi, sve do jednog, postavljeni po politickoj liniji i smenjeni po politickoj liniji. (Ne)uspesi se apsolutno nikom merili nisu. Prema tome, i plata od jednog evra je za jedan evro prevelika bilo kom ko je do sad bio na toj poziciji. Nazalost, posto to nije moguce, tu smo gde smo, i buniti se protiv plate guvernera nema apsolutno nikakvog smisla jer nazalost mora biti u tom rangu. Takodje, ovakav stav naroda kakav N.Milanovic iskazuje "prsti u oci i slicno" dovodi upravo do toga da politicari listom u imovinski karton prijavljuju smesne stvari, pa ispada da je nas Predsednik pre 8 godina imao 50k eur ustedjevine, i danas takodje ima 50k eur ustedjevine. Kako bi to, eto, ispalo bogougodno i ne bi "bo" oci narodu. Pa ja bih ga samo zbog toga smenio jos odavno, ako za 8 godina nije u stanju da uveca svoje imovinsko stanje onda je apsolutno nesposoban ni sebe da odvede u prosperitet, a ne celu drzavu ;p Ali eto, tako se ne razmislja, razmislja se da li je guranje prsta u oci ako se kaze da je Predsednik tezak 30 miliona, da guverner ima 500k i slicno.... Cudan neki svet. [ straniplacenik @ 12.11.2011. 11:24 ] @
nemam komentar
[ ventura @ 12.11.2011. 12:06 ] @
Citat: boccio: Pa ja bih ga samo zbog toga smenio jos odavno, ako za 8 godina nije u stanju da uveca svoje imovinsko stanje onda je apsolutno nesposoban ni sebe da odvede u prosperitet, a ne celu drzavu Sećam se onomad kad su Vojislava Koštunicu krenuli da guraju... Jedan od glavnih aduta je bio to što je vrhunski stručnjak, a živi u iznajmljenom stanu i vozi razdrndanog juga... To valjda narod vidi kao skromnost, a ne kao nesposobnost... Ako on sa svojih 55 godina i sa svom svojom stručnošću nije uspeo finansijski da obezbedi sebe i svoju porodicu, kako li će tek državu... Doduše, rezultati su vidljivi, a plebs bi za takvog opet glasao dok trepneš... [ vladd @ 12.11.2011. 14:30 ] @
Ne, pogresio si.
Bilo je potrebno tog coveka shvatiti kao knjiskog moljca koji nije alav na pare, nikakvo "postenje" tu nije otkrivano. Jednostavno, postoje takvi ljudi, kojima pare ne znace dusevni mir, dovoljno im je samo da zadovolje skromne svakodnevne potrebe, i malo manje skromne strucne potrebe, formiranje odredjenog okruzenja ili uslova za bavljenje strukom. Prisetimo se Tesle, kojem je profit bio nebitan, ali su mu trebale velike kolicine novca za laboratoriju. To nisu ljudi koji ce alaviti pare koje im nicemu ne sluze..pare radi posedovanja novca, potrosackih gadgeta, sampiona savremenog potrosackog viseboja.. Plata je nesto drugo, plata guvernera je bahato visoka, on ne bi trebao da ima 400 evra u ovom trenutku(ekstremizam u kontra stranu), vec bi za doticnu funkciju bila prigodna plata niza od predsednicke ili premijerske, sva trojica negde do 2000 evra, srazmerno (liderskim)okolnostima u Srbiji.. 6600 evra je debilizam bahatog pojedinca koji doticne pare ne moze da pojede, a pripadajuci poslovni ambijent mu je obezbedjen radnim mestom...on NEMA gde i STA da usavrsava! Poz [ ventura @ 12.11.2011. 15:19 ] @
Citat: vladd: Ne, pogresio si. Bilo je potrebno tog coveka shvatiti kao knjiskog moljca koji nije alav na pare, nikakvo "postenje" tu nije otkrivano. Jednostavno, postoje takvi ljudi, kojima pare ne znace dusevni mir, dovoljno im je samo da zadovolje skromne svakodnevne potrebe, i malo manje skromne strucne potrebe, formiranje odredjenog okruzenja ili uslova za bavljenje strukom. Postoje takvi ljudi, štaviše, većina ljudi je upravo takva. Zadovoljavaju se sa nekim prosekom, nemaju velike ambicije i provlače se kroz život.. Međutim, takva osoba nije pogodna za državnika. Državnik mora da bude poput menadžera firme. Ne može knjiški moljac i neko ko nema