[ pisac @ 19.03.2012. 20:45 ] @
Zašto neke kuhinjske radne ploče imaju 38mm a neke 28mm? Odnosno, postoji li neka bitna razlika u otpornosti na krivljenje ili neki drugi razlog zbog koga bi neko uopšte uzimao ploču 38mm ako ima istu takvu ploču 28mm?

Žena je odabrala neku ploču koja postoji samo u dimenziji 28mm, tako da ja i nemam neku alternativu, ali me ipak zanima odgovor na dilemu.
[ bakara @ 19.03.2012. 20:59 ] @
Ranije su postojala semo te od 28mm, nema bitnije razlike osim estetske masivnosti.
[ bantes9 @ 20.03.2012. 19:27 ] @
Po meni je takodje 28mm dovoljna radna ploca, pre svega gledajuci cenu i samu tezinu, tih 1 cm ne donosi nista osim kao sto je Bakara rekao izgleda.
[ Vasastajić @ 20.03.2012. 20:10 ] @
Pa znate kako,kad kod nas Sosa za nedeljni ručak klopfuje mladu teletinu za winerschnitzel malo je i 38mm ploče!
[ bakara @ 20.03.2012. 20:10 ] @
Mislim da je sada vecina ploca bas 38mm
[ nkrgovic @ 20.03.2012. 21:19 ] @
Ako hoces dobru radnu plocu toplo preporucujem vestacki granit. Vredi, samo tako. Samo mogucnost da stavis nesto vrelo ce ti znaciti nevidjeno.
[ Vasastajić @ 21.03.2012. 07:28 ] @
Vrelo možeš slobodno da stavljaš i na običnu radnu ploču.
[ tdjokic @ 21.03.2012. 09:00 ] @
Nisam neki narociti "domacin", niti kuvar, ali mi se celog zivota cinilo smesnim da je radna ploca onakva kakva je bila ranije - malo deblja (ili lazno deblja - samo se naokolo stavi uzana dodtna iverica, tek da se rub poveca) iverica, ravnih i ostrih rubova.

Ovo novije je super. Debljina je dovoljna da se napravi nekakv radijus, jer kakva je to radna ploca kojoj je sa cela pilepljen kant i u roku od nekoliko meseci iverica tu pocne da bubri posto je voda djavo, krene kroz najmanju poru i nastavlja svoje dejstvo i samo ultrapas moze da je spreci. Ne kazem, i 30 ima pojma ali tu moze da se napravi samo mali radijus u uglu, pravu okruglinu je teze napraviti i verovatno je tu bolji ovaj od 38 (40) mm.

* 4200 x 600 x 30 mm
* 4200 x 600 x 40 mm
[ pisac @ 23.03.2012. 19:48 ] @
Ja nikada nisam stavio vrelu šerpu na radnu ploču, uvek sam se plašio da će ostati neka tamna fleka...

Znači, da rizikujem?
[ nkrgovic @ 23.03.2012. 20:36 ] @
Ja ne bi. Ili ce da se osteti, ili ce da se osteti izolacija i da pocne da ulazi voda... ili ce vremenom, sve jedno, da pocne da "bubri".
[ Vasastajić @ 23.03.2012. 21:07 ] @
Radio sam sa tim abdeck platama,još pre dvadeset i kusur godina u Švajcarskoj, kada ih ovde još nije bilo u nekom značajnijem obimu,čak nisam siguran da ih je uopšte bilo, dakle, vrelu šerpu sa ringle slobodno stavi na ploču,nema šanse da joj se bilo šta desi, jer se prilikom pravljenja tih ploča koriste mnooogo veće temperature, da bi one izgledale tako kako izgledaju.
Konačno, ako iole sumnjaš u ovo, uveri se tako što ćeš da eksperimentišeš sa onim parčetom što ispada kada se iseče rupa za sudoperu ili potraži od bilo kog montera kuhinja jedno takvo parče,ako ga ti nemaš.
Tepsiju iz rerne sa 200°+ takođe možeš slobodno da staviš na ploču.
[ dusans @ 23.03.2012. 23:15 ] @
Jednom je zena stavila šerpu sa usijane ringle, sreća pa smo osetili odmah da je nešto zasmrdelo.
Kada pogledam plošu ne uočava se trag, međutim kad se baš zagledaš izbliza vidi se da je počela malo da se topi.
Inače, ploča je standarna - laminirana (ili kako se već kaže) i žena kaže da je i ranije u par navrata stavljala vrelo ali se to nije dešavalo.
Tako da ako imaš "JAK" šporet i šerpu sa "Debelim" dnom, ja se ne bih baš igrao.

