[ Flo33 @ 01.05.2012. 17:35 ] @
Ja svoj fiksni i mobilni. Ostalo njet. Niti se trudim. Od pojave mobilnih, mozda sam jos godinu-dve pamtio, posle ode.
[ gilopile @ 01.05.2012. 17:56 ] @
Ja nekih par kom. Jedva sam zapamtio moj novi broj mob-a, motasra. Uvek kada me neko pita za broj ja mu kazem kako ga ne znam na pamet, jer sam kao, navodno, kupio karticu pre par dana, a ja je posedujem nekih 2 meseca, heheh
Izlapeo nacisto:)
[ Count Zero @ 01.05.2012. 18:03 ] @
Ovo mu dodje kao: koliko IP adresa znate napamet ;)
[ plus_minus @ 01.05.2012. 18:13 ] @
Kada su samo fixni bili u upotrebi dok se mobilni još nisu ni pojavili, lako je bilo pamtiti brojeve.
Nije bilo "nula 6 x" gde x jeste od 0 pa do 9, pa onda još sedam cifara, već samo fiksni i onda je bilo normalno da znaš makar desetak različitih kombinacija.
Naročito u vreme analogne telefonije sa samo 5 brojeva.

Ako treba da se zahvalim tehnologiji što pamti i beleži umesto mene, te mi uskraćuje dodatni razvitak i održavanje stanja moždanog kapaciteta, to sigurno može da bude baš ovaj deo.
I ako. I treba. Ko je bre lud da pamti brojeve kad danas svako ima makar (ukupno) petnaestak cifara? Po 2 broja, uglavnom.
[ sasa022 @ 01.05.2012. 18:40 ] @
Citat:
koliko IP adresa znate napamet

Brojeva 100-200,adresa oko 50
[ Boris Tadić @ 01.05.2012. 18:41 ] @
Previše.
[ glackop @ 01.05.2012. 18:45 ] @
Ja sada sigurno znam preko 50 broja,iako ih nisam pozivao godinama,/najstariji koje jos uvek pamtim i koji sam jos tada zvao i nikada vise datiraju iz 91.god/a od kako su se pojavili mobilni ta mogucnost pamcenja se izgubila,zato sto mi je tada trebalo samo da jedan broj okrenem vise od tri puta i on bi trajno ostao zapamcen,a sada sa mobilnog ja broj i ne vidim...i to je to.
P.s.Izuzetno pamcenje sam imao samo oko brojeva,inace nicega drugog.
[ superbaka @ 01.05.2012. 18:53 ] @
mozda 15-20... prvi mob koji sam imao je bila neka motorola koja nije vadila podatak iz imenika i povezivala ga sms posaljaocem, tako da sam tada znao veoma veliki broj mobilnih brojeva... sada se trudim da zapamtim samo brojeve svalerki da ih ne bih upisivao u telefon...
[ Nedeljko @ 01.05.2012. 19:28 ] @
1. svoj mobilni
2. kevin fiksni
3. ćaletov fiksni,
4. fiksni od jednog drugara (često ga zovem)
5. fiksni od drugog drugara (često ga zovem)
6. fiksni od trećeg drugara (retko ga zovem)
7. mobilni od četvrtog drugara (ponekad ga zovem)

Svoj fiksni ne znam.

Nekada sam znao sve koje sam tada koristio, a bilo ih je oko 50.
[ ironman @ 01.05.2012. 19:42 ] @
Nekada sam znao više, ali od kada su se pojavili ovi novi telefoni sa imenicima, svega par.
[ squirll @ 01.05.2012. 19:51 ] @
oko pet brojeva, cak i za moj fixni trebam malo vremena da se prisetim.
Al zato IP-a adresa znam vise :D
[ Keez-a @ 01.05.2012. 20:19 ] @
Citat:
Nedeljko: 1. svoj mobilni
2. kevin fiksni
3. ćaletov fiksni,
4. fiksni od jednog drugara (često ga zovem)
5. fiksni od drugog drugara (često ga zovem)
6. fiksni od trećeg drugara (retko ga zovem)
7. mobilni od četvrtog drugara (ponekad ga zovem)

Svoj fiksni ne znam.

Nekada sam znao sve koje sam tada koristio, a bilo ih je oko 50.

