[ virtualVoid @ 14.06.2012. 10:52 ] @
Prije desetak godina u uredu smo imali pokretni klima uredjaj i bio je katastrora. morali smo probusiti staklo da turimo cijev za topli zrak van i bila je bucna, zauzimala previse prostora i da ne nabrajam.

Zanima me je li se situacija ista promijenila danas? Vidim da im je bucnost oko 56 decibela sto je malo glasnije od frizidera. Kakva je situacija s odvodom toplog zraka? Sto s vodom koju kupi i izvlaci li ovaj uredjaj vodu iz zraka kao prava klima?

Vjerujem da cete pitati sto ce mi to, a odgovor je da mi brat radi u uredu gdje ne mogu ugraditi klimu (ne smiju) pa razmisljaju kupiti pokretni klima uredjaj.

Na netu samo nalazim rijeci hvale, pa me zanima jesu li uistinu uznapredovali ili se radi o marketinskom triku.
[ Java Beograd @ 14.06.2012. 11:31 ] @
- Topli vazduh mora nekako negde da izađe. Tu napretka ne može biti. Dbelo izduvno crevo, kako znaš i umeš moraš nekako da "organizuješ".
- Kondenz vodene pare mora da ostane u sklopu samog uređaja, jer se tu i stvara. Tu napretka može biti samo u kapacitetu sabirne posude, olakšane manipulacije njome i slično.

Ako je buka 56 dB onda je to OK.
[ virtualVoid @ 14.06.2012. 11:46 ] @
Hvala. Koliki je obicno kapacitet sabirne posude za vodu?

Nekako mi se cini da si iznenadjen bukom. Je li ti imas negativnija iskustva s njom? Pretpostavljam da ovi jeftiniji uredjaji vise buce.
[ tdjokic @ 14.06.2012. 13:13 ] @
Teorija je, da nesto vode ode sa izduvnim vazduhom. Cak ima i takvih klima koje uopste nemaju posudu, tako nesto.

Nisu napredovale generalno jer je princip isti. Imas ih i sa 2 creva, sto je bolje, ali ti naravno trebaju dva otvora. Relativno jednostavna varijanta je staviti plasticnu "dasku" ispod roletne, ako je prozor ima, i tu imas instant svoje otvore, koje mozes ukloniti za par minuta i tako vlasnik prostorije nije nista ostecen a moze se napraviti i umetak velicine prozora, od dasaka i lesonita, pa ga stavis kad ti trebaju rupe a prozor je za to vreme sirom otvoren, ne smeta. Sa dva creva su znatno bolje jer ne izvlace napolje vec ohladjen vazduh, kao sto rade one sa 1 crevom, a istovremeno ti od nekud dovlace mozda i prljav vazduh - iz komsijinog stana, hodnika, sta znam. Ja sam jednu sezonu preziveo sa 1 crevom i vec za sledecu preradio obicnu klimu na dva creva, dodao neke kerefeke, i to sad lepo radi kao normalno klima, jer su izdvojeni vazdusni krugovi - jedan spoljni, jedan unutrasnji.
[ virtualVoid @ 15.06.2012. 09:21 ] @
hvala. znaci vise-manje, sve je to isto.
[ Korisna knjiga @ 11.07.2012. 17:01 ] @
Ako si pri novcu izaberi delonghi pokretne klime, dosta su tiše od drugih a i bolje hlade.
[ igor03 @ 12.07.2012. 14:47 ] @
Jesu, uznapredovale su samo im je mana sto nemas gde sa odvodom toplog vazduha... tacnije estetski nije lepo