[ deedee6 @ 20.05.2012. 11:25 ] @
http://www.cosmicscoffee.com/a...opespressomaker3cup-p-418.html Jel zna neko kako se ovo zove kod nas i da li ima negde da se kupi? |
[ deedee6 @ 20.05.2012. 11:25 ] @
[ bakara @ 20.05.2012. 11:29 ] @
Ima kod kineza.
[ deedee6 @ 20.05.2012. 11:32 ] @
Sledeci put kada budem nesto trazio prvo idem u kinesku radnju pa ako nema onda ES, google i ostali... :)
Hvala na brzom odgovoru... [ Java Beograd @ 20.05.2012. 13:06 ] @
To nije naprava za espresso. Biće pre da je za filter kafu, otrpilike.
[ axone @ 20.05.2012. 13:29 ] @
Ima takvih aparata za espresso.
Koristi se u paru sa obicnom ringlom. Jednom sam probao takav espresso ali se ne secam bas ukusa. [ Braksi @ 20.05.2012. 13:33 ] @
ovo sto vidimo gore na slici nije espresso vec dzezva za moku (mocca). Mada dopustam da razlicite zemlje imaju razlicitu terminologiju (kao sto gulas u Madjarskoj i Srbiji nije isto jelo).
Normalno kad kupujete kafu kupite ili moku ili espreso. Za espreso ide poseban uredjaj (cene su od 50evra pa navise) jer je potrebno ostvariti puno veci pritisak, dok je kod moke dovoljan i pritisak koji stvara obicna kljucala voda. Zato se moka ne nabija, a espreso da. I kod espresa je dobro sto se pritisak moze iskoristiti da se napravi cappuccino (pena od mleka), a kod moke ne. Zato se u moku kao i u nes stavlja slag npr. Secer tek kad je gotova, a ne kod nase srpske kad se "pristavi". [Ovu poruku je menjao Braksi dana 20.05.2012. u 14:47 GMT+1] [ deedee6 @ 20.05.2012. 14:05 ] @
Prosle nedelje sam pazario ovakav jedan u Nemackoj ( 8 e ) ali sam se prevario pa uzeo za 3 soljice, zaboravio da se espresso pravi u malim kolicinama... To je od prilike kolicina za jednu osobu ( po nasim standardima ).
Izlupam malo mleka i dobijem nesto sto se zove "produzena sa mlekom"... Kafa koju sam doneo je za moj ukus malo "jaka" ( http://www.eduscho.at/Espresso...co-Ganze-Bohne-p200016030.html ) pa moram jos malo da istrazujem dok ne pogodim pravu. Razlog za ovaj potez je sto mi je odavno dosadilo da kupujem kafe sumnjivog kvaliteta, prepecene i mesane sa ko zna kakvim zitaricama... U zadnje vrema sam pio 2 u 1 ali to nije dugorocno resenje. Ko voli dobru kafu nece se pokajati... [ Braksi @ 20.05.2012. 14:15 ] @
pa naravno da je jaka kad si kafu za espresso stavio u mocca dzezvu :-)
Espresso je manji kolicinski od moke, a moka je kao i nasa domaca kafa otprilike. [ morihei ueshiba @ 20.05.2012. 18:48 ] @
Ukus kafe zavisi od mesavine,tj.odnosa arabike i robuste u sastavu. Zavisi jako puno i od kvaliteta vode od koje se pravi napitak i od niz drugih sitnica. Naravno i od nacina na koji je przena i ohladjena - smatra se da je ukus bolji sto je kafa brze ohladjena posle termicke obrade. Pa jos od kojekakvih drugih stvari,ali tu prosecan kafoljubitelj sa nasih prostora ne moze da utice mnogo,sem da bude pazljiv u odabiru kada kupuje.
