[ aleksazr @ 27.11.2011. 20:32 ] @
Imam metalnu cev fi 15mm, dužine 5cm, koja se zagreje do 300 stepeni.

Čime mogu da je obložim, pa da smanjim toplotne gubitke na minimum, tj. da što manje grejem okolinu?
[ Vasastajić @ 27.11.2011. 21:51 ] @
Izvadiš malo "vune" iz TA peći,ako nemaš neku rashodovanu,onda iz one koju koristiš,jer to malo ona neće ni da oseti,a tebi će završiti posao.
Dolazi u obzir i neki stari bojler,koji je za izolaciju imao istu takvu "vunu".
[ Darko_zed @ 27.11.2011. 22:02 ] @
Za sta koristis to ?? Ima vise nacina , ja sam recimo komoru za plastifikaciju oblozio kamenom vunom i uspeo da izolujem dobro jer se unutra greje i pece farba do 200 stepeni mada ipak ima malo gubitaka jer je ona ipak oko 2.5 kubika prostora unutra . Mozes napraviti vecu cev i navuci preko nje ali da je veca dosta od nje i da ima dosta prostora izmednju njih pa tvrdo napresujes staklenu ili kamenu vunu unutra ili pa nalijes samotno mleko unutra i bice sasvim ok sa malim gubicima .Pozdrav
[ gari021 @ 28.11.2011. 07:11 ] @
Citat:
Darko_zed: . Mozes napraviti vecu cev i navuci preko nje ali da je veca dosta od nje i da ima dosta prostora izmednju njih pa tvrdo napresujes staklenu ili kamenu vunu unutra ili pa nalijes samotno mleko unutra

Bez samotnog mleka, ono ce samo pokvariti stvar i pobljsati toplotnu provodljivost.
Nadji kod nekog kome je ostalo parce vune, sa nekog gradilista i sl, obmotaj oko cevi uvezi zicom i gotovo. Ako hoces da lepse izgleda uzmi jos jednu cev kako Darko predlaze.
[ Darko_zed @ 28.11.2011. 07:31 ] @
mislio sam da je samotno mleko onda,a inace sam to video u pecima za kaljenje koje mogu i do 1000 stepeni da greju ,a spolja se nista ne oseca. Znaci zid je oblozen kao samotom u sporetu i jedva da se oseca toplota na ruci ,a unutra 600-700 stepeni koliko je vec potrebno da se metal uzari .Pozdrav
[ Vasastajić @ 28.11.2011. 20:22 ] @
Staklena,kamena,mineralna i da li ima još neka "vuna" ne znam i uvek sam u dilemi koja je koja,ali ono što sam ti je gore preporučio je sa karakteristikama koje udovoljavaju u potpunosti tvoje potrebe.
Ako je problem navlačenje druge,šire cevi,radi estetskog efekta,onda tu estetiku u potpunosti zadovoljava i obična alu-folija,stim ako je okreneš sjajnom stranom ka izvoru toplote imaćeš i dodatni, reflektujući efekat.
[ Darko_zed @ 28.11.2011. 20:43 ] @
ova tema me je naterala da pogledam u pec za kaljenje da vidim kako su resili stvar i sveli toplotne gubitke na najmanji moguci nivo .Znaci trebao bi da stavis jednu cev preko te koja se greje i napunis prazana prostor izmedju njih samotnim mlekom i jos siru cev preko obe gde ces znaci prostor izmedju samootne cevi i te krajnje ispuniti staklenom ili kamenim vunom i to tvrdo presovano tako da na krajnjoj cevi skoro neces nista osetiti od toplote .Pozdrav
[ aleksazr @ 29.11.2011. 00:41 ] @
Ljudi, puno vam hvala na odgovorima! :)
[ Brodoplovac @ 29.11.2011. 18:11 ] @
Staklena vuna se topi na 250°C, a kamena na 750°C.