Napravio sam neki nosac, koji mi treba da bude savrseno vertikalan. Tj. vertikalna cev nosaca mi treba savrseno vertikalna. Ostavio sam taj deo nosaca da ne bude jos kompletno zavaren, znaci moci ce da se pomera pa kada ga postavim na zid i namestim da bude pod 90 stepeni u odnosu na zemlju, onda cu konacno da ga privarim. S obzirom da mislim da libela nije toliko precizna, tj. sa njom bi sve to manje vise bilo odokativnom metodom namestano, jel ima neko ideju kako bih ovo mogao da izvedem? Znaci u pitanju je cev oko 5cm precnika, duzine oko 1m, ako to nekome nesto znaci.
[ Hapless joint @ 12.04.2012. 02:29 ] @
Visak?
[ Nabukodonosor @ 12.04.2012. 02:53 ] @
Pa kako sa viskom? Cev je vertikalna, gde da okacim visak?
[ djura63 @ 12.04.2012. 03:01 ] @
90 st. u odnosu na pod ili tavanicu, ili paralelno sa naleglim zidovoma?
[ sasa022 @ 12.04.2012. 03:05 ] @
@Nabukodonosor
Sta to kacis na taj nosac pa mora biti u milimetar tacno ?
[ djura63 @ 12.04.2012. 03:06 ] @
Citat:
gde da okacim visak?
Kada budeš uzeo visak biće ti jasno
[ Aleksandar Đokić @ 12.04.2012. 05:22 ] @
lol :),
pa zar libela nema i za vertikalu :)
[ Java Beograd @ 12.04.2012. 07:34 ] @
Okačiš visak na vrh šipke.
[ Vasastajić @ 12.04.2012. 07:47 ] @
Za taaaakvu preciznost na taaako maloj dužini visak neće može ...
...jedino laserska libela
Nije ni skupa, od kilo dinara dobiješ i kusur za žvaku.
[ Hapless joint @ 12.04.2012. 08:41 ] @
^^^
1 m mala duzina?
Kako zidar ozida zid ispod prozora?
Kako posle stolar/bravar postavi prozor na taj zid?
... ili bar kako su to radili dok nisu postojale laserske libele?
[ bakara @ 12.04.2012. 09:35 ] @
kako to da libela nije dovoljno precizna a za metar duzine?
Pa sa viskom i libelom ljudi sagrade solitere...
[ Nabukodonosor @ 12.04.2012. 11:07 ] @
Ovo desno obelezeno crvenom strelicom je cev koja mi je potrebna da bude vertikalna. Ovo levo je zid, jel da.
Pa uzimao sam ga, ali mi i dalje nije jasno. Jel mozes na slici da mi nacrtas gde tacno da ga okacim? Uzimajuci u obzir da je vrh cevi, kao i kod svake druge, supalj, i da nemam blagu predstavu kako da ga gore zakacim. ;)
Sta to kacis na taj nosac pa mora biti u milimetar tacno ?
Diseqc motor.
[ bakara @ 12.04.2012. 11:31 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Jel mozes na slici da mi nacrtas gde tacno da ga okacim? Uzimajuci u obzir da je vrh cevi, kao i kod svake druge, supalj, i da nemam blagu predstavu kako da ga gore zakacim. ;)
U skoli si svakako ucio kako se koristi visak, ali mozda si zaboravio pa da te podsetim.
Kanap viska prislonis uz tu vertikalnu cev koju si obelezio strelicom, i kanap treba da bude uz cev sa svih strana to je savrseno vertikalno.
[ Nabukodonosor @ 12.04.2012. 11:46 ] @
Nisam ucio u skoli kako se koristi visak. ;) Pokusacu sa njim. Dosta mi otezava situaciju sto cu sve to morati da odradim sa strane krova.
[ vladd @ 12.04.2012. 11:50 ] @
Osim sto "savrseno" vertikalan nosac nicemu ne sluzi(posao zavrsava svaki nesavrseni uspravljeni nosac), prostim zavarivanjem i stafljenjem za zid se ne moze napraviti doticna zelja. Doticno savrsenstvo ce pokvariti dva vara, tiplovi, srafovi i sam zid.
Pomogao bi neki mehanizam za podesavanje u osnovi nosaca.
