[ Braksi @ 22.05.2012. 03:04 ] @
posle par zemljotresa u italiji, evo zemljotresa i u bugarskoj koji se osetio i kod nas u Nisu. |
[ Braksi @ 22.05.2012. 03:04 ] @
[ Aleksandar Đokić @ 22.05.2012. 03:25 ] @
dva komada, jedan u 2 drugi u pola 4
[ Braksi @ 22.05.2012. 03:50 ] @
jel zna neko kako ovi iz USGS odmah znaju gde i kako je bio zemljotres, na kojoj dubini ?
[ New Village DC @ 22.05.2012. 04:28 ] @
Zapravo, tri komada. 5.6/4.6/4.3 Prva dva su maltene u istoj tacki, a ovaj treci je tu u blizini.
@Braksi mozda ti ovo pomogne: http://pubs.usgs.gov/fs/2011/3021/ [ Slobodan Milivojevic @ 22.05.2012. 04:39 ] @
Celu noć taman da zaspim ono ponovo drmne... Inače kod nas u Pirotu prvi me probudio iz "plitkog" sna, a druga dva nisam ni spavao.
Prvo sam stao na vrata od sobe, video da neće baš jak biti, mada se lepo treslo, uzeo telefon i seizmogrami još nisu bili ažurni na sajtu seismo.gov.rs, ali zato twitter i facebook su vec bili pod statusima o zemljotresu. Inače trajao je prvi preko 30 sekundi ovde, druga dva 10 i 5 sekundi. Tek posle par minuta se na: http://www.seismo.gov.rs/Alerts/welcome_YU.html pojavila informacija o 5.8 potresu. I ubrzo na usgs, kasnije smanjena magnituda na 5.6 stepeni. Inace evo seizmograma live sa brane na zavojskom jezeru (10ak kilometara odavde). http://www.seismo.gov.rs/seismograms/ZAPS.active.gif Uploadujem ovde snapshot ovog trenutka i kroz noc. ![]() ![]() ![]() [ Braksi @ 22.05.2012. 05:04 ] @
bas cudno, jer kad je bio zemljotres pre dva dana u sev . Italiji tek posle dva sata su javili na RAI i to dok je cela Italija nagadjala pa gde je pa sta je i na sismo sajtu nije nista bilo evo ti Amerikanaca:
San Felice sul Panaro ! pogodili zaseok, dubinu, vreme, trajanje sve. Ako su dobili podatak od Italijana kako su ga onda oni pre objavili i jos RAI preneo njihov izvestaj ?! [ Slobodan Milivojevic @ 22.05.2012. 05:33 ] @
Jedino objasnjenje je da su svi seizmografi (ili bar dobar deo) povezani i sa USGS-om i da dobijaju informacije bar na svakih 10 minuta preko interneta. A ako ima tolko informacija iz raznih tacaka, mislim da za neki super kompjuter nije problem da prilicno tacno odredi parametre zemljotresa.
[ New Village DC @ 22.05.2012. 08:02 ] @
Evo opet potresa. Ljuljanje...
[ simsomanija @ 22.05.2012. 12:51 ] @
i ja sam to prezivela..u Kraljevu je prosle godine bas drmalo..i bilo je jezivo...
[ Nabukodonosor @ 22.05.2012. 13:13 ] @
Pretprosle.
[ Binary Mind @ 22.05.2012. 13:23 ] @
Mene je najbolje prodrmao onaj sto je bio u Valjevskom kraju krajem devedestih. Taj je definitivno dotukao i onako dotrajale drvene roletne. Posle toga sam stavio PVC prozore
![]() [ balavi @ 22.05.2012. 16:57 ] @
Citat: Binary Mind: Mene je najbolje prodrmao onaj sto je bio u Valjevskom kraju krajem devedestih. Taj je definitivno dotukao i onako dotrajale drvene roletne. Posle toga sam stavio PVC prozore :p hahahahahahahahahaahahahahahhaahahhhha .... cuo sam da su ALU roletne mLogo bolje mada nije lose malo da ljulja, ipak bolje nego da zulja .... hahahaha [ vidan kv @ 22.05.2012. 21:28 ] @
.........mene je onaj u KV-u poprilično istraumirao....ljuljalo je onako baš zeznuto.....zanima me da li postoji povezanost zemljotresa u Italiji i Bugarskoj?
