|
[ slavisa1982 @ 12.11.2011. 16:31 ] @
| Postovani prijatelji
Nadam se da nisam pogresio deo foruma gde mogu da postavim ovaj post. Unapred se izvinjavam ako sam omasio.
Mozda ce za neke biti glupo pitanje, ali moze li neko da mi objasni sta je nominalni precnik DN za neku cev.
Nasao sam da su velicine koje preferira iso standard
Diameter Nominal
DN
6
8
10
15
20
25
32
40
50
65
Naravno ovo sam nasao na wiki ko zna da li su ovi precnici merodavni (sigurno ima neki standard koji odredjuje ovo)
primer :
Imamo cev spoljasnjeg precnika ds=21.3mm (celicna besavna cev) I debljine zida s=2mm
znaci du=ds-2*s=21.3-2*2=17.3mm koji je njen nazivni precnik??
Imamo istu cev spoljasnjeg precnika ds=21.3mm (celicna besavna cev) I debljine zida s=5 mm
znaci du=ds-2*s=21.3-2*5=11.3mm koji je njen nazivni precnik??
Znaci ista cev ali razlicite debljine neki kazu da je to DN priblizni unutrasnji precnik ali ako jeste kako se odabere ako je 17.3 jel DN 15 ili 20 ili mozda 17 ili 18 ili ako nije blizu ovih standardnih je li onda ni nema DN???
kako funkcionise to odredjivanje I sta je DN ventila (raznih ventila), za njih nisam video da se daje spoljni precnik vec samo DN???
Mozda neko zna na ovom forumu??? I koji standard ima veze sa ovim odredjivanjem I dali je isto za sve cevi tj da li princip vazi za sve vrse cevi pvc, besavne, bakarne.
Nadam se da nisam u startu smorio :)
|
[ veljkoE @ 12.11.2011. 19:22 ] @
cevi se mere u colima, incima, zato su "glupe mere", 1/2 cola=> 21.3mm ; 1/8 => 10,2mm
dakle ovi tvoji primeri su ista cev od pola cola sa debljinom zida od 2 ili od 5 mm
ne znam koji je razlog da te ovako nesto interesuje, ali to je jednostavno - tako
e sad za bakarne vec nisam siguran, znam kad mi je onaj razvodio gas govorio je u mm, ali verovatno je rec isto o colovnim cevima
dakle, jedinica mere je (generalno) col - inč
a sa druge strane, ima toliko raznih precnika, da je to ludilo
nadam se da sam ti pomogao sa ovim
PS
ajd jos malo zbunjivanja, ove mere u colima predstavljaju u stvari unutrasnju meru cevi, dakle, gledano matematicki nema veze jedno sa drugim, -ovo pojasnjenje je moja slobodna procena-verujem da je sve pocelo sa vodovodnim sistemima, kada je "za protok" od jednog cola bila potrebna unutrasnja mera od 25.4 mm, sto se kasnije udomacilo i u stvari cev od jednog cola je u stvari debela ( spoljno precnik) 31.8mm sto se nikako ne moze povezati ( u nekoj neupucenosti, a poznavanjem jedinica mera) sa colovima, pogotovo pominjuci razlicitu debljinu zida itd...
u principu je jednostavno ,al eto...
[Ovu poruku je menjao veljkoE dana 12.11.2011. u 20:33 GMT+1]
[ djura63 @ 12.11.2011. 20:15 ] @
[ djura63 @ 12.11.2011. 20:30 ] @
Palac, col (Zoll) i inč (inch) su anglosaksonske merne jedinice. Mi smo usvojili SI (međunarodni sastav jedinica), dakle, metar i njegovi decimalni umnošci (multipli).
[Ovu poruku je menjao djura63 dana 12.11.2011. u 21:44 GMT+1]
[ veljkoE @ 13.11.2011. 18:30 ] @
vazi djuro, kad budes kupovao vodovodnu armaturu, ventile, cevi, slavine...izrazavaj se u metrima
[ vladd @ 14.11.2011. 10:05 ] @
Koristi tabelu i preracunaj u milimetre.
http://www.allsteelpipe.com/Pipe-Dimensions-Weights-Chart.pdf
Npr, doticna "pola cola"(tzv 1/2) cevka je u stvari 0,84 od inca..0,84x25,4=21,336mm....itd...
Poz
[ Java Beograd @ 14.11.2011. 10:08 ] @
Citat: veljkoE: vazi djuro, kad budes kupovao vodovodnu armaturu, ventile, cevi, slavine...izrazavaj se u metrima
[ slavisa1982 @ 14.11.2011. 14:27 ] @
Nema potrebe za nekim prozivanjem, svaka pomoc je dobrodosla, pa i naznaka nekog resenja, nadao sam se nekom konkretnom odgovoru tj principu kako se to radi, nekada smo mi bili jaka zemlja u masinstvu mora da ima neki konkretan odgovor standardizovo po DIN u kako se to radi. Konkretno sam dao primer za jednu cev istog spoljasnjeg precnika ali razlicitih debljina stjenke, i zanimalo me kako to funkcionise. Hvala na trudu, gledao sam i krautov prirucnik ali nigde nepise konkretno kako izabrati nazivni precnik iste cevi ali razlicitih debljina zida.
