[ eeestablishment @ 17.12.2011. 09:54 ] @
Nesto mi se ne svidja sva ova galama oko evra .
Hteo bih da ga zamenim , to jest pretvorim u zlato .
e sad pitanje . . . .KAKO ?
Naravno da ne razmisljam o nakitu , pa da mi ga posle otkupljuju kao lomljeno ( po nizoj ceni )
Moze li se i gde kupovati neobradjeno zlato odgovarajuce cistoce u vidu nekih manjih plocica recimo ?
PozZz . . .
p.s . . . nije neka kolicina , recimo 5-6 prosecnih ( evropskih ) plata , ali sto i to malo pa da mi propadne
[ ventura @ 17.12.2011. 10:00 ] @
Kupovina zlata ti je isuviše komplikovana... Uradi ovako i imaćeš isti efekat ko da si kupio zlato:

1. Stavi evre koje imaš na gomilu.
2. Odvoji 30% sa gomile i odnesi to u banku na oročenu štednju
3. Onih preostalih 70% baci u peć

i to je to. Nakon par godina ćeš doći na isto kao da si kupio zlato.
[ eeestablishment @ 17.12.2011. 10:57 ] @
A za neku drugu valutu recimo ?
Mislim , ako cela evropska unija ne moze da garantuje za svoju valutu , kako ce to jedna mala shvajcarska ?
Sta kad pocne stampedo pa svi pojure da menjaju za shvajcarac , ko ce da zadovolji toliku glad , i kako bi drzava poput shvajcarske kontrolisala tada svoju valutu .
A dolar ? , i oni su nesto skorije stampali neke milijarde ( bez pokrica ) kako bi pokrili gubitke po bankama i sl ?
???
[ ventura @ 17.12.2011. 11:04 ] @
U kom smislu da garantuje?

Svaka država će da maksimalno štiti svoju valutu, međutim nijedna država na svetu ne pruža garancije u onom smislu na koji ti misliš (da je valuta osigurana zlatom), tako da se sve svodi na to da novac ima vrednost sve dok i ostali misle da on ima vrednost.
[ anakin14 @ 17.12.2011. 11:58 ] @
dokle ce vise ljudi da budu u zabludi da neke imaginarne demagoske pojave pod nazivom "drzave" garantuju i treba da garantuju nesto?

ako hoces da ti novac sigurno ne gubi vrednost i pored toga da ucestalo dize vrednost, ulozi u biznis, u osnovna i obrtna sredstva, tehnologiju, i samo da znas, niko ti ne garantuje ni da ce sutra da padne meteor na srbiju i svi izginemo a kamoli da nece da ti propadne biznis zbog sira i vojne muzike.
[ tdusko @ 17.12.2011. 13:16 ] @
Dave Ramsey kaze da u zlato nikad ne treba uloziti pare.
[ Teratron @ 17.12.2011. 14:15 ] @
Cuvajte svoj novac !
[ eeestablishment @ 17.12.2011. 17:08 ] @
[quote]anakin14: dokle ce vise ljudi da budu u zabludi da neke imaginarne demagoske pojave pod nazivom "drzave" garantuju i treba da garantuju nesto?

ako hoces da ti novac sigurno ne gubi vrednost i pored toga da ucestalo dize vrednost, ulozi u biznis, . . . . . .

Ulagati u biznis ali koji ?
Pade mi na pamet , kako su svojevremano pod uticajem medija ( B92 ) ljudi dizali kredite i ulagali u biznis " uzgajanja puzeva"
Navodno Srbija za godinu dana ne moze da proizvede koliko jedan Pariz moze da pojede za mesec dana .
Vise desetina takvih propalih uzgajalista je samo u mom kraju . . .
Primer je banalan , hocu da kazem kako nismo svi stvoreni za biznis , ulaganja , berzu i sl ,ljudi za zivota sticu , stede odvajaju na stranu i hteli bi da bar pod starost mirno zive , ne oslanjajuci se samo na penziju .
PozZz . . .
[ Wi-Fi @ 17.12.2011. 17:16 ] @
Ti koji su dizali kredite i ulagali u biznis pod uticajem medija ne da nisu stvoreni za biznis, vec su kompletni moroni
[ boccio @ 17.12.2011. 19:10 ] @
Citat:
eeestablishment:
p.s . . . nije neka kolicina , recimo 5-6 prosecnih ( evropskih ) plata , ali sto i to malo pa da mi propadne

Cuj, nece evro tek tako da propadne. Mogu da razumem da hoces da se oslobodis par miliona evra, pa da nekako to prebacis u druge klase asseta, ali sa tom svotom... Neces propasti, bez brige :)
Citat:
anakin14
ako hoces da ti novac sigurno ne gubi vrednost i pored toga da ucestalo dize vrednost, ulozi u biznis, u osnovna i obrtna sredstva, tehnologiju, i samo da znas, niko ti ne garantuje ni da ce sutra da padne meteor na srbiju i svi izginemo a kamoli da nece da ti propadne biznis zbog sira i vojne muzike.