Poz
[ bakara @ 12.04.2012. 11:57 ] @
Citat:
vladd: Doticno savrsenstvo ce pokvariti dva vara, tiplovi, srafovi i sam zid.
Pomogao bi neki mehanizam za podesavanje u osnovi nosaca.
Poz
Ovo sam gore takodje hteo da dodam...
Dzaba tezis savrsenstvu, kada ce jedan var to da iskrivi...
Uglavnom sve to sto kacis a zahteva neku preciznost mora na sebi da ima mehanizam za fino podesavanje, znaci prvo fiksiras pa fino podesavas, nosac je tu samo da bude.... obican nosac.
[ Nabukodonosor @ 12.04.2012. 12:04 ] @
Citat:
Osim sto "savrseno" vertikalan nosac nicemu ne sluzi(posao zavrsava svaki nesavrseni uspravljeni nosac)
Pa...ovo je potpuno netacno. Ali necu da zalazim u to sada, to je tema za neki drugi podforum. Ali nisi u pravu.
Citat:
Dzaba tezis savrsenstvu, kada ce jedan var to da iskrivi...
Nece, celu konstrukciju sam vec napravio. Onaj levi deo se vezuje za stub na kome ce sve to da bude (znaci ne zid kao sto sam rekao, ali nisam hteo da ulazim u detalje, nije bilo potrebno). Ova sipka u obliku slova L, obrnutog, je zavarena za plocu, na kojoj imaju 4 navoja. Na njih ide druga ploca, koja stavlja stub u sendvic. Ovaj L nisam 100% zavario, ostavio sam da moze po malo da se krivi, da kada podesim viskom npr. onda konacno da zavarim. Bice to sve OK.
Kanap viska prislonis uz tu vertikalnu cev koju si obelezio strelicom, i kanap treba da bude uz cev sa svih strana to je savrseno vertikalno.
Neće bude !
A šta je sa poluprečnikom osnove kupe viska?
U zavisnosti od tog poluprečnika otklon/greška se kreće u granicama od oko 20-30mm u slučaju kako si ti objasnio, odnosno kanap će tako uvek biti pod nekim uglom u odnosu na cev!
E, a zato svaki visak ima i pomičnu kvadratnu ploču,stranice jednake prečniku osnove viska,pa se TA ploča naslanja na zid,cev....,a ne kanap.
Mora da si i ti odavno to u školi učio.
[ bakara @ 12.04.2012. 14:28 ] @
Citat:
Vasastajić: Neće bude !
Ok, u pravu si, ja sam mislio da improvizuje visak tako sto ce nesto da zakaci na kanap, pravi visak ima plocicu koju nasloni na to sto meri.
[ SlobaBgd @ 12.04.2012. 14:44 ] @
Citat:
Vasastajić:
U zavisnosti od tog poluprečnika otklon/greška se kreće u granicama od oko 20-30mm u slučaju kako si ti objasnio, odnosno kanap će tako uvek biti pod nekim uglom u odnosu na cev!
E, a zato svaki visak ima i pomičnu kvadratnu ploču,stranice jednake prečniku osnove viska,pa se TA ploča naslanja na zid,cev....,a ne kanap.
Mora da si i ti odavno to u školi učio.
[ Nabukodonosor @ 12.04.2012. 15:06 ] @
Da, tako sam i ja mislio, da drzim rukom gore.
[ Vasastajić @ 12.04.2012. 15:22 ] @
Ok, Slobo, a misliš li da će tako da primeti prelom kanapa ako mu cev gornjim delom naginje ka zidu,4-5mm, a čovek tražio apsolutnu tačnost?
Visak se tako, jednostavno, ne koristi, e sad, improvizovati se može kako hoćeš.
[ veljkoE @ 12.04.2012. 22:03 ] @
pronasao sam na internetu kakav je to motor, da ne ispadne da sam znao...
posto se radi o tome o cemu se radi, jedna kvalitetna libela ce resiti problem sasvim korektno, pre nego jedan visak - pogotovo u rukama nekoga koji nikada nije koristio visak,
ukoliko celicna cev nije manja od kutije 60X60, ili precnika jedno 80 mm, mislim da nece biti drugih problema
[ SlobaBgd @ 12.04.2012. 23:51 ] @
@Vasastajić
Neka prvo nagne vrh cevi od zida pa neka vraća ka zidu dok ne dobije vertikalu.