A kam' gi drugarice
[ X Files @ 01.05.2012. 20:31 ] @
^ One njega zovu da im drži časove matematike ;)
[ Nedeljko @ 01.05.2012. 21:42 ] @
Drugarice su na mobilnim, pa ih ne zovem sa fiksnog da bih kucanjem upamtio broj.
[ Nedeljko @ 01.05.2012. 21:47 ] @
Kviz pitanje:

QYHDT-7B4VX-XFH2P-JV7PJ-VGC9D

Šta je ovo? Svojevremeno me je jedan zaboravni lik stalno davio oko ovoga i terao me da mu diktiram preko telefona i da ja držim ovo zabeleženo.
[ the_tosic @ 01.05.2012. 21:49 ] @
CD key za WIN 98 Se :)

Ontopic:
fixne i mobilne u porodici + mobilne/fixne nekoliko najblizih prijatelja + 92,93,94 :)
sveukupno 10 brojeva i mozda jos 5 mogu da nabodem.

Da dodamo i rodjendane koje pamtimo, cale, keva, sestra, drug, drugarica, znao sam i dedin 9/11
[ gilopile @ 01.05.2012. 21:53 ] @
^^

Win98 - serial, imam taj omot CD-a sad u rukama. Ukucao sam ga 1 000 000 puta:)

Edit: Preduhitri me @the_tosic.

Kako li su reagovali ovi u Microsoft-u kada su videli da pola Srbije ima isti serial, hahahah!
[ mulaz @ 01.05.2012. 21:55 ] @
to je jos gore od onog FCKGW :)

Inace, oko 5, 6 telefonskih...

...i oko 50 IP adresa :) (iz nekoliko javnih i privatnih subneta, al' ajde :D)
[ sasa022 @ 01.05.2012. 21:59 ] @
Pa da onda listu prosirimo i na kojekakve sifre za logovanje ?
[ anon70939 @ 01.05.2012. 22:02 ] @
79
[ mmmilan @ 01.05.2012. 22:43 ] @
desetak mobilih i par fiksnih. svoj fiksni ne znam. i da, fckgw.
[ Count Zero @ 01.05.2012. 23:02 ] @
Je l' ovo neka fora ili what? Ovo "svoj fiksni ne znam". Nešto kao u Ajnštajn-fazonu: nikad ne zovem sebe, pa ne moram da znam?
Kako nekome date svoj broj? Mora biti da ga izgovorite nekad, a fiksni nemaju više od 7 cifara (ne znam, možda u BG-u ima i od 8), najčešće 6, da ne računam pozivni.
[ Nedeljko @ 01.05.2012. 23:35 ] @
Kad treba nekome da dam svoj fiksni, moram da pogledam u imenik. Da, nikad ne zovem sebe. Mobilni sam svojevremeno dopunjavao, pa sam ga zapamtio.
[ Nocni @ 01.05.2012. 23:57 ] @
Pedesetak brojeva, oko 10% od cijelog imenika... vecinom su to stari mobilni brojevi a i ja imam isti broj vec 16 ili 17 godina od kad je pocela mobilna telefonija... Prvih 5-6 godina nije bilo sms-a a i imenici su bili problematicni jer se morao dodavati drugaciji pozivni ispred broja... nije moglo svo inostranstvo da se zove sa 00xx vec npr. iz Srbije sa 99xx nekad...
U tih 50 ima i prilican broj fixnih, onda brojevi ljudi sa kojima radim godinama a tu je uvijek u glavi i nekoliko riba koje ne ulaze u imenik kao kod svakog... mada ovi novi pametni telefoni mogu da naprave i "hidden" imenik koji se poziva kombinacijom tako da ce se sve manje pamtiti...
[ commissar @ 02.05.2012. 08:51 ] @
Znam dosta brojeva napamet, nisam siguran koliko tacno.
Jedino sam siguran da su to sve brojevi , koje imam upisane u
imeniku, a koje sam znao pre nego sto sam nabavio mobilni.
Od novih brojeva, koje imam samo u mobilnom, ne verujem da znam ni jedan.....
[ Lavlja_Jazbina @ 02.05.2012. 08:59 ] @
Koliko vas zna broj reg.tablice,maticni broj,br.licne karte-pasosa.
[ Nedeljko @ 02.05.2012. 09:42 ] @
Ja znam svoj JMBG, a kola nemam. Znam prve i druge tablice ćaletovih kola.

Ali, zato znam ovoliku aproksimaciju broja pi

3.1415926535897932384626433832795028841971.
[ bakara @ 02.05.2012. 10:04 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Koliko vas zna broj reg.tablice,maticni broj,br.licne karte-pasosa.