Cek, sta si ti zapravo hteo da kazes? :) Ulaganje u biznis je nesto sto se radi sa viskom kapitala, ne sa nekom crkavicom koju zelis da zastitis od propadanja :)))

Ako cemo da udaramo po teoriji, postoji cetiri osnovne klase asseta u koje treba rasporediti (diverzifikovati) sredstva: novac (valuta), nekretnine, papiri (akcije, obveznice) i metali (zlato, etc.). Postoji teska teorija zasto bas tako... Ali tu se radi o ciframa za par redova velicine iznad tih "nekoliko evropskih plata". Mislim da stvarno ne treba da pravis dramu, sto rece Ventura - stavi to u banku i ok si...
[ superbaka @ 17.12.2011. 19:34 ] @
ovo sve me podseca na skrivanje Srba od pomracenja sunca '99...
[ eeestablishment @ 06.01.2012. 13:08 ] @
Reseno . . .
30% USA dolari
30% Shvajcarci
30% ostalo u eurima . . .
10% uplaceno porodicno letovanje ( frst minit , petrovac castellastva )
-nekako mi se cini da je ovo poslednje najbolje ulozen novac-
pozZz . . .
[ jnk @ 07.01.2012. 16:18 ] @
U pravu si to je jedino sigurno a ostatak od 3 hiljade evra si samo okrnjio.
[ Dexic @ 07.01.2012. 18:16 ] @
Kineska poslovica kaze: "Moj novac je samo onaj novac koji ja potrosim" :)
[ Java Beograd @ 17.12.2024. 12:13 ] @
Meni je kupovina investicionog zlata nekako najbolji oblik investiranja. Pre svega zato što nije "pepo i prah" nego konkretno - imam vrednost u džepu, i ostaće tu gde jeste.
Počeo sam ozbiljno da razmišljam o tome, ali kako sam počeo da guglam i istražujem, tako mi se pojavljuje gomila pitanja.

Da li neko konkretno kupuje investiciono zlato (u pločicama) u Bgd?
[ Nebojsa Milanovic @ 17.12.2024. 12:55 ] @
Sa kojim rezonom bi to činio?!

Da li znaš koliko gubiš prilikom dalje prodaje?

[ kosmopolita @ 17.12.2024. 14:05 ] @
Znam lika koji imam10k evra više od 10 godina uslmarici.
Zbog njega sam više puta proveravao šta može da se kupi.
Ima strana firma sa poznatim pločicama blizu terazija.
Proveravao sam i kako bi se kupilo i prvo se uzme potvrda i ode u banku.
Kad legnu pare na njihov račun može da se podigne zlato.

Pošto ovo nisam nikad uradio, ako neko može da potvrdi, baš bi me zanimalo da li je to tačno.
[ Java Beograd @ 17.12.2024. 14:19 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:

Rezon je zaštiti ušteđevinu od inflacije. Samo to. Dakle nije rezon: investirati, obrtati. Mada, da, kapiram da je i ovo nešto kao investicija.
Ne planiram da prodajem. Osim ako dođe "nedajbože" a onda mi je svejedno dal' sam izgubio koliko procenata više.
[ ademare @ 17.12.2024. 14:33 ] @
Stani zar ti nisi u ostalim temama Odusevljenem radom NBS i ubrzanom devalvacijom Eura na teritoriji Srbije !

Dinar jede inflacija !

E sad ti Ne vidis tu nikakvu Kontradiktornost ?

Sa jedne strane odusevljenje guvernerkom i NBS sa druge strane nezadovoljstvo propadanjem Dinara i Eura na teritoriji Srbije !

Na drugim teritorijama Euro ne propada tako brzo kao u Srbiji !!! Ni u samoj EU ni priblizno tako brzo jer je Inflacija mnogo manja nego u Srbiji !

A Cica je vezala Dinar i Euro pa koliko propada brzo Dinar toliko brzo propada i Euro ?!

Kod Dinkica i Soskica , je Euro za 10 godina isao sa 60 na 120 dinara i cuvala se vrednost Eura pa i Dinara mnogo bolje nego sada kada Euro 12 godina stoji na 118 !

A kada si vec odusevljen Cicom i NBS drzi i cuvaj Dinare , ne treba ti nikakvo zlato , kada je Dinar jaci od Eura !
[ bakara @ 17.12.2024. 17:49 ] @
Citat:
Java Beograd:
Meni je kupovina investicionog zlata nekako najbolji oblik investiranja. Pre svega zato što nije "pepo i prah" nego konkretno - imam vrednost u džepu, i ostaće tu gde jeste.
Počeo sam ozbiljno da razmišljam o tome, ali kako sam počeo da guglam i istražujem, tako mi se pojavljuje gomila pitanja.