Jeste improvizacija, ali ako nema pločicu, mora tako.
[ Nabukodonosor @ 13.04.2012. 00:08 ] @
Tako sam i planirao. Takodje uzecu i libelu, pa cu kad zavrsim sa viskom da proverim rezultate libelom. Videcu kako ce da ispadne.
[ Nikola M @ 14.04.2012. 02:05 ] @
bilo sa viskom bilo sa libelom, treba da kontrolises ne samo sa jedne tacke/pozicije, vec sa bar 2, za 2 ose
[ Nabukodonosor @ 14.04.2012. 02:58 ] @
Da, znam. Hvala. Samo da prodju ove kise i penjem se na krov. ;)
[ pbenka @ 14.04.2012. 18:36 ] @
@Nabukodonosor, samo vodi računa da i libela ne mora da bude ispravno podešena. Visak je jednostavniji "mehanizam" jer je konopac viska to što sila gravitacije stavlja u vertikalu. Kod libele sila gravitacije utiče na tečnost u staklenoj posudi, međutim ta staklena posuda treba da bude tako postavljena da telo libele stoji horizontalno/vertikalno kada je mehur libele na sredini podele, pa je potrebno podešavanje.
@Vasastajić, ako je vrh cevi nagnut prema zidu, kada se konopac na vrhu odmiče od cevi, na donjem delu cevi će ostati prislonjen na cev.
[ djura63 @ 14.04.2012. 19:02 ] @
Aman, ljudi! Ne može se kanap viska oslanjati na cev! Na cev se oslanja kvadratna pločica i sam visak najdebljim delom.
[ Nabukodonosor @ 14.04.2012. 19:27 ] @
Jel moze neko da postavi neku sliku sa tom plocicom? Ja sam vidjao visak samo sa kanapom i onom kupom.
[ bakara @ 14.04.2012. 19:53 ] @
E, napraviste nauku od viska
[ Nabukodonosor @ 14.04.2012. 19:58 ] @
Ja nisam zidar, al sam mislio da je to mnogo prostije.
[ bakara @ 14.04.2012. 20:03 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Jel moze neko da postavi neku sliku sa tom plocicom? Ja sam vidjao visak samo sa kanapom i onom kupom.
Ubih se trazeci sliku viska, ali google daje samo slike onog viska za radiosteziju, ali nadjoh jednu normalnu:
@Vasastajić, ako je vrh cevi nagnut prema zidu, kada se konopac na vrhu odmiče od cevi, na donjem delu cevi će ostati prislonjen na cev.
Nabukodonosor,
reci mi, molim te, ima li mesta na tom krovu za još jednog/dvojicu da pridržavaju cev, visak, šteluju sve to, dok ti prišrafljuješ?
Aman ljudi, manite se teoretisanja, pbenka, našta ćeš ruku da osloniš da bi umirio visak?
Pritom moraš da podesiš i čeonu i bočnu vertikalu, a sve "visi" nepričvršćeno!?!
Mis'im, teoretski može i drveni smederevac...
[ veljkoE @ 14.04.2012. 21:29 ] @
i onda se cudimo sto nam je ovako
posto vidim da je to svemirska tehnologija u pitanju, namontiracu ti ja za 200 € + troskovi goriva
( a vi ostali da dodjete na rostilj u vrednosti 200€ )
[ Nabukodonosor @ 14.04.2012. 23:16 ] @
Citat:
reci mi, molim te, ima li mesta na tom krovu za još jednog/dvojicu da pridržavaju cev, visak, šteluju sve to, dok ti prišrafljuješ?
Ima. Tako sam i planirao. Nikako ne bih mogao sam.
[ djura63 @ 15.04.2012. 00:34 ] @
Citat:
čeonu i bočnu vertikalu,
???
A horizontalnu!?
[ Vasastajić @ 15.04.2012. 07:01 ] @
Rekao bih da je tebi mnogo toga jasno tek kada si u horizontali.
[ djura63 @ 16.04.2012. 02:46 ] @
Geometrija za V razr. O. Š.
[ Vasastajić @ 16.04.2012. 08:15 ] @
Još jedan teoretičar...