ambicije da bude (uspešan) menadžer firme, pa tako ne može ni da bude državnik. Sa druge strane dobar menadžer ne mora da bude i dobar državnik, ali loš menadžer nikada ne može da bude dobar državnik. Citat: vladd: Prisetimo se Tesle, kojem je profit bio nebitan, ali su mu trebale velike kolicine novca za laboratoriju. Err... Nikola Tesla je u americi živeo u hotelima sa 5 zvezdica (Waldorf-Astoria, New Yorker)... Živeti u hotelu sa 5 zvezdica je ultimativni luksuz, i to zadovoljstvo danas sebi mogu da priušte samo mnogo bogati ljudi... Tako da nije baš da je on neki svetac koji nije uživao u ovozemaljskom životu, a i što ne bi... To što je voleo da uživa u životu, ne umanjuje njegov doprinos čovečanstvu.. [ jandrino jato @ 12.11.2011. 16:12 ] @
Ventura@ Nikola Tesla je toliko doprineo covecanstvu da je to nemerljivo i sve je zasluzio! kolika je plata kod privatnika me bas briga jer moj PDV ne ide tamo nego me briga za nas PDV koji muzu a rezultata nema! GDE SU NOVCI?:-) a sta je to guverner uradio i ovaj sadasnji i ovaj prosli za tu svoju platu od 15000e mesecnu???? sta???
[ ventura @ 12.11.2011. 16:30 ] @
Citat: jandrino jato: kolika je plata kod privatnika me bas briga jer moj PDV ne ide tamo nego me briga za nas PDV koji muzu a rezultata nema! GDE SU NOVCI?:-) Gde su novci? U državi koja ima 1.8 miliona radno sposobnih, od kojih 535.000 njih radi u državnim službama, a na sve to i 1.7 miliona penzionera, ti pitaš gde su novci? [ Nebojsa Milanovic @ 12.11.2011. 23:56 ] @
Citat: ventura: Ja smatram da je guranje prstiju u oči to što neki tamo hirurzi imaju po 1000 evra plate!! Ovde se apsolutno ne slažemo. Plata od 1000 evra za dobrog hirurga po mom mišljenju je apsolutno premala. Da je to baš tako i da taj posao vredi više, tržište diktira samo tako što ne možeš da pomisliš na neku operaciju bez da imaš za mito. Kada bi plate hirurga bile veće a kazne za korupciju drakonske, narod ne bi morao toliko da se plaši za zdravlje, ne bi toliko umirao od banalnih zdravstvenih problema, bio bi sigurniji i srećniji jer mu život ne bi toliko zavisio od toga da li ima nekoliko evropskih stotki za i banalnu medicinsku intervenciju. Citat: Šta oni kao nešto rade mnogo komplikovano, isto to može i svaki mesar, nego oni izmišljaju da su važni pa hoće velike plate.. Život i sudbina velikog broja ljudi im je svaki dan bukvalno u rukama. Ništa više, ništa manje. Bez obzira što mislim da oni ljudski život shvataju (pre)jeftino, ipak nije svejedno ceo radni vek svaki dan potencijalno imati na duši nekoliko ljudi. Koliko god da im je srce od cigle (ili utopljeno u alkohol, što je kod hirurga vrlo često, ali i to je posledica njihovog posla), to zaista nije svejedno. Citat: boccio: Koliko vas se bunilo na cinjenicu da je Radomir Antic inkasirao milion dolara za funkciju selektora fud.reprezentacije? :) I taj idiotizam mi je upao u oči, ali ne pratim fudbal pa ne znam ko je to platio, moguće da ti nije išlo iz džepa naroda, neka pojasni neko ko zna. Citat: A po tebi bi Guverner trebalo da ima tacno koliko? 400 evra? Ne 400, ali ne više od 1000-1200. Sve preko toga je totalni bezobrazluk. Osim toga, ne zaboravite da u NBS osim guvernera ima i gomila drugih činovnika, čije su plate samo malo manje od guvenerove, što se može videti i na linku koji sam dao. Kada se saberu svi ti iznosi, dolazi se do ogromne sume koju plaća ovaj jadni narod, a da malo koji njegov pripadnik uopšte zna šta oni rade. Citat: Da se ne lazemo, nasi guverneri unazad 30 godina su apsolutni teletabisi, sve do jednog, postavljeni po politickoj liniji i smenjeni po politickoj liniji. Upravo zato i plata ne sme da im bude veća od stotinak hiljada. Praksa