Da li neko konkretno kupuje investiciono zlato (u pločicama) u Bgd?

Tesko da se kupovina zlata moze smatrati investiranjem.

"investiciono" zlato se kupuje obicno da bi se sacuvala vrednost, jer se lako konvertuje.
Ono sto se cesto zaboravlja da i prilikom kupovine i prilikom prodaje zlata imate gubitak u vidu provizije trgovca.

Po meni bilo sta drugo da kupis imace vecu vrednost posle nekoliko godina nego to zlato.

Znaci da kupis obican kamen ili bilo koji metal, u vrednosti 100g zlata posle 10godina vredece vise nego 100g zlata nakon 10 godina.

[ Nebojsa Milanovic @ 17.12.2024. 17:49 ] @
@Java,

Kupovina investicionog zlata je svakako investicija, ja ti samo predlažem da razmisliš o ovome:

1. Taj zlatar od koga kupiš pločice, koliko ti daje ako želiš odmah da mu ih prodaš?

2. I što je puuno važnije: šta misliš koliko će ti taj isti zlatar platiti u tom "nedajbože" slučaju??

Razmisli o tome, a možeš i ovde da napišeš kako ti teku razmišljanja.
[ Java Beograd @ 18.12.2024. 07:01 ] @
Citat:
ademare:
Stani zar ti nisi u ostalim temama Odusevljenem radom NBS i ubrzanom devalvacijom Eura na teritoriji Srbije !
Dinar jede inflacija !

E sad ti Ne vidis tu nikakvu Kontradiktornost ?
Sa jedne strane odusevljenje guvernerkom i NBS sa druge strane nezadovoljstvo propadanjem Dinara i Eura na teritoriji Srbije !

Na drugim teritorijama Euro ne propada tako brzo kao u Srbiji !!! Ni u samoj EU ni priblizno tako brzo jer je Inflacija mnogo manja nego u Srbiji !
A Cica je vezala Dinar i Euro pa koliko propada brzo Dinar toliko brzo propada i Euro ?!
Kod Dinkica i Soskica , je Euro za 10 godina isao sa 60 na 120 dinara i cuvala se vrednost Eura pa i Dinara mnogo bolje nego sada kada Euro 12 godina stoji na 118 !
A kada si vec odusevljen Cicom i NBS drzi i cuvaj Dinare , ne treba ti nikakvo zlato , kada je Dinar jaci od Eura !

Iznosiš ovde gomilu nekakvih teza i "kako mali Perica zamišlja" teorije.

Naravno da je Jorgobanka do sada najbolji guverner NBS, računajući tu i vreme pre Slobe.
- Jedina je ukinula suludu primarnu emisiju, tj. "štampanje para bez pokrića".
- Dovela je u red mahnito ponašanje poslovnih banaka u više segmenata: krediti, računi građana i tako dalje.
- I još dosta toga, ali ne vidim razlog da dalje tebi nešto obrazlažem.

Da li je "najbolja na svetu"? Nije.
Da li može bolje? Može

Toliko si plitak u razmišljanjima da nemaš ni približnu predstavu kako bi se dinarske cene "raketirale u nebo", da je kojim slučajem samo malo promenjen kurs RSD/EUR, eto, na primer, da je kurs dostigao 150 RSD/EUR.
Izuli bi te iz gaća cenama na pijaci, za početak.

Nebuloze tipa "propadanja Eura u Srbiji", "uništavanje Eura dinarom", "100% inflacija u Srbiji", "čuvanje vrednosti Eura štampanjem dinara" i slične gluposti sačuvaj za diskusiju sa @bordžijom.
Imaćete o čemu da diskutujete.
[ Java Beograd @ 18.12.2024. 07:05 ] @
Citat:
bakara
"investiciono" zlato se kupuje obicno da bi se sacuvala vrednost, jer se lako konvertuje.
Ono sto se cesto zaboravlja da i prilikom kupovine i prilikom prodaje zlata imate gubitak u vidu provizije trgovca.

Pa to i kažem: sačuvati vrednost. Malo li je?

Evo charta, cena fine unce u dolarima. Mislim, nije mi namera da diskutujem o trendu rasta cena, padu cena ili šta god. Chart je takav kakav je. Sve je jasno.

A ima i ova, šala koja uopšte nije šala:

Ne kažem da ću da kupujem 10 kila, više sam kod grama.