...sa željom da, eto, i on nešto kaže.
Si ti, Djuro, ikada u životu postavio nešto u vertikalu...
...pa makar i sebe?
[ pbenka @ 16.04.2012. 10:23 ] @
@Vasastajić, vidiš, i libelu mora isto tako da nasloni na cev da bi proverio vertikalu, isto tako sa dve strane cevi.
[ bakara @ 16.04.2012. 10:44 ] @
Ovo njemu treba:
Mada opet rekoh jos na prvoj strani da taj diseqc motor ima svoje srafove za fino podesavanje, sto ovu diskusiju na 3 strane cini besmislenom:
[ Nabukodonosor @ 16.04.2012. 12:00 ] @
Ovi srafovi na zadnjoj slici su sa ledja antene, NE deo motora. Motor se podesava pre postavljanja na stub, a podesava se na osnovu geografske sirine i duzine mesta u kom se nalazis. Ali kao sto rekoh, to je diskusija za neku drugu temu.
Kako se zove kod nas ova sprava iz klipa?
[ Odin D. @ 16.04.2012. 12:17 ] @
Brajko, oko cega se napravi nauka...
[ bakara @ 16.04.2012. 12:32 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Ovi srafovi na zadnjoj slici su sa ledja antene, NE deo motora.
Imas na gornjoj slici kako izgleda namontiran disqc motor, znaci moze da se steluje i na anteni i na samom motoru.
Citat:
Zove se angle finder, nije ni skup, evo par komada:
Nabukodonosor
Ovo na slikama je montirano pre deset i kusur godina, e sad,koliko sam shvatio ti cev želiš da pričvrstiš oko odžaka ili tako nečeg sličnog.
Sa ovakvim držačima cevi sve to možeš apsolutno sam da odradiš, bez ičije i minimalne pomoći, stim što ćeš ovakve držače da zavariš na te obujmice, ali svaki na posebnu,tako da ćeš sada imati na rasponu koji ti uslovi dozvoljavaju, dva držača i time sasvim eliminisanu mogućnost da ti jaki vetrovi i mikron pomere konstrukciju.
Sve ovo pod pretpostavkom da je taj zid, odžak, šta li već, dovoljno solidno odrađen da sada preuzme i odupre se dodatnim naprezanjima zbog vetrova.
Meni je bilo dovoljno ovoliko šrafova koliko na slici i ima da dobijem savršenu vertikalu za cev,a inače možeš i po dve matice,pod uglom da zavariš i možeš tako da se igraš sa štelovanjem do mile volje i još ako nabaviš ovu simpatičnu alatkicu što je bakara okačio...
[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 16.04.2012. u 15:31 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 16.04.2012. u 16:04 GMT+1]
[ Marenović Slaviša @ 16.04.2012. 15:53 ] @
Ako još nisi to uradio, prosto pozovi Amuta da ti do završi, čovek je ekstremno precizan, meni je takav nosač namestio bez viska i libele, a ipak je ravno pod libelu.
Verujem da će i tebi to da završi jednako precizno. Idi do njega i reši problem, bolje nego sam da se zezaš oko toga.
[ Nabukodonosor @ 16.04.2012. 18:03 ] @
Citat:
Imas na gornjoj slici kako izgleda namontiran disqc motor, znaci moze da se steluje i na anteni i na samom motoru.
Kao sto rekoh, postoje pravila kako se taj motor steluje, i on kad se nasteluje na zemlji i postavi na dobro namesten nosac, nema vise sta da se steluje.
Citat:
Zove se angle finder, nije ni skup, evo par komada:
To sam odmah nasao, ali mene zanima ako ima kod nas da se kupi. Dok to stigne iz US and A....Ali kupicu ga sigurno, i ako mi ne posluzi za ovaj projekat....odlicna je spravica.
[ Odin D. @ 17.04.2012. 00:49 ] @
^ To mozes i sam napraviti od plasticnog trougla i uglomjera koje mozes kupiti u bilo kojoj prodavnici skolskog pribora.
Sve sto ti sem toga treba je parce lima ili konca sa nekim tegom provucenim kroz sredinu uglomjera da ti izigravaju kazaljku.
