[ Bora Radar @ 25.04.2012. 09:27 ] @
Molim vas da mi pomognete kako i od čega da napravim rezervoar,kao što je termus da održava toplotu vode,ulja i dr.duže vreme.Da ne bude od stakla i od materijala koji je zapaljiv. Zahvalan, Bora Radar. |
[ Bora Radar @ 25.04.2012. 09:27 ] @
[ Java Beograd @ 25.04.2012. 09:35 ] @
Nisi napisao da li će rezerovar biti do 10 L ili od 10.000 L.
Bilo kako bilo, napravi ga od bilo čega, a onda ga izoluj termički. Kao izolacione materijale možeš koristiti kamenu (staklenu) vunu, presovanu ili ne, stiropor, stirodur i slično. [ Backy @ 25.04.2012. 09:42 ] @
termos za bicikl su dva plastična suda jedan u drugom, izolator je vazduh izmedju...
[ Bora Radar @ 27.04.2012. 21:35 ] @
Molim Vas da mi objasnite kako da napravim rezervoar od deset litara,a da čuva toplotu tekućine kako što to čini termus.Bez oblaganja sa mineralnom vunom,samo sa vazdušnom izolacijom.Da li može da se napravi od lima ili drugog metala.
Uskoro očekujem Vaš cenjeni odgovor. S poštovanjem, Bora Radar [ veljkoE @ 28.04.2012. 08:28 ] @
naravno da moze, od bilo kojeg metala mozes napraviti rezervoar, mozda ne ti licno, ali neka majstorska radionica definitivno moze
isprofilises metal u zeljeni oblik, to sve povaris, na ulaz navaris grlo sa navojem i cepom proracunom napravis jos jedan veci rezervoar, postavis distancere na manji, to zalepis ili punktujes sa vecim, i imas rezervoar sa vazdusnom izolacijom. bitno je napomenuti da 1dm3 = 1 litar [ Bora Radar @ 28.04.2012. 16:08 ] @
Interesuje me da li je između posuda termusa vazduh-izolacija- pod pritisko i kojim,a možda je razređen zbog zagrevanja-širenja.Takođe,da li se spoljna posuda termusa zagreje približno temperaturi vode u njemu i koliko.
Hvala VeljkoE na detljnom objašnjenju za gradnju rezervoara-termusa. Zahvalan. Bora Radar. [ Lavlja_Jazbina @ 28.04.2012. 18:30 ] @
Da li iz te posude odlivas tu tecnost ili ima neki period koji bi zeleo da bude u odredjenoj temperaturi.
[ Backy @ 28.04.2012. 19:12 ] @
Citat: Bora Radar: Takođe,da li se spoljna posuda termusa zagreje približno temperaturi vode u njemu i koliko. princip rada termosa se zasniva na tome da spoljni zid ne može primiti temperatutu sadržaja i promeniti je kroz razmenu sa okolinom... dakle, ako spoljni zid poprima temperaturu sadržaja, to nije termos... bar ne dobar :D [ Vasastajić @ 28.04.2012. 20:39 ] @
Citat: Bora Radar: Interesuje me da li je između posuda termusa vazduh-izolacija- pod pritisko i kojim,a možda je razređen zbog zagrevanja-širenja.Takođe,da li se spoljna posuda termusa zagreje približno temperaturi vode u njemu i koliko. Hvala VeljkoE na detljnom objašnjenju za gradnju rezervoara-termusa. Zahvalan. Bora Radar. Vazduh između posuda DEFINITIVNO nije i ne treba da bude pod pritiskom,jer bi se na taj način samo poboljšala toplotna provodnost . E, sad idealno bi bilo taj prostor vakumirati, ali to podrazumeva da posude treba napraviti od ozbijnijeg materijala koji bi sa sigurnošću mogao da