A, jasno je da prilikom kupovine/prodaje uvek postoji gubitak. Fee, što bi se reklo na "srpskom".
I kad kupo/prodaješ evre, nekretnine, automobile, šta god.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 18.12.2024. u 08:22 GMT+1]
[ Java Beograd @ 18.12.2024. 07:16 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
@Java,

Kupovina investicionog zlata je svakako investicija, ja ti samo predlažem da razmisliš o ovome:

1. Taj zlatar od koga kupiš pločice, koliko ti daje ako želiš odmah da mu ih prodaš?
2. I što je puuno važnije: šta misliš koliko će ti taj isti zlatar platiti u tom "nedajbože" slučaju??

Razmisli o tome, a možeš i ovde da napišeš kako ti teku razmišljanja.

Vidi se da si neupućen oko investicionog zlata u Srbiji, ali OK, naravno.

- Kao prvo, ne kupuje se kod zlatara, nego kod specijalizovanih, licenciranih trgovaca investicionim zlatom.
Zlatar, licencirani zanatlija za proizvodnju nakita od plemenitih metala, ne sme da se bavi trgovinom investicionim zlatom. Sme da otkupljuje "lomljeno zlato", po fiksnoj ceni koja se utvrđuje na dnevnom nivou.

- Prodajna/kupovna cena, kod licenciranih trgovaca investicionim zlatom, je jasno istaknuta, nema tu šta da pitam posebno. Jasno je da postoji razlika.
- Cene u dinarima se ažuriraju u minut.

Evo jedan link: https://investicionozlato.com/cena-zlatnih-poluga/
a naravno, uz samo jedno guglanje, naći ćeš i sajtove ostalih specijalizovanih trgovaca u Beogradu/Srbiji.

Ono šta sam hteo da pitam, one koji imaju iskustva je:
- kako se opredeliti za nekog od proizvođača zlatnih pločica? "Valcambi" "Argor Heraeus" "C. Hafner" "The Royal Mint Britannia" "IGR" i tako dalje.
Wtf, vidim da se kod nekih trgovaca razlikuje cena? Zašto? Kako?

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 18.12.2024. u 08:27 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 10:31 ] @
Java, mislio sam na najbolju kupi-prodaj situaciju nevezano da li je zlatar, ovlašćeni prodavac ili ko-već.

Što se tiče cene, meni je merodavna jedino ova cena:

GLD
[ Java Beograd @ 18.12.2024. 14:35 ] @
Pa ne ide to baš tako.

Ustvari, nije mi baš najjasnije šta se vidi na ovom linku, ali naravno, jasno je da postoji trgovanje fjučersima, i raznim drugim finansijskim derivatima, vezanim za zlato, gde naravno možeš u trgovini tim instrumentima da profitiraš.
Ali, to nije zlato. To su finansijski berzanski derivati.

Kad kupiš coin, akciju, bond, fjučers - ok, negde piše da si vlasnik. I to je kraj.
Kad kupiš zlato, ti moraš to zlato fizički da uzmeš. Da ga strpaš u džep, a onda da odneseš u banku u sef. Dakle, zlato, bukvalno, a ne berzanske instrumente.

U stvari, ne moraš. To zlato negde stoji, u svetskim/švajcarskim depoima. Ali, neće Švajcarac za dž da ti čuva tvoje zlato. To košta.
Ako nećeš da platiš švajcarcu čuvanje zlata, onda lepo odeš kod prodavca ("franco magacin", kako je nekad pisalo na otpremnicama) i preuzmeš svoje zlato i odneseš kući.
To je tako i nikako drugačije. Naravno, sve to gubi smisao ako se kupuje manje od 100 kg zlata.

A ako hoćeš da neko drugi donese to investiciono zlato, fizički, kao predmet, i omogući ti da dođeš, kupiš, staviš u džep i odneseš u sef - i to košta.

Dakle, tema je fizička kupovina komada zlata, 999,9 čistoće.
[ mjanjic @ 18.12.2024. 15:39 ] @
Po meni je najbolje uzeti "Wiener Philharmoniker" dukat, imaš od 1 unce (oko 2500 evra kod nas), pola unce, četvrtinu unce.