Inace,nas ukus je podesen na mesavinu sa vecim procentom robuste,a i nacin kuvanja u dzezvi je prilagodjen za robustu koja inace ostavlja u ustima ukus zemlje i pepela,a kad se tome doda kuvanje u dzezvi,dozivljaj je potpun Robusta je i jeftinija,a jedino cega ima vise od arabike u svom sastavu je procenat kofeina (1.6% do 2.8%,dok arabika ima 0.9% do 1.7%). Sve ostalo je na strani arabike,sto se tice aromaticnih materija (ulje arabika 18% robusta 9%; seceri 8%:5%), a razlika je i u hromozomima 44 : 22 (pojma nemam kakva je to prednost i da li je,ali eto onako) Uglavnom,sto se tice kvaliteta,sve je na strani arabike - tako da kad se kupuje kafa za pravljenje espressa bilo u automatu,bilo u moki, pogledati sta pise na pakovanju,ja uglavnom koristim 100% arabiku (al' dobro,meni i nije tesko da nadjem). Iz automata je svakako bolja,ali samo jedna sitnica: ne narucivati i ne praviti produzeni espresso iz automata zato sto postoji odredjeno vreme kad para prolazi kroz kafu i skuplja dobre i aromaticne materije,posle tog vremena povlaci lose i stetne materije i to posle ne bude to. Ako vam se pije dupla,narucite/ napravite duplu,sa dve odvojene doze. Sto se tice moke,ne ispadne to lose - moka je dimenzionisana tako da ne mozete sipati previse vode pa to izadje otprilike optimalan odnos. Nece da bude pene,al sta sad...samo sipati kvalitetnu vodu i cim zabrbolja skoloniti sa vatre i sipati odmah u soljicu. Ko zivi u Vojvodini,neka ne pravi kafu na taj nacin sa cesmovacom koja je toliko odvratna da ubija sve ukuse,bolje sa nekom kupovnom vodom sa sto manje minerala u sebi. Urbana legenda je da sa kafom stavljaju i jecam i kojesta.Mozda je toga bilo nekad kad su sitni pilicari otvarali przionice,ali sada ne. Jednostavno,u pitanju je kafa loseg kvaliteta i sastava,plus verovatno neidealno termicki obradjena i ohladjena. Medjutim,to jos uvek prolazi,navikao narod. Interesantno je da i u Rusiji ne moze da prodje cista arabika,bez obzira koliko kvalitetna bila. Navike se sporo menjaju. [ Braksi @ 20.05.2012. 20:30 ] @
espreso zavisi jos i od atmosferskog pritiska. To sam cuo na vise mesta i istina je da kafa kad je oblacno vise kao da gorci pa je cak malo i kiselkastija.
Inace velika umetnost je napraviti espreso kafu. Ove brlje sto se na brzinu prave po kaficima i koje se piju s nogu umesto rukovanja to je otpilike blagi uzas. Ja uvek narucim bar makjato ili kapucino ili kapo in bi (ako sam u FVG) da bih malo pripomogao zelucu. Medjutim kad imate nekoga da vam to lepo pripremi ili znate onda je sasvim drugi osecaj. Citat: Uglavnom,sto se tice kvaliteta,sve je na strani arabike - tako da kad se kupuje kafa za pravljenje espressa bilo u automatu,bilo u moki, pogledati sta pise na pakovanju,ja uglavnom koristim 100% arabiku (al' dobro,meni i nije tesko da nadjem). Hm. Espreso je bas vise mleven i moze biti manje i vise przen (tostatura media/forte). Isto je i kod moke ali ona se ne melje tako sitno, a moze i da se mesa. Otuda npr u engleskoj kad kazu MOKA misle sa dodatkom recimo cokolade i dr. Nekad je pravljenje espresa i kapucina bio specijalitet velikih majstora i kafeterija nesto zbog cega se dolazilo u Italiji ali danas je sve to masovno pa su se malo i pravila pobrkala. kao kad odete iz NS u BG pa kad igrate Lorum morate da dogovorite pravila. Uglavnom. Espreso je sitan sitan i on se jos nabije u dzezvicu i onda odgore pod pritiskom ulazi voda i ona ga dobro cedi i izvlaci sve iz njega do poslednje srzi sastojka. A kafa za moku je malo krupnija, poroznija jer se nece spremati pod jakim pritiskom i zato, ako bas nemate espreso mozete i moku u espreso, ali ne obrnuto kao sto je uradio nas prijatelj deedee. Rusi. Heh, za vreme CCCP, u Rusiji se kafa skoro pa i nije konzumirala. Nesto je pokusavala da pravi Grcka manjina na Sevastopolju koja je svercovala NES iz Grcke ali to kod Rusa nije proslo. Tih godina u celoj Moskvi na par mesta poslasticarnica bila je kafa ako bas dodje neki stranac da eto ima. Cudno. I jos nesto. Kaze se da 75% voli moku, a 25% espreso. Meni je ovo samo dokaz da ljudi vise vole da polako piju kafu sa drustvom za sta je bolja moka. Drugo espreso je espreso ali treba prava oprema od par stotina evra i epsreso kosta 25 erva/kg, a moka se nadje i za 7evra i jos pise da je arabica. [ morihei ueshiba @ 20.05.2012. 20:51 ] @
Koliko znam,aparati po kafeima imaju ugradjen mlin tako da se za espresso kafa melje neposredno pre pripremanja i to mnogo znaci posto samlevena u dodiru sa vazduhom veoma brzo gubi na kvalitetu. Espresso pakovan u filter vrecice ili kapsule se pakuje dodatno u hermeticki zatvorene kesice sa ubacivanjem azota da bi sacuvale tu aromu. Same masine koje pakuju kafu za espresso u filter vrecice ili kapsule(pakovanje 7 grama) imaju ugradjene mlinove,tako da se i to pakovanje obavlja neposredno nakon mlevenja.
