|
[ labicko1 @ 08.12.2011. 22:27 ] @
| Ovu temu pocinjem jel sam ovo cuo vise puta, da inspekcija moze da ti dodje na vrata, napise resenje na kome stoji, na ovo resenje nemate pravo zalbe. Sada i onaj koji udej u vrtic i pobije svu decu, kad ga soude ima pravo na zalbu, a oni koji naprave neki bezveze prekrsaj to pravo nemaju.
Zadnji slucaj ove vrste koji se desio, bio je u osnovnoj skoli ************ u Beogradu. Iz nekog razloga neko iz ministartstva prosvete hoce da oduzmu jednu od njenih zgrada. Direktorka koja je inace postavljena tu iz politickih razloga je ucinila sve da se ove godine u skolu upisu samo 2 odeljenja. Dobila je ponudu od jednog od roditelja koji inace radi na jednoj od gledanijih televizija da se napravi emisija o skoli da bi je promovisali, sto je direktorka odbila. Elem ove jeseni je savet roditelja, i neki savet nastavnika donelo resenje da se direktorka otpusti (kolko sam shvatio na to imaju pravo).
E sada ovde nastupa nas INSPEKTOR, kog je inace sama direktorka zvala. Dosla je u posetu i udvrdila da ima propusta u papirologiji, valjda su trebali da usvoji prvo jedan papir pa drugi, oni su to obrnitim redom, kako god, zbog neke minorne greske, ona donosi odluku da se raspusti savet roditelja i pretila je usmeno zatvaranjem skole. Na papiru koji im je urucila stoji "na ovu odluku nemate pravo zalbe".
Ali ljudi u kom to svetu sada zivimo, gde jedan polupismen inspektor (polupismen jer je najverovatnije kupion diplomu i tu radi po rodbinskim ili partiskim vezama) ima ista prava kao vrhovni sud ove zemlje. Cak i na odluku vrhovnog suda mozes da se zalis onom medjunarodnom.
[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 09.12.2011. u 18:04 GMT+1] |
[ Vasastajić @ 08.12.2011. 23:28 ] @
Na tu odluku,koja je odluka upravnog postupka,moguće je da ne postoji pravni lek,ali,naglašavam u upravnom postupku,no zato je svakako moguće pokrenuti sudski postupak tužbom.
[ mmix @ 09.12.2011. 09:37 ] @
vasa ti odgovorio, mada imho dzaba vam to krecenje, nije reforma sudstva sprovedena da bi vi mogli sad da tuzite agente partokratije. Ako hocete da spasite skolu jedini nacin je sto vec medijska halabuka i to bas mora da bude velika jer je narod prilicno ravnodusan prema problemima koji ne doticu njih same. Dakle da partokratama toliko ogadite otimanje te zgrade u andolazecem predizbornom periodu da odustanu.
[ labicko1 @ 09.12.2011. 10:22 ] @
Ma znam za to da treba da se deremo ko cigani, pa ko se jace dere taj je u pravu. Ali ono sto me cisto iz pravnog aspekta zanima, zar ovakav nacin postupanaja inspekcije u Srbiji (nije pitanje samo ovog slucaja, ista prava ima i gradjevinska, komunalna i sve ostale inspekcije), nije protiv medjunarodnih zakona. Nisam pravnik, ali mi je malo suludo da neko samostalno donosi odluke i u isto vreme meni oduzima pravo da se pravno odbranim. Neznam dali sam ovo dobro napisao i dali cete razumeti, ali ovo meni nije ni najmanje logicno. Ovde te osude na brzinu, a da bi dokazao da si nevin, sada ti njih treba da tuzis.
[ Java Beograd @ 09.12.2011. 12:18 ] @
Citat: labicko1:Nisam pravnik, ali mi je malo suludo da neko samostalno donosi odluke i u isto vreme meni oduzima pravo da se pravno odbranim. Neznam dali sam ovo dobro napisao i dali cete razumeti, ali ovo meni nije ni najmanje logicno. Ovde te osude na brzinu, a da bi dokazao da si nevin, sada ti njih treba da tuzis.
Pa lepo ti je napisao Vasa Stajić. Inspekcija nije sud. Imaš pravo da se odbraniš, ali inspektor nema "višu instancu". Imaš ti pravnog leka, ali ne kroz žalbu na odluku inspektora. Kome bi se žalio ? Upravi vodovoda ?
Pravo na žalbu imaš na sudu, uvek višoj instanci.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 09.12.2011. u 13:52 GMT+1]
[ labicko1 @ 09.12.2011. 12:57 ] @
I sada ako ti inspektor kaze plati kaznu, a ti nisi kriv, ti moras da je platis. A onda da naknadno potrosis jos para na sudu da bi dokazao da nisi treba da platis tu kaznu?
Ako je ovako nesto normalno onda sam ja lud.
[ superbaka @ 09.12.2011. 16:46 ] @
i ako i u upravnom postupku postoji mogucnost zalbe drugostepenom organu (a to je ministarstvo), u nekim slucajevima se mora pravosnazno delovati po odluci prvostepenog organa u upravnom postupku (inspektor), sto ce reci, nemas pravo na zalbu vec moras da uradis naredjene mere... e sad, sta i kako moze to, regulisano je blize podzakonskim aktima, ili pak nije, vec ostaje na inspektoru da proceni, i obicno je vezano za hitne situacije...
npr, kod mene u veterini, recimo u slucaju izbijanja neke opasne zaraze, inspektor ima pravo da naredi da se pobiju sve zivotinje jedne vrste u krugu od toliko i toliko km, kako bi se sprecilo da se zaraza siri... zamisli kakav bi dzumbus nastao kada kada bi imao pravo zalbe, sa sve zakonskim rokovima za to :)
[ Goran Mijailovic @ 09.12.2011. 17:06 ] @
Nemojte navoditi konkretna imena niti pokušavati da ovaj forum uvučete u nekakvu medijsku hajku protiv jednih ili drugih.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|