Zašto? Zato što ima "nominovanu vrednost", na samom zlatniku piše 100€ (1 unca), 50€ (pola unce) ili 25€ (1/4 unce). Dakle, ako bude stani-pani da nešto platiš, ne moraš da juriš kupca koji će ti dati 2500 evra za zlatnik od 1 unce, možeš odmah da ga potrošiš kao da je novčanica od 100 evra :)))))))))

Šalu na stranu, nego ako bi recimo taj zlatnik neko kupio u Austriji i pojavio se kod nas na granici, prijavio carinicima recimo 4 takva zlatnika, da li bi carinici to carinili po vrednosti u zlatu ili po nominalnoj vrednosti? Mislim, valjda se na novac ne plaća carina, već samo na robu, ali ako bi recimo neko poneo 50 tih zlatnika i imao papir o poreklu, to je preko 100k evra u stvarnoj vrednosti, ali po nominalnoj je 5000 evra (a dozvoljeno je da se unese do 10k evra bez pitanja o poreklu).
[ B3R1 @ 18.12.2024. 16:02 ] @
Citat:
mjanjic: Šalu na stranu, nego ako bi recimo taj zlatnik neko kupio u Austriji i pojavio se kod nas na granici, prijavio carinicima recimo 4 takva zlatnika, da li bi carinici to carinili po vrednosti u zlatu ili po nominalnoj vrednosti? Mislim, valjda se na novac ne plaća carina, već samo na robu, ali ako bi recimo neko poneo 50 tih zlatnika i imao papir o poreklu, to je preko 100k evra u stvarnoj vrednosti, ali po nominalnoj je 5000 evra (a dozvoljeno je da se unese do 10k evra bez pitanja o poreklu).

Uprava carina Srbije - nakit i dragocenosti

Imas i link na PDF dokument o prenosu investicionog zlata preko granice.
[ bakara @ 18.12.2024. 16:58 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
bakara

Pa to i kažem: sačuvati vrednost. Malo li je?

U odnosu na sve druge stvari malo je...
Zato i kazem da to nije nekakvo investiranje, to je najbanalniji nacin da sacuvas novac i pritom ne zaradis apsolutno nista.

Bilo sta drugo da kupis...
za tu kolicinu zlata kupis:

recimo 100m3 drveta, ili 5T gvozdja, kamena bilo cega vredece vise, tj dodatno zaradices na njemu.
To je investiranje.

Sa zlatom ces u najboljem slucaju da budes na nuli ili u blagom minusu.
plus je u slucaju zlata apsolutno nemoguc, zato to nije investiranje.

Ako nemas bolju ideju sta da kupis, zlato se onda cini kao odlicna ideja.
[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 17:03 ] @
Ovo je zanimljivo :), a i slažem se sa tim, da bukvalno bilo šta da kupiš sačuvaćeš vrednost isto ili čak više nego pomoću zlata.

@Java, ono što sam okačio je ETF koji prati zlato, trenutno je u njemu samo oko 80 milijardi dolara, nije mnogo :)

Kada god bi mi zlato palo na pamet samo bih kroz njega pravio svoju izloženost ka zlatu ali teško da bih to uradio, jer bukvalno bilo šta da kupiš sačuvaćeš vrednost isto ili bolje.

Ne znam dokle će USA i EU printeri komandovati planetom i pljačkati običan narod, mislim da je takvo stanje nepodnošljivo i neodrživo.
[ bakara @ 18.12.2024. 17:17 ] @
Zlato prati pad vrednosti novca zato mu raste vrednost,
i to je sve sto trebate znati o investicionom zlatu.
[ Java Beograd @ 18.12.2024. 18:02 ] @
Citat:
bakara:recimo 100m3 drveta, ili 5T gvozdja, kamena bilo cega vredece vise, tj dodatno zaradices na njemu.

To nije investiranje, to je trgovina. Nemam ništa protiv, naravno. Posao kao i svaki drugi.
Ljudi koji drže skladište građevinskog materijala verovatno lepo zarađuju.
Ali ja, sve i da kupim 5 tona gvožđa, wft, kako da ga istovarim sa šlepera? I gde?

Ali nije tema o tome: "Kako pokrenuti privatni biznis: stovarište građevinskog materijala".

[ bakara @ 18.12.2024. 18:54 ] @
Naprotiv,
trgovanje je kada nesto kupujes i prodajes u kratkom vremenskom roku

kada nesto kupis i cuvas da mu naraste vrednost to je investiranje.

ja sam to banalizovao da bi lakse shvatio sustinu da ce bilo kakav materijal da kupis vredeti vise (zaradices) nego zlato koje kupis posle odredjenog vremena gde ces u najboljem slucaju biti na nuli ili blagom minusu.

Naravno zlato je lakse skladistiti jer zauzima manju zapreminu, zato je i popularno.
[ Living Light @ 18.12.2024. 21:00 ] @
Meni pre neku godinu dala Tetka (nema dece) u ruke jednu platnenu vrecu,
i rekla:

- Eo, ovo je Sve, što od od tvoje prababe ostade. Evo ti "Ovo" i radi sa tim Džindžuvama šta god hoćeš.

i sad šta, nemam pojma.

U platnenoj kesici (oko 320 grama)
sve živo pomešano, ima nekih zlatnih Broševa, Lančiča, pa neki medaljoni,
pa neke Figurice koje imaju Sihernadlu i kao kače se na rever ili na na neku odeču.
Nešto je od nekog svetlog zlata, a neke stvarčize su od žučkastijeg zlata,
ima i nešto od srebra.