je pokazala da nikakva ili vrlo mala odgovornost leži na toj funkciji, da je ona dogovorno-partijska, i to je razlog više zašto plata na tim mestima ne bi smela da bude na tom nivou ni približno. Citat: (Ne)uspesi se apsolutno nikom merili nisu. Prema tome, i plata od jednog evra je za jedan evro prevelika bilo kom ko je do sad bio na toj poziciji. Tačno naravno, upravo to i rekoh. Te pozicije ni u kojoj varijanti ne opravdavaju tolike plate, naročito što se broj zaposlenik u NBS iskazuje stotinama. Plata kafe-kuvarice u NBS je veća od prosečne plate inženjera. Citat: buniti se protiv plate guvernera nema apsolutno nikakvog smisla jer nazalost mora biti u tom rangu. Ovo boldovano je posebno zanimljivo. Zašto plate tolikog broja činovnika jednog državnog preduzeća ove banana države moraju biti (!?) tolike?? Šta te njihove plate garantuju, i šta bi se desilo kada bi one bile realne (znači višestruko manje)? To su barem osnovna pitanja a nikako da ni na njih čujemo odgovor od par vas koji opravdavate te monstruozne iznose, nego dobijamo lakonski odgovor kako te plate moraju biti u tom iznosu ?!? edit: par slova [Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 13.11.2011. u 01:13 GMT+1] [ vlada131 @ 13.11.2011. 00:19 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Citat: ventura: Ja smatram da je guranje prstiju u oči to što neki tamo hirurzi imaju po 1000 evra plate!! Ovde se apsolutno ne slažemo. Plata od 1000 evra za dobrog hirurga po mom mišljenju je apsolutno premala. Da je to baš tako i da taj posao vredi više, tržište diktira samo tako što ne možeš da pomisliš na neku operaciju bez da imaš za mito. Kada bi plate hirurga bile veće a kazne za korupciju drakonske, narod ne bi morao toliko da se plaši za zdravlje, ne bi toliko umirao od banalnih zdravstvenih problema, bio bi sigurniji i srećniji jer mu život ne bi toliko zavisio od toga da li ima nekoliko evropskih stotki za i banalnu medicinsku intervenciju. Mislim da je ventura bio sarkastičan sa ovim za hirurge. [ ventura @ 13.11.2011. 00:33 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Ovde se apsolutno ne slažemo. Plata od 1000 evra za dobrog hirurga po mom mišljenju je apsolutno premala. Da je to baš tako i da taj posao vredi više, tržište diktira samo tako što ne možeš da pomisliš na neku operaciju bez da imaš za mito. Hirurzi imaju plate kolike imaju zbog zakona ponude i potražnje. Da ih je više, plate bi im bile niže, da ih je manje, zarađivali bi i više od pomenutog guvernera. BTW, bio sam sarkastičan kada sam uzeo hirurge nazvao glorifikovanim mesarima. Citat: Nebojsa Milanovic: Život i sudbina velikog broja ljudi im je svaki dan bukvalno u rukama. Ništa više, ništa manje. Bez obzira što mislim da oni ljudski život shvataju (pre)jeftino, ipak nije svejedno ceo radni vek svaki dan potencijalno imati na duši nekoliko ljudi. Koliko god da im je srce od cigle (ili utopljeno u alkohol, što je kod hirurga vrlo često, ali i to je posledica njihovog posla), to zaista nije svejedno. U rukama guvernera su životi i sudbine čitavog jednog naroda, jer guverner ima ogroman uticaj na ekonomiju cele države... Možda to tebi kao laiku tako ne izgleda, ali guverner narodne banke može vrlo lako da upropasti ekonomiju samo jednim pogrešnim potezom, ali je zato vrlo teško da se ista ta ekonomija podstakne čak i sa gomilom pravih poteza. [ Nebojsa Milanovic @ 13.11.2011. 00:43 ] @
Ako pričamo o narodu generalno, neuporedivo veća odgovornost od guvernera je na predsedniku ili premijeru - pa su njihove plate mnogostruko manje ne samo od plata guvernera i nekoliko viceguvernera NBS, nego i od plata velikog broja običnih činovnika u NBS.