se odupre dejstvu atmosferskog pritiska. Ako uspeš da zadovoljiš taj kriterijum, onda vakumiranje tog međuprostora može da ti obavi svaki frigotehničar sa pumpom za vakumiranje fižiderskih, rashladnih instalacija. Citat: Da ne bude od stakla i od materijala koji je zapaljiv. Ako si ovime mislio samo na posude, onda ti kao izolator odlično može posužiti doza-dve pur-pene,koju jednostavno ubrizgaš u međuprostor i čiča-Mića,gotova priča, a ako i izolator ne sme da bude zapaljiv (mada nisam ni siguran u kolikoj je meri pur-pena zapaljiva kad se stabilizuje) onda ništa od ovoga. [ veljkoE @ 28.04.2012. 21:28 ] @
pur pena je ko hepo kocka :)
kamena vuna je zakon za te stvari [ Bora Radar @ 28.04.2012. 21:37 ] @
Hvala vama na pomoći,molim još malo pomoći. Interesuje me da li je vazduh između posuda termostata atmosferski ili je razređen. Tečnost u termostatu bi mirovala desetak časova. Pena kao izolacija ne dolazi u obzir. S poštovanjem, Bora Radar. [ veljkoE @ 28.04.2012. 21:47 ] @
to vise nije tehnika, nego fizika, hemija ... ;)
[ bakara @ 28.04.2012. 23:05 ] @
Za to sto ti hoces ne treba nikakva izolacija, termos je prosta stvar:
[ Vasastajić @ 28.04.2012. 23:29 ] @
Citat: Ne znam šta podrazumevaš pod "atmosferski", a šta pod "razređen"? Čime razređen? Ako misliš na vakumiranje međuprostora, gore sam ti detaljno objasnio, a bakara ti,evo i sliku okačio. [ vladd @ 30.04.2012. 13:22 ] @
Principijelno ne razumem zahtev za "konstrukciju"
Napraviti posudu, nalik na termos, koja u "duzem" periodu drzi toplotu. Termos sluzi da se toplota odrzi u kracem periodu. Za duzi period se pravi ili kupuje bojler, sprava koja dogreva sadrzinu. Sto se tice posuda za cuvanje tecnosti u hladnom stanju, postoje termosi velikih zapremina, par desetina litara, jos vece ne spominjem, posto im je cena zaista previsoka, a koji mogu da odrze hladnocu sadrzaja u nesto duzem periodu, ali poprilicno kracem nego sto bi to uradila posuda sa dodatnim hladjenjem. Poz [ Bora Radar @ 30.04.2012. 14:06 ] @
Poštovani hvala vama na dobrim odgovorima.Molim
vas da mi odgovorita još na neka pitanja.Možda izgleda da ponavljam pitanja,a to je zato da bi bolje razumeo. 1.Postavljanjem-punktovanje metalnih distancera na unutrašnjii sud termusa,radi ugradnje većeg.Da li će distanceri preneti toplotu na veći sud i u kojoj meri. 2.Vakum plus nabijena m.vuna između sudova termusa, da se lim odupre dejstvu atmosferskog pritiska.Da li vakum sa m.vunom stvara bolju izolaciju da toplota ne pređe na spoljni sud termusa. 3.Da li je u fabričkim termusima atmosferski pritisak vazduha ili vakum i koliki. S poštovanjem, Bora Radar. [ Brodoplovac @ 30.04.2012. 18:26 ] @
Metal koji se koristi mora biti aluminijum. Svi kupovni termosi su napravljeni od aluminijuma iznutra.
Ako nije aluminijum, toplota će brzo pobeći preko infracrvenog zračenja tj. radijacijom. [ Keez-a @ 30.04.2012. 21:33 ] @
@Brodoplovac: Svi kupovni termosi su napravljeni od stakla, kao sto je bakara okacio sliku.