Nemam pojma ni šta ću sa tim oxidisanim delovima, značke, broševi i neki pokidani lančiči.

Da li to išta vredi i koliko ne znam.

Ovako na prvi pogled ko da je sadržaj vrečice sa Buvljaka,
prasnjavo, ponegde sivi ili tamna prljavština.

Ko če to da kupi i po kojoj ceni nemam pojma.

Nosio kod sajdžije, a on nešto zagledao onom njegovom Lupom,
pa nosio kod zlatara, a i taj gledao sa Lupom,
tražio da vidi da li negde piše ko je to izlio,
ali mi ništa jasno/konkretno a ni ništa (za mene korisno) nije rekao,
samo odmahuje ramenom i jedini INFO je :

- da bi On otkupio ali mora da još da razmisi o vrednost.

Eee sad,

- šta sa tim da radim, ne znam.

A gde da nosim za neke detaljnije informacije, ni To ne znam.

jbg,
[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 22:39 ] @
@Java

Antić kaže sve ono što je ovde rečeno, a i dosta više

[ Predrag Supurovic @ 19.12.2024. 00:06 ] @
Citat:
Living Light:
Nosio kod sajdžije, a on nešto zagledao onom njegovom Lupom,
pa nosio kod zlatara, a i taj gledao sa Lupom,
tražio da vidi da li negde piše ko je to izlio,
ali mi ništa jasno/konkretno a ni ništa (za mene korisno) nije rekao,
samo odmahuje ramenom i jedini INFO je :

- da bi On otkupio ali mora da još da razmisi o vrednost.

Odnesi kod više zlatara, možda čak i u drugi grad i pitaj za procenu.
Tek kad vidiš nekoliko procena odlučuj o prodaji.

[ Shadowed @ 19.12.2024. 00:10 ] @
Dogovori se sa @Java Beograd :)
[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2024. 01:21 ] @
[ Java Beograd @ 19.12.2024. 06:39 ] @
Citat:
Living Light:
- šta sa tim da radim, ne znam.
A gde da nosim za neke detaljnije informacije, ni To ne znam.
jbg,

Uzmi jedan ili dva komada (ne sve odjednom) pa se prošetaj do lokalnog zlatara.
On će izmeriti težinu, videti koliko je karatno zlato, pa će ti ponuditi cenu.
Cena zlata se formira svaki dan, obavezujuća je za sve zlatare.
Ni manje ni više nećeš dobiti i da odeš kod drugog zlatara.
[ B3R1 @ 19.12.2024. 07:34 ] @
@Nebojsa:

Taj video je inace veoma poucan. Zapravo sam pocetak, onaj prvi sekund filma, gde momak prenosi gajbu sa 4 poluge koje mu umalo ispadaju iz ruke. A onda se setim raznih holivudskih filmova, poput Ocean's 10/11/12/13 ... gde glumac ulazi nonsalantno, otvara koferce i onda vidis prizor poput ovog na slici:

To je inace jedna od najcescih gluposti koje mozes da vidis u americkim akcionim filmovima. Dete u osnovnoj skoli koje uci fiziku i pojam gustine, kada uzme tablice i proveri gustinu zlata (19300 kg/m3 cisto, hajde da aproksimiramo na 15000 kg/m3 za poluge), kao i dimenzije standardne aktovke (45 x 35 x 10 cm), lako ce dobiti rezultat da bi aktovka napunjena zlatom bila teska:

0.15*0.35*0.10*15000 = 236.25 kg

Oduzmi 30%, jer poluge ne zauzimaju punu zapreminu, opet dobijas 165 kg. I to ce bas neka aktovka da izrzi? Pogotovo ova manekenska na slici gore? Hahaha ... dobar vic!

Ali da, hm ... sta zna dete sta je 200 kila, zar ne? :-)
[ Java Beograd @ 19.12.2024. 08:02 ] @
Slažem se sa Berislavom.
Onakva manipulacija zlatnim polugama? Pa ne znam baš.
Bacakanje, lomatanje, prebacivanje, slaganje, čukanje. Ruke prljave, bez rukavica, masnoća i prljavština odsvakud se zalepe, ode gore-dole par grama - oho ho, par stotina dolara!

Odakle je ono zlato? WTF, ko ga ima onolikog "na izvolte"?
A i da ga ima, šta, neko će biti voljan da ga iznajmi za snimanje stupid video klipa? "Samo da snimimo pa ćemo da vratimo"
Security? Transport dovezi, razvezi, vrati. Snimatelj, tonac, vredni "aktivisti" koji ređaju - velika gomila ljudi! Mnogo obezbeđenje, baš baš mnogo.
Mogu samo da probam da zamislim koliko bi koštalo dakle samo doneti zlato i vratiti ga, tako odakle je uzeto, i sve to obezbediti.