[ Vasastajić @ 17.04.2012. 07:36 ] @
Svaka čast, Odin!
Ne zameri, dodao bih na to još samo one magnetne šnapere za vrata i cela spravica može sama da stoji na metalnoj podlozi.
[ djura63 @ 17.04.2012. 21:59 ] @
Citat:
Vasastajić:
Još jedan teoretičar...
Ti si pomenuo bočnu i čeonu vertikalu. Pa bi bilo lepo da nam uz pomoć gorepomenute Geometrije objasniš te ,,dubokoumne'' izraze.
[ pbenka @ 17.04.2012. 22:07 ] @
"Spisateljica" je htela da kaže da argument da se mora visak prisloniti na cev pa je bolje uzeti libelu ne stoji, jer se, naravno i libela mora prisloniti uz cev.
Gospodine Vasastajić, ne znam čemu takav ton i zašto sam ja "spisateljica", verovatno misliš žensko koje ne ume ništa da uradi šta li? Diskusija je otišla van teme, insistiranjem na nečemu, dok oni koji pokažu drugačije gledanje na stvar se odmah etiketiraju da samo teoretišu i da nisu ništa praktično uradili. Naravno da sam puno puta u praksi koristio i libelu i visak, kako one "zidarske" tako i one precizne libele na geodetskim instrumentima, ali je ovde tema kako obezbediti vertikalu nekim priručnim sredstvima. Moj glas je za visak.
[ veljkoE @ 18.04.2012. 17:59 ] @
visak nije namenjen za te stvari
bar ne u danasnje vreme, pored libele, sigurno ne
[ Odin D. @ 18.04.2012. 18:06 ] @
Zavisi od potrebne preciznosti. Libela je dosta neprecizniji instrument od viska.
[ Vasastajić @ 18.04.2012. 20:44 ] @
To je apsolutno tačno i zato me je i oduševila ona tvoja ideja sa uglomerom i trouglom, gde bi jedan tanak kanapčić sa utegom na kraju obezbeđivao priličnu tačnost u očitavanju nagiba cevi, stim da se uglomer postavi sa osnovom nagore,naglavačke.
[ veljkoE @ 19.04.2012. 16:07 ] @
onda bi bilo samo potrebno shvatiti poantu postojanja (potrebe) uglomera i trougla sa viskom, u funkciji gde se koristi visak za odredjivanje vertikale (teg na kraju kanapa)
edit:
Citat:
Odin D.: Zavisi od potrebne preciznosti. Libela je dosta neprecizniji instrument od viska.
vidi
"visak" je komad obicnog gvozdja zavezanog na kanap
visak sluzi za odredjivanje vertikala gde ne moze vaser vaga, visak bude i cigla zavezana za paljenu zicu- dakle, visak se ne koristi za postavljanje cevi od jednog metra visine u vertikalu- nema potrebe izmisljati mlaku vodu.
Vaser vaga je izuzetno precizan merni instrument, samo je bitno kako se koristi i ko je koristi.
u stvari. uzmite visak i pokusajte da namontirate tu cevku na krov
[Ovu poruku je menjao veljkoE dana 19.04.2012. u 17:25 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao veljkoE dana 19.04.2012. u 17:25 GMT+1]
[ Odin D. @ 19.04.2012. 16:20 ] @
Nema poente za vertikalu. Poenta uglomjera je u samorealizaciji one gore spomenute sprave koja generalno sluzi za mjerenje proizvoljnih uglova.
... Ako to nekom treba, a izgleda da treba, cim je izjavio da hoce da kupi... :)
[ Vasastajić @ 19.04.2012. 19:15 ] @
Citat:
veljkoE: onda bi bilo samo potrebno shvatiti poantu postojanja (potrebe) uglomera i trougla sa viskom, u funkciji gde se koristi visak za odredjivanje vertikale :) (teg na kraju kanapa)
Ok, nisi shvatio suštinu kombinovanja i u ovom slučaju "simbiozu" te tri stvarčice o kojima je Odin govorio, pa ću pokušati sutra, ako nađem vremena i u dečjim fijokama nešto od toga, da to improvizujem i okačim ovde.