Pozdrav!
[ Vasastajić @ 24.03.2012. 07:29 ] @
Ne znam šta se podrazumeva pod "šerpu sa usijane ringle",a ako tu podrazumevaš da je žena zaboravila šerpu,pa je iz nje sve izvrilo,dostignuta je temperatura topljenja emajla,e onda je moguće,jer tu su onda već temperature blizu 800°C.
Kad sam ono gore rekao podrazumevao sam temperaturu kuvanja,pečenja,a ne topljenja stakla.
Sećam se da smo još tada davno, u Švajcarskoj, baratali sa nekakvom cifrom od nešto preko 300°C temperature,koja se koristila za finalnu izradu tih ploča.
Iskreno, pošto vidim na sajtovima da su ovde "osvojili" neke tehnologije() za izradu tih ploča, a trenutno se kuhinjama ne bavim, ostavljam prostor za izvesnu dozu skepse...
[ dusans @ 24.03.2012. 09:20 ] @
Ja sam napisao iz svog iskustva, SUBJEKTIVNO temperatura ringle je daleko veća od maksimalne temperature koja je u rerni (oko 250 stepeni),
nemam insturmente da to izmerim.
Inače, šerpa nije izvrila - a da jeste, verujem da bi bila još vrelija i napravila veću štetu.

Na mnogim mestima možeš videti da se za laminirane ploče ne savetuje stavljanje vrelih posuda:

http://kakonapraviti.net/kuhinjske-radne-ploce.html
http://www.countertop.com/articles/wiarticleprint.aspx?aid=6

Normalno, za granitne, betonske i druge tipove ploča stoje druga pravila.
Apsolutna većina ploča (za nove kuhinje) u Srbiji su standardne laminirane ploče,
i ne bih se kladio da sve poštuju "netopljive" standarde.

Dakle, ne bih tek tako, na sav glas savetovao ljudima da stavljaju vrele posude na ploče.

Ovde na forumu ima ljudi koji se bave izradom kuhinja pa molim da neko
ko je upućen u trenutnu situaciju napiše koju reč o tome šta se može naći
i šta se koristi na domaćem tržištu i kakve su specifikacije i osobine.

Pozdrav!
[ dusans @ 24.03.2012. 09:44 ] @
Evo nađoh svoju radnu ploču:

http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=859
http://www.kaindl.com/en/produ...casablanca-white-pearl-80aef4/
http://www.kaindl.com/fileadmi...ntent/DB_APL_Spectrum_E_01.pdf

Dakle, Austrijski proizvođač, standardne radne ploče, nit skupe nit jeftine, gomila dezena.
Evo šta kaže specifikacija proizvođača i to za SVE njihove radne ploče (boldovano na drugoj strani pdf-a):
The surface is heat resistant to 180°C (Do not directly put down hot pots or pans from the oven onto the working top)

Pozdrav!
[ Vasastajić @ 24.03.2012. 10:49 ] @
Citat:
The surface is heat resistant to 180°C

Ok,u tvom slučaju,odnosno slučaju tvoje šerpe došlo je do akumulacije toplote zbog zadebljanog dna,sa temperaturom približnom temperaturi površine ringle,koja difuzno nije mogla biti tako brzo odvedena do površine sadržaja šerpe i manifestovalo se tako kako si opisao,ali imaj pritom na umu da na ringli možeš postići temperaturu topljenja emajla u ekstremnim slučajevima,što svakako ne spada u domen redovnog,normalnog korišćenja radne površine u smislu odlaganja TAKO usijanih sudova na nju.
Recimo,tako nešto ti se nikada ne bi desilo sa posudom koja ima tanko dno i čija se temperatura veoma brzo,nakon sklanjanja sa ringle,izjednačava sa temperaturom sadržaja šerpe,koja ne može biti veća od 100-110°C pa Bog,što je apsolutno u skladu i sa ovim toplotnim standardom za ploču koji si okačio.
Bože moj, iluzorno bi i bilo očekivati da se danas u ovom potrošačkom društvu očekuje nadogradnja i usavršavanje standarda za te ploče na standard koji sam ja iz svog iskustva naveo,tako da o tempora o mores.
A i nema neke preke potrebe za tim.
Rekao bih da se ovaj podatak o temepraturnom opterećenju ploče može generalno primeniti na sve koje se danas proizvode od laminirane iverice.