[ Slobodan Milivojevic @ 23.05.2012. 00:25 ] @
Kako strucnjaci kazu, ovi zemljotresi nisu povezani.
[ Braksi @ 23.05.2012. 01:20 ] @
pošto živim u trusnom području vremenom sam počeo da se interesujem za zaemljotrese.
Uglavnom, što si bliže moru i što si na tvrđem tlu jača je šansa da ga bolje popiješ. I evo, koje zemlje su kriza: Italija, Balkan, Turska - sve poluostrva. Da li ste ikad čuli za zemljotres u Sibiru, Poljskoj ili Nemačkoj ? Najgore je ovima na okeanima i na tvrdom: Japan, Cile, Kalifornija... Međutim zemljotres u Italiji je malo drugačiji. Npr u Srbiji osećaš kako se ugiba tlo kao da si u čamcu, a ovde kao da ti se tlo izmiče pod nogama. Zato zemljotres u Italiji brzo ispomera stvari, a u Srbiji ne, nego mnogo škripe okna. Ne znam da li i vi delite takvo mišljenje ? [ jericho1405 @ 23.05.2012. 09:51 ] @
^ Sve zavisi od polozaja tektonskih ploca.
Trenutno, sto se opasnosti od zemljotresa tice, najnezahvalnije je biti u Tokiju(vjerovatno), obzirom da lezi na mjestu spajanja tri tektonske ploce. Prije stotinjak godina je vec jednom demonstrirana sila kada je poginulo 200 hiljada ljudi, iako tada Tokio i nije brojao neku populaciju. Sa danasnjih 35 miliona ljudi to bi bila nezapamcena katastrofa. A samo je pitanje vremena kada ce se to desiti. [ Nemanja Jakovljevic @ 23.05.2012. 12:01 ] @
Zemljotresa nema u Sibiru jer se ne nalazi ni na jednom spoju tektonskih ploca... nema zbog cega tu da se nesto trese.
Eto sta se desi kada se ucita strana pre 2 sata i kusur - a tek sada odgovori. Inace - u Tokiju je verovatnoca valjda 70% da taj veliki zemljotres bude u naredne 4 godine. A prognoze o jacini su povecane, a prognoze za cunami kazu da moze da bude do 34 metra... [ mrkii @ 23.05.2012. 13:16 ] @
.
![]() [ Emil Ranc @ 24.05.2012. 09:15 ] @
Citat: Nemanja Jakovljevic: Inace - u Tokiju je verovatnoca valjda 70% da taj veliki zemljotres bude u naredne 4 godine. A prognoze o jacini su povecane, a prognoze za cunami kazu da moze da bude do 34 metra... Tokyo 'has 70% chance of powerful earthquake within four years' The earthquake research institute at Tokyo University said that in the worst case, a quake of magnitude 7 would hit the southern part of metropolitan Tokyo by 2016, while the chances of a similar disaster occurring within 30 years are as high as 98% [ Naks @ 24.05.2012. 18:59 ] @
Evo ima ovde stalno azuriranje za evropu i mediteran:
http://www.emsc-csem.org/Earthquake/europe/ Mislim da se azurira svaki minut. [ New Village DC @ 25.05.2012. 04:44 ] @
Da li se po vasem misljenju nesto dogadja? http://www.seismo.gov.rs/seismograms/BEO.active.gif
Ja osecam talasanje tla, ima vec pola sata. ![]() [ Braksi @ 29.05.2012. 08:03 ] @
opet, zemljotres urnebes, ali je zagrmelo.... da vidimo...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|