Da,kafa za espresso je sitnije mlevena i nije za moku,sva ova pakovanja od 250 grama su samo za moku. Bar ja nisam video ta veca pakovanja za espresso,nema mi ni logike jer kad se jednom otvori,brzo gubi na kvalitetu. Sto se tice Rusije,sad su se malo ogazdili najsiri slojevi,pa vole da kupuju made in Italy kafu i jos kojesta,bez obzira sto je sastav drugaciji nego sto bi trebalo. Ali jos uvek nisu navalili na espresso i moku,trenutno je hit instant kafa... [ Braksi @ 20.05.2012. 21:30 ] @
to si dobro primetio za mlevenje espressa na onim velikim profi aparatima gde se stavi naopacke ona limenka od 5kg i cepaj. Vidis ja sam razmisljao o ovim kucnim aparatima, a ovo o filtrima vidis nisam razmisljao, za tu foru o azotu nisam cuo. Ja sam kupovao Illy caffu u onoj limenci koja dobro drzi i tacno je 250g kosta podosta 25evra po kg ali je stvarno dobra. Medjutim ja bi hteo da sad zamenim ovaj moj aparat kucni, cista prva pomoc i zastita.
Sta mislis o ovim igrackicama: http://shop.illy.com/online/st...s-y1.1-iperespresso-machine_us [ morihei ueshiba @ 20.05.2012. 21:54 ] @
Pa ne znam,meni to previse skupo,mada izgleda fensi-u sustini ti svaka kineska malo bolje uradjena masina radi isti posao(da se ne lazemo,ova je takodje skarabudzena u Kini).najbolja sprava je sa ugradjenim mlinom,onda ti ostaje da kupis samo mesavinu u zrnu i pravis kao sto prave u barovima.Ima takvih da se nadje,a sto je najbolje,nisi vezan za kapsule ili filter vrecice. Ove kao na tvojoj slici su stotinak evra realna cena (u drugoj ruci). Ja imam jednog lika kome smo radili masine za pakovanje u kapsule-on pravi sve moguce mesavine,a valja i te masine,pa mogu da ti posaljem kontakt pa da vidis sa njim sta ima. Samo sad nemam pri ruci,ali ako te zanima poslacu ti ovih dana. Btw,kad kupis takvu masinu koja koristi kapsule,vezan si samo za jedan oblik kapsula,koje valja firma koja ti proda masinu. A ima dosta tih oblika,tako da bih ja pre uzeo neku koja koristi filter kesice,ako vec ne uzimas sa mlinom...
[Ovu poruku je menjao morihei ueshiba dana 20.05.2012. u 23:44 GMT+1] [ Braksi @ 25.05.2012. 20:00 ] @
mozes mi poslati adresu tog lika, medjutim ja sam ubacio sebi u glavu da ove slabije masine ne prave dobar pritisak i odnos temp pritisak. Poznato je isto i da je Illy jako mnogo eksperimentisao na temu pritisak/temperatura/vlaga pa mislim da bi njihovi aparati bili idealna kombinacija. Jeste da kosta, ali to je stvar koja se kupuje jednom u par godina, a i vrlo brzo se isplati.
[ morihei ueshiba @ 25.05.2012. 22:39 ] @
Evo ovaj:
http://www.recaffe.com/ita/index.php Valjda se nece protumaciti kao reklama,ionako smo ostali samo ti i ja na ovoj temi [ nikol82kg @ 28.05.2012. 16:09 ] @
Kod kineza vala ima sta hoces i sto je najgore stvarno radi
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|