[ Onaj @ 13.11.2011. 00:47 ] @
[ Shadowed @ 13.11.2011. 00:50 ] @
Na osnovu kojeg kriterijuma je bas 1000-1200e?
[ ventura @ 13.11.2011. 00:54 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Ako pričamo o narodu generalno, neuporedivo veća odgovornost od guvernera je na predsedniku ili premijeru - pa su njihove plate mnogostruko manje ne samo od plata guvernera i nekoliko viceguvernera NBS, nego i od plata velikog broja običnih činovnika u NBS. Pa ne baš... Nije da predsednik i premijer nemaju uticaja na ekonomiju, ali koliko puta si na CNN-u čuo da je potres u ekonomiji izazvao predsednik USA, a koliko puta FED chairman. FED - američka centralna banka, Chairman of the Federal Reserve - guverner. [ Braksi @ 13.11.2011. 01:09 ] @
Citat: Ja smatram da je guranje prstiju u oči to što neki tamo hirurzi imaju po 1000 evra plate!! Šta oni kao nešto rade mnogo komplikovano, isto to može i svaki mesar, nego oni izmišljaju da su važni pa hoće velike plate.. ko misli da je hirurg mesar dabogda ga onda operisao mesar ! Mnogo je teze voditi banku nego biti guverner. Bob Diamond ima 30 puta vecu platu od Bernankea koji je naucnik i drzavni sluzbenik i obavlja ne mnogo uzbudljivu funkciju guvernera. Sto se tice Srbije i njenih strucnjaka sve je jasno. Veliki strucnjak Jelasic, strucnjak svetskog ranga koji je dosao u Srbiju sa par kofera, a otisao iz nje sa milionima (sve legalno) da bude u nekom sektoru austrijske banke. [ ventura @ 13.11.2011. 11:30 ] @
LIČNI STAV: DEJAN ŠOŠKIĆ, GUVERNER NBS
S vremena na vreme u pojedinim medijima kao „novost“ pojavljuju se podaci o primanjima pojedinih rukovodilaca u NBS i, po pravilu, tim povodom se upućuju kritike na račun NBS i njenog rukovodstva. Hteo bih zbog toga javnosti da skrenem pažnju na nekoliko činjenica: 1. Način utvrđivanja i određivanje visine plata rukovodstva NBS, inače sasvim ispravno, nije u nadležnosti samog rukovodstva NBS, tj. nije u nadležnosti ni guvernera ni viceguvernera NBS. 2. Kriterijumi određivanja primanja rukovodstva NBS ustanovljeni su internim aktom NBS, koji donosi Savet guvernera NBS kao telo koje neposredno bira Skupština Republike Srbije i u čijem sastavu sede članovi predloženi od Skupštinskog odbora za finansije koji čine predstavnici parlamentarnih stranaka. Svake godine Skupština Republike Srbije bira po jednog člana Saveta guvernera NBS kako bi se omogućio veći stepen nezavisnosti ovog važnog nadzornog tela NBS i izbegla situacija u kojoj privremena većina u parlamentu može dominantno da promeni strukturu članova Saveta guvernera NBS. 3. Kriterijumi određivanja plata rukovodstva doneti su u trenutku uspostavljanja Saveta NBS kao organa 2003. godine i potvrđeni su od Saveta guvernera NBS nakon poslednje izmene Zakona o NBS. 4. Rukovodstvo NBS ne obavlja druge plaćene poslove, što nije slučaj sa većinom zemalja u našem okruženju gde su rukovodioci centralnih banaka, po pravilu, ujedno i članovi uprave ili rukovodstva posebnih agencija za superviziju finansijskog sistema, finansijsku stabilnost, osiguranje depozita i slično i na tim poslovima, po pravilu, primaju dodatne naknade. Razlog tome, po svoj prilici, leži i u činjenici da su nadležnosti NBS mnogo šire od nadležnosti centralnih banaka u našem okruženju. 