[ veljkoE @ 14.11.2011. 15:38 ] @
jednostavno
"molim vas dajte mi 14 komada cevi od 2 cola debljine zida 5 mm"
da se ne ponavljam, a da ne zalazim u privatnost:
Sta tebe u stvari interesuje ?
ukoliko ti nije dovoljno pojasnjeno, pa ako je u domenu "nasih" moci, da ti i pomognemo...
[ vladd @ 15.11.2011. 07:38 ] @
E sad, ako se zeli "odabir" cevi, tada se moraju poznavati neki ozbiljniji racuni i metodologije, ili izuciti predmet "transport cevima", iz neke skole
Terminologija i pojasnjenje su samo za trgovacke potrebe, i da se prepozna postojeca cev, kojoj sledi zamena ili nastavak..po principu lego kocki...sve vise od toga je...
Poz
[ slavisa1982 @ 16.11.2011. 14:05 ] @
Upravo to, proracunom sam (slozenim proracunom) sam izabraop ove dve cevi 21,3x2 i 21,3x5 i hteo sam u specifikaciji da stavim njihovo DN ali nisam znao kako da odredim to DN. Oznaka cevi ide DN dsxs , meni konkretno za proracun je samo trebalo ds i s odakle sam dobio du, ovo DN mi nije trebalo ali u specifikaciji se prilaze.
[ veljkoE @ 16.11.2011. 19:57 ] @
evo ja sam ukucao u google : dn okrugle cevi
i treci predlog mi je izbacio ovo :
ako ovo nije ono sto trazis, onda jbg...
a ako jesto ono sto trazis, onda moras malo bolje nauciti koristiti google (slozena mreza)
[ veselinovic @ 16.11.2011. 20:53 ] @
Koliko sam ja uspio skontati cijev od pola cola nema nijednu mjeru 12.7 mm.
Onda sam malko razmisljao i shvatio da je pola cola ( ili neka druga mjera) u stvari precnik mlaza fluida gdje nema turbulentnog tecenja uzimajuci u obzir i koljena pod 90 stepeni.
Inace nema neke logike, no ja nisam masinac.
[ slavisa1982 @ 16.11.2011. 21:50 ] @
Znam da koristim google (spustio si me i zato jedan plus:) cak i nasmejao) i meni je to isto izbacivalo, ali takodje mi izbaci ako si obratio paznju na ovu tabelu DN ds s tj to DN vazi za jedno s (u zavisnosti od raznih standarda) tj jednu debljinu zida cevi, a ja imam tu cev ali dve razlicite debljine zida cevi, samim tim se razlikuje i DN. Nije isto DN za cev koja ima spoljni precnik 26.9 i debljinu zida cevi 2.3 i cev koja ima spoljnji precnik 26.9 i debljinu zida cevi 8. Bar je neko tako moje razmisljanje ili mozda jeste isto.
Ovde sam okacio tabelu po sadasnjem vazecem din-u gde je dat spoljni precnik i preporucene debljine zida za tu cev...ali nisu dali DN.
[Ovu poruku je menjao slavisa1982 dana 16.11.2011. u 23:03 GMT+1]
[ veljkoE @ 17.11.2011. 12:14 ] @
nisam nekakav inzenjer, ali mislim da ides sa pogresne strane
ako je DN= diameter nominal- dimanzija nekakve cevi po nekom standardu, onda to znaci da je to "osnovni model", i nista ni vise ni manje, ostalo su sve mogucnosti koje postoje, tako da sumnjam da postoji DN za dve "iste" cevi, ali razlicite debljine zida
Ako kupujes novi mercedes A klase, da li je dovoljno uci u radnju i reci: ocu da kupim mercedes A klase. Verovatno nije, ali ako udjes u gvozdjaru i trazis cev od 5/4 cola, dobices standardnu ( od ~2 mm) a ne sa debljinom zida od 3mm ili sl.
jos jednom da se osvrnem, ne znam za sta ti treba, ali pri izboru materijala za, recimo , krovnu celicnu konstrukciju -navodi se obavezno i debljina zida cevi
[ vladd @ 18.11.2011. 16:25 ] @
NPS ili nominal pipe size(ili evropsko DN, nominalni precnik) je BEZDIMENZIONA oznaka bazirana na incima odnosno colima. Drugi, takodje bitan, deo oznake cevi je debljina zida.
Poz
[ veljkoE @ 18.11.2011. 20:02 ] @
kao i fi - ø
u onoj tablici je navedeno za odredjeni DN i debljina zida, po nekom standardu, sto podrazumeva da je to, jbg, pocetna mera koja vazi za standardnu, tako da nisam siguran da je to to sto si naveo, u stvari DN su samo dva slova
ali
"DN 20" podrazumeva cev od 3/4 cola( zoll), cev spoljnog precnika 26.9mm sa debljinom zida 2 mm (DIN 2458)
[ slavisa1982 @ 20.11.2011. 18:56 ] @
Veljko je bio u pravu, samo se gleda osnovni model i pod tim DN sve ulazi nezavisno od debljine zida cevi, zato moras da prilozis i ds i s, ovaj odgovor nadjoh u nekoj Vitasovoj knjizi.
[ Goran Mijailovic @ 20.11.2011. 19:05 ] @
DN mu dodje nazivni precnik a ds bi bio spoljasnji precnik dok je s debljina zida.
Djura te je dobro uputio na Krauta.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|