Ja sve ovo znam na pamet, a uz to znam i sve zenine i podatke od dece, sve drzim u glavi, malo mi je glupo neznati bar maticne brojeve kada se tu treba zapamtiti samo tri ili sest brojeva.

Sto se telefonskih brojeva tice znam ih dosta cak i one koje nikada ne pozivam ostali su mi u glavi, a uvek sam ih pamtio po redosledu kucanja na numerickoj tastaturi, tako da ne znam napamet da izdiktiram brojeve ali znam da ih nakucam, dovoljno mi je da uzmem bilo koji telefon u ruku i ide samo.
[ djura63 @ 02.05.2012. 11:12 ] @
Samo nemastoviti ljudi pamte brojeve i kojekakve podatke. Prirodna je teznja za ispunjenjem memorije. U nedostatku neceg pametnog i ovo moze da posluzi.
[ gilopile @ 02.05.2012. 11:15 ] @
Kao sto kaze Bakara, i ja sam uspeo moj mob. tako da zapamtim. Uzeo tel. u ruke i kucao ga par puta i slikovito zapamtio redosled:)

E da, znam i napamet CD kljuc od XP-a. Sigurno sam ga ukucao (ne lazem) bar 300x.
[ mmix @ 02.05.2012. 11:34 ] @
Ja mislim da pobedjujem u naj-nerdy pamcenju brojeva.

prosli broj sam uzeo samo sa 0 i 1 i imao binarni broj ciji decimalni zapis sam pamtio :) posto mi je konverzija bin-hex-dec do 8 bita isla bez problema lako sam konvertovao u broj po potrebi :)
Sadasnji broj pamtim po necijem imenu u alpha phrase tehnici, na onaj americki fazon, tipa 0800-NERDYME (0800-6373963)

Inace se ne trudim 0.1% da pamtim brojeve, za to sluze masine.
[ Teratron @ 02.05.2012. 11:49 ] @
Uh dva ili tri
Svejedno, ostatak zna devojka na koju se oslanjam

Znam svoj JMBG, ali ne i broj tablica svog automobila a kamo li firmin
[ djura63 @ 02.05.2012. 11:57 ] @
Postoje ljudi koji prelistaju, recimo, londonski tel. imenik i zapamte sve podatke iz njega. Ali ti ljudi imaju samo jedan problem, to sto ne mogu da rese nijedan problem. Ponavljam, pamcenje takvih glu... ima samo jedan (podsvesni) cilj da necim popuni prazninu u...

[ Lavlja_Jazbina @ 02.05.2012. 12:23 ] @
Citat:
Ponavljam, pamcenje takvih glu...

A zamisli koja je glupost zbog recimo malog broja od maticnog pa ispadnes iz nekog reda,negde.Pa se vracas curik kuci.
Glupost je sto prodavac u prodaji auto delova zna gomilu kataloskih brojeva,ne bolje da skroluje i ti cekas za neku banalnu informaciju.
Glupost je sto sluzbenica u posti nelista sifrarnik za sifru koju nisi upisao pa i tu cekas.
Glupost.Rec u ovoj temi,je nepotrebna.
Svako pamti ono sto mu je potrebno,a ako nezna pa nije glup zbog toga.

djura63 evo za tebe jedan vw stari broj 251 407 077,ili je bolje dajte mi cauru (koju cauru) pa stoji gore na viljusci (gornjo ili donjoj)
pa sraf prolazi kroz cauru (Prolazi i kroz gornu a i donju) itd....

legenda
( ) je prodavac.

P.s. Brojevi su brojevi a svako pamti sta mu treba.
[ djura63 @ 02.05.2012. 13:23 ] @
Pa da, i ti ljudi moraju necim da popune svoj vakuum...
[ pisac @ 02.05.2012. 15:52 ] @
Djuro, ti imaš neki kompleks čim si toliko uporan da nametneš svoj pogrešan stav?

Svejedno, ja pamtim mnogo starih brojeva (i telefonskih aktuelnih i promenjenih i registarskih i kojekakvih), ima ih verovatno preko 150, ali novije ne pamtim jer nekako nemam više tu potrebu pošto previše ljudi zovem previše retko a pri tome su (ti) ljudi su počeli prečesto da menjaju mobilne telefonske brojeve, pa mi je dosadilo da ja to sve pamtim. Evo, nekoliko likova koje sam zvao više puta u zadnjih nekoliko godina u vezi nekih poslova, su (svi) promenili i nekoliko pripejd telefonskih brojeva.