Da bi bio bolje informisan, aluminijum je 17x (sedamnaest puta) bolji provodnik toplote od Prohrom celika. Think about it. [ bakara @ 30.04.2012. 23:19 ] @
Citat: Bora Radar: Poštovani hvala vama na dobrim odgovorima.Molim vas da mi odgovorita još na neka pitanja.Možda izgleda da ponavljam pitanja,a to je zato da bi bolje razumeo. 1.Postavljanjem-punktovanje metalnih distancera na unutrašnjii sud termusa,radi ugradnje većeg.Da li će distanceri preneti toplotu na veći sud i u kojoj meri. 2.Vakum plus nabijena m.vuna između sudova termusa, da se lim odupre dejstvu atmosferskog pritiska.Da li vakum sa m.vunom stvara bolju izolaciju da toplota ne pređe na spoljni sud termusa. 3.Da li je u fabričkim termusima atmosferski pritisak vazduha ili vakum i koliki. S poštovanjem, Bora Radar. Sva ova "mistika" oko tecnosti za koju treba termos ti nikako ne pomaze da dodjes do pravog odgovora... U sustini jos nije jasno da li zelis da zadrzis toplotu ili da drzis hladnu tecnost, na pocetku si pomenuo toplotu, a to je najlakse da resis sa el grejacem u izolovanom sudu, ali opet nije nam poznata ni temp. te tecnosti? [ Brodoplovac @ 01.05.2012. 19:21 ] @
Citat: Best Answer - Chosen by Voters Thermos are double walled containers. Between each wall, the space is vaccuum sealed, so there are no air particles. This decreases the transfer of energy (by convection) from inside the warm drink to outside in the atmosphere. The second way your thermos keeps your drink warm is the shiny surface inside your thermos. Photons carrying energy bounce off the shiny surface inside the thermos, keeping high energy photons around the infrared wavelength inside the thermos. Shiny surface je aluminijum. Šta mislite zašto su svi termosti iste boje kada ih pogledate iznutra. Aluminijum je jeftin, a sjajan reflektor za infracrvene zrake. [ bakara @ 01.05.2012. 20:30 ] @
Shiny surface je sjajna povrsina, a slazem se da se termosi unutra uglavnom od ogledalo stakla.
Uglavnom ovo je bukvalni prevod google translate gornjeg teksta: Drugi način vaš Termos drži svoju piju toplu je sjajna površina unutar vašeg termos. Fotoni nose energiju odbija od sjajnu površinu unutar termos, držeći visoke energetske fotone talasne dužine oko infracrvenog unutar termos. [ Brodoplovac @ 01.05.2012. 20:44 ] @
Kada bi staklo reflektovalo infracrveno svetlo tada niko ne bi kupovao e-low stakla.
Inače e-low stakla se dobijaju tako što se nanosi tanak sloj metala na staklo. http://www.efficientwindows.org/lowe.cfm Elem, staklo u termosu je aluminizirano sa spoljne strane (sa unutrašnje strane je tečnost koja se pije). Taj aluminizirani sloj je infracrvena barijera. [ bakara @ 02.05.2012. 09:50 ] @
Znaci ipak je od stakla?
Ti izgleda nisi nikad polupao termos... [ paterson @ 02.05.2012. 10:03 ] @
Citat: Termos je toliko krhk i osetljiv tako da i najmanje nepažljivo rukovanje - termos postaje trajno neupotrebljiv. [ Backy @ 02.05.2012. 10:50 ] @
to možda stariji ili neki fensi novi... običan termos iz samoposluge koji košta 2-3000 din je samo aluminijum i plastika za onaj "ventil", može da se baca i opušteno nosi u rancu... zaboravih dal drži 0.5 ili 0.7L
[ bakara @ 02.05.2012. 13:57 ] @
Citat: Backy: to možda stariji ili neki fensi novi... običan termos iz samoposluge koji košta 2-3000 din je samo aluminijum i plastika za onaj "ventil", može da se baca i opušteno nosi u rancu... zaboravih dal drži 0.5 ili 0.7L Malo kvalitetniji termos ima stakleni ulozak, a i takvih ima na svakom cosku, naravno kineska hiper produkcija je donela razne varijacije. Uglavnom mislim da se svi slazemo oko toga da termos bocom zovemo samo one ciji sud ima dupli zid. [ Bora Radar @ 02.05.2012. 19:36 ] @
Poštovani najljubaznije vas molim da mi odgovorite
na jučerašnja pitanja koja su mi značajna,i to, pod broj 1 , 2 i 3. S poštovanjem, Bora Radar. [ veljkoE @ 02.05.2012. 21:35 ] @
1. koja tecnost je u pitanju
2. koja temperatura je u pitanju 3.koliko dugo mora da se zadrzi temperatura 4.kolika je kolicina tecnosti bez odgovora na ova pitanja je tesko odgovoriti na tvoja pitanja, ili 1. da, zavisi kolika je posuda, koliki su distanceri i kolika je unutrasnja i spoljna temperatura 2. vazduh jeste izolator, ali ne na nacin na koji zamisljas 3. koji fabricki termos [ Java Beograd @ 03.05.2012. 08:16 ] @
Bora Radar postavlja pitanja kao da su ispitna pitanja, i kao da ovde ima desetine stručnjaka koji do detalja poznaju svu moguću problematiku. A pri tome konspirativno ćuti i krije, da ne bi neko provalio njegovu mudrost i pokupšio milione.