5. Prosečna plata u NBS je niža od prosečnih plata u centralnim bankama zemalja iz okruženja koje su na sličnom ili nižem nivou ekonomske razvijenosti i gde centralne banke imaju manje nadležnosti u odnosu na NBS. Lični stav: Jačanje administrativnih kapaciteta naše države ne može počivati na niskim platama rukovodilaca, posebno ne u domenima u kojima radna mesta zahtevaju visoku stručnost ljudi koji inače relativno lako u privatnom sektoru mogu naći vrlo dobro plaćen posao. Ako želimo da poslove u interesu zemlje obavljaju stručni, sposobni i motivisani ljudi, Srbija mora naći načina da ih adekvatno plati. Suprotna politika vodi u mnogo veće troškove za poreske obveznike zemlje kroz negativnu selekciju: odlaziće kvalitetni ljudi, a ostajaće manje ili više i pre ili kasnije razočarani i nedovoljno motivisani ili nedovoljno sposobni (koji na tržištu rada nemaju bolje plaćene alternative u privatnom sektoru). To ne znači da ne treba štedeti u javnom sektoru. Naprotiv. Štednja je nužna i upravo sa kvalitetnim i motivisanim ljudima u javnom sektoru može je biti još više i daleko više u odnosu na trošak nešto većih primanja radi plaćanja kvalitetnih rukovodilaca. Dobar primer toga da je to moguće verujem da je upravo Narodna banka Srbije. Od početka 2011. do danas otpočetim procesom racionalizacije nabavki napravljena je ušteda u iznosu većem od 200 miliona dinara. To je ne samo višestruko više od celokupnih plata rukovodstva NBS u istom periodu već je i ušteda koja direktno utiče na rezultat poslovanja NBS i na deo dobiti koji se svake godine prenosi u budžet Republike Srbije, tj. u neposrednu korist svih poreskih obveznika i budžetskih korisnika naše zemlje. Nekoliko pitanja bez odgovora: Posebno je, međutim, pitanje zašto se pojedini mediji s vremena na vreme bave pitanjem visine plata rukovodstva NBS? Naravno, nije sporno da se slobodni mediji u demokratskom društvu mogu slobodno baviti temama za koje smatraju da o njima treba informisati javnost. Ipak, da li je zaista u pitanju neka novost ako se radi o primanjima rukovodstva NBS čiji su načini obračuna ustanovljeni još 2003. godine? Da li je zaista u pitanju neka novost ako su podaci o prihodima rukovodstva NBS godinama unazad dostupni ne samo na internet stranici NBS već, po službenoj dužnosti, i na internet stranici Agencije za borbu protiv korupcije? Kako to da se „kritika“ za „visoke plate rukovodstva NBS“ upućuje onima koji nisu nadležni za određivanje njihove visine (guverneru i Izvršnom odboru NBS), a da ovi organi NBS istovremeno jesu nadležni za donošenje čitavog niza drugih mera s kojima se u vezi Narodnoj banci Srbije javno upućuju „dobronamerne preporuke“? Odgovor na ova pitanja ostavio bih čitaocima. ------------ Lepo sročen odgovor g.Šoškića, ali su reakcije plebsa mnogo interesantnije... [Ovu poruku je menjao ventura dana 13.11.2011. u 12:42 GMT+1] [ Braksi @ 13.11.2011. 13:35 ] @
Soskic daje cudna objasnjenja. Najpre sasvim drsko prebacuje odgovornost na druge za svoju nerealno visoku platu. Po tome se vidi da laze. Jer da je on zaista veliki strucnjak i to redak kakav treba NBS on bi rekao: "moja plata je tolika i ja sam trazio da bude tolika jer smatram da toliko vredim".