Inače mi je mnogo lakše da otkucam broj iz glave nego da kopam po imeniku.
[ bakara @ 02.05.2012. 16:15 ] @
Citat:
djura63: Samo nemastoviti ljudi pamte brojeve i kojekakve podatke. Prirodna je teznja za ispunjenjem memorije. U nedostatku neceg pametnog i ovo moze da posluzi.

Znaci ti ne pamtis nista, a nama solis pamet?
[ Slobodan Milivojevic @ 02.05.2012. 16:26 ] @
Ja znam 15ak brojeva napamet, od cega su tri bas laki za pamcenje npr jedan od njih mobilni je 0xyxyxzxy, drugi je 0xyabbabb A znam i par onih sto nisu tako "dobri". A sto se tice mog broja, on je sve samo ne lak za pamcenje, mislio sam da predjem na 0xyababaca koji imam ovde na jednoj prepaid kartici, al sta znam

A sto se tice ostalih brojeva, znam JMBG al ne i broj licne karte, znam registarsku oznaku mojih, kevinih i caletovih kola u registracija je u fazonu xx xxx MS (moje prezime i ime), kod caleta je E.T. a keve [es] Tako da se lako pamte

IP adrese pamtim one koje su mi bitne, a ima ih dvadesetak.
[ bakara @ 02.05.2012. 16:33 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:

A sto se tice ostalih brojeva, znam JMBG al ne i broj licne karte, znam registarsku oznaku mojih, kevinih i caletovih kola :) u registracija je u fazonu xx xxx MS (moje prezime i ime), kod caleta je E.T. :D a keve [es] :) Tako da se lako pamte :)

Poenta je u tome sto za sve mozes da napravis "algoritam" i onda ti u stvari ne moras da se trudis da pamtis vec to ide samo u glavu.
E to je ono sto @djura63 ne kapira...
[ supermario @ 02.05.2012. 23:08 ] @
Za opkladu sam jednom u srednjoj skoli napisao vise od 100 reg.brojeva automobila iz grada i telefonskih brojeva, onako iz ruke, iz prve.Nikada se nisam trudio da ih pamtim, ali jesam da ih ne pamtim jer me to nervira, medjutim, prosto, zamislim vozilo i broj se sam pojavi.I dan danas znam bar 50ak reg. oznaka ljudi koje cesto susrecem iako se trudim da ne pamtim te beskorisne brojeve, ali...!na ruku mi ide jedino sto se kod nas table mijenjanju svako malo i sto nisu po gradovima nego neka kombinacija slova i brojeva napravljena bas tako da se ne moze zakljuciti po tablama odakle je ko, eto sta smo docekali mi u BIH...
[ Nocni @ 03.05.2012. 00:11 ] @
Citat:
supermario: kod nas table mijenjanju svako malo i sto nisu po gradovima nego neka kombinacija slova i brojeva napravljena bas tako da se ne moze zakljuciti po tablama odakle je ko, eto sta smo docekali mi u BIH...

BiH tablice su odlicno smisljene u cilju pomirenja suprotnih strana iz prethodnog gradjanskog rata, kako bi se nesmetano omogucilo kretanje svih nacija...
Ona slova na pocetku i u sredini izabrana su da budu ista u cirilici i latinici jer su sve strane zadrto trzile svoje pismo... Tako da na BiH tablicama od slova samo postoje A, E, J, K, M, O, T i svi zadovoljni...

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 03.05.2012. u 01:33 GMT+1]
[ supermario @ 03.05.2012. 10:40 ] @
Da, da, bas zato je i uradjeno tako, da se ne zna odakle je ko jer ljudi nisu smjeli do prije par godina otici u suprotni dio republike ako se zna odakle dolaze, iz kog grada, cak su se i oni okviri oko tablica na kojima pise koje je osiguranje u pitanju smirglali da se ne bi ni po tome moglo zakljuciti iz kog je grada vozilo, jadi nasi i bijeda nasa, sta drugo reci.I nakon svega, opet smo na istim pocetnim pozicijama, tvrdoglavi i nesretni...
[ pisac @ 04.05.2012. 21:03 ] @
To bi trebalo i u Srbiji. Onda ne bi bilo obijanja kola iz unutrašnjosti pored kliničkih centara u Beogradu. Šta uopšte ima neko da zna ko je odakle, čemu to? A i moglo bi da ima manje cifri u registraciji.