Boro, kaži o čemu se radi. Šta praviš ? Niko od nas još nije video stakleni termos od 10 litara. Zašto ti ne odgovara stirodur ? Ako hoćeš realnu pomoć, diskusija je neophodna. Postavljanje "ispitnih pitanja" nikud ne vodi. [ Bora Radar @ 03.05.2012. 21:01 ] @
POŠTOVANI,
Pitanja postavljam da bi saznao da li se zamiso može ostvariti.Za sada za mnoge je neostvariva možda smešna i podložna neukusnoj kritici. Ponovo molim da dobijem odgovore pod 1,2 i 3, ukoliko neko želi da odgovori. S poštovanjem, Bora Radar. [ bakara @ 03.05.2012. 23:00 ] @
@Boro
ne zamlacuj se termosom, ako ti treba odrzavanje toplote nekog suda dovoljan je grejac i termostat, ne izmisljaj rupu na saksiji. [ veljkoE @ 03.05.2012. 23:37 ] @
poštovani boro,
ja mislim da vi nas ovde malo zezate, ako mislite da nisam u pravu, onda niste sposobni da razmisljate o termosu nacinom kojim postavljate pitanja. [ Java Beograd @ 04.05.2012. 07:49 ] @
POŠTOVANI
1.Postavljanjem-punktovanje metalnih distancera na unutrašnjii sud termusa,radi ugradnje većeg.Da li će distanceri preneti toplotu na veći sud i u kojoj meri. Naravno da će se distanceri ponašati kao toplotni mostovi preko kojih će se prenositi toplota. U kojoj meri ? Ne znam kakav odgovr očekuješ (u Džulima ili kalorijama) ali jsano je da što su veći distanceri, što deblji i što ih više ima to je prenos toplote veći. 2.Vakum plus nabijena m.vuna između sudova termusa, da se lim odupre dejstvu atmosferskog pritiska.Da li vakum sa m.vunom stvara bolju izolaciju da toplota ne pređe na spoljni sud termusa. Da, odsustvo vazduha če umanjiti prenos toplote. Onda ti staklena vuna ni ne treba, jer njena je funkcija da "zarobi" vazduh. 3.Da li je u fabričkim termusima atmosferski pritisak vazduha ili vakum i koliki. Atmosferski pritisak je otprilike oko 1 kg / cm2 Dakle, da je vakuum u fabričkim termosima (običnim za široku upotrebu) odavno bi bili smrvljeni. [ Bora Radar @ 04.05.2012. 20:46 ] @
Poštovani
Hvala Vama na odgovorima koji mi mogo znače, žao mi je što neki drugi misle drugačije. Želeo bih da dobijem potpuniji odgovor na pitanje pod 2. Nabijena mineralna vuna trba da nedozvoli da se lim deformiše od malog vakuma. Da li nabijena m.vuna plus mali vakum zajedno treba još bolje da izoluju toplotu. Očekujem da ćete dati pravi odgovor,možda je dovoljno samo vazduh ili samo m.vuna. Očekujem vaš cenjeni odgovor. S poštovanjem, Bora Radar. [ mali genije @ 04.05.2012. 21:06 ] @
@Bora Radar
posto krijes namenu ko zmija noge tesko ces dobiti kvalitetan odgovor,moj ti je savet da odes do najblizeg stovarista gradjevinskog materijala kupis 2m2 stiropora debljine 20cm napravis kutiju od njega i u nju stavljaj sta hoces,iznenadices se dobijenim rezultatima [ bakara @ 04.05.2012. 21:12 ] @
Ok, dosta je receno na ovu temu,
Lock! Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|