[ veljkoE @ 20.04.2012. 18:17 ] @
onda ce biti problem "savrsena" horizontala
[ Vasastajić @ 20.04.2012. 21:36 ] @
Varaš se, tom spravicom, pa taman i tom improvizovanom, koju hoću da napravim, moći ćeš i savršenu horizontalu da dobiješ, ništa manje preciznu nego vaservagom.
[ veljkoE @ 20.04.2012. 22:19 ] @
objektivno gledajuci, moguce je, pravougaoni trougao, vertikala, uglomer, 90 stepeni, visak (opet visak "na kratko")...
ali jednostavnost u radu...
jednostavno ne vidim logiku
jbg. mozda ja na to gledam kao gubljenje vremena, zahteva previse "preciznosti u radu" zarad neceg sto dobijas prostim naslanjanjem vaser vage na cev
ali za nekog kome je to nekakav "izazov", onda mogu da razumem
nadam se da shvatas sta zelim reci
[ Vasastajić @ 20.04.2012. 22:43 ] @
Ma razumem ja tebe odlično, nego me je Odin zaintrigirao sa ovom spravicom i neću se smiriti dok je ne odradim.
[ Odin D. @ 20.04.2012. 23:00 ] @
Sve zavisi od toga sta postavljac teme smatra pod savrseno vertikalno.
Licno mislim da bi mu u za ove potrebe bilo koja obicna "zidarska" vaser-vaga odradila posao, kao i parce kanapa na koje bi okacio bilo sta da mu glumi visak. Pretpostavljam da ni svoje geografske koordinate ne moze da odredi toliko precizno, pa tjeranje "savrsene" vertikale na toj cjevuljagi ne znaci nista, u smislu pozicioniranja antene prema satelitu.
Sto se tice vaser-vaga, njihova preciznost zavisi od dvije stvari - poluprecnika zakrivljenosti one cijevi u kojoj se nalazi alkohol sa baloncicem i same preciznosti montaze te cijevi na tijelo vaser-vage.
Zakrivljenost mjerne cijevi moze biti toliko velika da preciznost vaser-vage bude ekvivalentna visku sa duzinom konopca od 100m, ali onaj ko ima takvu vaser-vagu sigurno ne bi ovdje postavljao pitanje kako namontirati cijev u vertikalu nego bi vjerovatno nivelisao nesto u CERN-u.
Uglavnom, od vaser-vaga koje se kod nas za neke razumne pare mogu kupiti po prodavnicama, cak se ni od onih skupljih ne moze ocekivati bogznasta, te su podesne uglavnom za zidanje. Cak se redovno desava da vaser-vage istog proizvodjaca iz iste serije ne budu medjusobno uskladjene. Zbog toga je uvijek potrebno testirati vaser-vagu u prodavnici, prije nego se kupi.
Za bilo sta cija preciznost prevazilazi zidarske potrebe - potrebno je znati o kojoj preciznosti se radi, pa na osnovu toga odabrati vaser-vagu sa potrebnim karakteristikama. Osjetljivost vaser vage se najcesce izrazava u duzini pomjeraja baloncica (obicno 2mm) u odnosu na neki nagib, koji se obicno izrazava u milimetrima po duznom metru.
Npr. za vaser vagu ciji je radijus one cijevi sa baloncicem 30mm, potrebno je jedan kraj vage, koja je dugacka 1m, podici za 66.6mm da bi se baloncic pomjerio za 2mm. Tj. potrebno je nagnuti vaser-vagu skoro 4° da bi se baloncic pomjerio 2mm.
To je, dakle, prilicno neprecizna vaga.
Sa druge strane, vaser-vaga koja ima radijus mjerne cijevi 100m, ce pomjeriti baloncic za 2mm kada se jedan kraj vage podigne za samo dva stota dijela milimetra (0.02mm), odnosno za jedan hiljaditi dio stepena.
Izmedju ove dvije krajnosti proizvodi se sijaset raznih osjetljivosti, pa je potrebno znati sta se kojom preciznoscu mjeri da bi se odabrala odgovarajuca vaser-vaga.
bitno je napomenuti da nema potrebe porediti vaser vage sa pijace sa kvalitetnim, i da u ovoj prici pominjem koristenje kvalitetnih (da ne kazem profesionalnih) vaser vaga
[Ovu poruku je menjao veljkoE dana 21.04.2012. u 10:27 GMT+1]