Alternativa? Gipsani odlivci ofarbani zlatni sprejem. Dž.
[ djoka_l @ 19.12.2024. 08:44 ] @
Da ja tebe pitam ozbiljno - koliko dugo misliš da ćeš još da živiš?

Nije provokacija, ozbiljno je pitanje. Recimo da si u ranim pedesitim godinama, ili kasnim četrdesetim.
U najboljem slučaju, ostaje ti nekih 30 godina.

Sada hoćeš da se štitiš od neke recesije/inflacije. Kupuješ zlata u količini, koju možeš da potrošiš u roku od nekoliko meseci. Šta onda?

Da si neki bogataš, koji troši 10 hljada evra mesečno, pa onda kupiš zlata za milion evra, eto ti obezbeđenje za 100 mesecii - 8 godina.
[ djoka_l @ 19.12.2024. 09:08 ] @
Znaš šta ti je dobra investicija?
100kg brašna, 50kg šećera, 50l ulja, nekoliko kg soli.
Pun zamrzivač mesa, 50kg konzervisane hrane, zaliha suvog mesa (ako nema struje, pa moraš brzo da pojedeš sadržaj zamrzivača).

Obezbedi zalihe od miševa.
Možda 30kg jabuka i 30kg krompira.
Trošiš po redu, pa stalno dopunjavaš zalihe...

Zaboravih - treba ti i zaliha suvog kvasca, možda i nekoliko desetina litara rakije, da ti lakše prođe recesija.
[ Jpeca @ 19.12.2024. 09:52 ] @
Citat:
Ali da, hm ... sta zna dete sta je 200 kila, zar ne? :-)

Interesanton i tačno zapažanje, mada mi se računica nešto ne slaže.
Prvo aktovka bi morala da može da se stavi fascikla A4 tako da bi dimenzije neke manje aktovke u m pre bile 0.28x0,38x0.10

Gustina standardne zlate poluge je oko 17700 kg/m3, tako da sa 70% iskorišćenja ispadne oko 130 kg, što jeste puno.

Ako računamo standardne zlatne poluge dimenzija

Dužina: 250 mm (25 cm)
Širina: 70 mm (7 cm)
Visina: 40 mm (4 cm)

To bi u aktovku stalo 10 komada (složeno u dva reda) što je 124 kg.

[ ademare @ 19.12.2024. 10:57 ] @
@ djoka_l

Ima ljudi na forumu koji kriju godine ??

Bilo je vise puta pitanje konkretno o ovome clanu ali nikada nije hteo da odgovori ?

Nisam ja postavljao to pitanje posto mogu da dobro procenim, pa mi nije potrebno !

Ali vidim da si ti dobro podbacio jer je taj clan Stariji od tebe ! Nikako 40-50 !

Sto se tice zivota neka zivi i 100 godina to nije nase da se time bavimo .
[ djoka_l @ 19.12.2024. 11:05 ] @
Ma znam ja da Java ima sličnu godinu proizvodnje kao i ja.
Već je imao decu kada se benzin kupovao na flaše.

Pričam iz iskustva i sa mojim ćaletom i sa krizom devedesetih.
Nismo sad baš u situaciji ni Java ni ja da planiramo dugotročne investicije.
Umesto što pita nas da li da ulaže u zlato, bolje da pita decu. Ja još uvek ispravljam greške koje je moj ćale napravio dok je bio živ, a sve to je napravio u cilju toga da mene i sestru obezbedi.
Inače, umro je pre 8 godina.
[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2024. 14:49 ] @
@Beri, a i ostali, malo ste preozbiljno shvatili klip :)

Klip je reklama za šah, tu je najjači igrač svih vremena Magnus Carlsen, nije akcenat na tome da li su poluge prave ili ne :)
[ Java Beograd @ 19.12.2024. 15:14 ] @
Kad spomenu šalu: na Twiteru ide cela kampanja mimova sa Antićem. Sprdnja, samo takva. Evo par komada, a ima ih na desetine, sve na istu foru.
Sa ovom jednom te istom slikom koja kaže "bože, bože kako sam lep i uspešan biznismen"

[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2024. 17:37 ] @
Tip jeste nadobuden , ali jeste i uspešan i dosta pametnih stvari je izrekao.

U odnosu na raznorazne "profesore", "predavače" i "mentore" koji drže "kurseve" uzimaju pare mladim i ne tako mladim naivčinama, on je odličan.
[ madamov @ 20.12.2024. 11:13 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
Nebojsa Milanovic:

Rezon je zaštiti ušteđevinu od inflacije. Samo to. Dakle nije rezon: investirati, obrtati. Mada, da, kapiram da je i ovo nešto kao investicija.
Ne planiram da prodajem. Osim ako dođe "nedajbože" a onda mi je svejedno dal' sam izgubio koliko procenata više.