Nego, što se tiče tih brojeva... ja sem svih pinova raznih kartica i koještarija, znam i broj viza kartice napamet pa nema potrebe ni da nosim karticu ni da ga držim zapisanog (za internet plaćanje).

Ali ima jedna insteresantna stvar u vezi tih brojeva: jednom mi se recimo desili da se nisam prijavio na račun banke preko godinu dana. Za prijavljivanje mi treba 3 niza cifara (koje sam naravno nekada znao napamet i ne sećam se da li ih igde imam zapisano). Ja probam, i zaglavim se kod drugog niza... ni makac. 4-5 pokušaja, i rešim da primenim uobičajenu taktiku u takvim situacijama: odmorim se od svega i probam neki drugi dan. Taj neki drug dan mi broj dođe sam od sebe i ruka ga sama otkuca
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2012. 07:24 ] @
Ma provaljeni smo.

[ Sonec @ 05.05.2012. 11:16 ] @
^^ Ja sam na ovom testu/igri iz deskripcije (http://games.lumosity.com/chimp.html) imao redom rezultate 2/10, 8/10, 9/10, 10/10. Pobedio sam majmuna, tooo Ovo 2/10 se pripisuje verovatno sto nisam znao kako ide igra, al kad se ukapira nema problema
[ Nedeljko @ 05.05.2012. 11:48 ] @
Šališ se? Na toj stranici brojevi nestanu pre nego što ih pročitam.
[ Sonec @ 05.05.2012. 12:01 ] @
Ne salim se. Pa poenta je da odmah resavas. Ako razmisljas:,,kako ono bese, koji je sad broj" onda pisi propalo. Al ovi majmuni na klipu rade sa vecim brojem cifara, ovde je samo 5, al i to je problem za nekoga.

Evo i da ne bude prevare (od malopre):
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2012. 18:28 ] @
Pa mogu i ja ali ovo nije fer prema drugima koji nemogu.

[ Nedeljko @ 05.05.2012. 22:42 ] @
Ama, ja ne mogu ni da procitam pet cifara za sekumdu. Sta mi vredi da resavam odmah kad nista nisam ni video.
[ Teratron @ 05.05.2012. 22:55 ] @
Takodje ne uspevam da vidim brojeve .Ko moze svaka cast .
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2012. 23:05 ] @
A ma ljudi ko ima oko za blic memoriju.Pogodio 2x.Prvi put i video a drugi na srecu.Ovo sam Snimao kamerom pa zaustavio sliku sa brojevima
i tako 8x.To ko fotografise okom je u nasi a ne na forumu.
[ Marko83 @ 05.05.2012. 23:12 ] @
Ja sam uspeo 7 ali me je opet simpanza pobedila
[ walker68 @ 05.05.2012. 23:21 ] @
znam moja dva mobilna broja, dve kartice,
moje zene
i..... fixni kucni,
moje mame fixni,,
i.....sa posla.
i mog drugara Nese.
dakle...........7 ( sedam )
[ Sonec @ 05.05.2012. 23:38 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: A ma ljudi ko ima oko za blic memoriju.Pogodio 2x.Prvi put i video a drugi na srecu.Ovo sam Snimao kamerom pa zaustavio sliku sa brojevima
i tako 8x.To ko fotografise okom je u nasi a ne na forumu.

Ja te zaista nisam najbolje razumeo, al ja varao nisam (sa zaustavljanjem slike, ako sam te dobro razumeo).
[ Flo33 @ 05.05.2012. 23:48 ] @
Ma na koji nacin vidite sve brojeve??
[ Obavestenje @ 06.05.2012. 00:51 ] @
Par brojeva znam napamet a odavno se vise ni ne trudim da ih pamtim jer je tu tehnologija umesto mene da radi a ja mogu da radim neke pametnije stvari.
[ Sonec @ 06.05.2012. 01:23 ] @
Evo momci, okacio sam samo za vas (moj rad)

[ Lavlja_Jazbina @ 06.05.2012. 06:54 ] @
Citat:
Ama, ja ne mogu ni da procitam pet cifara za sekumdu

Citat:
Ma na koji nacin vidite sve brojeve??