A koliko vredi zaista jedan Soskic ? E pa profesore ekonomije vredis koliko ti trziste kaze. Trziste nase zemlje je uglavnom zasiceno ekonomistima i cena im pada. Bankarski sektor svuda u svetu vrsi masovne otkaze i puno kvalitetnih bankara ce zbog krize sektora mozda raznositi picu. Drugo, funkcija guvernera je veoma prestizna pa bi u teoriji guverner mogao da radi i za dz. i opet sam siguran da bi nasli vrsne strucnjake koji recimo imaju prihode sa mnogih drugih strana ili su vec veoma bogati ili ce odlaskom sa ove prestizne funkcije sve nadoknaditi. Na kraju Soskicu ti si guverner Srbije. Sidji loma ledo da vidis kako se zivi. Mene licno zabole kolika je plata guvernera kad je uz zemlji sve ok. [ ventura @ 13.11.2011. 14:38 ] @
Citat: Braksi: Trziste nase zemlje je uglavnom zasiceno ekonomistima i cena im pada. Bankarski sektor svuda u svetu vrsi masovne otkaze i puno kvalitetnih bankara ce zbog krize sektora mozda raznositi picu. Drugo, funkcija guvernera je veoma prestizna pa bi u teoriji guverner mogao da radi i za dz. Otkaze će možda dobiti tamo poneki službenici, koji su ionako nebitni... Međutim top igrači, executive profili po bankama ne samo da neće ostati bez posla, već gomila njih u sred krize dobija i povišice... A guverner jedne države sigurno ne može da bude profil bankarskog službenika, već je profil upravo tih executive bankara za kojima tražnja može uvek samo da raste... Po tvojim pisanijima reklo bi se da živiš u nekom Staljingradu, a ne u zapadnoj evropi.. [ Braksi @ 13.11.2011. 17:41 ] @
tesko da bi mogao da zivim u Staljingradu, ali o Volgogradu bi se vec dalo razmisliti.
Vec sam ti rekao uporedi Diamonda i Bernankea i njihova primanja. Guverner ti je manje vise revizorski posao, rutina, ne mnogo kreativan. [ ventura @ 13.11.2011. 18:46 ] @
Citat: Braksi: Vec sam ti rekao uporedi Diamonda i Bernankea i njihova primanja. Guverner ti je manje vise revizorski posao, rutina, ne mnogo kreativan. Ben Bernanke, američki guverner ima godišnju platu od nekih 190.000 dolara... Cela ta bankarska ekipa njegove klase godišnje zarađuje 5-20 miliona dolara po bankama, što je daleko od njegove plate.. Istina je da tih njegovih 190k je mizerno u odnosu na ono što bi mogao da zaradi u privatnom sektoru kao bank executive, ali opet ne možeš ni da mu staviš platu 20.000 dolara, jer mora da ima bar nešto da pokrije svoje životne troškove.. Tako i guverner u Srbiji.. Taj Šoškić može bez problema da vodi neku banku i da zaradi nekih 200-800 hiljada evra godišnje u Srbiji kroz taj posao. Da li država treba da mu plati toliko - sigurno ne, ali ne treba ni da radi za 1000 evra jer toliko zaradi neki najobičniji kancelarijski službenik u PIO fondu ili u nekoj sličnoj državnoj instituciji... [ Jagnjeca brigada @ 13.11.2011. 20:32 ] @
[ Braksi @ 28.11.2011. 00:19 ] @
treba videti koliku je Soskic imao platu pre nego sto je postao guverner.
Ne verujem da je imao vecu jer bi onda bio fantasticna budala i nikakav ekonomista osim ako seli da stavi u CV da je bio guverner ali onda je visina plate sasvim irelevantna. [ Pirossi @ 28.11.2011. 01:58 ] @
toliko drobite o ovome a evidentno je da je čovek postavljen po stranačkom zadatku.
kao i drug mu po knjižici - premijer, djed-božićnjak. plata je irelevantna. princip je pogrešan. edit: kad biste umesto Šoškića za guvernera turili moju babu Kosaru imali biste iste rezultate. [ boccio @ 28.11.2011. 19:55 ] @
Gresis, tvoja baba Kosara je verovatno apsolutno nesposobna da ista uradi, a samim tim i da nanese stetu. Ovaj mamlaz itekako moze da nas ukopa (sto inace NBS revnosno cini iz dana u dan).
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|