Ja sam par godina ulagao u investiciono zlato pre desetak godina, ona fora 100 evra mesečno pa koliko grama dobiješ (išlo je od 1,5 do 2,1 zavisno od cene tog momenta), kad sam skupio određenu gramažu, prestao sam, to je i onako štednja za “ne daj Bože”, skoro sam gledao cene, za ovih desetak godina sam “profitirao” skoro 150%.
[ ozocko @ 20.12.2024. 13:51 ] @
Ček malo...

Znači kupovao si N puta po 1.5 do 2 grama zlata i nakupio X grama, i onda si prestao?
El tako?

I sad, desetak godina posle, imaš 2.5X grana?
Ili sam loše sračunao?

Ne kontam
[ Java Beograd @ 20.12.2024. 14:20 ] @
- Kupovao je za oko 100€ svaki mesec u nekom vremenskom periodu.
- Stavljao na gomilu. Ima onoliko grama koliko je kupio (logično, ne mora da kaže koliko je tačno kupovao)
- Sada je vrednost tog zlata, kad se iskalkuliše u evrima, veća za 150%

Hipotetički: ako je ukupno kupio za 1.000€, sada to zlato vredi 1.000 + 1.000*1.5 = 2.500€
Nećemo da ulazimo u to kad je kupovao i koliko dugi vremenski period je kupovina trajala i koja je ukupna težina u pitanju.
[ Nebojsa Milanovic @ 20.12.2024. 14:29 ] @
Citat:
madamov:
Ja sam par godina ulagao u investiciono zlato pre desetak godina, ona fora 100 evra mesečno pa koliko grama dobiješ (išlo je od 1,5 do 2,1 zavisno od cene tog momenta), kad sam skupio određenu gramažu, prestao sam, to je i onako štednja za “ne daj Bože”, skoro sam gledao cene, za ovih desetak godina sam “profitirao” skoro 150%.

Toliko je i sve poskupelo, zar ne..

Dakle sačuvao si vrednost, a to i jeste poenta priče.
[ ozocko @ 20.12.2024. 15:40 ] @
Jasno...valjda...

X grama zlata 2014 godine košta X evra,
X grama zlata 2024 godine košta 2.5 puta X evra,

E sad - dal je zlato poskupelo il je evro pojeftinio,
Nije ni bitno...
Vrednost je sačuvana...
Valjda...
[ bakara @ 20.12.2024. 19:54 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Citat:
madamov:

Toliko je i sve poskupelo, zar ne..

Dakle sačuvao si vrednost, a to i jeste poenta priče.

da li je sacuvao vrednost?

Ja na brinu izguglah da je zlato u poslednjih 10 godina poraslo za 80% a ne 150%
bilo je 1200 po unci sad je oko 2400, to je povecanje od 100%

takodje imam prijatelja koji je kupovao investiciono zlato irece da ga je tada kostala plocica nekih 50k a prodavao je pre par meseci za 102k sto odgovara otprilike tom procentu od 100%

Sad prst na celo i recite da li su stvari oko vas poskupele samo 100% u zadnjih 10 godina?

Grubo receneno to je bar 200% a vrlo moguce u nekim situacijama i 300%, lako moze da se proveri.

U mom ranijem primeru sam pomenuo gvozdje i da ce sve drugo vredeti vise od cene zlata koje samo prati pad vrednosti novca, gvozdje je za prethodnih 10 godina poskupelo 240%
[ Nebojsa Milanovic @ 20.12.2024. 22:05 ] @
Citat:
bakara: da li je sacuvao vrednost?

Po njima verovatno jeste, po meni nije, rekoh da se slažem sa tobom.

Lično, zlato ne bih nikad kupio (kao što i nisam), a eventualno ako bih o tome razmišljao to bih uradio preko finansijskih instrumenata/derivata vezanih za zlato, iz prostog razloga što sve što želim uradim na klik, pri čemu su mi troškovi u oba smera tačno 1 (jedan) dolar, nevezano od sume.
[ mjanjic @ 21.12.2024. 14:14 ] @
Problem je kad se ima malo novca koji može da se odvoji svakog meseca, recimo tih gore pomenutih 100€, kupovina zlata jeste bolje nego samo stavljati to na račun u banci ili u "slamaricu".
Većina koja ima na gomili dovoljno novca, odlučila se na kupovinu stana koji rentira, što je gledano samo u cenama ispala bolja investicija od bilo čega drugog, osim pojedinih kriptovaluta.