Evo SONEC ce to objasniti kako on to vidi.
[ Bojan Basic @ 06.05.2012. 11:23 ] @
Ni meni nije problem da postignem 10/10, pa ću pokušati da objasnim kako. Kad izađu brojevi, nemojte razmišljati „Aha, u ovom ćošku je petica, tamo desno od nje je trojka...“ To prosto oduzima previše vremena. Trudite se da upamtite samo vizuelni utisak, tj. samo crte/kružiće koje predstavljaju brojeve. Kad se slika već ugasi, tada polako identifikujete brojeve („Ovde beše ona vertikalna crta s onim oštrim skretanjem nalevo — aha, to je jedinica“ i slično). Tako bar meni uspeva, a Sonec može reći koristi li i on istu tehniku.

Uz to, moram okom „preleteti“ preko slike (ako fiksiram samo jednu tačku i samo u nju gledam, ne uspevam da primim k znanju baš sve).
[ Nocni @ 06.05.2012. 12:34 ] @
Ovo mogu samo majmuni
Salim se naravno... meni polazi za rukom 1,2 i ponekad 3 ... posle desetak pokusaja odustao sam... nijednom svih 5.
[ tdusko @ 06.05.2012. 12:40 ] @
Hehehe, ovo je jedna od onih genijalnih stvari gde se pokazuje razlicitost ljudskih sposobnosti da resavaju odredjene probleme. Ono kad Nedeljko kaze "Nemoguce je zapamtiti nesto sto se ne vidi", a sa druge strane jasno je kao dan da ima onih koji vrlo vide i mogu da zapamte. Evo ja sam probao vec 50-ak puta i uspeo sam par puta da pogodim 2 i jednom 3 i to objasnjavam vrlo lako time sto jednom u 3-4 puta brojevi budu dovoljno blizu jedni jedni drugima da mogu da vidim i zapamtim prva 2-3 broja i onda ostala 2-3 ubodem na srecu.

U isto vreme pokazao sam zeni "igricu" i ona redovno uspeva da pogodi bar 7 :)
[ Nedeljko @ 06.05.2012. 15:15 ] @
Ja vidim neka dva broja za tu jednu sekundu, a sve ostalo je na sreću. Pogodim redovno 0/10. Ni Bojanova tehnika mi ne pomaže jer ja jednostavno ne mogu ni da vidim celu sliku za tu jednu sekundu.
[ mulaz @ 06.05.2012. 15:20 ] @
Citat:
Nedeljko: Ja vidim neka dva broja za tu jednu sekundu, a sve ostalo je na sreću. Pogodim redovno 0/10. Ni Bojanova tehnika mi ne pomaže jer ja jednostavno ne mogu ni da vidim celu sliku za tu jednu sekundu.

To zato sto si matematicar, i kao vecina nas geekova ovde gledas drugacije na to :) Neki cak i brojeve zapamte kao "sliku", pa im je zato lakse.
Probaj ovo:

Moze analiticki da se resi (ali traje... znam iz izkustva), a posle kad ti neko kaze resenje samo se drzis za glavu :)
[ Backy @ 06.05.2012. 16:09 ] @
@mulaz

vrh zadatak... naravno, rešenje je 2? :D
[ mulaz @ 06.05.2012. 16:11 ] @
Da, 2 je resenje :)
[ Nedeljko @ 06.05.2012. 16:29 ] @
Zadatak se lako rešava kada se zna da ga deca predškolskog uzrasta lako rešavaju.

0, 6 i 9 imaju težinu 1,
1, 2, 3, 5 i 7 imaju težinu 0,
4 se ne pojavljuje,
8 ima težinu 2.

Saberu se sve težine i to je to.

Što se analitičkog rešenja tiče, prvo nije 1111=0, a drugo, može se formulisati beskonačno mnogo pravila koja se mogu uklopiti u ono što jr poznato. OK, može se reći da se traži najjednostavnije pravilo, ali to ne znači mnogo bez zadavanja mere složenosti pravila.

A što se majmunskog zadatka tiče, i dalje mi nije jasno kako mogu da zapamtim ono što nisam ni video. Ne radi se o pamćenju brojeva kao slika, nego o tome da prvo mora slika da se vidi da bi se obradila.
[ Sonec @ 06.05.2012. 16:31 ] @
Ja mislim da deca broje kruzice.
[ mulaz @ 06.05.2012. 16:35 ] @
@Nedeljko:

Da, ali preskolska deca nemaju pojma sta je tezina :)

Ali, ako gledas na brojke kao 'slicice', i prebrojis koliko ima krugova u brojkama isto dodjes do resenja.

Verovatno isto tako majmun zapamti da prvo ide stapic, pa onda slomnjen ukrivljen stapic, pa pogled na dupe sa strane,.... i ne trosi vreme na prepoznavanju brojeva na slici, nego vidi sliku kao celu.

Slika se vidi cela, problem je sto je ljudi gledamo sa leve prema desnoj i 'zaustavljamo' se kod svake brojke da vidimo sta(koliko) znaci.
[ Nocni @ 06.05.2012. 16:35 ] @
Simpatican zadatak... ovo sa krugovima je lakse 100 x nego ono sto treba vidjeti za pola sekunde...

edit: Evo da i ja postavim jedan:

1
11
21
1211
111221
? ? ? ? ? ?

Kojih 6 brojeva idu u šesti red?

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 06.05.2012. u 18:12 GMT+1]
[ Sonec @ 06.05.2012. 17:20 ] @
Resenje se moze videti na klipu u ovoj temi http://www.elitemadzone.org/t448784
[ Nedeljko @ 06.05.2012. 18:22 ] @
Citat:
mulaz: @Nedeljko:

Da, ali preskolska deca nemaju pojma sta je tezina :)

Xaxaxa! Daj im balon sa pet litara vode, pa će da saznaju. To o čemu pričaš nema veze sa razmišljanjem dece, jer svakako ne razmišljaju sva na isti način, već tvoje lično forsiranje tvog zamišljenog rešenja. Mora tako i ne može nikako drugačije! Bio bi loš nastavnik. Ovim nemam nameru ništa da ti prebacujem, već samo da ti ukažem na nedostatke tvog načina razmišljanja.
[ supermario @ 07.05.2012. 08:08 ] @
Jel neko nekad radio Mensin test inteligencije, tamo je bezbroj ovakvih fora, za clanstvo u Mensi se radi bazni test inteligencije, ali ima i testova koji posebno tretiraju pojedine vrste inteligencije, nakon rjesavanja tih testova osjecate se k'o iscijedjen limun i jako vam se spava...
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2012. 10:15 ] @
Hajde da se kladimo u placenu pljesku negde..... ko prvi dokaze zbir 1+1.Ja kazem da je 3.KO KAZE DA JE 2 kazem upravu si i moja pljeska.
Nije sve u matematci ima nesto i u igri.

[ supermario @ 07.05.2012. 11:52 ] @
Ha ha, da bi izgubio pljesku ti tvrdis da 1+1 nije 3?Ako je suprotno od onoga sto ti tvrdis ti dobijas opkladu?Mudro, mudro...
[ optix @ 07.05.2012. 14:01 ] @
Citat:
Nedeljko: Ja vidim neka dva broja za tu jednu sekundu, a sve ostalo je na sreću. Pogodim redovno 0/10. Ni Bojanova tehnika mi ne pomaže jer ja jednostavno ne mogu ni da vidim celu sliku za tu jednu sekundu.

Mozak verovatno kod svih vidi sve brojeve koji se pojave, samo o njima ne treba razmisljati na bilo kakav racionalan nacin. Ja resavam ovo tako sto fokusiram oci na neku tacku oko sredine, i u momentu kada se brojevi pojave, perifernim vidom ih vidim (zapravo registrujem) sve, ne pomeram fokus nigde dok ne krenem sa resavanjem, i ne trepcem naravno Skoro uvek 10/10, jedino sto mi ponekad pravi problem je permutacija 6 i 8, slicnog su oblika u ovoj animaciji, pogotovu ako su zajedno.

A za telefone, znam napamet sve koje iole cesto koristim, ili sam barem nekada cesto koristio ~ 100-150, namerno odbijam da koristim imenik (mada ih imam u njemu) jer mi je to korisna vezba
Par puta sam bio u situaciji, u drugoj drzavi, da sam morao da pozovem nekog (ko je trebalo da dodje po mene i sl) i da mi nestane baterija na telefonu... Da nisam znao broj napamet, i pozvao sa govornice, bio bih u prilicnom problemu

btw. Ima i ova igrica, koja je identicna onoj koju resava onaj majmun - http://scratch.mit.edu/projects/campsec/76836 Samo nije narocita aplikacija... Ako neko ima jos ovakvih, neka baci link... (sa 8 brojeva mi je ovde uspesnost blizu 90%, sa 9 nesto oko 70-75%)